Θα θηλάσεις;

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Νομίζω είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα και είπα να παραθέσω κάποια άρθρα που θεωρώ πως πρέπει όλοι να διαβάσουν :)

Γενικοί κανόνες για επιτυχή θηλασμό
Κάποιοι γενικοί κανόνες για επιτυχή θηλασμό είναι οι ακόλουθοι
1. Η ενημέρωση της μητέρας για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού
2. Η άμεση τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος της μητέρας, ο θηλασμός πρέπει να αρχίζει, εάν είναι δυνατό, το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό, με τη βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού
3. Η τήρηση της συχνότητας του θηλασμού ανάλογα με τις απαιτήσεις του νεογνού, η φύση έχει προβλέψει ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες του νεογέννητου και του βρέφους, ανεξαρτήτως του μεγέθους του μαστού, το οποίο δεν παίζει ρόλο στην ικανότητα παραγωγής γάλακτος
4. Η εκπαίδευση της μητέρας στην τέχνη του θηλασμού και στη διατήρηση της γαλουχίας
5. Το καλύτερο ερέθισμα για την παραγωγή γάλακτος είναι η κένωση και των δύο μαστών
6. Η χορήγηση στο νεογέννητο μόνο μητρικού γάλακτος και η αποφυγή συμπληρώματος ξένου γάλακτος, εκτός και αν συντρέχει ειδικός ιατρικός λόγος, που το επιβάλλει.
7. Η αυστηρή τήρηση κανόνων καθαριότητας, όπως πλύσιμο της θηλής και των χεριών της μητέρας, πριν το θηλασμό, προστατεύει από επιπλοκές, που μπορεί να επηρεάσουν τον θηλασμό
8. Η σωστή στάση τόσο της μητέρας, όσο και του παιδιού. Η μητέρα πρέπει να κρατά σωστά το διογκωμένο μαστό, ώστε να μην αποφράσσονται από αυτόν τα ρουθούνια του νεογνού
9. Η εξήγηση προς τη μητέρα ότι οι δυσκολίες, που τυχόν παρουσιάζονται στην αρχή είναι φυσιολογικές και ξεπερνώνται σιγά σιγά, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη του αισθήματος απογοήτευσης, το οποίο θα οδηγήσει στην αποτυχία του θηλασμού.

Τα κριτήρια για την επιτυχία του θηλασμού από την πλευρά του νεογνού είναι τα ικανοποιητικά διαστήματα ύπνου του, η αύξηση βάρους του και οι φυσιολογικές κενώσεις, ενώ από τη μητέρα είναι η απουσία παθολογικών εκδηλώσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και την 1η-4η ημέρα μετά τον τοκετό αποβάλλεται από το μαστό το πύαρ, ή πρωτόγαλα, που είναι η άριστη τροφή του νεογνού για τις πρώτες ημέρες. Είναι κίτρινο, αλκαλικής αντίδρασης, με υψηλό ειδικό βάρος, με μεγάλη περιέκτικότητα σε πρωτείνη, βιταμίνη Α, άλλατα νατρίου και φωσφόρου, αντισώματα και λευκοκύτταρα. Εχει μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη και χαρακτηρίζεται από καθαρτική δράση, ενώ συντελεί στον καθαρισμό του γαστρεντερικού σωλήνα του νεογνού, την αποβολή του μυκωνίου και την εγκατάσταση φυσιολογικής χλωρίδας στο έντερό του. Μετά την τρίτη περίπου ημέρα από τον τοκετό το πύαρ γίνεται μεταβατικό γάλα και μετά την έβδομη σε δέκατη ημέρα γίνεται ώριμο γάλα. Το χρώμα του είναι άσπρο και η σύστασή του πιο λεπτόρευστη από το πύαρ. Παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από το πύαρ και δίνει περισσότερη ενέργεια. Περιέχει μοναδική αναλογία σε λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, άλατα, βιταμίνες, αντισώματα και είναι αναντικατάστατη τροφή για το νεογέννητο.

Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού
Για το παιδί
1. Ιδανική σύνθση γάλακτος για τη σωματική του ανάπτυξη
2. Χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων και αντιφλεγμονωδών παραγόντων, με αποτέλεσμα την προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και από ιώσεις.
3. Πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων και προστασία από αναιμίες
4. Αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων. Ειδικά για τα πρόωρα είναι η ιδανική τροφή, καθώς τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το γάλα μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότα λευκωμάτων από το γάλα μητέρων που γεννούν κανονικά
5. Ασηπτες συνθήκες σίτισης και σωστή θερμοκρασία χορηγούμενου γάλακτος, καθώς το μητρικό γάλα χορηγείται απ΄ευθείας από το μαστό της μητέρας
6. Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης
7. Προστασία από κίνδυνο νεανικού διαβήτη
8. Ελάττωση της συχνότητας του παιδικού καρκίνου
9. Βελτίωση του λόγου σε παιδιά με σχιστίες
10. Μείωση της τερηδόνας
11. Πρόληψη παχυσαρκίας
12. Πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
13. Η πιο κατάλληλη τροφή για πολλές ασθένειες της νεογνικής και βρεφικής ηλικίας, όπως είναι το σύνδρομο δευσαπορρόφησης, η δυσανεξία στο γάλα αγελάδος, η επίμονη διάρροια, η ελκώδης κολίτιδα, η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, οι χειρουργικές επεμβάσεις του πεπτικού, η σηψαιμία, η ανεπάρκεια της I.G.A ανοσοσφαιρίνης, η μεταμόσχευση μυελού των οστών.
14. Συμβάλει στην ηρεμία του βρέφους λόγω ειδικής ορμόνης που περιέχει
15. Συμβάλει στην καλή ψυχική υγεία λόγω του ψυχικού δεσμού που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το νεογνό.



Για τη μητέρα
1. Ταχεία παλινδρόμηση της μήτρας της λεχωίδας
2. Προστασία από καρκίνο του μαστού
3. Μείωση της συχνότητας καρκίνου του ενδομητρίου
4. Προστασία από οστεοπόρωση
5. Σε σημαντικό ποσοστό (75%) προφύλαξη από σύντομη νέα εγκυμοσύνη :P
6. Ευκολότερη απώλεια του βάρους, που αποκτήθηκε κατά την εγκυμοσύνη, καθώς το αποθηκευμένο λίπος
καίγεται για την παραγωγή γάλακτος
7. Ψυχική ολοκλήρωση ως γυναίκα-μητέρα
8. Ευκολία στη σίτιση του παιδιού
9. Οικονομία

Αντενδείξεις
Οι αντενδείξεις του μητρικού θηλασμού είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν

α. Τη βαρειά νόσο της μητέρας (αναπνευστική, καρδιακή, νεφρική, λοιμώδη, όπως η φυματίωση, οι νεοπλασίες)
β. Τη λήψη από τη μητέρα ορισμένων φαρμάκων, όπως κυτταροστατικών-χημειοθεραπευτικών, αντιθυροειδικών, φαινυλβουταζόνης και άλλων και
γ. Παθήσεις από το μαστό, όπως φλεγμονή και σοβαρή μαστίτιδα, ή η έλλειψη θηλής, η εισολκή της θηλής και η επίπεδη θηλή.



