Μουσική, κοινωνικές τάξεις και πολιτισμικός ελιτισμός / Είναι η κλασική μουσική για λίγους;

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 21.021 μηνύματα.
Η κλασική μουσική, πέραν μιας πολύ μικρής μειοψηφίας κομματιών με εύκολα αναγνωρίσιμο ρυθμό, είναι τέρμα βαρετή. Ορίστε το πα.

Σημείωση συντονιστή: αυτό το θέμα προήλθε από διαχωρισμό από το θέμα Unpolular Opinions.

Τελευταία επεξεργασία:

Ουριήλ

Διάσημο μέλος

Ο Ουριήλ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 2.342 μηνύματα.
Η κλασική μουσική, πέραν μιας πολύ μικρής μειοψηφίας κομματιών με εύκολα αναγνωρίσιμο ρυθμό, είναι τέρμα βαρετή. Ορίστε το πα.
Mad Grumpy Cat GIF by MOODMAN

Μήτσος10

Διάσημο μέλος

Ο Μήτσος10 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 16 ετών και επαγγέλλεται Μαθητής/τρια. Έχει γράψει 2.826 μηνύματα.

Ουριήλ

Διάσημο μέλος

Ο Ουριήλ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 2.342 μηνύματα.
Δεν νομίζω να είναι τόσο unpopular...
Παρακαλάω τους φίλους μου να πάμε σε όπερα και λένε ότι απλός φωνάζουν

1754229163566.gif

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 21.021 μηνύματα.
Δεν νομίζω να είναι τόσο unpopular...
Παρακαλάω τους φίλους μου να πάμε σε όπερα και λένε ότι απλός φωνάζουν

View attachment 151021
Κοίτα εμένα η όπερα μου αρέσει, τουλάχιστον με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη σκέτη ορχηστρική - συμφωνική. Εγώ στη 2η αναφερόμουν κατά κύριο λόγο.
Επίσης πέτυχα τη συναυλία της Βίσση στο Ηρώδειο (2023) με συμφωνική και ξετρελάθηκα.

Μάλιστα αυτές τις μέρες βρήκα και ακούω αυτό (από το ιστορικό μου στο youtube) :

Ας πάρουμε για παράδειγμα την ετήσια πρωτοχρονιάτικη φιλαρμονική συναυλία της Βιέννης.
Ε εγώ πέραν από μερικά γνωστά κομμάτια τη βαριέμαι απίστευτα και περιμένω πως και πως το Radetzky - March :P

Τελευταία επεξεργασία:

Hased Babis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μπάμπης Παπαθανασίου αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Καστοριά (Καστοριά). Έχει γράψει 961 μηνύματα.
Σχετικά με την Μουσική έχω αντίθετο opinion. Για να μην καταλήξουν οι επόμενες γενιές να ακούνε τις "κλανιές" του μέλλοντος, θα έπρεπε να του βάζουν οι γονείς περισσότερα δυσκολοάκουστα κομμάτια από το παρελθόν, γενικά είμαι υπέρ στο να επιβάλλουν την μουσική που θα ακούσουν οι γονείς στα παιδιά τους, μαθαίνοντας τους από Verdi και Dvorak μέχρι Ξαρχάκο & Ρεμπούτσικα μέχρι πρώιμους Metallica και Progressive Rock.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.983 μηνύματα.
Σχετικά με την Μουσική έχω αντίθετο opinion. Για να μην καταλήξουν οι επόμενες γενιές να ακούνε τις "κλανιές" του μέλλοντος, θα έπρεπε να του βάζουν οι γονείς περισσότερα δυσκολοάκουστα κομμάτια από το παρελθόν, γενικά είμαι υπέρ στο να επιβάλλουν την μουσική που θα ακούσουν οι γονείς στα παιδιά τους, μαθαίνοντας τους από Verdi και Dvorak μέχρι Ξαρχάκο & Ρεμπούτσικα μέχρι πρώιμους Metallica και Progressive Rock.
Καν δεν χρειαζεται επιβολη.Οι γονεις μου ακουγαν κλασσικη μουσικη...εγω και οι αδελφη μου (διδυμες) ακουγαμε κλασσικη μουσικη απο την κοιλια της μανας μας...μετα συνεχιστηκε παντα η κλασσικη μουσικη και τα εντεχνα και χατζηδακης..θοδωρακης κλπ...οποτε φυσικοτατα παντα ακουγα καλη μουσικη..και ροκ βεβαια...δεν χρειαστηκε καμια επιβολλη...ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.
Αλλα οταν δεν εχουν μουσικη παιδεια οι γονεις...δεν θα τα βαζουν να ακουν απο μικρα καλη μουσικη..τα βλαχοτραγουδα θα τους βαζουν

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 5.211 μηνύματα.
Συμφωνώ γενικά, αλλά φαντάσου το παιδί να έχει γονείς κάποιον σαν τον Γιάννη πχ. Θα τα βάζει να ακούνε ρέιβ και να χτυπιούνται σαν χαζά ή ό,τι τέλος πάντων ακούνε οι emo.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Καν δεν χρειαζεται επιβολη.Οι γονεις μου ακουγαν κλασσικη μουσικη...εγω και οι αδελφη μου (διδυμες) ακουγαμε κλασσικη μουσικη απο την κοιλια της μανας μας...μετα συνεχιστηκε παντα η κλασσικη μουσικη και τα εντεχνα και χατζηδακης..θοδωρακης κλπ...οποτε φυσικοτατα παντα ακουγα καλη μουσικη..και ροκ βεβαια...δεν χρειαστηκε καμια επιβολλη...ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.
Αλλα οταν δεν εχουν μουσικη παιδεια οι γονεις...δεν θα τα βαζουν να ακουν απο μικρα καλη μουσικη..τα βλαχοτραγουδα θα τους βαζουν
Ναι, και πολύ που έμαθες από μουσική, εδώ μας λες ότι ο Στελάρας ο Καζαντζίδης δεν είχε καλή φωνή.
Ο Στελάρας, ο εθνικός ήρωας να πούμε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 23.346 μηνύματα.
Άλλη μία φορά που ποδοπατιέται το δικαίωμα της αυτοέκφρασης και της δημιουργίας ταυτότητας μέσω της μουσικής. Οι γονείς να επιβάλλουν στα παιδιά τους τι θα ακούνε; Γιατί;

Πολύς ελιτισμός στα ξαφνικά έπεσε. Μουσική παιδεία με το στανιό να θεωρείται η κλασσική ας πούμε που τη βρίσκω και τέρμα ξενέρωτη. Κάθε μουσική κατηγορία έχει τη δική της μαγεία. Το μόνο «ανώτερο» που μπορώ προσωπικά να βρω είναι η εκάστοτε εγχώρια λαϊκή μουσική διότι ομιλεί στην ψυχή του λαού στον οποίον απευθύνεται και χρησιμοποιεί τα μουσικά όργανα με τα οποία συνδέεται από αρχαιοτάτων ή μεσαιωνικών χρόνων (βλέπε κιθάρα/μπουζούκι, κλαρίνο, μπαλαλάικα, Koto κλπ). Αυτή την αυθεντικότητα του λαϊκού δεν την έχει κανένα άλλο είδος μουσικής. Άσε που η κλασσική υπήρξε πάντοτε της υψηλής κοινωνίας και «κοιτούσε» περιφρονητικά τα λαϊκά στρώματα.

