iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Αρκετοί ψύχολογοι ακόμοι και άθεοι υποστήριζουν οι παραπάνω απόψεις είναι τελειώς αυθέρετες και δεν ισχυούν.
Έσεις τι πιστεύεται;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Corpse Bride
Διακεκριμένο μέλος

Προσωπικα ειμαι αθεη, αλλα οταν βρηκα τα πολυ σκουρα θα θελα να πιστευω οτι κατι ανωτερο μπορει να αντιστρεψει τα πραγματα

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
adespoto
Περιβόητο μέλος

theio_vrefos
Πολύ δραστήριο μέλος

Από τη μια είναι πολύ απλό να θεωρήσεις ότι θεός δεν υπάρχει, να υποστηρίζεις οτι είσαι άθεος κλπ. Από την άλλη να δεχτείς την ύπαρξη του θεού και ότι έρχεται με αυτή την επιλογή.
Σε όλες μα όλες τις κοσμοθεωρίες κάπου κολάει το πράγμα. Πως δημιουργηθήκαμε δε θα το μάθουμε ποτέ

Αναγνωρίζεται πάντως ως ασθένεια απο την ψυχιατρική (και μάλιστα κατατάσεται στις ψυχώσεις) το να παρουσιάζεις ακραίο θρησκευτικό ζήλο.
m3nt0r
Εκκολαπτόμενο μέλος

roumana
Διάσημο μέλος

roumana
Διάσημο μέλος

Τα φαινόμενα
Δεν γνωρίζω αν αυτό που γνωρίζω είναι αληθινό. Για να μπορέσω όμως να ζήσω αποδέχομαι ως αληθινό αυτό που νομιίζω ότι είναι αληθινό. Όχι διότι είναι όντως έτσι αλλά διότι μου χρειάζεται να υποθέσω ότι είναι έτσι.
Δεν έχω τη δυνατότητα ως άνθρωπος να γνωρίσω αυτό που Είναι έτσι όπως είναι, γι' αυτό και δεν αγωνίζομαι μάταια να ανακαλύψω γνωστικά αυτό που όντως υπάρχει.
Αντικειμενική πραγματικότητα δεν σημαίνει αληθινή πραγματικότητα αλλά αντι-κείμενη φαινομενικότητα. Πρόκειται γι' αυτό που βρίσκεται απέναντι από τη γνωρίζουσα συνειδητότητά μου και φαίνεται ως αληθινό. Αναπόφευκτα έχω να κάνω με αυτή την αντι-κείμενη, φαινομενική πραγματικότητα.
Ευτυχώς για μένα αυτή η αντι-κείμενη φαινομενικότητα διέπεται από ορισμένους κανόνες. Ανακαλύπτοντας αυτούς τους κανόνες μπορώ να προβλέπω με υψηλή στατιστική πιθανότητα την πορεία και την έκβαση των γεγονότων ώστε να συντονίζω τη δράση μου με τη ροή των πραγμάτων.
Δίνω μεγάλη προσοχή στους κανόνες.
Νικητα Καυκιου
tsitsilegas
Εκκολαπτόμενο μέλος

Θυμίζω απλώς ότι οι δέκα εντολές είναι μέρος του αρχαίου ιουδαϊκού νόμου. Εξ ου και η τοποθέτησή τους στην Έξοδο 20:1-17, δηλαδή στην Παλαιά Διαθήκη.Εγώ θεωρώ σοφό αυτόν που μπορεί να ζήσει σύμφωνα με όσα λέει το ευαγγέλιο ως προς την συμπεριφορά στους άλλους(10 εντολές)
Στην Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς, ιδρυτής της χριστιανικής θρησκείας, αν και αναφέρεται σε αυτές, τις συνόψισε σε δύο ουσιαστικά εντολές: Να αγαπάς με όλη την καρδιά και την ψυχή και το μυαλό σου τον θεό και να αγαπάς τους πλησίον σου σαν τον εαυτό σου. (βλ. συγκεκριμένα Κατά Ματθαίον, 22:36-40)
daemon
Νεοφερμένο μέλος

Τώρα όσον αφορά σε αυτά που αναφέρονται στα θρησκευτικά κείμενα ότι ο τάδε προφήτης άκουγε ή έβλεπε το Θεό να του μιλάει, νομίζω ότι η σύγχρονη ψυχιατρική έχει δώσει τις απαντήσεις.
Τέλος, θα συμφωνήσω με τον m3nt0r. Νομίζω πως άσχετα αν πιστεύει κάποιος στο Θεό ή όχι, αν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε την ουσία των λόγων του Χριστού (και όχι το πως έχουν μεταφερθεί σε εμάς για να βολεύουν κάποιους), να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας και να μην κοιτάμε πως θα τον βλάψουμε αλλά πώς θα τον βοηθήσουμε, σίγουρα η κοινωνία μας θα ήταν πολύ καλύτερη.
vaguraw
Εκκολαπτόμενο μέλος

Για τον θεο δεν ξερω και δεν το πολυπιστευω οτι ειναι.
Valder
Τιμώμενο Μέλος

(Το πιό σκοτεινό κοινωνικό - πολιτικό - θρησκευτικό δράμα που εκτυλίσσεται στο διάστημα)
Προσωπικά για εμένα δεν υπάρχει πίστη στους "θεούς" και στο Δημιουργό όλων. Απλώς το βλέπω σαν μια έκφραση ευχαριστίας πρός όποιον κι αν με έφτιαξε και συνέβαλε στο να ζω όλες μου τις μέρες, όσο καλύτερα γίνεται. Δέχομαι την ύπαρξή όλων και τους ευχαριστώ. Δεν είμαι πιστός ακόλουθος της θρησκείας όμως. Ποιάς θρησκείας...αχταρμά τα έχω κάνει! 12θεο με μπόλικες δόσεις Χριστιανισμού.

MonaXoS
Διάσημο μέλος

Σύμφωνα με έρευνας που έχουν γίνει σε άτομα με ανίατες ασθένειες που ήξεραν πως θα πεθάνουν, ο παράγοντας πίστη έπαιξε τεράστιο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο δέχτηκαν τελικά τον θάνατο. Τα άτομα που δεν είχαν ισχυρή πίστη και αμφιταλαντεύονταν είχαν αναπτύξει περισσότερο άγχος τόσο σε σχέση με τους πιστούς, όσο και με τους συνειδητοποιημένους άθεους (αν κ οι τελευταίοι νομίζω δεν αποτελούσαν μεγάλο ποσοστό των ασθενών).
Έπειτα σκεφτείτε το τεράστιο κοινό που έχουν ο ιερέας κ ο ψυχολόγος και θα καταλάβετε που συναντόνται ψυχολογία και θρησκεία. Και οι δύο σε κάνουν να στραφείς στο μέσα σου και να ερμηνεύσεις την συμπεριφορά σου. Και οι δύο σε "αναγκάζουν" να πεταξεις την μάσκα και να παραδοθείς σε έναν αγώνα αυτοαποκάλυψης.
Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση οτι η πίστη είναι σύμπλεγμα! Είναι μια φυσιολογικότατη συμπεριφορά του ανθρώπου και σίγουρα, όταν παραμένει στα λογικά πλαίσια στα οποία αντλείς δύναμη μέσα από την πίστη σου και δεν γίνεσαι υπόδουλος του φόβου σου προς αυτήν, δεν είναι ψυχοπαθολογία.
duke nukem
Νεοφερμένο μέλος

Demelene
Διάσημο μέλος

Η πίστη στην έννοια θεός δεν θα επεκταθώ καθώς θα γίνει πολύ offtopic γιατί μάλλον δεν αναφέρουμε το ίδιο πράγμα με την λέξη θεός!
xmavidis
Νεοφερμένο μέλος

Προσωπικά πιστεύω στον Θεό και είμαι Χριστιανός.
Guest 990498
Επισκέπτης

(φτυάρι μοντ ον)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mindcircus
Περιβόητο μέλος

Αυτό που με ωθει στη γαλήνη είναι η πίστη μου. Η πίστη δεν έχει να κάνει μόνο με τον Θεό και τις θρησκείες.
Είναι ένα βαθύ συναίσθημα που είναι ισως το μόνο που δεν φέρνει δυστυχία. Η πίστη μου σε μένα, η πίστη μου στους ανθρώπους μου, η πίστη μου στη Ζωη την ιδια και ισως σε μια πανισχυρη δυναμη.
Η ιδεα μια θεικης πανισχυρης ουσιας ειναι ασυνειδητη, ενυπαρχει γιατι ειναι αρχετυπο.
Παραθετω την παρακάτω ιστορία, για όσους Αθεους κι όσους Πιστούς.
Δε ξερω αν υπαρχουν απολυτως Αθεοι. Καποιοι βιολογοι υποστηριζουν (εχω κανει αναφορα σε αλλο θεμα) πως ο εντελως απιστος ανθρωπος πασχει απο εγκεφαλικη ελλειψη.
που εκείνο το «ατύχημα
της εξέλιξης"
είχε δημιουργήσει.
-Τι καταπληκτικά δέντρα!
Τι όμορφα ποτάμια!
Τι απίστευτα ζώα!
...αναφωνούσε συνέχεια.
Ενώ περπατούσε κατά μήκος του
ποταμού άκουγε
ένα θόρυβο στους
θάμνους πίσω του.
Γύρισε για να κοιτάξει.
Τότε είδε μία τεράστια αρκούδα να πηγαίνει προς την
κατεύθυνσή του.
Τρομοκρατημένος, βάλθηκε να
τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορούσε.
Κοίταξε πάνω από τον ώμο του
και είδε ότι η αρκούδα ήταν πολύ
κοντά.
Άρχισε να τρέχει πιο γρήγορα!
Ήταν τόσος ο φόβος του, που του ήρθαν δάκρυα στα μάτια.
Εκείνη τη στιγμή σκόνταψε κι έπεσε κάτω αβοήθητος.
Κύλησε στο έδαφος και
προσπάθησε να σηκωθεί.
...Μόνο που η αρκούδα ήταν ήδη
από πάνω του,
προσπαθώντας να τον ακινητοποιήσει
με το ένα πόδι
ενώ με το άλλο προσπαθούσε να
τον χτυπήσει με δύναμη.
Ακριβώς εκείνη τη στιγμή
ο άθεος φώναξε:
Θεέ μου!
Τότε ο χρόνος σταμάτησε.
Η αρκούδα δεν αντιδρούσε.
Το δάσος έπεσε σε σιωπή.
Μέχρι και το ποτάμι σταμάτησε
να κυλά.
Ένα καθαρό φως εμφανίστηκε,
στον ουρανό και μια
φωνή ακούστηκε να λέει:
"Εσύ για χρόνια αρνιόσουν
την ύπαρξή μου,
Έλεγες στους άλλους
ότι Εγώ δεν υπήρχα,
και απέδιδες τη δημιουργία σε
"κάποιο κοσμικό ατύχημα".
Περιμένεις τώρα να σε
βοηθήσω εγώ
να βγεις από αυτή την κατάσταση;
Πρέπει να περιμένω ότι θα
μου έχεις πίστη;
ο άθεος κοίταξε
κατευθείαν
στο φως και είπε:
Θα ήταν, πράγματι,
υποκρισία από μέρους μου
να ζητήσω, ξαφνικά,
να μου συμπεριφερθείς
σα να ήμουν χριστιανός.
Ίσως, όμως...
να μπορούσες να
κάνεις χριστιανή την αρκούδα...
Πολύ καλά!
είπε η φωνή.
Το φως εξαφανίστηκε.
Το ποτάμι άρχισε πάλι να κυλάει
κι επέστρεψαν όλοι οι ήχοι
του δάσους.
Και, τότε, η αρκούδα σήκωσε
τα πόδια της,
έκανε μια παύση,
κατέβασε το κεφάλι
και μίλησε:
Κύριε,
ευλόγησε
Αυτό το γεύμα
που πρόκειται
τώρα να φάω.
Αμήν.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
_daemon_
Πολύ δραστήριο μέλος

Ιστορία σχετική που να το στηρίζει αυτό, δεν έχω να διηγηθώ, μα όποια και να σκεφτεί κανείς θα βρεί μέσα της κάποια μορφή ανθρώπινης πίστης!
Πάμε όλοι μαζί.....

"πιστεύω εις ένα θεό, δίκαιο, σοφό, παντογνώστη, που θα μου εξασφαλίσει τον παράδεισο, να υποταχτώ άνευ όρων"
Τη....μαμά μου δηλαδή!

Νωεύς
Τιμώμενο Μέλος

Ο freud υποστήριζε οτι η πίστη βασίζεται στα σύμπλεγματα,τις φοβίες και τα αγχη των ανθρωπών. Επίσης και ο καρλ γιουγκ υποστήριζε κάτι πάρομοιο, για την ακρίβεια διατύπωσε τη γνώμη ότι οι θρησκείες είναι η αρχαιότερη μέθοδος ψυχοθεραπείας.
Αρκετοί ψύχολογοι ακόμοι και άθεοι υποστήριζουν οι παραπάνω απόψεις είναι τελειώς αυθέρετες και δεν ισχυούν.
Έσεις τι πιστεύεται;
Στην πίστη πράγματι θα πρέπει να συμπλέκονται επιρροές θείες και διαβολικές. Ο Φρόυντ και ο Κ. Γιούνγκ, σε τελική ανάλυση, καινοτόμησαν φιλολογικά και συστημικά. Υπ' αυτή την έννοια, ψυχολόγοι και "άθεοι", απλά είναι "κακόπιστοι" και εν πολλοίς "επεαπτερίζοντες", ως δήθεν "προοδευτικοί"!
DrStrangelove
Περιβόητο μέλος

Ο freud υποστήριζε οτι η πίστη βασίζεται στα σύμπλεγματα,τις φοβίες και τα αγχη των ανθρωπών. Επίσης και ο καρλ γιουγκ υποστήριζε κάτι πάρομοιο, για την ακρίβεια διατύπωσε τη γνώμη ότι οι θρησκείες είναι η αρχαιότερη μέθοδος ψυχοθεραπείας.
Έσεις τι πιστεύεται;
Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό για τον Γιουνγκ. Είπε κάτι διαφορετικό, να ερευνάτε τη μυθολογία γιατί μέσα από τους μύθους μπορείτε να βρίσκετε λύσεις και στα προσωπικά σας αδιέξοδα. Αντίθετα, πίστευε στον Θεό και στην μετά θάνατον ζωή μάλιστα, και τα τελευταία χρόνια της καριέρας του ειδικά είχε στραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά στο μυστικισμό. Είχε εξόχως υπερβατική αντίληψη των πραγμάτων.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.