riasam
Εκκολαπτόμενο μέλος

Σύμφωνα με το διάταγμα, άδεια για αποτέφρωση νεκρού θα δίνεται από το Δήμαρχο ή τον Κοινοτάρχη μετά την πάροδο 60 ωρών από το θάνατο.
Αποτελεί προϋπόθεση να υπάρχει ρητή δήλωση του εκλιπόντα ότι επιθυμούσε να αποτεφρωθεί μετά θάνατον, ή σχετική δήλωση των πλησιέστερων συγγενών μέχρι τετάρτου βαθμού.
Επίσης ο εισαγγελέας θα έχει τον τελευταίο λόγο σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των συγγενών, ενώ κέντρα αποτέφρωσης θα μπορούν να ιδρύουν μόνο οι κοινότητες και οι δήμοι μέσα στα ήδη υπάρχοντα νεκροταφεία.
Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το θέμα?
Θα προτιμούσατε να αποτεφρωθείτε ?
Θα δίνατε την συγκατάθεση σας για την αποτέφρωση κάποιου συγγενή σας?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
X-FILER
Πολύ δραστήριο μέλος

εγω προσωπικα δεν το εχω σκεφτει.αφου πεθανω,ποια η ουσια?ας με κανουν ο,τι θελουν

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
SCULLY
Πολύ δραστήριο μέλος

η ελλαδικη ορθοδοξη εκκλησια εχει πει πως το αποδοκιμαζει αλλα αυτο δν σημαινει κατι...φοβαμαι ,βεβαια,οτι τπτ κολλημενα μυαλα θα αρχισουν παλι τις συγκεντρωσεις και τετοια ...
κατα την αποψη μου καλως θα δοθει η αποτεφρωση ως δυνατη επιλογη ...ετσι αρμοζει σε ενα δημοκρατικο και μη θεοκρατικο κρατος:no1:
ΓΙΟΥΛΗ22136
Νεοφερμένο μέλος

ειναι ενας τροπος να σταματησει η κερδοσκοπια και η εκμεταλλευση που υπαρχει ακομα και γυρω απο το θανατο...
για παραδειγμα μετα τα 3 χρονια πρεπει οι συγγενεις του νεκρου να πληρωνουν 300 ευρω καθε μηνα για να παραμεινει αυτος...εκει που ειναι( ενα ενοικιο σπιτιου δηλαδη!) και η οστεοθηκη κοστιζει 1000 ευρω!
ελεος!!!
miv
Επιφανές μέλος

Φυσικά αποτελεί δικαίωμα η διάθεση της σωρού ενός ανθρώπου και δεν πρέπει να υπάρχει μόνο μια οδός. Σαν Χριστιανός Ορθόδοξος (επειδή η ταφή σχετίζεται άμεσα με μερικά διδάγματα της θρησκείας μου), δεν θα το έκανα, ούτε θα έδινα τη συγκατάθεσή μου για συγγενείς, όλοι εκ των οποίων είναι ομόδοξοι. Προτιμώ την ταφή. Γνώμη μου είναι πως οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι πρέπει να ενταφιάζονται, σύμφωνα με το τυπικό της εκκλησιαστικής παράδοσης (ακριβώς όπως βαπτίστηκαν και νυμφευθηκαν, σύμφωνα με το ίδιο τυπικό) και μόνο έτσι. Επειδή όμως δεν είναι όλοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή δεν αποδέχονται κάποιοι την ταφή, ή για τους χ, y λόγους, θεωρώ οτι καλώς θεσπίστηκε το μέτρο. Η Εκκλησία έχει δικαίωμα, φυσικά, να λέει οτι κάτι τέτοιο παραβαίνει την παράδοσή της, αλλά να μην ξεχνάμε πως αυτό έχει νόημα μόνο για τα μέλη της. Δεν έπεται οτι όλοι οι Έλληνες πολίτες ειναι και μέλη της, όμως κι επίσης δεν έπεται οτι κάθε κανόνας που υφίσταται για τα μέλη της αυτά, πρέπει να ειναι και νόμος του κράτους...
PS: Αν το δούμε καθαρά πραγματιστικά, πάντως, λύνει το πρόβλημα έλλειψης εκτάσεων για την επέκταση των νεκροταφείων που συχνά υπάρχουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
Φιλιον_Τερας
Διάσημο μέλος

θα συμφωνουσες στην αποτεφρωση και μετα στην ταφη της τεφρας?
Scandal
Διαχειριστής

