• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Ιατρικά νέα

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,175 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.

Σπουδαία ελληνική ανακάλυψη: Πώς η κυτταρική γήρανση κάνει τον καρκίνο και τον κορονοϊό πιο επιθετικούς

Το μηχανισμό, αλλά και το ρόλο που παίζει η κυτταρική γήρανση στην καρκινογένεση και δη στην υποτροπή του καρκίνου, μέσω των μεταλλάξεων, ανακάλυψε το Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, της Ιατρικής Σχολής, του ΕΚΠΑ, και δημοσίευσε σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Cell», η οποία και χαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Ομοσπονδία για την Έρευνα στον Καρκίνο «break through».

Στο ίδιο εργαστήριο, στο πλαίσιο της Εμβληματικής Δράσης για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2, διαπιστώθηκε και δημοσιεύθηκε, σε άλλη μελέτη στο «European Respiratory Journal», ότι ο κορονοϊός, όχι μόνο προκαλεί κυτταρική γήρανση, αλλά μέσα στα γηρασμένα κύτταρα, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να μεταλλαχθεί. Τις σημαντικές αυτές αποκαλύψεις έκανε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Ιστολογίας- Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παθολογοανατόμος με εξειδίκευση στη μοριακή βιολογία Βασίλης Γοργούλης, που είναι και ο συντονιστής της Εμβληματικής Δράσης.

O καθηγητής εξηγεί πώς η γνώση του μηχανισμού της κυτταρικής γήρανσης μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, τόσο στον καρκίνο, όσο και στην Covid19 με τη βοήθεια σενολυτικών φαρμάκων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές. «Είδαμε ξεκάθαρα σε νεκροτομικό υλικό ασθενών που αποβίωσαν από covid19 ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% των πνευμονοκυττάρων τους εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά της κυτταρικής γήρανσης».

Μεταλλάξεις και καρκινογένεση


Η έρευνά μας, μας οδήγησε να ανακαλύψουμε έναν από τους σημαντικότερους αμυντικούς μηχανισμούς των κυττάρων, όταν αυτά εκτίθενται σε καρκινογόνα ερεθίσματα ή ουσίες, αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί: «Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται μονοπάτι απόκρισης της βλάβης στο DNA. H ενεργοποίηση του, αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης με τα ογκογόνα σήματα, οδηγεί τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, τα εν δυνάμει καρκινικά κύτταρα, είτε να πεθάνουν, μέσω ενός μηχανισμού που λέγεται απόπτωση, είτε να σταματάνε να πολλαπλασιάζονται και να μετασχηματίζονται σε γηρασμένα κύτταρα. Όμως, όταν ο οργανισμός μας είναι εκτεθειμένος συνεχώς σε καρκινογόνους παράγοντες, έχει σαν αποτέλεσμα ο αμυντικός αυτός μηχανισμός, ο οποίος επιδιορθώνει τις βλάβες και στην ουσία προστατεύει το γενετικό μας υλικό, να δυσλειτουργεί. Απόρροια αυτού είναι να δημιουργούνται σφάλματα στο γενετικό υλικό, δηλαδή γενομική αστάθεια, που με απλά λόγια είναι οι μεταλλάξεις, οι οποίες συσσωρεύονται και προάγουν την καρκινογένεση. Στην πορεία έχουμε ανακαλύψει με ποιον τρόπο δυσλειτουργεί αυτός ο αμυντικός μηχανισμός και άρα αν τον στοχοποιήσουμε, αυξάνονται οι πιθανότητες αναστολής του καρκίνου. Η σημασία αυτού του μηχανισμού έχει αναγνωριστεί διεθνώς και πλέον θεωρείται η γενομική αστάθεια, ένα από τα χαρακτηριστικά του καρκίνου».

Τι είναι η κυτταρική γήρανση


Η κυτταρική γήρανση αφορά στο μετασχηματισμό που παθαίνουν τα κύτταρα, όταν προσβάλλονται από στρεσογόνα βλαπτικά ερεθίσματα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των κυττάρων είναι ότι δεν πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Γοργούλη. «Τουλάχιστον αυτό πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα. Αυτή η ιδιότητα εμποδίζει την διαιώνιση της βλάβης. Μάλιστα ορισμένοι ερευνητές ονομάζουν τα γηρασμένα κύτταρα, ζόμπι. Η κατάσταση της κυτταρικής γήρανσης είναι παροδικά καλή για τον οργανισμό, αφού εμποδίζει την διαιώνιση της βλάβης. Αν όμως αυτά τα κύτταρα παραμείνουν, δημιουργούνται φλεγμονώδεις καταστάσεις, οι οποίες προάγουν την καρκινογένεση. Για αυτό και πρέπει γρήγορα αυτά να απομακρυνθούν από το ανοσολογικό μας σύστημα. Σε αυτή τη μελέτη ανατρέψαμε την παγιωμένη αντίληψη ότι δηλαδή τα γηρασμένα κύτταρα δεν πολλαπλασιάζονται, αφού βρήκαμε ότι ο μηχανισμός της γενομικής αστάθειας (σσ μεταλλάξεις) επανενεργοποιεί τον πολλαπλασιασμό τους. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτός ο μηχανισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην υποτροπή του καρκίνου».

Η γνώση του μηχανισμού των μεταλλάξεων οδηγεί σε νέα αντικαρκινικά φάρμακα


Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι τι ρόλο παίζει στη θεραπεία η γνώση αυτού του μηχανισμού; «Με την ανακάλυψη μας μπορεί να αναθεωρηθούν οι τρέχουσες αντικαρκινικές θεραπευτικές στρατηγικές, με την προσθήκη σενολυτικών φαρμάκων, τα οποία είναι σε φάσεις κλινικών δοκιμών και έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν εκλεκτικά τα γηρασμένα κύτταρα, άρα και μία πιθανή πηγή υποτροπής. Αν αυτά τα φάρμακα συνδυαστούν με την κλασσική χημειοθεραπευτική προσέγγιση, θα εξουδετερώσουμε και τα κύτταρα που ταχέως πολλαπλασιάζονται, και την ίδια στιγμή και μία πηγή υποτροπής».

