@paskmak Αρχικά, δεν είναι «οι Τούρκοι» το πρόβλημα, αλλά η ηγεσία τους, σημαντική διαφορά, νομίζω. Ναι, έχει εκλεγεί από τον λαό, αλλά όλοι έχουμε παρακολουθήσει πώς διεξάγονται οι εκλογές στην Τουρκία και νομίζω έχουμε εικόνα του πόσο αυταρχική και διεφθαρμένη προσωπικότητα είναι ο Ερντογάν - και οι συν αυτώ, βέβαια.
Τώρα, αυτό το επιχείρημα της «νόμιμης εισόδου πρόσφυγα» πραγματικά δεν ξέρω πώς να το διαβάσω. Πρέπει να καταλαβαίνουμε στα σύνορα από τη «φάτσα» αν ο άλλος είναι πρόσφυγας ή μετανάστης; - όχι μόνο εμείς αλλά, εν γένει, η χώρα πρώτης υποδοχής. Προφανώς και θα μπει στη χώρα και, αν δεν πληροί τα κριτήρια της αποδοχής της αίτησης ασύλου του - κατόπιν, ίσως, και της έφεσης που έχει δικαίωμα να ασκήσει - ας επιστρέψει από εκεί που ήρθε. Αλλά πόσα άτομα ξεκινάνε από την άλλη άκρη του κόσμου για να έρθουν μέχρι εδώ ξοδεύοντας τις οικονομίες τους;
Για τις χώρες που αναφέρεις, αν εξαιρέσεις τις ΗΠΑ που έχουν χοντρά θέματα με τα
χερσαία σύνορα στο Μεξικό, έχεις σκεφτεί ότι είναι τόσο εύκολο σε Καναδά και Αυστραλία να έχουν τακτοποιημένα τα ζητήματά τους γιατί ο μόνος τρόπος για να πας «παράτυπα» Καναδά είναι α) μέσω ΗΠΑ, β) κολυμπώντας γ) με καταπέλτη από τη Γροιλανδία; Αναλόγως, στην Αυστραλία δεν πας πηδώντας ένα συρματόπλεγμα στον Έβρο ή μπαίνοντας σε μία βάρκα για 8-10 μίλια, αλλά έχεις παρόμοιες επιλογές με τον Καναδά. Οπότε, χαίρω πολύ, εμείς έχουμε και χερσαία σύνορα και έναν εκτεταμένο πόλεμο δίπλα μας. Δεν είναι θέμα «αποτελεσματικής πολιτικής» αλλά γεωπολιτικών παραγόντων.
Για τα τουρκικά φύλα, που λες, δεν ξέρω γιατί τα βλέπεις όλα τόσο στραβά και μονόπλευρα. Αρχικά, από την εδραίωση των Οθωμανών (αρχές 14ου αιώνα) μέχρι τον θάνατο του Σουλεϊμάν - περίοδος ακμής της αυτοκρατορίας - μεσολαβούν δύο αιώνες και κάτι - δεν το λες και λίγο. Επίσης, όχι εγώ και ο κάθε «παρανοϊκός», δεκάδες ιστορικές πηγές - από προσωπικές μαρτυρίες μέχρι έγγραφα επάρχων στις «ακριτικές» βαλκανικές επαρχίες της αυτοκρατορίας και φορολογικούς καταλόγους - καταδεικνύουν τη σταθερότητα και την ευρυθμία που χαρακτήριζαν αυτήν την περίοδο - πάντα, τηρουμένων των αναλογιών της εποχής - αν ενδιαφέρεσαι, υπάρχουν αρκετές καλές δουλειές σε σχέση με την κατάσταση των Βαλκανίων επί Οθωμανών.
Επίσης, κανείς δεν αρνήθηκε ότι άλλαξε η άφιξη των τουρκικών φύλων την κατάσταση στην περιοχή σε σχέση ε σχεδόν τα πάντα - όπως την άλλαξε και η γέννηση του Χριστιανισμού και τόσα άλλα πράγματα ανά τους αιώνες. Γιατί αυτό είναι κακό δεν έχω καταλάβει. Επειδή μας πήρανε την Πόλη;