Θρησκευτική Λογοκρισία: Να γυρίσει η Συννεφούλα;

epote

Well-known member

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,827 μηνύματα.
η λογική της ένωσης εκκλησίας κράτους μετα το 1821 ήταν για να αναστυλωθεί και να επικρατήσει αυτό που μας ξεχώρισε από τους τούρκους για τόσα χρόνια δλδ η θρησκεία.
το οποιο βεβαια ουδεμια σχεση με τη πραγματικοτητα εχει
 

Κομνηνός

New member

Ο Κομνηνός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,649 μηνύματα.
η κυβερνηση κατα παραβαση του συνταγματος προσπαθουσε να αποχριστιανοποιησει το βιβλιο των θρησκευτικων,λογω της γνωστης ιδεολογικης αφετηριας της
για αυτο μεσα το βιβλιο ειχε λογης ευτραπελα απο Ριανα(!) μεχρι και γω δεν ξερω τι
έναν αχταρμά όλα
 

Κομνηνός

New member

Ο Κομνηνός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,649 μηνύματα.
η λογική της ένωσης εκκλησίας κράτους μετα το 1821 ήταν για να αναστυλωθεί και να επικρατήσει αυτό που μας ξεχώρισε από τους τούρκους για τόσα χρόνια δλδ η θρησκεία.
κάτι σαν απωθημένο, μετα από 400 χρόνια σκαβιάς έπρεπε να χτιστούν πολλές εκκλησίες και να υπάρχει σε κάθε χωριό ιερέας.
η ορθοδοξία δλδ έγινε εγγύηση εθνικής ταυτότητας και το έθνος ταυτίστηκε με αυτην.

Φυσικά όπως είπα και σε άλλο μύνημα αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση του ίδιου του χριστιανισμού αφου ο χριστιανισμός είναι ενάντια στην προσκόλληση στις εξουσίες και δομές αυτου του κόσμου.

αν θέλει η ορθόδοξη εκκλησία να σταματήσει την διαρκή φθορά της και να γίνεται περίγελος κάθε άθεου θα πρέπει η ίδια να ζητήσει τον διαχωρισμό της.
χριστιανική εκκλησία που να είναι και κρατικοδίαιτος οργανισμός δεν γίνεται να σταθεί
Καταρχήν οι βαυαροί γκρέμισαν ουκ ολίγες εκκλησίες,επίσης όσες κτίστηκαν είχαν τελείως δυτικόφερτη αρχιτεκτονική,εξάλλου θυμίζω πως κατα την επανάσταση διαλύθηκαν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια,γίναν στάχτη.
Κατα δεύτερον δεν υπήρχε καμία λογική ένωσης κ.λπ ή κάποιου είδους προσπάθεια τέτοια!(μάλιστα ο Μάουερ μεταξύ άλλων εκείνη την περίοδο αυτονομεί την εκκλησία από την μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως )δεν χρειάστηκε ποτέ,διότι επι χιλιετίες οι έλληνες ήταν ταυτισμένοι με τον χριστιανισμό,ρωμιοί επι βυζαντίου(χαρακτηρισμός,που έχει διεσωθή ως τις μέρες μας).Οι έλληνες ηταν πρώτα βυζαντινοί(και ως γνωστό στο βυζάντιο η ταύτιση εκκλησίας και πολίτη ήταν αυτονόητη),η θρησκεία τους διατήρησε ως έθνος και δεν εξισλαμίστηκαν,όσοι την χάσαν "τούρκευαν",η πίστη τους τους διατήρησε στον κορμό της ρωμιοσύνης,απο εκεί και πέρα οι αναγωγές στην αρχαιότητα και τα άλματα προς τα πίσω(τα οποία έκαναν ζωηρά την εμφάνιση τους ήδη από τους τελευταίους αιώνες του βυζαντίου,όπου το βυζάντιο περιορίστηκε σε εδάφη με αμιγώς ελληνικούς πληθυσμούς ) είναι μια καλλιεργημένη με ένταση προσπάθεια προεπαναστατικά αλλα και ιδίως αμα τη ιδρύσει του κράτους,για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος.
Ως ραγιάδες οι επαναστάτες ΑΠΑΝΤΕΣ ήταν όλοι βαθιά πιστοί γνώρισαν την καταπίεση επί οθωμανίας ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες,απλά και μόνο επειδή ήταν χριστιανοί,ο Νικηταράς νήστευε Σαρακοστή με ελιά και ψωμί και πολεμούσε!
και πολέμησαν όπως γράφει το προοίμιο της επανάστασης Πρώτα για του Χριστού την πίστη την καλή και ύστερα για την πατρίδα.
Όλος αυτός ο αντικληρικαλισμός που έχει κυριαρχήσει σε μεγάλο βαθμό στα ΜΜΕ ιδίως,είναι εισαγόμενος,η αριστερά της δύσης(που είχε λόγους να αντιπολιτεύεται έναν σκληρό παπισμό,ο οποίος και τράπεζα αγίου πνεύματος ίδρυσε(!)και ακόμα και κράτος ,με έναν πάπα να κυριαρχεί επί αιώνες στα πολιτικά πράγματα ως ηγέτης κράτους,όχι φιλολογικά(αν και παρόλαυτά ο μέσος ιταλός πολίτης έχει πολύ μεγαλύτερο σεβασμό στον καθολικισμό,στον παπα,στον θεσμό,από εμάς)
τον καλλιέργησε στα βιβλία της,από τα οποία "μορφώθηκε" η δική μας αριστερά και μας εισήγαγε αυτό το μοντέλο(συμπεριλαμβανομένου των ιδεολογικών διαφορών,καθότι η καθαρά υλιστική ιδεολογία του κομμουνισμου ερχόταν σε αντίθεση με κάθε μεταφυσική έννοια) και μια και ως ατζέντα κυριαρχούσε μεταπολιτευτικά,τον βλέπουμε να αναπαράγεται άκριτα δεξιά και αριστερά,από τα μυθεύματα περί εκκλησιαστικής περιουσίας ,που με ένα κλικ καταρρίπτονται,μέχρι την ..κρατικοδίαιτη εκκλησία(αυτή είναι μια παρανόηση,αφού πλέον πρέπει να έχει μάθει μέχρι και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας,πως το ελληνικό κράτος καρπώθηκε το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας της εκκλησίας(που έγινε με δωρεές πιστών ανα τις εποχές)και σε αντάλλαγμα μισθοδοτεί τους ιερείς της.Αν δεν κάνω λάθος και ιερείς ξένων δογμάτων,μισθοδοτουνται απο το κράτος.

