• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Ιατρικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.
Ξεκιναω αυτο το θεμα διοτι δεν βρηκα κατι αντιστοιχο γενικου περιεχομενου,αντι να ανοιγουμε θεματα για καθε μια περιπτωση οταν δεν αποτελει κατι εξαιρετικο,οπως ο κορονοιος.
Εδω ποσταρουμε ειδησεις ιατρικου περιεχομενου γενικα.
Λοιπον πολυ περιεργα τα βλεπω τα πραγματα.

Καναδάς: Μυστηριώδες εγκεφαλικό σύνδρομο σπέρνει τον τρόμο στους κατοίκους

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα να λύσουν τον γρίφο της άγνωστης νόσου


Ο Αλιέ Μαρέρο είναι πολύ μπερδεμένος.

Επί σειρά ετών, ο νευρολόγος από το Μόνκτον του Νιου Μπρούνσγουικ, βλέπει ασθενείς με συμπτώματα που παραπέμπουν στην ασθένεια Creutzfeldt-Jakob, ένα θανάσιμο εγκεφαλικό σύνδρομο που πλήττει έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο ανά έτος και που μοιάζει με τη «νόσο των τρελών αγελάδων».
Όμως τα διαγνωστικά τεστ για το σπάνιο νευροεκφυλιστικό σύνδρομο εξακολουθούσαν να βγαίνουν αρνητικά, ενώ κάθε χρόνο εμφανίζονταν όλο και περισσότεροι ασθενείς με τα ίδια συμπτώματα – και ο Μαρέρο δεν μπόρεσε να βρει κάποια άλλη αιτία που να τα ερμηνεύει. Οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές χαρακτήρισαν πριν από ένα χρόνο τα συγκεκριμένα περιστατικά ως «συρροή που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».

Τώρα, ο Μαρέρο και άλλοι επιστήμονες και γιατροί από τον Καναδά και όλο τον κόσμο, κάνουν τους ντετέκτιβ αυτού του ιατρικού μυστηρίου, δίνοντας μάχη με το χρόνο για να λύσουν τον γρίφο του εγκεφαλικού συνδρόμου που έχει ήδη επηρεάσει 48 άτομα, εκ των οποίων τα έξι έχουν πεθάνει, στο Μόνκτον και την ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτό.​

Οι ασθενείς της πάθησης, που προς το παρόν αποκαλείται «Συρροή Νευρολογικού Συνδρόμου Άγνωστης Αιτίας του Νιου Μπρούνσγουικ», έχουν ηλικία 18 έως 85 ετών. Τα συμπτώματα άρχισαν να εμφανίζονται το 2018 στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όμως υπάρχει και ένας ασθενής που αν και διαγνώστηκε πέρσι, άρχισε να εμφανίζει σημάδια της άγνωστης πάθησης το 2015.

«Είναι απίστευτο το πόσο υποφέρουν… γιατί δεν είναι μόνο σωματικό πρόβλημα», εξηγεί ο Μαρέρο, ο οποίος εργάζεται σε νοσοκομείο του Μόνκτον, μιλώντας στην Washington Post. «Οι ασθενείς υποφέρουν και από νευροψυχιατρική και ηθική άποψη, και τα φάρμακα δεν καταφέρνουν να τους ανακουφίσουν πλήρως».​

Μια υγιέστατη κατά τα άλλα 75χρονη γυναίκα εμφανίστηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου του τον περασμένο Ιούνιο. Επί σειρά μηνών, βίωνε ανεξήγητη απώλεια βάρους, και κάτι που περιέγραψε στην κόρη της ως «τρέμουλο» στο εσωτερικό του σώματός της. Ένιωθε βαριά τα πόδια της. Το ένα της χέρι έτρεμε ανεξέλεγκτα.

Η κόρη της εξηγεί ότι πλέον η μητέρα της είναι ένα από τα κρούσματα που διερευνούνται.​

«Η μητέρα μου πέφτει για ύπνο το βράδυ και αναρωτιέται αν θα ξυπνήσει την επόμενη μέρα και, ακόμη και αν ξυπνήσει, αν θα είναι ακόμη σε θέση να περπατήσει ή να μιλήσει», περιγράφει στην Washington Post. «Επειδή δεν υπάρχουν απαντήσεις. Κανείς δεν ξέρει τίποτα. Δεν υπάρχει εξήγηση. Δεν υπάρχει τίποτα».

Οι ασθενείς βιώνουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα, σημειώνει η Μαρέρο, τα οποία ξεκινούν συνήθως με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη και μυϊκούς πόνους και σπασμούς. Αναπτύσσουν προβλήματα ύπνου, συμπεριλαμβανομένης μιας τόσο έντονης αϋπνίας, ώστε να κοιμούνται μόνο κάποια βράδια την εβδομάδα ή και καθόλου, ακόμη και ενώ λαμβάνουν αγωγή. Οι εγκέφαλοί τους ατροφούν.

Πολλοί αναφέρουν θολή όραση, προβλήματα μνήμης, απώλεια μαλλιών και προβλήματα με την ισορροπία. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν παρηγορητική φροντίδα και τους χορηγούνται ισχυρά φάρμακα, υποφέρουν από ανεξέλεγκτους μυϊκούς σπασμούς. Άλλοι βιώνουν ραγδαία και ανεξήγητη απώλεια βάρους και μυϊκή ατροφία.

Ορισμένοι έχουν παραισθήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των «τρομακτικών παραισθήσεων στη διάρκεια του ύπνου», όπως αναφέρει ο Μαρέρο, που τους κάνουν εντέλει να φοβούνται να κοιμηθούν, αλλά και απτές παραισθήσεις, στο πλαίσιο των οποίων αισθάνονται λες και «τους περπατά» κάποιο έντομο. Ένα σύμπτωμα που είναι ιδιαιτέρως βάναυσο για τους οικείους των ασθενών, είναι η ψευδαίσθηση Capgras, δηλαδή η πεποίθηση ότι τα μέλη της οικογένειας του πάσχοντα έχουν αντικατασταθεί από απατεώνες.

«Η ταχύτητα στην εξέλιξη των συμπτωμάτων αυτών είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί», τονίζει στη Washington Post ο Μάικλ Στρονγκ, νευρολόγος και επικεφαλής των Καναδικών Ερευνητικών Ινστιτούτων Υγείας.​

Η συρροή εντοπίστηκε από το σύστημα επιτήρησης της ασθένειας Creutzfeldt-Jakob της ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας, που καταγράφει κρούσματα της συγκεκριμένης και άλλων ασθενειών που οφείλονται στην πρωτεΐνη πριόν. Εμφανίζονται όταν τα πριόν, δηλαδή πρωτεΐνες με μη φυσιολογική αναδίπλωση, συσσωρεύονται και προκαλούν με τη σειρά τους την απώλεια σχήματος των φυσιολογικών πρωτεϊνών του εγκεφάλου. Στο μικροσκόπιο, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων και των ζώων με σύνδρομα που σχετίζονται με τα πριόν, θυμίζουν σπόγγους με μικρές οπές.

Ο Μισέλ Κουλτάρ, επικεφαλής του συστήματος επιτήρησης, δήλωσε ότι κάθε χρόνο λαμβάνει ειδοποιήσεις για αρκετά ύποπτα κρούσματα, όμως ελάχιστα είναι εκείνα που τελικά επιβεβαιώνονται. Το σύστημα έχει ταυτοποιήσει 36 «επιβεβαιωμένα και πιθανά» κρούσματα CJD στην περιοχή του Νιου Μπρούνσγουικ από το 1998 μέχρι σήμερα.

Συνήθως, το σύστημα δεν ασχολείται περαιτέρω με τα κρούσματα που δεν επιβεβαιώνονται. Ο γιατρός που περιθάλπει τον εκάστοτε ασθενή, αναζητά μόνος του μια διάγνωση που να απαντά τα συμπτώματά του.​

Το 2015, όμως, ο Μαρέρο αδυνατούσε να βρει εναλλακτική διάγνωση για ένα τέτοιο περιστατικό. Από το 2018 και έπειτα δε, όλο και περισσότεροι ασθενείς άρχισαν να εμφανίζονται έχοντας τέτοια συμπτώματα. Το 2019, υπήρξαν 11 περιστατικά στην περιοχή του Νιου Μπρούνσγουικ, τα οποία αργότερα θα αναγνωρίζονταν ως μέρος της συρροής της άγνωστης νόσου. Το 2020, υπήρξαν 24. Ο Μαρέρο και ο Κουλτάρ θεώρησαν ότι ίσως έχουν να κάνουν με μια νέα ασθένεια.

«Λέμε ότι τα κρούσματα αντιστέκονται στη διάγνωση», εξηγεί ο Κουλτάρ στη Washington Post. «Έπρεπε πρώτα να διακρίνουμε αυτό το μοτίβο, πριν αρχίσουμε να κάνουμε λόγο για συρροή».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι των συμπτωμάτων προηγείται μια διετής περίοδος «επώασης». Ακολουθούν κάθε στοιχείο που μπορούν να βρουν, εξετάζοντας τα πάντα, από περιβαλλοντικούς παράγοντες, μέχρι ταξιδιωτικά ιστορικά, μέχρι διατροφικές επιλογές, προσπαθώντας να βρουν την αιτία.​

Ο Μαρέρο έχει κάνει αιματολογικές εξετάσεις στους ασθενείς του και τους έχει ελέγξει για να αποκλείσει τις ζωονόσους που είναι γνωστό ότι προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα. Έχει εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο αυτοάνοσων νοσημάτων, μεταβολικών προβλημάτων και καρκίνων. Οι ασθενείς του έχουν υποβληθεί και σε γενετικά τεστ. Όμως ακόμη δεν έχει βρεθεί καμιά απάντηση.

Η εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού για αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνικών ενδείξεων βοηθούν στη διάγνωση του CJD – όμως οι ασθενείς του Μαρέρο είναι αρνητικοί. Οι νεκροψίες εγκεφάλου σε τρεις από τους νεκρούς, που είναι η καλύτερη μέθοδος επιβεβαίωσης μιας διάγνωσης, δεν δείχνουν το παραμικρό σημάδι συνδρόμου που να συνδέεται με τα πριόν. Αυτή τη στιγμή διενεργούνται μοριακά τεστ στα συγκεκριμένα δείγματα.

Μια θεωρία είναι ότι το σύνδρομο προκαλείται από μια νέα διαταραχή των πριόν. Μια άλλη υποστηρίζει ότι αιτία είναι η έκθεση σε κάποια περιβαλλοντική τοξίνη.​

Μια τοξίνη που μπήκε στο στόχαστρο είναι η β-μεθυλαμινο-L-αλανίνη, η οποία παράγεται από κυανοβακτήρια. Το ίδιο ισχύει και για το δομοϊκό οξύ, μια φυσική τοξίνη που παράγεται από διάφορα είδη βρύων, και η οποία οδήγησε σε σειρά θανάτων στον Καναδά το 1987, μέσα από μολυσμένα θαλασσινά.

Στο Καρακέτ, μια πόλη περίπου 4.200 στην ευρύτερη περιοχή, ο δήμαρχος Κέβιν Χασέ δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το άγνωστο».

«Ο πληθυσμός είναι σε σοκ», τόνισε μιλώντας στη Washington Post. «Ξέρουν ότι υπάρχει μια ασθένεια, για την οποία δεν ξέρουμε τίποτα, ούτε σε τι οφείλεται, ούτε πώς να προστατευτούμε από αυτή».​

Στο Μέιν, στην άλλη πλευρά των συνόρων με τις ΗΠΑ, δεν έχουν διαγνωστεί καθόλου τέτοια κρούσματα.

Αν και το Νιου Μπρούνσγουικ τα έχει πάει σχετικά καλά στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, η πανδημία οδήγησε σε καθυστερήσεις στην έρευνα για τη μυστηριώδη νόσο.

Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκφράσει τον εκνευρισμό τους για αυτό που αντιλαμβάνονται ως έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους της κυβέρνησης. Το σύστημα επιτήρησης του CJD έφερε την περιοχή στο επίκεντρο των ερευνών το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο συντάχθηκε ένας πρόχειρος ορισμός της ασθένειας. Όμως ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε για τη συρροή μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όταν το Canadian Broadcasting Corp. δημοσίευσε υπόμνημα για τα κρούσματα που είχε σταλεί τον ίδιο μήνα στο ιατρικό προσωπικό του Νιου Μπρούνσγουικ.

Όταν ένας ρεπόρτερ ρώτησε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τον κοροναϊό αν οι αξιωματούχοι είχαν σκοπό να σχολιάσουν «την είδηση για αυτό το μυστηριώδες νευρολογικό σύνδρομο», η Τζένιφερ Ράσελ, η επικεφαλής ιατρική αξιωματούχος υγείας της επαρχίας, επιβεβαίωσε ότι περισσότερα από 40 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας του Νιου Μπρούνσγουικ δεν απάντησε σε ερώτηση για τους λόγους που τον κοινό δεν ενημερώθηκε για τη συρροή από επίσημα χείλη.​

«Η υπηρεσία υγείας είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά με τους συνεργάτες μας σε επαρχιακό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να διερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε όλες τις πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη διατροφή και την έκθεση σε περιβαλλοντικούς ή ζωικούς παράγοντες», δήλωσε η εκπρόσωπος, Άμπιγκεϊλ Μακάρθι.

Ο Κουλτάρ θεωρεί ότι η προσοχή που έχει λάβει πλέον η συρροή του επιτρέπει να αισιοδοξεί ότι «στο τέλος θα βρούμε μια απάντηση».

Ο Μαρέρο λέει στη Washington Post ότι προσπαθεί να ακούγεται αισιόδοξος όταν μιλά στους ασθενείς του και τις οικογένειές τους.

«Ο φόβος είναι κατανοητός», εξηγεί. «Όμως δουλεύουμε για την ελπίδα».

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Εντοπίστηκαν 64 περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή

Στη μεγαλύτερη γενετική έρευνα για τη διπολική διαταραχή έως σήμερα, ερευνητές εντόπισαν 64 περιοχές του γονιδιώματος που περιέχουν ποικιλομορφίες DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής-υπερδιπλάσιες από αυτές που είχαν εντοπιστεί πρηγουμένως.
Η έρευνα, επίσης βρήκε αλληλεπικάλυψη στις γενετικές βάσεις της διπολικής διαταραχής και άλλων ψυχικών νόσων.
Επιπλέον, η έρευνα στηρίζει το ρόλο συνηθειών ύπνου, κατανάλωσης αλκοόλ και ουσιών στην ανάπτυξη της διαταραχής, αν και χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.
Η διπολική διαταραχή υπολογίζεται ότι επηρεάζει 40 έως 50 εκατομμύρια ανθρώπους.


Διεθνής Ομάδα επιστημόνων στο Psychiatric Genomics Consortium, πραγματοποίησε έρευνα κατά την οποία σάρωσε το DNA πολλών ανθρώπων ερευνώντας για γενετικούς δείκτες που ήταν πιο συνήθεις σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή. Στην έρευνα περιλήφθησαν 415.000 άνθρωποι από τους οποίους 40.000 είχαν διπολική διαταραχή.
Ο Niamh Mullins, του Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, δήλωσε ότι η έρευνα βρήκε ποικιλομορφίες DNA που εμπλέκονται στην επικοινωνία των νευρώνων και τη σηματοδότηση του ασβεστίου, που αυξάνουν τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής.
Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι φάρμακα όπως οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου που ήδη χρησιμοποιούνται στην υπέρταση, θα μπορούσαν να ερευνηθούν ως πιθανή αγωγή κατά της διπολικής διαταραχής.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διπολική διαταραχή τύπου I δείχνει ισχυρή γενετική ομοιότητα με τη σχιζοφρένεια, ενώ η διπολική τύπου ΙΙ είναι πιο παρόμοια γενετικά με τη μείζονα κατάθλιψη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics.
Πηγές: Nature Genetics.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.
Πολυ ενθαρρυντικά νέα.

Εμβόλια mRNA για μη χειρουργήσιμους καρκίνους μέσα στην επόμενη 10ετια​

Υπάρχει η προοπτική των εξατομικευμένων εμβολίων

Για δύσκολους μη χειρουργήσιμους καρκίνους, πρόκειται να κυκλοφορήσουν αρχικά εμβόλια με την τεχνολογία του mRNA, και σε ορίζοντα μετά την δεκαετία, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM ο διευθυντής Έρευνας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, και καθηγητής Μακρομοριακών Δομών και Σχεδιασμού Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, κ. Αναστάσης Περράκης.

Ο καθηγητής κάνει λόγο για την προοπτική εξατομικευμένων εμβολίων, τονίζοντας παράλληλα ότι η τεχνολογία του mRNA ήταν τελικά μία ευτυχής συγκυρία, μέσα σε αυτή την τεράστια ατυχία και αναστάτωση του κορωνοϊού. Διευκρινίζει μάλιστα ότι αυτή η τεχνολογία για εμβόλια ή για θεραπευτικούς σκοπούς, δεν είναι κάτι καινούργιο που δημιουργήθηκε για τον κορωνοϊό.

«Οι εταιρείες όπως η Μοderna, ή η BioNtech , που συνεργάστηκε με την Pfizer, και αρκετές άλλες εταιρείες υπάρχουν εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Eίναι εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, δηλαδή είναι εταιρείες που υπήρχαν με μεγάλα κεφάλαια και ο σκοπός τους είναι να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του RNA, κυρίως για τον καρκίνο. Είχαν ήδη μία πολύ σοβαρή παρουσία και δοκιμές στη χρήση αυτής της τεχνολογίας για τον καρκίνο». Πώς θα λειτουργεί η τεχνολογία του mRNA στα εμβόλια για τον καρκίνο Η κεντρική ιδέα για την εφαρμογή της τεχνολογίας του mRNA για τον καρκίνο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι στην ουσία να δημιουργούνται εμβόλια, που αντί να εκφράζουν όπως για τον κορωνοϊό την πρωτεΐνη ακίδα, (η οποία προξενεί την αντίδρασή του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επιτίθεται στον ιό ), να χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα νεοαντιγόνα.

«Αυτά είναι κάποιες μικρές πρωτεΐνες, πεπτίδια όπως τις λέμε, που εκκρίνονται από καρκινικά κύτταρα. Δίνοντας αυτά τα πεπτίδια ή αυτές τις πρωτεΐνες ως εμβόλιο, ισχυροποιούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με τον κ. Περράκη παρουσιάζει η προοπτική της εξατομικευμένης θεραπείας. Νεοαντιγόνα και προσωποποιημένο εμβόλιο «Δηλαδή να κοιτάμε στον όγκο ενός συγκεκριμένου ασθενή, ποια είναι τα νεοαντιγόνα του, και μετά να τα χρησιμοποιούμε για ένα προσωποποιημένο εμβόλιο.

Και αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Δεν είναι φυσικά κάτι που θα υπάρξει τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα δύο χρόνια. Πιστεύω είναι θεραπείες που θα δούμε μετά τον ορίζοντα της δεκαετίας. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται, φαίνεται να λειτουργούν και ήδη υπάρχουν κάποιες αρχικές μελέτες πχ για μελάνωμα, όπου αυτή η λογική των νεοαντιγόνων φαίνεται να λειτουργεί καλά, σε μη χειρουργήσιμα μελανώματα. Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται κλινικές δοκιμές, είναι κάτι που θα δούμε σε λίγα χρόνια». Για μη χειρουργήσιμο μελάνωμα και τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού τα πρώτα εμβόλια Είναι καλό ο κόσμος να μην φαντάζεται ότι ξαφνικά θα βγει το εμβόλιο για τον καρκίνο, λέει ο κ. Περράκης.

Και επισημαίνει ότι θα βγει πρώτα κάτι για το μελάνωμα. «Μετά ίσως βγει κάτι για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού που είναι μία από τις πιο επιθετικές μορφές. Θα βγουν αρχικά για τους δύσκολους καρκίνους που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή πολλά προβλήματα στην παράταση ζωής με υψηλή ποιότητα.».

Ανεπαρκή τα στοιχεία των Γερμανών επιστημόνων

Όσον αφορά την ανακοίνωση Γερμανών επιστημόνων ότι έλυσαν το μυστήριο των θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, εκτιμώντας ότι τα εμβόλια με μία «μικροδιόρθωση» μπορούν οριστικά να σταματήσουν τη συγκεκριμένη αντίδραση, ο κ. Περράκης σχολιάζει: «Είναι ένα εργαστήριο στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, που έβγαλε μία προδημοσίευση. Η ποιότητα αυτής της προδημοσίευσης, από άποψη στοιχείων και πειραμάτων που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, είναι πολύ φτωχή.

Δεν υπάρχουν πειραματικές ενδείξεις, οι οποίες να υποστηρίζουνε σαφώς ότι η υπόθεση εργασίας που διατυπώνουν, είναι κάτι που πραγματικά συμβαίνει. Ουσιαστικά πρόκειται για την διατύπωση μίας υπόθεσης εργασίας. Είναι τεχνικό το θέμα. Δεν είναι κάτι εντελώς απίθανο. Αλλά είναι απίθανο. Δηλαδή είναι κάτι πέρα από το αναμενόμενο. Στην επιστήμη λέμε ότι όταν έχουμε κάτι extraordinary ως φαινόμενο, χρειαζόμαστε και πειράματα τα οποία να είναι extraordinary. Για να υποστηρίξουμε μία τέτοια υπόθεση θέλουμε πραγματικά πολύ καλά πειράματα. Δεν υπάρχουν αυτά τα πειράματα στην προδημοσίευση».

 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,400 μηνύματα.

η πληροφορία μπορεί να κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τα κύτταρα να αντιγράφουν τις πληροφορίες του RNA πίσω σε μόρια DNA. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί σε ιούς, όχι όμως και στα κύτταρα των ευκαρυωτικών οργανισμών όπως ο άνθρωπος.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Εγκεφαλίτιδα από τσιμπούρια σε 5 τοπικά και εισαγόμενα κρούσματα

Η νόσος προκαλεί στον άνθρωπο και τα ζώα λοιμώξεις που προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

ΤοΒΗΜΑ Team
15.06.2021
1623776636911.png


Πέντε κρούσματα εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια έχουν καταγραφεί φέτος στη χώρα μας, τα τρία εντοπίστηκαν σε βοσκούς στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και τα άλλα δύο κρούσματα ήταν εισαγόμενα από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Πρόκειται για νόσο η οποία προκαλείται από τσίμπημα τσιμπουριών (κρότωνες η επιστημονική τους ονομασία) και στη χώρα μας, έχουν επίσης παρατηρηθεί άλλα δύο κρούσματα, ένα το 2014 στην Ανατολική Μακεδονία και άλλο ένα το 2015 στην Πελοπόννησο.
Ο ιός της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας (Tick-borne Encephalitis TBE) είναι RNA ιός της οικογένειας των φλαβιβιριδίων (Flaviviridae) και προσβάλλει τον άνθρωπο και τα ζώα (αγελάδες, αιγοπρόβατα, άλογα, σκύλους, ελάφια, τρωκτικά). Υπάρχουν 3 αντιγονικοί τύποι του ιού: ο Ευρωπαϊκός, της Άπω Ανατολής και της Σιβηρίας. Η μετάδοση του πρώτου προκαλείται κυρίως από δήγμα (τσίμπημα) κρότωνος του είδους Ixodes ricinus (είδος τσιμπουριού). Οι κρότωνες-τσιμπούρια μολύνονται όταν απομυζούν αίμα από ορισμένα είδη μολυσμένων μικρών θηλαστικών και κυρίως μικρών τρωκτικών (κύριοι υποδοχείς του ιού στη φύση), ενώ ο άνθρωπος και τα ζώα μολύνονται από το τσίμπημα μολυσμένου κρότωνα. Πιο σπάνια, υπάρχει δυνατότητα η νόσος να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μη παστεριωμένο γάλα μολυσμένων αγελάδων και αιγοπροβάτων, από μολυσμένα σφάγια, καθώς και μετά από εργαστηριακή έκθεση.

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ύστερα από εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.).

Όπως επισημαίνεται, η νόσος «προκαλεί στον άνθρωπο και τα ζώα λοιμώξεις που προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στον άνθρωπο η βαρύτητα της νόσου ποικίλλει από ήπια νόσο μέχρι σοβαρή εγκεφαλίτιδα με θανατηφόρο έκβαση ή μακροχρόνιες νευρολογικές επιπτώσεις. Περίπου 2/3 των λοιμώξεων στον άνθρωπο είναι ασυμπτωματικές. Στα ζώα η νόσος είναι κυρίως ασυμπτωματική και αν εκδηλωθεί μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα από νευρικό σύστημα όπως αταξία, κυκλικό βάδισμα, τριγμός των δοντιών».

Στον άνθρωπο, στα κλινικά περιστατικά, η περίοδος επώασης είναι συνήθως 7-14 ημέρες (εύρος: 4-28 ημέρες), ενώ σε τροφιμογενή μετάδοση η επώαση είναι μικρότερη (περίπου 4 ημέρες) (ΕΟΔΥ).

Η νόσος ενδημεί στις χώρες της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Ευρώπης με εκατοντάδες έως χιλιάδες καταγεγραμμένα κρούσματα ετησίως, ενώ επεκτείνονται συνεχώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού.

Αυξημένος κίνδυνος παρατηρείται σε περιοχές όπου μπορεί να βρεθεί αυξημένος αριθμός από κρότωνες και τρωκτικά, στην ύπαιθρο, σε αγροτικές ή ορεινές περιοχές, σε αστικές περιοχές με βλάστηση (αστικά πάρκα και κήπους), όπως επίσης και λόγω εργασίας (αγρότες, κτηνοτρόφοι, ξυλοκόποι). Τα εγχώρια περιστατικά αφορούσαν άτομα με επαγγελματικές δραστηριότητες αυξημένου κινδύνου (κτηνοτρόφους-βοσκούς)».

Οι εμπλεκόμενοι με σχετικές επαγγελματικές δραστηριότητες (π.χ. κτηνίατροι, κτηνοτρόφοι, βοσκοί, κυνηγοί) συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τα μέτρα βιοασφάλειας:

  • Προστασία από κρότωνες (τσιμπήματα τσιμπουριών): Απεντομώσεις με τα κατάλληλα σκευάσματα και σωστή συχνότητα διενέργειας τους, καθώς και τακτική αποπαρασίτωση των ζώων.
  • Προστασία από τα τρωκτικά: Μυοκτονίες με τα κατάλληλα σκευάσματα και σωστή συχνότητα διενέργειας τους.
  • Συντήρηση, καθαρισμός και απολύμανση των χώρων και του εξοπλισμού
  • Σωστή επεξεργασία ζωικών προϊόντων (παστερίωση γάλακτος)”.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,400 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.
Πολυ σημαντικη ειδηση.

Απλή εξέταση αίματος εντοπίζει δεκάδες τύπους καρκίνου

Σάββατο, 03 Ιουλίου 2021 09:00
Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ συνεργάστηκαν με την εταιρεία Grail και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Annals of Oncology» παρουσιάζουν μια εξέταση αίματος που ανέπτυξαν η οποία όπως αναφέρουν μπορεί να εντοπίζει με επιτυχία την παρουσία του καρκίνου σε κάποιον ασθενή όταν αυτός βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια πριν καν κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα. Όπως είναι ευνόητο ένα τέτοιο εργαλείο θα αποβεί σωτήριο για χιλιάδες ασθενείς αφού θα δώσει την δυνατότητα στους γιατρούς να ξεκινήσουν έγκαιρα τις απαραίτητες θεραπείες.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίζει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου πολλοί εκ των οποίων δεν εντοπίζονται εύκολα στα αρχικά τους στάδια. Ο καρκίνος στο πάγκρεας, στον οισοφάγο, στις ωοθήκες και ορισμένοι τύποι καρκίνου του αίματος είναι από τους καρκίνους που δεν εντοπίζονται έγκαιρα. Η εξέταση αυτή είναι σχεδιασμένη για χρήση σε άτομα που έχουν υψηλότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποιο καρκίνο όπως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.


«Ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου όταν η θεραπεία έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι επιτυχής είναι μια από τις σημαντικές ευκαιρίες που έχουμε για να περιορίσουμε το κακό που προκαλεί ο καρκίνος» αναφέρει ο Δρ. Ερικ Κλέιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ουρολογίας και Νεφρών Glickman, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η εξέταση δοκιμάστηκε σε περίπου 3,5 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων περίπου 2,5 χιλιάδες ήταν καρκινοπαθείς και οι υπόλοιποι δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα καρκίνου. Το τεστ αναγνώρισε με επιτυχία την παρουσία του καρκίνου σε ποσοστό 51.5% σε όλα τα στάδια της ασθένειας ενώ το ποσοστό λάθος διάγνωσης ήταν μόλις 0,5%.

Μάλιστα στους καρκίνους που δεν υπάρχουν διαγνωστικά εργαλεία εντοπισμού των όγκων όπως στον οισοφάγο, το πάγκρεας και το ήπαρ η εξέταση είχε ποσοστό επιτυχίας 65.6%. Στους καρκίνους του αίματος το ποσοστό επιτυχίας ήταν 55.1%. Επίσης η εξέταση μπορούσε να εντοπίζει τον ιστό που βρισκόταν ο καρκίνος μέσα στον οργανισμό σε ποσοστό 88.7%. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αποφάσισε να δοκιμάσει πιλοτικά αυτή την εξέταση και θα πάρουν μέρος 140 χιλιάδες άτομα. Τα αποτελέσματα αναμένονται το 2023.

 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,432 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.
Εξαιρετικα νεα διοτι χιλιαδες ανθρωποι καθε χρονο πεθαινουν απο ελονοσια .Οι περισσοτεροι δεν ξερουν οτι το πιο φονικο ζωο στο πλανητη ειναι το κουνουπι.Και για καρκινο και φυματιωση.

Η επανάσταση του mRNA

Η Biontech ανέπτυξε εμβόλιο mRNA κατά της ελονοσίας - Ετοιμάζονται νέα φάρμακα κατά του καρκίνου και της φυματίωσης

Μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας με περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Τώρα η εταιρεία με έδρα το Μάιντς θέλει να παράγει το πρώτο εμβόλιο mRNA στον κόσμο κατά της νόσου. Διακυβεύονται δισεκατομμύρια.

Η φαρμακοβιομηχανία Biontech, με έδρα το Μάιντς, ξεκινά την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ελονοσίας: με στόχο την παραγωγή του πρώτου εμβολίου στον κόσμο κατά της ασθένειας αυτής που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, οι ιδρυτές της Biontech Uğur Şahin και Özlem Türeci θα κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις σήμερα Δευτέρα το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργανώνει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα kENUP.


Σύμφωνα με την έκθεση, η Biontech σχεδιάζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του νέου εμβολίου της κατά της ελονοσίας ήδη από το επόμενο έτος. Το φάρμακο θα μπορούσε στη συνέχεια να χορηγηθεί σε μαζική κλίμακα το 2023 ή το 2024. Μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο εμβόλιο στον κόσμο με περιορισμένη αποτελεσματικότητα κατά των πλασμώδιων, των παρασιτικών πρωτοζώων που προκαλούν την ελονοσία.

Με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας, η Biontech θα μπορούσε να γίνει ο κυρίαρχος προμηθευτής φαρμάκων στον κόσμο που βασίζονται στην τεχνολογία RNA. Η γερμανική εταιρεία δημιούργησε το πρώτο και πιο ευρέως χορηγούμενο εμβόλιο mRNA κατά του νέου κορωνοϊού. Και θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για την καταπολέμηση και άλλων ασθενειών.

Κατά του καρκίνου, η Biontech δοκιμάζει επί του παρόντος 14 υποψήφια προϊόντα σε 15 δοκιμές, ενώ η εταιρεία αναπτύσσει εμβόλια mRNA κατά εννέα διαφορετικών μολυσματικών ασθενειών. Οι κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο mRNA κατά της φυματίωσης έχουν επίσης προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2022.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα με πρόβλεψη της επενδυτικής τράπεζας Berenberg Capital Markets, η αγορά φαρμάκων mRNA αναμένεται να αυξηθεί στα 88 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Ο διευθύνων σύμβουλος της Biontech Şahin δήλωσε στο SPIEGEL στα τέλη Ιουνίου: "Σε 15 χρόνια, το ένα τρίτο όλων των φαρμάκων θα βασίζεται στην τεχνολογία mRNA".

Με στοιχεία από το Spiegel

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Επιπλέον παράταση ζωής από καρκίνο μαστού με μια ένεση

«Μίνι» επανάσταση σε επιθετική μορφή καρκίνου μαστού

ΤοΒΗΜΑ Team
27.07.2021

Δύο μονοκλωνικά αντισώματα, συνδυάζονται και χορηγούνται με μια ένεση κάτω από το δέρμα. Ο συνδυασμός επιτυγχάνει σημαντική παράσταση επιβίωσης συγκριτικά με τις άλλες προηγούμενες θεραπείες

Μια «μίνι επανάσταση» στην πορεία ενός εξαιρετικά επιθετικού καρκίνου του μαστού φέρνει μια νέα θεραπεία που θα μπορεί στο άμεσο μέλλον να γίνεται στο σπίτι ή ακόμα και στη δουλειά.

Πρόκειται για μια θεραπεία που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και αναμένεται σύντομα να πάρει και την ανάλογη έγκριση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τα δύο βασικά συστατικά της νέας θεραπείας ήδη είναι διαθέσιμα στην αγορά, όμως μέχρι τώρα χορηγούνται το καθένα ξεχωριστά, και το ένα μόνο ενδοφλέβια, οπότε απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, έστω και για νοσηλεία μιας ημέρας. Με τις κατάλληλες προσαρμογές και την προσθήκη μιας ακόμη ουσίας, η αγωγή μετατρέπεται από ενδοφλέβια σε υποδόρια και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο, από το σπίτι μέχρι και τη δουλειά, υπό την παρουσία του παθολόγου – ογκολόγου, χωρίς να χρειάζεται παραμονή σε κάποια νοσοκομειακή δομή.

Το νέο φάρμακο αποτελείται από τα μονοκλωνικά αντισώματα περτουζουμάμπη και τραστουζουμάμπη, σε συνδυασμό με υαλουρονιδάση, η οποία επιτρέπει την χορήγηση κάτω από το δέρμα. Αφορά την θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού θετικό στον υποδοχέα 2 του ανθρώπινου επιδερμιδικού αυξητικού παράγοντα ανάπτυξης (HER2).

Στη «διαδρομή» του καρκίνου του μαστού και της πορείας της ασθένειας με τη νέα θεραπεία, μας καθοδηγεί ο Επιμελητής Α’ της πρώτης Παθολογικής Ογκολογικής κλινικής του «Αγίου Σάββα» Μιχάλης Νικολάου, ο οποίος μας εξηγεί πως συνολικά, ο καρκίνος μαστού είναι η δεύτερη σε συχνότητα μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ταλαιπωρεί το 20-30% των καρκινοπαθών, ενώ είναι η πρώτη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, πλήττοντας περίπου μία γυναίκα στις οκτώ.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι καρκίνου μαστού οι οποίοι πρέπει να προσδιοριστούν με τις σύγχρονες μοριακές υπογραφές και τις γενετικές μεθόδους που έχουν πλέον αναπτυχθεί, ώστε να προσδιοριστεί το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί. Ο καρκίνος μαστού HER 2 είναι ο ένας από τους τύπους αυτούς.

Η «αγριότητα» της νόσου

«Η υπερέκφραση του παράγοντα HER2, συναντάται στο 25% των καρκίνων του μαστού. Γι΄ αυτόν έχουμε βρει τα κατάλληλα φάρμακα, ώστε να μπορούμε να τον «δεσμεύσουμε» και να μην επιτρέψουμε στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται. Δυστυχώς μέχρι να βρεθούν αυτά τα φάρμακα και όσο δεν είχε ανακαλυφθεί ο μηχανισμός δράσης τους, οι γυναίκες με υπερέκφραση του παράγοντα αυτού, πέθαιναν συντομότερα», επισημαίνει ο κ. Νικολάου. Προσθέτει όμως ότι «Τώρα, μπορούμε και προσφέρουμε καλές θεραπευτικές απαντήσεις και σε αυτή την κατηγορία των ασθενών. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίζαμε ακόμη στο παρελθόν και ως παράγοντα «αγριότητας» της νόσου όμως σήμερα, μέσα από τα κατάλληλα φάρμακα έχουμε καταφέρει να τον «μπλοκάρουμε». Αυτό μεταφράζεται σε ξεκάθαρο όφελος επιβίωσης των ασθενών».

Όπως μας εξήγησε ο κ. Νικολάου, ο HER2 καρκίνος μαστού δεν αφορά ασθενείς με κάποια ιδιαίτερα συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ούτε «προτιμά» κάποιες συγκεκριμένες ηλικίες. Συναντάται σε οποιαδήποτε ηλικιακή φάση των ενήλικων γυναικών.

Η θεραπεία

Ο κ. Νικολάου σημείωσε πως η θεραπεία σχετίζεται με το στάδιο της νόσου, αν ο όγκος είναι πρώιμος ή μεταστατικός.

Στην περίπτωση του πρώιμου καρκίνου, η ασθενής θα χειρουργηθεί, ο όγκος θα αφαιρεθεί και με την χημειοθεραπεία και τη στοχευμένη θεραπεία που θα ακολουθήσει θα επιτευχθεί η ίαση. Βέβαια, στην ασθενή θα προταθεί η συνέχιση της παρακολούθησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθούμε ότι το καλό αποτέλεσμα παραμένει.

Πέραν του πρώιμου καρκίνου υπάρχουν και οι μεταστάσεις ή η υποτροπή μετά από πρώιμο καρκίνο.

Απαντώντας στο γιατί συμβαίνουν οι υποτροπές, ο κ. Νικολάου εξήγησε πως υπάρχει μια θεωρία ότι τα καρκινικά κύτταρα πέφτουν σε «χειμερία νάρκη» σε κάποιους τύπους καρκίνου και ο HER2 είναι ένας από αυτούς.

Η επανάσταση

Σύμφωνα με τον ειδικό, με τη νέα αυτή θεραπεία, έρχεται μια «μίνι» επανάσταση. Την αρχή την είχε κάνει η τραστουζουμάμπη όπου με μια ένεση υποδόρια (κάτω από το δέρμα) στο μηρό για πέντε λεπτά, προσέφερε ισοδύναμο αποτέλεσμα μιας ενδοφλέβιας χημειοθεραπείας μισής και παραπάνω ώρας.

«Τώρα το νέο σχήμα συνδύασε δύο στοχεύουσες θεραπείες, για πρώτη φορά στην ιστορία της ογκολογικής θεραπείας, οι οποίες προσφέρουν τα ίδια τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των φαρμάκων που ήδη γνωρίζαμε, αλλά σε συνδυασμό, ο οποίος μάλιστα, εμφανίζει ένα πολύ μεγαλύτερο όφελος για τον ασθενή. Επιπλέον, το κέρδος δεν εξαντλείται στον ασθενή αλλά επεκτείνεται και στις ανάλογες πολιτικές υγείας, αφού στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να γίνει κάν εισαγωγή στο νοσοκομείο για τη λήψη της θεραπείας. Αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων τρόπων χορήγησης ογκολογικών φαρμάκων κατ΄ οίκον ή ακόμη και στην εργασία», υπογραμμίζει ο κ. Νικολάου.

Δυνατότητες για ιατρικό τουρισμό

Διευκρινίζοντας ότι τώρα στο νοσοκομείο οι ασθενείς δέχονται τη θεραπεία στη μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ατοξικές θεραπείες», εύκολες, χωρίς να απαιτούν 100% ημερήσια νοσηλεία, εξηγώντας πως έτσι θα μπορούσε η θεραπεία αυτή να αξιοποιηθεί και να συμβάλλει μέχρι και στην προαγωγή του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας.

Σημείωσε πως «τώρα δεχόμαστε τους ασθενείς στην ημερήσια νοσηλεία, αλλά θα μπορούσε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για χορήγηση της θεραπείας στο σπίτι, ή ακόμη και στο γραφείο ή στο ξενοδοχείο. Μια τέτοια οργάνωση μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, σε αποφυγή χαμένων εργατοωρών για ασθενή και συνοδό, σε καταπολέμηση των λοιμώξεων ενδονοσοκομειακών και μη (όπως η πρόσφατη εμπειρία του COVID-19) και σε αύξηση της ικανοποίησης του ασθενούς από την παρεχόμενη υπηρεσία. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και τη δυνατότητα πρόσδεσης νέων ασθενών, έγκαιρα. Αίρεται έτσι μια αδυναμία του συστήματος υγείας, γιατί όταν γεμίζουν θέσεις νοσηλείας από τέτοια περιστατικά δυσκολεύονται οι νέες διαγνώσεις να συνδεθούν με τα νοσοκομεία και να λάβουν οι ασθενείς την θεραπεία τους στο χρόνο που πρέπει.

Με το νέο σχήμα, μέσα σε 5-8 λεπτά εξοικονομούνται 3 ώρες θεραπείας, ανά ασθενή, επιτυγχάνοντας οικονομία κλίμακος».

Αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η αποτελεσματικότητα του νέου θεραπευτικού σχήματος είναι ισοδύναμη με την αντίστοιχη ενδοφλέβια μορφή, τόσο στα περιστατικά ασθενών με πρώιμο καρκίνο μαστού που σαν στόχο έχουμε την ίαση, όσο και στα περιστατικά που εξαιτίας των πολλαπλών μεταστάσεων ο στόχος είναι η παράταση της επιβίωσης συνδυασμένη με καλή ποιότητα ζωής.

«Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στο θετικό ψυχολογικό αποτύπωμα ιδίως στους ασθενείς με πρώιμο καρκίνο και αυτό γιατί οι λήπτες της συγκεκριμένης θεραπείας αποκοπτόμενοι από τα νοσοκομεία, όλο και λιγότερο θα επαναφέρουν στη μνήμη τους την οδυνηρή συνθήκη που τους είχε με αυτά προσδέσει. Οι ίδιοι μας αναφέρουν πως με την νέα θεραπεία, δεν αισθάνονται ασθενείς. Θετικοποιείται έτσι η ψυχολογία τους και επιτυγχάνεται γρηγορότερα και ομαλότερα η επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Τα νέα επίσης είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και για τους ασθενείς με μεταστατική νόσο, αφού μέσα από διεθνείς κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί πως τόσο η χρήση με της ενδοφλέβιας θεραπείας, όσο και με το νέο θεραπευτικό σχήμα, επιτυγχάνουν αύξηση της συνολικής επιβίωσης σε αυτούς τους ασθενείς περίπου 16 μήνες έναντι των άλλων θεραπευτικών επιλογών και αποτελεί σήμερα το gold standard αντιμετώπισης ασθενών με μεταστατικό HER2 καρκίνο του μαστού», καταλήγει ο κ. Νικολάου.

 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,432 μηνύματα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Κατάθλιψη – Νέες ελπίδες για αντιμετώπιση με συσκευή εγκεφαλικής ηλεκτρικής διέγερσης


H κατάθλιψη είναι η μάστιγα της εποχής και μία από τις πιο σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 5% των ενηλίκων που ζουν στον πλανήτη και το 3,8% του παγκόσμιου πληθυσμού (280.000.000 άνθρωποι) υποφέρουν από αυτήν τη ψυχική διαταραχή. Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες κατά την πανδημία του κοροναϊού αυξήθηκε το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη.
Η ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για δύσκολες μορφές κατάθλιψης είναι μεγάλη πρόκληση, γιατί τα κυκλώματα του εγκεφάλου που την προκαλούν είναι πιθανόν να διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων και τα συμπτώματα είναι ποικίλα.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, έρχονται να δώσουν μία λύση στο πρόβλημα αυτό.

Αρχικά βρήκαν ένα μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας που σηματοδοτεί την έναρξη των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και στη συνέχεια δημιούργησαν μία συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου που λειτουργεί με μικροσκοπικούς παλμούς, όταν εντοπίζει το συγκεκριμένο μοτίβο και το διακόπτει αυτόματα.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, η συσκευή, τότε, διεγείρει μια συγκεκριμένη περιοχή του νευρωνικού κυκλώματος, δημιουργώντας μια άμεση και εξατομικευμένη θεραπεία για τον εγκέφαλο του κάθε ασθενή και των νευρώνων που προκαλούν κάθε φορά την κατάθλιψη.

Για να προσωποποιηθεί η θεραπεία για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, ένα από ηλεκτρόδια της συσκευής τοποθετείται στο σημείο του εγκεφάλου όπου οι γιατροί εντόπισαν την έναρξη των συμπτωμάτων και ένα άλλο σε εκείνο το σημείο όπου θα προκαλούσε τη μεγαλύτερη ανακούφιση.

«Ένιωθα πως πλησιάζει στο τέλος μου. Η κατάθλιψη μου ήταν πολύ σοβαρή.»​

Η 36χρονη ασθενής Σάρα, δέχθηκε να γίνει εθελόντρια, πριν από ενάμιση χρόνο. Υπέφερε από μια μορφή κατάθλιψης που ήταν επίμονη και δεν ανταποκρινόταν στις θεραπείες. Μετά τη δοκιμή της συσκευής, δήλωσε ότι με αυτή τη θεραπεία επέστρεψε σε «μία ζωή που αξίζει να ζεις», καθώς της επέτρεψε να χαμογελάσει και πάλι μετά από 5 χρόνια.

«Αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε κάποια από την πολυπλοκότητα που εμπλέκεται στο πώς ρυθμίζεται η διάθεση στον εγκέφαλο, ως δίκτυο», σημείωσε ο καθηγητής Έντουαρντ Τσανγκ του UCSF, ο νευροχειρούργος που είχε αναλάβει τη Σάρα.

Αν και η θεραπεία έχει δοκιμαστεί μόνο σε μία ασθενή- και θα μπορούσε να είναι κατάλληλη μόνο για εκείνους με βαριά νόσο- η επιτυχία θεωρείται πάρα πολύ σημαντική, σημειώνει ο Guardian.

Είναι η πρώτη απόδειξη ότι μπορεί να ανιχνευθεί με αξιοπιστία η εγκεφαλική λειτουργία πίσω από τα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας και αποκαλύπτει ότι αυτά τα εγκεφαλικά κυκλώματα μπορούν να πλησιάσουν ξανά την υγιή κατάσταση, ακόμη και σε ασθενή που νοσεί για χρόνια.

«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει» τόνισε μια από τους επικεφαλής ερευνητές στην έρευνα, Κάθριν Σκάνγκος. «Πρέπει να δούμε πώς τα δίκτυα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και να επαναλάβουμε την ίδια δουλειά αρκετές φορές» σημείωσε επίσης.
Αν και η ιδέα να έχεις μία συσκευή στον εγκέφαλο, μπορεί να φαντάζει φοβερή για κάποιους, η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου με εμφύτευση ηλεκτροδίου (DBS – Deep Brain Stimulation) είχε επιτυχία και στο παρελθόν στην αντιμετώπιση νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος Πάρκινσον και η επιληψία.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Οι βιοδείκτες προβλέπουν την έκβαση ογκολογικών θεραπειών

Διαδικασίες αποζημίωσης εξετάσεων για βιοδείκτες προκειμένου να εφαρμοστούν συγκεκριμένες αντικαρκινικές θεραπείες διερευνά ο ΕΟΠΥΥ, καθώς η χρήση των βιοδεικτών στη χώρα είναι περιορισμένη, όπως επίσης και τα πιστοποιημένα εργαστήρια

1635013238354.png

Πολιτικές για την δημιουργία υψηλής ποιότητας διαπιστευμένων εργαστηρίων σε κεντρικές περιοχές της χώρας και την καλύτερη διασύνδεση των ογκολογικών κέντρων, προκρίνει το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας την καίρια σημασία αξιοποίησης του πλήρους προφίλ του κάθε ασθενούς και των μοριακών δεικτών του, στην επιλογή της βέλτιστης ογκολογικής θεραπείας για κάθε ασθενή.

Ταυτόχρονα όμως έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για τους ογκολογικούς ασθενείς και για τον παιδικό καρκίνο.

Τα παραπάνω τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ομιλία της σε εκδήλωση για την πρόσβαση των ασθενών σε τεστ βιοδεικτών, που οργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Η κ. Γκάγκα υπογράμμισε πως είναι επιβεβλημένη πλέον η ανάγκη παροχής συγκεκριμένης χρηματοδότησης για τα τεστ βιοδεικτών.

Από την πλευρά του ΕΟΦ, ο πρόεδρος Δημήτρης Φιλίππου, αναφέρθηκε στην εξατομικευμένη ιατρική, η οποία επιτρέπει την επιλογή της θεραπείας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς και κάθε πάθησης. «Οι βιοδείκτες αποτελούν και για την χώρα μας τον πρώτο και βασικότερο πυλώνα προς αυτή την «παγκόσμια στροφή» προς την ιατρική ακριβείας, με διαδικασίες απλοποίησης ένταξης νέων φαρμάκων και της αντίστοιχης διαδικασίας αποζημιώσεων των τεστ βιοδεικτών», σημείωσε ο κ. Φιλίππου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Καίτη Αποστολίδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας για τη Χρήση, Έγκριση και Αποζημίωση Βιοδεικτών των IQNPath-ECPC-EFPIA «Βελτιώνοντας την Ογκολογική Περίθαλψη με Ευρύτερη Πρόσβαση σε Υψηλής Ποιότητας Τεστ Βιοδεικτών». Η έρευνα με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες της Ιατρικής Ακριβείας στην Ευρώπη» υλοποιήθηκε το 2020 στις 27 χώρες της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Διεθνές Δίκτυο Ποιότητας για την Παθολογική Ανατομική (IQN-Path), τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό Ασθενών με Καρκίνο (E.C.P.C) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (E.F.P.I.A).

Στην έρευνα καταγράφονται τα βασικά εμπόδια στην πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε εξετάσεις προηγμένων βιοδεικτών και περιλαμβάνονται συστάσεις πολιτικής, ώστε ότι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο να έχουν άμεση πρόσβαση στο ιδανικό πρότυπο εξετάσεων, με άμεσα διαθέσιμες εξετάσεις βιοδεικτών υψηλής ποιότητας. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ταχεία ενσωμάτωση των νέων βιοδεικτών στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Στην εκδήλωση, η Πρόεδρος της Επιτροπής ΗΤΑ Φλώρα Μπακοπούλου, αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο των βιοδεικτών στις νέες εξατομικευμένες θεραπείες μέσω της ιατρικής ακριβείας, τονίζοντας ότι «οι βιοδείκτες αποτελούν σημαντικές παραμέτρους της σύγχρονης ιατρικής ακριβείας για τον καρκίνο, ώστε να χορηγείται το σωστό φάρμακο, στον σωστό ασθενή, στη σωστή δόση, στον σωστό χρόνο. Πέραν της θεραπείας, η χρήση των βιοδεικτών αποτελεί μέρος της στοχευμένης προσέγγισης στην πρόληψη, διάγνωση και πρόγνωση του καρκίνου, ενώ παράλληλα αποφεύγεται η σπατάλη πόρων σε αναποτελεσματικές θεραπείες. Η εκτίμηση της προστιθέμενης αξίας των βιοδεικτών μέσω της διαδικασίας Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας είναι σημαντική για τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο».

Αναφερόμενη στη διαδικασία αποζημιώσεων η κ. Μπακοπούλου ανέφερε ότι «δεν αποτελεί προϋπόθεση η αποζημίωση ενός βιοδείκτη ώστε να συμπεριληφθεί ένα φάρμακο στον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων. Επίσης, δεν υπάρχουν διατάξεις στην εθνική διαδικασία διαπραγμάτευσης για καθορισμό κοινών προϋπολογισμών, για φάρμακα και τους βιοδείκτες τους. Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στα φάρμακα, προτείνεται να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ φαρμάκων με εγκεκριμένη ένδειξη, όπως αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας, που σχετίζεται με βιοδείκτη/γενομική μεταβολή σύμφωνα με το επίπεδο ESCAT I (European Society for Medical Oncology Scale for Clinical Actionability of molecular Targets ) και φαρμάκων μοριακών στόχων που χρησιμοποιούνται off label ή βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης κλινικών δοκιμών».

Αποζημιώσεις

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ, Θεόδωρος Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι «ο ΕΟΠΠΥ έχει ήδη αναγνωρίσει την πολύ μεγάλη αξία των βιοδεικτών για την θεραπεία κατά του καρκίνου, ενώ η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων έχει ήδη στοχοθετήσει πολύ ψηλά τις υπηρεσίες ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας προχωρώντας σε διαδικασίες απλοποίησης διαδικασιών για τους ωφελούμενους, με αποτέλεσμα την μείωση της δαπάνης για τους ασθενείς», επισημαίνοντας πως για μία συνολική βελτίωση των διαδικασιών προτείνεται «η συνδυαστική διαπραγμάτευση για τις τιμές φαρμάκων και αντίστοιχων τιμών βιοδεικτών».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδoς (ΣΦΕΕ) κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου αναφερόμενος στην σημασία της χρήσης των βιοδεικτών και της ιατρικής ακριβείας επεσήμανε ότι «με πάνω από 60.000 ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα, η ιατρική ακριβείας διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη βελτίωση της κλινικής έκβασης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών. Παρόλα αυτά, η πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες ιατρικής ακριβείας παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα καθώς δεν υπάρχει ενοποιημένος τρόπος αποζημίωσης και κατ’ επέκταση πρόσβασης των ασθενών τόσο στις στοχευμένες θεραπείες όσο και στους σχετιζόμενους προβλεπτικούς βιοδείκτες».

Στοχευμένη θεραπεία

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, σημείωσε ότι «όσο περισσότεροι βιοδείκτες χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται τόσο πιο στοχευμένη μπορεί να είναι η αντικαρκινική θεραπεία, με σημαντικές αποζημιώσεις πολύ θετικές τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική αποζημιώσεων που προκρίνονται από τον ΕΟΠΠΥ» και πρόσθεσε ότι «αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας το πώς θα επιτύχουμε παραγωγή βιοδεικτών ώστε να επιτύχουμε καλύτερες τιμές και να σταματήσει η χώρα να εξαρτάται από εταιρείες του εξωτερικού».

Εστιάζοντας στις δυνατότητες της χρήσης των βιοδεικτών και της εφαρμογής Μοριακών Ογκολογικών Συμβουλίων ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ Νικόλαος Τσουκαλάς, ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην ογκολογία είναι αλματώδεις. Αυτό αποδεικνύεται από τις βελτιωμένες επιβιώσεις και την καλύτερη πορεία των ασθενών με καρκίνο. Καθημερινά «Ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης…για κάθε ασθενή μας» με την χρήση των διαφόρων Βιοδεικτών και την εφαρμογή των Μοριακών Ογκολογικών Συμβουλίων προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε τις καλύτερες θεραπευτικές διεξόδους από τον λαβύρινθο του καρκίνου. «Πυξίδα» σε αυτό είναι οι αρχές της εξατομικευμένης ιατρικής, της ιατρικής ακριβείας και της ολιστικής ιατρικής στις οποίες πρέπει να βασίζεται η σύγχρονη ογκολογία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ασθενής με καρκίνο είναι ξεχωριστός και αξίζει να του προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές θεραπείες για αυτόν, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια καλή ποιότητα ζωής».

Εμπόδια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν για την χώρα μας, η Ελλάδα καταγράφει μέτριες, συγκριτικά με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, επιδόσεις στους τομείς της πρόσβασης σε φάρμακα, στην πρόσβαση σε τεστ απλών & πολλαπλών βιοδεικτών καθώς και στους τομείς της ποιότητας των διενεργηθεισών εξετάσεων, της πρόσβασης σε εργαστήρια και της διαθεσιμότητας τεστ.

Η έρευνα καταγράφει μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα για τη χώρα μας όσον αφορά την πρόσβαση, έγκριση και αποζημίωση, αλλά και το επίπεδο της ποιότητας των εξετάσεων, με σημαντικές ελλείψεις και ανεπάρκειες όσον αφορά το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο. Τα σημαντικότερα εξ’ αυτών είναι:

  • Περιορισμένη διαθεσιμότητα ιατρικής ακριβείας που συνδέεται με βιοδείκτες, λόγω πολύπλοκων διαδικασιών και αποζημίωσης μικρού αριθμού εξετάσεων
  • Ασάφεια στις προσεγγίσεις αξιολόγησης της αξίας των διαγνωστικών εξετάσεων οδηγεί στην μη ενσωμάτωσή τους στην κλινική πρακτική
  • Διαφορές εργαστηρίων ως προς τις υποδομές – Μικρός αριθμός ιδιωτικών, δημοσίων και ακαδημαϊκών εργαστηρίων έχουν δυνατότητες εφαρμογής τεχνικής FISH και ΝGS
  • Μειωμένη δημόσια χρηματοδότηση για την υποστήριξη των εξετάσεων βιοδεικτών με αποτέλεσμα την περιορισμένη χρήση τους
  • Περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία διάθεσης νέων φαρμάκων
  • Χαμηλή συμμετοχή των εργαστηρίων σε προγράμματα πιστοποίησης ποιότητας.

Αποζημίωση βιοδεικτών

Αναφερόμενη στο ζήτημα της αποζημίωσης βιοδεικτών η Πρόεδρος της ΕΕΠΑ Αφροδίτη Νόννη, υπογράμμισε πως «Η αποζημίωση του ελέγχου των προβλεπτικών Βιοδεικτών, που έχουν αποδεδειγμένη αξία και περιλαμβάνονται σε Διεθνείς και Ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και κρατική μέριμνα. Με την έγκριση και αποζημίωση μια καινοτόμου στοχεύουσας θεραπείας, θα πρέπει, ταυτόχρονα, να εξασφαλίζεται και η αποζημίωση του ελέγχου του αντίστοιχου προβλεπτικού βιοδείκτη».

Η έρευνα​

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας η κ. Αποστολίδου τόνισε πως «οι ασθενείς χρειάζονται ταχεία και έγκυρη ενημέρωση για τις δυνητικές θεραπείες για την περίπτωση τους και ο έλεγχος με τους κατάλληλους βιοδείκτες, θα βοηθήσει την επιλογή της θεραπείας που προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξάλειψης ή ελέγχου της νόσου. Οι προτεινόμενες συστάσεις θα επιτρέψουν την ταχεία πρόσβαση των ασθενών μόνον στις θεραπείες που είναι κατάλληλες για την δική τους μορφή καρκίνου με σαφή πλεονεκτήματα για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας».

Άμεσες προτάσεις

Οι βραχυπρόθεσμες συστάσεις πολιτικής που προτείνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την επίτευξη ενός οράματος ισότιμης πρόσβασης σε εξετάσεις βιοδεικτών περιλαμβάνουν:

  • ανάπτυξη διαδικασιών για παράλληλη έγκριση των φαρμάκων και των ανάλογων τεστ βιοδεικτών
  • θέσπιση Εθνικού Συστήματος Αξιολόγησης Βιοδεικτών
  • Θέσπιση ειδικού προϋπολογισμού
  • Υποχρεωτική διαπίστευση ISO των εργαστηρίων και συμμετοχή σε πρόγραμμα ΕQA (εξωτερικής αξιολόγησης ποιότητας)
  • Περιφερειακά κέντρα εξετάσεων για τη βελτίωση κόστους-αποδοτικότητας, ανάπτυξη τεχνογνωσίας, επένδυση σε τεχνολογίες ελέγχου
  • Βελτίωση ενημέρωσης των ενδιαφερομένων μερών (επαγγελματιών υγείας, παρόχων υπηρεσιών υγείας, συλλόγων ασθενών, φορέων χάραξης πολιτικών) σχετικά με τη χρησιμότητα των εξετάσεων βιοδεικτών, τις διαδικασίες εξετάσεων και αποζημίωσης
  • Συλλογή δεδομένων σε κεντρική βάση για την παρακολούθηση του επιπολασμού των βιοδεικτών και τον εντοπισμό τάσεων όσον αφορά την ανταπόκριση ασθενών σε θεραπείες
  • Καθιέρωση διαδικασιών ανίχνευσης ορίζοντα για μελλοντικές ανάγκες ελέγχου.

Μακροπρόθεσμες πολιτικές

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο τα εθνικά συστήματα θα πρέπει να εξελιχθούν ώστε να επιφέρουν περαιτέρω βελτίωση στην εξέλιξη των ασθενών με:

  • ενιαία προσέγγιση στις εξετάσεις και καθοδήγηση στην χρήση βιοδεικτών στις κλινικές μελέτες και αποτίμηση της αξίας των εξετάσεων
  • Κεντρικές υποδομές διενέργειας των εξετάσεων
  • Κοινή χρήση των δεδομένων των εξετάσεων βιοδεικτών και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων στην Ευρώπη
  • Ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών για τον ολοκληρωμένο έλεγχο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ογκολογική Εταιρεία και την προώθηση της υιοθέτησης ολοκληρωμένου ελέγχου.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Αποδόμηση πρωτεϊνών υπόσχεται λύση σε πολλούς καρκίνους

26/10/2021

1635267952672.png


Πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον καρκίνο θεωρούνται «ανεπίδεκτες φαρμάκου» επειδή είναι χημικά δύσκολο ένα φάρμακο να τις ενεργοποιήσει ή απενεργοποιήσει.

Η συνήθης τακτική για την αντιμετώπιση τέτοιων επίμονων στόχων επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της φυσικής διαδικασίας ενός κυττάρου για την αποδόμηση της εν λόγω πρωτεΐνης. Τώρα, μια ερευνητική ομάδα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα (IU) εντόπισε μια τέτοια ένωση για έναν νέο στόχο που από καιρό θεωρείται «ανεπίδεκτος φαρμάκου».

Το φάρμακο, που ονομάστηκε HB007, είναι ένας μικρού μορίου παράγοντας αποδόμησης της πρωτεΐνης SUMO1. Αναστέλλει την εξέλιξη του όγκου σε ποντίκια με καρκίνους του εγκεφάλου, του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα, ανέφερε η ομάδα της IU σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine.

Οι δύο συγγραφείς της μελέτης, Αντία Μπελάιλ και Τσουνχάι «Τσάρλυ» Χάο, έχουν ιδρύσει μια νεοσύστατη εταιρεία που ονομάζεται HB Therapeutics για την ανάπτυξη του φαρμάκου και άλλων παραγόντων αποδόμησης πρωτεϊνών ως αντικαρκινικές θεραπείες. Η Elevate Ventures με έδρα την Ιντιάνα χαρακτηρίζει την HB ως εταιρεία χαρτοφυλακίου της.

Το 2014, οι Μπελάιλ και Χάο διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη SUMO1 καθορίζει τον κυτταρικό κύκλο στην ανάπτυξη γλοιοβλαστώματος. Οι πρωτεΐνες SUMO καθορίζουν διάφορες κυτταρικές διεργασίες με την προσκόληση ή αποσύνδεσή τους από άλλες πρωτεΐνες. Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν 1.596 ενώσεις φαρμάκων ώστε να εντοπίσουν εκείνα που θα μπορούσαν να αναστείλουν τη σύζευξη της SUMO1 με άλλες πρωτεΐνες.

Ένα φάρμακο το CPD1 αναδείχθηκε ως το καλύτερο. Στα τριβλεία του εργαστηρίου, το φάρμακο έδειξε ευρεία αντικαρκινική δράση κατά ανθρώπινων κυτταρικών σειρών από όγκους εγκεφάλου, μαστού, παχέος εντέρου και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Μετά την τελειοποίηση της δομής του CDP1, η ομάδα σχεδίασε το HB007, το οποίο ήταν αποτελεσματικό στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων στα τριβλεία.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τόσο το CDP1 όσο και το HB007 αποδόμησαν τη μη συζευγμένη SUMO1. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το HB007 ακυρώνει μια διαδικασία με την οποία δίνεται το σήμα για αποδόμηση της SUMO1 και καθαρισμό της από τα αρμόδια κύτταρα.

Σε μοντέλα ποντικιών, το HB007 κατέστειλε αποτελεσματικά την εξέλιξη των ανθρώπινων καρκίνων του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα. Ποντίκια με καρκίνο του μαστού μετάλλαξης BRCA και καρκίνο του παχέος εντέρου έδειξαν αυξημένη επιβίωση, ενώ βρίσκονταν στην ομάδα που έπαιρνε το HB007 σε σύγκριση με τα ζώα της ομάδας ελέγχου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες ανθρώπινες πρωτεΐνες θεωρούνται «ανεπίδεκτες φαρμάκου», η απαλλαγή από έναν προβληματικό στόχο μέσω της αποδόμησης των πρωτεϊνών έχει δημιουργήσει μια «καυτή» περιοχή ανάπτυξης αντικαρκινικών φαρμάκων με επενδύσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο πεδίο της βιοτεχνολογίας που αφορά την αποδόμηση των πρωτεϊνών.

Όσον αφορά το HB007, η αποτελεσματικότητά του ως μοναδικού παράγοντα σε διάφορα μοντέλα καρκίνου «αναδεικνύει τη σημασία της SUMO1 στην εξέλιξη του καρκίνου και τη φαρμακολογική του αποδόμηση ως μια ευρέως αποτελεσματική θεραπεία καρκίνου σε προκλινικά μοντέλα», σημείωσαν οι ερευνητές της IU.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Μακαρι διοτι ειναι οτι χειροτερο.Το μονο θετικο ειναι οτι δεμ εμταδιδεται τοσο ευκολα,αλλα αν ξεσπασει επιδημια η πανδημια κορονιου θα μοιαζει με συναχακι.

Έμπολα: Κλινικές δοκιμές για νέο εμβόλιο της Οξφόρδης- Για δύο στελέχη του ιού

Βασίστηκε σε τεχνολογία παρόμοια με του εμβολίου για τον κορωνοϊό
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προχωρά σε κλινικές δοκιμές για νέο εμβόλιο που ανέπτυξε για τον ιό Έμπολα, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία παρόμοια με εκείνη του σκευάσματος για τον κορωνοϊό.

Ο ιός Έμπολα έχει προκαλέσει καταστροφή σε κάποια σημεία του πλανήτη. Εκτιμάται ότι η έξαρση στη δυτική Αφρική το 2014-16 μπορεί να οδήγησε σε περισσότερους από 11.000 θανάτους, ενώ εκείνη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2020 κόστισε πάνω από 2.200 ζωές.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί εμβόλια με υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι του Έμπολα, αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά έχουν εγκριθεί για ένα από τα τέσσερα στελέχη. Πρόκειται για το στέλεχος του Ζαΐρ, που είναι υπεύθυνο για πολλές εξάρσεις και έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, από 70% έως 90%.

«Υπάρχουν άλλα τρία σημαντικά στελέχη του ιού Έμπολα εκεί έξω, τα οποία δεν αποτρέπουν αυτά τα εμβόλια», δήλωσε ο δρ. Ντάνιελ Τζένκιν, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής στο Ινστιτούτο Τζένερ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Από αυτά, το στέλεχος του Σουδάν θεωρείται ότι έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 50% και ο Τζένκιν σημειώνει ότι έχει προκαλέσει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εξάρσεων.

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι σχεδιασμένο για να προστατεύει τόσο από το στέλεχος του Ζαΐρ όσο και εκείνο του Σουδάν. «Τα δύο στελέχη που στοχεύουμε με αυτό το εμβόλιο έχουν προκαλέσει σχεδόν όλες τις εξάρσεις και τους θανάτους», τόνισε ο Τζένκιν.

Αν και είναι υπό ανάπτυξη και άλλα εμβόλια για την προστασία από περισσότερα του ενός στελέχους Έμπολα, ο Τζένκιν υπογραμμίζει πως αυτό της Οξφόρδης είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με εκείνο που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο και η AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

Αυτό, μπορεί να έχει και πρακτικά οφέλη, επισημαίνει. «Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό παρασκευάζεται τώρα σε 20 διαφορετικά σημεία, μεταξύ άλλων σε χώρες μεσαίου εισοδήματος. Η απόδειξη ότι ένα παρόμοιο εμβόλιο μπορεί να παρασκευαστεί σε απίστευτα μεγάλη κλίμακα είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα», εξήγησε.

Για τη Φάση 1 της κλινικής δοκιμής θα χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου σε 26 άτομα, 18-55 ετών. Στη συνέχεια θα παρακολουθούνται για έξι μήνες, για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του εμβολίου και η ανοσολογική απόκριση που προκαλεί. Τα αποτελέσματα αναμένονται το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Με πληροφορίες από Guardian/ BBC

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.
Πολυ σημαντικο νεο καθως απο διαβητη τυπου 2 κινδυνευουν εκατομμυρια ανθρωποι παντου.

«Κοινά και φθηνά» φάρμακα για την πίεση μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 - Έρευνα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα τού είδους με δείγμα άνω των 145.000 ανθρώπων
Φάρμακα για την πίεση μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet, η μείωση της υπέρτασης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου ασθένειας στο μέλλον.

Οι γιατροί ήδη συνταγογραφούν φθηνά φάρμακα για την πίεση προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το ερώτημα αν αυτού του είδους οι αγωγές μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή κινδύνου διαβήτη τύπου 2, παρέμενε αναπάντητο.

Τώρα οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η προστατευτική επίδραση των φαρμάκων αυτών είναι πολύ ευρύτερη απ' ό,τι αρχικά πιστευόταν.

Η έρευνα δείχνει πως αγωγή για την πίεση ίσως μειώνει άμεσα τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ασθένεια που κινδυνεύουν να εμφανίσουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο (13,6 εκατ. μόνο στη Βρετανία).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα τού είδους, όπου ερευνητές από τα πανεπιστήμια Οξφόρδης και Μπρίστολ παρακολούθησαν 145.000 ανθρώπους από 19 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία κατά μέσο όρο πέντε χρόνια.

Διαπίστωσαν πως η μείωση κατά 5 mmHg της συστολικής αρτηριακής πίεσης -κάτι εύκολο να επιτευχθεί με ειδική αγωγή ή αλλαγές ζωής- συρρίκνωσαν κατά 11% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν και την επίδραση πέντε φαρμάκων για την πίεση από 22 κλινικές δοκιμές σε σχέση με την επίδραση εικονικού φαρμάκου. Διαπίστωσαν πως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB), αμφότεροι μειώνουν κατά 16% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Άλλοι τύποι φαρμάκων για τη μείωση της υπέρτασης δεν ήταν προστατευτικά. Οι αναστσολείς διαύλων ασβεστίου δεν είχαν αποτέλεσμα στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ενώ οι βήτα αποκλειστές και τα θειαζιδικά διουρητικά στην πραγματικότητα αύξαναν τον κίνδυνο, παρά τα γνωστά ευεργετικά τους αποτελέσματα στην αποτροπή εγκεφαλικών και εμφραγμάτων.

«Η έρευνά μας παράσχει σαφή στοιχεία πως η χορήγηση σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο αναστολέων ACE ή ARB που είναι ευρέως διαθέσιμοι και οικονομικοί σε όλο τον κόσμο, μπορεί να κάμψει το διογκούμενο βάρος του διαβήτη τύπου 2» αναφέρει ο καθηγητής Καζέμ Ραχίμι, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Ο διαβήτης και η υπέρταση είναι δύο σημαντικά και διογκούμενα προβλήματα που αυξάνουν τις πιθανότητες του ατόμων να εμφανίσει μια σειρά άλλων σοβαρών επιπλοκών υγείας - μεταξύ των οποίων εμφράγματα και εγκεφαλικά. Η έρευνα αυτή καταδεικνύει πως τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα και πως μειώνοντας την αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι ένα ισχυρός τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Καταδεικνύει επίσης πως διαφορετικά ευρείας χρήσης φάρμακα για τη μείωση της πίεσης έχουν διαφορετική επίδραση στον κίνδυνο του διαβήτη. Ως εκ τούτου, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη του ασθενούς όταν επιλέγουν φάρμακο κατά της υπέρτασης» προσθέτει ο καθηγητής Σερ Νίλες Σαμάνι, διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος (British Heart Foundation).

Προς το παρόν, πάντως, οι ειδικοί θεωρούν πως ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 είναι ένα υγιές βάρος και ένας υγιής τρόπος ζωής.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Επιστήμονες βρήκαν νέα στοιχεία για το πώς σχηματίζονται οι αναμνήσεις στον εγκέφαλο

Εντόπισαν τουλάχιστον 100 ευαίσθητους στη μνήμη νευρώνες που παίζουν κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανακαλεί τις αναμνήσεις

1639071001281.png


Μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από τραυματική εγκεφαλική βλάβη, Αλτσχάιμερ ή σχιζοφρένεια, έκαναν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν τα χαρακτηριστικά περισσότερων από 100 ευαίσθητων στη μνήμη νευρώνων που παίζουν κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανακαλεί τις αναμνήσεις. Ο Μπράντλεϊ Λέγκα, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογικής Χειρουργικής, Νευρολογίας και Ψυχιατρικής ανέφερε ότι τα ευρήματά του, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό NeuroImage, μπορεί να υποδείξουν νέες θεραπείες βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης για άλλες εγκεφαλικές παθήσεις και τραυματισμούς.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί ότι το πιο σημαντικό εύρημα ήταν πως η πυροδότηση συμβαίνει με διαφορετικό συγχρονισμό σε σχέση με την υπόλοιπη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν ανακαλούνται οι αναμνήσεις. Αυτή η μικρή διαφορά στο συγχρονισμό, που ονομάζεται «μετατόπιση φάσης», δεν έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα αυτά εξηγούν πώς ο εγκέφαλος μπορεί να «ξαναβιώσει» ένα γεγονός, αλλά και πώς γνωρίζει αν μια μνήμη είναι νέα ή παλιά που έχει κωδικοποιηθεί.

«Αυτά είναι μερικά από τα πιο σαφή στοιχεία μέχρι σήμερα που μας δείχνουν πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος όσον αφορά τη μνήμη παλιών αναμνήσεων έναντι του σχηματισμού νέων αναμνήσεων», είπε ο καθηγητής κ. Λέγκα.

Η μελέτη του εντόπισε 103 ευαίσθητους στη μνήμη νευρώνες στον ιππόκαμπο και τον ενδορινικό φλοιό του εγκεφάλου που αυξάνουν τον ρυθμό δραστηριότητάς τους όταν η κωδικοποίηση της μνήμης είναι επιτυχής. Το ίδιο μοτίβο δραστηριότητας επέστρεψε όταν οι ασθενείς προσπάθησαν να ανακαλέσουν αυτές τις ίδιες αναμνήσεις και ιδιαίτερα πολύ λεπτομερείς αναμνήσεις.

Μάλιστα, αυτή η δραστηριότητα στον ιππόκαμπο μπορεί να έχει σχέση με τη σχιζοφρένεια, επειδή η δυσλειτουργία του ιππόκαμπου ευθύνεται για την αδυναμία των σχιζοφρενών να αποκρυπτογραφήσουν μεταξύ αναμνήσεων και παραισθήσεων ή ψευδαισθήσεων. Οι νευρώνες που εντόπισε ο επιστήμονας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ που εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό, δήλωσε η Κάρολ Ταμίνγκα, καθηγήτρια και πρόεδρος Ψυχιατρικής και ειδική στη σχιζοφρένεια.

«Οι ψευδαισθήσεις και οι παραληρητικές ιδέες στα άτομα με ψυχωτική ασθένεια είναι πραγματικές αναμνήσεις, τις οποίες επεξεργάζονται τα νευρικά συστήματα μνήμης όπως και τις κανονικές, παρόλο που είναι αλλοιωμένες. Θα ήταν σημαντικό να βρούμε τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό μετατόπισης φάσης για να τροποποιήσουμε τις αλλοιωμένες αναμνήσεις», δήλωσε ο Λέγκα.

Επιπλέον στοιχεία που προέκυψαν όταν οι επιστήμονες εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στους εγκεφάλους ασθενών με επιληψία για να χαρτογραφήσουν τις επιληπτικές κρίσεις τους, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό νευρώνων που εμπλέκονται στη μνήμη. Στη μελέτη, 27 ασθενείς με επιληψία πραγματοποίησαν ασκήσεις μνήμης για τη δημιουργία δεδομένων σχετικά με την έρευνα του εγκεφάλου.

Η ανάλυση των δεδομένων δεν αποδεικνύει οριστικά, αλλά προσθέτει νέα στοιχεία στο σημαντικό μοντέλο μνήμης που ονομάζεται Separate Phases at Encoding And Retrieval (SPEAR) και το οποίο οι επιστήμονες ανέπτυξαν από μελέτες σε τρωκτικά. Το μοντέλο SPEAR, το οποίο προβλέπει τη μετατόπιση φάσης που αναφέρθηκε στη μελέτη, αναπτύχθηκε για να μελετήσει πώς ο εγκέφαλος μπορεί να ξεχωρίζει τις νέες από τις παλιές αναμνήσεις, όταν προσπαθεί να ανακτήσει μια μνήμη. Προηγουμένως, τα μόνα στοιχεία που υποστήριζαν το SPEAR προέρχονταν από μοντέλα τρωκτικών.

Με πληροφορίες από Medical Express

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

BioNTech: «Σύντομα θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου» - Πώς θα λειτουργούν

1639243556911.png


Ζήτημα χρόνου θεωρούν την παραγωγή εμβολίων που θα αποτρέπουν την επανεμφάνιση καρκίκων ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και ιδρυτές της BioNTech που δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού.


Σε συνέντευξή τους, περιγράφουν μεταξύ άλλων πώς σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου το πρώτο εμβόλιο mRNA. «Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του '90, και από το 2012 αρχίσαμε να υποβάλουμε καρκινοπαθείς σε θεραπεία με εμβόλιο mRNA. Τα εμβόλια δεν έχουν να κάνουν με την πρόληψη όπως στην περίπτωση ενός ιού. Οι ασθενείς έχουν ήδη μεγάλους εν μέρει καρκινικούς όγκους και εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με ακρίβεια, αλλά και δραστικά για να συρρικνωθούν αυτοί οι όγκοι. Έτσι επενδύσαμε πολλά στο να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο για να διεγείρουμε ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας», σημειώνει ο Ογκούρ Σαχίν.

Προσθέτει δε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν είχε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Μάλιστα, εκτιμά ότι θα υπάρξει θεραπεία, εμβόλια για τον καρκίνο. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την τεχνολογία, όπως τα βλαστοκύτταρα, για περισσότερα από 20 χρόνια. Δημιουργήσαμε δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η τεχνολογία κατ' αρχήν λειτουργεί» υπογραμμίζει ο ίδιος κι επισημαίνει ότι βλέπουν δραστηριότητα σε κλινικές δοκιμές σε αθενείς με μελάνωμα.

«Έχουμε ξεκινήσει δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς και θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο έτος, και το 2023. Αν αυτές οι δοκιμές είναι θετικές, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια για να εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του κακρκίνου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της BioNTech.

Όπως εξηγεί, τα εμβόλια θα αλλάξουν τη μοίρα των καρκινοπαθών, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση. «Μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30%-40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στον καρκίνο... Αυτό που θέλουμε είναι να επιτύχουμε με τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι να το αποτρέψουμε τις υποτροπές στους ασθενείς με καρκίνο».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν τα εμβόλια mRNA αλλάζουν το DNA των ανθρώπων, ο Ουγκούρ Σαχίν ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος, επειδή εγχέεται. «Κάνει μια δουλειά και προκαλεί ανοσολογική απόκριση και εξαφανίζεται μέσα σε δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα



Δεν τονισα τυχαια το οτι αυτοι που δημιουργισαν το εμβολιο κιατα του κορονοιου και την biontech και εξαιτιας τους κατα ενα μεγαλο ποσοστο,θα φτιαχτουν τα εμβολια κατα του κακρινου,ειναι τουρκικης καταγωγης,σε απαντηση σε κατι γκαου μπιου ρατιστσες/εθνικιστες που λενε οτι οι τουρκοι ειναι αναξιοι για μεγαλα πραγματα.

Να τα λεμε και αυτα.

ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ!
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 30,797 μηνύματα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.
Δυο μονο καλα εκανε η πανδημια.
Το ενα ειναι οτι φανερωθηκαν οι παρτακιδες και οι πανηλιθιοι,το δευτερο ειναι οτι εγινε ενα μπουστ στα εμβολια mrna με πολυ θετικα αποτελεσματα και για αλλες ασθενειες.
Ειναι σιγουρο.

Moderna: Ξεκίνησαν οι δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου της κατά του HIV

Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου κατά του HIV σε ανθρώπους, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna και ο διεθνής ερευνητικός οργανισμός για το AIDS «AIDS Vaccine».


Αν και η έρευνα συνεχίζεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να φτιάξουν εμβόλιο κατά του AIDS, μιας ασθένειας που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
Το εμβόλιο κατά του AIDS χρησιμοποιεί τεχνολογία πληροφοριών RNA, μετά την πρόσφατη επιτυχημένη εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού, δίνοντας πολλές ελπίδες για την αποτελεσματικότητα του νέου σκευάσματος.

 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top