Αφήστε που προσωπικά βρίσκω πολύ ανατριχιαστικό το ότι θα σάπιζα μέσα σε ένα φέρετρο

Η εκκλησία έχει δικαίωμα να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις παραδόσεις της. Όχι όμως να παραπονιέται γενικότερα και να προτείνει ευθαρσώς το να μην επιτραπεί για κανέναν στην Ελλάδα η αποτέφρωση!
-petros
tolisman
Δραστήριο μέλος

θα ηθελα να αποτεφρωθω και το εχω δηλωσει στους γονεις μου αν γινει κατι...
ειναι ενας τροπος να σταματησει η κερδοσκοπια και η εκμεταλλευση που υπαρχει ακομα και γυρω απο το θανατο...
για παραδειγμα μετα τα 3 χρονια πρεπει οι συγγενεις του νεκρου να πληρωνουν 300 ευρω καθε μηνα για να παραμεινει αυτος...εκει που ειναι( ενα ενοικιο σπιτιου δηλαδη!) και η οστεοθηκη κοστιζει 1000 ευρω!
ελεος!!!
και η αποτέφρωση δεν θα είναι τζάμπα.. 700-800 ευρά τουλάχιστον θα κοστίζει.. είναι βέβαια λιγότερα από μια τυπική κηδεία, αλλά το ποσόν δεν είναι αμελητέο..
εγώ προσωπικά για τον ευαυτό μου προτιμώ την ταφή, αλλά δεν θέλω πολυτελή μαρμάρινα μνήματα κτλ.. και σε τσιμεντένιο μνήμα μια χαρά θα ήμουν.. και μ' έναν ξύλινο σταυρό και τίποτα άλλο.. άντε και κανά καντήλι.. αλλωστε όλες αυτές οι σημερινές πολυτέλειες είναι μακριά από το ουσιαστικό πνέυμα του χριστιανισμού.. καλύτερα τα λεφτά που θα προορίζονταν για την κηδεία να τα δώσει κανείς σε κανέναν φτωχό που τα έχει αναγκη..
@Petros
εμένα πάντως μ' ανατριχιάζει πολύ περισσότερο η ιδέα της αποτέφρωσης του σώματος μου.. το να σε φάνε τα σκουλίκια είναι το απολύτως φυσικό... σε όλους του ζωντανούς οργανισμούς αυτό γίνεται..
chris_90
Διάσημο μέλος

tolisman
Δραστήριο μέλος

"ένας εύκολος και φτηνός τρόπος παραδείγματος χάριν είναι: το πτώμα στη μπανιέρα, 30 λίτρα λίτρα θειϊκό οξύ και πάπαλα...
άλλος ένας τρόπος είναι κάψιμο και ρίξιμο της στάχτης στη χέστρα, τραβάς το καζανάκι και μη τον είδατε...σκατα είμεθα και εις τα σκατα απελευσόμεθα..."

AnastaZia
Νεοφερμένο μέλος

miv
Επιφανές μέλος

εχω ακουσει ομως οτι η ταφη δεν ειναι και το οιο υγιεινο πραγμα
θα συμφωνουσες στην αποτεφρωση και μετα στην ταφη της τεφρας?
Δεν έχει νόημα να θάψεις σκόνη. Η σκόνη απλά διασπείρεται. Η ταφή αναφέρεται σε ανθρώπινο σώμα. Ανθυγιεινή δεν είναι στις μέρες μας, γιατί τα οργανικά απόβλητα της αποσύνθεσης γίνονται απλό λίπασμα κι επίσης υπάρχει προστασία του εδάφους, μιας και, στα νέα, τουλάχιστον κοιμητήρια, υπάρχει εδαφική μόνωση, όπως ακριβώς στους ΧΥΤΑ.
Καιρός ήταν!
Αφήστε που προσωπικά βρίσκω πολύ ανατριχιαστικό το ότι θα σάπιζα μέσα σε ένα φέρετρο(μόνο στο "χώμα" δεν επιστρέφεις όταν σε βάζουν μέσα στη γη με φέρετρο).
Η εκκλησία έχει δικαίωμα να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις παραδόσεις της. Όχι όμως να παραπονιέται γενικότερα και να προτείνει ευθαρσώς το να μην επιτραπεί για κανέναν στην Ελλάδα η αποτέφρωση!
-petros
Το φέρετρο λιώνει σε λίγους μήνες από την υγρασία, τη διάβρωση, την υψηλή θερμοκρασία, το σαράκι και άλλα ζωύφια. Το σύνολο της ανθρώπινης σάρκας θέλει πολύ περισσότερο, άρα όντως επιστρέφεις στο χώμα. Σπανίως σε εκταφές έχουν βρει μεγάλα κομμάτια από το φέρετρο.
Εντάξει, εγώ το βρίσκω αρκετά πιο ανατριχιαστικό να καώ σε φούρνο. Η οργανική διάσπαση ειναι φυσική διαδικασία. Ο φούρνος με παραπέμπει στα χιτλερικά κρεματόρια και πραγματικά μπορώ να πω οτι αηδιάζω και μόνο στη σκέψη. Απο κει και πέρα επιλογές είναι αυτά...
nikosl
Εκκολαπτόμενο μέλος

Μία από τα ίδια δεν με ενδιαφέρει και τόσο αλλά θα προτιμούσα την ταφή. Διότι μετάπουθαγίνονται τα τρισάγια?Που θα αγίνονται τα μνημόσυνα?
Ε μα ενας χριστιανος σαφως θα προτιμησει την ταφη λογω των θρησκευτικων αντιληψεων, η αποτεφρωση επιτραπηκε κυριως για τους αλλοθρησκους που το καψιμο των νεκρων ειναι το αντιστοιχο της ταφης για τους χριστιανους. Και φυσικα για οποιον αλλο θελει να το κανει.
chris_90
Διάσημο μέλος

Καλο και αυτο. Ως μελλοντικος χημικος, θα μου ταιριαζε να εχω αυτην την καταληξητο πτώμα στη μπανιέρα, 30 λίτρα λίτρα θειϊκό οξύ και πάπαλα...

jackass
Εκκολαπτόμενο μέλος

mord79
Εκκολαπτόμενο μέλος

Crookshanks
Διάσημο μέλος

άλλος ένας τρόπος είναι κάψιμο και ρίξιμο της στάχτης στη χέστρα, τραβάς το καζανάκι και μη τον είδατε...σκατα είμεθα και εις τα σκατα απελευσόμεθα..."
Σκατοπαρέα... Χιχι...
Καιρός ήταν, εγώ απορώ πώς στο καλό δεν είχε επιτραπεί και νωρίτερα. Εγώ θέλω να με κάψουν και να ρίξουν τη στάχτη μου σε ένα χωράφι, και μετά να φυτέψουν ένα πλατάνι, μια σεκόγια ή μια δρυ.
Η Εκκλησία ας διαμαρτύρεται όσο θέλει. Μπορεί να λέει στους πιστούς τί να κάνουν ο καθένας για τον εαυτό του αλλά μέχρι εκεί, να κανονίζει ο καθένας τα δικά του. Κι αν κανένας χριστιανός δηλ. θελήσει να αποτεφρωθεί, τί θα του κάνουν; Θα πάει στην Κόλαση; Αν πάει, τουλάχιστον θα έχει συνηθίσει τη ζέστη... (πλάκα κάνω, ασφαλώς και ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του τί θα γίνει με το σώμα του).
Βασικά ο κύριος λόγος για τον οποίο θα ήθελα να αποτεφρωθώ είναι ότι δεν εγκρίνω καθόλου τις πρακτικές της κηδείας και του μνημόσυνου που εφαρμόζονται σήμερα. Όποιος θέλει να με θυμάται ας με θυμάται, δε χρειάζονται μνημόσυνα και λουλούδια. Να πληρώσουν οι συγγενείς ένα σωρό στους παπάδες, σάμπως δεν έχουν αρκετό εισόδημα... Δημόσιοι υπάλληλοι είναι, και παίρνουν κανονικότατα μισθό από το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων... Γυρίζουν από τάφο σε τάφο σε κάθε μνημόσυνο και για κάθε τάφο παίρνουν 20 Ε μόνο και μόνο επειδή ψάλλουν (ούτε) ένα λεπτό. Και διαφωνώ εντελώς με τη φιλοσοφία του τί γίνεται μετά την κηδεία... Πας σε καφενείο και πίνεις τον καφέ σου κερασμένο, με κουλούρια, και καλά για να πενθήσεις, αλλά στην πραγματικότητα γίνεται ένα πανηγύρι... Προτιμώ να χρησιμεύσω σε κάτι μετά θάνατον (π.χ. να δωρηθούν τα όργανά μου ή έστω να γίνω λίπασμα για τα λουλούδια).
chris_90
Διάσημο μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.