Η οικονομική παρακμή της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Θεωρείτε ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια;;
Η ψήφος σας θα προβάλεται δημόσια.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 7)

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,269 μηνύματα.
Τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρούμε μια συνεχόμενη πτώση της Ευρωπαϊκής οικονομίας πραγμα που αποτυπώνεται σε διάφορους οικονομικούς δείκτες. Την πτώση της Ευρώπης εκμεταλλεύεται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα οι οποίες εξελίσσονται στις 2 μοναδικές οικονομικές υπερδύναμης , αφήνοντας έξω την Ευρώπη η οποία κυριαρχούσε τον 19ο και 20ο αιώνα.

•Ξεκινάμε με το ΑΕΠ: Για το 2021 το ονομαστικό ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής ένωσης ήταν στα 17 τρισεκατομμύρια δολάρια με συνολικό πληθυσμό 450 εκατομμύρια. Αυτό μεταφράζεται σε κατά κεφαλην ΑΕΠ 37.700$ ανα πολίτη ενώ το μερίδιο μας στην παγκόσμια οικονομία ήταν στο 18%. Αντίστοιχα οι ΗΠΑ με πληθυσμό αρκετά μικρότερο της Ε.Ε (327 εκατομμύρια ) είχαν συνολικό ΑΕΠ 22,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κατά κεφαλην ΑΕΠ 67.700 δολάρια με το συνολικό μερίδιο των ΗΠΑ να βρίσκεται στο 24%. Με άλλο λόγια οι ΗΠΑ με πληθυσμό 120 εκατομμύρια λιγότερο από αυτό της Ευρωπαϊκής ένωσης έχει πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το μερίδιο της Ε.Ε στην παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Το 1980 η Ευρωπαϊκή ένωση αποτελούσε το 32% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 1990 το μερίδιο αυτό είχε μειωθεί στο 29,7%, το 2000 αποτελούσε το 27% του παγκόσμιου ΑΕΠ ενώ τώρα μόλις το 18%. Αντίθετα οι ΗΠΑ έχουν σταθεροποιηθεί στο 24-25% εδώ και 15 χρόνια ενώ η Κίνα αυξάνει επιθετικά το ποσοστό της το οποίο πέρσι έφτασε στο 17,6%. Μάλιστα το ποσοστό της Ευρωπαϊκής ένωσης μειώνεται διαχρονικά παρολο που έχουν ενταχθεί νέα μέλη την δεκαετία του 2000s, χωρίς τις νέες χώρες αυτες το μερίδιο της Ε.Ε θα είχε μειωθεί πολύ περισσότερο από το 18% που είναι σήμερα.

•Επιχειρήσεις: Το 2000 οι 41 από τις 100 μεγαλύτερες βάση εσόδων στον πλανήτη είχαν βάση την Ευρώπη όμως το 2021 μόνο οι 15 από τις 100 είχαν βάση την Ευρώπη, οι 47 είχαν βάση τις ΗΠΑ και 25 την Κίνα. Αυτό δείχνει ότι οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν είναι ανταγωνιστικές και χάνουν συνεχώς έδαφος έναντι των Αμερικανικών και Ασιατικών πολυεθνικών. Όλοι θυμόμαστε ότι την δεκαετία του 2000 η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας ήταν η NOKIA με μερίδιο αγοράς 40% στην αγορά τηλεφώνων. Πλέον η ΝΟΚΙΑ έχει εξαφανιστεί ενώ την αγορά κυριαρχούν οι Apple, Microsoft, Google , Amazon , Huawei, Xiaomi, Samsung. Έδαφος χάνουν και οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες , εταιρείες μεταποιήσεις καθώς και οι εταιρείες ενέργειας. Μάλιστα μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης αναγκάζονται να εγκαταλείπουν διάφορες αγορές λόγω της μείωσης των πωλήσεων τους και της κερδοφορίας τους, αντίθετα οι Αμερικανικές και κινεζικές πολυεθνικές επεκτείνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

•Δημογραφικά: Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει και οι γεννήσεις μειώνονται σταθερά εδώ και 25 χρόνια με αποτέλεσμα πολλές χώρες να βλέπουν μείωση του πληθυσμό τους , μείωση η οποία χωρίς την μετανάστευση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Αυτό οδηγεί σε μικρότερη οικονομική ανάπτυξη , λιγότερα δημόσια έσοδα και λιγότερη καταναλωτική δαπάνη για προϊόντα

•Διπλωματική θέση / στρατός : Η Ευρώπη χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορεί να τα βγάλει στρατιωτικά πέρα ούτε απενατι στη Ρωσία ούτε απέναντι στην Κίνα. Επίσης, η Ε.Ε είναι με διαφορά η πιο εξαρτημένη οικονομία καθώς εξαρτάται οικονομικά τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ρωσία και την Ασία γενικότερα.

•Οικονομικά προβλήματα : Δυστυχώς πολλές Ευρωπαϊκές οικονομίες δεν είναι βιώσιμες, οικονομίες όπως είναι η Ελλάδα , η Ιταλία , Ισπανία και Πορτογαλία. Μάλιστα η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής διάλυσης. Ακόμα όμως και δυνατές οικονομίες όπως είναι η Γερμανία εξαρτάται πλήρως από τη Ρωσία και σε περίπτωση που δεν βρει λύση στην έλλειψη αερίου θα μπει σε βαθιά ύφεση παρασύροντας όλες τις υπόλοιπες οικονομίες . Αυτά τα προβλήματα αποτυπώνονται πλήρως στην κατάρρευση του Ευρώ έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων.

Αυτο που βλέπουμε είναι την κυριαρχία των ΗΠΑ και της Ασίας σε όλους τους οικονομικούς δείκτες ενώ η Ευρωπαϊκή οικονομία που ήταν στην κορυφή του κόσμου να αποδυναμώνεται και να μπαίνει πλέον σε 2η μοίρα.
Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή ένωση θα αντέξει στο μέλλον την οικονομική πίεση που δέχεται από τις ΗΠΑ και την Ασία (κυρίως την Κίνα ) η θα συνεχιστεί η οικονομική παρακμή της;; Θα ήθελα την γνώμη όλων των μελών καθώς είναι ένα θέμα που απασχολεί τον οικονομικό κόσμο τα τελευταία χρόνια.

 
Τελευταία επεξεργασία:

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,776 μηνύματα.
Η Ευρώπη καταρρέει πέφτοντας η ίδια στον λάκκο της. Οι κυρώσεις προς την Ρωσσία είναι η ταφόπλακα της. Καταρρέει όχι γιατί είναι αδύναμη αλλά γιατί επέλεξε συνειδητά να εκπροσωπήσει τα αμερικανικά συμφέροντα από το 1945 έως σήμερα και όχι τα δικά της. Ρωσσία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Κίνα αυξάνονται διαρκώς ενώ η Ηνωμένη Ευρώπη έχει χάσει σχεδόν κάθε αξία στο διεθνές τραπέζι.

Οι προδότες μας έφτασαν εδώ.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,269 μηνύματα.
Η Ευρώπη καταρρέει πέφτοντας η ίδια στον λάκκο της. Οι κυρώσεις προς την Ρωσσία είναι η ταφόπλακα της. Καταρρέει όχι γιατί είναι αδύναμη αλλά γιατί επέλεξε συνειδητά να εκπροσωπήσει τα αμερικανικά συμφέροντα από το 1945 έως σήμερα και όχι τα δικά της. Ρωσσία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Κίνα αυξάνονται διαρκώς ενώ η Ηνωμένη Ευρώπη έχει χάσει σχεδόν κάθε αξία στο διεθνές τραπέζι.

Οι προδότες μας έφτασαν εδώ.
Η Ευρωπαϊκή ένωση σαν μόρφωμα παραμένει πυλώνας της δημοκρατίας , κοινωνικού κράτους και σίγουρα είναι πιο φιλική προς τους πολίτες της σε σχέση με τις ΗΠΑ , Κίνα κτλ. Όμως όπως λες και εσυ Γιάννη επιλέξαμε να είμαστε αποκούμπι άλλων χωρών και πλήρως εξαρτημένη από αυτές με αποτέλεσμα η Ευρώπη να οδηγείται σε αφανισμό τοσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Είναι κρίμα γιατί η Ευρώπη αποτέλεσε την αφετηρία όλων των γεγονότων και κινημάτων που άλλαξαν προς το καλύτερο την ανθρωπότητα.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top