Πάντως να σημειωθεί πως ο Φίλης άφησε ελέυθερο το δικαίωμα να ορίζουν το βιβλίο των θρησκευτικών κατα πως το επιθυμούν σε μουσουλμάνους κ.λπ
Μόνο των ορθοδόξων χριστιανών πείραξε.
Επίσης ενημερώνω πως αν δεν επιθυμεί κάποιος απλά δεν συμμετέχει στο μάθημα με την σύμφωνη γνώμη των γονέων,συμβαίνει δεκαετίες αυτό.
Τέλος είναι λάθος να πιστεύουμε πως στα θρησκευτικά διδάσκεται αποκλειστικά το ορθόδοξο δόγμα,ασφαλώς και δίνεται έμφαση σε αυτό,που αποτελεί το δόγμα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και με παράδοση χιλιετιών,αλλά υπάρχει και χρονιά που το μάθημα μετατρέπεται σε θρησκειολογία,αλλά για να τα γνωρίζουμε αυτά θα πρέπει να έχουμε διαβάσει και τα βιβλία!:D
Διαχωρισμός εκκλησίας κράτους υπάρχει ήδη,από το βυζάντιο ακόμα!πόσο μάλλον στις μέρες μας.Πόσους νόμους έχουν ψηφίσει οι ιερείς από τους αναρίθμητους ,που έχουν περάσει και μας οδήγησαν στο μνημόνιο: κανέναν
οκ πράγματι αντέδρασαν για όσα απεργαζόταν ο Φίλης για το μάθημα θρησκευτικών και καλώς κατα την γνώμη μου,αφού ο Φίλης ήταν αυτός που έσφαλλε(για καθαρά ιδεολογικούς λόγους),το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο.Ε δεν το λές και τρομερή παρέμβαση στα πολιτικά πεπραγμένα!
Φίλης που δεν ήταν η πρώτη φορά που παρέδιδε μαθήματα...προοδευτισμού (βλ γενοκτονία των ελλήνων του Πόντου)
Αλλά τέλος πάντων τουλάχιστον να κρατήσουμε τούτο ,ακόμα και αν κάποιοι εξ'ημών δεν πιστεύουμε ή τι,η εκκλησία είναι μακράν κάθε άλλου,ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός της χώρας,χάρη στις δωρεές των εκατομμυρίων πιστών της(και αυτό ένα κλικ υπόθεση είναι,για να το δούμε),την οποία εμπιστεύονται περισσότερο απο το ...κράτος.

ΥΣ :Αλήθεια δεν έχουν επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στα βιβλία ιστορίας ακόμα οι κυβερνώντες; μου κάνει εντύπωση!Λογικά δεν επιθυμούν περαιτέρω εντάσεις με το κοινό αίσθημα,σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για αυτούς.
 
