@ stelioscal
Σκόπευα να σας πω κάποια πράγματα στα περί κέρδους των επιχειρήσεων που μου θέσατε λίγο παραπάνω, αλλά επειδή έχει περάσει καιρός το αφήνω προσώρας. Θα επανέλθω. Τώρα επιτρέψτε μου την δική μου προσέγγιση στο όσα ακριβώς παραπάνω λέτε για το δημόσιο (βλέπε κράτος).
Σας διαβεβαιώνω, “μισώ” πολύ περισσότερο από εσάς το .…(βάλτε όποιον χαρακτηρισμό θέλετε) νέο-ρωμαίικο κράτος. Και ακόμη θα είχα σοβαρότατες ενστάσεις και για άλλα, πραγματικά σύγχρονα δυτικά κράτη αν είχα την αγαθή τύχη να είμαι πολίτης τους. Πλην όμως…
Πλην όμως, το έχω πει και αλλού, είναι απλοϊκό λάθος να γενικεύουμε μεταφυσικά την έννοια του κράτους σαν κάτι το μονολιθικό και ενιαίο στην ανθρώπινη ιστορία και ακόμη, είναι κατανοητά βολικό να επιλέγουμε να χτυπήσουμε εκείνες τις πλευρές και την εκφάνσεις του που αναδεικνύουν πιο εύκολα τα επιχειρήματα μας.
Αυτή η εύκολη γενίκευση: κράτος σάπιο, διεφθαρμένο, άδικο κλπ = κράτος γενικά, φοβάμαι βγάζει μάτι.
Είναι κάπως σαν να λέμε ότι το να έχει μια οικογένεια ένα ιδιόκτητο σπίτι κακοφτιαγμένο, μισογκρεμισμένο, μουχλιασμένο, που στάζει από παντού, είναι ακριβώς το ίδιο κακό με το να έχει ιδιόκτητο σπίτι ΓΕΝΙΚΑ.
Τι το κρατάτε λοιπόν πατριώτες; Δώστε το –και μάλιστα κοψοχρονιά- στον ιδιώτη που θα το φτιάξει, θα το ανακαινίσει για να το κάνει rooms to let (για το δικό του κέρδος φυσικά) δίνοντας και σε σας μια πίσω κάμαρη με αλμυρό νοίκι!
Παραδόξως η ιδέα να αλλάξουμε μυαλά, να ανασκουμπωθούμε, να παλέψουμε εμείς για να ανακαινίσουμε και αν χρειαστεί να ξαναχτίσουμε συθέμελα το κοινό, όλων μας, σπίτι δείχνει να είναι εξ ορισμού εξοβελιστέα και εκτός κουβέντας. Γιατί;
Το δόγμα λοιπόν είναι: Στάζει και μπάζει το ιδιόκτητο σπίτι σου, δηλ. το κοινό κράτος όλων; Το πουλάς κοψοχρονιά και μένεις στο νοίκι. Είναι μια πρόταση φυσικά και την σέβομαι. Συγχωρήστε με όμως που δεν θα μπορέσω ποτέ να την στέρξω.
@
Και για να ελαφρύνουμε την ατμόσφαιρα μια φιλική επιστημολογική επισήμανση: Το πείραμα που δεν αποτυχαίνει ποτέ, δεν ήταν πείραμα ποτέ του. Σκεφτείτε το :-)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.