Νέος δείκτης κυτταρικής γήρανσης και πού την εντοπίζουμε


Ο νέο δείκτης κυτταρικής γήρανσης, που επίσης έχει ανακαλυφθεί στο εργαστήριο του κ. Γοργούλη και έχει πατενταριστεί, έχει πλέον ενσωματωθεί ως θεμελιώδης στις κατευθυντήριες οδηγίες για την ανίχνευση της κυτταρικής γήρανσης, που όπως αναφέρει ο ίδιος, για πάρα πολλά χρόνια μπορούσε να εντοπιστεί μόνο σε πειραματικές διατάξεις και όχι σε ανθρώπινο ιστό. Πού αλλού όμως εντοπίζεται η κυτταρική γήρανση; «Η κυτταρική γήρανση εκτός από τον καρκίνο εμπλέκεται στο σύνολο της παθολογίας. Ενδεικτικά αναφέρω : πνευμονοπάθειες, ΧΑΠ, ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, αθηροσκλήρωση, ηπατίτιδες, γλαύκωμα, καταρράκτη, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα, νεφροπάθειες, εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου κ λ π».
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Αμαν...........

Παγκόσμιος συναγερμός για περιστατικά ανεξήγητης σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά – Όλα τα σενάρια

Προβληματισμός επικρατεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την αύξηση των περιπτώσεων ανεξήγητης έως τώρα σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά, που καταγράφονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία) και στις ΗΠΑ.

Σχετικές ανακοινώσεις ή προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, καθώς θεωρείται παράξενη η παράλληλη εμφάνιση κρουσμάτων βαριάς παιδικής ηπατίτιδας απροσδιόριστης αιτιολογίας σε τόσες χώρες. Οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα, όμως τα υγιή παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν και μάλιστα σοβαρά. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος παιδιού από τη μυστηριώδη ηπατίτιδα, αρκετά έχουν εμφανίσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια και έχουν χρειαστεί νοσηλεία ή και μεταμόσχευση ήπατος.


Η μέχρι στιγμής επικρατούσα θεωρία -αλλά όχι βεβαιότητα- στην επιστημονική κοινότητα είναι ότι η αιτία βρίσκεται σε κάποιον αδενοϊό (οικογένεια ιών που συνήθως ευθύνεται για κρυολογήματα), καθώς σε πολλά από τα παιδιά που αρρώστησαν, ανιχνεύθηκε τέτοιος ιός. Δεν έχει αποκλειστεί όμως η πιθανότητα να εμπλέκεται και ο κορονοϊός.

«Πρόκειται για σοβαρό φαινόμενο. Τα παιδιά ήταν απολύτως υγιή μέχρι πριν μια εβδομάδα. Πάντως τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους», δήλωσε η παιδίατρος-ηπατολόγος Ντέιρντρε Κέλι του βρετανικού Νοσοκομείου Παίδων του Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με το “Science”.

«Η κατάσταση πρέπει να εκληφθεί σοβαρά. Η αύξηση των περιστατικών είναι απρόσμενη και οι συνήθειες αιτίες έχουν αποκλειστεί», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η πρώτη ανίχνευση περιστατικού έγινε στις 31 Μαρτίου στη Σκωτία σε παιδιά τριών έως πέντε ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Στη Σκωτία κάθε χρόνο υπάρχουν το πολύ τέσσερα περιστατικά σοβαρής παιδικής ηπατίτιδας, ενώ φέτος έως τις 12 Απριλίου είχαν ήδη διαγνωστεί 13. Συνολικά σε όλη τη Βρετανία έχουν βρεθεί 74 (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα έως τώρα), τα περισσότερα σε παιδιά δύο έως πέντε ετών, με πιο κοινά συμπτώματα τους εμετούς, τους πόνους στην κοιλιά και τον ίκτερο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι σκουρόχρωμα ούρα, φαγούρα στο δέρμα, ακαμψία στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, λήθαργος, απώλεια όρεξης κ.ά.

Οι θεωρίες για τα περιστατικά ηπατίτιδας

Αρχικά έγινε η υπόθεση ότι “ενοχοποιείται” κάποια τοξική ουσία στην τροφή, στα ποτά ή στα παιγνίδια, αλλά πλέον η προσοχή των ειδικών στρέφεται σε κάποιον ιό. Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία ή στην Ισπανία δεν βρέθηκε όμως να έχει μολυνθεί από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D ή Ε.

Από την άλλη, μερικά είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 τις προηγούμενες εβδομάδες ή μήνες, ενώ κανένα δεν είχε κάνει εμβόλιο κατά της covid-19, συνεπώς αποκλείστηκε η πιθανότητα τα περιστατικά να συνδέονται με παρενέργεια του εμβολίου. Περίπου τα μισά άρρωστα παιδιά βρέθηκαν να έχουν αδενοϊό, μια κατηγορία ιών που προκαλεί εμετούς, διάρροια, επιπεφυκίτιδα και συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά σπανιότατα ηπατίτιδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Σκωτία και τη σχετική δημοσίευση τους στο Eurosurveillance, «οι κυρίαρχες υποθέσεις εστιάζουν στον αδενοϊό: είτε σε μια νέα παραλλαγή με ένα διακριτό κλινικό σύνδρομο είτε σε μια παραλλαγή ρουτίνας που όμως πλήττει πιο σοβαρά τα μικρότερα παιδιά που έχουν χαμηλότερη ανοσιακή άμυνα».

Ο ρόλος της πανδημίας

Η απομόνωση των μικρών παιδιών κατά τα lockdown της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά, επειδή δεν εκτέθηκαν στη συνήθη ποικιλία ιών, μεταξύ των οποίων στους αδενοϊούς. «Βλέπουμε μια έξαρση στις τυπικές παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το lockdown, καθώς και μια έξαρση στις λοιμώξεις από αδενοϊό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ένα προκαλεί το άλλο», δήλωσε ο κλινικός ιολόγος Γουίλ Ίρβινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το ζήτημα, χωρίς να αποκλείουν είτε την εμπλοκή μιας άγνωστης έως τώρα τοξίνης, είτε την πιθανότητα να πρόκειται για επιπλοκή τής μακρόχρονης covid-19. Θεωρείται πιθανό, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Τζιμ ΜακΜέναμιν του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, ότι δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις την ίδια αιτία.

