MonaXoS
Διάσημο μέλος

1) Ακούστε το podcast #87 του Shrink Rap Radio (mp3 link) όπου είναι καλεσμένος ο Philip Zimbardo, πολυβραβευμένος και αναγνωρισμένος κοινωνικός ψυχολόγος, γνωστός για το πείραμά "Standford Prison" στο οποίο απλοί άνθρωποι, ενώ έπαιζαν εν γνώση τους τον ρόλο του φύλακα σε μια ψεύτικη φυλακή με ψεύτικους κρατούμενους (όλα εν γνώσει όλων των συμμετεχόντων), ωστόσο κατέληξαν να κάνουν αποτρόπαια πράγματα, ανάλογα των όσων ακούμε ότι κάνουν σήμερα Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και στο Γκουαντάναμο. Εξηγεί το σημαντικότατο ρόλο που παίζουν οι κοινωνικές περιστάσεις στην ανθρώπινη συμπεριφορά.
2) Αν τύχει να το βρείτε, διαβάστε το ελληνικό βιβλίο "Ο βασανιστής ως όργανο της κρατικής εξουσίας: Ψυχολογικές καταβολές" στο οποίο η συγγραφέας και ψυχολόγος κα Χαρίτου περιγράφει μια έρευνα που έκανε για τους βασανιστές επί περίοδο Χούντας στην Ελλάδα και το πως κατάφεραν άνθρωποι ακόμη και με αριστερές και φιλελεύθερες αντιλήψεις να κάνουν τόσο απαίσια βασανιστήρια και μάλιστα χωρίς καθόλου τύψεις...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Vkey
Επιφανές μέλος

Δεν το έβγαλα με μαθηματικό τύπο, είναι καθαρά προσωπική μου άποψη, πιθανόν να είναι 70-30 απλά κάθε φορά που αναρωτιέμαι ποιος παράγοντας επηρεάζει περισσότερο καταλήγω στο ότι επηρεάζουν τοίδιο
Βασικά αν θυμάμαι καλά είναι 20% κληρονομικότητα και 80% περιβάλλον...
Αλλά ο Μοναχός μπορεί να μας διαφωτίσει καλύτερα γιατί εγώ τα έχω ξεχάσει πλέον

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
MonaXoS
Διάσημο μέλος

Vkey
Επιφανές μέλος

Τουλάχιστον εγώ δεν έχω υπόψην μου κάποιες συγκεκριμένες έρευνες για το εκτιμώμενο ποσοστό συμβολής του περιβάλλοντος και των γενετικών παραγόντων στην ανάπτυξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς (αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μόνο έτσι την "κακία" που είναι το θέμα του thread).![]()
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έχει δοθεί κάποιο ποσοστό... Το έγραφαν τα δικά μου βιβλία ψυχολογίας...μας το έλεγαν οι καθηγητές μας

Βέβαια να είμαι και οντοπικ πρέπει να πάρουμε ως δεδομένου ότι η κακία είναι και αυτό γονίδιο...αλλά δεν θυμάμαι να υπάρχει τέτοια έρευνα

Οπότε θα πω ότι μάλλον γίνεσαι λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνεις και στα διάφορα κόμπλεξ και ανασφάλειες που αποκτάς

P/s:Όταν μου λένε ότι γίνεσαι κακιά κι εμένα μ' αρέσει σημαίνει ότι έχω πρόβλημα;

Μπαρδον ;roumana : .. γιατί η ερώτηση δεν είναι : «Γεννιέσαι η γίνεσαι καλός?»

Διεστραμενη ζωτικη ενεργεια ; Τι ορολογια εφευρισκουν για να πουλανε βιβλια παντως ε ;Το κακό είναι διεστραμμένη ζωτική ενέργεια, έμφυτη μόνο στο ανθρώπινο ον, επειδή έχει απομακρυνθεί από κάθε τί φυσικό.
Περιγραφεις την "κακια" σχεδον σαν να ειναι καποια ουσια και δε την εχουν τα ζωα, αλλα μονο ο ανθρωπος. Μια εννοια ειναι για να περιγραψει μια πραξη. Το σκυλι λεμε οτι δεν εχει κακια γιατι δεν ειναι τοσο ανεπτυγμενο ωστε να εχει ανωτερο εγκεφαλο και να ξερει οτι κανει κατι λαθος/αδικο/παραλογο. Αρα η κακια δεν ειναι κατι αλλο απο το επιβαρυντικο στοιχειο, οτι ο ανθρωπος ΞΕΡΕΙ τι πρεπει να κανει, αλλα για τον χ,ω λογο επιλεγει να τα κανει μανταρα.Κανένα άλλο ζώο στον πλανήτη δεν έχει μέσα του τη δύναμη του κακού. Για παράδειγμα χαρακτηριστικά όπως ζήλια, επιθετικότητα, ανταγωνισμό, εχθρικότητα, μπορεί να βρεις σε ένα σκύλο, αλλά κακία ποτέ.
Oι εμφυτες τασεις που λετε, αφορά τον αρχεγκεφαλο, (ειμαστε ζωα ακομα μη ξεχναμε). Ο ανωτερος εγκεφαλος καλλιεργειται αναλογα με την ανατροφη και το περιβαλλον. Αν ειναι σωστα αυτα, θα επιβαλλεται του αρχεγκεφαλου. Αρα το περιβαλλον ειναι το καθοριστικο και οχι το εμφυτο. Αν ηταν το εμφυτο πιο σημαντικο, δε θα υπηρχε και τοσο ανομοιογενης κατανομη εγκληματικοτητας στη Γη.
nefnef
Νεοφερμένο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
eftychia
Νεοφερμένο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kalypso
Περιβόητο μέλος

Δανάη
Πολύ δραστήριο μέλος

Ας πουμε σήμερα αν γινοταν σαφές ότι, άν δεν γίνουμε ειρηνικοί, ενεργειακά έξυπνοι, και κοινωνικά φιλικοί, θα καταστραφούμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και μαλιστα πολύ σύντομα, να δείτε πως ολοι θα γινοντουσαν αμέσως "καλοί"

Αt least, στην Ελλάδα οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι με κάποια γνωριμία, κάπως θα τη "βολέψουν"

Μπα!
Αt least, στην Ελλάδα οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι με κάποια γνωριμία, κάπως θα τη "βολέψουν"![]()
Για να ρίξουν τους άλλους ε; Αυτό είναι η πηγή της κακίας. Ομως λέμε, αν γινόταν σαφές, τόσο σαφέφς σαν, ας πούμε, να έλεγε ο Θεός "γίνετε καλοί αλλιώς τέρμα, δεν έχετε μέλλον", τότε όλοι θα άλλαζαν.
Πιστεύω ότι το "αλλιώς" δουλεύει απο όταν είμαστε μωρά, απλά όταν μεγαλώνουμε νοιώθουμε να έχουμε μεγαλύτερη ισχύ απέναντι στις απειλές. Επισης η συλλογική συμπεριφορά και συνείδηση ειναι θέμα εκπαίδευσης.
Νωεύς
Τιμώμενο Μέλος

LaLuna
Εκκολαπτόμενο μέλος

T_Chameleon
Εκκολαπτόμενο μέλος

Rempeskes
Επιφανές μέλος

Κενά ερμάρια γεννιόμαστε, όπως έλεγε
"λευκό χαρτί"

teo
Πολύ δραστήριο μέλος

Δανάη
Πολύ δραστήριο μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.