Προσωπικά δουλεύω στον κλάδο της πληροφορικής, fully remote από επαρχία για περίπου 40κ μεικτά (τιμολόγιο), με ετήσια αναπροσαρμογή.
Δεν θα έφευγα για κανένα λόγο στο εξωτερικό κι ας μου δίνανε 100κ (που δεν θα μου δίνανε). Υπάρχουν πολλά πράγματα εδώ πέρα όπως οικογένεια, φίλοι, ελληνική κουλτούρα, φύση, αγάπη για τον τόπο τα οποία δεν μεταφράζονται σε χρήματα.
Προτιμώ επίσης τα χρήματα που κερδίζω να επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία και όχι στην Γερμανία ή την Ελβετία. Προτιμώ οι φόροι που πληρώνω να πηγαίνουν στην Ελλάδα κι ας υπάρχει διαφθορά και κακοδιαχείριση (λες και έξω δεν υπάρχει). Προτιμώ τα παιδιά μου να μεγαλώσουν και να ζήσουν στην Ελλάδα παρά στο εξωτερικό.
Όσον αφορά τις εταιρίες, δεν είναι όλες ίδιες. Υπάρχουν εταιρίες που ανταγωνίζονται τοπικά, σε επίπεδο κράτους και σε διεθνές επίπεδο. Μια εταιρία που ανταγωνίζεται σε επίπεδο πόλης δεν μπορεί να δώσει τρελούς μισθούς, αλλά δεν μπορεί να βρει και άπειρο προσωπικό, οπότε εκεί έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ αν φερθείς σωστά.
Αν επιλέξεις εταιρία που ανταγωνίζεται διεθνώς π.χ. Google, θα πάρεις μεν τεράστια ποσά, αλλά αφενός θα πρέπει να βρίσκεσαι στο top 1% της ικανότητας διεθνώς και αφαιτέρου θα πρέπει να συνηθίσεις στο γεγονός πως όλα θα περιστρέφονται γύρω από την δουλειά σου, ώστε να μπορείς να διατηρείς την απόδωση που απαιτείται σε τόσο ανταγωνιστικές θέσεις. Για κάποιους ανθρώπους αυτό είναι όνειρο ζωής, για τους περισσότερους είναι εφιάλτης.