Ιδιοκατοίκηση

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Γερμανία και την Βρετανία που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά, έχουμε υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης και μάλιστα πολλοί Έλληνες έχουν και δεύτερη κατοικία ή εξοχικό.
Προτιμάτε να έχετε σπίτι ή να νοικιάζετε σε διάφορες πόλεις για να γνωρίσετε διάφορες περιοχές της Ελλάδας;
@Volkswagen Fan Περιμένουμε να κάνεις κάτι με όμορφα γραφικά. Όπως και με το ποσοστό ηλιοφάνειας ανά χώρα τώρα που ακριβαίνει το αεριο. :P

Τελευταία επεξεργασία:

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.040 μηνύματα.
Αυτά είναι εντελώς outdated. Σπίτια έφτιαχναν και αγόραζαν στις χρυσές δεκαετίες της πασοκαρας της ορθόδοξης. Είτε με επιδόματα είτε κάποτε έχτιζαν και οι Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας όταν στο παλιό καλό καιρό έβγαζαν αρκετό παραδάκι..

Πριν το 2010 οι τράπεζες έδιναν και στεγαστικά δάνεια. Οπότε ο κόσμος αγόραζε σπίτια ( το αν βέβαια πέταξαν οι βρωμοτραπεζες στο δρόμο πόσες οικογένειες από το 2010 έως σήμερα είναι άλλη ιστορία ).

Τώρα στη γενιά μου δεν υπάρχουν αυτά. Δάνεια δεν δίνονται, τα σπίτια προς αγοραπωλησία παραμένουν πανάκριβα οπότε αυτά τέλος.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.
Πάντως έχουμε αρκετό υψηλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα. Πιστεύω πως οι μισθοί θα αυξηθούν μόνο όταν μειωθεί το ποσοστό ιδιοκατοίκησης.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.040 μηνύματα.
Οπότε κοινώς μας κάνει και χάρη η μαφία των τραπεζών που πετάνε κόσμο από τα σπίτια τους.

Να τους πούμε και ευχαριστώ. Μειώνεται η ιδιοκατοίκηση. Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι ολόκληρο αυτό το απάνθρωπο οικονομικό μοντέλο.

Gaspar

Περιβόητο μέλος

Ο Gaspar αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4.264 μηνύματα.
Κάποια στιγμή τα σπίτια από τους γονείς θα περάσουν στα παιδιά, και με την υπογεννητικότητα μάλλον στο μέλλον θα αυξηθεί η ιδιοκατοικηση στην Ελλάδα παρά θα μειωθεί.

Guest 201209

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Σε ορισμένες χώρες του Εξωτερικού, το κράτος φορολογεί με διαφορετικά κριτήρια ( δηλαδή σε υψηλότερη κλίμακα), εκείνους που πραγματοποιούν ιδιοκατοίκηση. Επιπλέον, αν κάποιο παιδί που φεύγει από το σπίτι του, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, έχει ένα κράτος να το στηρίζει στην ενοικίαση ακινήτου.

Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτη η δυνατότητα, και τα ακίνητα, μεταβαίνουν από τη μια γενιά στην άλλη με τη κληρονομιά. Ίσως και γι αυτό υπάρχει το φαινόμενο της υψηλής ανεργίας στη χώρα μας, όπου σε μερικά σημεία λογίζεται και ως αεργία. Για παράδειγμα αν κάποιος που δεν έχει ορεξη να εργαστεί, έχει δικό του σπίτι, και μένει με τους γονείς του, "κάθεταi" στη λογική ότι έχω δικό μου σπίτι και τους γονείς μου να με συντηρούν. Δεν θα ήταν το ίδιο όμως, αν μεγάλωνε στο ενοίκιο, τα έξοδα έτρεχαν και θα έπρεπε να δουλεύει και εκείνος.

Άρα η ιδιοκατοίκηση και το γεγονός ότι έχει κάποιος δικό του σπίτι, τον κάνει λίγο χαλαρό με τη κακή έννοια, εν απουσία πάντως ενός κράτους, που δεν δίνει τη δυνατότητα σε ένα νεο να ανοίξει τα φτερά του, εφοσον δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.

Με συγχωρείτε που παίρνω άποψη από άλλη πλευρά αντίληψης.

Σήμερα όλη μέρα, ένα δικό σου σπίτι σου προσφέρει μια διαφορετική ασφάλεια. Αν έχεις 3-4 και παραπάνω γίνεσαι εισοδηματίας του εαυτού σου, αλλά πλεον η λογική έχει αλλάξει. Μερικό μέρος των ενοικίων φεύγουν στον ΕΝΦΙΑ, στη συντήρηση, επισκευή και ανακαίνιση του ακινήτου και περισσεύουν λιγότερα στη τσέπη από ότι παλαιότερα. Ξέχασα και τη φορολογία να επισημάνω.

