Monte Cristo
Πολύ δραστήριο μέλος

Περιμένω π.μ. για να δώσω στοιχεία αποστολής...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rempeskes
Επιφανές μέλος

Παρακαλώ όσους δηλώνουν δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα εμφάνισης διατροφικού προβλήματος από την κατανάλωση ληγμένων, να μου στείλουν γραπτώς και υπογεγραμμένη αυτή την δήλωση τους.
Περιμένω π.μ. για να δώσω στοιχεία αποστολής...
εχεις πμ
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος

το καλοκαιρι ειδικα σε μερη με πολλη υγρασια πχ δυτικη ελλαδα
το φρεσκο γαλα χαλαει καιπριν της ωρας του
θα εχουμε τροφικες δηλητηριασεις..
κρεατα ψαρια
christinelle
Πολύ δραστήριο μέλος

Άγγελος
Επιφανές μέλος

σε συσκευασμενα τροφιμα ισως ναιΔεν μιλάμε για φρέσκο γάλα και νωπά κρέατα,
αλλα πανε να αυξησουν και τις ημερες του φρεσκου γαλακτος αυθαιρετα στο ονομα της φθηνιας
αντι να σπασουν τα καρτελ θα βαλουν τους ανθρωπους να ρισκαρουν τροφικη δηλητηριαση
Rempeskes
Επιφανές μέλος

Πριν κάτι μέρες έφαγα μερέντα ληγμένη από τον Ιούλιο,
...από πρόπερσι την είχα, Νελ.
σου είπα ότι έληξε το καλοκαίρι για να την πληρώσεις σα φρέσκια

christinelle
Πολύ δραστήριο μέλος

Τώρα πάω να πιώ σοκολάτα ρόφημα που έληξε 4 μήνες πριν (παίρνω το πακέτο 1kg που είναι πιό φτηνό και δεν προλαβαίνω να το τελειώσω).
Άγγελος
Επιφανές μέλος

εγω παιρνω 2κιλο κακαο καθαρο που δεν χαλαει ποτε.σαν τον καφε ενα πραγμα..Τώρα πάω να πιώ σοκολάτα ρόφημα που έληξε 4 μήνες πριν (παίρνω το πακέτο 1kg που είναι πιό φτηνό και δεν προλαβαίνω να το τελειώσω).

το προτιμω απο τα "ροφηματα" που επινα παλιοτερα..
christinelle
Πολύ δραστήριο μέλος

ελλόγιμος λαγός
Εκκολαπτόμενο μέλος

Πως θα αξιολογούμε το προϊόν μετά την λήξη ημερομηνίας κατανάλωσης.θα πωλούνται σάπια προιόντα
-Τι είναι αυτό;
-Xοιρινό 5 ημερών..
-Καλύτερο από χοιρινό 6 ημερών!!!
Πως αξιολογούν οι κουκουεδες την ποιότητα και διατροφική αξία του προϊόντος.
-Δεν πιστεύω το γουρούνι να ανήκε σε...καπιταλιστή εκτροφέα;
-Όχι ρε, είχε tattoo στο αριστερό κολομέρι ένα σφυροδρέπανο, το τσέκαρα..
-Πεντανόστιμο!!!!
Πέρα από την εύθυμη πλευρά της υπόθεσης, που η πάγια τακτική των ξυνισμένων και ταγμένων στην υπεράσπιση του λαού (εδώ γελάμε) σε αναγκάζει να στραφείς, ενώ το θέμα είναι πραγματικά αξιόλογο, διότι οι τιμές πέφτουν στο 1/3, ας δούμε τι αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία...
"Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η πώληση μη ευαλλοίωτων προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας για ένα σαφώς προσδιορισμένο από τη νομοθεσία χρονικό διάστημα δεν θίγει επ' ουδενί και σε καμία περίπτωση την υγιεινή και την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων.
Δυστυχώς, ορισμένοι, επιλέγουν τον δρόμο του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης.
Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αλλαγή της αγορανομικής νομοθεσίας με σκοπό να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών. Παρόλα αυτά στέκονται σε μια διάταξη η οποία δεν θεσπίστηκε τώρα, αλλά ισχύει περισσότερα από 20 χρόνια. Η ίδια ακριβώς πρόβλεψη υπήρχε στο άρθρο 31 παρ.6 των παλαιών Αγορανομικών Διατάξεων.
Η μόνη προσθήκη που υπάρχει στους νέους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ είναι η υποχρέωση του πωλητή να πωλεί αυτά τα προϊόντα όχι στις ίδιες, όπως συνέβαινε, αλλά σε χαμηλότερες τιμές από τα υπόλοιπα. Επίσης πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η πώληση μη ευαλλοίωτων προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας για ένα σαφώς προσδιορισμένο από τους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ χρονικό διάστημα δεν θίγει επ' ουδενί και σε καμία περίπτωση την υγιεινή και την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων.
Η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός έχουν κάποιο όριο. Δυστυχώς, ορισμένοι πασχίζουν....."
Και η ανακοίνωση δεν τελειώνει εδώ αλλά θα συνεχίσω εγώ το...κράξιμο, μου είναι απείρως διασκεδαστικό να σχολιάζω "τις διατροφικές...βόμβες" των αριστεροαργόστροφων της κυκλικής επανάληψης των ηλεκτρικών κυμάτων του εγκεφάλου, που όσο πιο αργαααά προχωράει, τόσο περισσότερο αυξάνουν την τάση τους για λαϊκισμό και παραπληροφόρηση.
Έτσι, με αφορμή τον πανικό που υποτίθεται θα έσπερναν, καταλήγουν τα συντρόφια στο...ζητούμενο

"η ανάγκη του λαού για ασφαλή τρόφιμα επιβάλλει κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και της γης..."

Γιατί όχι και του ίδιου του πλανήτη, λέω εγώ....

Να βλέπουν τα aliens από το διάστημα το σφυροδράπανο και να αλλάζουν ρότα, έτσι θα εξασφαλίσουμε την αποφυγή εισβολής εξωγήινων!!!!!!!!!
Και τέλος έχεις και τον....exc, που καλά καλά δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα ίδια τα "επιχειρήματα" του, αφού πάντα πέφτει ο ίδιος στον λάκκο που άνοιξε για τους άλλους, να προσπαθεί να κάνει προπαγάνδα συστηματικά, σε κάθε μα κάθε θέμα, υπέρ του κώμματος...
Δεν είμαι υποστηρικτής ούτε της κυβέρνησης "συνεργασίας" ούτε της λεγόμενης δεξιάς, αλλά δεν αντέχω με τίποτα την βλακώδη αντίδραση επί παντός του επιστητού από τα λίγα εναπομείναντα λείψανα μιας εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί.
Ε, πως να μη τον πάρεις στο ψιλό γαζί μετά, δεν έχει και την απαραίτητη ευφυΐα του ρεμπεσκέ εδώ που τα λέμε, να ξεγλιστράει σαν χέλι όταν τα βρίσκει μπαστούνια

ΥΓ yperoxi σ ευχαριστώ, υπέροχη ...πάσα, ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο !!

Monte Cristo
Πολύ δραστήριο μέλος

Που το διαβασες αυτό εδώ μέσα; ότι μια δηλητηρίαση συνιστά κίνδυνο για την δημόσια υγεία; Το έγραψε κάποιος;Οπότε μην το πιεις μετά γιατί θα πάθεις τροφική δηλητηρίαση και θα κινδυνευει η δημόσια υγεία.![]()
Θυμάμαι ότι παλιότερα, όταν πρωτοβγήκαν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ, δεν τα πλησιάζαμε γιατί υποτίθεται ότι ξέραμε την ποιότητα των επώνυμων προϊόντων και αγνοούσαμε = φοβόμασταν την "ανώνυμη" ποιότητα των προϊόντων αυτών.
ΥΓ. Ούτε μυγιάγγιχτος είμαι ούτε θέλω να σπείρω τον πανικό. Τον προβληματισμό προσπάθησα να σπείρω, αλλά το έδαφος είναι άγονο μάλλον.
DreamsRevenge
Περιβόητο μέλος

Ξεκινάει από τη Δευτέρα η διάθεση ληγμένων τροφίμων στα σουπερμάρκετ, καθώς σύμφωνα με αγορανομική νομοθεσία, η διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας, πλέον επιτρέπεται, ενώ τα τρόφιμα θα πωλούνται μέχρι και στο 1/3 της αρχικής τους τιμής.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και υπό πινακίδα όπου θα αναγράφεται η φράση «Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας».
Στα προϊόντα αυτά δεν συγκαταλέγονται τα τρόφιμα που αλλοιώνονται μετά την ημερομηνία λήξης (γάλα, γιαούρτι).
Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
-Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
-Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
-Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Οι προθεσμίες που αναφέρονται και τα τρόφιμα που αναφέρονται είναι περιπτώσεις που φαντάζομαι ότι τις έχουμε ζήσει στα ντουλάπια μας, δε μιλάμε για αλλοιώσιμα και κυρίως αλλοιωμένα τρόφιμα, αλλά για τρόφιμα που οι ημερομηνίες είναι "κατά προτίμηση πριν" επειδή αντέχουν και για λίγο μετά και θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή.
Δε λέω ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να τύχει, αλλά αυτή τη στιγμή, δεδομένων των συνθηκών, ίσως είναι καλύτερο από το να πετάγονται ως ληγμένα και να πηγαίνουν στα σκουπίδια μαζί με μεγάλες ποσότητες τροφίμων που πετάγονται ενώ θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν κάπου όταν δεν έχουν αλλοιωθεί.
Monte Cristo
Πολύ δραστήριο μέλος

... επειδή αντέχουν και για λίγο μετά
...θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν κάπου όταν δεν έχουν αλλοιωθεί.
Πόσο είναι αυτό το λίγο; μια εβδομάδα σε αυτά που έχουν μέρα και μήνα λήξης, πχ; πως βγήκε αυτό το νούμερο από το υπουργείο; είναι κάπως επιστημονικά αποδεδειγμένο ή μπήκε αυθαίρετα; αυτό ρωτάω.
Το ότι εγώ σπίτι μου συντηρώ σωστά κάτι και δεν αλλοιώνεται αμέσως μόλις λήξει, δεν έχει καμιά σχέση με το τι έχει κάνει το κατάστημα. Εκεί μπορεί να μην τα έχουν σε σωστές συνθήκες και με το που λήξουν να έχει αρχίσει η αλλοίωση τους. Ξεφεύγει από τον έλεγχο μου. Δεν είμαι στις αποθήκες να δω τι γίνεται. Και την δύναμη του ΕΦΕΤ την ξέρουμε... Άρα μια ακόμα διατροφική "ασφάλεια" που είχε ο καταναλωτής έπεσε
Αυτήν την στιγμή και κυρίως λόγω των συνθηκών, πρέπει να είμαστε πιο απαιτητικοί στην ποιότητα αυτων που τρώμε, γιατί στο βωμό της κρίσης ίσως θυσιαστεί η προσωπική μας υγεία (και όχι η δημόσια, αν είναι δυνατόν

Να ξανακάνω την ερώτηση μου;
Δε λέω ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να τύχει, αλλά αυτή τη στιγμή, δεδομένων των συνθηκών, ίσως είναι καλύτερο από το να πετάγονται ως ληγμένα και να πηγαίνουν στα σκουπίδια μαζί με μεγάλες ποσότητες τροφίμων που πετάγονται ενώ θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν κάπου όταν δεν έχουν αλλοιωθεί.
Γιατί να αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε τα ληγμένα (ή γιατί ακόμη σε ευρύτερο επίπεδο να υπάρχου λαοί που πεινούν), ενώ υπάρχει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού σε υγιή προϊόντα;
ελλόγιμος λαγός
Εκκολαπτόμενο μέλος

Το θέμα έχει αρχίσει να τείνει προς την...ανακάλυψη (ξανά) του τροχού!μια ακόμα διατροφική "ασφάλεια" που είχε ο καταναλωτής έπεσε

Ότι ίσχυε στις αγορανομικές διατάξεις ισχύει και τώρα, με την μόνη διαφορά-προσθήκη την υποχρέωση του πωλητή να διαθέτει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τρόφιμα ελάχιστης διατηρησιμότητας για σαφώς ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ χρονικό διαστημα, σε ΜΕΙΩΜΕΝΗ τιμή!
Μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πολύ καλή κίνηση που ωφελεί ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, όλους!
Τόσα χρόνια τρώγατε μια χαρά και τώρα που μειώσανε τις τιμές σε κάποιες περιπτώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με...βραδυφλεγείς βόμβες και κουταμάρες αριστεριστών, αφού ίσα ίσα θα γνωρίζεις τι αγοράζεις, σας έπιασε η πρεμούρα να "μάθετε τι τρώτε"

Και καταλήξαμε (ακόμη μια φορά) στην πεμπτουσία της βλακείας της άτοπης απορίας, που αναρωτιέται γιατί η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος δεν επιλύει...οικονομικά θέματα!Γιατί να αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε τα ληγμένα ενώ υπάρχει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος.... (το βιολί βιολάκι)

DreamsRevenge
Περιβόητο μέλος

Να ξανακάνω την ερώτηση μου;
Γιατί να αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε τα ληγμένα (ή γιατί ακόμη σε ευρύτερο επίπεδο να υπάρχου λαοί που πεινούν), ενώ υπάρχει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού σε υγιή προϊόντα;
Εννοείται να την ξανακάνεις

Αλλά επέτρεψε μου κι εμένα μία γενικότερη ερώτηση:
τί ορίζουμε ως υγιές προϊόν?
πώς διαχειριζόμαστε τα προϊόντα που μένουν αδιάθετα?
είναι ή όχι σπατάλη πόρων να πετάγονται στα σκουπίδια προϊόντα που πλησιάζουν στη λήξη τους ή έχουν ημερομηνία λήξεως πριν την πραγματική τους (από πλευράς υλικού)?
σαφώς είναι πρόοδος να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες με σωστό τρόπο, αλλά πώς γίνεται η διαχείριση των διατροφικών πόρων ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική επάρκεια?
Ajusshi
Διάσημο μέλος

Ορθή επισήμανση, αλλά επίτρεψέ μου να σου απαντήσω και εγώ με ερώτηση:Εννοείται να την ξανακάνεις
Αλλά επέτρεψε μου κι εμένα μία γενικότερη ερώτηση:
τί ορίζουμε ως υγιές προϊόν?
πώς διαχειριζόμαστε τα προϊόντα που μένουν αδιάθετα?
είναι ή όχι σπατάλη πόρων να πετάγονται στα σκουπίδια προϊόντα που πλησιάζουν στη λήξη τους ή έχουν ημερομηνία λήξεως πριν την πραγματική τους (από πλευράς υλικού)?
σαφώς είναι πρόοδος να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες με σωστό τρόπο, αλλά πώς γίνεται η διαχείριση των διατροφικών πόρων ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική επάρκεια?
Το πότε αλλοιώνεται ένα προϊόν είναι ένα θέμα οικονομικό, νομικό, κοινωνικό, πολιτικό ή επιστημονικό;
Ξέρεις ήδη οι ημερομηνίες λήξης είναι στο μέγιστο δυνατό που μπορούν να φτάσουν με βάση την πιθανότητα αλοίωσής τους να είναι μικρή τόσο ώστε μην χάνει περισσότερα η επιχείρηση σε δικαστικές διαμάχες. Όλα αυτά ήδη, δηλαδή, καθορίζονται με οικονομικούς κυρίως όρους παρά με επιστημονικούς.
Και επειδή τέθηκε το θέμα το τι συμφέρει περισσότερο την παραγωγική επιχείρηση: την επιχείρηση την συμφέρει ένα τέτοιο πλαίσιο για τους εξής δύο λόγους: 1) Κατά κανόνα το κόστος παραγωγής αυξάνεται με τον χρόνο, όπως επίσης και οι τιμές των προϊόντων. Ένα προϊόν που παράχθηκε πριν 2 έτη, είχε μικρότερο κόστος παραγωγής και τώρα πωλείται σε μεγαλύτερη τιμή από εκείνην των δύο πρότερων ετών, άρα η επιχείρηση είναι κερδισμένη. 2) Το κόστος απόσυρσης των τροφίμων είναι ένα επί πλέον κόστος που σε αυτά τα τρόφιμα εξαλείφεται + το ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κόστος, αλλά υπάρχει και κέρδος από την πώλησή του.
Αυτά, βέβαια, θα μπορούσε τα μας τα πει αναλυτικότερα κάποιος των οικονομικών επιστημών και ίσως να με διορθώσει.
---------------------
Πάντως οφείλουμε όλοι να ομολογήσουμε ότι άλλο είναι να λες ότι παίρνεις ληγμένα και αλλο να λες ότι παίρνεις «προϊόντα πεπερασμένης διατηρισιμότητας». Έχει ένα άλλο prestige...

christinelle
Πολύ δραστήριο μέλος

στα εστιατόρια - ταβέρνες θα ενημερώνουν ότι πχ η καρμπονάρα είναι από μακαρόνια περασμένης διατηρησιμότητας; ή ότι τα κολοκυθάκια είναι αλευρωμένα και τηγανισμένα με προιόντα περασμένης διατηρησιμότητας;
Δεν έχει σημασία γιατί δεν πρόκειται να το καταλάβεις, είπαμε πως τα τυποποιημενα τρώγονται άνετα και μετά το "best before". Επίσης κανένα εστιατόριο δεν θα σερβίρει φαγητό που είναι πραγματικά χαλασμένο επίτηδες γιατί ξέρει πως θα του κοστίσει σε δυσφήμιση και μείωση πελατείας.
Πάντως οφείλουμε όλοι να ομολογήσουμε ότι άλλο είναι να λες ότι παίρνεις ληγμένα και αλλο να λες ότι παίρνεις «προϊόντα πεπερασμένης διατηρισιμότητας». Έχει ένα άλλο prestige...![]()
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ πως "τρώω ληγμένα", μιας και δεν δίνω στην φράση το νόημα που δίνει ο περισσότερος κόσμος. Και ξαναλέω, επειδή πέρασε μια ημερομηνία που αναγράφεται ως σημείο αναφοράς, δεν σημαίνει πως χάλασε το φαγητό.
Το ότι εγώ σπίτι μου συντηρώ σωστά κάτι και δεν αλλοιώνεται αμέσως μόλις λήξει, δεν έχει καμιά σχέση με το τι έχει κάνει το κατάστημα. Εκεί μπορεί να μην τα έχουν σε σωστές συνθήκες και με το που λήξουν να έχει αρχίσει η αλλοίωση τους. Ξεφεύγει από τον έλεγχο μου. Δεν είμαι στις αποθήκες να δω τι γίνεται.
Ισα ίσα που εσύ έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να το συντηρήσεις λάθος. Τα καταστήματα (τα μεγάλα τέλος πάντων, όχι το μπακάλικο του κυρ Μπάμπη) έχουν επαγγελματικά ψυγεία, καταψύκτες, κλιματισμό, μόνωση και συνεχή καθαριότητα. μπορείς να πεις το ίδιο για το σπίτι σου?
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.