Τελευταία επεξεργασία:

gaspar

Well-known member

Ο gaspar αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,384 μηνύματα.
καταρχήν οι βαυαροί γκρέμισαν ουκ ολίγες εκκλησίες,επίσης όσες κτίστηκαν είχαν τελείως δυτικόφερτη αρχιτεκτονική
κατα δεύτερον δεν υπήρχε καμία λογική ένωσης κ.λπ ή κάποιου είδους προσπάθεια τέτοια!δεν χρειάστηκε ποτέ,διότι επι χιλιετίες οι έλληνες ήταν ταυτισμένοι με τον χριστιανισμοί,ρωμιοί επι βυζαντίου
όταν λέμε ένωση εκκλησίας κράτους δεν εννοούμε τους συναισθηματικούς δεσμούς που είχε η ορθόδοξια με το έθνος, πριν την επανάσταση.
Σαφώς και Βυζάντιο-ρωμιοί-ορθοδοξία ήταν το ένα και το αυτό. και αυτό μας διαχώρισε απο τους τούρκους επι 400 χρόνια.
Αναφέρομαι στην μισθοδοσία των κληρικών και την ανέγερση εκκλησιών από το ίδιο το κράτος κάτι που γίνεται σε ελάχιστες χώρες κατά βάση μουσουλμανικές.

αυτό έγινε γιατί το 1833 η βασιλεία όθωνα αναζητώντας απεγνωσμένα χρήματα για να χτιστεί το νέο ελληνικό κράτος, κρατικοποίησε όλη την εκκλησιαστική περιουσία η οποία δεν ήταν καθόλου αμελητέα!, με την υποχρέωση η πολιτεία να πληρώνει εσαεί τους μισθούς των ιερέων και επισκόπων.
αυτή όμως η σχέση εξάρτησης της εκκλησίας από το κράτος είναι προβληματική και από θεολογικής άποψης, αλλά και επικοινωνιακής γιατί πλέων βλάπτει την εικόνα, την ανεξαρτησία και το κύρος της.

η καθολική εκκλησία πχ συντηρεί από μόνη της τους ιερείς και τα κτίρια της σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία
οι προτεσταντικές εκκλησίες είναι επίσης οικονομικά αυτόνομες
οι υπόλοιπες ορθόδοξες το ίδιο.

στον χριστιανικό κόσμο είμαστε η εξαίρεση. άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία..
 

Κομνηνός

New member

Ο Κομνηνός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,649 μηνύματα.
οι καθολικοί έχουν περιουσία !έχουν δικό τους κράτος και τι δεν έχουν!δεν υπάρχει σύγκριση.
η ορθόδοξη εκκλησία έζησε τουρκοκρατία,είχε τεράστια περιουσία επι βυζαντίου,αλλά την υφάρπαξαν οι τουρκομάνοι ως επι το πλείστον ,αυτή που απέμεινε που δεν ήταν λίγη,μεγάλη παρέμενε υφαρπάχτηκε από το ελληνικό κράτος,μόνο οι Βαυαροί διέλυσαν πάνω από 400 μονάστηρια ,αλλά και σε όσα παρέμεναν σε λειτουργία βάλαν χέρι και φυσικά υπήρξαν και δωρεές της ίδιας της εκκλησιας.
γενικά το κράτος έβρισκε πάντοτε αποκούμπι μετά από καταστροφές στην εκκλησιαστική περιουσία και το 1922 τα ίδια γίναν και μετά την κατοχή και τον εμφύλιο.οι φωνές για διαχωρισμό είναι όψιμες
βεβαίως για ελληνικό κράτος μιλάμε,οπότε η διασπάθιση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ήταν στο..πρόγραμμα.
θέλω να πώ πως συμφέρει πολύ περισσότερο να μισθοδοτούνται λίγες χιλιάδες ιερέων ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες Δ.Υ,παρά να ανοίξουμε ένα θέμα στα δικαστήρια.Αν επιστρεφόταν η εκκλησιαστική περιουσία,το πρόβλημα θα το είχε το κράτος,όχι η ίδια.

Να σημειώσω πως οι Μούφτηδες στην θράκη μισθοδοτούνται από το κράτος και μάλιστα πολυ πριν αρχίσει αυτό να μισθοδοτεί και τους ορθόδοξους ιερείς.
Επειδή αναφέρθηκε ,στην γερμανία τόσο η ρωμαιοκαθολική εκκλησία,όσο και οι προτεστάντες μισθοδοτούνται από το κράτος με μισό δις ευρώ τον χρόνο(από όλους τους φορολογουμένους),χώρια οι παροχές από κρατίδια κ.λπ,για το κεντρικό κράτος μιλάμε,επιπρόσθετα υπάρχει και ξεχωριστή φορολόγηση των πιστών(την οποία έκανε σημαία ο Κουράκης,αλλά δεν γνώριζε προφανώς για τα υπόλοιπα και σπουδαιότερα ),στο Βέλγιο,στην Δανία,Νορβηγία και σε άλλες χώρες επίσης οι ιερείς μισθοδοτούνται από το κράτος,σε άλλες πάλι όχι.
τέλος πάντων
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top