Μέχρι πού φτάνει η εξουσία του αφεντικού και τα όρια υπακοής στον χώρο εργασίας

adams33

Πολύ δραστήριο μέλος

Η adams33 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 1.528 μηνύματα.
Δεν υπάρχει κάτι που να σιχαίνομαι περισσότερο από τα κλασσικά ελληνικά "αυτούς να τους προσέχεις" και τέτοια. Όλους τους πελάτες τους προσέχω το ίδιο. Όταν το ακούω αυτό από τους υπεύθυνους αμέσως το χαμόγελο μου μετατρέπεται σε αηδία.

Με έσπασαν τόσο τα νεύρα χθες που μπροστά στο χαμό επέμεναν να τους έχουμε καθαρά τασάκια που είχα φροντίσει να έχουν καθαρά τασάκια όλοι οι υπόλοιποι πελάτες και στις παρέες των αφεντικών είχαν γίνει τα αποτσίγαρα πολυκατοικία :skull:

Σημείωση συντονιστή: αυτό το θέμα προέκυψε από το thread Κουβεντούλα χωρίς θέμα V.
Από αυτό που σιχαίνεσαι εξαρτάται το αύριο το δικο σου ...
ΑΝ δεν υπήρχαν οι πελάτες που πληρώνουν και επειδή ακριβώς πληρώνουν έχουν "απαίτηση " από το αφεντικό να είναι άψογο στις υπηρεσίες του τότε όλες οι επιχειρήσεις θα έκλειναν..

Κοίτα να δεις που λάθος άτομο σιχαίνεσαι...και αυτός μπορεί να είσαι και εσύ αύριο μεθαύριο όταν πας σε ένα μαγαζί και επειδή πληρώνεις προσδοκεις το καλύτερο αποτέλεσμα ...

Δυστυχώς αντιπροσωπεύεις το αφεντικό σου εκείνη την στιγμή. Που στη θέση σου θα χαμογελούσε στον καλύτερο του πελάτη και θα του σέρβιρε το καλύτερο του πιάτο γιατί γι αυτό πλήρωσε..

Πόσο διαστρεβλωμενη άποψη έχετε πραγματικά ...
Εσύ όταν πας σε ένα γιατρό και έρχεται η υπάλληλος του ,η νοσοκόμα δηλαδή ,να δούμε τι θα πεις αν η νοσοκόμα είναι κακοτροπη ...

Ή όταν πας σε ένα εστιατόριο να γιορτάσεις μια σπουδαία σου στιγμή και ο σερβιτόρος είναι μέσα στα μούτρα...θα ξαναπάς;
Όχι φυσικά...

Όταν επιλέγεις να κάνεις μια δουλειά πόσο μάλλον στην εξυπηρέτηση πελατών, ειναι δεδομένο ότι και θα χαμογελάς και θα είσαι ευδιάθετος...Αλλιώς πάνε κάνε τον υπάλληλο σε γραφείο τελετών να είσαι και μέσα στο κλίμα της θλίψης και της απαισιοδοξίας😊

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 5.426 μηνύματα.
Από αυτό που σιχαίνεσαι εξαρτάται το αύριο το δικο σου ...
ΑΝ δεν υπήρχαν οι πελάτες που πληρώνουν και επειδή ακριβώς πληρώνουν έχουν "απαίτηση " από το αφεντικό να είναι άψογο στις υπηρεσίες του τότε όλες οι επιχειρήσεις θα έκλειναν..

Κοίτα να δεις που λάθος άτομο σιχαίνεσαι...και αυτός μπορεί να είσαι και εσύ αύριο μεθαύριο όταν πας σε ένα μαγαζί και επειδή πληρώνεις προσδοκεις το καλύτερο αποτέλεσμα ...

Δυστυχώς αντιπροσωπεύεις το αφεντικό σου εκείνη την στιγμή. Που στη θέση σου θα χαμογελούσε στον καλύτερο του πελάτη και θα του σέρβιρε το καλύτερο του πιάτο γιατί γι αυτό πλήρωσε..