Στις ΗΠΑ, όπου ερευνώνται εννέα τέτοια περιστατικά ηπατίτιδας στην Αλαμπάμα σε παιδιά ενός έως έξι ετών, σε όλα έχει επίσης βρεθεί κάποιος αδενοϊός, με πιο συχνό το στέλεχος 41, που όμως συνήθως προκαλεί γαστρεντερίτιδα και όχι ηπατίτιδα. Εκπρόσωπος του CDC δήλωσε ότι το Κέντρο «εργάζεται σε συνεργασία με τα υπουργεία υγείας των πολιτειών, για να δει αν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις στις ΗΠΑ και τι μπορεί να τις προκαλεί».

Στην Ισπανία οι αρχές ανέφεραν στις 13 Απριλίου τον εντοπισμό τριών σοβαρών κρουσμάτων σε παιδιά 2 έως 13 ετών σε διαφορετικές περιοχές (Μαδρίτη, Αραγωνία, Καστίλλη-Λα Μάντσα), ενώ παιδίατροι σε Ολλανδία και Δανία ανέφεραν επίσης παρόμοιες περιπτώσεις βαριάς παιδικής ηπατίτιδας που χρειάζονται και μεταμόσχευση ήπατος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Δυσκολα τα πραγματα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Αχμ....για να δουμε τι αλλο θα μας ξημερωσει. :bunny:

Γρίπη των πτηνών: Εντοπίστηκε στην Κίνα το πρώτο κρούσμα του στελέχους H3N8 σε άνθρωπο​

Η Κίνα επιβεβαίωσε την πρώτη μόλυνση ανθρώπου από το στέλεχος H3N8 της γρίπης των πτηνών, αλλά οι υγειονομικές αρχές της χώρας σημειώνουν ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος της ευρείας μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων.


Σύμφωνα με το Reuters,που επικαλείται την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, το πρώτο κρούσμα είναι ένα αγόρι τεσσάρων ετών, στην επαρχία Χενάν στα κεντρικά της χώρας. Το παιδί βγήκε θετικό στο στέλεχος Η3Ν8 της γρίπης των πτηνών αφού νοσηλεύτηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα με πυρετό και άλλα συμπτώματα.

Η H3N8 κυκλοφορεί από το 2002 αφού πρωτοεμφανίστηκε σε υδρόβια πτηνά της Βόρειας Αμερικής. Είναι γνωστό ότι μολύνει άλογα, σκύλους και φώκιες, αλλά δεν έχει εντοπιστεί στο παρελθόν σε ανθρώπους.

Η οικογένεια του αγοριού εκτρέφει κοτόπουλα στο σπίτι και ζει σε μια περιοχή όπου κατοικούν αγριόπαπιες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.


Το αγόρι μολύνθηκε από πουλιά και το στέλεχος δεν θεωρείται ότι έχει «την ικανότητα να μολύνει τους ανθρώπους», ανέφερε, επίσης, η Επιτροπή, που πρόσθεσε ότι δεν βρέθηκε «κάποια ανωμαλία» από τις εξετάσεις στις στενές επαφές του παιδιού. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η περίπτωση του 4χρονου είναι «μεμονωμένο περιστατικό που οφείλεται σε διασταύρωση ειδών και είναι χαμηλός ο κίνδυνος ευρείας κλίμακας μετάδοσης».


Η Επιτροπή προειδοποίησε το κοινό να παραμείνει μακριά από νεκρά ή άρρωστα πτηνά και να αναζητήσει άμεση θεραπεία για πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Αυτο θα ηταν το χειροτερο κερασακι στην τουρτα.. :dizzy2:

“Καμπανάκι” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εξάπλωση του Έμπολα


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του κρούει το καμπανάκι του κινδύνου σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα στην περιφέρεια και σε διεθνές επίπεδο μετά την εκδήλωση νέας επιδημίας της ασθένειας που προκαλεί, με κυριότερο σύμπτωμα τον αιμορραγικό πυρετό, στην Μπαντάκα, στη ΛΔ Κονγκό.

Μετά την επανεμφάνιση του ιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της αχανούς αφρικανικής χώρας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την 21η Απριλίου.


Ως την 27η Απριλίου, «είχαν εντοπιστεί 267 επαφές», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος τονίζει ότι ως αυτό το στάδιο είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επιδημίας».

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτής της επιδημίας στην περιφέρεια και διεθνώς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πόλη Μπαντάκα βρέχεται από τον ποταμό Κονγκό και διαθέτει ποτάμιες και χερσαίες συνδέσεις με την πρωτεύουσα Κινσάσα, με τη Δημοκρατία του Κονγκό, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Ανγκόλα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, η Μπαντάκα έχει αεροπορικές συνδέσεις με την επαρχία Νότια Ουμπάνγκι, η οποία γειτονεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και με την Κινσάσα.

Πάντως ο οργανισμός θεωρεί για την ώρα «μέτριο» το επίπεδο κινδύνου σε περιφερειακό επίπεδο και «μικρό» σε διεθνές επίπεδο. Δεν προτείνει να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο προς και από τη ΛΔ Κονγκό.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης εντός της ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται «υψηλός» λόγω της παρουσίας μολυσμένων ζώων και ενδιάμεσων ξενιστών, της ανησυχητικής συχνότητας ξεσπάσματος επιδημιών του Έμπολα στη χώρα, περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξασθένισης του συστήματος υγείας εξαιτίας των ταυτόχρονων επιδημιών χολέρας, ιλαράς και του νέου κορονοϊού.

Η τρέχουσα είναι η 14η επιδημία της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από το 1976.

Αν και η Μπαντάκα επλήγη από δύο επιδημίες του Έμπολα (2020, 2018), ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως ορισμένες από τις βελτιώσεις που είχαν γίνει στο σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων δεν διατηρήθηκαν.

«Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες υγείας της επαρχίας για να μπορούν να αντιδρούν αποτελεσματικά. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η εφοδιαστική υποστήριξη για να επανενεργοποιηθεί η υγειονομική υποδομή που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιδημιών», τονίζει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, στην Μπαντάκα στάλθηκαν 200 δόσεις εμβολίου και η ανοσοποίηση άρχισε την 27η Απριλίου. Θα σταλούν και άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Καλο ε;
Τι αλλο θα ζησουμε; :jumpy:

 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,628 μηνύματα.
Καλο ε;
Τι αλλο θα ζησουμε; :jumpy:


Έχει προκύψει ένα θεματάκι με τον ιό της ευλογιάς του πιθήκου και, όπως συνήθως, θα γραφούν/ακουστούν οι συνήθεις ανοησίες από τους συνήθεις υπόπτους (κυνηγούς των κλικ και συνωμοσιολόγους). Γι’ αυτό σπεύδω να γράψω μερικά τινά.
1) Ο ιός αυτός είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες (1958) και δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Δημόσια υγεία.
2) Είναι συγγενής του ιού της ευλογιάς του ανθρώπου, πολύ ηπιότερος όμως (θυμίζω ότι ο ιός της ευλογιάς του ανθρώπου έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη).
3) Η ονομασία του είναι εντελώς παραπλανητική, διότι οι πίθηκοι είναι ένα μόνο από τα είδη ζώων που μπορούν να νοσήσουν από αυτόν και δεν αποτελούν τη φυσική δεξαμενή του. Η ονομασία προήλθε από τις περιστάσεις υπό τις οποίες ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά: είχε προσβάλει δυο πληθυσμούς πιθήκων που φυλάσσονταν σε εργαστήριο βιολογικών ερευνών (είναι να μην σου βγει το όνομα).
4) Η φυσική δεξαμενή του ιού (το πού δηλαδή κατοικοεδρεύει υπό συνήθεις συνθήκες) είναι άγνωστη, ωστόσο πιθανολογείται ότι βρίσκεται σε πληθυσμούς αγρίων τρωκτικών, στην υποσαχάρια Αφρική (καθόλου πρωτότυπο, η περιοχή είναι δεξαμενή πολλών ιών). Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ανιχνεύθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) το 1970.
5) Η μετάδοση γίνεται μετά από επαφή με μολυσμένα ζώα και τις εκκρίσεις τους, ιδιαίτερα μετά από δάγκωμα, γρατζουνιά κ.λπ. Ο ιός πάντως μπορεί να μπει στο ανθρώπινο σώμα πρακτικά από οπουδήποτε. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως από το αναπνευστικό (μεγάλα σταγονίδια), αλλά και από οποιαδήποτε επαφή με σωματικά υγρά (ακόμα και μέσω ρούχων ή κλινοσκεπασμάτων).
6) Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα της ανθρώπινης ευλογιάς: πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, εξάντληση και αργότερα εκείνο το τυπικό εξάνθημα που αρχίζει από επίπεδες βλάβες και καταλήγει σε φυσαλίδες γεμάτες με υγρό. Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι η ευλογιά των πιθήκων προσβάλλει επίσης και τους λεμφαδένες. Όλα πάντως τα συμπτώματα είναι, κατά κανόνα, ηπιότερα της ανθρώπινης ευλογιάς.
7) Στην παρούσα χρονική συγκυρία υπάρχουν μερικές δεκάδες κρούσματα παγκοσμίως, κυρίως στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ισπανία). Είναι δηλαδή έξαρση και όχι (φυσικά) επιδημία.
8 ) Επιδημιολογικώς η ευλογιά των πιθήκων έχει στοιχεία μάλλον καθησυχαστικά. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού (ο μέσος όρος ατόμων που κολλάνε από ένα μολυσμένο άτομο), το γνωστό σε όλους R, είναι μικρότερο ή το πολύ ίσο της μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι δεν ευνοείται η έναρξη ή διατήρηση επιδημίας. Επίσης, η θνητότητα του ιού αυτού είναι 1% έως 10% και τα νυν περιστατικά της Ευρώπης οφείλονται στην εκδοχή του 1%. Ο συνδυασμός λοιπόν χαμηλής μεταδοτικότητας και χαμηλής θνητότητας μας υποχρεώνει να επιτηρούμε, να παρεμβαίνουμε, να μαθαίνουμε, αλλά όχι να χαλάμε τον κόσμο.
9) Εξάρσεις συμβαίνουν κατά καιρούς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (αναμενόμενο) και εκτός Αφρικής υπήρξε μία με 47 (σαρανταεπτά) κρούσματα το 2003 στις ΗΠΑ (Κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να κάνει εισαγωγή τρωκτικών από την Αφρική. Ευτυχώς δεν υπήρξε κανείς θάνατος).
10) Το «νέο» είναι ότι πολλά τωρινά κρούσματα φέρονται να είχαν σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους, μάλλον απρόσμενο σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε έως τώρα. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν επισήμως τους MSM (άνδρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άνδρες) ως ομάδα υψηλού κινδύνου.
11) Ελάχιστα από τα νυν κρούσματα είχαν ταξιδέψει στην Αφρική. Στα 8 περιστατικά του ΗΒ μόνο το 1 είχε ταξιδέψει (στη Νιγηρία), αυτό το κρούσμα όμως δεν είχε καμία επαφή με τα υπόλοιπα 7 στα οποία πιθανολογείται η σεξουαλική μετάδοση! Το μέγα ερώτημα λοιπόν είναι πώς βρέθηκε και πού βρίσκεται ο ιός στο ευρωπαϊκό έδαφος.
12) Το πλέον καθησυχαστικό μήνυμα που πρέπει να ληφθεί από όλους είναι ότι στις 24 Σεπτεμβρίου του 2019, ο FDA ενέκρινε το εμβόλιο Jynneos κατά της ανθρώπινης ευλογιάς, το οποίο, λόγω της συγγένειας των ιών είναι περίπου 85% αποτελεσματικό και κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων! (Για το εμβόλιο αυτό υπάρχουν έτοιμα αποθέματα λόγω του θεωρητικού κινδύνου να επανακάμψει η ευλογιά ως τρομοκρατικό ή βιολογικό όπλο).
Πηγές:
https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/about.html
https://www.gov.uk/.../monkeypox-cases-confirmed-in...
https://www.npr.org/.../rare-monkeypox-outbreak-in-u-k...
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα με θέμα την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.


Η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.


Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.


Η STAG-IH δεν είναι η επιτροπή εντός του ΠΟΥ που θα πρότεινε να κηρυχθεί η ευλογιά των πιθήκων ως διεθνούς ενδιαφέροντος κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία επί του παρόντος εφαρμόζεται για την πανδημία της Covid-19.


Είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από επιστήμονες από όλον τον κόσμο και της οποίας προεδρεύει ο Ντέιβιντ Χέϊμαν, καθηγητής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.


Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο Οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση τεχνικών συναντήσεων σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα και στην Ολλανδία​


Περισσότερα από 100 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μιας ιογενούς λοίμωξης, αναφέρθηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα. Σήμερα πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας. Κρούσματα έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων η Βρετανία, Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

 

Joji

Διακεκριμένο μέλος

Η Τζότζι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 6,636 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.

Ποιά είναι η σχέση του ύψος ενός ανθρώπου με την υγεία του;​

Τα συν και τα πλην για την υγεία στο να είναι κανείς ψηλός

1654407062501.png


Το να είναι κανείς ψηλός, είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις όσον αφορά την υγεία, καθώς για μερικές ασθένειες κινδυνεύει λιγότερο και για άλλες περισσότερο, σε σχέση με τους πιο κοντούς ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.


Οι ψηλοί έχουν, μεταξύ άλλων, αυξημένο κίνδυνο για περιφερική νευροπάθεια (βλάβη στα νεύρα κυρίως των άκρων), αρρυθμία καρδιάς (κολπική μαρμαρυγή) και λοιμώξεις ή έλκη του δέρματος και των οστών, αλλά μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη. Όσο ψηλότερος είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για μερικά προβλήματα υγείας, ενώ αντίθετα τόσο μικρότερος για τα περισσότερα καρδιαγγειακά, αλλά με εξαιρέσεις (π.χ. μεγαλώνει ο κίνδυνος για φλεβική θρόμβωση).


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Σριντάραν Ραγκαβάν του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων των Βραχωδών Ορέων, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας PLoS Genetics, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 280.000 ανθρώπους, συσχετίζοντας το ύψος με πάνω από 1.000 παθήσεις και ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Η διαπίστωση ήταν ότι τα επίπεδα κινδύνου για 127 διαφορετικές παθήσεις μπορεί να συνδέονται με το ύψος.


Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το μεγάλο ή μικρό ύψος με διάφορα προβλήματα υγείας και η νέα έρευνα μελετά σε περισσότερο βάθος από ποτέ το ζήτημα, προσπαθώντας να απομονώσει άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο, όπως η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και η διατροφή.


Ο Ραγκαβάν δήλωσε ότι «βρήκαμε στοιχεία πως το ύψος ενός ενήλικα μπορεί να επηρεάζει πάνω από 100 κλινικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων αρκετών παθήσεων που έχουν άσχημη έκβαση και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής. Συμπεραίνουμε ότι το ύψος μπορεί να αποτελεί έναν παραγνωρισμένο μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για αρκετές κοινές παθήσεις στους ενήλικες».


Το ύψος εξαρτάται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, με χιλιάδες γονίδια να εμπλέκονται, καθώς επίσης μια πληθώρα παραγόντων (διατροφικών, κοινωνικών, οικονομικών, δημογραφικών κ.α.) που σχετίζονται με τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής. Η σχέση ύψους-υγείας χρήζει οπωσδήποτε περαιτέρω μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1010193


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Απο χτες το λενε τα ΜΜΕ και θελω να το γραψω και ολο το ξεχναω.
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!!!!!!!!!! 100% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝΕ ΧΙΕ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ!

Επανάσταση: Νέο φάρμακο εξαφάνισε τον καρκίνο παχέος εντέρου ασθενών<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ygeia/farmako-karkino-paheos-enteroy-exafanise">Επανάσταση: Νέο φάρμακο εξαφάνισε τον καρκίνο παχέος εντέρου ασθενών - iefimerida.gr</a></p>

Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σόκαρε τους ερευνητές με την αποτελεσματικότητά του, αφού θεράπευσε κάθε έναν που έλαβε μέρος στη δοκιμή.

Το φάρμακο Dostarlimab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, ξεπέρασε τις προσδοκίες σε μια πρόσφατη δοκιμή που διεξήχθη από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη, με χορηγό τον φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKline.

Έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, σε καθέναν από τους 18 συμμετέχοντες η νόσος πέρασε σε πλήρη ύφεση, με τους γιατρούς να μην μπορούν να βρουν σημάδια του καρκίνου στο σώμα τους.
Πρώτη φορά στην ιστορία της νόσου

«Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία της νόσου του καρκίνου» δήλωσε ο δρ. Λούις Ντιάζ, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης και ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό» πρόσθεσε ο Ντιάζ, μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Λευκού Οίκου για τον Καρκίνο. Νομίζω ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τους ασθενείς».
Ο ίδιος δήλωσε στους New York Times πως η ανακάλυψη ήταν «η κορυφή του παγόβουνου». Αν και η δοκιμή ήταν μικρή, θεωρείται ότι αλλάζει τα δεδομένα και θέτει το φάρμακο ως πιθανή θεραπεία για έναν από τους πιο επικίνδυνους κοινούς καρκίνους. «Ερευνούμε εάν η ίδια μέθοδος μπορεί να βοηθήσει κι άλλους καρκίνους. Αυτή τη στιγμή εγγράφουμε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του προστάτη και του παγκρέατος».
Για ποιους ασθενείς ενδείκνυται

Η θεραπεία εφαρμόζεται σε όσους έχουν όγκους με συγκεκριμένη γενετική σύσταση, γνωστή ως ανεπαρκής επιδιόρθωση της αναντιστοιχίας (MMRd) ή μικροδορυφορική αστάθεια (MSI). Το 5-10% του συνόλου των ασθενών με καρκίνο του ορθού θεωρείται ότι έχουν όγκους MMRd, συμπεριλαμβανομένων όλων των ασθενών στην κλινική δοκιμή. Το μήνυμά μας είναι «Εξεταστείτε εάν έχετε καρκίνο του ορθού για να δείτε εάν ο όγκος είναι MMRd» είπε ο Ντιάζ. «Ανεξάρτητα από το στάδιο του καρκίνου, έχουμε μια δοκιμή στο Memorial Sloan Kettering που μπορεί να σας βοηθήσει».

Οι 18 ασθενείς είχαν όλοι υποβληθεί σε προηγούμενες θεραπείες για καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από τη δοκιμή, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας και των επικίνδυνων χειρουργικών επεμβάσεων. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη έλαβαν θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων κάθε τρεις εβδομάδες για έξι μήνες. Το κόστος ήταν περίπου 11.000 δολάρια ανά δόση.
Εξαφανίστηκαν τελείως οι όγκοι

Το φάρμακο «ξεσκεπάζει» αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα που κρύβονται, γεγονός που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να τα εντοπίσει και να τα καταστρέψει. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς 12 μήνες μετά και ο καρκίνος είχε φαινομενικά εξαφανιστεί από το σώμα τους, με το ιατρικό προσωπικό να μην μπορεί να βρει ίχνη όγκων με καμία από τις διαθέσιμες μεθόδους ελέγχου.

«Κατά τη στιγμή της έκθεσης αυτής, κανένας ασθενής δεν είχε λάβει χημειοθεραπεία ή είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και δεν είχαν αναφερθεί περιπτώσεις εξέλιξης ή υποτροπής κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης» έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
«Δάκρυα χαράς»

«Υπήρχαν πολλά δάκρυα χαράς» δήλωσε η Δρ. Άντρεα Τσέρκεκ, ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center και συν-συγγραφέας της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε την Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

«Είναι απίστευτα ικανοποιητικό να βλέπεις αυτά τα δάκρυα χαράς από τους ασθενείς αυτής της μελέτης που τελείωσαν τη θεραπεία και συνειδητοποίησαν: ‘Ω Θεέ μου, μπορώ να διατηρήσω όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μου που φοβόμουν ότι θα έχανα με την ακτινοβολία ή τη χειρουργική επέμβαση» δήλωσε η Τσέρκεκ. Ως αποτέλεσμα, όλοι οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να αποφύγουν να υποβληθούν σε πιο επικίνδυνες, επιβαρυντικές θεραπείες.

«Τα αποτελέσματα μας επέτρεψαν να παραλείψουμε τόσο τη χημειοακτινοθεραπεία όσο και τη χειρουργική επέμβαση και να προχωρήσουμε μόνο με παρατήρηση», έγραψαν οι ερευνητές.

Η θεραπεία συνοδεύτηκε και από περιορισμένες αρνητικές παρενέργειες. Περίπου το 20 % των συμμετεχόντων αισθάνθηκαν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, αλλά ήταν εύκολα διαχειρίσιμες.

Και μπορεί αυτή η μελέτη να είναι πρωτοποριακή, ωστόσο οι γιατροί γνωρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ανακηρύξουν το φάρμακο ως θαυματουργό. «Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι ελπιδοφόρα, ιδίως δεδομένου ότι οι ασθενείς είχαν όλοι κλινική πλήρη ανταπόκριση, η μελέτη είναι μικρή και αντιπροσωπεύει την εμπειρία ενός μόνο ιδρύματος» έγραψαν. «Τα ευρήματά αυτά πρέπει να αναπαραχθούν σε μια μεγαλύτερη κλίμακα που θα εξισορροπεί τις ακαδημαϊκές και κοινοτικές πρακτικές και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή ασθενών από ένα σύνολο διαφορετικών φυλετικών και εθνοτικών καταβολών».

Η Δρ. Χάννα Σανόφ, από το Lineberger Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι «μικρά αλλά συναρπαστικά». Η Σανόφ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οι ασθενείς θεραπεύονται.

«Πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη διάρκεια του χρόνου που απαιτείται για να διαπιστωθεί αν μια κλινική πλήρης ανταπόκριση στη dostarlimab ισοδυναμεί με θεραπεία» ανέφερε στο άρθρο.
Η περίπτωση ασθενούς που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή

Ο πρώτος ασθενής των 18 που συμμετείχαν ήταν η Σάχα Ροθ, τότε 38 ετών, η οποία είδε κάποια αιμορραγία στο ορθό το 2019, αλλά αισθανόταν καλά. Έκανε σιγμοειδοσκόπηση και ο γαστρεντερολόγος της είπε: «Ωχ, όχι. Δεν το περίμενα αυτό!». Ο γιατρός της Ροθ της τηλεφώνησε την επόμενη μέρα και της είπε: «Είναι σίγουρα καρκίνος».

Η Ροθ δήλωσε στους New York Times: «Κατέρρευσα». Θα άρχιζε χημειοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο Georgetown, αλλά ένας φίλος της συνέστησε να δει πρώτα τον Δρ. Φίλιπ Πάτι στο Memorial Sloan Kettering, ο οποίος στη συνέχεια της είπε ότι ο καρκίνος της περιείχε τη μετάλλαξη που καθιστούσε απίθανο να ανταποκριθεί καλά στη χημειοθεραπεία. Είχε, ωστόσο επιλεγεί να ξεκινήσει τη δοκιμή με dostarlimab.

Η Ροθ δεν περίμενε πως η δοκιμή θα λειτουργούσε και είχε προγραμματίσει να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και ενδεχομένως χειρουργική επέμβαση μετά το τέλος της δοκιμής – ακόμη και να αφαιρέσει τις ωοθήκες της και να τις βάλει κάτω από τα πλευρά της για να τις διατηρήσει.

Μετά τη δοκιμή, η Δρ. Τσέρκεκ της είπε τα καλά νέα. «Κοιτάξαμε τις εξετάσεις σου» είπε. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας καρκίνος». Και η Ροθ πρόσθεσε: «Το είπα στην οικογένειά μου και δεν με πίστεψαν».
Κια βεβαια το ακομα καλυτερο.Θα το δοκιμασουν και για αλλους καρκινους!
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,524 μηνύματα.
Προς ενημέρωση

για συγγενικά μας πρόσωπα,φιλικά μας πρόσωπα που θα ήθελαν να προβούν σε εξέταση μαστογραφίας .

Δωρεάν μαστογραφία για 1,3 εκατ. γυναίκες: Από αύριο η αποστολή των πρώτων SMS​

Εγκαινιάζεται το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» - Τα επόμενα βήματα

https://www.naftemporiki.gr/story/1...WNDs3X7GRo7J32GEOf8_4auuSjD82QWmJILj78vviEcCU

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Συναγερμός προκλήθηκε στη Βρετανία με τον εντοπισμό του ιού της πολιομυελίτιδας, ο οποίος έχει εξαλειφθεί από το 2003, στα λύματα στο Λονδίνο.

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αναφέρει ότι πιθανότατα εισήχθη στο Λονδίνο από κάποιον που έκανε το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας πρόσφατα στο εξωτερικό. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου.


