Η θέση της γυναίκας στο Χριστιανισμό

Resaldis

Δραστήριο μέλος

Ο Resaldis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μελισσοκόμος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 784 μηνύματα.
Η Παναγία αποτελεί το ύψιστο δημιούργημα του Θεού, αφού είναι ανώτερη από όλη την θαυμαστή κτιστή δημιουργία που μπορεί κανείς να παρατηρήσει τόσο στην γη όσο και στο απώτερο σύμπαν, αλλά και από όλους μαζί τους υπόλοιπους Αγίους της Εκκλησίας, ακόμα και από τις Ασώματες Αγγελικές Δυνάμεις. Δηλαδή, μία Γυναίκα ξεπέρασε σε αξία ακόμα και τις δυνάμεις της άυλης κτίσης, που κατέχουν ανώτερη θέση από τους ανθρώπους. Το μεγαλείο της Παναγίας ο μόνος λόγος που μπορεί να το προσεγγίσει και να το αποτυπώσει όσο το δυνατόν καλύτερα, είναι εκείνος του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, ο οποίος Της προσδίδει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος, χαρακτηρίζοντάς Την «Θεό μετά τον Θεό». Ό,τι και να αναφερθεί επιπλέον επί του θέματος είναι περιττό, αφού από μόνη της η ύπαρξη της Θεοτόκου είναι υπεραρκετή για να φανεί πως ο Χριστιανισμός δεν υποβιβάζει την αξία της γυναίκας.

Προς τιμήν Της άλλωστε, υπάρχει το άβατο του Αγίου Όρους, στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες, κάτι που ανά περιόδους έχει ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων. Όμως, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η απαγόρευση της εισόδου στις γυναίκες στον Άθωνα, είναι τιμητική προς αυτές και όχι προσβλητική, κι αυτό διότι, προς τιμή μιας Γυναίκας δεν επιτρέπεται σε καμία άλλη να εισέλθει σε αυτόν, πράγμα που δεν συμβαίνει για κανέναν άνδρα Άγιο σε κάποια άλλη τοποθεσία. Εξάλλου μέσα στο Άγιο Όρος, όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι μοναχοί που ζουν σε αυτό, Ηγουμένη είναι η Παναγία, κι όλοι τους διακονούν Εκείνη ως Μητέρα τους. Σημειωτέον, πως εκεί βρίσκεται και η Αγία Ζώνη Της, μπροστά στην οποία γίνονται δεήσεις ειδικά για τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Επομένως, φαίνεται πως το άβατο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υποτίμηση προς την γυναίκα, αλλά το ακριβώς αντίθετο.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top