Πόσο διαστρεβλωμενη άποψη έχετε πραγματικά ...
Εσύ όταν πας σε ένα γιατρό και έρχεται η υπάλληλος του ,η νοσοκόμα δηλαδή ,να δούμε τι θα πεις αν η νοσοκόμα είναι κακοτροπη ...

Ή όταν πας σε ένα εστιατόριο να γιορτάσεις μια σπουδαία σου στιγμή και ο σερβιτόρος είναι μέσα στα μούτρα...θα ξαναπάς;
Όχι φυσικά...
ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗ!!!
Τους ενδιαφέρει περισσότερο ο εγωισμός τους και άλλες χαζομάρες περί ισότητας και όχι να δουλέψουν.
Πραγματικά δηλαδή, καλό είναι να το βουλώνουμε και να δουλεύουμε... γι'αυτό μας πληρώνουν άλλωστε ;)

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 33.236 μηνύματα.
Γενικότερα έχει ξεφύγει αλλά κάνω υπομονή μήπως είναι μια φάση που θα περάσει.
΄Εχει περάσει και άλλες φάσεις ο @giannhs2001.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι φάσεις δεν έχουν μια λογική σειρά αλλά πάνε από το ένα άκρο στο άλλο.
Καλάάάάά...
Οταν ενας ανθρωπος υποστηριζει ΧΑΥΓΗ και χιτλερ δεν ειναι φαση που περναει.ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ που μιλαει.
Κια ειναι αυτα που λεει.
Τελεια.

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 5.426 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 33.236 μηνύματα.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 23.776 μηνύματα.
Πάλι για Δρομοκαΐτειο πήγε η κουβέντα. Το μόνο που της έλειπε ήταν ο Αυστριακός ζωγράφος μας και η ΧΑ.

Εν τω μεταξύ @adams33 λάθος κατάλαβες αλλά τώρα πιάνω πόστο και βαριέμαι λίγο να εξηγήσω. Ξαναδες μια τα μηνύματα. Πουθενά δεν είπα πως είμαι μουτρωμένος εν ώρα εργασίας. Το ακριβώς αντίθετο.

Υ.Γ. Σε γραφείο τελετών ή νεκροθάφτης θα ήταν όνειρο να δουλέψω (σκηνή με τον Παραγιό στο 50-50) :skull:

adams33

Πολύ δραστήριο μέλος

Η adams33 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 1.528 μηνύματα.
Πάλι για Δρομοκαΐτειο πήγε η κουβέντα. Το μόνο που της έλειπε ήταν ο Αυστριακός ζωγράφος μας και η ΧΑ.

Εν τω μεταξύ @adams33 λάθος κατάλαβες αλλά τώρα πιάνω πόστο και βαριέμαι λίγο να εξηγήσω. Ξαναδες μια τα μηνύματα. Πουθενά δεν είπα πως είμαι μουτρωμένος εν ώρα εργασίας. Το ακριβώς αντίθετο.

Υ.Γ. Σε γραφείο τελετών ή νεκροθάφτης θα ήταν όνειρο να δουλέψω (σκηνή με τον Παραγιό στο 50-50) :skull:
Μια χαρα κατάλαβα, παράδειγμα έφερε Γιάννη μου !
Ακόμα και τα αφεντικά που λέτε εσείς υπάλληλοι του κάθε πελάτη τους είναι!!
Ακούγεται γλοιώδες όλο αυτό και το ξέρω, αλλά ειναι άλλη φιλοσοφία όταν μιλάμε για εργασιακά περιβάλλοντα.

Μην μπερδεύουμε τον δημόσιο τομέα με τον ιδιωτικό...Μόνο στο δημόσιο υπάρχει αγένεια και εκεί δεν έχει σημασία αν είσαι πελάτης-πολίτης...Αν ο υπάλληλος της υπηρεσίας ειναο ζώον χωρίς τρόπους οποίος πελάτης και να πάει θα συνεχίσει να είναι το ίδιο εφόσον δεν κινδυνεύει η θέση του ...

