• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Ιατρικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.108 μηνύματα.
Ότι χειροτερο αν ισχυει..καθως εχει ΄πολυ μεγαλη θνησιμοτητα.

Ένας έφηβος που νοσηλεύεται με γρίπη των πτηνών (H5N1) στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά ενδέχεται να έχει μια μεταλλαγμένη παραλλαγή του ιού που τον καθιστά πιο μεταδοτικό μεταξύ των ανθρώπων, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου ορισμένα κρούσματα του H5N1 δεν ανιχνεύονται.


Ο νεαρός, όπως αναφέρει ο Guardian, εμφάνισε συμπτώματα στις 2 Νοεμβρίου και νοσηλεύτηκε αρχικά στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βρετανικής Κολομβίας στις 8 Νοεμβρίου. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η έρευνα έδειξε ότι η παραλλαγή του H5N1 που προκάλεσε τη νόσο στον έφηβο έδειξε μια πιθανή μετάλλαξη στο σημείο του γενετικού υλικού που είναι γνωστό ότι κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον ιό.

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο H5N1 έχει την ικανότητα να μοιάζει περισσότερο με ανθρώπινο ιό. Ωστόσο, για την ώρα τουλάχιστον, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν η μετάλλαξη είναι πιο επικίνδυνη για τους ανθρώπους.


Για την ώρα δεν έχει νοσήσει άλλος από το περιβάλλον του εφήβου. Πάντως, παραμένει ασαφές πώς μολύνθηκε ο νεαρός που δεν ήλθε σε επαφή με πουλερικά, αλλά με κατοικίδια ζώα, όπως σκύλους, γάτες και ερπετά. Είναι πιθανό ένα από αυτά τα ζώα να ήλθε σε επαφή με νεκρό πουλί ή ζώο και να μετέδωσε τον ιό στον έφηβο.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή του Η5Ν1 που κυκλοφορεί μεταξύ των πτηνών στη Βρετανική Κολομβία και τις βορειοδυτικές ΗΠΑ εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες, αρκετά χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στη Βόρεια Αμερική. Η παραλλαγή αυτή προκάλεσε τη νόσο σε 11 εργαζόμενους στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, οι οποίοι σκότωναν μολυσμένα πουλερικά, αν και οι εργαζόμενοι αυτοί δεν είχαν την πιθανή μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε στους εφήβους.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.108 μηνύματα.
Φωναζουν χρονια τωρα οι γιατροι αλλα οοοοοοοχι....ο ελληναρας,μαθημενος απο την ελληνιδα μανα που τα ξερει ολα...για το ακθε τι αντιβιωση.Το πληρωνουμε σε ζωες αυτο.

Επικίνδυνα τα θεωρεί με έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η οποία μπορεί να γίνει αφορμή για ταξιδιωτικές οδηγίες από ξένα κράτη - Μιλούν ο Νικόλαος Β. Σύψας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και η Αικατερίνη Αργυράκη, Γενική Γραμματέας​

Tα ανθεκτικά μικρόβια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νοσοκομεία, λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης - Πρωτιά στην χρήση αντιβιοτικών

«Η μικροβιακή αντοχή είναι αόρατη, όχι και τα θύματά της» ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας - Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά. Η πρόσφατη απώλεια του ψυχιάτρου Δημήτρη Σούρα, που αποδόθηκε σε διεισδυτική στραφυλοκοκκική λοίμωξη, υπενθύμισε τη διαρκή μάχη του ανθρώπου με τα παθογόνα, τους «έξυπνους» μικροοργανισμούς πίσω από σοβαρές λοιμώξεις, όπως πνευμονίες, σηψαιμίες και χειρουργικές λοιμώξεις, που καταργούν πανίσχυρα αντιβιοτικά και σήμερα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Επειτα, η έκθεσή του στο βακτήριο εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, σύμφωνα με πηγές, υπογραμμίζει ότι οι αθέατοι «εχθροί» κρύβονται παντού, σε αποικίες ακόμα στο ανθρώπινο σώμα και, κυρίως, στα χέρια μας.

«Σκεφτείτε τις φορές που βρεθήκατε σε κάποιο εστιατόριο με φίλους, πόσοι έπλυναν τα χέρια τους προτού ξεκινήσουν να τρώνε;» σχολιάζει για τα πανταχού παρόντα μικρόβια -όσο και την κακή σχέση με βασικούς κανόνες υγιεινής- η κυρία Αικατερίνη Αργυράκη, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» για το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής. «Η μικροβιακή αντοχή είναι η ικανότητα των μικροοργανισμών να αντιστέκονται στη δράση των αντιβιοτικών. Εμφανίζεται όταν τα αρχικά ευαίσθητα στα αντιβιοτικά μικρόβια αποκτούν μηχανισμούς που τα καθιστούν ανθεκτικά.


Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της υπερβολικής και ανορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών, που καταστρέφει τα ευαίσθητα στελέχη, επιτρέποντας στα ανθεκτικά να πολλαπλασιαστούν, είναι η πίεση επιλογής. Μάλιστα, τα ανθεκτικά στελέχη μπορούν να μεταφέρουν γονιδιακά την αντοχή σε άλλα μικρόβια, ενισχύοντας την εξάπλωσής της», εξηγεί.
Tα ανθεκτικά μικρόβια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νοσοκομεία, λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης - Πρωτιά στην χρήση αντιβιοτικών


Κάθε χρόνο, όπως παρατηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μικρόβια ικανά να καταργούν τουλάχιστον τρεις (πολυανθεκτικά-MDR) και περισσότερες κατηγορίες αντιβιοτικών (εκτεταμένης αντοχής-XDR) ή ακόμα και κάθε διαθέσιμο αντιβιοτικό (πανανθεκτικά - PDR) στοιχίζουν άμεσα τη ζωή σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους και συμβάλλουν στον θάνατο 5 επιπλέον εκατομμυρίων. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ξεπερνώντας τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Νικόλαος Β. Σύψας**, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ο οποίος, εστιάζοντας στη χρονίως πάσχουσα Ελλάδα στο ζήτημα της μικροβιακής αντοχής, τονίζει την ανάγκη γενναίων παρεμβάσεων.

Γιατρέ, γράψε μου μια αντιβίωση

Πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα (πρωτοβάθμια περίθαλψη) αναδείχθηκαν οι Ελληνες για το 2023 μέσα από την έκθεση του αρμόδιου ευρωπαϊκού δικτύου επιτήρησης (ESAC-Net), που κατέταξε τη χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη με 28,5 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (20 ημερήσιες δόσεις). Αντίστοιχες επιδόσεις σημείωσε και στη χορήγηση αντιβιοτικών «τελευταίας γραμμής» στα νοσοκομεία -«ύστατη λύση» για πολυανθεκτικά βακτήρια που κατήργησαν άλλες θεραπευτικές επιλογές-, κατακτώντας την κορυφή με 15,90% έναντι 5,40% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οπως και τα περισσότερα κράτη, η Ελλάδα φαίνεται να αποκλίνει από τους στόχους που έθεσε η Ε.Ε. για το πρόβλημα των ανθεκτικών μικροβίων έως το 2030, ούτως ειπείν τη μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών στην κοινότητα κατά 20%.

«Καταναλώνουμε από 2,3 έως 3,3 φορές περισσότερα αντιβιοτικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανάλογα με την κατηγορία. Η χρήση ευρέως φάσματος αντιβιοτικών είναι ιδιαίτερα υψηλή, ακόμα και για κοινές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με πιο στενού φάσματος αντιμικροβιακά. Στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα η χορήγηση ευρέως φάσματος αντιβιοτικών γίνεται συχνά εμπειρικά», σημειώνει η κυρία Αργυράκη* και επιμένει σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα της κουλτούρας μας, την αλόγιστη και λανθασμένη χρήση αντιβιοτικών.

«Πολλοί ασθενείς ζητούν πιεστικά από τους γιατρούς να τους γράψουν αντιβιοτικά, ακόμη και για περιπτώσεις όπου τα αντιβιοτικά δεν έχουν αποτέλεσμα, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού», αναφέρει, κάνοντας λόγο για έναν φαύλο κύκλο: «τα απλά αντιβιοτικά γίνονται αναποτελεσματικά, απαιτούνται ισχυρότερα φάρμακα και τελικά προκύπτουν λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια». «Αν και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έφερε βελτιώσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα υπερκατανάλωσης αντιμικροβιακών», σχολιάζει στο «ΘΕΜΑ».

Απειλή (και) για τον τουρισμό τα ελληνικά νοσοκομεία
Tα ανθεκτικά μικρόβια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νοσοκομεία, λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης - Πρωτιά στην χρήση αντιβιοτικών


Κλείσιμο
Στις 21 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δημοσίευσε πορίσματα από την επίσκεψη κλιμακίου του τον περασμένο Απρίλιο στα ελληνικά νοσοκομεία. «Η έκθεση γράφει ξεκάθαρα πως τα ελληνικά νοσοκομεία πλέον δεν είναι ασφαλή για τους ασθενείς, εξαιτίας της υψηλής συχνότητας λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια», σχολιάζει ο κ. Σύψας για την υψηλή συχνότητα λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, όπως η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae), η ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) και το βακτήριο Acinetobacter baumannii.

«Είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη γιατί, πλέον, μπορεί να αποτελέσει πειστικό λόγο, ακόμα και για κυβερνήσεις, να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό της Ελλάδας. Ελπίζουμε να μη συμβεί», τονίζει.


Τα συμπεράσματα ευθυγραμμίζονται με τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος REVERSE, που συνέκρινε νοσοκομεία της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, διαπιστώνοντας ότι η συχνότητα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας είναι παρόμοια με της Ρουμανίας και πολλαπλάσια από τις δύο χώρες της Δυτικής Μεσογείου. «Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα», σημειώνει ο κ. Σύψας.

«Αυτή τη στιγμή τρέχει μια χρηματοδότηση από το RRF (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και άλλους φορείς ξεκινούν μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος με πρόσληψη ειδικών νοσηλευτών λοιμώξεων σε σειρά από νοσοκομεία, συλλογή δεδομένων και ενίσχυση νοσοκομείων με κατάλληλο εξοπλισμό -κυρίως στα πνευμονολογικά εργαστήρια».

«Εχουμε πλέον συστηματικές, οργανωμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. Η Πολιτεία, βέβαια, πρέπει να επενδύσει γενναία. Χωρίς χρηματοδότηση και οργάνωση, δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι επιπτώσεις της μικροβιακής αντοχής δεν περιορίζονται στα νοσοκομεία», καταλήγει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε χρόνο καταγράφονται 112.000 ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια στην Ελλάδα. Στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, περισσότεροι από 670.000 θάνατοι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με ανθεκτικά παθογόνα, ενώ το ετήσιο κόστος τους σε δαπάνες υγείας και χαμένες εργατοώρες εκτιμάται σε περίπου 11,7 δισ. ευρώ.


* Αικατερίνη Αργυράκη, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων
* * Νικόλαος Β. Σύψας, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.108 μηνύματα.
Ελεος με αυτες τις χωρες.Δεν ειναι τυχαιο οτι εμφανιζονται ολα τα θανατηφορα και καινουργια νοσηματα σε αφρικη και ασια,λογω διατριφικων συνηθειων αλλα και συνθηκων διαβιωσης.Κατι πρεπει να γινει.

«Συναγερμός» στο Κονγκό: Άγνωστη ασθένεια έχει προκαλέσει τον θάνατο 143 ανθρώπων

Μια άγνωστη ασθένεια σκότωσε 143 ανθρώπους στη νοτιοδυτική επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό τον Νοέμβριο, δήλωσαν οι τοπικές Aρχές στο Reuters.

Τα μολυσμένα άτομα είχαν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως υψηλό πυρετό και σοβαρούς πονοκεφάλους, δήλωσαν τη Δευτέρα ο Remy Saki, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Kwango και ο Apollinaire Yumba, υπουργός Υγείας της επαρχίας, όπως μεταδίδει το Reuters.



Μια ιατρική ομάδα έχει σταλεί στην υγειονομική ζώνη Panzi για τη συλλογή δειγμάτων και τη διεξαγωγή ανάλυσης προκειμένου να εντοπιστεί η ασθένεια.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική καθώς ο αριθμός των μολυσμένων συνεχίζει να αυξάνεται, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της κοινωνίας των πολιτών Cephorien Manzanza.

«Το Panzi είναι μια αγροτική ζώνη, επομένως υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια φαρμάκων», είπε ο Manzanza.

Οι άρρωστοι άνθρωποι πεθαίνουν στα σπίτια τους λόγω έλλειψης θεραπείας, είπαν οι Saki και Yumba.

Ένας τοπικός επιδημιολόγος είπε ότι οι γυναίκες και τα παιδιά επηρεάστηκαν πιο σοβαρά επηρεασμένα από την ασθένεια.

Ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε την Τρίτη ότι η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ ενημερώθηκε για την παρουσία της νόσου την περασμένη εβδομάδα και ότι εργάζεται μαζί με το υπουργείο δημόσιας υγείας του Κονγκό για να προβεί σε περαιτέρω έρευνες.
 

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.905 μηνύματα.
Φωναζουν χρονια τωρα οι γιατροι αλλα οοοοοοοχι....ο ελληναρας,μαθημενος απο την ελληνιδα μανα που τα ξερει ολα...για το ακθε τι αντιβιωση.Το πληρωνουμε σε ζωες αυτο.
καλά, μη νομίζεις και στα άλλα κράτη πως είναι καλύετρα στα νοσοκομεία. Είναι η πρώτη αιτία θανατου και στη Γερμανία, αλλά μένει στα κρυφά γράμματα, γιατί αν ένας καρκονοπαθής πεθάνει από ενδονοσοκομιακή λοίμωξη, παντού θα γράψουν πως πέθανε από καρκίνο.
Βέβαια στην καθημερινότητα, εμείς στην Ελλάδα καταναλώνουμε πολύ περισσότερα, νομίζω. Δηλ βλέπω για ένα απόστημα, σου δίνουν μια γερή δόση. Εδώ, τίποτα.
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλλεται Γιατρός και μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.978 μηνύματα.
καλά, μη νομίζεις και στα άλλα κράτη πως είναι καλύετρα στα νοσοκομεία. Είναι η πρώτη αιτία θανατου και στη Γερμανία, αλλά μένει στα κρυφά γράμματα, γιατί αν ένας καρκονοπαθής πεθάνει από ενδονοσοκομιακή λοίμωξη, παντού θα γράψουν πως πέθανε από καρκίνο.

Δεν ισχύει.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.108 μηνύματα.
καλά, μη νομίζεις και στα άλλα κράτη πως είναι καλύετρα στα νοσοκομεία. Είναι η πρώτη αιτία θανατου και στη Γερμανία, αλλά μένει στα κρυφά γράμματα, γιατί αν ένας καρκονοπαθής πεθάνει από ενδονοσοκομιακή λοίμωξη, παντού θα γράψουν πως πέθανε από καρκίνο.
Βέβαια στην καθημερινότητα, εμείς στην Ελλάδα καταναλώνουμε πολύ περισσότερα, νομίζω. Δηλ βλέπω για ένα απόστημα, σου δίνουν μια γερή δόση. Εδώ, τίποτα.
Πηγη; Η λεμε και καμια μαμακια να περναει η ωρα;

Γιατι στις σκανδιναβικες χωρες εχουν για τους ελληνες ασθενεις ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΤΕΡΥΓΑ..ακριβως επειδη ειμαστε επικινδυνοι πλεον και καθισταμε τα νοσοκομεια επικινδυνα,αφου τα μικροβια μας εχουν αντοχη στις αντιβιωσεις και οπου παμε ''μολυνουμε'' και τα αλλα νοσοκομεια.ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ.ΦΑΚΤ και ας μην σου αρεσει.
 

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.905 μηνύματα.
Δεν ισχύει.
για λέγε, τι ισχύει. Πηγή ειναι η κυρα Κατίνα της γειτονιάς (χεχε, τη λένε και Κάτριν)
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Πηγη; Η λεμε και καμια μαμακια να περναει η ωρα;

Γιατι στις σκανδιναβικες χωρες εχουν για τους ελληνες ασθενεις ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΤΕΡΥΓΑ..ακριβως επειδη ειμαστε επικινδυνοι πλεον και καθισταμε τα νοσοκομεια επικινδυνα,αφου τα μικροβια μας εχουν αντοχη στις αντιβιωσεις και οπου παμε ''μολυνουμε'' και τα αλλα νοσοκομεια.ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ.
δεν το πιστεύω! πηγή;
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

ΦΑΚΤ και ας μην σου αρεσει.
γιατί να μη μου αρεσει;
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλλεται Γιατρός και μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.978 μηνύματα.
Οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις στην Ελλάδα είναι τόσο διαδεδομένες επειδή δεν υπάρχουν πρωτόκολλα υγείας . Εμείς τότε σαν φοιτητές μπαίναμε σχεδόν με τα ρούχα μας στα χειρουργεία( με κοντομάνικες μπλούζες πάνω από τα ρούχα και ποδοναρια πλαστικά πάνω από τα παπούτσια δρόμου).


Η νοοτροπία παίρνω αντιβίωση γιατί είναι «πιο δυνατό» φαρμακο και βοηθάει στα κρυολογήματα είναι φαινόμενο τριτοκοσμικών χωρών.
 

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.905 μηνύματα.
Οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις στην Ελλάδα είναι τόσο διαδεδομένες επειδή δεν υπάρχουν πρωτόκολλα υγείας . Εμείς τότε σαν φοιτητές μπαίναμε σχεδόν με τα ρούχα μας στα χειρουργεία( με κοντομάνικες μπλούζες πάνω από τα ρούχα και ποδοναρια πλαστικά πάνω από τα παπούτσια δρόμου).


Η νοοτροπία παίρνω αντιβίωση γιατί είναι «πιο δυνατό» φαρμακο και βοηθάει στα κρυολογήματα είναι φαινόμενο τριτοκοσμικών χωρών.
ναι, ρε συ, αλλά κατάλαβα πως μου είπες πως δεν ισχύει, το ότι όταν πεθάνει καρκονοπαθής στο νοσοκομείο με ενδονοσοκ λοίμωξη, γράφουν <καρκίνος>. Πώς γίνεται, ; γιατί και στη Γερμανία υπάρχουν πολλές ενδονοσοκομιακές λοιμώξεις.
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλλεται Γιατρός και μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.978 μηνύματα.
ναι, ρε συ, αλλά κατάλαβα πως μου είπες πως δεν ισχύει, το ότι όταν πεθάνει καρκονοπαθής στο νοσοκομείο με ενδονοσοκ λοίμωξη, γράφουν <καρκίνος>. Πώς γίνεται, ; γιατί και στη Γερμανία υπάρχουν πολλές ενδονοσοκομιακές λοιμώξεις.

Γιατί όταν πεθαίνει κάποιος από πνευμονία η άλλη λοίμωξη το γράφουμε όπως και συνέβη.
 

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Νευρολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15.204 μηνύματα.
Το σύστημα υγείας στο εξωτερικό είναι με βάση το καλό του ιατρού ενώ στην Ελλάδα είναι με βάση το καλό του ασθενή.

Στην Ελλάδα δεν υπαρχει πρωτοβάθμια καλή γιατί οι γενικοί ιατροί κατά βαση δεν ειναι καλοι΄ιατροι.

Τα αντιβioτικά γράφονται από ιατρούς .... το ότι οι φαρμακοποιοι παιζουνν τους ιατρους και με συμφωνιες με γενικούς ιατρούς που μερικοι ειναι εκτός τοπου και χρόνου συνταγογραφούν ένα σωρο avelox.

Πάρα πολλοι Ελληνες του εξωτερικού ειδικά σε Σκανδιναβικές χώρες πάνε στην Ελλαδα για υπηρεσιές υγειας και φάρμακα γιατι΄είναι πιο εύκολα προσβάσιμες.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:


δεν το πιστεύω! πηγή;
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Φυσικά και δεν ισχύει....
...........................................

παιδιά στο παίδων οταν δούλευα ειχε έρθει ενα νεογέννητο με υδροκέφαλο γιατί στην αγγλία του είχαν κλείσει αξονική σε 2 βδομάδες.
 
Τελευταία επεξεργασία:

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.905 μηνύματα.
Ευχαριστώ για την πληροφορία @paskmak . Η κυρά κάτριν, μου τα είχε πει αλλοιώς, πως πέθανε ο καρκινοπαθής πατερας της από λοίμωξη στο νοσοκομείο και εγραψαν ό,τι τους βόλευε στο πιστοποιητικό θανάτου. Τεσπα, ζωή σε μας

Tωρα θά θελα να ρωτησω τον @fockos για το συνδρομο των ανησυχων άκρων. Το έψαξα και μάλλον εκεί είναι το πρόβλημα του αγαπημένου μου προσώπου. Βρήκα στο διαδίκτυο, πως είναι ένα <φάσμα> ας το πω. Ίσως δε μιλώ με ιατρική ορολογία, αλλά με ...πιάνεις. Βρήκα πάρα πολλούς που το έχουν. Μια καλή φίλη, που επίσης το έχει, παίρνει μαγνήσιο κάθε βράδυ και τη βοηθά. Ο πεθερός μου το είχε και έτριβε τα πόδια κάθε βράδυ με πετρέλαιο. Υπάρχει κάποια συμβουλή, πρακτική;
(σ ευχαριστώ, που με βοήθησες να το βρω)
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

παιδιά στο παίδων οταν δούλευα ειχε έρθει ενα νεογέννητο με υδροκέφαλο γιατί στην αγγλία του είχαν κλείσει αξονική σε 2 βδομάδες.
Δεν την ξέρω την πάθηση, αλλά έχω φίλη στη Βρετανία, που έπαθε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, πίστεψε λόγω της γενικής καθυστέρησης, πως πρέπει να ετοιμάσει διαθήκη και ο οικογενειακός γιατρός της τα έκανε όλα σε χρόνο ρεκόρ. Δεν ξέρω, τι ακριβώς έκανε, αλλά μέχρι Σάββατο χειρουργείο έκανε η κοπέλα, προκειμένου να γίνουν όλα γρήγορα. Χειρουργείο/Εξετάσεις/Βιοψίες/χημειοθεραπείες, μέσα στο καλοκαίρι είχε ξαναγεννηθεί, δίχως να βάλει το χέρι στην τσέπη και δίχως έξτρα ασφάλεια. Δηλ, υπάρχει δυνατότητα, αν είναι μεγάλη ανάγκη. Τι να πω, ίσως ήταν τυχερή
 
Τελευταία επεξεργασία:

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Νευρολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15.204 μηνύματα.
Ευχαριστώ για την πληροφορία @paskmak . Η κυρά κάτριν, μου τα είχε πει αλλοιώς, πως πέθανε ο καρκινοπαθής πατερας της από λοίμωξη στο νοσοκομείο και εγραψαν ό,τι τους βόλευε στο πιστοποιητικό θανάτου. Τεσπα, ζωή σε μας

Tωρα θά θελα να ρωτησω τον @fockos για το συνδρομο των ανησυχων άκρων. Το έψαξα και μάλλον εκεί είναι το πρόβλημα του αγαπημένου μου προσώπου. Βρήκα στο διαδίκτυο, πως είναι ένα <φάσμα> ας το πω. Ίσως δε μιλώ με ιατρική ορολογία, αλλά με ...πιάνεις. Βρήκα πάρα πολλούς που το έχουν. Μια καλή φίλη, που επίσης το έχει, παίρνει μαγνήσιο κάθε βράδυ και τη βοηθά. Ο πεθερός μου το είχε και έτριβε τα πόδια κάθε βράδυ με πετρέλαιο. Υπάρχει κάποια συμβουλή, πρακτική;
(σ ευχαριστώ, που με βοήθησες να το βρω)
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
το μαγνήσιο μυοχάλαση και μπορεί να έχει πιο εύκολο ύπνο μπορει΄αν δε τον πιάνει να προσθέσει φυτικό σκεύασμα μελατονίνης 1mg μέχρι 3 (η οποία βοηθάει στην έλευση του ύπνου )

Αν δεν φτιάξει αυτά πρεπει να δοκιμάσει και την ενδεδειγμένη θεραπεία αγωνιστές ντοπαμίνης πχ mirapexin αρχίζει 0.125 και μπορει΄να φτάσει 0.5 (2 ώρες προ ύπνου) που την αυξάνεις ανα βδομάδα.
θέλει παρακολούθηση για ρύθμιση δόσης από νευρολόγο κανονικά.

Είναι συχνη νόσο καλό είναι να κάνει αιματολογικό έλεγχο πριν γενική αίματος , σιδηρος, φερριτίνη, ασβέστιο, ANA και να ελέγξει θυρεοειδή (TSH, FT4), προλακτίνη
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Δεν την ξέρω την πάθηση, αλλά έχω φίλη στη Βρετανία, που έπαθε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, πίστεψε λόγω της γενικής καθυστέρησης, πως πρέπει να ετοιμάσει διαθήκη και ο οικογενειακός γιατρός της τα έκανε όλα σε χρόνο ρεκόρ. Δεν ξέρω, τι ακριβώς έκανε, αλλά μέχρι Σάββατο χειρουργείο έκανε η κοπέλα, προκειμένου να γίνουν όλα γρήγορα. Χειρουργείο/Εξετάσεις/Βιοψίες/χημειοθεραπείες, μέσα στο καλοκαίρι είχε ξαναγεννηθεί, δίχως να βάλει το χέρι στην τσέπη και δίχως έξτρα ασφάλεια. Δηλ, υπάρχει δυνατότητα, αν είναι μεγάλη ανάγκη. Τι να πω, ίσως ήταν τυχερή
Ετυχε σε πολύ καλό οικογενειακό ιατρο΄που στην πλειοψηφιά τους είναι
 
Τελευταία επεξεργασία:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.108 μηνύματα.
Μακαρι να πανε καλα!


Η επιστημονική ομάδα έχει ανακαλύψει δύο νέα φάρμακα και μία κυτταρική θεραπεία για να αντιμετωπιστούν η κυριότερη μορφή άνοιας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το τραύμα στον νωτιαίο μυελό - Συμμετέχουν και spinoff εταιρείες για την παραγωγή τους​



Θεραπευτικό χτύπημα σε τρία νοσήματα που αποτελούν μείζονα προβλήματα της δημόσιας υγείας επιχειρεί ομάδα καταξιωμένων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στην Αθήνα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το τραύμα στον νωτιαίο μυελό, νοσήματα με βαθύ αποτύπωμα στην υγεία, στην κοινωνία και την οικονομία, βρίσκονται επί μακρόν στο ερευνητικό τους στόχαστρο, αλλά πλέον η φαρέτρα τους περιέχει πιθανά θεραπευτικά βέλη: δύο μελλοντικά φάρμακα και μία κυτταρική θεραπεία, για τα οποία δρομολογούνται κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.


Την επίμονη ομάδα απαρτίζουν οι καθηγητές Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Δημήτρης Τζεράνης, και η διευθύντρια Ερευνών του ΕΙΕ, Θεοδώρα Καλογεροπούλου.

20 χρόνια ερευνών

Οι Έλληνες επιστήμονες είναι αφοσιωμένοι στη νευροαναγεννητική ιατρική και την εμβιομηχανική του νευρικού ιστού από το 2004. Είκοσι χρόνια μετά οι ερευνητικοί τους κόποι αποδίδουν καρπούς.

«Η χώρα μας διαθέτει ερευνητικές ομάδες εξαιρετικής ποιότητας που μπορούν να διεκδικήσουν ανταγωνιστικές θέσεις στο διεθνές επιστημονικό πεδίο. Φιλοδοξία μας ήταν και είναι να προσφέρουμε καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις σημαντικών νοσημάτων που σήμερα δεν έχουν θεραπεία.


Γι’ αυτό εστιάσαμε σε ασθένειες που αποτελούσαν προκλήσεις. Το 2004 ήταν απόλυτη η ένδεια στο θεραπευτικό πεδίο για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Και ταυτόχρονα ήταν ορατό το κύμα της πανδημίας που θα προκαλούσε. Παγκοσμίως υπάρχουν πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.

Στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε αυτό τον τεράστιο αριθμό ασθενών, αλλά και τους φροντιστές τους», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής κ. Γραβάνης.

Ξεκινώντας από τη δυσχερή αφετηρία ότι δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την εκφύλιση και συνεπώς δεν είναι εφικτό να σχεδιαστούν θεραπείεςπου θα ελέγξουν τη νόσο, η επιστημονική ομάδα έθεσε ως στόχο τη θεραπεία των συμπτωμάτων που προκαλεί η εκφύλιση.



Επιτυχή πειράματα

«Στη νόσο Αλτσχάιμερ σχεδιάσαμε πολυδύναμα συνθετικά μόρια που έχουν συγχρόνως:


α) νευροπροστατευτική δράση αναστέλλοντας τον θάνατο των νευρώνων,
β) αντι-νευροφλεγμονώδη δράση περιορίζοντας τη διέγερση της εγκεφαλικής μικρογλοίας, και
γ) νευροαναγεννητική δράση προάγοντας την ανάπτυξη νέων νευρώνων από τα εγκεφαλικά νευρικά βλαστικά κύτταρα», σημειώνει ο κ. Γραβάνης.

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις της ομάδας έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες στα επιστημονικά περιοδικά «Molecular Psychiatry» και «Glia» και αφορούσαν την ευεργετική δράση της συνθετικής μικρονευροτροφίνης BNN27.

Η χορήγησή της μείωσε σημαντικά το φορτίο του νευροτοξικού αμυλοειδούς-β στον εγκέφαλο των ζώων (το β-αμυλοειδές σχετίζεται με την εκφύλιση των νευρώνων), ενίσχυσε την ανάπτυξη νέων νευρώνων, αποκατέστησε τη λειτουργία των νευρωνικών συνάψεων, ενώ μείωσε τη νευροφλεγμονή οδηγώντας σε σημαντική αποκατάσταση των γνωστικών λειτουργιών και της μνήμης των πειραματόζωων.

Εκτός από το μόριο BNN27, η ομάδα των ερευνητών έχει αναπτύξει επίσης μια σειρά συνθετικών ουσιών που μιμούνται τις ενδογενείς νευροτροφίνες, ουσίες εξαιρετικά σημαντικές για την προστασία και εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, οι οποίες ελαττώνονται στις νευροεκφυλιστικές νόσους.

Μία εξ αυτών θεωρείται πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Και για αυτό το φάρμακο η κλινική αξιολόγηση είναι προ των πυλών, καθώς η spinoff εταιρεία BioNature του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ υπέγραψε συμφωνία με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία Novaliq.

«Τώρα σχεδιάζονται οι κλινικές μελέτες σε συνεργασία με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς στις ΗΠΑ και το 2028 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα», περιγράφει ο κ. Γραβάνης, που έχει αφιερώσει δεκαετίες στην έρευνα και τη διδασκαλία.Διευθύντρια Ερευνών του ΕΙΕ: Θεοδώρα Καλογεροπούλου


Τραύμα νωτιαίου μυελού

Η ερευνητική ομάδα από το 2016 εστιάζει επίσης στη θεραπεία του τραύματος του νωτιαίου μυελού και της αναστροφής της συνεπαγόμενης παράλυσης. Επειτα από οκτώ χρόνια έρευνας ανέπτυξε νευροεμφύτευμα, του οποίου η μεταμόσχευση στον τραυματισμένο νωτιαίο μυελό ποντικών οδήγησε σε αναστροφή της παράλυσης.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “npj Regenerative Medicine”, και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Το νευροεμφύτευμα αποτελείται από ένα τρισδιάστατο ικρίωμα κολλαγόνου, μέσα στο οποίο φιλοξενούνται νευρικά βλαστικά κύτταρα. Για να προχωρήσουμε στην κλινική εφαρμογή του νευροεμφυτεύματος που θα επιτρέψει τη θεραπεία της παράλυσης ατόμων με τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό, ιδρύσαμε μία ακόμη spinoff εταιρεία, τη ReNeuroCell Therapeutics, η οποία συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία Neurocords και την ελληνική φαρμακευτική Uni-Pharma», λέει ο κ. Γραβάνης.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νέων μεθόδων μεταφοράς φαρμάκων γονιδιακής, πρωτεϊνικής ή κυτταρικής φύσης στον εγκέφαλο με τη βοήθεια μιας νέας γενιάς μαλακών ιατρικών νανορομπότ (χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας).

«Η διαδικασία ανάπτυξης νέων πρωτότυπων φαρμάκων έχει μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, αλλά η προσπάθεια αξίζει τόσο ιατρικά όσο και οικονομικά για τη χώρα», επισημαίνει ο κ. Γραβάνης, ερωτηθείς από το «ΘΕΜΑ» αν είχε σταθμίσει το κόστος και το όφελος αυτής της μακράς ερευνητικής διαδρομής στο ξεκίνημά της το 2004.

«Η έρευνα δεν έχει προθεσμίες, μόνο όραμα και προσήλωση στη θεραπεία και τους ασθενείς. Προσωπικά αισθάνομαι ότι οφείλω να επικοινωνώ το αποτέλεσμα της έρευνάς μας στους πολίτες γιατί αυτή υποστηρίζεται με τα χρήματά τους», λέει ο καθηγητής.

Καταλήγοντας αναφέρει με έμφαση πως «η Ελλάδα μόνο κερδισμένη θα βγει αν επενδύσει στην έρευνα», και ζητεί από την Πολιτεία να ενισχύσει τις ερευνητικές ομάδες και να τις συνδέσει με τα πανεπιστήμια και τη φαρμακοβιομηχανία «για να αναπτυχθούν προϊόντα, φάρμακα και θεραπείες υψηλής προστιθέμενης αξίας, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να παραμείνουν ή να επαναπατριστούν τα πολύτιμα επιστημονικά μυαλά της χώρας».
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.108 μηνύματα.

Tο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024 αναφέρθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox (ευλογιά των πιθήκων). Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ παρατηρείται αύξηση των περιστατικών mpox το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και η διασπορά του ιού mpox συνεχίζεται στη χώρα μας, όπως και διεθνώς.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής:


«Tο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024 αναφέρθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox. Λόγω της παρατηρούμενης αύξησης των περιστατικών mpox το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η διασπορά του ιού mpox συνεχίζεται στη χώρα μας και διεθνώς.


Η νόσος mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός προκαλώντας πιο ήπια συμπτώματα.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό mpox περιλαμβάνουν:


  • Πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Οι τρόποι μετάδοσης της νόσου mpox περιλαμβάνουν:

  • α. Στενή προσωπική επαφή
  • β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά
  • γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)
  • δ. Βάση των υφιστάμενων επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα, η νόσος mpox μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά

Ο ΕΟΔΥ συστήνει:

Αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που έχουν τα συμπτώματα (πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ή χαρακτηριστικό εξάνθημα που εμφανίζεται 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων)

Αν εμφανίσετε συμπτώματα, αναζητείστε ιατρική βοήθεια και αποφύγετε σεξουαλικές επαφές ή στενή επαφή με άλλα άτομα

Εμβολιασμός έναντι mpox σύμφωνα με τις σχετικές συστάσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές περιγράφονται παρακάτω:

  • Άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Επαγγελματίες υγείας και φροντίδας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου mpox κλπ).
  • Άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες (ο κατάλογος των περιοχών των χωρών επικαιροποιείται από τον ΕΟΔΥ και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του). Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους καθώς και για ειδικές συνθήκες (π.χ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.
  • Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου mpox συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά από την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.
Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.

Ο εμβολιασμός έναντι mpox πραγματοποιείται στα παρακάτω εμβολιαστικά κέντρα:

  • ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης: Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Τετάρτη 09:00-12:00 – Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2251 352510
  • ΠΓΝ Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»: Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Τετάρτη 09:00-12:00 – Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2313 303333
  • ΠΓΝ Ηρακλείου «ΠΑΓΝΗ»: Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 – Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2810 542107
  • ΓΝ Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέα Συγγρός»: Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 – Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 7295310 / 210 7265159
  • ΠΓΝ «Αττικόν»: Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 – Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 5831656
  • ΠΓΝ Πατρών «Παναγία η Βοήθεια»: Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Τετάρτη-Πέμπτη 09:00-14:00 -Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2613 603689
Αναλυτικές πληροφορίες για τον εμβολιασμό και τα εμβολιαστικά κέντρα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/disease/proin-eylogia-ton-pithikon-mpox/

Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Ο ΕΟΔΥ είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων καθώς και τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη του νοσήματος, την διαχείριση κρουσμάτων και την επιδημιολογική επιτήρηση του Νοσήματος είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/disease/proin-eylogia-ton-pithikon-mpox/
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.108 μηνύματα.
Αχου τι καλααααααα...


Οκτώ νεκροί στην Τανζανία από ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ

Επιστήμονες σε εργαστήριο ερευνούν στελέχη του ιού Μάρμπουργκ

AP Photo/Michael Probst
Ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ ευθύνεται, κατά τα φαινόμενα, για τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων στην Τανζανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι ως τις 11 Ιανουαρίου είχαν αναφερθεί εννέα κρούσματα και οκτώ θάνατοι στην επαρχία Καγκέρα στα βόρεια της χώρας. Επισημαίνει πάντως ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί γιατί δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση.
Ο ιός Μάρμπουργκ προκαλεί αιμορραγικό πυρετό που πολλές φορές καταλήγει στον θάνατο του ασθενή.

Αν και ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι σχετικά μικρός, γράφει ο Guardian, αλλά πάντως είναι απειλητικός για την ευρύτερη περιοχή του ξεσπάσματος και τη χώρα.

Η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα είναι στα σύνορα με τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και την Ουγκάντα.
Δεν είναι σαφές, για την την ώρα, ποια είναι η πηγή του ξεσπάσματος, αν και μπορεί να ξεκινήσει όταν μεταδοθεί από νυχτερίδες σε άνθρώπους.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαν εντοπιστεί κρούσματα στη γειτονική Ρουάντα. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι καταγράφηκαν 66 κρούσματα και 15 θάνατοι.

Πώς μεταδίδεται οιός Μάρμπουργκ​


Όπως και ο Έμπολα, ο ιός Μάρμπουργκ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μετά από επαφή με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα, καθώς επίσης και με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο και δεν υπάρχει ειδική αντιιική θεραπεία, παρά μόνο κάποιες πρώτες κλινικές δοκιμές που ξεκίνησαν πρόσφατα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ποια τα συμπτώματα​

Τα πρώτα κρούσματα του ιού καταγράφηκαν το 1967 στη Γερμανία, συγκεκριμένα στο Μάρμπουργκ (από εκεί άλλωστε πήρε και το όνομα) και στη Φρανκφούρτη, καθώς και στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας (σημερινή Σερβία).
Τα πρώτα αυτά κρούσματα συνδέθηκαν με ένα εργαστήριο στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν αφρικανικοί πράσινοι πίθηκοι που εισήχθησαν από την Ουγκάντα.
Έκτοτε υπήρξαν δώδεκα ακόμη μεγάλες επιδημίες, κυρίως στη νότια και ανατολική Αφρική, με κρούσματα στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ισημερινή Γουινέα, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Τανζανία, την Ουγκάντα και τώρα στη Ρουάντα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.108 μηνύματα.

Τι θα γινόταν εάν με μία μόνο δόση μπορούσαμε να κάνουμε αποτελεσματική τη θεραπεία και να εξαλείψουμε τον καρκίνο του μαστού; Υποσχόμενα προκλινικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η φαρμακευτική ουσία ErSO-TFPy εξαλείφει τους όγκους με μία μόνο δόση.

Μια επαναστατική νέα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού έχει δείξει την ικανότητα να εξαλείφει μικρούς όγκους στους μαστούς και να συρρικνώνει σημαντικά τους μεγάλους σε ποντίκια με μία μόνο δόση. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση στοχεύει καρκίνους θετικού υποδοχέα οιστρογόνων πιο επιλεκτικά, με σκοπό να μειώσει τις παρενέργειες και να βελτιώσει την έκβαση των ασθενών.


Νέα έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού


Παρά την πρόοδο στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες κατά του καρκίνου, ο καρκίνος του μαστού παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάτου –συσχετισμένες με τη νόσο– στις γυναίκες. Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση και ακολουθείτε από ορμονοθεραπεία. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες μπορούν να έχουν μακροχρόνιες παρενέργειες, όπως είναι η οστεοπόρωση, η σεξουαλική δυσλειτουργία, και οι θρόμβοι αίματος.

Ερευνητές που δημοσιεύουν στις 22 Ιανουαρίου στο ACS Central Science έχουν αναπτύξει μια νέα θεραπεία που, με μία μόνο δόση, εξάλειψε μικρούς όγκους στους μαστούς και μείωσε σημαντικά τους μεγαλύτερους όγκους σε ποντίκια— όλα αυτά χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες.

Περιορισμοί στην ορμονοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού


Η πλειονότητα των καρκίνων του μαστού είναι καρκίνοι του μαστού θετικοί σε υποδοχείς οιστρογόνων (ER+), που σημαίνει ότι βασίζονται στα οιστρογόνα για να αναπτυχθούν. Οι τρέχουσες θεραπείες συνήθως απαιτούν αρκετά χρόνια ορμονοθεραπείας, η οποία, αν και γενικά πιο ανεκτή από τη χημειοθεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές παρενέργειες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, αυτές οι θεραπείες δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο υποτροπής ή αντίστασης του καρκίνου. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για θεραπείες που μπορούν να στοχεύσουν αποτελεσματικά και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα ενώ ελαχιστοποιούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ανάπτυξη του μορίου ErSO για τον καρκίνο ER+

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση, ο Αμερικανός χημικός Paul Hergenrother και οι συνάδελφοί του προηγουμένως ανέπτυξαν ένα μικρό μόριο που ονομάζεται ErSO. Αυτή η ένωση σκοτώνει τους υποδοχείς οιστρογόνου των καρκινικών κυττάρων του μαστού (ER+) αλλά έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Το 2022, οι ερευνητές συνέθεσαν μια σειρά μικρών μορίων που μοιάζουν με το ErSO. Εκείνη η προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι αυτά τα παράγωγα είναι πιο αποτελεσματικά, έχουν μεγαλύτερη εκλεκτικότητα για τα καρκινικά κύτταρα ER+ και καλύτερες φαρμακολογικές ιδιότητες συγκριτικά με την αρχική ένωση.

Ευρήματα για το ErSO-TFPy

Στην τελευταία μελέτη οι ερευνητές αξιολόγησαν περαιτέρω ένα παράγωγο, το ErSO-TFPy, και βρήκαν ότι:

  • Σκότωσε αποτελεσματικά πολλαπλές ανθρώπινες σειρές καρκινικών κυττάρων ER+ του μαστού σε καλλιέργεια.
  • Ήταν καλά ανεκτό, χωρίς εμφανείς επιβλαβείς επιδράσεις, από πολλαπλά είδη (ποντίκια, αρουραίους και μπιγκλ).
  • Συρρίκνωσε μεταμοσχευμένους ανθρώπινους όγκους μαστού διαφόρων γενετικών υποβάθρων σε ποντίκια.
Η δυνατότητα του ErSO-TFPy για μία νέα θεραπεία κατά του καρκίνου

Σε ένα πείραμα δοσολογίας, οι ερευνητές σημείωσαν ότι μια μόνο δόση ErSO-TFPy σε ποντίκια προκάλεσε πλήρη ή σχεδόν πλήρη υποχώρηση μικρών και μεγάλων όγκων, αντίστοιχα, που είχαν αναπτυχθεί στα ζώα. Άλλα φάρμακα απαιτούν μακροχρόνια χορήγηση, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια μόνο δόση ErSO-TFPy θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου παρενεργειών και άλλων επιδράσεων.

Αναγνωρίζουν την ανάγκη για περισσότερες δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, αλλά υποστηρίζουν ότι αν αυτά τα αποτελέσματα μεταφραστούν σε ανθρώπινους ασθενείς, το ErSO-TFPy θα μπορούσε να αλλάξει τελείως τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού ER+.

«Είναι πολύ σπάνιο για μια ένωση να συρρικνώνει όγκους σε μοντέλα ποντικιών με καρκίνο του μαστού, πόσο μάλλον να τους εξαλείφει εντελώς με μία μόνο δόση. Επομένως είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσει το ErSO-TFPy για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού», δηλώνει ο Hergenrother, σύμφωνα με το Scitech Daily.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Νέο φάρμακο ErSO-TFPy: ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τον καρκίνο του μαστού ER+.
  • Μία δόση ErSO-TFPy εξάλειψε όγκους σε ποντίκια χωρίς παρενέργειες.
  • Η νέα θεραπεία έχει τα πλεονέκτημα του χρόνου και των παρενεργειών έναντι στις παλαιότερες και πιο μακροχρόνιες θεραπείες.
 

Azur

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Azur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και μας γράφει από Αγρίνιο (Αιτωλοακαρνανία). Έχει γράψει 1.125 μηνύματα.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 33.510 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.108 μηνύματα.
Εξαιρετικη ειδηση.Να την ακουν οι ελληνες γονεις.Εμβολιαζουν τα παιδια τους για τα κονδυλωματα;

Η Δανία αναμένεται ότι μέχρι το 2040 θα έχει εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, χάρη στη συμμετοχή των πολιτών της στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV, κονδυλώματα) και στην ανίχνευση, ανακοίνωσε σήμερα ο Δανικός Σύνδεσμος Μάχης Κατά του Καρκίνου.

Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί «ακόμα και πριν από το 2040, εφόσον λίγες μόνο γυναίκες θα προσβάλλονται από τη νόσο, η οποία θα μπορούσε έτσι να θεωρηθεί εξαλειφθείσα», ανέφερε εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε ανακοίνωση ο εν λόγω Σύνδεσμος. «Θα είναι η πρώτη φορά που εξαφανίζεται ένας τύπος καρκίνου», πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή, η συχνότητα αυτού του τύπου καρκίνου είναι κάτω από 10 στους 100.000, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στη δανέζικη Επιθεώρηση των Ιατρών.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η νόσος θα θεωρηθεί πως έχει εξαλειφθεί στη Δανία όταν το ποσοστό επανεμφάνισης θα είναι κάτω από τους 4 στους 100.000.

Το ποσοστό του εμβολιασμού κατά της μόλυνσης από τον ιό των θηλωμάτων (HPV), που είναι η κύρια αιτία της νόσου, είναι 89% για τα αγόρια και τα κορίτσια 12 ετών για την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Είναι λίγο κατώτερο από το στόχο του 90%.

Όσον αφορά την ανίχνευση, 60% των γυναικών στη Δανία δέχονται την προσφορά να εξετασθούν, δηλαδή δέκα μονάδες κάτω από το στόχο συμμετοχής που βρίσκεται στο 70%.

Η Σουηδία έχει ακόμα πιο βραχύ στόχο εξάλειψης, για το 2027, σύμφωνα με τα σουηδικά περιφερειακά κέντρα καρκινολογίας (RCC).
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top