Στην Ελλάδα, ακόμα δεν έχουμε εφαρμόσει τη νοοτροπία χωρών του Εξωτερικού που ακόμα και οι ίδιοι που εχουν δικα τους σπίτια, τα νοικιάζουν και πάνε και μένουν αλλού στο ενοίκιο για να γλιτώσουν την φορολογία της ιδιοκατοίκησης.

Διαμένοντας αρκετά χρόνια στα ενοίκια, δεν μπορώ να πω ότι έχω δει και τα καλύτερα βιώματα από γείτονες, θέση της περιοχής, τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Ίσως ένα ταξίδι στη διαμονή, να μας κάνει σοφότερους μέχρι την αγορά ενός ακινήτου

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Για εμένα η ιδιοκατοίκηση είναι κάτι καλό. Όχι όταν γίνεται σε ακραίο βαθμό βέβαια. Δεν θεωρώ πως θα έπρεπε να επιτρέπεται μερικοί να έχουν 500 σπίτια και άλλοι με το ζόρι να βγάζουν δεν βγάζουν το ενοίκιο. Αλλά εις αυτό το θέμα διαφωνώ και με το φιλελευθερισμό και με τον κομμουνισμό. Ο κομμουνισμός το θέμα αυτό το αντιμετωπίζει εν τελώς ψυχρά και υλιστικά ( όπως υλιστική είναι και η φύσις του άλλως τε ). Δια τον κομμουνισμόν με βάση και το παράδειγμα της ΕΣΣΔ, απλά το να χτίσεις κάτι ατελείωτα ομοιόμορφα ορθογώνια κτίσματα με πάρκα τσέπης και πράσινο ανάμεσα τους και να τα ταξινομήσεις ανάλογα με τις ανάγκες σε αυτό το ορθογώνιο για πολύτεκνους, αυτό για εργένηδες, αυτό για ηλικιωμένους κλπ κλπ κλπ όπου κάθε κατηγορία παίρνει από το κράτος ένα κλειδί και εξ ασφαλίζεται έτσι ψυχρά ένα ομοιόμορφο πράγμα είναι αυτό που χρειάζεται οπότε το να χτίσεις δικό σου σπίτι απαγορεύεται για να μη ζουν κάποιοι σε καλλίτερα σπίτια από άλλους. Διαφωνώ πλήρως με αυτό.

Όπως διαφωνώ και με τον φιλελευθερισμό που de jure σου δίνει το δικαίωμα να χτίσεις ό,τι θες και όσα θες σε οικόπεδα της ιδιοκτησίας σου αλλά de facto με τέτοιες τιμές και οικοπέδων και χτισίματος ενός σπιτιού από το μηδέν είναι αδύνατον δια την πλειοψηφία να επετύχει κάτι τέτοιο ακόμα και αν κάνει οικονομίες μία ζωή με λιτό βίο.
Για εμένα ο καθένας θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να χτίσει το σπίτι του και ουδέποτε να ζει υπό καθεστώς εξ αρτήσεως από άλλον ενοικιαστή ( εδώ να τονίσω ότι για εμένα το «επάγγελμα» του εισοδηματία που απλά ζει από ενοίκια και ιστορίες θα έπρεπε να απαγορεύεται δια νόμου μιας που δεν κάνει τίποτε παραγωγικό για τη κοινωνία ). Το σπίτι δεν είναι ούτε είδος πολυτελείας όπως θέλει ο καπιταλισμός αλλά ούτε και απλά μία ανάγκη ( όπως το φαγητό και το νερό ) που τη καλύπτει δίνοντας σπιρτόκουτα το κράτος όπως θέλει ο κομμουνισμός. Το σπίτι είναι η προσωπική ιστορία του καθενός και της καθεμίας, η ένωσις των ανθρώπων με τη γη τους και το τόπο τους, το σπίτι του ο καθένας και η καθεμία θα έπρεπε να το χτίζει με βάση τα θέλω του ( εντός επιτρεπτών ορίων ) και τη συναισθηματική του πινελιά. Όλοι/ες πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Κάποια στιγμή τα σπίτια από τους γονείς θα περάσουν στα παιδιά, και με την υπογεννητικότητα μάλλον στο μέλλον θα αυξηθεί η ιδιοκατοικηση στην Ελλάδα παρά θα μειωθεί.
Ή τουλάχιστον δε θα μειωθεί τόσο εύκολα. Ειδικά αν αυξηθεί η υπογεννητικότητα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια