Η οικονομία του πιθήκου. Είναι τα κτηνώδη ένστικτα βάση του καπιταλισμού;

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Οι αγορές των μαϊμούδων

Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό νοήμον ον του πλανήτη, ιδιότητα για την οποία είναι ιδιαίτερα περήφανος, σε σημείο που να θεωρεί ότι όλη η πλάση είναι κτήμα του, έδαφος, αέρας, ζώα, φυτά και του προσφέρονται εκ θεού για ακραία εκμετάλλευση. Πράγματι, τα έργα της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της τέχνης τα οποία έχει επιτύχει, αποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο μυαλό στ' αλήθεια περιέχει μεγαλόπνοη λογική και άπειρες ικανότητες.

Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό από τα γεγονότα, ότι παρά το γεγονός πως οι άνθρωποι είμαστε ιδιαίτερα έξυπνοι ως είδος, μπορούμε επίσης να γίνουμε εξαιρετικά κουτοί όταν πρόκειται για κάποιες πτυχές της λήψης των αποφάσεών μας. Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη Λόρι Σάντος, επικεφαλής του Comparative Cognition Laboratory (CapLab) του Yale, αποτελεί παράδειγμα της ανθρώπινης αδεξιότητας. "Παρακολουθούμε τα εργαλεία που με μοναδικό τρόπο κατασκευάσαμε, ώστε να εξάγουμε τους πόρους μας από το περιβάλλον, να σκάνε στα μούτρα μας. Παρακολουθήσαμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που μοναδικά δημιουργήσαμε -- αυτές οι αγορές που υποτίθεται ότι θα ήταν απρόσβλητες από την ανοησία -- τις είδαμε να καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας".

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως ενώ φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις και όχι μόνο στα οικονομικά μας, είμαστε επιρρεπείς σε λανθασμένες αποφάσεις, εντούτοις έχουμε την αδικαιολόγητη τάση να τα επαναλαμβάνουμε και να προσκολλόμαστε σ' αυτά. Όπως μας λέει η ομιλήτρια: "Φαίνεται όμως ότι οι κοινωνικοί επιστήμονες πράγματι κατανοούν ότι οι περισσότεροι από εμάς, όταν βρεθούμε μέσα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, θα κάνουμε πολύ συγκεκριμένα λάθη. Τα λάθη αυτά, είναι στην πραγματικότητα προβλέψιμα. Τα κάνουμε ξανά και ξανά. Δεν επηρεάζονται από τη σωρεία των σχετικών αποδείξεων. Όταν λαμβάνουμε αρνητικά αποτελέσματα εμείς και πάλι, την επόμενη φορά που αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση, τείνουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη".

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι να ερμηνεύσει κανείς τούτη την αλλόκοτη τάση για προσκόλληση στα ίδια λάθη. Ο ένας είναι πως επειδή ακριβώς είμαστε ιδιαίτερα ευφυές είδος, καταφέρνουμε να δημιουργούμε τεχνητά περιβάλλοντα, όπως στην περίπτωση που εξετάζουμε το διεθνές χρηματοπιστωτικό-χρηματιστηριακό σύστημα, τα οποία εμπεριέχουν τόσο μεγάλο βαθμό περιπλοκότητας, ώστε τελικά να φεύγουν από τον έλεγχό μας. Εάν το πρόβλημά μας ήταν αυτό, θα ήταν τότε αρκετά ελπιδοφόρο, αφού θα σήμαινε ότι εύκολα θα λυνόταν το πρόβλημα των ανθρώπινων λαθών, ειδικά στα παγκόσμια συστήματα που έχουμε δομήσει. Το μόνο που θα είχαμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε ορθολογικά και να σχεδιάσουμε καλύτερα τα συστήματά μας.

Ο δεύτερος τρόπος θέασης της προέλευσης του ανθρώπινου λάθους, είναι ωστόσο διαφορετικός. Τι γίνεται εάν αυτά τα λάθη είναι έμφυτα στον άνθρωπο; Εάν είμαστε τελικά ελαττωματικά κατασκευασμένοι; Εάν τελικά οι αποφάσεις μας ορίζονται από τα κτηνώδη μας ένστικτα και όχι από τη λογική και τις εν γένει λειτουργίες του ανώτερου φλοιού μας; Σε τέτοια περίπτωση, ίσως θα έπρεπε απλά να παραδεχτούμε την σκληρή για την ανθρώπινη αλαζονεία αλήθεια και να σχεδιάσουμε τα συστήματά μας συμπεριλαμβάνοντας και τούτη την παραδοχή.

Η Λόρι Σάντος και οι συνεργάτες της στο Yale, προκειμένου να προσεγγίσουν το παραπάνω ερώτημα, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ως μοντέλο μελέτης τους έναν πληθυσμό Καπουτσίνων πιθήκων, σύνηθες πειραματόζωο στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αφού αποκόπηκαν από το ανθρώπινο εξελικτικό δέντρο πριν από μόλις 35 εκατομμύρια χρόνια.Θεωρήθηκε κατάλληλο ως μοντέλο για το συγκεκριμένο πείραμα, επειδή πρόκειται για "έναν πληθυσμό που είναι βασικά έξυπνος, μπορεί να παίρνει πλήθος αποφάσεων, όμως δεν έχει πρόσβαση σε κανένα από τα συστήματά μας, σε κανένα από εκείνα που μπορεί να μας μπερδεύουν -- ούτε ανθρώπινη τεχνολογία, ούτε ανθρώπινη κουλτούρα, ούτε ακόμη και ανθρώπινη γλώσσα". Το πείραμα ξεκίνησε περίπου την περίοδο του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης με τη φούσκα των υποθηκών στις ΗΠΑ που αποτέλεσε κι έναυσμα της έρευνας.

Αρχικά δίδαξαν τις μαϊμούδες να χρησιμοποιούν χρήμα, δημιουργώντας έτσι και την πρώτη μονάδα μη ανθρώπινου χρηματος, τη μάρκα!! Τη χρησιμοποιούσαν για ν' αγοράζουν τρόφιμα από τους ανθρώπους. πράγματι, όπως δείχνει η ομιλήτρια σε σχετικά βιντεάκια που μπορείτε να δείτε παρακολουθώντας την ομιλία, οι μαϊμούδες γίνονται πολύ καλές στη χρήση του νομίσματος. Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία μιας αγοράς. Εκεί, οι μαϊμούδες προμηθεύονταν το χρήμα κι είχαν ν' αντιμετωπίσουν δύο διαφορετικούς ανθρώπους πωλητές οι οποίοι συμπεριφέρονταν πάντοτε με τον ίδιο ο καθένας τρόπο αν και διαφορετικά μεταξύ τους. Έτσι, οι μαϊμούδες μάθαιναν να ξεχωρίζουν ποιος είναι αξιόπιστος, ποιος πουλάει πιο φτηνά κλπ. Επίσης, οι περισσότερες μαϊμούδες πράγματι επέλεγαν εκείνον που τους έδινε περισσότερα στην ίδια τιμή, όπως θα έκαναν και οι άνθρωποι στη θέση τους. Ακόμη, προτιμούσαν εκείνον που πουλούσε καλύτερης ποιότητας τροφή. Όταν άρχισαν και οι εκπτώσεις, οι μαϊμούδες έδωσαν προσοχή και σε αυτήν την παράμετρο. Η ομιλήτρια λέει χαρακτηριστικά: "Τις ενδιέφεραν πολύ οι μαϊμουδίσιες μάρκες τους. Το πιο εντυπωσιακό ήταν πως όταν συνεργαστήκαμε με οικονομολόγους ώστε να μελετήσουμε τα δεδομένα των μαϊμούδων που χρησιμοποιούσαν οικονομικά εργαλεία, στην ουσία ταυτίζονταν, όχι μόνο ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά με αυτά που είδαμε τους ανθρώπους να κάνουν σε πραγματικές αγορές. Ταυτίζονταν τόσο πολύ ώστε όταν έβλεπες τα νούμερα των μαϊμούδων, δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις εάν προέρχονταν από μαϊμού ή άνθρωπο στην ίδια αγορά".

Οι μαϊμούδες δεν έδειξαν το παραμικρό σημάδι αποταμίευσης, αφού συμπεριφέρθηκαν όπως οι περισσότεροι σύγχρονοι πολίτες του καταναλωτικού πολιτισμού και κατανάλωναν όλα τους τα χρήματα για την αγορά αγαθών. Αυθόρμητα εμφανίστηκε και το φαινόμενο της κλοπής. Οι μαϊμούδες έκλεβαν η μία από την άλλη και από τους ανθρώπους, σε κάθε δυνατή ευκαιρία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Στη συνέχεια του πειράματος, μας λέει η ερευνήτρια, "είπαμε να δημιουργήσουμε στις μαϊμούδες τα ίδια προβλήματα στα οποία οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν λάθη σε συγκεκριμένες οικονομικές προκλήσεις, ή συγκεκριμένους οικονομικούς πειραματισμούς".

Εάν σε ανθρώπους χαρίσουμε 1000 δολάρια στον καθένα και μετά τους δώσουμε δύο επιλογές: α) αν ρισκάρουν κορώνα/γράμματα και κερδίσουν, θα πάρουν για παράδειγμα 2000 ευρώ ενώ εάν χάσουν δεν θα κερδίσουν τίποτε και θα παραμείνουν στα 1000. β) να μη ρισκάρουν καθόλου και να κερδίσουν με τη μία άλλα 500 ευρώ, συνολικά δηλαδή να φτάσουν στα 1500, έχει αποδειχτεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων θα επιλέξει τη συντηρητική επιλογή β), πράγμα που φαίνεται απολύτως λογικό, αφού έχει κανείς σημαντικό κέρδος χωρίς κανένα ρίσκο.

Εάν όμως χαρίσουμε σε κάθε άνθρωπο 2000 ευρώ και οι επιλογές τροποποιηθούν ως εξής: α) αν κερδίσουν στο κορώνα/γράμματα θα παραμείνουν στα 2000 ευρώ, ενώ εάν χάσουν θα πέσουν στα 1000. β) αν δεν ρισκάρουν καθόλου, θα χάσουν μόνο 500 ευρώ και θα πέσουν στα 1500, σ' αυτήν την περίπτωση η μεγάλη πλειοψηφία επιλέγει να ρισκάρει, προτιμώντας την επιλογή α). Τούτο δεν είναι και πολύ λογικό, αφού και σε αυτήν την περίπτωση η επιλογή ήταν είτε ρίσκο μεταξύ 1000 και 2000 ευρώ, είτε στα σίγουρα 1500! Η διαφορά στη συμπεριφορά δεν οφείλεται σε αντικειμενικούς παράγοντες αλλά στην εντύπωση που δημιουργεί η παρουσίαση του διλήμματος, στο εάν θα φανεί δηλαδή ότι έχουμε να κερδίσουμε ή να χάσουμε, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα πάρουμε ακριβώς τα ίδια.

Στο σημείο αυτό η ομιλήτρια μας λέει: "Φαίνεται ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο διαφορετικών προκαταλήψεων, τις οποίες έχουμε στο ψυχολογικό επίπεδο. Η μία είναι ότι δυσκολευόμαστε πολύ να σκεφτούμε με απόλυτους όρους. Θα πρέπει να κάνετε αρκετή δουλειά για να καταλάβετε, ότι η μία επιλογή είναι χίλια ή δύο χιλιάδες, ενώ η άλλη είναι 1500. Αντίθετα, μας φαίνεται πολύ εύκολο να σκεφτούμε με σχετικούς όρους καθώς οι επιλογές αλλάζουν από καιρό σε καιρό. Σκεφτόμαστε είτε "Ω, θα κερδίσω περισσότερα" είτε "Ω, θα κερδίσω λιγότερα". Αυτό είναι ωραίο και καλό, εκτός απ' το ότι οι αλλαγές προς διάφορες κατευθύνσεις επηρεάζουν στ' αλήθεια τη σκέψη μας ως προς το κατά πόσον οι επιλογές είναι καλές ή κακές. Αυτό οδηγεί στη δεύτερη προκατάληψη, την οποία οι οικονομολόγοι ονομάζουν αποστροφή προς την απώλεια".

Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά δείχνουν και οι πίθηκοι, όταν αντιμετωπίζοντας τους δύο ανθρώπινους πωλητές έρχονται μπροστά στο ίδιο δίλημμα. Τις λεπτομέρειες του πειράματος μπορείτε να δείτε παρακολουθώντας την ομιλία. Φαίνεται λοιπόν ότι η συμπεριφορά μας στο θέμα της λήψης οικονομικών αποφάσεων, δεν βασίζεται επ' ουδενί σε αντικειμενικά κριτήρια, αλλά στις ενστικτώδεις μας ορμές, αφού συμπεριφερόμαστε με συνέπεια και κατ' επανάληψη, ακριβώς όπως θα συμπεριφερόταν κι ένας πίθηκος στη θέση μας. Τούτο το γεγονός είναι τεράστιας σημασίας, αν σκεφτεί κανείς την υπέρμετρη ευφορεία ή τον πανικό που καταλαμβάνουν τους επενδυτές στα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να καταρρέουν οικονομίες κρατών και ολόκληροι λαοί να χάνουν τα εισοδήματά τους, όπως στο διεθνές κραχ του 1929, στη φούσκα του ΧΑΑ ή στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η ερευνήτρια συμπληρώνει: "Αυτός ο τρόπος σκέψης καταλήγει σε πολλές κακές εκβάσεις στους ανθρώπους. Εκεί οφείλεται το ότι οι επενδυτές του χρηματιστηρίου, κρατούν για περισσότερο χρόνο μετοχές με απώλειες -- επειδή τις αξιολογούν με σχετικούς όρους. Εκεί οφείλεται ότι οι άνθρωποι στην αγορά ακινήτων, αρνούντο να πουλήσουν τα σπίτια τους -- επειδή δεν ήθελαν να πουλήσουν με χασούρα. Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά; Αυτό που αποδείξαμε είναι ότι, κατ' αρχάς, μπορούμε να δώσουμε στις μαϊμούδες χρήμα και να κάνουν παρόμοια με τους ανθρώπους πράγματα μ' αυτό. Κάνουν κάποια από τα έξυπνα πράγματα που κάνουμε κι εμείς, μερικά από τα όχι και τόσο σωστά πράγματα που κάνουμε κι εμείς, όπως κλοπές και τα λοιπά. Όμως κάνουν επίσης τα ίδια παράλογα πράγματα που κάνουμε κι εμείς. Συστηματικά βλέπουν τα πράγματα λανθασμένα με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε κι εμείς. Αυτό που μάθαμε όμως, είναι ότι αυτές οι προκαταλήψεις μπορεί να είναι βαθύτερες. Στην πραγματικότητα μπορεί να οφείλονται στην ίδια τη φύση της εξελικτικής μας ιστορίας". Φαίνεται λοιπόν πως οι οικονομικές μας στρατηγικές είναι τουλάχιστον 35 εκατομμυρίων ετών παλιές.

Ο καπιταλισμός και μάλιστα στη σύγχρονη φιλελεύθερη μορφή του, διαφημίζεται ως ένα σύστημα στηριζόμενο στον ορθολογισμό και ως προϊόν κι απόδειξη της ανθρώπινης νοητικής ανωτερότητας. Αντίθετα με τον μύθο, η επιστήμη αποδεικνύει πλέον ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για προϊόν των κατώτερων στρωμάτων του εγκεφάλου μας, με νοοτροπία καλλιεργημένη από τους πιθηκοειδείς προγόνους μας. Ίσως αυτό να εξηγεί την κτηνώδη μορφή κυριαρχίας κι εκμετάλλευσης την οποία έχει στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως όλοι μας μπορούμε να πάρουμε πλέον μια γεύση στην Ελλάδα του ΔΝΤ και των χρηματιστηριακά φουσκωμένων χρεών.

