Οι θρησκειες ειναι ανθρωπινα κατασκευασματα.Ειναι η αναζητηση του ανθρωπου για κατι πανω απο αυτον,διοτι δεν μπορει να εξηγησει πολλα πραγματα,αλλα το κυριοτερο ειναι ο φοβος του θανατου και το οτι μπορει ολα να χανονται μετα τον θανατο του.Ο προιστορικος ανθρωπος θεοποιουσε τα φυσικα φαινομενα και στοιχεια.Ειναι οντως μια ανθρωπινη αναγκη,να πιστεψει σε κατι.Διοτι αυτο το κατι,μπορει να τον κανει να ζησει αιωνια,η να τον σωσει απο κινδυνους.
Στη συνεχεια ολα τα πολιτικα συστηματα και εξουσιες,εκμεταλευτηκαν αυτην την αναγκη και για να κρατουν το πληθος υποδουλωμενο.Μην το αναλυσω περαιτερω.
Αυτα περι θρησκειων.
Οσον αφορα την υπαρξη Θεου,με την εννοια μιας ανωτερης δυναμης,ασχετης απο θρησκειες(πολυ σωστα ο φιλος μας παραπανω το διαχωριζει αυτο),
μαλλον δεν πιστευω.Γιατι βαζω το μαλλον;Διοτι ειναι πολυ εγωιστικο και αφελες να μην αφηνω ενα μικρο παραθυρο,με την εννοια οτι σαφως και δεν μπορω να αντιληφθω πολλα πραγματα,σαφως και δεν μπορω να ξερω τι υπαρχει εκει εξω.
Και το σκουλικι δεν ξερει ,ουτε αντιλαμβανεται απολυτως τιποτα για το συμπαν,ομως το συμπαν υπαρχει.

Το οτι δεν το αντιλαμβανεται δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει.
Ομως κατα βαση ,οχι..δεν πιστευω στην υπαρξη ανωτερης δυναμης
.Απλως την απολυτοτητα σε αυτο το θεμα την βρισκω ανοητη.Βασικα και απο τις 2 μεριες.Αλλα να ξεκαθαρισω.Δεν μιλαω για θρησκειες,αλλα για ανωτερη δυναμη.
Εστω ομως οτι με καποιο τροπο,μας αποδεικνυαν οτι υπαρχει ανωτερη δυναμη.Και μαλιστα,το προχωρω ακομα παραπερα,οτι αυτη η δυναμη εχει τα χαρακτηριστικα των θεων που πιστευουν τωρα οι ανθρωποι.Δηλαδη οτι υπαρχει μετα θανατον ζωη,και οτι για να την κατακτησεις θα πρεπει να εισαι δικαιος ,σωστος κλπ.
Καθολου δεν θα με επηρεαζε.Και δεν θα με επηρεαζε διοτι,δεν χρειαζεται να πιστευεις σε θρησκειες και θεους για να κανεις αυτο που θεωρεις σωστο.Θα μου πεις οκ,ο καθενας μας μπορει να θεωρει σωστο κατι διαφορετικο.Πραγματι.Ομως δεν χρειαζεται να πιστευεις σε θρησκειες και Θεους για να εχεις εναν εσωτερικο ''ηθικο''κωδικα.Το ηθικο,οχι με την εννοια των θρησκειων,αλλα με την εννοια του απολυτου σεβασμου σε ολα τα ζωντανα πλασματα και των δικαιωματων τους.
Βεβαια,οι θρησκευαμενοι προσπαθουν να πεισουν τον κοσμο οτι αυτοι που δεν πιστευουν δεν εχουν ηθικους φραγμους,ειναι καθαρματα,ανηθικοι ανθρωποι κλπ.Προφανως δεν κοιταζονται στον καθρεφτη.Διοτι τις μεγαλυτερες βρωμιες και κυριως τα πιο απολυτα ,εγωκεντρικα και κακιασμενα ατομα,στους θρησκους τα εχω βρει.Μα μια κακια ομως αδελφακι μου.
Οποτε οχι,σαφως καθολου δεν θα με επηρεαζε με την εννοια οτι θα αλλαζα συμπεριφορα και πραξεις.Τιποτα απολυτως δεν θα αλλαζα.Διοτι δεν περιμενω καμια θρησκεια για να εχω ηθικο κωδικα.Τον εχω μια χαρα και απο μονη μου
.Μαλιστα,χωρις τον φοβο της τιμωριας και κυριως χωρις την υποσχεση της ανταμοιβης.
Σκεφτηκατε ποτε,οτι αυτοι που πιστευουν στις θρησκειες
κανουν μια συμφεροντολογικη δοσοληψια και καμια αξια δεν εχει ότι( και αν) κανουν κατι καλο,όταν το κανουν μονο και μονο απο τον φοβο της τιμωριας ή την επιβραβευση της καλης πραξης;
Ποιο εχει μεγαλυτερη αξια;Ο αθεος που κανει το καλο ή που δεν βλαπτει τον συνανθρωπο του,χωρις να φοβαται την τιμωρια,απλα επειδη δεν θελει να κανει στους αλλους αυτα που δεν θα ηθελε να κανουν στον ιδιο,και χωρις υποσχεση ανταμοιβης,αφου δεν πιστευει στην μεταθανατον ζωη,ή ο θρησκος που επειδη πιστευει ακραδαντα οτι θα τιμωρηθει αν κανει κατι κακο(παρολα αυτα δεν τους εμποδιζει καθολου η πιστη τους να το κανουν),δεν το κανει,και κανει κατι καλο για να ειναι αγαπητος και
αρεστος στον Θεο που πιστευει;
Ειναι ξεκαθαρα μια συμφεροντολογικη σχεση.Κανω αυτα,για να μου δωσεις αυτα.
Καλο που γινεται για να ανταμοιφθεις και κακο που δεν γινεται για να μην τιμωρηθεις,καμια αξια δεν εχει.Και καμια σχεση δεν εχει με τον πραγματικο σεβασμο και αγαπη προς τον συνανθρωπο μας.
Ουτε η αποδειξη υπαρξης θεου θα με επηρεαζε,ουτε η αποδειξη μη υπαρξης.
Δεν ξερω βεβαια,κατα ποσο θα επηρεαζε τους θιρησκευαμενους.......στο να γινουν ακομα χειροτεροι.