Loony
Πολύ δραστήριο μέλος


- 250 γρ σιτάρι αποφλοιωμένο
- 150 γρ καβουρδισμένα άσπρα αμύγδαλα ανάλατα χοντροκομμένα
- 150 γρ καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 60 γρ σταφίδες ξανθές
- 250 - 300 γρ άχνη ζάχαρη
- 1,5 περίπου ποτήρι καβουρδισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. γλυκού κύμινο
- 1 κ. γλυκού κανέλα
- Κουφέτα άσπρα και ασημένια μπιλάκια
- Ξεπλένουμε το σιτάρι.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να το σκεπάσει αρκετά και το μουλιάζουμε για 2-3 ώρες μετά έτσι όπως είναι το βράζουμε για 2-3 ώρες ώσπου να ανοίξει και να φουσκώσει, κλείνουμε την εστία και το αφήνουμε στο μάτι για 1 ώρα (προσοχή να χει αρκετο νερό η κατσαρολα).
- Το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το απλώνουμε καλα σε μια πετσέτα να στεγνώσει για 3-4 ώρες ανακτεύοντάς το ανα διαστήματα.
- Αναμειγνύουμε τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και 5-6 κουταλιές σούπας από το καβουρδισμένο αλεύρι με το σιτάρι. Σε περίπτωση που μετά τη μίξη το σιτάρι είναι κάπως υγρό μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη.
- Τα ρίχνουμε όλα σ'ενα πιάτο (ή στο σκεύος που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε) το πατάμε πολύ καλά με τα χέρια και απλώνουμε από πάνω κοσκινίζοντας το υπόλοιπο αλεύρι να καλύψει καλά την επιφάνεια.
- Χρησιμοποιώντας μια μεμβράνη ισιώνουμε το αλεύρι και κοσκινίζουμε από πάνω την άχνη ζάχαρη.
- Πάλι με μια μεμβράνη ισιώνουμε την άχνη, με τα κουφέτα κάνουμε ένα σταυρό και τα ασημένια μπαλάκια στολίζουμε γύρω γύρω.
Σ ενα ταψάκι απλώνουμε το αλεύρι και το βάζουμε στο γκριλ για 1 λεπτό περίπου ή μέχρι να ξανθύνει ανακατεύοντας το ενδιάμεσα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rainbow Blues
Εκκολαπτόμενο μέλος


Τα σπιτικά είναι πολύ πιο ωραία από αυτά που παίρνεις από το ζαχαροπλαστείο....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Loony
Πολύ δραστήριο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ceres Victoria
Πολύ δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
christinelle
Πολύ δραστήριο μέλος


Οσο για την άσπρη επικάλυψη, ξέρω ότι μερικοί την φτιάχνουν με ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλα είδη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rempeskes
Επιφανές μέλος


αμα ερθει ανθρωπος επισκεψη και του βγαλετε κολλυβα,
το πρωτο πραγμα που θα σας πει ειναι 'ζωη σε σας'΄

υγ. χωρια που θα μετρησει τις μερες απο την προηγουμενη κυριακη
μη μας βρει κανα κακο

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Πατρεύς
Περιβόητο μέλος



Ἐπίσης, νὰ ἐπισημάνω ὅτι στὴν παράδοση τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας, τὰ κόλλυβα δὲν ἔχουν μόνο νεκρώσιμο χαρακτῆρα ὅπως ἔχει ἐπικρατήσει νὰ νομίζουμε οἱ περισσότεροι. Τὰ κόλλυβα ἔχουν καὶ ἑορτάσιμο χαρακτῆρα καὶ εἴθισται νὰ προσφέρωνται στὶς ἑορτὲς μεγάλων ἁγίων ὅπου καὶ εὐλογοῦνται πρὶν τὸ τέλος τῆς Θ. Λειτουργίας. Πολλὰ μοναστήρια τηροῦν καὶ σήμερα αὐτὴν τὴν τάξη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Loony
Πολύ δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
christinelle
Πολύ δραστήριο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.