Πιστεύετε κι εσείς ότι ο καπιταλισμός είναι ένα παράλογο σύστημα, βασισμένο στα κτηνώδη μας ένστικτα;

Μήπως έτσι εξηγείται η παράλογη υπερεκμετάλλευση των πηγών του πλανήτη και η δαιμονιώδης καταστροφή του περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να δει με βάση τη λογική, ότι κάτι τέτοιο μας οδηγεί σε συνθήκες καταστροφής;


Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις σας.:hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.

Μετάφραση Great Chaos

TED Link
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,481 μηνύματα.
Τώρα γιατί εγώ στο πείραμα της Λόρι επέλεξα ασυναίσθητα να χάσω τα 500 παρά να τζογάρω; Και γιατί σκέφτομαι συνέχεια τελευταία να σηκώσω από την τράπεζα τα λίγα λεφτουδάκια μου, να τα σεντουκοποιήσω κι ας χάσω τους τόκους; :hmm: Συμπέρασμα: Εγώ είμαι πιο εξελιγμένο ανθρώπινο ον, αν θέλετε να εξελιχθείτε κι εσείς κοιτάξτε να μου μοιάσετε! :P :hehe:

Η ανθρωπολογική θεμελίωση του καπιταλισμού στηρίζεται στο ότι ο άνθρωπος είναι εγωκεντρικός, άπληστος και κακός εκ φύσεως. Οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι ζούγκλες που πρέπει να οργανωθούν με γνώμονα ότι ο φύλαρχος της αγέλης θα τρώει λίγο περισσότερο φαγητό. Μάλλον ο "φόβος της απώλειας" είναι τροχοπέδι για τον καπιταλισμό αφού θα προτιμούσε να μας κυριεύσουν τα "άπληστα" πιθηκοειδή χαρακτηριστικά μας και να κυνηγάμε τα περισσότερα αντί να παίζουμε στα σίγουρα όπως λέει το πείραμα. Η αλήθεια είναι ότι, είτε παίξουμε στα σίγουρα, είτε τζογάρουμε κάποιοι....

...θα κερδίσουν ούτως ή άλλως! :/: Αυτό είναι το μαγικό τρικ του καπιταλισμού που τον κάνει να επιβιώνει ανάμεσα σε κρίσεις. Ο φύλαρχος, ο αρχηγός, ο κοτσαμπάσης, ο πασάς, ο βασιλιάς, ο αυτοκράτορας, ο ανήκων στην πεφωτισμένη ελίτ, ο έχων κεφάλαιο στα χέρια του απλά θα περιμένει τις πιο ιδανικές συνθήκες για να "διευρύνει" την αγορά. Ο καπιταλισμός είναι ιστορικά μια διεύρυνση της φεουδαρχίας.

Το πρόβλημά του δεν μπορεί να είναι ότι δεν πουλάς το σπίτι σου όταν οι τιμές πέφτουν. Πρώτα απ' όλα ισχύει μάλλον το αντίθετο. Η πρόσφατη μεσιτική κρίση στην Αμερική ξεκίνησε επειδή ακριβώς όλοι πουλήσανε τα σπίτια τους γιατί δεν τους συνέφερε πλέον - με την μεγάλη πτώση των τιμών - να πληρώνουν υπέρογκα δάνεια όταν μπορούσαν να νοικιάσουν κατοικία πολύ φθηνότερα. Έτσι οι τίτλοι υπερσυσσωρεύτηκαν στα χέρια των τραπεζιτών, που με τη σειρά τους, τους είχαν πακετάρει σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα. Κανείς όμως δεν ήθελε πια να αγοράσει, το κεφάλαιο στεγανοποιήθηκε και η αγορά στειρώθηκε.

Φυσικά ο καπιταλισμός συνεχίζεται μέσω της παράλογης υπερεκμετάλλευσης των πηγών του πλανήτη. Μέσω της υπεραξίας του μόχθου χιλιάδων, εκατομμυρίων εργατών. Τώρα όμως που λιγοστεύουν αυτά, τελειώνουν και τα ψέματα. :ropalo:

Φίλε Χάος στο κεντρικό σου ερώτημα που θέτεις, όχι δεν νομίζω ότι ο καπιταλισμός είναι βασισμένος στα κτηνώδη μας ένστικτα όσο κι αν ρητορεύει την πιθηκίλα μας. Τα χρησιμοποιεί προς όφελός του ναι, όταν π.χ. ο μάνατζερ απολύει με κτηνώδη τρόπου εργαζόμενους χωρίς την παραμικρή ενοχή, αλλά η βάση του είναι η εξουσία που δημιουργείται μέσω του κεφαλαίου που συσσωρεύει. Η πλουτοκρατία έχει το δικό της συλλογικό ασυνείδητο. Ο λαός, η ανθρωπότητα στο σύνολό της χωρίς την ελίτ, έχει το δικό της. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, γράφει υπέροχα ο Πέτρος Αργυρίου: :)

"Το δόγμα της απανθρωπιάς, το δόγμα ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι εκ φύσεως ζούγκλες, ότι οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως σκυλιά που θέλουν στείρωση –πνευματική και όχι μόνο, τα δόγματα της απανθρωπιάς καρπίζουν τα χολερικά τους φρούτα μέσα στις κοινωνίες μας. Οι κοινωνίες είναι εχθρικές και οι άνθρωποι κακοί, από τη φύση τους. Μόνο οι δυνατοί, μόνο οι ικανοί αξίζουν να επιβιώσουν.

Εδώ και δεκαετίες είμαστε θύματα ενός ψυχολογικού πολέμου. Μας αναγκάσαν να συνδέσουμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες μας, τα συναισθήματά μας, τα όνειρα με μια μηχανή που κατασκευάζει εικονικές πραγματικότητες. Μας νευροκαλωδιάσαν με τη βιομηχανία, μας βιομηχανοποίησαν εσωτερικά –τι άλλου είδους όντα θα επιθυμούσε μια βιομηχανοποιημένη πραγματικότητα να παράγει- και τώρα μας περνάν από εικονικές τους ουτοπίες στις πολύ πραγματικές δυστοπίες τους. Και σαν άλλοι χάροι, για το πέρασμα από τη ζωή στο θάνατο, ζητάν και αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους.

Αυτές οι θεωρίες κοινωνικού δαρβινισμού που μετατρέπουν τον άνθρωπο και την κοινωνία του σε πεδίο μάχης, επιβάλλονται από εχθρούς της κοινωνίας, ανθρώπους αποκομμένους από αυτή, διεστραμμένους, από αρχιερείς της απαξίωσης.

Λένε ψέματα. Το στοίχημα της επιβίωσης απέναντι στις συνθήκες, μέχρι και σήμερα, το είδος χωρίς οπλές, κυνόδοντες, γούνες, ταχύτητα και δύναμη, το ξεπερνά χάρη στην ευρηματικότητα, την πρωτοτυπία, την αντίληψη, και ναι, την κοινωνικότητά του. Οι κοινωνίες οι ίδιες είναι μηχανισμός επιβιωτικός και παραγωγοί προόδου.

Όχι οι κοινωνίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι πολύ περισσότερο φιλοπρόοδες από την εξουσία. Όχι, η κοινωνία δεν είναι από τη φύση της εχθρός του ανθρώπου και ο άνθρωπος δεν είναι από τη φύση του εχθρός της κοινωνίας. Η εξουσία συχνά αποδεικνύει ότι είναι εχθρός του ανθρώπου και των κοινωνιών του. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, τον τυφλώνει με μίση και απαξίες που η ίδια καλλιεργεί."


Όλο το κείμενο: https://www.tvxs.gr/news/έγραψαν-είπαν/το-νερό-που-καίει-του-πέτρου-αργυρίου
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό νοήμον ον του πλανήτη, ιδιότητα για την οποία είναι ιδιαίτερα περήφανος, σε σημείο που να θεωρεί ότι όλη η πλάση είναι κτήμα του, έδαφος, αέρας, ζώα, φυτά και του προσφέρονται εκ θεού για ακραία εκμετάλλευση.

Υπάρχουν βασικά δύο σχολές σκέψεις επʼ αυτού. Αν θεωρήσουμε ότι αναφερόμαστε στην εκδοχή του Φώυερμπαχ περί Θεού, ότι δλδ ο άνθρωπος κατασκευάζει τον Θεό του, τότε καταλήγουμε στην παραδοχή ότι ο άνθρωπος θέλει να έχει τη ψιλή κυριότητα του κόσμου. Αν όμως δεχθούμε, ότι και ο άνθρωπος είναι ένα δημιούργημα κάποιου άκτιστου Θεού, τότε του φθάνει και του περισσεύει η επικαρπία επί του κόσμου. Πάντως, όπως επισημαίνει και Αλέξανδρος Σμέμαν στο κείμενό του «Για να ζήσει ο κόσμος», ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να καταφάγει όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Στην εκδοχή εξάλλου αυτής της αρχής εδράζει και το σκοτεινό βάθος του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Πράγματι, τα έργα της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της τέχνης τα οποία έχει επιτύχει, αποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο μυαλό στ' αλήθεια περιέχει μεγαλόπνοη λογική και άπειρες ικανότητες.

- Όπως και την μέγιστη εξ αυτών, ήτοι την ικανότητα να κάνει λάθη(αμαρτίες κλπ) και να μετανοεί. Δεν είναι άσχετο προς αυτό, που η βιβλική θεώρηση της Δημιουργίας (Γένεσις) εμφανίζει τον Δημιουργό-Θεό να μεταμελείται πλειστάκις. Προφανώς πρόκειται για μία θεώρηση του Θεού, κατʼ εικόνα του ανθρώπου , χαρακτηριστική για όλες τις φυλετικές θεωρήσεις και που θέλει να δικαιώνει την οπτική του Φώυερμπαχ. Πλην όμως προέκυψε η χριστιανική θεώρηση, που αντέστρεψε το κάτοπτρο, γιʼ αυτό δε και ο Ιησούς Χριστός υπήρξε το πιο μισητό όσο και επικίνδυνο ανθρώπινο πρόσωπο στην ιστορία της, για την ιουδαϊκή περί θεού θεώρηση.


Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό από τα γεγονότα, ότι παρά το γεγονός πως οι άνθρωποι είμαστε ιδιαίτερα έξυπνοι ως είδος, μπορούμε επίσης να γίνουμε εξαιρετικά κουτοί όταν πρόκειται για κάποιες πτυχές της λήψης των αποφάσεών μας. Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη Λόρι Σάντος, επικεφαλής του Comparative Cognition Laboratory (CapLab) του Yale, αποτελεί παράδειγμα της ανθρώπινης αδεξιότητας. "Παρακολουθούμε τα εργαλεία που με μοναδικό τρόπο κατασκευάσαμε, ώστε να εξάγουμε τους πόρους μας από το περιβάλλον, να σκάνε στα μούτρα μας. Παρακολουθήσαμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που μοναδικά δημιουργήσαμε -- αυτές οι αγορές που υποτίθεται ότι θα ήταν απρόσβλητες από την ανοησία -- τις είδαμε να καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας".


[FONT=&quot][/FONT]


-Θεωρώ αξιοσημείωτο εδώ, που η Λόρι Σάντος χρησιμοποιεί τον πρώτο πληθυντικό ( «κατασκευάσαμε», «δημιουργήσαμε» κλπ), κατά τρόπο μάλλον γενικευτικό και εν πολλοίς αυθαίρετο. Εκτός βέβαια αν θεωρεί, ότι τελικά οι άνθρωποι προσκυνήσαμε τον «Μαμμωνά», αντί του Θεού. Γιατί, όπως λέει ο Ι.Χ., ή τον Θεό θέλεις προσκυνήσει ή τον Μαμμωνά.
Πάντως δε συμμερίζομαι την άποψή της για ανθρώπινη αδεξιότητα. Θα δεχόμουν όμως τη συγκριτική υστέρηση της ανθρώπινης επιδεξιότητας, έναντι εκείνης του «Μαμμωνά» και όλων των πνευματικών τέκνων του.

Tο πιο ενδιαφέρον είναι πως ενώ φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις και όχι μόνο στα οικονομικά μας, είμαστε επιρρεπείς σε λανθασμένες αποφάσεις, εντούτοις έχουμε την αδικαιολόγητη τάση να τα επαναλαμβάνουμε και να προσκολλόμαστε σ' αυτά. Όπως μας λέει η ομιλήτρια: "Φαίνεται όμως ότι οι κοινωνικοί επιστήμονες πράγματι κατανοούν ότι οι περισσότεροι από εμάς, όταν βρεθούμε μέσα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, θα κάνουμε πολύ συγκεκριμένα λάθη. Τα λάθη αυτά, είναι στην πραγματικότητα προβλέψιμα. Τα κάνουμε ξανά και ξανά. Δεν επηρεάζονται από τη σωρεία των σχετικών αποδείξεων. Όταν λαμβάνουμε αρνητικά αποτελέσματα εμείς και πάλι, την επόμενη φορά που αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση, τείνουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη".


[FONT=&quot][/FONT]
- Ναι, έτσι μάλλον είναι. Γιʼ αυτό όμως, αγαπητή μου Λόρι, προτείνεται η συγχώρεση «εβδομηκοντάκις επτάκις»

[FONT=&quot][/FONT]
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι να ερμηνεύσει κανείς τούτη την αλλόκοτη τάση για προσκόλληση στα ίδια λάθη. Ο ένας είναι πως επειδή ακριβώς είμαστε ιδιαίτερα ευφυές είδος, καταφέρνουμε να δημιουργούμε τεχνητά περιβάλλοντα, όπως στην περίπτωση που εξετάζουμε το διεθνές χρηματοπιστωτικό-χρηματιστηριακό σύστημα, τα οποία εμπεριέχουν τόσο μεγάλο βαθμό περιπλοκότητας, ώστε τελικά να φεύγουν από τον έλεγχό μας. Εάν το πρόβλημά μας ήταν αυτό, θα ήταν τότε αρκετά ελπιδοφόρο, αφού θα σήμαινε ότι εύκολα θα λυνόταν το πρόβλημα των ανθρώπινων λαθών, ειδικά στα παγκόσμια συστήματα που έχουμε δομήσει. Το μόνο που θα είχαμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε ορθολογικά και να σχεδιάσουμε καλύτερα τα συστήματά μας.

[FONT=&quot]
[/FONT]


[FONT=&quot]Τα συστήματα δεν αντιπροσωπεύουν το είδος, αλλά τα μειονεκτήματά του και πρωτίστως, τις πονηρές συγκαταβάσεις προς την εξουσία (με τις διάφορες μορφές της).[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ με όσα γράφεις φίλε Παραφερνάλια. Πολύ ωραία επίσης μας τα είπε και ο αγαπητός Νωεύς.

Θέλω μόνο να παρατηρήσω μια μικρή αντίφαση σε αυτά που γράφεις: :hmm:

Η ανθρωπολογική θεμελίωση του καπιταλισμού στηρίζεται στο ότι ο άνθρωπος είναι εγωκεντρικός, άπληστος και κακός εκ φύσεως. Οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι ζούγκλες που πρέπει να οργανωθούν με γνώμονα ότι ο φύλαρχος της αγέλης θα τρώει λίγο περισσότερο φαγητό.
Φίλε Χάος στο κεντρικό σου ερώτημα που θέτεις, όχι δεν νομίζω ότι ο καπιταλισμός είναι βασισμένος στα κτηνώδη μας ένστικτα όσο κι αν ρητορεύει την πιθηκίλα μας.

Αν τα διαβάσει κανείς μαζί, κάτι δεν πάει καλά, δεν συμφωνείς; Εάν λοιπόν τούτη είναι η ανθρωπολογική θεμελίωση του καπιταλισμού, αυτή η ίδια είναι ο ορισμός της κτηνώδους πλευράς της ανθρώπινης φύσης. Εκείνης της φύσης την οποία οι κοινωνίες υποτίθεται πως ανέλαβαν να... εξανθρωπίσουν. "Δεν ζούμε και στην Εποχή των Σπηλαίων" είναι μια συνηθισμένη έκφραση ημών των ...πολιτισμένων.

Είναι τελικά σαν ο άνθρωπος να κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ της Ανώτερης, ή Θείας φύσης του και της Κτηνώδους του πλευράς, μεταξύ της Αρετής και της Κακίας, κι επέλεξε τη δεύτερη. :/:


Το πρόβλημά του δεν μπορεί να είναι ότι δεν πουλάς το σπίτι σου όταν οι τιμές πέφτουν. Πρώτα απ' όλα ισχύει μάλλον το αντίθετο. Η πρόσφατη μεσιτική κρίση στην Αμερική ξεκίνησε επειδή ακριβώς όλοι πουλήσανε τα σπίτια τους γιατί δεν τους συνέφερε πλέον - με την μεγάλη πτώση των τιμών - να πληρώνουν υπέρογκα δάνεια όταν μπορούσαν να νοικιάσουν κατοικία πολύ φθηνότερα. Έτσι οι τίτλοι υπερσυσσωρεύτηκαν στα χέρια των τραπεζιτών, που με τη σειρά τους, τους είχαν πακετάρει σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα. Κανείς όμως δεν ήθελε πια να αγοράσει, το κεφάλαιο στεγανοποιήθηκε και η αγορά στειρώθηκε.
Είχα δει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το θέμα κι εκεί όλοι έλεγαν ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να πληρώσουν τις υπέρογκες σε σχέση με τα εισοδήματά τους δόσεις και γι' αυτό έσκασαν οι φούσκες. Έδιναν λέει δάνεια και στην Κουτσή Μαρία, χωρίς να εξετάσουν το παραμικρό στοιχείο κατά πόσον το ύψος του δανείου συμβαδίζει με την οικονομική ικανότητα του δανειολήπτη. Δάνειζαν ακόμη και σε άνεργους!! Κάνω λάθος;:hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Ακόμη κι αν δεχτούμε λοιπόν, ότι πράγματι ένας "άκτιστος Θεός", η Κοσμική Νόηση που υποκρύπτεται στο τέλος και στην αρχή των πάντων, έκτισε κατ' εικόνα κι ομοίωσή της την ανθρώπινη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τούτη η δική μας Νόηση, σε συλλογικό επίπεδο, αποτελεί μια θαυμάσια "Δεξαμενή Μιμιδίων". Τα Μιμίδια έχουν τη δαιμονιώδη ικανότητα να διαδίδονται, μέσα στο υπερβατικό διαδίκτυο του λεγόμενου Συλλογικού Υποσυνείδητου και σε όσα περισσότερα μυαλά τρυπώσουν, τόσο μεγαλύτερη "υλική δύναμη" παίρνουν, όπως διαπίστωσε κι ο Μαρξ
("Όταν οι Ιδέες εισαχθούν στις μάζες, αποκτούν υλική δύναμη").

Η Ανθρώπινη Νόηση έχει με κάποιο τρόπο την ικανότητα να επικοινωνεί με το Χώρο των Ιδεών, δηλαδή των Μιμιδίων. Σε κάποια απ' αυτά χαρίζει υπερβολικά μεγάλη δύναμη κι έτσι γεννάει συνεχώς Θεούς και Δαίμονες, σάμπως το κουτί της Πανδώρας ν' αποδείχτηκε απύθμενο πηγάδι. Το αν τα Μιμίδια προϋπήρχαν των ανθρώπων, ή αν είναι απλά γεννήματα της δικής μας Νόησης, είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν νομίζω πως μπορεί ν' απαντηθεί.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, μιλώντας καθαρά συμβολικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα έχει γεννήσει τον ισχυρότερο δαίμονα όλων των εποχών, τον Μαμμωνά, όπως τον κατονομάζει ο Νωεύς. Είναι πλασμένος κατ' εικόνα κι ομοίωση της κτηνώδους πηθικοειδούς πλευράς της Ανθρωπότητας. Είναι σαν τον Χόρονζον τον Άρχοντα της Ερήμου, που ουρλιάζει στροβιλίζοντας τις άμμους του χρόνου, "Εγώ είμαι Εγώ", όπως λέγαμε τον παλιό καλό καιρό στις Κάρτες...:P

Όλα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται μια νέα "Επανάσταση Αντίληψης", μια singularity που θ' αλλάξει για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ίσως γι' αυτό τελικά όλοι να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο Χάος, για το 2012...:hmm:


Σε αυτό ακριβώς το σημείο, γράφει υπέροχα ο Πέτρος Αργυρίου: :)
"Το δόγμα της απανθρωπιάς, το δόγμα ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι εκ φύσεως ζούγκλες, ότι οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως σκυλιά που θέλουν στείρωση –πνευματική και όχι μόνο, τα δόγματα της απανθρωπιάς καρπίζουν τα χολερικά τους φρούτα μέσα στις κοινωνίες μας. Οι κοινωνίες είναι εχθρικές και οι άνθρωποι κακοί, από τη φύση τους. Μόνο οι δυνατοί, μόνο οι ικανοί αξίζουν να επιβιώσουν.

Εδώ και δεκαετίες είμαστε θύματα ενός ψυχολογικού πολέμου. Μας αναγκάσαν να συνδέσουμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες μας, τα συναισθήματά μας, τα όνειρα με μια μηχανή που κατασκευάζει εικονικές πραγματικότητες. Μας νευροκαλωδιάσαν με τη βιομηχανία, μας βιομηχανοποίησαν εσωτερικά –τι άλλου είδους όντα θα επιθυμούσε μια βιομηχανοποιημένη πραγματικότητα να παράγει- και τώρα μας περνάν από εικονικές τους ουτοπίες στις πολύ πραγματικές δυστοπίες τους. Και σαν άλλοι χάροι, για το πέρασμα από τη ζωή στο θάνατο, ζητάν και αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους.

Αυτές οι θεωρίες κοινωνικού δαρβινισμού που μετατρέπουν τον άνθρωπο και την κοινωνία του σε πεδίο μάχης, επιβάλλονται από εχθρούς της κοινωνίας, ανθρώπους αποκομμένους από αυτή, διεστραμμένους, από αρχιερείς της απαξίωσης.

Λένε ψέματα. Το στοίχημα της επιβίωσης απέναντι στις συνθήκες, μέχρι και σήμερα, το είδος χωρίς οπλές, κυνόδοντες, γούνες, ταχύτητα και δύναμη, το ξεπερνά χάρη στην ευρηματικότητα, την πρωτοτυπία, την αντίληψη, και ναι, την κοινωνικότητά του. Οι κοινωνίες οι ίδιες είναι μηχανισμός επιβιωτικός και παραγωγοί προόδου.

Όχι οι κοινωνίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι πολύ περισσότερο φιλοπρόοδες από την εξουσία. Όχι, η κοινωνία δεν είναι από τη φύση της εχθρός του ανθρώπου και ο άνθρωπος δεν είναι από τη φύση του εχθρός της κοινωνίας. Η εξουσία συχνά αποδεικνύει ότι είναι εχθρός του ανθρώπου και των κοινωνιών του. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, τον τυφλώνει με μίση και απαξίες που η ίδια καλλιεργεί."


Όλο το κείμενο: https://www.tvxs.gr/news/έγραψαν-είπαν/το-νερό-που-καίει-του-πέτρου-αργυρίου

Πολύ ωραία τα γράφει ο φίλος Πέτρος Αργυρίου και με δρεπανηφόρο πένα θα ήθελα να προσθέσω...:clapup:

Θα ήθελα να θυμίσω ωστόσο ένα ρητό του Γιόζεφ Γκέμπελς, που έλεγε "Δεν μ' ενδιαφέρει τόσο πολύ η προπαγάνδα, όσο μ' ενδιαφέρει η Δικαιωματική Διαχείριση της Αλήθειας!! Αυτό που καταγγέλλει πολύ δικαιολογημένα ο Πέτρος Αργυρίου, είναι η διάδοση δια της προπαγάνδας, της ιδεολογίας του Κτηνώδους Καπιταλισμού και της Κοινωνίας της Ζούγκλας. Πρόκειται ακριβώς για περίπτωση "Δικαιωματικής Διαχείρισης της Αλήθειας" από την πλευρά της Εξουσίας, έτσι ώστε να να εξασφαλίσει την αναπαραγωγή του συστήματός της γενιά προς γενιά. Πίσω απ' αυτήν την προπαγανδιστική τακτική όμως, αποκρύπτεται μια βασική αλήθεια, την οποία κι αναζητώ...

Η σύνδεση του καπιταλισμού με το ανθρώπινο κτήνος, μήπως τελικά στη βάση της ισχύει;...:hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,481 μηνύματα.
Θέλω μόνο να παρατηρήσω μια μικρή αντίφαση σε αυτά που γράφεις: :hmm:

Αν τα διαβάσει κανείς μαζί, κάτι δεν πάει καλά, δεν συμφωνείς; Εάν λοιπόν τούτη είναι η ανθρωπολογική θεμελίωση του καπιταλισμού, αυτή η ίδια είναι ο ορισμός της κτηνώδους πλευράς της ανθρώπινης φύσης. Εκείνης της φύσης την οποία οι κοινωνίες υποτίθεται πως ανέλαβαν να... εξανθρωπίσουν. "Δεν ζούμε και στην Εποχή των Σπηλαίων" είναι μια συνηθισμένη έκφραση ημών των ...πολιτισμένων.

Βασικά δεν υπάρχει αντίφαση, ίσως δεν το διατύπωσα αρκετά καθαρά. Η ιδέα είναι ότι ενώ ο καπιταλισμός στηρίζεται (προπαγανδίζει όπως λες εσύ) στην ανθρώπινη απληστία και ρητορεύει υπέρ αυτού, στην ουσία του δεν βασίζεται στα ένστικτα του ανθρώπου αλλά στην εξουσία που αντλεί από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου. Σκέφτηκα με καθαρά μαρξιστικούς όρους και χρησιμοποίησα τα λόγια του Πέτρου Αργυρίου για να τονίσω το πόσο ψεύτικες, λανθασμένες και επικίνδυνες είναι οι θεωρίες κοινωνικού δαρβινισμού που μετατρέπουν τον άνθρωπο και την κοινωνία του σε πεδίο μάχης.

Είχα δει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το θέμα κι εκεί όλοι έλεγαν ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να πληρώσουν τις υπέρογκες σε σχέση με τα εισοδήματά τους δόσεις και γι' αυτό έσκασαν οι φούσκες. Έδιναν λέει δάνεια και στην Κουτσή Μαρία, χωρίς να εξετάσουν το παραμικρό στοιχείο κατά πόσον το ύψος του δανείου συμβαδίζει με την οικονομική ικανότητα του δανειολήπτη. Δάνειζαν ακόμη και σε άνεργους!! Κάνω λάθος;:hmm:

Ναι έτσι όπως λες ξεκίνησε. Για την ακρίβεια όλη η σειρά είναι: Χαμηλότοκα δάνεια 1% της FED στις τράπεζες, φτηνό χρήμα, μόχλευση, πάρε κόσμε δάνεια, μεσίτες, αγορά κατοικιών με υποθήκη, τιτλοποίηση υποθηκών σε επενδυτικά προϊόντα μέσω CDO, διασπορά των προϊόντων σε άλλους επενδυτές με τις γνωστές βαθμίδες ρίσκου (ΑΑΑ, ΒΒΒ), κορεσμός (όλοι είναι υποθηκευμένοι), νέες υποθήκες subprimes (νέα πίστωση σε όσους είναι ήδη χρεωμένοι), αδυναμία αποπληρωμής δανείων , κατασχέσεις και πωλήσεις ακινήτων, υπερσυσσώρευση ακινήτων και αδυναμία παραπάνω πωλήσεων, πτώση της αξίας των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για φθηνότερα μισθώματα σε σχέση με τα δάνεια που πληρώνουν και η αγορά καταρρέει γιατί κανένας δεν θέλει να αγοράσει πια αυτά τα επενδυτικά προϊόντα ωρολογιακή βόμβα! Οι τραπεζίτες μένουν με τα χαρτιά στο χέρι! :P

https://www.tvxs.gr/webtv/ντοκιμαντέρ/η-οικονομική-κρίση

Πίσω απ' αυτήν την προπαγανδιστική τακτική όμως, αποκρύπτεται μια βασική αλήθεια, την οποία κι αναζητώ...

Η σύνδεση του καπιταλισμού με το ανθρώπινο κτήνος, μήπως τελικά στη βάση της ισχύει;...

Αναζητάς δηλαδή μια βαθύτερη ρίζα του καπιταλισμού αντί αυτού της "συσσώρευσης πλούτου". Ας υποθέσουμε ότι ισχύει, ο καπιταλισμός έχει τη βάση του στο ανθρώπινο κτήνος. Η μοναρχία και η φεουδαρχία που είχαν τη βάση τους; :hmm: Αν σε έναν ουτοπικό κόσμο όλοι οι άνθρωποι της γης με τα ίδια κτηνώδη χαρακτηριστικά, είχαν στην τσέπη τους το ίδιο κεφάλαιο και κανείς παραπάνω, θα είχαμε καπιταλισμό ή όχι;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...

Αναζητάς δηλαδή μια βαθύτερη ρίζα του καπιταλισμού αντί αυτού της "συσσώρευσης πλούτου". Ας υποθέσουμε ότι ισχύει, ο καπιταλισμός έχει τη βάση του στο ανθρώπινο κτήνος. Η μοναρχία και η φεουδαρχία που είχαν τη βάση τους; :hmm: ...

Και τα τρία συστήματα αυτά εδράζουν στην απάνθρωπη ηθική βάση της "εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο", νομίζω:redface:...Συνεπώς, στην συλλογιστική εκείνη που διαχωρίζει τους ανθρώπους:
- σε ευγενείς και πληβίους,
- σε κύριους και δούλους,
- σε άγιους και αμαρτωλούς,
- σε μυημένους και αμύητους και, εν κατακλείδι,
- σε "ανθρωπινότερους" και "ζώα":mad:!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,481 μηνύματα.
Σήμερα που ξαναδιαβάζω το post με «πρωινό» μυαλό, μου ήρθε στο νου και μία άλλη διάσταση που πρέπει να αναφερθεί. Το «Δόγμα του Σοκ», ίσως ο βασικότερος κινητήριος μοχλός του καπιταλισμού της μεταπολεμικής περιόδου. Φυσικά για να εφαρμόσεις ένα τέτοιο δόγμα πρέπει να είσαι ένα ανθρώπινο κτήνος, όπως ο Μίλτον Φρίντμαν: «Μόνο μία κρίση αληθινή ή ψεύτικη μπορεί να φέρει πραγματική αλλαγή»! :worry:

Ένα εισαγωγικό βιντεάκι που ανακάλυψα: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jP6JpWYBlNY#!

Στο βιβλίο της ʽThe Shock Doctrineʼ η Naomi Klein καταπιάνεται με την ιδέα της Δημιουργικής Καταστροφής και αναλύει αυτό το απεχθές δόγμα. Πιο συγκεκριμένα φιλοδοξεί να αποτινάξει το μύθο ότι η ελεύθερη αγορά θριάμβευσε με δημοκρατικά μέσα. Μια σειρά από κατασκευασμένες κρίσεις που συνέβησαν τις τελευταίες 4 δεκαετίες οδήγησαν στην παγκόσμια αμερικανική κυριαρχία που όμως, δεν ωφέλησε στο σύνολό της τον αμερικανικό λαό αφού εκτίναξε το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη. Ήταν ο τρόπος να μετακινηθεί το παγκόσμιο χρήμα στους Μεγάλους Οίκους Πολυεθνικών και Τραπεζών (Rockefeller you know?)

Αυτή η άποψη νομίζω ότι ενισχύει την αρχική μου ιδέα. Δεν φταίει η κτηνώδης πλευρά της ανθρωπότητας στο σύνολό της για την εξέλιξη του καπιταλισμού αλλά 2, 3, 5, 10, 100, 1000 διεστραμμένα, κτηνώδη μυαλά που ηδονίζονται να εξουσιάζουν τις ζωές των υπολοίπων. :mad:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Φίλε Νίκο, νιώθω ότι λέμε σχεδόν το ίδιο πράγμα, ιδωμένο όμως από διαφορετική οπτική γωνία. :hmm:

Εσύ λες:

Δεν φταίει η κτηνώδης πλευρά της ανθρωπότητας στο σύνολό της για την εξέλιξη του καπιταλισμού αλλά 2, 3, 5, 10, 100, 1000 διεστραμμένα, κτηνώδη μυαλά που ηδονίζονται να εξουσιάζουν τις ζωές των υπολοίπων.

Εάν λοιπόν ο καπιταλισμός, όπως τον βιώνουμε σήμερα, είναι το σύστημα που εξυπηρετεί αυτούς τους μερικές χιλιάδες, με τα διεστραμμένα κτηνώδη μυαλά όπως γράφεις, κατά συνέπεια είναι ένα σύστημα γέννημα αυτών ακριβώς των εγκεφάλων, άρα εμπεριέχει στη βάση της δομής του εγγεγραμμένη την διαστροφή και την κτηνωδία. Η κοινή εμπειρία το επιβεβαιώνει πλήρως νομίζω...

Δεν υπάρχει άλλωστε πιο κτηνώδης πόθος, απ' τον πόθο της Κυριαρχίας, πόσο μάλλον όταν αυτή θέλει να είναι παγκόσμια. Η ανάγκη για κυριαρχία έχει τις ρίζες της στο ένστικτο της χωροκρατικότητας, έμφυτο σε πολλά θηλαστικά. Ο Ιμπεριαλισμός δεν είναι τίποτε άλλο, παρά εκλογίκευση κι εξιδανίκευση αυτού του ενστίκτου. Ενός ενστίκτου βίαιου στη βάση του, αφού σχετίζεται άμεσα με το βασικό ένστικτο του αγώνα για επιβίωση. Βλέπετε χαρακτηριστικά ότι αυτήν ακριβώς τη βία χρησιμοποιεί, σχεδόν ενστικτωδώς, το καπιταλιστικό σύστημα προκειμένου να επικρατήσει. Έτσι έχουμε ένα σύστημα παράλογα αδηφάγο, το οποίο διαθέτει "καρκινικά" χαρακτηριστικά, αφού δεν σταματά να επεκτείνεται άναρχα, υπερκαταναλώνοντας τις πηγές του περιβάλλοντός του και δεν παύει την ανάπτυξή του, ακόμη κι όταν αρχίσει ν' αυτοκαταναλώνεται.

Ο Ρόμπερτ Χάουαρντ έγραφε, ότι οι μαχαιρόδοντες τίγρεις, ήταν το πιο άγριο και αδηφάγο ον που γέννησε ποτέ ο πλανήτης. Η εξαφάνισή τους οφείλεται στο ότι δεν μπόρεσαν να μετριάσουν τα θηριώδη ένστικτά τους και να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους. Μόλις κυριάρχησαν στην τροφική αλυσίδα κατέφαγαν τα πάντα, με αποτέλεσμα την πλήρη εξαφάνισή τους. Η ιστορία μπορεί και να είναι φανταστική, έχει όμως ισχυρή βιολογική βάση και δίνει ένα καλό αλληγορικό παράδειγμα επί του θέματος που συζητάμε...

Από το βίντεο που μας ανάρτησες, προκύπτει ότι οι μάζες και τα μεμονωμένα άτομα ελέγχονται καλύτερα, όταν με τη "Μέθοδο του Σοκ" τους εξουθενώνεις τις ανώτερες εγκεφαλικές τους λειτουργίες - Λογική, Μνήμη, Κρίση, κλπ- κι ενεργοποιείς τους υποσυνείδητους μηχανισμούς οι οποίοι είναι εξελικτικά προσαρμοσμένοι να "παίρνουν τον έλεγχο", σε καταστάσεις άγχους, φόβου και πανικού, με σκοπό τον αγώνα για επιβίωση. Όπως βλέπεις λοιπόν, ο καπιταλισμός επιλέγει να "απενεργοποιήσει" το συνειδητό και να απευθυνθεί απ' ευθείας στο υποσυνείδητο, με προνομιακούς μάλιστα όρους, αφού το έχει μελετήσει επί πολλούς αιώνες.

Ένας άλλος τρόπος απενεργοποίησης του συνειδητού είναι να του αποσπάσεις την προσοχή, να το μπερδέψεις με αντικρουόμενες πληροφορίες κλπ, έτσι ώστε και πάλι να βρεις ανοικτή δίοδο πρόσβασης στη χειραγώγηση του υποσυνειδήτου. Αυτόν τον ρόλο τον αναλαμβάνει η Προπαγάνδα σε κάθε της μορφή (Διαφήμιση, Δημόσιες Σχέσεις, κλπ). Ο ικανός Ψευδαισθησιουργός (Illusionist), όπως ξαναέγραψα πρόσφατα, αποσπά την προσοχή του κοινού του φλυαρώντας, ενώ ετοιμάζει το Μεγάλο Κόλπο.

Οι Μάγοι των χρηματιστηρίων, εκμεταλλεύονται τις ενστικτώδεις μας προκαταλήψεις, αυτές που η ερευνήτρια διέγνωσε και στους πιθήκους της, ώστε να συσσωρεύσουν κέρδη και να πάρουν το πάνω χέρι στην Παγκόσμια Οικονομία. Για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να παρακάμψουν το συνειδητό των επενδυτών, τραβώντας τους αρχικά την προσοχή και κατόπιν δημιουργώντας συνθήκες πανικού. Αυτό ακριβώς κάνουν με τις γνωστές σε όλους μας "Φούσκες" και τα παπαγαλάκια τους...

Ένα κτηνώδες σύστημα Εξουσίας, δεν θα μπορούσε παρά να προβάλει την εικόνα του στο κοινωνικό σύνολο, κι αυτό ως χαοτικό μέσο που είναι, δεν θα μπορούσε παρά να την αντανακλάσει. Τούτο το αέναο καθρέφτισμα εξασφαλίζει και τη διαιώνιση του συστήματος και της Εξουσίας του.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,481 μηνύματα.
Πολύ δυνατή η τελευταία ανάλυσή σου φίλε Χάος, εντυπωσιακή θα έλεγα, αλλά πάλι νομίζω ότι περιγράφεις πρακτικές περισσότερο παρά τα δομικά χαρακτηριστικά, τη "βάση" του καπιταλισμού.

Αναλύεις αυτό το "ένστικτο χωροκρατικότητας". Για να είμαι ειλικρινής πρώτη φορά το ακούω. Προσπάθησα να βρω κάποιες πηγές στα ελληνικά αλλά το μόνο που κατάφερα ήταν να πέσω πάλι σε ένα δίκο σου ποστ εν έτη 2008, στο θρεντ "Η φύση του ενστίκτου". Αν θέλεις δώσε μου κάποιους αγγλικούς όρους μήπως βρω περισσότερα στοιχεία γι' αυτό και μορφωθώ! :)

Ο καπιταλισμός έχει μια ιστορία περί μισής χιλιετίας, με μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία 200 χρόνια. Μόλις όμως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο άρχισαν να μελετούνται αυτά τα ενστικτώδη αντανακλαστικά των κοινωνιών ώστε να χρησιμοποιηθούν προς ώφελός του. Γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη με τη βιομηχανική επανάσταση όταν μεγάλα κεφάλαια έπρεπε να συγκεντρωθούν για να ξεκινήσουν μεγάλα έργα. Γι' αυτό ο καπιταλισμός επινοήθηκε και αυτό ξέρει να κάνει καλά, να μαζεύει, να συσσωρεύει το χρήμα.

Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις (όπως και η σημερινή) προκαλούνται από τη συρρικνούμενη παραγωγική βάση της οικονομίας, που οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίου στους παραγωγικούς τομείς. Από αυτή την άποψη, είναι εύλογο πως η χρηματοπιστωτική κρίση έχει στη βάση της ένα βαθύτερο μηχανισμό και, συνεπώς, αποτελεί μια συστημική κρίση του καπιταλισμού. Σε αυτό νομίζω συμφωνούμε όλοι. Σπουδαίοι οικονομολόγοι όπως ο Άντριου Κλίμαν και ο Κρις Χάρμαν, εντοπίζουν την αρχή του κακού στην δεκαετία του 70' όταν το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο δεν καταστράφηκε σε επαρκή βαθμό κατά τότε οικονομική κρίση. Η επιβαλλόμενη για την θεραπεία του συστήματος καταστροφή κεφαλαίου είναι σήμερα εξαιρετικά δύσκολη στο μέτρο που αφορά επιχειρηματικά συγκροτήματα, των οποίων το μέγεθος είναι τέτοιο ώστε η οποιαδήποτε κατάρρευσή τους θα παρέσυρε, σε κάποιες περιπτώσεις, ολόκληρες οικονομίες (too big to fail). Αυτό εξηγεί τον πρόσφατο πανικό που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, και τον τρόπο με τον οποίο παρενέβη (το αμερικανικό κράτος για τη διάσωση) των γιγάντιων αυτοκινητοβιομηχανιών της GM και της Chrysler.

Όλοι αυτοί οι τσακωμοί με την Μέρκελ δεν είναι τίποτα άλλο από την αντιπαράθεση μερίδων του κεφαλαίου για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, σαν αναγκαία προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση. Το κεφάλαιο έχει μπει στα σεντούκια και δεν κινείται ούτε με πυρηνικές βόμβες! :hmm: Η αλήθεια είναι ότι έχει μαζευτεί στα hedge funds, στις τσέπες της υπερεθνικής ελίτ και τώρα ξεκινάει το μεγάλο πάρτυ! Έχουν περάσει το κρίσιμο σημείο. Είναι πιο δυνατοί, μπορούν να ελέγχουν οικονομίες κρατών και να ισοπεδώνουν προυπολογισμούς με αστραπιαίες κινήσεις. Κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να ξημερώσει, επικρατεί ένας σιωπηλός πανικός.

Αυτή πάνω κάτω είναι η επίσημη εικόνα των πραγμάτων, όπως την διαβάζουμε καθημερινά. Η δική σου υπέροχη ανάλυση μπορεί να περιγράψει πως στήθηκε το μεγάλο κόλπο, πως οι κερδοσκόποι βάλανε τον καπιταλισμό να δουλέψει για το δικό τους συμφέρον. Πως ελέγχανε κυβερνήσεις, διευρύνανε αγορές, κυριαρχούσαν, δημιουργούσαν τεχνητές κρίσεις, πως με λίγα λόγια συσσωρεύσανε αυτό το ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφάλαιο στα σεντούκια τους.

Ένα κτηνώδες σύστημα Εξουσίας, δεν θα μπορούσε παρά να προβάλει την εικόνα του στο κοινωνικό σύνολο, κι αυτό ως χαοτικό μέσο που είναι, δεν θα μπορούσε παρά να την αντανακλάσει. Τούτο το αέναο καθρέφτισμα εξασφαλίζει και τη διαιώνιση του συστήματος και της Εξουσίας του.

Αισθάνομαι ότι λες κάτι πολύ σπουδαίο εδώ αλλά έτσι όπως το λες, ακούγεται ότι σαν να είμαστε καταδικασμένοι! :/:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,481 μηνύματα.
Αν θέλαμε να επικαιροποιήσουμε αυτό το σπουδαίο θέμα που άνοιξε πριν 11 χρόνια ο τιτανοτεράστιος Όττο, θα σκεφτόμασταν αμέσως το παράδειγμα του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Στους Ουκρανούς δόθηκε η επιλογή με τους ακόλουθους όρους:
1) Ξεχνάτε την Κριμαία - ούτως ή άλλως χαμένη ήταν - Ρίσκο: ~ (τείνει στο) 0
2) Σταματάτε τον πόλεμο και τις γενοκτονίες στο Ντόνεσκ και το Λουχάνσκ και αποδέχεστε την αυτονομία / ανεξαρτησία τους : ούτως ή άλλως το 80% και πλεόν ποσοστό του πληθυσμού είναι ρωσόφωνοι - Ρίσκο: ασήμαντο
3) Σταματάτε κάθε εμπλοκή με το ΝΑΤΟ και δηλώνετε ουδετερότητα
Ναι μεν στρατηγική επιλογή, αλλά το ρίσκο παρέμενε χαμηλό. Πως θα αντιδρούσε δηλαδή το ΝΑΤΟ; Θα είχε κυρήξει πόλεμο στην Ουκρανία;
4) Στέλνετε τα ναζίδια στην ανακύκλωση
Καλό θα έκανε, αφού ούτως ή άλλος ο οργανωμένος στρατός της Ουκρανίας δεν τους ελέγχει.

Αντί αυτού ο οφσοράκιας Ζελένσκι επέλεξε να ρισκάρει τον πόλεμο και να γυρίσει τη χώρα του στη λήθινη εποχή. Στα @@ του θα μου πείτε, αυτός τα λεφτάκια του τα έχει εξασφαλισμένα και παρέμεινε το καλό παιδί (ήρωας!) του δυτικού συστήματος εξουσίας.

Ακόμα όμως κι αν θεωρήσουμε ότι τα κίνητρα ήταν "πατριωτικά" και "αγνά", σίγουρα ήταν η πιο ανορθολογική επιλογή που ερμηνεύεται πλήρως απ΄ την "χωροκρατική" αποστροφή προς την απώλεια.

Τον κόσμο τον ορίζουν οι κεφαλαιούχοι και τα ένστικτα των πιθήκων.

Αισθάνομαι ότι λες κάτι πολύ σπουδαίο εδώ αλλά έτσι όπως το λες, ακούγεται ότι σαν να είμαστε καταδικασμένοι! :/:
Ναι είμαστε αλλά αυτό είναι και καλό. Ψυχές αθάνατες! :music:

 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 23 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top