«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προστατευμένο από τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα άτομα μπορεί να παραμείνουν σε κίνδυνο», δήλωσε η Δρ Vanessa Saliba, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA.


Στην παιδική ηλικία

Ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος του προγράμματος ρουτίνας για την παιδική ηλικία. Χορηγείται τρεις φορές πριν από την ηλικία του ενός έτους και στη συνέχεια ξανά στην ηλικία των τριών και 14 ετών.


Η απορρόφηση των τριών πρώτων δόσεων είναι περίπου 86% στο Λονδίνο, πολύ κάτω από τα επίπεδα-στόχους, με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνά το 90%. Οι υγειονομικές αρχές έχουν έχουν ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την κατάσταση.


Η ανίχνευση​


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός προέρχεται από κάποιον που είχε εμβολιαστεί στο εξωτερικό με εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το στόμα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2004. Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων το άτομο αυτό στη συνέχεια απέβαλε ίχνη του ιού, τα οποία ανιχνεύθηκαν από τη δειγματοληψία των λυμάτων.


Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή του ιού μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί σε άλλους και να μεταλλαχθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως «προερχόμενη από το εμβόλιο» πολιομυελίτιδα. Αν και ασθενέστερη από την αρχική ή «άγρια» μορφή της νόσου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,628 μηνύματα.
Νεότερα για γονιδιακή θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας


Νέες ελπίδες.
Προς έγκριση και στις ΗΠΑ γονιδιακή θεραπεία για τη «μεσογειακή» αναιμία.
Την Παρασκευή 10/06/2022, μια επιτροπή αποτελούμενη από 13 (δεκατρείς) ανεξάρτητους ειδικούς στους οποίους ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχε αναθέσει την εξέταση του φακέλου της αίτησης της εταιρίας Bluebird Bio Inc., με την οποία η εταιρία ζητούσε να χορηγηθεί άδεια στη θεραπεία “beti-cel” (Betibeglogene autotemcel) που έχει αναπτύξει για την αντιμετώπιση της ομόζυγης β-θαλασσαιμίας, εισηγήθηκε ομοφώνως (13 ψήφοι έναντι μηδέν) στον Οργανισμό την έγκριση της θεραπείας.
Πρόκειται για γονιδιακή θεραπεία που γίνεται εφάπαξ και κατά την οποία μέσω ενός ιού που χρησιμοποιείται ως όχημα μεταφοράς, ένα τροποποιημένο λειτουργικό γονίδιο της β-αλυσίδας της αιμοσφαιρίνης ενσωματώνεται στα προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα των ασθενών που πάσχουν από β-μεσογειακή αναιμία, με σκοπό την παραγωγή επαρκών ποσοτήτων λειτουργικών β-αλυσίδων, τη συνακόλουθη παραγωγή επαρκών ποσοτήτων αιμοσφαιρίνης ενηλίκου και την απεξάρτηση από τις μεταγγίσεις αίματος.
Τα στοιχεία που προσκόμισε η εταιρία συνηγορούν στο ότι η προτεινόμενη θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας την διατήρηση ικανοποιητικών επιπέδων αιμοσφαιρίνης επί τουλάχιστον έναν χρόνο και συνεπώς την πλήρη απαλλαγή του πάσχοντος από την ανάγκη μεταγγίσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η ανθρώπινη αιμοσφαιρίνη (δείτε στην εικόνα) είναι ένα τετραμερές σύμπλεγμα, αποτελούμενο από 4 συνολικά αλυσίδες, 2 τύπου α και 2 τύπου β, σε κάθε μία από τις οποίες είναι προσκολλημένο ένα μόριο αίμης. Στην αίμη υπάρχει σίδηρος, ο οποίος είναι σε θέση να δεσμεύει το οξυγόνο.
Η αιμοσφαιρίνη κάνει ακριβώς αυτό: κουβαλάει οξυγόνο. Βρίσκεται μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία κάνουν αδιάκοπα τη διαδρομή πνεύμονες-ιστοί, μεταφέροντας το οξυγόνο και στο πιο απομακρυσμένο τμήμα του οργανισμού.
Οι αλυσίδες της αιμοσφαιρίνης είναι πρωτεΐνες. Για να κατασκευαστούν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα σχέδια κατασκευής που είναι αποθηκευμένα, και μάλιστα κωδικοποιημένα, στα αντίστοιχα γονίδια. Αυτό είναι ουσιαστικά τα γονίδια: τμήματα DNA με κωδικοποιημένες πληροφορίες.
Όταν τα γονίδια είναι ελαττωματικά και οι πληροφορίες τους λανθασμένες, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα.
Στην περίπτωση των θαλασσαιμιών (α και β), στα γονίδια των αντίστοιχων αλυσίδων υπάρχουν γενετικά σφάλματα (π.χ. μεταλλάξεις), με αποτέλεσμα τη σύνθεση ανεπαρκών ποσοτήτων των αλυσίδων αυτών. Είναι, λοιπόν, οι θαλασσαιμίες ποσοτικές διαταραχές.
Ειδικά για τη θαλασσαιμία τύπου β:
Ο καθένας μας διαθέτει 2 αντίτυπα του γονιδίου που ελέγχει τη σύνθεση των αλυσίδων τύπου β (έχουμε κληρονομήσει ένα από κάθε γονέα).
Αν το ένα από τα δύο γονίδια είναι προβληματικό, η προκαλούμενη ποσοτική διαταραχή (μερική ένδεια β-αλυσίδων) είναι συνήθως χωρίς συνέπειες: το άλλο γονίδιο, το υγιές, είναι αρκετό για να παράγει αρκετές αλυσίδες β ώστε να μην έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Η κατάσταση αυτή καλείται ετερόζυγη β-θαλασσαιμία και είναι συχνή στα μέρη μας (υποστηρίζεται σοβαρά ότι επειδή η ετερόζυγη αυτή κατάσταση κάνει το ερυθρό αιμοσφαίριο αφιλόξενο για το παράσιτο της ελονοσίας, ο λόγος που το προβληματικό γονίδιο δεν εξαφανίστηκε ως αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής είναι ακριβώς η προστασία που αποκτούσε το άτομο-φορέας του γονιδίου στα μέρη όπου ενδημούσε η ελονοσία). Η ίδια κατάσταση, παλαιότερα αναφερόταν ως «στίγμα μεσογειακής αναιμίας», κακώς, πολύ κακώς. Δεν στιγματίζουμε κανέναν άνθρωπο και για τίποτε και πολύ περισσότερο επειδή φέρει γενετική αιματολογική διαταραχή για την οποία δεν ευθύνεται. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι και η ονομασία «μεσογειακή» για τη νόσο αυτή, μάλλον πρέπει επίσης να εγκαταλειφθεί: δεν απαντάται μόνο στη λεκάνη της Μεσογείου. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι και ο όρος «θαλασσαιμία» είναι άκυρος, ιδιαίτερα στην ελληνική γλώσσα (θάλασσα στο αίμα;!), όμως έχει καθιερωθεί διεθνώς από τους αλλοδαπούς επιστήμονες που την περιέγραψαν πρώτοι, οπότε η ελληνική ορολογία δεν είναι εύκολο να απαλλαγεί από το αντιδάνειο αυτό.
Αν και τα 2 β γονίδια είναι προβληματικά (ομόζυγη β-θαλασσαιμία), τότε το πρόβλημα είναι σοβαρό. Ο οργανισμός βρίσκεται σε πολύ μεγάλη έως πλήρη ένδεια β αλυσίδων και συνεπώς αιμοσφαιρίνης και η μόνη λύση να μεταφερθεί σωστά το οξυγόνο είναι η μετάγγιση αίματος: η προσφορά συμβατών ερυθρών αιμοσφαιρίων από ανθρώπινους δότες. Εκτός της μεγάλης ταλαιπωρίας, ο άρρωστος, ως πολυμεταγγιζόμενος, αποκτά και προβλήματα από τις μεταγγίσεις, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η υπερσιδήρωση (το μεταγγιζόμενο αίμα «φορτώνει» τον οργανισμό του ασθενούς με επιπλέον σίδηρο). Ο πλεονάζων σίδηρος συγκεντρώνεται σε διάφορα όργανα και προξενεί χρόνιες βλάβες που προστίθενται σε εκείνες της νόσου. Απαιτείται λοιπόν και «αποσιδήρωση», ως ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των ατυχών γεγονότων.
Πρόσφατα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ομόζυγης β-θαλασσαιμίας έλαβε έγκριση το φάρμακο λουσπατερσέπτη, ένας παράγοντας ωρίμανσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ένα «τονωτικό της αιμοποίησης» (αδόκιμος όρος, μόνο για να κατανοήσετε τι περίπου συμβαίνει), που μειώνει την ανάγκη μεταγγίσεων.
Η γονιδιακή θεραπεία όμως, ως απευθυνόμενη στη «ρίζα» του προβλήματος, στην αντικατάσταση δηλαδή του προβληματικού γονιδίου, υπόσχεται περισσότερα. Δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες, ωστόσο μία είναι πολύ σημαντική:
Ορισμένοι ασθενείς που ήταν εξαρτημένοι από μεταγγίσεις και υποβλήθηκαν στην προτεινόμενη γονιδιακή θεραπεία, σταμάτησαν ακόμη και τη θεραπεία αποσιδήρωσης (στην οποία συνέχιζαν να υποβάλλονται για να αποβάλλουν τον σίδηρο που είχαν συσσωρεύσει τόσα χρόνια): τώρα, για την αποβολή του σιδήρου, τους κάνουν αφαίμαξη!
Ευχές και μόνο, για την επιτυχία και γενίκευση της μεθόδου.
ΥΓ. Ο FDA δεν είναι υποχρεωμένος να δεχθεί τη γνώμη της επιτροπής ειδικών, κανείς όμως δεν αναμένει να απορρίψει ομόφωνη εισήγηση για τόσο σημαντικό θέμα. Ο Οργανισμός θα αποφασίσει το πολύ μέχρι τις 19 Αυγούστου. Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός έχει ήδη χορηγήσει προσωρινή άδεια από τον Απρίλιο του 2020, ωστόσο η βαρύτητα της άποψης των ειδικών του FDA είναι πολύ μεγάλη και γι' αυτό έγραψα το παρόν.


 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,778 μηνύματα.
Νεότερα για γονιδιακή θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας





Μας αλλάζουν τα γονίδια και μας μολύνουν με ιούς και μας το πουλάνε σαν θεραπεία; Ε ρε τους σατανάδες!!!
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Νατα μας!Πολυ ασχημο νεο!Κια κομα δεν εχουν βρει τι το προκαλει!

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Πειτε τετοια τωρα που εχω ξεσκιστει στα μπανια...,κοντα μας ειναι...ελπιζω να μην μετακομισει σε αρμυρα νερα...:scare2:

Ισραήλ: 36χρονος πέθανε από ναιγλερίαση που προκλήθηκε από μια σπάνια αμοιβάδα

Ένας 36χρονος από το βόρειο Ισραήλ πέθανε εξαιτίας επιπλοκών μηνιγγοεγκεφαλίτιδας αφότου προσβλήθηκε από μια σπάνια αμοιβάδα η οποία «τρώει» τον εγκέφαλο, ανακοίνωσε την Παρασκευή (05/08) το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Το θύμα, που δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, πέθανε από νεγλαιρίαση – γνωστή επίσης ως πρωτογενής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (primary amoebic meningoencephalitis ή PAM) – μια σπάνια λοίμωξη του εγκεφάλου, η οποία προκαλείται από την αμοιβάδα Naegleria fowleri.


Ο μικροοργανισμός συναντάται συνήθως σε περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει διατάξει έρευνα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του σπάνιου περιστατικού.


Το κρούσμα διαγνώστηκε στο ιατρικό κέντρο Poriya στην Τιβεριάδα, ένα θέρετρο στο βορειοανατολικό Ισραήλ κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας.


Λόγω της σπανιότητας του περιστατικού, κλινικό δείγμα εστάλη για ανάλυση στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών.


Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης PAM μέσω της ρινικής κοιλότητας, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και έμετο. Καθώς η λοίμωξη επιδεινώνεται, τα συμπτώματα – που εμφανίζονται 1-9 ημέρες μετά την έκθεση – μπορεί να εξελιχθούν σε επιληπτικές κρίσεις ή παραισθήσεις.

 

Wonderkid

Περιβόητο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,164 μηνύματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top