Πηγή
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Θηλασμός και Εργασία;
Οι περισσότερες σύγχρονες μαμάδες θεωρούν ότι θηλασμός και εργασία δεν συμβιβάζονται.

Οι πιο ψύχραιμες ωστόσο υποστηρίζουν ότι αποτελεί πράγματι ένα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο συνδυασμό. Προσθέτουν επίσης ότι σε καμία περίπτωση η εργασία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για το θηλασμό και προτάσσουν τα πλεονεκτήματα του. Ποια είναι αυτά;

• Ο θηλασμός που συνεχίζεται αφού η μητέρα επιστρέψει στην εργασία της ενισχύει σημαντικά την κακή συνήθως ψυχολογική κατάσταση της, καθώς αμβλύνει τα συναισθήματα ενοχής και τύψεων που την κυριεύουν επειδή δεν είναι κοντά στο μωρό της.

• Δίνοντας στο μωρό το μητρικό γάλα που έχει φυλάξει κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μητέρα ενισχύει, έστω και νοερά για την ίδια, την παρουσία της και αισθάνεται ότι προσφέρει πολλά ακόμη στο παιδί της. Επιπλέον, το πρώτο πρωινό ή το Βραδινό γεύμα του θηλασμού διατηρεί αναλοίωτη στο μωρό την αίσθηση της φυσικής παρουσίας της μητέρας, ενισχύοντας την ήδη υπάρχουσα σχέση μεταξύ τους.

Της Μαρίας Μπακάλη



Content by:

T - 92​
Πηγή
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού



Έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο υγιή και έχουν λιγότερες αλλεργίες. Έτσι πολλές μητέρες αποφασίζουν να θηλάσουν για το καλό του μωροΰ τους. Ο θηλασμός όμως, ωφελεί και τη μητέρα και γενικά προσφέρει την καλύτερη αρχή για κείνη και το μωρό της.
Αν ρωτήσετε μια ομάδα από νέες μητέρες τους λόγους που αποφάσισαν να θηλάσουν, οι περισσότερες θα σας πουν ότι το έκαναν γιατί ο θηλασμός είναι ό,τι πιο υγιεινό για το μωρό τους. Ίσως επίσης να σας πουν ότι η κοντινή επαφή που προσφέρει ο θηλασμός είναι πολύ σημαντική για το μωρό, ότι ο θηλασμός είναι γενικά πιο εύκολος και ότι επίσης έχει πλεονεκτήματα και για τις ίδιες. Αλλά ενώ, εδώ και ακόνες, οι μητέρες γνωρίζουν ενστικτωδώς ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό τους, πολλές ίσως να μη συνειδητοποιούν πόσο καλύτερο είναι.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι το ανθρώπινο γάλα είναι η μόνη τροφή που χρειάζεται ένα μωρό για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σωστά. Ένα τελειόμηνο, υγιές μωρό δε χρειάζεται να πάρει καμιά άλλη τροφή μέχρι το μέσον του πρώτου χρόνου της ζωής του.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΜΩΡΑ
Το ανθρώπινο γάλα προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα μωρό, ακριβώς στη σωστή αναλογία. Επειδή το μητρικό γάλα είναι φτιαγμένο ειδικά για τα ανθρώπινα μωρά, χωνεύεται πιο εύκολο από άλλες ξένες ουσίες, όπως το τυποποιημένο γάλα που είναι φτιαγμένο, είτε από αγελαδινό γάλα, είτε από προϊόντα σόγιας. Οι πρωτεΐνες, που είναι από τα σημαντικότερα συστατικά του γάλακτος, παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των διαφόρων θηλαστικών. Ξένες πρωτεΐνες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, ειδικά σε πολύ μικρά μωρά. Η πρωτεΐνη του ανθρώπινου γάλακτος σχηματίζει μικρότερη κρούστα στο στομάχι του μωρού και είναι πιο εύπεπτη από την πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, που περιέχεται στο τυποποιημένο γάλα. Επίσης, το ανθρώπινο μωρό δε χρειάζεται τόση πρωτεΐνη όση το μοσχαράκι, που διπλασιάζει το βάρος του μέσα σε δύο μήνες, παίρνοντας μέχρι και 32 κιλά. Αντίθετα, τα ανθώπινα μωρά διπλασιάζουν το βάρος τους μέσα σε πέντε με έξι μήνες, παίρνοντας συνολικά 3½ με 4½ κιλά.
Αυτό που είναι βασικό για το ανθρώπινο μωρό τον πρώτο χρόνο της ζωής του, είναι η ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Η πρωτεΐνη στο ανθρώπινο γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet (Φεβρ.1992) δείχνει ότι τα πρόωρα μωρά που πήραν το γάλα της μητέρας τους είχαν σημαντικά υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε ηλικία 7 - 8 χρονών, από τα παιδιά που πήραν τυποποιημένο γάλα.



ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ
Όλοι έχουμε ακούσει ότι τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο υγιή από αυτά που τρέφονται με ξένο γάλα, αλλά ορισμένοι γιατροί και επιστήμονες πιστεύουν ότι η προστατευτική επίδραση του θηλασμού περιορίζεται μόνο σι η βpεqnκή ηλικία και είναι σημαντική μονάχα για τα μωρά που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το Μάιο 1991 στο ιατρικό περιοδικό Journal of Pediatrics, κάνοντας ανασκόπηση σε έναν αριθμό ερευνών πάνω στο θηλασμό και την υγεία, που έγιναν την τελευταία δεκαετία, κατέρριψε αυτό το μύθο.
Παρόλο που ο θηλασμός είναι θέμα ζωής και θανάτου για τα μωρά που ζουν σε υπανάπτυκτες χώρες, ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην υγεία των μωρών και στις αναπτυγμένες χώρες. Ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του, όταν ένα μωρό θηλάζει, έχει στατιστικά λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει από γαστρεντερικές λοιμώξεις και διάρροια. Έχει επίσης λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και ωτίτιδα, καθώς και πιο σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Τα μωρά επίσης που θηλάζουν διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Θανάτου. Σε μια έρευνα που πήραν μέρος κυρίως μεσοαστικές οικογένειες, μωρά που τρέφονταν με ξένο γάλα είχαν 5 φορές περισσότερες λοιμοίιξεις της αναπνευστικής οδού, από τα μωρά που θήλαζαν. Σε μια άλλη έρευνα, οι περιπτώσεις εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ήταν διπλάσιες στα μωρά που τρέφονταν μόνο με τυποποιημένο γάλα. Όταν τα μωρά που θήλαζαν προσβλήθηκαν από αυτού του τύπου τις λοιμώξεις, αυτές ήταν συνήθως λιγότερο σοβαρές. Αυτές οι έρευνες είχαν λάβει υπόψη τους άλλους παράγοντες που συντελούν στις ασθένειες του αναπνευστικού, όπως γονείς που καπνίζουν και η ύπαρξη άλλων παιδιών μικρής ηλικίας στην οικογένεια. Ειδικά οτις οικογένειες που υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες, η προστατευτική επίδραση του θηλασμού ήταν ακόμα πιο σημαντική. Οι συγγραφείς αυτού του άρθρου καταλήγουν ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της θνησιμότητας στα μωρά, ακόμα και στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.
Η προστασία του θηλασμού από ασθένειες είναι προφανής, ειδικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού, διατηρείται όμως και πέρα από αυτό το διάστημα, για όσο καιρό το μωρό θηλάζει. Γενικά, ο θηλασμός προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία όταν το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Αυτή η προστασία μειώνεται ανάλογα με την ποσότητα συμπληρωμάτων που παίρνει.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ
Με την απομυθοποίηση της άποψης ότι ο θηλασμός προσφέρει ωφέλη στην υγεία μόνο κατά τη βρεφική ηλικία, πρόσφατες έρευνες έχουν ανακαλύψει πολλά μακροχρόνια πλεονεκτήματα. Έχει βρεθεί μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ διατροφής με τυποποιημένο γάλα και διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίθετα, ο θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη της κοιλιοκάκης νόσου, μιας διαταραχής του πεπτικού συστήματος και ότι προσφέρει προστασία από την κατατόπους εντερίτιδα ή νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα στους ενήλικες. Επίσης, άτομα που έχουν θηλάσει, έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Επιπλέον, παιδιά που έχουν θηλάσει για τουλάχιστον έξι μήνες, έχουν έξι φορές μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν λέμφωμα, μια μορφή παιδικού καρκίνου. Οι τροφικές αλλεργίες είναι επίσης πιο ασυνήθισιες και λιγότερο σοβαρές σε μωρά που θηλάζουν και ακόμα ο θηλασμός καθυστερεί την ανάπτυξη της δερματίτιδας, ενός χρόνιου ερεθισμού του δέρματος, ιδιαίτερα σε παιδιά οικογενειών με ιστορικό αλλεργιών. Τέλος, προκαταρτικές έρευνες έχουν συνδέσει το θηλασμό με την πρόληψη ή μειωμένη εμφάνιση ορισμένων χρονιών παθήσεων του ήπατος.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού ξεπερνούν κατά πολύ τα καθαρά σωματικά οφέλη. Το μωρό που θηλάζει έχει εξαιρετικά συναισθηματικά οφέλη. Ο θηλασμός είναι γι'αυτό πηγή στοργής και ασφάλειας. Η δερματική επα(ρή το διεγείρει και αυξάνει το δεσμό μητέρας και μωρού. Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν κλαίνε και λιγότερο, γιατί βρίσκονται για περισσότερη ώρα στην αγκαλιά της μητέρας τους. Ο θηλασμός βοηθά τη μητέρα να ερμηνεύει και να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στα μηνύματα που της δίνει το μωρό της, πράγμα που κάνει το μωρό να οργανώσει καλύτερα τη συμπεριφορά του και να μάθει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους άλλους. Πολλές μητέρες θα συμφωνήσουν ότι γι'αυτές, τα συναισθηματικά πλεονεκτήματα ιιου προσφέρει ο θηλασμός είναι και τα πιο σημαντικά.



ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ
Όταν αναφέρονται τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για τη μητέρα, στο μυαλό των περισσοτέρων έρχεται το γεγονός ότι το ανθρώπινο γάλα δε χρειάζεται προετοιμασία - είναι πάντα έτοιμο στη σωστή ποσότητα και θερμοκρασία. Είναι φυσικά φτηνότερο, μιας και δε χρειάζεται να αγοράσετε τυποποιημένο γάλα και μπιμπερό.
Επίσης, τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο υγιή, που σημαίνει ότι ξοδεύετε λιγότερα στους γιατρούς. Επειδή η θηλή της μητέρας είναι και η αυθεντική ορθοδοντική θηλή, τα μωρά που θηλάζουν έχουν καλύτερη ανάπτυξη των σιαγόνων, επόμενους (τιο μέλλον πιθανότατα θα ξοδεύετε λιγότερα χρήματα για ορθοδοντική θεραπεία.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Οι μητέρες που θηλάζουν συνήθως αδυνατίζουν πιο εύκολα από αυτές που ταΐζουν τα μωρά τους με τυποποιημένο γάλα. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα αποθηκεύει ορισμένα κιλά σε λίπος για να τα χρησιμοποιήσει ειδικά για το θηλασμό. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι μητέρες που θήλαζαν έχασαν περισσότερο βάρος όταν τα μωρά τους ήταν μεταξύ τριών και έξι μηνών, από εκείνες που έδιναν στο μωρό τους ξένο γάλα και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η συνηθισμένη τάση των γυναικών να αποθηκεύουν λίπος στους μηρούς, μειώνεται όταν θηλάζουν.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Epidemiology (1989) έδειξε ότι οι γυναίκες που θήλαζαν για τουλάχιστον 25 μήνες είχαν πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού κατά 1/3 μικρότερες, από τις μητέρες ιιου γέννησαν αλλά δε θήλασαν ποτέ. Επίσης, ο θηλασμός προστατεύει από τον καρκίνο του ενδομήτριου, από ουρολοιμώξεις και ακόμα, σύμφωνα με ορισμένες άλλες έρευνες ο θηλασμός πιθανότατα προλαμβάνει την οστεοπόρωση.
Τέλος, οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού στο στήθος προκαλούν συστολές στη μήτρα και έτσι μεκονεται η ροή του αίματος μετά τη γέννα. Επομένως, ο θηλασμός βοηθάει στην αποφυγή αιμορραγίας και επανα<ρέρει πιο γρήγορα τη μήτρα στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη.

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΣΜΟΣ ΜΗΤΕΡΑΣ-ΠΑΙΔΙΟΥ
Ο θηλασμός δημιουργεί ισχυρό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού, παρόλο που αυτό το πλεονέκτημα πολλές φορές παρεξηγείται. Πολλοί πιστεύουν ότι απλά ο θηλασμός κάνει τη μητέρα να αισθάνεται πιο κοντά στο μωρό της, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού στο στήθος προκαλούν την έκκριση ορμονών στο σώμα της μητέρας, οι οποίες παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το συναισθηματικό δέσιμο.
Αυτές οι δύο ορμόνες είναι η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη. Η πρώτη ρυθμίζει τη ροή του γάλακτος και συνδέεται με αισθήματα ζεστασιάς και αγάπης. Η ωκυτοκίνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τη στοργική συμπεριφορά. Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γάλακτος και προκαλεί αισθήματα ηρεμίας καθώς επίσης βοηθάει τη μητέρα να χαλαρώσει.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Οι μητέρες που θηλάζουν δεν μπορούν να ενδώσουν στον πειρασμό του να δώσουν στο μίορό το μπιμπερό και μετά να το αφήσουν μόνο του. Με αυτό τον τρόπο, ο θηλασμός προωθεί την άμεση ανταπόκριση της μητέρας με ευαισθησία προς τις ανάγκες του μωρού της. Επίσης, όταν το μωρό θηλάζει συχνά στη διάρκεια της ημέρας, μια μητέρα χρειάζεται να καθήσει και να ηρεμήσει μαζί του σε κάθε γεύμα. Η επιπλέον αυτή ανάπαυση βοηθάει το σώμα της να αναρρώσει μετά τη γέννα και τις πιέσεις της μητρότητας. Επιπλέον, οι περισσότερες μητέρες αισθάνονται πιο κοντά στο μωρό τους όταν το κρατάνε πιο συχνά αγκαλιά. Σύμφωνα με τον Dr. William Sears, συγγραφέα, παιδίατρο και πατέρα επτά παιδιών:
"Οι μητέρες που θηλάζουν ανταποκρίνονται στα μωρά τους εναιικτωδώς και με λιγότερους ενδοιασμούς. Τα μηνύματα που δίνει το μωρό όταν πεινάει η είναι στεναχωρημένο, προκαλούν μια βιολογική αντίδραση στο σώμα της μητέρας (το αντανακλαστικό της έκκρισης του γάλακτος) και η μητέρα αισθάνεται την έντονη επιθυμία να σηκώσει το μωρό της και να το θηλάσει... Από την πελατεία μου έχω προσέξει ότι οι γυναίκες που θηλάζουν δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα μωρά τους και πιστεύω ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βιολογικών αλλαγών που γίνονται στο σώμα της μητέρας σε ανταπόκριση των μηνυμάτων που της δίνει το μωρό της. "

ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Επειδή η ωορρηξία και η περίοδος σταματούν προσωρινά στις γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά, για λίγο καιρό έχουν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αναιμία, δεν έχουν ανάγκη από άλλες μεθόδους αντισύλληψης, ούτε υποφέρουν από τα συνηθισμένα προβλήματα πριν την περίοδο. Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει όχι συμπληρώματα από ξέvo γάλα, νερό ή τσάι, ούτε πιπίλα και τουλάχιστον ένα τάισμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που θηλάζουν περισσότερο από έξι φορές την ημέρα και δε δίνουν συμπληρώματα ή άλλες στερεές τροφές, έχουν μικρότερη από 5% πιθανότητα να μείνουν έγκυοι πριν το μωρό τους κλείσει τον έκτο μήνα. Από τη στιγμή όμο)ς που θα επανέλθει η περίοδος σε μια μητέρα ή το μωρό της αρχίσει να παίρνει κάποιο συμπλήρωμα, εκείνη θα γίνει και πάλι γόνιμη.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ
Ένα άλλο πλεονέκτημα του θηλασμού και για τους δυο γονείς είναι ότι οι πάνες του μωρού που θηλάζει δε μυρίζουν άσχημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για αυτούς που έχουν μύτη ευαίσθητη στις δυνατές μυρωδιές. Πολλές φορές, μετά από την έκτη με όγδοη εβδομάδα, πολλά μωρά κάνουν αρκετές ημέρες μέχρι να έχουν μια κένωση. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, δεν αποτελεί δείγμα δυσκοιλιότητας και διευκολύνει τη ζωή. Επίσης, όταν ένα μωρό που θηλάζει βγάλει γάλα, το γάλα μυρίζει λιγότερο άσχημα από το τυποποιημένο και δε λεκιάζει τα ρούχα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού ξεπερνούν τα όρια της οικογένειας. Ο θηλασμός είναι η πιο οικολογική μορφή ταΐσματος. Μειώνει την μόλυνση του αέρα, του νερού και του εδάφους από την παραγωγή και τις συσκευασίες του τυποποιημένου γάλακτος. Δεν καταναλώνει πηγές ενέργειας, όπως η προετοιμασία του ξένου γάλακτος και η αποστείρωση του μπιμπερό. Όταν οι περισσότερες μητέρες θηλάζουν, η οικονομία της χώρας εξοικονομεί τεράστια ποσά που διαφορετικά θα ξοδεύονταν για την εισαγωγή πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων τυποποιημένου γάλακτος.



ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ!
Σήμερα, ο θηλασμός αναγνωρίζεται σαν ο ιδανικός τρόπος διατροφής ενός μωροΰ. Το ανθρώπινο γάλα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και στη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη του. Ο θηλασμός είναι πιο εύκολος και πιο οικονομικός - εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια για την πολυάσχολη μητέρα. Πολλές μητέρες που αρχίζουν να θηλάζουν επειδή ο θηλασμός είναι το καλύτερο για το μωρό τους, συνεχίζουν επειδή το απολαμβάνουν. Εάν μια μητέρα έχει αμφιβολίες για το αν θα θηλάσει το μωρό της, ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσει είναι να το δοκιμάσει!
Οι πληροψορίες αυτού του φυλλαδίου συγκεντρώθηκαν από τις Debbie Boehle, Gwen Gotsch, Nancy Mohrbacher και Judy Torgus.
Αυτό το φυλλάδιο είναι μετάφραση του φυλλαδίου Νο.64 (June 1992) "Breastfeeding Does Make a Difference" - copyright © 1992 La Leche League International, Inc.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
Αφήγηση μιας μητέρας, της Shirl Butts, από το
βιβλίο THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING
Οι γυναίκες που δεν έχουν θηλάσει ποτέ, ίσως να δυσκολεύονται να καταλάβουν πόσο ξεχωριστή μπορεί να είναι η σχέση του θηλασμού. Τώρα, καθώς θηλάζω το δεύτερο παιδί μου, μπορώ να εκτιμήσω το τι έχασα με το άλλο μου παιδί που δεν το θήλασα.
Οι πιο αγαπημένες μου στιγμές είναι αυτές πριν από την ώρα του ύπνου, καθώς θηλάζω την τεσσάρων μηνών κόρη μου. Φωλιάζουμε στην κουνιστή πολυθρόνα, το μικρό της στόμα ανυπόμονα ψάχνει τη ζεστασιά τον δικού μου γάλακτος, μέχρι που στο τέλος πιάνει το στήθος και πέφτει σε ένα γαλήνιο ύπνο. Το παχουλό χεράκι της απλωμένο πάνω στο μπράτσο μου, το μάγουλο της κουρνιασμένο στο στήθος μου. Συνεχίζω να κουνιέμαι στην πολυθρόνα, εξετάζοντας με αγάπη κάθε πτυχή του μαλακού κορμιού της. Στιγμές σαν και αυτές με κάνουν να ανυπομονώ να ψτάσει η επόμενη νύχτα και η μεθεπόμενη. Μερικές φορές σταματάει να θηλάζει και με κοιτάζει στα μάτια, δίνοντας μου ένα πλατύ χαμόγελο σαν να λέει" Σ'ευχαριστώ μαμά!" και μετά συνεχίζει να θηλάζει. Σ'αυτές τις στιγμές, εύχομαι να μπορούσε ο χρόνος να σταματήσει για λίγο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Brewer, Μ. et al. Postpartum changes in maternal weight and body fat depots in lactating vs non-lactating women. Am J Clin Nutr 1989; 49:259-65.
Chandra, R.H. and A. Hamed. Cumulative incidence of atopic disorders in high risk infants fed whey hydrolysate, soy, and conventional cow milk formulas. Ann Allergy 1991; 67:129-32.
Coppa, G.V. et al. Preliminary study of breastfeeding and bacterial adhesion to uroepithelial cells. Lancet 1990.
Cunningham, Α., D.B. Jelliffe, and E.F.P. Jelliffe. Breastfeeding and health in the 1980s; a global epidemiologic review. J Pediatr 1991; 118(5): 659-66.
Cruz, J.R., P.H. Naylor, and A.L. Goldstein. Thymosin a1 in milk specimens from Guatemalan women. Act Paediatr Scand 1989.
Davis, M. et al. Infant feeding and childhood cancer. Lancet 1988.
Goldfarb, (VI.F. et al. Two-dimensional electrophoretic analysis of human proteins. Electrophoresis 1989.
Goldman, A.S. and R.M. Goldblum. Anti-inflammatory systems in human milk. AdvExp Med Biol 1991; 262:69-76.
Gwinn, MX. et al. Pregnancy, breast feeding, and oral contraceptives and the risk of epithelial ovarian cancer. J Clin Epidemiol 1990.
Huffman, S. and C. Combest. Role of breastfeeding in the prevention and treatment of diarrhoea. J Diarrhoeal Dis Res 1990; 8 (3): 68-81.
Koetting, C.A. and G.M. Wardlaw. Wrist, spine, and hip bone density in women with variable histories of lactation. Am J Clin Nutr 1988.
Layde, P.M. et al. The independent associations of parity, age at first full term pregnancy, and duration of breastfeeding with the risk of breast cancer. J Clin Epidemiol 1989.
Lewis, P. et al. The resumption of ovulation and menstruation in a well-nourished population of women breastfeeding for an extended period of time. FertilSteril 1991; 55(3) :529-36.
Lucas, A. et al. Breast milk and subsequent intelligence quotient in children born preterm. Lancet 1992; 33:261-62.
Mitchell, A. et al. Results from the first year of the New Zealand cot death study. Nz Med J 1991; 104:71-76.
Prentice, A. Breastfeeding and the older infant. Acta Paediatr Scand 1991; 374:78-88.
Schwartzbaum, J. et al. An exploratory study of environmental and medical factors potentially related to childhood cancer. Med S Ped/af Oncology 1991; 19(2): 115-21.
van den Bogaard, C. et al. The relationship between breastfeeding and early childhood morbidity in a general population. Earn Med 1991; 23:510-515.
Virden, S.F. The relationship between infant feeding method and maternal role adjustment. J Nurs Mdwf 1988.
Woodward, A. et al. Acute respiratory illness in Adelaide children: breastfeeding modifies the effect of passive smoking. J Epidemiol and Comm Health 1990;44:224-30.



Διεθνής Σύνδεσμος Θηλασμού La Leche League

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού La Leche League εκπροσωπείται στην Ελλάδα από το Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece).

Επικοινωνία με Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος



Πληροφορίες


Ο Σύνδεσμος Θηλασμού La Leche League εκπροσωπείται στην Ελλάδα από το Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece).
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 210-6003249, 210-6747330, 210-6033287 & 0296-63222.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
αχ πως με σκέφτεσαι και πόσο σ' αγαπάωωωω
:kissing:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Κι εγώ! :bigarmhug
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Δες κι εδώ: https://www.unicef.gr/bf05.php :)
https://www.unicef.gr/bf06.php

Το μωρό ενός εκατομμυριούχου που δεν θηλάζει, είναι φτωχότερο από ένα μωρό που τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα και η μητέρα του ανήκει στη φτωχότερη κοινωνική τάξη.

Πρέπει να επιμείνεις λέμε! :bigarmhug
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Μπράβο kajira!!!! Πολύ ωραίο θέμα!!

Εγώ παρόλο που γέννησα με καισαρική, παρόλο που μου τριβέλιζαν το κεφάλι πως δε θα έχω γάλα, παρόλο που ήθελαν να μου δώσουν παυσίπονα τα οποία θα περνούσαν από το γάλα στο μωρό, παρόλο που με το καλημέρα μου έφεραν το μπιμπερό με το βιομηχανικό "γαλατάκι", είπα σε όλα ΟΧΙ και θήλασα το μωράκι μου ένα χρόνο περίπου! :)
Από τις πιο σωστές αποφάσεις που πήρα ποτέ στη ζωή μου! :)

Λένε πολλά τελευταία για το θηλασμό...και επιρρεάζουν πολύ τις νέες μητέρες :(

Δεν είναι μόνο η τροφή, είναι και η επαφή!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Web developer. Έχει γράψει 15,891 μηνύματα.
Εμένα η μητέρα μου με θήλαζε για έξι (6) μήνες και όταν στον έκτο μήνα σταμάτησε να έχει γάλα έβαλε τα κλάματα επι πόση ώρα. Μου το έχει διηγηθεί ο πατέρας μου το περιστατικό και είναι απο τα πιο γλυκά περιστατικά που θυμάται απο τον έγγαμο βίο του. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Palladin

Διάσημο μέλος

Η Palladin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,415 μηνύματα.
πάντως αρκετές γυναίκες λένε ότι δεν θα θηλάσουν τα παιδιά τους για να μην χαλάσει το στήθος τους:/:
Είναι αλήθεια ότι το στήθος "πέφτει" με τον θηλασμό?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Web developer. Έχει γράψει 15,891 μηνύματα.
πάντως αρκετές γυναίκες λένε ότι δεν θα θηλάσουν τα παιδιά τους για να μην χαλάσει το στήθος τους:/:
Είναι αλήθεια ότι το στήθος "πέφτει" με τον θηλασμό?
Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο ο θηλασμός πάντως της μητέρας μου είναι πάρα πολύ στητό για το μέγεθος του και την ηλικία της.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mania

Επιφανές μέλος

Η mania αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 12,949 μηνύματα.
πάντως αρκετές γυναίκες λένε ότι δεν θα θηλάσουν τα παιδιά τους για να μην χαλάσει το στήθος τους:/:
Είναι αλήθεια ότι το στήθος "πέφτει" με τον θηλασμό?


Το λένε για να μην είναι υποχρεωμένες να το κάνουν, η αδερφή μου ΄δύο θύλασε και άν και 4αρι μια χαρά πάνω είναι δεν κρέμετε ενοείτε η κανονική βαρήτητα άλλα κατα τα άλλα δεν έχει πάθει τίποτα και η κουνιάδα της που φοβόταν να θυλάσει κρέμασε σαν να μην πώ και φανώ χυδέα :whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Κάθε άλλο! Ο Θηλασμός βοηθάει το στήθος να επανέρθει στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη :) Κι εμένα μια χαρά είναι το στήθος μου για το μεγεθός του και την ηλικία μου!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
πάντως αρκετές γυναίκες λένε ότι δεν θα θηλάσουν τα παιδιά τους για να μην χαλάσει το στήθος τους:/:
Είναι αλήθεια ότι το στήθος "πέφτει" με τον θηλασμό?

είναι το μεγαλύτερο ψέμα....
καλύτερη γυμναστική για να επανέλθει το στήθος στην φυσική του κατάσταση δεν υπάρχει απ τον θηλασμό!!!

καμία γυναίκα που ξέρω και που θήλασε δεν έπεσε το στήθος της μετά τον θηλασμό! ίσα ίσα το εντελώς ανάποδο!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Web developer. Έχει γράψει 15,891 μηνύματα.
Αλήθεια αυτές οι γυναίκες δεν αφήνουν και τον άντρα τους να "θηλάσει" (;) ) για να μην τους πέσει το στήθος; :laugh:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

underwater

Περιβόητο μέλος

Η underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,343 μηνύματα.
Πολύ ωραίο θέμα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
Εύχομαι σε κάθε γυναίκα που γεννάει να έχει την θέληση, την δύναμη, την υπομονή και την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να θηλάσει το μωρό της για όσο περισσότερο μπορεί και κρίνει η ίδια ότι μπορεί
Ο θηλασμός είναι μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία και προσωπικά αναρωτιέμαι πως τα κατάφερναν κάποτε οι γυναίκες χωρίς την πολυτέλεια μιας βολικής πολυθρόνας θηλασμού ή ενός βοηθητικού μαξιλαριού.
Εγώ λόγω πόνου στο ισχίο καθώς και του πόνου της καισαρικής δεν τα κατάφερα…
Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να χρειαστεί μια γυναίκα, μπορεί να μην τα χρειαστεί, μπορεί να θέλει κάποια από αυτά, μπορεί και κανένα…
Χρειάζεται επίσης και το μωρό να είναι «εύκολο» στο να πιάσει τη θηλή, καθώς και η ίδια η θηλή να βοηθάει το μωρό
Όπως και να έχει, εγώ τα γράφω να υπάρχουν αν και η αλήθεια είναι ότι τα περί θηλασμού δεν τα κατέχω και πολύ καλά, και μπορεί κάποιος άλλος να σε κατατοπίσει καλύτερα,


  • Καρέκλα θηλασμού
  • Μαξιλάρι θηλασμού
  • Θήλαστρο
  • Επιθέματα στήθους
  • Αλοιφή κοψίματος στήθους
  • Πλαστικές θηλές

Η καρέκλα – πολυθρόνα θηλασμού, είναι απλά μια εξαιρετικά βολική πολυθρόνα (μπορεί να είναι και του σαλονιού σου αν αυτή σε βολεύει) που ΕΚΕΙ θα γίνεται η διαδικασία του ταΐσματος.
Μπορεί να είναι κουνιστή, μπορεί να είναι μπερζέρα, μπορεί να είναι με υποπόδιο, μπορεί να είναι χωρίς… χρειάζεσαι όμως έναν αναπαυτικό χώρο για να κάνεις αυτή τη δουλειά και κατά προτίμηση… να είναι μέσα στο δωμάτιο του μωρού.

Το μαξιλάρι θηλασμού, είναι ένα έξτρα βοήθημα, που προσαρμόζει γύρω σου, φαντάσου το κάτι σαν ένα τεράστιο μαξιλάρι καραμέλα, που εκεί πάνω ακουμπάς το μωρό για να είσαι βολικά και να θηλάζει το μωρό

Το θήλαστρο, και ειδικά το νοσοκομειακό που μπορείς να ενοικιάσεις τον πρώτο καιρό μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός, σε βοηθάει ώστε να τρομπάρεις συνεχώς και να κατέβει πιο γρήγορα η ικανή ποσότητα γάλακτος που θα χρειάζεται το μωρό για να χορτάσει.
(πιστεύω ότι αν είχα σκεφτεί να έχω θήλαστρο, τελικώς θα τα είχα καταφέρει κι εγώ.. αλλά η χαζή, δεν το σκέφτηκα καθόλου)

Τα επιθέματα στήθους είναι αυτά τα μαλακά βαμβακερά πραγματάκια που βάζεις μέσα στο σουτιέν μπροστά στις θηλές για να προστατεύσεις τον ρουχισμό σου από διαρροές γάλακτος (καθώς και τον εαυτό σου απ την ντροπή όταν κάποιος σου πει, η μπλούζα σου έχει γάλατα, το στήθος σου ξεχύλισε)


Η αλοιφή κοψίματος στήθους… εχμ… κάποιες φορές οι θηλές κόβονται με τον θηλασμό αν δεν την έχει πιάσει σωστά το βρέφος… και ναι πονάει, και ναι θα πρέπει να το ταΐσεις On time και απ την κομμένη θηλή. Βάζεις μία ειδική αλοιφή που βοηθάει να επουλωθεί πιο γρήγορα το τραύμα
Σε αυτό το δύσκολο έργο σε βοηθάνε και οι θηλές σιλικόνης, που προσαρμόζονται (όχι και πολύ καλά η αλήθεια είναι) πάνω στις δικές σου θηλές. Επίσης οι πλαστικές θηλές βοηθάνε, αν οι δικές σου θηλές (ή η μία εκ των δύο) είναι επίπεδη και δεν μπορεί να την πιάσει το βρέφος για να θηλάσει.
Μέχρι να εδραιωθεί τουλάχιστον ο θηλασμός, τις χρησιμοποιείς και εννοείται κάθε φορά… αποστειρωμένες!


Αν προσπαθείς να εδραιώσεις θηλασμό, δεν δίνεις στο παιδί πιπίλα, μέχρι να είσαι σίγουρη ότι δεν θα προτιμήσει την πιπίλα απ το στήθος σου

Αν δεν θηλάσεις όμως… χρειάζεσαι πιπίλες… είναι αυτό που θα δώσει στο μωρό σου την «παρηγοριά» που θα χρειάζεται όταν δεν θα έχει το στήθος σου
Μαζί με τις πιπίλες, θα χρειαστείς και τις ειδικές θήκες για πιπίλες, για να τις διατηρείς αποστειρωμένες έως 24 ώρες στο ψυγείο σου


Αν δεν θηλάσεις, θα χρειαστείς επίσης μπιμπερό, αποστηρωτές κλπ… στα γράφω

  • Μπιμπερό γυάλινα μικρά 4
  • Μπιμπερό γυάλινα μεγάλα 4
  • Θηλές σιλικόνης ή καουτσούκ (έχε κι απ τις δύο γιατί δεν ξέρεις τι θα του αρέσει)
  • Βούρτα καθαρισμού μπουκαλιών
  • Λαβίδα μπουκαλιών για να τα βγάζεις απ τον αποστειρωτή (εγώ να πω την αλήθεια δεν χρειάστηκα, περίμενα απλά να κρυώσουν λίγο)
  • Αποστειρωτή μπουκαλιών
  • Βραστήρας για να βράζεις το νερό και να μην περιμένεις το μπρίκι μέσα στη νύχτα
  • Πιθανά ένα θερμό που θα διατηρείς το ήδη βρασμένο νερό σε μια καλή θερμοκρασία ώστε να μην έχεις να κρυώνεις το γάλα μέσα στη νύχτα
  • Δοσομετρητής γάλακτος ώστε να έχεις έτοιμες μοιρασμένες τις σωστές μεζούρες και να τις ρίχνεις στο μπουκάλι και να μην μετράς μέσα στη νύχτα
  • Kinderte… απ τη στιγμή που δεν θα θηλάζεις… αν χρειαστεί το μωρό λίγο χαμομήλι, θα του δώσεις Kinderte

Ουφ!
Αν αποφασίσεις να θηλάσεις, μην μπεις στο τρυπάκι να δώσεις γάλα συμπλήρωμα στο παιδί… ότι και να σου λένε
Το γάλα είναι προσφορά και ζήτηση… όσο δίνεις ξένο γάλα στο παιδί, τόσο το δικό σου γάλα δεν θα το χορταίνει
Έχε αν νιώθεις ανασφαλής ένα μπουκάλι και μία θηλή για να του δώσεις συμπλήρωμα αν νιώσεις «Άχρηστη μάνα που δεν μπορεί να ταΐσει το παιδί της» και το αποστειρώνεις εκείνη τη στιγμή σε ένα κατσαρολάκι που βράζει επί δέκα λεπτά…
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

dooo

Διακεκριμένο μέλος

Η dooo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 46 ετών. Έχει γράψει 7,956 μηνύματα.
6. Η χορήγηση στο νεογέννητο μόνο μητρικού γάλακτος και η αποφυγή συμπληρώματος ξένου γάλακτος, εκτός και αν συντρέχει ειδικός ιατρικός λόγος, που το επιβάλλει.
δεν μας λέει όμως ποιος είναι αυτός ο λόγος και θα θυμώσω:P
Η χημειοθεραπεία και κάτι άλλες σπάνιες αρρώστειες (2-3 νομίζω) είναι οι μόνοι λόγοι όπου το γάλα της μαμάς δεν κάνει για το παιδί. Αντίθετα, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος στο παιδί, που απαγορεύει το θηλασμό.
7. Η αυστηρή τήρηση κανόνων καθαριότητας, όπως πλύσιμο της θηλής και των χεριών της μητέρας, πριν το θηλασμό, προστατεύει από επιπλοκές, που μπορεί να επηρεάσουν τον θηλασμό

τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Όσες φορές πλενόμαστε/κάνουμε ντους φτάνει και περισσεύει για την καθαριότητα των θηλών.

9. Η εξήγηση προς τη μητέρα ότι οι δυσκολίες, που τυχόν παρουσιάζονται στην αρχή είναι φυσιολογικές και ξεπερνώνται σιγά σιγά, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη του αισθήματος απογοήτευσης, το οποίο θα οδηγήσει στην αποτυχία του θηλασμού.

10. H κριτική στάση και οι δυσπιστία απέναντι σε παιδιάτρους που προτείνουν το συμπλήρωμα γιατί το παιδί τρώει συχνά (δεν ακολουθεί πρόγραμμα??? απαράδεκτο:P), γιατί το παιδί ΔΕΝ τρώει συχνά (δεν τους πιάνεις σε τίποτα, τι να λέμε τώρα), γιατί το μωρό βγάζει γουλιές, γιατί το μωρό ξυπνάει το βράδυ, και ένα σωρό άλλες ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ.

Τα κριτήρια για την επιτυχία του θηλασμού από την πλευρά του νεογνού είναι τα ικανοποιητικά διαστήματα ύπνου του, η αύξηση βάρους του και οι φυσιολογικές κενώσεις, ενώ από τη μητέρα είναι η απουσία παθολογικών εκδηλώσεων.

Ικανοποιητικά διαστήματα ύπνου? τι γελοίο...εμένα που πριν 2-3 μήνες, δεν κοιμόταν παραπάνω από 2 ώρες, τι σημαίνει γιατρέ μου??? ότι δε θηλάζω επιτυχώς?:D:D:D
Τα κριτήρια του επιτυχούς θηλασμού είναι η πρόσληψη βάρους, οι βρεγμένες πάνες και οι χεδμένες πάνες, όπως επίσης και η διάθεση του μωρού.

Αντενδείξεις
Οι αντενδείξεις του μητρικού θηλασμού είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν ...

β. Τη λήψη από τη μητέρα ορισμένων φαρμάκων, όπως κυτταροστατικών-χημειοθεραπευτικών, αντιθυροειδικών, φαινυλβουταζόνης και άλλων και

www.e-lactancia.org. To site που παρέχει πληροφορίες για τις αντιβιώσεις και κατά πόσο είναι συμβατές με το θηλασμό.
γ. Παθήσεις από το μαστό, όπως φλεγμονή και σοβαρή μαστίτιδα, ή η έλλειψη θηλής, η εισολκή της θηλής και η επίπεδη θηλή.
Καμία σχέση. Όλα αυτά που λέει δεν είναι αντενδείξεις για τον θηλασμό. Αντιθέτως η μαστίτιδα καταπολεμάται με τον θηλασμό, οι μητέρες με εισερχόμενες και επίπεδες θηλές, μπορούν μια χαρά να θηλάσουν.


Θηλάζω ακόμα. Και θα συνεχίσω μέχρι να μου πει η μικρή ότι δε θέλει άλλο γαλατάκι μαμάς. Τη πιο άρτια πληροφόρηση για το θηλασμό θα τη βρείτε μόνο στη La Leche League, στις συμβούλους θηλασμού, σε παιδιάτρους/μαίες που έχουν πιστοποιηθεί ως IBCLCs (International Board of Certified Lactation Consultants). Και φυσικά στις μαμάδες που θήλασαν επιτυχώς τα παιδάκια τους (forum: www.parents.gr, subforum Θηλασμός).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

dooo

Διακεκριμένο μέλος

Η dooo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 46 ετών. Έχει γράψει 7,956 μηνύματα.
πάντως αρκετές γυναίκες λένε ότι δεν θα θηλάσουν τα παιδιά τους για να μην χαλάσει το στήθος τους:/:
Είναι αλήθεια ότι το στήθος "πέφτει" με τον θηλασμό?
το στήθος πέφτει με την απότομη διακοπή του θηλασμού (είτε παίρνοντας χάπι για να σταματήσει το γάλα, είτε φορώντας στενά σουτιέν και άλλες τέτοιες μεθόδους βασανισμού μητέρων).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

dimitral

Δραστήριο μέλος

Η dimitral αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 413 μηνύματα.
Αλήθεια αυτές οι γυναίκες δεν αφήνουν και τον άντρα τους να "θηλάσει" (;) ) για να μην τους πέσει το στήθος; :laugh:


ο νους σου εσενα στο "κακο"!:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

dooo

Διακεκριμένο μέλος

Η dooo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 46 ετών. Έχει γράψει 7,956 μηνύματα.
Εύχομαι σε κάθε γυναίκα που γεννάει να έχει την θέληση, την δύναμη, την υπομονή και την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να θηλάσει το μωρό της για όσο περισσότερο μπορεί και κρίνει η ίδια ότι μπορεί
O Θηλασμός είναι επιτυχής όταν τον θέλουν το ίδιο τόσο η μαμά όσο και το μωρό. Ένας από τους δύο να δυσφορεί, ο θηλασμός δεν θα κρατήσει για πολύ. Συνήθως είναι η μαμά, γιατί οι περισσότερες κρατούν το θηλασμό μέχρι το πρώτο έτος. Το μωρό σε αυτή την ηλικία δεν μπορεί να πει με λόγια ότι δεν του αρέσει που έχασε το αγαπημένο του μεμέ. Είναι πάρα πολύ λίγες οι μητέρες που συνεχίζουν το θηλασμό μέχρι και το 2ο έτος της ηλικίας του μωρού, και ακόμα πιο λίγες όσες το πάνε και παραπέρα. Δε μπορείτε να φανταστείτε όμως τι χαρά και γέλια προκαλούν τα πρώτα τους λογάκια και πώς τα παιδιά εκφράζονται για το στήθος και το γάλα της μαμάς:)
Ήδη η Μαρίνα μου έχει αρχίσει και αναφέρεται στο θηλασμό ως "μαμά μαμ-μαμ!", χτυπάει με το χεράκι της τον καναπέ, κάνοντας μου νόημα να κάτσω για να θηλάσει, και μου δείχνει με ποιο στήθος θέλει να αρχίσει πρώτα, όταν τη ρωτώ "ποιο από τα δύο θες?".
Ο θηλασμός είναι μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία και προσωπικά αναρωτιέμαι πως τα κατάφερναν κάποτε οι γυναίκες χωρίς την πολυτέλεια μιας βολικής πολυθρόνας θηλασμού ή ενός βοηθητικού μαξιλαριού.
Είναι όντως μια δύσκολη διαδικασία στην αρχή, όταν οι θηλές είναι "πρωτάρες". Ο πόνος συνήθως είναι αναπόφευκτος, αλλά με την κατάλληλη καθοδήγηση, περνάει κι αυτό πάρα πολύ γρήγορα (συνήθως στο πρώτο 40ήμερο). Το μωρό μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και "μαθαίνει" να θηλάζει όλο και καλύτερα.
Χρειάζεται επίσης και το μωρό να είναι «εύκολο» στο να πιάσει τη θηλή, καθώς και η ίδια η θηλή να βοηθάει το μωρό
τα μωράκια με ίκτερο, τα μωράκια με κοντό χαλινό έχουν κάποια προβλήματα στην αρχή, αλλά όλα ξεπερνιόνται. Οι θηλές δεν είναι πρόβλημα. Ειδικά για τις εισέχουσες υπάρχουν ειδικές θηλές που βοηθούν στο να δημιουργηθεί θηλή και να πιάσει το μωρό:

Η καρέκλα – πολυθρόνα θηλασμού, είναι απλά μια εξαιρετικά βολική πολυθρόνα (μπορεί να είναι και του σαλονιού σου αν αυτή σε βολεύει) που ΕΚΕΙ θα γίνεται η διαδικασία του ταΐσματος.
γιατί καλέ, ντε και καλά εκεί? :D:D όπου θέλει η μαμά, όπου βολεύεται, όπου υπάρχει ανάγκη, θηλάζει. Φαντάζεσαι όλες τις θηλάζουσες μαμάδες να παίρνουν αυτή τη συγκεκριμένη πολυθρόνα, όταν βγαίνουν έξω με το μωρό? :P:P:P
Έχω θηλάσει και με το μωρό στο σλίνγκ, κάνοντας την ανάγκη μου (δε κρατιόμουν λέμε:P).
Μπορεί να είναι κουνιστή, μπορεί να είναι μπερζέρα, μπορεί να είναι με υποπόδιο, μπορεί να είναι χωρίς… χρειάζεσαι όμως έναν αναπαυτικό χώρο για να κάνεις αυτή τη δουλειά και κατά προτίμηση… να είναι μέσα στο δωμάτιο του μωρού.
Axxxx, να σε δω στο επόμενο μωρό, που τα ξενύχτια θα είναι τέτοια που θα τη βγάζεις μπροστά στη τηλεόραση, βλέποντας ταινίες:P Βρε, το μωρό δε ξέρει τι είναι γύρω του, παρά μόνο όταν φτάσει στον 4ο-5ο μήνα! θα του κακοφανεί λες αν το θηλάσεις στο σαλόνι, αντί στο δωμάτιό του?:P Το πρώτο τρίμηνο δε βγαίνει χωρίς διβιδί, βιβλία και άλλα distructions. Ειδικά δε, αν υπάρχει και μεγαλύτερο παιδάκι, τότε πρέπει η μαμά να είναι κομματάκι ζογκλέρ: το μωρό στο ένα μπράτσο, το παιδικό βιβλίο/πλαστελίνη/λέγκο/κλπ στο άλλο:P

Αν αποφασίσεις να θηλάσεις, μην μπεις στο τρυπάκι να δώσεις γάλα συμπλήρωμα στο παιδί… ότι και να σου λένε
Το γάλα είναι προσφορά και ζήτηση… όσο δίνεις ξένο γάλα στο παιδί, τόσο το δικό σου γάλα δεν θα το χορταίνει
Έχε αν νιώθεις ανασφαλής ένα μπουκάλι και μία θηλή για να του δώσεις συμπλήρωμα αν νιώσεις «Άχρηστη μάνα που δεν μπορεί να ταΐσει το παιδί της» και το αποστειρώνεις εκείνη τη στιγμή σε ένα κατσαρολάκι που βράζει επί δέκα λεπτά…
Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να δωθεί συμπλήρωμα στο μωρό, αλλά αυτό μετά από αξιολόγηση από παιδίατρο σχετικό με τον θηλασμό (το μωρό πχ δε παίρνει βάρος και στα ούρα του παρουσιάζεται κοκκινωπά στίγματα). Αν φοβάται η μητέρα για τη σύγχιση θηλών, υπάρχει και το σύστημα SNS (Supplemental Nursing System), που το μωρό παίρνει συμπλήρωμα, χωρίς όμως μπιμπερό.


Μπορώ να γράφω αιωνίως για το θηλασμό, αλλά έχω και ένα παιδί να θηλάσω:P (όταν ξεκίνησα την απάντηση ήταν 2 το μεσημέρι, και τώρα την τέλιωσα:P). Γράφτε απορίες να συζητάμε:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top