Οι εταιρίες (είτε μιλάμε για μουσική, είτε για ταινίες, είτε για pc games) ακολουθούν λάθος δρόμο. Το πρόβλημα δεν είναι η πειρατεία, αλλά τα ακριβά προϊόντα τους. Πειρατεία υπήρχε πάντα. Ή μήπως ξεχνάτε τα παλιά καλά χρόνια του βινυλίου, όταν όποιος ήθελε πήγαινε στο δισκάδικο και ζητούσε να τους γράψουν σε κασέτα το δίσκο που ήθελε; Από ένα σημείο και μετά τα προϊόντα τους έγιναν πανάκριβα. Στην αρχή τα έβαλαν με το ίντερνετ, χωρίς να ξέρουν τι τους γίνεται. Ώσπου ήρθε ο Steve Jobs και τους άνοιξε τα μάτια με το itunes. Η sony έκανε το μεγάλο λάθος με το περίεργο κλείδωμά της να δημιουργήσει προβλήματα στους νόμιμους κατόχους των προϊόντων της και τελικά να στρέψει όλο τον κόσμο εναντίον της.
Στα pc games τα ίδια και χειρότερα έγιναν με το κάκιστο κλείδωμα starforce, το οποίο επίσης δημιουργούσε προβλήματα στους κατόχους των παιχνιδιών. Τελικά καταργήθηκε με αποκορύφωμα τη δήλωση της Ubisoft (για το Prince Of Percia 3), ότι δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο κλείδωμα, γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να αντιγράψει (!) το παιχνίδι της και έτσι δεν γίνεται διαφήμιση! Τελικά μάλλον δεν είναι το πρόβλημα η πειρατεία ε;
Στην τελευταία γενιά HD-DVD το κλείδωμα κατά της αντιγραφής, αυτό που κατάφερε είναι να μην είναι συμβατά τα νέα δισκάκια με τα παλαιότερα players. Πάλι δηλαδή την πληρώνει ο ΝΟΜΙΜΟΣ κάτοχος του προϊόντος. Δεν είναι ηλίθιο;
Τέλος, δεν μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο ένα φτηνό στην αίσθηση, αλλά πανάκριβο στην τιμή, προϊόν. Όσοι έτυχε να δουν την ελληνική έκδοση του παιχνιδιού που ανέφερα, καταλαβαίνουν. Για τους υπόλοιπους, να πω ότι δεν είχε ούτε καν manual(!), παρά μόνο μία άθλια τυπωμένη σελίδα Α4 με τα keys του παιχνιδιού....
Με όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ την πειρατεία. Όπως εγώ θέλω να πληρωθώ για τη δουλειά μου, το ίδιο θέλουν και οι καλλιτέχνες. Μην ξεχνιόμαστε...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.