Δαλιδά
Περιβόητο μέλος



Εύκολη, δεν παχαίνει τόσο ενώ είναι χαμηλή σε λιπαρά. Επίσης, αν αυτό το γλυκό δεν ρίχνει κάτω τον υποψήφιο γαμπρό τότε σηκωνω ψηλά τα χέρια!Εκτός αν ο καλός σας δεν τρώει φρούτα σε γλυκά (thumbs up

Υλικά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 τροφαντά μήλα
4 αυγουλάκια (4 κρόκοι και 4 ασπράδια χωρισμένα)
1μισι φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτή κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
ξύσμα λεμονιού
χυμό μισού λεμονιού
2 βανίλιες ή 1 βανιλέτα φακελάκι
μια υποψία αλατιού (για τη μαρέγκα)
Εκτέλεση
*Αρχίζουμε με προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Κόβουμε τα μήλα μισοφέγγαρα.
0. Παίρνουμε μια φόρμα με αφαιρούμενο πάτο ή ένα στρογγυλό ταψάκι (βαθύ και όχι πολύ μεγάλο) και ρίχνουμε ένα κομμάτι βούτυρο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) και 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρης . Δεν το λιώνουμε πάνω στο ταψί αλλά βάζουμε το ταψί όπως είναι στον καυτό φούρνο. Περιμένουμε μέχρι το βούτυρο να γίνει μπουρμπουλιθρίζον. Βγάζουμε τη φόρμα/ταψί και απλώνουμε μία στρώση μήλα ίσα να καλύψει την επιφάνεια. Το αφήνουμε εκτός φούρνου.
Α. Σε ένα μεσαίο μπωλ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν ελαφρώς. Μετά ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Β. Καθαρίζουμε τα σύρματα του μίξερ (

Ρίχνουμε το Β (μαρέγκα) μέσα στο Α (μιξ κρόκων-ζάχαρης). Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα απαλά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπωλ. Ανακατεύουμε και πάλι απαλά με υπομονή.
Πάμε πάλι στη φόρμα/ταψί. Ρίχνουμε το μισό χυλό πάνω στα μήλα. Παίρνουμε τα υπόλοιπα μήλα και τα απλώνουμε από πάνω. Ρίχνουμε τον άλλο μισό χυλό.
Το βάζουμε στο φούρνο για 50 λεπτά (να το προσέχετε ενδιάμεσα, οι φούρνοι διαφέρουν μεταξύ τους). Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το γυρνάμε τούμπα σε μια ωραία φανταχτερή πιατέλα. Και σερβίρουμε.
Ξέρω, θέλετε spoilers. Την έκανα σήμερα το μεσημέρι, τώρα είναι 7, ε έκανε ο μπαμπάς μου μια επιδρομή

Bon appétit !

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Συνημμένα
nikosxdxd
Διάσημο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Δαλιδά
Περιβόητο μέλος


H βανιλια τι ειναι?![]()
Άρωμα

Βανίλια σκόνη, αυτός ο μικρός κύλινδρος με το κόκκινο καπάκι που το τραβάς με τα δόντια και ρίχνεις στο γλυκό μια άσπρη σκόνη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kit-kat
Πολύ δραστήριο μέλος









Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Noisette
Περιβόητο μέλος


Έφτιαξα και εγώ αυτή, ωστόσο δεν μου φούσκωσε τόσο γιατί το μείγμα βγήκε λίγο για το ταψί που την έβαλα. Η γεύση όμως...φοβερή!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kit-kat
Πολύ δραστήριο μέλος


την έχω φτίαξει και εγώ αυτή και μένα δεν μου φούσκωσε αλλα ναι η γεύση είναι τελεια!Τελικά σήμερα ήταν η μέρα της μηλόπιτας!
Έφτιαξα και εγώ αυτή, ωστόσο δεν μου φούσκωσε τόσο γιατί το μείγμα βγήκε λίγο για το ταψί που την έβαλα. Η γεύση όμως...φοβερή!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Noisette
Περιβόητο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mourningStar
Νεοφερμένο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
christinelle
Πολύ δραστήριο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 845212
Επισκέπτης


Σήμερα συνειδητοποίησα ότι έχω πολύ καιρό να βάλω συνταγή.Λοιπόν, αυτή η συνταγή είναι ιδιαίτερα σημαντική για μένα. Είναι αυτή που πάει από γενιά σε τσουφογενιά. Είναι η τσουφομηλόπιτα. (Προφανώς)
Εύκολη, δεν παχαίνει τόσο ενώ είναι χαμηλή σε λιπαρά. Επίσης, αν αυτό το γλυκό δεν ρίχνει κάτω τον υποψήφιο γαμπρό τότε σηκωνω ψηλά τα χέρια!Εκτός αν ο καλός σας δεν τρώει φρούτα σε γλυκά (thumbs up)
Υλικά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 τροφαντά μήλα
4 αυγουλάκια (4 κρόκοι και 4 ασπράδια χωρισμένα)
1μισι φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτή κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
ξύσμα λεμονιού
χυμό μισού λεμονιού
2 βανίλιες ή 1 βανιλέτα φακελάκι
μια υποψία αλατιού (για τη μαρέγκα)
Εκτέλεση
*Αρχίζουμε με προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Κόβουμε τα μήλα μισοφέγγαρα.
0. Παίρνουμε μια φόρμα με αφαιρούμενο πάτο ή ένα στρογγυλό ταψάκι (βαθύ και όχι πολύ μεγάλο) και ρίχνουμε ένα κομμάτι βούτυρο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) και 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρης . Δεν το λιώνουμε πάνω στο ταψί αλλά βάζουμε το ταψί όπως είναι στον καυτό φούρνο. Περιμένουμε μέχρι το βούτυρο να γίνει μπουρμπουλιθρίζον. Βγάζουμε τη φόρμα/ταψί και απλώνουμε μία στρώση μήλα ίσα να καλύψει την επιφάνεια. Το αφήνουμε εκτός φούρνου.
Α. Σε ένα μεσαίο μπωλ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν ελαφρώς. Μετά ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Β. Καθαρίζουμε τα σύρματα του μίξερ () και χτυπάμε σε ένα μικρό μπωλάκι τα ασπράδια με την πρεζούλα αλάτι και κάνουμε μια ωραία σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνουμε το Β (μαρέγκα) μέσα στο Α (μιξ κρόκων-ζάχαρης). Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα απαλά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπωλ. Ανακατεύουμε και πάλι απαλά με υπομονή.
Πάμε πάλι στη φόρμα/ταψί. Ρίχνουμε το μισό χυλό πάνω στα μήλα. Παίρνουμε τα υπόλοιπα μήλα και τα απλώνουμε από πάνω. Ρίχνουμε τον άλλο μισό χυλό.
Το βάζουμε στο φούρνο για 50 λεπτά (να το προσέχετε ενδιάμεσα, οι φούρνοι διαφέρουν μεταξύ τους). Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το γυρνάμε τούμπα σε μια ωραία φανταχτερή πιατέλα. Και σερβίρουμε.
Ξέρω, θέλετε spoilers. Την έκανα σήμερα το μεσημέρι, τώρα είναι 7, ε έκανε ο μπαμπάς μου μια επιδρομή![]()
Bon appétit !
Βασικα μαγειρευεις ΓΑΜΑΤΑ. Μπραβο σου εχεις ταλεντο

ΥΓ οι μυλοπιτες ειναι απο τα αγαπημενα μου γλυκα

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Poseidon
Εκκολαπτόμενο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Θεμιστοπόλος
Πολύ δραστήριο μέλος



Και ξέρεις ότι στα φοιτητόσπιτα δεν υπάρχουν σκεύη για γλυκά...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kit-kat
Πολύ δραστήριο μέλος


είχα φτίαξει και μια άλλη συνταγή απο την αργυρω και πάλι δε μου φούσκωσε!τη φανουρόπιτα είχα φτίαξει και να φανταστεις έβαλα και παραπάνω μπέκινΜα μου φάνηκε παράξενο που δεν φούσκωσε γιατί το αλεύρι ήταν απ και είχε επιπλέον μπέικιν! Τι φταίει;;;


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Δαλιδά
Περιβόητο μέλος


είχα φτίαξει και μια άλλη συνταγή απο την αργυρω και πάλι δε μου φούσκωσε!τη φανουρόπιτα είχα φτίαξει και να φανταστεις έβαλα και παραπάνω μπέκιναλλα η γευση όπως πάντα άπεχτη!!
![]()
Άμα δε φουσκώνει με μπέικιν και αλεύρι απλό, βάλτε και λίγο σόδα μαγειρική και λίγο λεμονάκι χυμό κοντά για να δράσει.
Ε τι στο καλό.
Όσο για τα φοιτητικά σπίτια που δεν έχουν σκεύη, θα ανεβάσω σύντομα και άλλες συνταγές χωρίς μίξερ.
Ταψάκια και φόρμες στο ικέα με 5 ευρώ, μια χαρούλα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
gregory nub
Διάσημο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Δαλιδά
Περιβόητο μέλος


Αντί για ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε stevia?
Φυσικά. Βέβαια πρέπει να αλλάξεις την αναλογία.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.