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 5.211 μηνύματα.
Αυτή την αυθεντικότητα του λαϊκού δεν την έχει κανένα άλλο είδος μουσικής. Άσε που η κλασσική υπήρξε πάντοτε της υψηλής κοινωνίας και «κοιτούσε» περιφρονητικά τα λαϊκά στρώματα.
Λίγο ακόμα και θα λες παρέα με αριστερούς και φεμίνια ότι η κλασσική μουσική είναι η μουσική των κακών λευκών αποικιοκρατών (όντως τα λένε).
Και καλά κάνει και υπάρχει ελιτισμός σε αυτά. Η κλασσική μουσική εξυψώνει το πνεύμα και δεν είναι ούτε για τον Μπάμπη στο συνεργείο ούτε για την Τούλα τη νυχού. Και στα λέω εγώ που είμαι λαϊκός άνθρωπος.

amarelia

Διακεκριμένο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7.497 μηνύματα.
Η κλασσική μουσική εξυψώνει το πνεύμα και δεν είναι ούτε για τον Μπάμπη στο συνεργείο ούτε για την Τούλα τη νυχού
Γιατί το λες αυτό; Δεν πιστεύω πως η τέχνη οριοθετείται έτσι, δεν μπορείς να ξέρεις τι βγάζει στον καθένα και ούτε μας καθορίζει η επαγγελματική μας σταδιοδρομία ή πιο απλά το που μας ώθησε η ζωή να δουλεύουμε για να βγάζουμε το ψωμί

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 7.024 μηνύματα.
Δεν μπορείς να επιβάλλεις στο παιδί σου ακούσματα.Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το μυήσεις σε ποιοτικά ακούσματα , θεωρωντας δεδομένο πως άπαξ και μπει στην εφηβεία και συναναστραφεί με άλλα παιδιά και αλλά ερεθίσματα είναι αναπόφευκτο να σχηματίσει τις δικές του προτιμήσεις.
Πάντως είναι βέβαιο πως τα πρώιμα ερεθίσματα έχουν κάνει εγγραφή μέσα του.

ilias90

Περιβόητο μέλος

Γιατί το λες αυτό; Δεν πιστεύω πως η τέχνη οριοθετείται έτσι, δεν μπορείς να ξέρεις τι βγάζει στον καθένα και ούτε μας καθορίζει η επαγγελματική μας σταδιοδρομία ή το που μας ώθησε η ζωή να δουλεύουμε για να βγάζουμε το ψωμί
Γιατί οι ίδιοι κράζουν και κοροϊδεύουν (τουλάχιστον οι περισσότεροι). Όπως δεν μπορώ τους ψευτοκουλτουριάρηδες που αντιμετωπίζουν ελιτιστικά τη λαϊκή μουσική, έτσι δεν μπορώ και αυτούς που κοροϊδεύουν την κλασσική μουσική για αντίστοιχους λόγους.

amarelia

Διακεκριμένο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7.497 μηνύματα.
Πάντως είναι βέβαιο πως τα πρώιμα ερεθίσματα έχουν κάνει εγγραφή μέσα του.
Στα παιδιά του θείου μου πάντως που τα μεγάλωσε με κλασική, όπερα και μελοποιημένη ποίηση ο ένας το ακολούθησε και η άλλη είναι μόνιμα πρώτη σειρά οικονομόπουλο και ακόμα κλαίει που έφυγε ο παντέλος

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 7.024 μηνύματα.
Στα παιδιά του θείου μου πάντως που τα μεγάλωσε με κλασική, όπερα και μελοποιημένη ποίηση ο ένας το ακολούθησε και η άλλη είναι μόνιμα πρώτη σειρά οικονομόπουλο και ακόμα κλαίει που έφυγε ο παντέλος
Οι παρέες μάλλον ήταν πιο ισχυρή ως επιρροή ή της έπεσε βαριά η όπερα και η κλασική.

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλλεται Γιατρός και μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 3.174 μηνύματα.
Λίγο ακόμα και θα λες παρέα με αριστερούς και φεμίνια ότι η κλασσική μουσική είναι η μουσική των κακών λευκών αποικιοκρατών (όντως τα λένε).
Και καλά κάνει και υπάρχει ελιτισμός σε αυτά. Η κλασσική μουσική εξυψώνει το πνεύμα και δεν είναι ούτε για τον Μπάμπη στο συνεργείο ούτε για την Τούλα τη νυχού. Και στα λέω εγώ που είμαι λαϊκός άνθρωπος.

Λες και απαγορεύεται η Τούλα η νυχου η ο Μπαμπης ο χειρονακτης ν ακούνε κλασική μουσική, ν ασχολούνται με την φιλοσοφία και με την λογοτεχνία και γενικά να ασχολούνται με το πνεύμα (το οποίο ισχύει για όλους μας και πρέπει να είναι επιβεβλημένο).

Πάντως η πολυπλοκότητα της κλασικής μουσικής την καθιστά ως αυτή η καθ αυτή τέχνη- σε σχέση με κάτι αλλά εκτρώματα της σημερινής εποχής , που θέλουν να θεωρούνται και τέχνη.

ilias90

Περιβόητο μέλος

Λες και απαγορεύεται η Τούλα η νυχου η ο Μπαμπης ο χειρονακτης ν ακούνε κλασική μουσική, ν ασχολούνται με την φιλοσοφία και με την λογοτεχνία και γενικά να ασχολούνται με το πνεύμα (το οποίο ισχύει για όλους μας και πρέπει να είναι επιβεβλημένο).
Μάλλον δεν γίνομαι κατανοητός. Δεν λέω ότι απαγορεύεται, λέω ότι δεν το κάνουν. Μακάρι να το έκαναν και επαναλαμβάνω, λαϊκός άνθρωπος είμαι κι εγώ, από λαϊκή οικογένεια προέρχομαι.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 23.346 μηνύματα.
Δεν ξέρω τι λένε αλλά δεν μ'αρέσει γενικά ο ελιτισμός. Κάτι τέτοιες βλακείες έκανε και ο Μεταξάς (σε μία ώρα έχουμε και την επέτειο του καθεστώτος του) που οραματίζονταν ο ελληνικός λαός να ακούει κλασσική μουσική και κυνήγησε μέχρι τέλους το ρεμπέτικο με σκληρή λογοκρισία και εξόριση πολλών ρεμπετών στα νησιά. Το ρεμπέτικο, την ψυχή του μικρασιατικού Ελληνισμού με το μπουζούκι (απόγονο του αρχαιοελληνικού τρίχορδου Πανδουρίδιου).

Κάθε μουσικό είδος έχει κάτι να πει και αν δεις την ιστορία του εκπροσωπεί μία εποχή ή μία πληθυσμιακή ομάδα/κουλτούρα.

Memetchi

Διάσημο μέλος

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 2.508 μηνύματα.
Άλλη μία φορά που ποδοπατιέται το δικαίωμα της αυτοέκφρασης και της δημιουργίας ταυτότητας μέσω της μουσικής. Οι γονείς να επιβάλλουν στα παιδιά τους τι θα ακούνε; Γιατί;
Έτσι, κάθε μέρα από ένα τέτοιο ποστ για το ποδοπάτημα δικαιωμάτων να κάνεις και θα φτάσουμε μια μέρα στο επιθυμητό αποτέλεσμα

ilias90

Περιβόητο μέλος

Δεν ξέρω τι λένε αλλά δεν μ'αρέσει γενικά ο ελιτισμός. Κάτι τέτοιες βλακείες έκανε και ο Μεταξάς (σε μία ώρα έχουμε και την επέτειο του καθεστώτος του) που οραματίζονταν ο ελληνικός λαός να ακούει κλασσική μουσική και κυνήγησε μέχρι τέλους το ρεμπέτικο με σκληρή λογοκρισία και εξόριση πολλών ρεμπετών στα νησιά. Το ρεμπέτικο, την ψυχή του μικρασιατικού Ελληνισμού με το μπουζούκι (απόγονο του αρχαιοελληνικού τρίχορδου Πανδουρίδιου).

Κάθε μουσικό είδος έχει κάτι να πει και αν δεις την ιστορία του εκπροσωπεί μία εποχή ή μία πληθυσμιακή ομάδα/κουλτούρα.
Πολλά λόγια. Απλά πες «είμαι κάφρος και δεν μπορώ να εκτιμήσω την ομορφιά της κλασσικής μουσικής» να τελειώνουμε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια