iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Ας μην ξεχνάμε ότι η φιλοσοφία άρχισε να αλλάζει πραγματικά τον κόσμο όταν ασχολήθηκαν άνθρωποι με γνώσεις θετικών επιστημών ή έστω με την κουλτούρα των θετικών επιστημών.
Εσείς συμφωνείτε που η φιλοσοφία έχει αποκοπεί από τις θετικές επιστήμες;
Μήπως τελικά έχει δίκαιο ο μαθηματικός μου που συχνά αναρωτιέται αν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος ευτυχισμένος χωρίς να κατέχει γνώσεις θετικών επιστημών;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Subject to change
e-steki.gr Founder

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
theio_vrefos
Πολύ δραστήριο μέλος

Παρατηρώ ότι οι αρκετοί είναι εκείνοι που διαχωρίζουν την φιλοσοφία από τα μαθηματικά, φυσική κτλ. Τέλος με εκνευρίζει απίστευτα πολύ που ο δρόμος για να ασχοληθεί κάποιος,στην Ελλάδας, με την Φιλοσοφία πρέπει να ακολουθήσει μια κατεύθυνση που δεν υπάρχει καθόλου φυσική η μαθηματικά (Ναι ναι υπάρχουν τα γενικής, αλλά όλοι ξέρουμε πως διδάσκονται τα μαθήματα γενικής )
Νομίζω ότι τα έχεις μπερδέψει

Δεν είναι φιλοσοφία με την ακριβή έννοια του όρου. Το να παπαγαλίζεις τα διδάγματα 5-10-20 φιλοσόφων και να εξετάζεσαι πάνω τους, καμία σχέση δεν έχει με τη φιλοσοφία.
Ας μην ξεχνάμε ότι η φιλοσοφία άρχισε να αλλάζει πραγματικά τον κόσμο όταν ασχολήθηκαν άνθρωποι με γνώσεις θετικών επιστημών ή έστω με την κουλτούρα των θετικών επιστημών.
Ας μη ξεχνάμε την αναλογία θέσεων / φιλολόγων που έδιναν ΑΣΕΠ τη τελευταία φορά.
Εσείς συμφωνείτε που η φιλοσοφία έχει αποκοπεί από τις θετικές επιστήμες;
Θεωρητικά όχι, υπάρχουν όμως πιο ρεαλιστικά πράγματα και ουσιαστικά προβλήματα δυστυχώς

Μήπως τελικά έχει δίκαιο ο μαθηματικός μου που συχνά αναρωτιέται αν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος ευτυχισμένος χωρίς να κατέχει γνώσεις θετικών επιστημών;
Όχι, το αντίθετο μάλλον. Η άγνοια ίσως είναι ευτυχία. Δυστυχώς δε μπορώ να ξέρω

Πάντως είναι ρατσιστικό σχόλιο...
bisbirikos
Πολύ δραστήριο μέλος

iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Τουλάχιστον συμφωνείς ότι είναι ότι πλησιέστερο υπάρχει σε φιλοσοφία;Νομίζω ότι τα έχεις μπερδέψει
Δεν είναι φιλοσοφία με την ακριβή έννοια του όρου. Το να παπαγαλίζεις τα διδάγματα 5-10-20 φιλοσόφων και να εξετάζεσαι πάνω τους, καμία σχέση δεν έχει με τη φιλοσοφία.

MonaXoS
Διάσημο μέλος

Εξάλλου πολλοί σύγχρονοι (σχετικό το σύγχρονοι) φιλόσοφοι έχουν ασχοληθεί και με θετικές επιστήμες. Προσωπικά έχω υπόψην μου τον Pierce (νομίζω πως λέγεται έτσι), ο οποίος στη φιλοσοφική του θεώρηση έμπλεξε έντονα και μαθηματικούς υπολογισμούς.
theio_vrefos
Πολύ δραστήριο μέλος

Τουλάχιστον συμφωνείς ότι είναι ότι πλησιέστερο υπάρχει σε φιλοσοφία;![]()
δε κρίνω κάτι από την εμφάνιση, αλλά από το περιεχόμενο.
Άλλα μαθήματα, σε βοηθούν πολύ περισσότερο να ψαχτείς και να κάνεις ηθικά ερωτήματα στον εαυτό σου, από τη παπαγαλία.
Ψάξε π.χ. τη βιολογία της 3ης λυκείου. Στις μέρες μας είναι άπειρη η απήχιση και μπορεί να οδηγήσει σε πάμπολες φιλοσοφικές αναζητήσεις.
xristinaki
Δραστήριο μέλος

Εχω παντως την εντυπωση οτι το συμποσιο επρεπε να διδασκεται στα σχολεια.Γιατι η νεα γενια εχει αγνοια κι δεν ξερει τι χανει.
]ifrit[
Περιβόητο μέλος

Τα μαθηματικά θα μπορούσαν άνετα να αποτελούν μέρος ή και ολόκληρο τον κόσμο των Ιδεών του Πλάτωνα...Ενταξει η φιλοσοφια αντλει απο παντου τροπους για να αναζξτησει την αληθεια αυτο δεν σημαινει οτι τα μαθηματικα ειναι αναποσπαστο κομματι.Απορω εχετε διαβασει Πλατωνα πχ πριν βγαλουμε συμπερασματα περι φιλοσοφιας?
Εχω παντως την εντυπωση οτι το συμποσιο επρεπε να διδασκεται στα σχολεια.Γιατι η νεα γενια εχει αγνοια κι δεν ξερει τι χανει.
xristinaki
Δραστήριο μέλος

]ifrit[
Περιβόητο μέλος

xristinaki
Δραστήριο μέλος

]ifrit[
Περιβόητο μέλος

xristinaki
Δραστήριο μέλος

]ifrit[
Περιβόητο μέλος

theio_vrefos
Πολύ δραστήριο μέλος

Δεν θα σου πω που ηταν το λαθος θα το βρεις μονος παντως παιδια στα σχολεια δεν διδασκεται τπτ σωστα εγω αυτο το συμπερασμα βγαζω.
εμένα μια χαρά ολοκληρώματα, παραγώγους, ανόργανη και οργανική χημεία, μετασχηματισμο, διπλασιασμό, αντιγραφή και μεταγραφή DNA, ταλαντώσεις, κύματα και κινήσεις με μάθανε.
και δεν είμαι εξαίρεση. Απλά είναι θέμα αντικειμενικου/υποκειμενικού

xristinaki
Δραστήριο μέλος

theio_vrefos
Πολύ δραστήριο μέλος

Θειο βρεφος ναι αλλα ολοι στερουνται βασικες γνωσεις.
αμφιβάλλω.
βέβαια είναι ένα debate τι εννοείς "βασικές"
xristinaki
Δραστήριο μέλος

theio_vrefos
Πολύ δραστήριο μέλος

Ιστορια πχ μαυρα μεσανυχτα εχουν οι περισσοτεροι.
γαμώτο

αυτός ο γύρος είναι δικός σου

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.