Κυνήγησε το όνειρο σου ποτέ δεν ξέρεις :laugh:

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3.406 μηνύματα.
Τώρα για το αν είναι δυνατόν να υπάρχει μια μη ιεραρχική κοινωνία, δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά, αλλά φαίνεται πως στην εποχή του Λίθου υπήρξαν πολλές κοινωνίες ισότιμες με ελάχιστη υποτυπώδη ενδεχομένως και μηδενικη ιεραρχία, παρόμοιες περιγραφές που προκαλούσαν έκπληξη στους Δυτικούς είχαμε και για κάποιες ινδιάνικες φυλές όταν τις ανακάλυψαν, μάλιστα μερικές δεν ήξεραν καν τι είναι ιδιοκτησία και δεν το είχαν σαν έννοια.
Εγώ πάλι νομίζω ότι υπήρχε μια ιεραρχία, απλώς δεν υπήρχαν και πόροι , να μεταφραστεί όλο αυτό σε χλιδή, σε δούλους, σε κτήματα, σε αποθήκες με τρόφιμα. Αλλά ιεραρχία ότι ''σοφός γέροντας'' θα είναι ο αρχηγός της φυλής παρά ένας νεαρός, υπήρχε. Η ότι η μητέρα πάντα είχε μια εξουσία πάνω στο παιδί της για να το προστατεύει κιόλας, το ξέρουμε.

Απλώς νομίζω ότι η καλή εξουσιαστική σχέση προκύπτει από τη δημοκρατία και εσύ σαν υποτελής , σέβεσαι τον ανώτερο( δηλαδή τον ικανότερο, τον πιο σοφό, τον πιο δίκαιο) και δέχεσαι την θέση σου με τα όποια κόστη γιατί κάτι σου προσφέρει αυτό και η κακή σχέση είναι απλά κάποιος δυνάστης ( από το αφεντικό μέχρι το συμμαθητή που σου κάνει bullyng ) που σου κατσικώνεται στο σβέρκο και η θέση του είναι και πιο επισφαλής , γιατί οι υποτελείς θα προσπαθούν να τον ανατρέψουν.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Οταν ενας ανθρωπος υποστηριζει ΧΑΥΓΗ και χιτλερ δεν ειναι φαση που περναει.ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ που μιλαει.
Κια ειναι αυτα που λεει.
Τελεια.
Στο μεταξυ η απαντηση μοιυ αυτη δεν πηγαινε στα λογια του Γιαννη αλλα ως απαντηση στην Λενω που ειπε οτι περιμενει να αλλαξει ο Γιαννης και οτι περναει φαση,Δεν περναει φαση ενας ανθρωπος ποιυ ειναθι χυαγιτης.

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 7.196 μηνύματα.
Από την εστίαση δεν ξεκίνησε η κουβέντα ;δεν καταλαβαίνω γιατί θεοποιειται το "Αφεντικό " - εργοδότης σε αυτή τη φυση εργασίας ;προσφερει κάτι στο κοινωνικό γίγνεσθαι η επιχείρηση του; πλην κάποιου είδους ψυχαγωγία ;

η ευσυνειδησία σου να είσαι συνεπής δεν πρέπει να απορρέει από εναν εργοδότη μπαμπουλα, αλλά από την αίσθηση του καθήκοντος προς όλους τους πελάτες και οχι μόνο σε λίγους εκλεκτούς στους οποίους σου αναθέτουν να κάνεις τεμενάδες που λένε.

Ως υπάλληλος ,και αν εισαι τυχερός να πεσεις πανω σε σωστό που τηρεί τα νόμιμα εργοδότη ,εκτελεις στο καλύτερο βαθμό που μπορείς ή για την ακρίβεια διεκπεραιωνεις τα καθήκοντα για τα οποία σε προσέλαβαν και τέρμα. Και φυσικά μην ξεχνάς πως είσαι αναλώσιμος

Λένω

Διάσημο μέλος

Η Λένω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2.998 μηνύματα.
Στο μεταξυ η απαντηση μοιυ αυτη δεν πηγαινε στα λογια του Γιαννη αλλα ως απαντηση στην Λενω που ειπε οτι περιμενει να αλλαξει ο Γιαννης και οτι περναει φαση,Δεν περναει φαση ενας ανθρωπος ποιυ ειναθι χυαγιτης.
Τι χρυσαυγίτης, βρε;

Ορίστε:
Σε γραφείο τελετών ή νεκροθάφτης θα ήταν όνειρο να δουλέψω
Κάπως έτσι "παντρεύεται" γλυκά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Emo είναι ο άνθρωπος.
Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός του. :)

ilias90

Περιβόητο μέλος

Για κάποιον λόγο στο ευρύτερο σύστημα που λέγεται e steki (έστω και διαδικτυακό) ο @giannhs2001 έχει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου :P
Αυτό είναι καλό να το ψάξεις, καλέ μου φίλε.

ROM32

Δραστήριο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 774 μηνύματα.
Ναι, δεν έχεις άδικο σε αυτό, αλλά ακόμα κι έτσι όπως το βλέπεις, σου λέω ότι δεν θεωρώ κάτι ιδανικό την ισότητα. Είναι μια κοινωνική κατασκευή που, όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά εμποδίζει την εξέλιξη της ανθρωπότητας γιατί εκμηδενίζει την αξιοκρατία, προωθεί το συναίσθημα αντί της λογικής και άλλα πολλά.

Ε, ακριβώς αυτό μπορεί να σου πει πολλά. Το ότι δεν υπήρχε ιεραρχία στους αγριάνθρωπους και εμφανίστηκε στις πρώτες οργανωμένες κοινωνίες τα λέει όλα.

Όχι, θα στο εξηγήσω εγώ αλλά δεν έχω κάποια ελπίδα ότι θα το καταλάβεις. Δεν είναι οσφυοκαμψία, είναι αναγνωρίζω τη θέση μου στον κόσμο και λειτουργώ βάσει αυτής, χωρίς να επιτρέπω χαζοεγωισμους, συναισθηματισμούς και το υπερτροφικό Εγώ μου να μπαίνει στη μέση.

Λειτουργούμε βάσει του τι είναι καλό για την κοινωνία και όχι για τον εαυτουλη μας. Υποτίθεται ότι αυτή είναι βασική αρχή για εσάς τους αριστερούς αλλά στην πράξη πάντα λειτουργείτε λες και σας χρωστάει κάτι ή κοινωνία απλά επειδή υπάρχετε, λες και έχει κάποια τόσο μεγάλη αξία το άτομό σας, χωρίς να έχετε πετύχει τίποτα (γενικό αυτό, δεν σε ξέρω).

Δεν αξίζεις τίποτα απλά και μόνο επειδή υπάρχεις, αλλά δυστυχώς στον δυτικό κόσμο με αυτές τις ιδέες μας μεγάλωσαν.

Νομίζω δεν κατάλαβες, το να αναγνωρίσουμε κάποιον ως καλό σε κάτι δεν σημαίνει ότι η σχέση μας μαζί του γίνεται εξουσιαστική και εμείς υποτελείς του. Σε μια παρέα πχ φίλων κάποιος μπορεί να είναι εξαιρετικός μαθητής και να του το αναγνωρίζουμε, όμως η σχέση μας μαζί του είναι φιλική, δηλαδή ισότιμη, δεν σημαίνει πως θα κάνουμε ο,τι μας λέει επειδή είναι καλός μαθητής. Οι σχέσεις ισότητας δεν εμποδίζουν την αναγνωρίση του καλύτερου, απλά οι υπολοιποι δεν αναπτύσσουν με το καλύτερο που αναγνωρίζουν μια σχέση υποτελούς εξουσιαστή, αναπτύσσοντας έτσι μια σχέση πιο υγιή μαζί του και αποκομίζοντας ενδεχομένως και τα οποια οφέλη της. Στο παράδειγμα των φίλων η ισότιμη σχέση και ο αλληλοσεβασμός μπορεί να κάνει τον καλό μαθητή-φίλο να προσφέρει την βοήθεια του στους υπόλοιπους απολαμβάνοντας σαν κέρδος να είναι μέρος της παρέας τους και χαρά που προσφέρει και όχι "επειδή είμαι ο καλύτερος θα πρέπει να με σέβεστε και να με ακούτε και αυτό είναι το σωστό." Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Τώρα σχετικά με τις άγριες φυλές κάνεις μια εικασία στο γεγονός ότι αυτό το σχήμα οργάνωσης δεν τους εξελιξε βασιζόμενος στο σχήμα που έχεις στο μυαλό σου και που έχει διαμορφωθεί από τον υλισμό. Πρώτον, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν όντως μια τέτοια οργάνωση ηταν όντως εμπόδιο για την επίτευξη του δικού μας τρόπο ζωής. Δεύτερον, μπορεί να μην ηταν εμπόδιο στο δρόμο για την επιτευξη του δικού μας τρόπου ζωής και να χρειάζονταν μεγαλυτερο ιστορικα χρονικό διάστημα εξέλιξης για να το πετύχει. Τρίτον, μπορει να επιτυγχανε ένα ακόμα καλύτερο επίπεδο απ'οτι εμείς, με το ίδιο επίπεδο σε υλικά αγαθά αλλά και κοινωνική ειρήνη και ισοτητα. Όλα αυτά θα μείνουν πια εικασίες αφού η ιστορική τους πορεία διακόπηκε βίαια, όμως ας το εξετασουμε στο επίπεδο που τους βρήκαμε. Εσυ μπορεί να θεωρείς εξέλιξη το ότι έχεις πιο πολλά υλικά αγαθά από αυτούς (υλική εξέλιξη) αλλά σίγουρα σε σύγκριση με την κοινωνική τους εξέλιξη εμείς είμαστε πολύ πιο πίσω από αυτούς. Αξιοκρατικά σε αυτό το κομματι αυτούς αναγνωρίζεις ως καλύτερους. Παρεμπιπτόντως με την λογική σου, μήπως θα έπρεπε να τους επιτρέπαμε και να μας εξουσιάζουν;
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Εγώ πάλι νομίζω ότι υπήρχε μια ιεραρχία, απλώς δεν υπήρχαν και πόροι , να μεταφραστεί όλο αυτό σε χλιδή, σε δούλους, σε κτήματα, σε αποθήκες με τρόφιμα. Αλλά ιεραρχία ότι ''σοφός γέροντας'' θα είναι ο αρχηγός της φυλής παρά ένας νεαρός, υπήρχε. Η ότι η μητέρα πάντα είχε μια εξουσία πάνω στο παιδί της για να το προστατεύει κιόλας, το ξέρουμε.

Βασικά η απάντηση μου εδώ είναι λίγο πολύ η ίδια με την αμέσως απο πανω. Άλλο η αναγνώριση του καλύτερου και άλλο η εξουσιαστική σχέση τα αναλύω και πιο πάνω. Τώρα με τον σοφό γέροντα που λες, ο γέροντας αυτομάτως γινόταν σοφός όχι γιατί ήταν καλύτερος από τους άλλους, αλλά διότι η ζωή του έδινε αυτή την ιδιότητα αυτοδίκαια, κάτι που του αναγνώριζαν οι άλλοι. Δεν αναδεικνυόταν από ένα διαγωνισμό σοφίας, θεωρούνταν σοφός γιατί τον έκανε η ζωή η ίδια αναπόφευκτα. Δεν κατείχε την θέση του Αρχηγού όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς, αλλά την θέση ενός συμβούλου του χωριού και της κοινότητας.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια