Νέα από το περιβάλλον

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Μονο το ανθρωπινο ειδος με την ''ποιοτητα'' που μας χαρακτηριζει θα μπορουσε να το κανει αυτο..και το εκανε.



Σύννεφα

Τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες ενδέχεται να έχουν τα μικροπλαστικά που έχουν εντοπιστεί ακόμα και σε σύννεφα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας «ACS Environmental Science & Technology Letters» εντοπίστηκαν μικροπλαστικά ακόμα και σε σύννεφα πάνω από βουνά και μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάζουν ακόμα και τον καιρό.

Τα μικροπλαστικά, θραύσματα πλαστικού μικρότερα από πέντε χιλιοστά, προέρχονται από εκατομμύρια αντικείμενα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως ρούχα, συσκευασίες και ελαστικά αυτοκινήτων. Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα από τα σύννεφα στην κορυφή του όρους Τάι στην ανατολική Κίνα.
Ένα χιλιοστό έχει 1.000 μικρόμετρα, και παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται lλίγο, αρκετά από αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια μπορούν να έχουν ένα τεράστιο αποτέλεσμα. Η ομάδα πίσω από τη μελέτη συνέλεξε δείγματα νεφελώδους νερού από την κορυφή του όρους Τάι, γιατί η κορυφή του βουνού είναι γεμάτη από σύννεφα. Ανέλυσαν τα δείγματα κάτω από μικροσκόπια και με ένα φασματόμετρο για να προσδιορίσουν τη χημική σύσταση του περιεχομένου των νεφών, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε 24 από τα 28 δείγματα και η ποσότητα αυξανόταν όσο πιο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, όπου τα σύννεφα ήταν επίσης πιο πυκνά.

Ποια σύννεφα είχαν περισσότερα μικροπλαστικά​

Εν ολίγοις μετά την ανάλυση των δειγμάτων διαπίστωσαν ότι τα πυκνότερα σύννεφα και τα σύννεφα σε χαμηλό υψόμετρο περιείχαν μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών. Τα μικροπλαστικά έτειναν να έχουν μήκος μικρότερο από 100 μικρόμετρα, αν και ορισμένα είχαν μήκος έως και 1.500 μικρόμετρα. Τα παλαιότερα, πιο τραχιά σωματίδια είχαν περισσότερο μόλυβδο, υδράργυρο και οξυγόνο προσκολλημένα στις επιφάνειές τους, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη συννέφων.
Για να διερευνήσουν από πού προήλθαν τα σωματίδια στα σύννεφα, οι ερευνητές ανέπτυξαν υπολογιστικά μοντέλα με τα οποία προσέγγισαν τον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια ταξίδεψαν στο όρος Τάι. Τα μοντέλα υπέδειξαν ότι η κύρια πηγή των θραυσμάτων ήταν η ροή του αέρα από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της ενδοχώρας και όχι από τον ωκεανό ή από άλλα κοντινά βουνά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Daily Mail

Και...

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί​

O Richard Thompson, ο βιολόγος που εντόπισε για πρώτη φορά τα μικροπλαστικά πριν από 30 χρόνια, εξηγεί γιατί ο καθαρισμός των ωκεανών και τα βιοδιασπώμενα υλικά δεν θα λύσουν την παγκόσμια κρίση

Σύννεφα
Ο Boyan Slat, δημιουργός του προγράμματος Ocean Cleanup, ανάμεσα στη... σοδειά πλαστικών που αλιεύθηκαν

Καθώς η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ στo Ναϊρόμπι συζητά μια νέα συνθήκη για την ρύπανση από πλαστικά, ο Richard Thompson, ο βιολόγος θαλάσσης που εντόπισε για πρώτη φορά τα μικροπλαστικά πριν από 30 χρόνια, εξηγεί γιατί ο καθαρισμός των ωκεανών και τα βιοδιασπώμενα υλικά δεν θα λύσουν την παγκόσμια κρίση.
Τον Σεπτέμβριο του 1993, κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού της παραλίας στη Νήσο Μαν, ο Richard Thompson παρατήρησε χιλιάδες πολύχρωμα θραύσματα στα πόδια του, που έμοιαζαν με άμμο. Ενώ οι συνάδελφοί του γέμιζαν σάκους με συσκευασίες από πατατάκια, δίχτυα, πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, ο Thompson έμεινε καθηλωμένος από τα θραύσματα αυτά.

Ήταν τόσο μικροσκοπικά που δεν ταίριαζαν σε καμία κατηγορία στο λογιστικό φύλλο όπου οι εθελοντές κατέγραφαν τα ευρήματά τους. «Ωστόσο, ήταν αρκετά σαφές για μένα ότι τα συγκεκριμένα θραύσματα βρίσκονταν σε άφθονο απόθεμα στην παραλία», λέει ο Thompson.
Τα επόμενα 10 χρόνια, αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του και συνέχισε να διδάσκει θαλάσσια βιολογία στα πανεπιστήμια του Νιούκαστλ, του Σαουθάμπτον και του Πλίμουθ, ο καθηγητής Thompson περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του κάνοντας βόλτες στην παραλία, επιστρατεύοντας συχνά φοιτητές για να τον βοηθήσουν να συγκεντρώσει δεκάδες δείγματα άμμου.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Thompson, ξεκινά στην στεριά και όχι στην θάλασσα και κυρίως στην φιλοσοφία που έχουμε χτίσει γύρω από το πλαστικό. Μια φιλοσοφία που θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «παράγω, καταναλώνω, πετάω».
Επιστρέφοντας στο εργαστήριο, επιβεβαίωναν αυτό που ο Thompson είχε αρχικά υποψιαστεί: τα σωματίδια αυτά ήταν όλα κομμάτια πλαστικού, όχι μεγαλύτερα από κόκκο άμμου, και πανταχού παρόντα κατά μήκος της ακτογραμμής του Ηνωμένου Βασιλείου. Επρόκειτο για ένα νέος είδος ρύπανσης, σε μια εντελώς νέα κλίμακα.

«Άρχισα να σπουδάζω θαλάσσια βιολογία για να μελετήσω θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια και κοραλλιογενείς υφάλους», δηλώνει. Αντ' αυτού, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια έγιναν η κύρια γοητεία του.
Σε μια σύντομη μελέτη το 2004, την οποία συνέγραψε μαζί με την καθηγήτρια Andrea Russell στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ο Thompson περιέγραψε για πρώτη φορά τα σωματίδια ως «μικροπλαστικά». Υπέθεσε ότι καθώς το πλαστικό εισέρχεται στη θάλασσα, κατακερματίζεται σιγά σιγά σε μικρότερα κομμάτια που εξαπλώνονται ακόμη πιο μακριά και διαθέτουν τεράστια αντοχή.

Η μελέτη μεταδόθηκε αμέσως από δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ασία. «Λίγο μετά τη δημοσίευσή της, η μελέτη συζητήθηκε στο καναδικό κοινοβούλιο», δηλώνει η Russell, τα πειράματα της οποίας επιβεβαίωσαν τους αρχικούς ισχυρισμούς του Thompson.
Η ανακάλυψη των Russell και Thompson βοήθησε στο να γεννηθεί ένας ολόκληρος τομέας έρευνας για τα μικροπλαστικά και θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη φορολόγηση και την απαγόρευση του πλαστικού σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.

Πλέον, οι ερευνητές εξετάζουν ακόμα πιο μικροσκοπικά θραύσματα που ονομάζονται νανοπλαστικά και λόγω του μεγέθους τους έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στο αίμα, τη μήτρα ακόμη και το μητρικό γάλα. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι καταναλώνουν με αυτόν τον τρόπο πλαστικό που σε ποσότητα και μέγεθος αντιστοιχεί σε μία πιστωτική κάρτα: με λίγα λόγια σύμφωνα με τη μελέτη αφομοιώνουμε μία πιστωτική κάρτα την εβδομάδα..!

Όσο για τον Thompson , θα ονομαζόταν στη συνέχεια «νονός των μικροπλαστικών» από έναν Βρετανό πολιτικό, θα ίδρυε τη Διεθνή Μονάδα Έρευνας Θαλάσσιων Απορριμμάτων στο Πλίμουθ και θα γινόταν τακτικός προσκεκλημένος στη Βουλή των Κοινοτήτων για να συζητήσει τους κινδύνους της θαλάσσιας ρύπανσης.

Το πλαστικό εφευρέθηκε ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για το ελεφαντόδοντο, και στη συνέχεια έγινε απαραίτητο σε τομείς όπως η μηχανική και η ιατρική. Η ιδιότητα του υλικού που το έκανε τόσο δημοφιλές ήταν η αντοχή του.
Όμως, η ανθεκτικότητα του υλικού είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον (και στον άνθρωπο). Η υπόθεση του Thompson ήταν σωστή: τα μικροπλαστικά προκύπτουν από τη μακροχρόνια διάσπαση μεγαλύτερων αντικειμένων και θα παραμείνουν για δεκαετίες στο φυσικό περιβάλλον χάρη στην εγγενή ανθεκτικότητα του υλικού, ενώ παράλληλα απορροφούν βλαβερές τοξίνες που καταλήγουν στα σώματα των θαλάσσιων ζώων.

Το πρόβλημα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όταν οι φιλοδοξίες της βιομηχανίας στράφηκαν στις συσκευασίες μιας χρήσης, οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύουν το 40% των περισσότερων από 400 εκατ. τόνων πλαστικού που παράγονται κάθε χρόνο - τουλάχιστον 8 εκατ. τόνοι από τους οποίους καταλήγουν στον ωκεανό. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αυξάνεται συνεχώς.

Η συνθήκη του ΟΗΕ για τα πλαστικά θα μπορούσε να ανακόψει αυτή τη ροή, σημειώνει. Πολλά εξαρτώνται από το πεδίο εφαρμογής της συνθήκης, από ζητήματα όπως το αν θα πρέπει να απαγορευτούν ορισμένοι τύποι πλαστικών ή να ρυθμιστεί η σειρά των 13.000 χημικών ουσιών που περιέχονται στις συσκευασίες.
Σύμφωνα με τον Thompson, ορισμένες από τις υποτιθέμενες λύσεις που προτείνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η χρήση βιοδιασπώμενου πλαστικού και οι συνεχόμενοι καθαρισμοί των ακτών, δεν είναι αρκετές. Υποστηρίζει ότι εάν δεν εστιάσουμε στην πηγή του προβλήματος άμεσα, τότε η ρύπανση των ωκεανών από μικροπλαστικά θα επιδεινωθεί.

Παρόλο που ο ίδιος είναι ένθερμος υποστηρικτής των καθαρισμών των ακτών, δηλώνει ότι είναι «αφελές να περιμένουμε ότι οι καθαρισμοί μπορούν να αποτελέσουν μια συστημική λύση» για την τεράστια απειλή που συνιστούν τα μικροπλαστικά.

Σύννεφα Μικροΐνες από πλύσιμο υφασμάτων. Φωτ: University of Plymouth


Μπορεί η χρήση βιοδιασπώμενου πλαστικού να προσφέρει μερική βελτίωση σε σχέση με το αποτύπωμα ορυκτών καυσίμων του συμβατικού πλαστικού, όμως ακόμα και αυτά δεν διασπώνται τελείως στην φύση. Ο Thompson το συνειδητοποίησε αυτό για πρώτη φορά όταν, στις αρχές της ερευνητικής του καριέρας, μια τράτα ανέσυρε μια σακούλα από τον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας. Στο πλάι της ήταν τυπωμένη η ένδειξη «βιοδιασπώμενη».
Είναι πλέον γνωστό ότι πολλά βιοδιασπώμενα χρειάζονται ελεγχόμενες βιομηχανικές συνθήκες για να διασπαστούν πλήρως και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εξαφανιστούν στο έδαφος και τη θάλασσα.

Σύννεφα
Όμως, η ανθεκτικότητα του υλικού είναι αυτή που δημιουργεί την προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον.


Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Thompson, ξεκινά στη στεριά και όχι στην θάλασσα και κυρίως στη φιλοσοφία που έχουμε χτίσει γύρω από το πλαστικό. Μια φιλοσοφία που θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «παράγω, καταναλώνω, πετάω». Συνομιλώντας με βιομηχανικούς σχεδιαστές, ο Thompson υπογραμμίζει ότι το ζητούμενο κατά την σχεδίαση προϊόντων και συσκευασιών φαίνεται να είναι ακόμα η ελκυστικότητα και όχι η βιωσιμότητα του αποτελέσματος.

Επιπλέον, μόλις το 10% του πλαστικού ανακυκλώνεται παγκοσμίως, ένα εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό που οφείλεται εν μέρει στις χιλιάδες χημικές ουσίες που προσδίδουν στο υλικό τις ποικίλες ποιότητες του, τα χρώματα και τις μορφές του και καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επαναχρησιμοποίησή του.

Με στοιχεία από το The Guardian.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Έκπληκτοι οι επιστήμονες: Ανακάλυψαν τεράστιο υποθαλάσσιο βουνό – Είναι διπλάσιο από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, Burj Khalifa​

13:48, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Έκπληκτοι οι επιστήμονες: Ανακάλυψαν τεράστιο υποβρύχιο βουνό - Είναι διπλάσιο από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, Burj Khalifa
Φωτογραφία: Schmidt Ocean Institute

Αντιμέτωποι με μια έκπληξη βρέθηκαν οι επιστήμονες που χαρτογράφησαν τον πυθμένα της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Γουατεμάλας, καθώς ανακάλυψαν ένα τεράστιο υποθαλάσσιο βουνό.

Το υποθαλάσσιο βουνό, έχει ύψος 1.600 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Οι ειδικοί από το Schmidt Ocean Institute το ανακάλυψαν χρησιμοποιώντας έναν πολυδεσμικό ηχοβολιστή στο ερευνητικό σκάφος Falkor.
«Όσοι επέβαιναν στο Falkor ανακάλυψαν κάτι απροσδόκητο, που προκαλεί δέος, κάτι νέο», είπε η Wendy Schmidt, πρόεδρος του Schmidt Ocean Institute.
«Ενώ υπάρχουν πολλά που έχουμε μάθει καθώς οι ανακαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια όλο και πιο γρήγορα, είναι τόσα πολλά ακόμα που παραμένουν άγνωστα στον Ωκεανό μας – και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε την εξερεύνηση».

Καλύπτοντας 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το κολοσσιαίο υποθαλάσσιο βουνό βρίσκεται 2.400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ομάδα το ανακάλυψε τυχαία το καλοκαίρι, ενώ διέσχιζαν τον Ωκεανό από το Puntarenas της Κόστα Ρίκα, προς το East Pacific Rise.
«Ένα υποθαλάσσιο βουνό με ύψος πάνω από 1,5 χιλιόμετρο που μέχρι τώρα ήταν κρυμμένο κάτω από τα κύματα υπογραμμίζει πραγματικά πόσα πολλά δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα», δήλωσε η Δρ Jyotika Virmani, εκτελεστική διευθύντρια του Schmidt Ocean Institute.

Έκπληκτοι οι επιστήμονες: Ανακάλυψαν τεράστιο υποβρύχιο βουνό - Είναι διπλάσιο από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, Burj Khalifa

Hayley Drennon (Staff Assistant, Lamont-Doherty Earth Observatory) oversees the mapping of new areas as the team search for undiscovered hydrothermal vents.
«Ένας πλήρης χάρτης του πυθμένα είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για την κατανόηση του ωκεανού μας, επομένως είναι συναρπαστικό να ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μας επιτρέπει να χαρτογραφήσουμε και να δούμε αυτά τα καταπληκτικά μέρη του πλανήτη μας για πρώτη φορά!», ανέφερε.

100.000 ανεξερεύνητα υποθαλάσσια βουνά​

Εκτός από τεράστια, τα υποθαλάσσια όρη είναι γνωστό ότι αποτελούν και εστίες βιοποικιλότητας. Στις επιφάνειές τους φιλοξενούνται διάφορα πλάσματα: από κοράλλια βαθέων υδάτων έως σφουγγάρια και πλήθος ασπόνδυλων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το νέο βουνό θα μπορούσε να είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν κρυμμένα στους ωκεανούς. Πρόσφατες δορυφορικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ανεξερεύνητα θαλάσσια βουνά με ύψος πάνω από 1.000 μέτρα, σύμφωνα με το Schmidt Ocean Institute.

Από το 2013, το ερευνητικό ινστιτούτο έχει χαρτογραφήσει 1,44 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα του ωκεανού, ανακαλύπτοντας περισσότερα από 20 υποθαλάσσια χαρακτηριστικά.
Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, το ερευνητικό σκάφος Falkor πιστώνεται ήδη εννέα ανακαλύψεις. Ανάμεσα σε αυτές, δύο αχαρτογράφητα υποθαλάσσια βουνά στο Θαλάσσιο Καταφύγιο των Νήσων Γκαλαπάγκος, τρία νέα υδροθερμικά πεδία αερισμού, ένα νέο οικοσύστημα κάτω από υδροθερμικούς αεραγωγούς και δύο παρθένους κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρού νερού.

Το ψηλότερο βουνό της Γης είναι στον κάτω από την θάλασσα​

Το Schmidt Ocean Institute είναι εταίρος της πρωτοβουλίας Seabed 2030, η οποία έχει τον φιλόδοξο στόχο να χαρτογραφήσει ολόκληρο τον θαλάσσιο πυθμένα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Αυτό το εγχείρημα όχι μόνο θα ρίξει φως στην απίστευτη τοπογραφία των ωκεανών της Γης, αλλά θα βοηθήσει επίσης τα σκάφη να πλοηγούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Η απουσία λεπτομερούς υποβρύχιας τοπογραφίας ή βαθυμετρικών δεδομένων, εμποδίζει την ικανότητα ασφαλούς πλοήγησης πλοίων στη θάλασσα, τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και την προστασία των παράκτιων κοινοτήτων», πρόσθεσε το Schmidt Ocean Institute.

Σημειώνεται ότι με τεχνικούς όρους, το ψηλότερο βουνό στη Γη είναι ένα βυθισμένο υποθαλάσσιο βουνό: το Mauna Kea της Χαβάης, ένα αδρανές ηφαίστειο που έχει ύψος πάνω από 10.210 μέτρα, μετρημένο από τη βάση του στον πυθμένα της θάλασσας, 5.486 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Συγκριτικά, το Έβερεστ είναι σχετικά… μικροκαμωμένο με 8.848 μέτρα ύψος.
 

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,596 μηνύματα.
Άραγε πόσο να έχουν αυξηθεί τα αριθμητικά στοιχεία;

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1.200 παιδιά και εφήβους κάθε χρόνο στην Ευρώπη​

 
Τελευταία επεξεργασία:

rafaela11

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ραφαηλία αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,820 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Αυτο απλα δεν υπαρχει.Δηλαδη....ποσο πιο ξεφτυλα για την ελλαδα;

20:48, Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2024

Κτηνωδία στον Έβρο: Δηλητηρίασαν σπάνιους χρυσαετούς και άλλα ζώα


Ασυγκίνητοι από την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Έβρο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού έμειναν ορισμένοι, αφού διαπιστώθηκε ότι πέταξαν φόλες δηλητηριάζοντας σπάνια είδη πανίδας που διαβιούν στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στην περιοχή του Αρδανίου Έβρου, σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και την Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», βρέθηκαν νεκροί δύο χρυσαετοί, μαζί με έναν τσίφτη κι ένα τσακάλι

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, όλα τα ζώα είχαν εμφανείς ενδείξεις δηλητηρίασης, ενώ πλησίον των νεκρών ζώων βρέθηκε και ένα ύποπτο τεμάχιο τροφής που πιθανά αποτέλεσε δηλητηριασμένο δόλωμα.

Η κινητοποίηση έγινε όταν διαπιστώθηκε ότι ένας από τους δύο Χρυσαετούς, ο οποίος έφερε πομπό, παρέμενε ακίνητος στο ίδιο σημείο για αρκετή ώρα. Η ανταπόκριση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών ήταν άμεση και έγινε ενδελεχής έρευνα και διαχείριση του περιστατικού στο πεδίο, υπό την καθοδήγηση του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, με την συνδρομή στελεχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.
Κτηνωδία στον Έβρο: Δηλητηρίασαν σπάνιους χρυσαετούς και άλλα ζώα
Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση, καθώς το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης διενεργεί την ποινική προανάκριση, ενώ η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου έχει αναλάβει την συλλογή και αποστολή δειγμάτων για τοξικολογικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Ο Χρυσαετός είναι απειλούμενο είδος που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, ενώ ο πληθυσμός του στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ανησυχητική μείωση, με μόλις εννέα ζευγάρια στις προστατευόμενες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο πομπός που έφερε το νεκρό πουλί είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., με χρηματοδότηση του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020).
Κτηνωδία στον Έβρο: Δηλητηρίασαν σπάνιους χρυσαετούς και άλλα ζώα
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και διώκεται ποινικά, ενώ οι επιπτώσεις της στην άγρια ζωή είναι ανυπολόγιστες. Για την αντιμετώπιση της παράνομης αυτής δραστηριότητας στην ύπαιθρο ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. διαθέτει 7 Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.), κατανεμημένες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ έχει διοργανώσει σειρά σεμιναρίων κατάρτισης των εμπλεκόμενων φορέων και ημερίδων ενημέρωσης του κοινού.
Αν έχετε υποψία για ύπαρξη δηλητηριασμένου δολώματος στην ύπαιθρο μην το αγγίζετε και επικοινωνήστε άμεσα με την Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή, αν βρίσκεστε σε προστατευόμενη περιοχή, με την τοπική Μονάδα Διαχείρισης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α..
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων επισκεφθείτε το www.antipoison.necca.gov.gr
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Αυτο μας ελειπε τωρα.Εκτος απο την κλιματικη ΚΡΙΣΗ να εχουμε και γριπη των πτηνων να εξολοθρευει τους πιγκουινους..τιποτα δν θα μεινει γμτ ..


Ανταρκτική: Γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε πιγκουίνους – Πάνω από 200 νεοσσοί νεκροί​

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 20:31

Οι θάνατοι επιβεβαιώνουν πως οι πιγκουίνοι γκεντού είναι επιρρεπείς στη θανατηφόρο νόσο


Για πρώτη φορά εντοπίστηκε θανατηφόρος τύπος ιού της γρίπης των πτηνών σε πιγκουίνους γκεντού, σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή στην Έρευνα της Ανταρκτικής (SCAR). Το γεγονός αυτό τροφοδότησε την ανησυχία ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μεταξύ των τεράστιων αποικιών των πιγκουίνων στην Ανταρκτική.

Οι ερευνητές βρήκαν περίπου 35 πιγκουίνους νεκρούς στις Νήσους Φόκλαντ, στο νότιο Ατλαντικό, στις 19 Ιανουαρίου. Δείγματα που ελήφθησαν από δύο από τους νεκρούς πιγκουίνους βγήκαν θετικά στον ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών, δήλωσε ο Ραλφ Βάντστριλς, ένας κτηνίατρος που εργάζεται στη SCAR.
Η κυβέρνηση των Νήσων Φόκλαντ είπε στο Ρόιτερς πως πολλοί περισσότεροι πιγκουίνοι γκεντού πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες. Έως την 30η Ιανουαρίου, «υπάρχουν πάνω από 200 νεοσσοί που πέθαναν μαζί με μερικούς ενήλικες» πιγκουίνους, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σάλι Χίθμαν.
Οι θάνατοι επιβεβαιώνουν πως οι πιγκουίνοι γκεντού είναι επιρρεπείς στη θανατηφόρο νόσο, η οποία έχει αποδεκατίσει πληθυσμούς πτηνών σε ολόκληρο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες. Εντούτοις, οι γκεντού σπανίως ταξιδεύουν μεταξύ των Φόκλαντ στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής και στη Χερσόνησο της Ανταρκτικής.
Αυτό σημαίνει πως οι αποδημητικοί πιγκουίνοι είναι απίθανο να μεταφέρουν τη διασπορά στο νότιο τμήμα της ηπείρου, δήλωσε ο Βάνστριλς.
«Ο ρόλος των πιγκουίνων γκεντού θα μπορούσε, αντιθέτως, να αποτελέσει τοπική πηγή μόλυνσης», επισήμανε. «Δηλαδή, να διατηρηθεί μια δεξαμενή επιρρεπών ξενιστών που δεν θα φεύγει ποτέ από τα νησιά».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
 

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,596 μηνύματα.
 

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,596 μηνύματα.

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,596 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

«Έχω δει αρκετές τίγρεις για να καταλάβω με την πρώτη ματιά ότι αυτή δεν ήταν συνηθισμένη»

Γιατί μια σπάνια «χρυσή» τίγρη που φωτογραφήθηκε στην Ινδία ανησυχεί τους οικολόγους

Όταν ο ξεναγός και φωτογράφος άγριας ζωής Gaurav Ramnarayanan ξεκίνησε για σαφάρι το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 2024, δεν έψαχνε για τίγρεις.
Ο 25χρονος ήταν επικεφαλής μιας ιδιωτικής ξενάγησης στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το Εθνικό Πάρκο Kaziranga, ένα καταφύγιο άγριας ζωής 430 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βορειοανατολικό κρατίδιο Assam της Ινδίας. Αν και φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό τίγρεων στην περιοχή, είναι σπάνιο να πέσεις πάνω τους και το πάρκο είναι περισσότερο γνωστό για την υπόλοιπη άγρια ζωή του.

Ωστόσο, ο ίδιος άρχισε να οδηγεί, στρίβοντας σε μια γωνία και αποφάσισε να κάνει μια στάση. Εκείνη τη στιγμή υπήρχε μια τίγρη στο δρόμο. «Αρχικά, όταν τον είδα, φαινόταν πολύ λευκός και δεν έμοιαζε με μια τίγρη της Βεγγάλης λέει ο Ramnarayanan. «Έχω δει αρκετές τίγρεις για να καταλάβω με την πρώτη ματιά ότι αυτή δεν ήταν συνηθισμένη».
Οι υποψίες του αποδείχθηκαν σωστές όταν κοίταξε το θηλαστικό μέσα από τον φακό της κάμεράς του: Το αιλουροειδές ήταν αναμφισβήτητα μια σπάνια «χρυσή» τίγρη.

Η χρυσή τίγρη, επρόκειτο για τίγρη, η οποία έχει γεννηθεί με χρυσαφιά γούνα, που οφείλεται σε ένα γονίδιο. Σήμερα, οι χρυσές τίγρεις μπορούν να βρεθούν αποκλειστικά στην αιχμαλωσία. Όπως κι η λευκή τίγρη, δεν είναι υποείδος, αλλά προέρχονται μετά από μετάλλαξη.
Δεν έχει δοθεί επίσημη ονομασία στο χρώμα του ζώου, ενώ στην αγγλική αναφέρεται κι ως «strawberry tiger», λόγω του ξανθού/λευκού τριχώματός του. Επιπροσθέτως, οι χρυσές τίγρεις είναι πιο μεγαλόσωμες και διαθέτουν πιο απαλή γούνα σε σχέση με τους πορτοκαλί συγγενείς τους.

Γιατί οι οικολόγοι ανησυχούν για τις «χρυσές» τίγρεις​

H Uma Ramakrishnan, καθηγήτρια οικολογίας στο Εθνικό Κέντρο Βιολογικών Επιστημών της Ινδίας, παρομοιάζει τη μετάλλαξη με «ορθογραφικά λάθη στο DNA» που οδηγούν σε διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Στις λευκές τίγρεις, η μετάλλαξη αναστέλλει το χρώμα, ενώ στις χρυσές τίγρεις, μια μετάλλαξη στο λεγόμενο γονίδιο «ευρείας ζώνης» επεκτείνει την περίοδο παραγωγής της φαιομελανίνης, μιας κοκκινοκίτρινης χρωστικής ουσίας, κατά την ανάπτυξη του τριχώματος. Οι λευκές τίγρεις κληρονομούν και τα δύο υπολειπόμενα χαρακτηριστικά, δίνοντάς τους ένα λευκό τρίχωμα με ξανθές ρίγες, δίνοντάς τους το παρατσούκλι «ριγέ τίγρεις».
Στην άγρια φύση, λιγότερο από ένα στα 10.000 τιγράκια γεννιούνται με το χαρακτηριστικό της λευκής γούνας, ενώ το «χρυσό χαρακτηριστικό» είναι ακόμα πιο σπάνιο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οικολόγοι ανησυχούν ότι η εμφάνιση αυτών των τίγρεων θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα ομομιξίας σε μεμονωμένους πληθυσμούς τίγρεων.
Με πληροφορίες από CNN
Να θυμησω εδω στους χρηστες οτι το θεμα αφορα ειδησεις απο τον χωρο των ζωων και της φυσης..και οχι τον ανθρωπο.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Άφωνοι οι επιστήμονες που ανακάλυψαν το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου – Έχει μήκος 8 μέτρα και βάρος 220 κιλά​

17:47, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο Ολλανδός καθηγητής Βιολογίας Φρικ Βονκ κολύμπησε δίπλα στο τεράστιο φίδι.
Ο Ολλανδός καθηγητής Βιολογίας Φρικ Βονκ κολύμπησε δίπλα στο τεράστιο φίδι (Φωτό: Jam Press Vid/studio Freek, Amst).

Το Βόρειο Πράσινο Ανακόντα, το βρήκε ο παρουσιαστής θεμάτων άγριας φύσης στην τηλεόραση, καθηγητής Freek Vonk. Το τεράστιο φίδι έχει πάχος όσο ένα ελαστικό αυτοκινήτου και σύμφωνα με την mailonline είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.
Παρά το γεγονός ότι το κεφάλι του είχε το μέγεθος κεφαλιού ενός ανθρώπου, ενός ανθρώπου, φαίνεται ότι ο καθηγητής Vonk, 40 ετών, δεν φοβήθηκε να έρθει κοντά και να γνωρίσει το φίδι. Τα απίστευτα πλάνα δείχνουν τον Ολλανδό βιολόγο να κολυμπάει δίπλα στο τεράστιο ανακόντα.

Ο Ολλανδός καθηγητής Βιολογίας Φρικ Βονκ κολύμπησε δίπλα στο τεράστιο φίδι. Ο καθηγητής Βονκ με ένα άλλο ανακόντα τυλιγμένο στον λαιμό του (Φωτό: Jam Press Vid/studio Freek, Amst)
Μέχρι σήμερα, μόνο ένα είδος Πράσινου Ανακόντα – που ονομάζεται επίσης γιγαντιαίο ανακόντα – έχει αναγνωριστεί στον Αμαζόνιο. Ωστόσο, το Βόρειο Πράσινο Ανακόντα επιβεβαιώθηκε ως ξεχωριστό είδος σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diversity αυτό το μήνα.


«Μαζί με άλλους 14 επιστήμονες από εννέα χώρες, ανακαλύψαμε το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο, το πράσινο ανακόντα» δήλωσε ο καθηγητής Vonk. ‘Όπως όλοι γνωρίζουμε από τις ταινίες και τις ιστορίες για τα γιγάντια φίδια – είναι στην πραγματικότητα δύο διαφορετικά είδη.
«Τα πράσινα ανακόντα, που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της περιοχής που ζουν αυτά τα φίδια, στη Νότια Αμερική -συμπεριλαμβανομένων της Βενεζουέλας, του Σουρινάμ και της Γαλλικής Γουιάνας- φαίνεται να ανήκουν σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος.

Ο Ολλανδός καθηγητής Βιολογίας Φρικ Βονκ κολύμπησε δίπλα στο τεράστιο φίδι.
Αν και με την πρώτη ματιά φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα, η γενετική διαφορά μεταξύ των δύο είναι 5,5% και αυτό είναι τεράστιο. Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες διαφέρουν γενετικά μεταξύ τους μόνο κατά περίπου 2%’.
Οι ερευνητές έδωσαν στο νέο είδος τη λατινική ονομασία Eunectes akayima, που σημαίνει Βόρειο Πράσινο Ανακόντα. Παρά το γεγονός ότι μόλις ανακαλύφθηκε, οι ερευνητές λένε ότι το νέο είδος απειλείται ήδη.
Ο Ολλανδός καθηγητής Βιολογίας Φρικ Βονκ κολύμπησε δίπλα στο τεράστιο φίδι.
Ο καθηγητής Vonk εξήγησε: «Η περιοχή του Αμαζονίου δέχεται σοβαρές πιέσεις από την κλιματική αλλαγή και τη συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών. Πάνω από το ένα πέμπτο του Αμαζονίου έχει ήδη εξαφανιστεί, και αυτό είναι πάνω από 30 φορές η έκταση της Ολλανδίας. Η επιβίωση αυτών των εμβληματικών γιγάντιων φιδιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος», είπε.
Ο Ολλανδός καθηγητής Βιολογίας Φρικ Βονκ κολύμπησε δίπλα στο τεράστιο φίδι.
Ο καθηγητής Jesus Rivas, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι συνειδητοποίησε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη πράσινου ανακόντα, πριν από 15 χρόνια.
Μαζί με τη σύζυγό του, Δρ Sarah Corey-Rivas, άρχισαν να αναλύουν δείγματα για να αναζητήσουν γενετικές διαφορές. Ωστόσο, χρειάστηκε να φτάσουν στο σήμερα, για να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους. Ο καθηγητής Rivas δήλωσε: «Η Sarah και εγώ αρχίσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα το 2007, όταν παρατηρήσαμε για πρώτη φορά ότι υπήρχε μεγάλη γενετική διαφορά μεταξύ των δειγμάτων της Βενεζουέλας και ορισμένων δειγμάτων από το Περού».

Ο Ολλανδός καθηγητής Βιολογίας Φρικ Βονκ κολύμπησε δίπλα στο τεράστιο φίδι.

Ο καθηγητής Jesus Rivas (στη φωτογραφία δεξιά, κρατώντας ένα άλλο φίδι) είναι ο συγγραφέας της μελέτης που επιβεβαίωσε το νέο είδος (Φωτό: Jam Press Vid/studio Freek, Amst).
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Να θυμησω εδω στους χρηστες οτι το θεμα αφορα ειδησεις απο τον χωρο των ζωων και της φυσης..και οχι τον ανθρωπο.
Για ειδησεις που αφορουν φαινομενο θερμοκηπιου,κλιματικη κριση να θυμησω το θεμα το αντιστοιχο.

Παγκοσμια αντιμετωπιση της κλιματικης αλλαγης

Μαλλον εχουν μπερδευτει καποιοι χρηστες.Το θεμα αυτο ειναι ειδησεις για τα ζωα και τη φυση..οτι αφορα την κλιματικη αλλαγη ή τον ανθρωπο σε σχεση με την κλιματικη αλλαγη παει στο θεμα που εβαλα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Ψυχουλα μου!


Βαλένθια: Ζωντανός ένας γάτος βρέθηκε οκτώ ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά



Πυροσβέστες στο κτήριο που κάηκε στη Βαλένθια
Ένα απρόσμενο θέαμα αντίκρισαν οι πυροσβέστες στην πόλη της Βαλένθια την Ισπανία όταν βρήκαν έναν ζωντανό γάτο κουλουριασμένο μέσα στα αποκαΐδια ενός συγκροτήματος κατοικιών, που καταστράφηκε από μια τεράστια πυρκαγιά πριν από οκτώ ημέρες.


Ο Κόκο, όπως ονομάζεται ο γάτος, επιστράφηκε στην ιδιοκτήτριά του Αντρέα Ρούμπιο, που με δυσκολία μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, καθώς είχε χάσει κάθε ελπίδα ότι το αγαπημένο της ζωάκι θα είχε επιζήσει της φωτιάς, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και δεκάδες κατοικίδια.
«Καημενούλι μου!», φώναξε η 32χρονη Ρούμπιο, καθώς αγκάλιασε τον Κόκο, σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική αστυνομία.

Το τοπικό πυροσβεστικό τμήμα έκανε γνωστό, με ανάρτησή του στο Χ, ότι παρέδωσε τον Κόκο στους ιδιοκτήτες του «με μεγάλη ικανοποίηση», συνοδεύοντας το μήνυμά του με μια φωτογραφία με την ουρά του γάτου να κρέμεται από μια εσοχή, δίπλα σε έναν κρουνό.

«Τον βρήκαμε από καθαρή τύχη», ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης στο ίδιο βίντεο.
Ο σύντροφος της Ρούμπιο, Χαβιέρ Φερνάντεθ, είπε στο Reuters ότι οι διασώστες σκόνταψαν στον γάτο στον 13ο όροφο, δύο ορόφους πάνω από το διαμέρισμά τους σε σημείο του κτιρίου που είχε υποστεί μικρότερες ζημιές. Ο Κόκο φαίνεται πως είχε βρει καταφύγιο δίπλα σε έναν πυροσβεστικό κρουνό.



Το ζευγάρι πήγε αμέσως τον Κόκο στον κτηνίατρο για ένα πλήρες τσεκ απ και φαίνεται πως είναι καλά στην υγεία του, αν και μυρίζει έντονα καπνό, είπε ο Φερνάντεθ.

Ο γάτος θα παραμείνει υπό 24ωρη παρακολούθηση για να διαπιστωθεί εάν έχει αφυδατωθεί.
Η φονική πυρκαγιά, που εξαπλώθηκε ραγδαία καθώς οι φλόγες ενισχύθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, ξέσπασε το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου στην εύπορη συνοικία Ελ Καμπανάρ.

Περισσότεροι από 150 επιζώντες, μεταξύ αυτών η Ρούμπιο και ο Φερνάντεθ, ζουν προσωρινά σε κοινωνικές κατοικίες, καθώς αναμένουν μια μονιμότερη λύση.
«Είναι ένα νέο σπίτι για εκείνον, επομένως θα νιώθει λίγο χαμένος στην αρχή, όμως όσο το συντομότερο συνηθίσει τόσο καλύτερα θα νιώσει ο Κόκο», τόνισε ο Φερνάντεθ.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Αυτο μας ελειπε τωρα..


17:55, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

μέδουσα Rhopilema-nomadica ρόδος


Μέδουσες του είδους Rhopilema nomadica εντοπίστηκαν στην Ρόδο τα τελευταία 24ωρα φανερώνοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου εντοπίστηκαν 4 άτομα του είδους Rhopilema nomadica χθες (11/3) και σήμερα (12/3) στον Κόλπο των Τριαντών.

Τα άτομα του είδους μπορεί να φτάσουν έως και το ένα μέτρο διάμετρο και έχουν ημισφαιρικό σχήμα και διαφανές χρώμα. Πρόκειται για ενδημικό είδος της Ερυθράς θάλασσας, και η πρώτη καταγραφή του στη Μεσόγειο έγινε το 1970 και από το 1980 περιοδικά εμφανίζεται και στις ελληνικές θάλασσες.

Παράλληλα, ο Υδροβιολογικός Σταθμός της Ρόδου παρέχει και οδηγίες προφύλαξης των πολιτών καθώς συνίσταται η αποφυγή επαφής, αφού οι συγκεκριμένες μέδουσες έχουν δηλητήριο.

Η ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου​

«Προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου εντόπισε 4 άτομα του είδους Rhopilema nomadica χθες (11/3) και σήμερα (12/3) στον Κόλπο των Τριαντών.

Το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970.
Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα, ενώ η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Στην κάτω επιφάνεια του σώματος, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής.
Ακόμα και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια!

Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, ακολουθούμε τα εξής βήματα:
1. Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
2. Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
3. Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
4. Καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, δεν χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή.
5. Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
6. Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.
Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες.
Η εμφάνιση των εξάρσεων των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες, και εξαρτάται κυρίως από τα θαλάσσια ρεύματα.
Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι τα προηγούμενα χρόνια, η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές της Ρόδου κατά την περίοδο Φεβρουαρίου- Μαρτίου, ήταν συνήθως στους 16ο C, ενώ φέτος για την ίδια περίοδο, η θερμοκρασία είναι σχεδόν 19ο C!
Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.»
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Το θυμαστε; Απο πανω το ειχα γραψει..εξαπλωνινται...



Ρόδος: Συναγερμός για τις μέδουσες που έχουν κατακλύσει τις παραλίες – Τι πρέπει να κάνετε εάν σας τσιμπήσουν


Η τροπική μέδουσα Rhopilema nomadica που εμφανίστηκε στην Ρόδο στα μέσα Μαρτίου, έχει πλέον παρατηρηθεί σε αρκετές παραλίες του νησιού.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα και διάμετρο συνήθως 30-40 εκατοστά αν και μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο.

Στην κάτω επιφάνεια του σώματός της, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής. Γι΄αυτό, ακόμη και αν βρούμε μια μέδουσα στην παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια.

Όπως όλες οι μέδουσες έτσι και η Rhopilema nomadica αναφέρει ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου είναι πλαγκτονικός οργανισμός δηλαδή παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα, οπότε η εμφάνισή της είναι παροδικό φαινόμενο και συνδέεται άμεσα με τις υδροδυναμικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά. Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες. Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών. Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, αλλά και της υπεραλίευσης μεγάλων πελαγικών ψαριών, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.
Το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου/ΕΛΚΕΘΕ παρακολουθεί και καταγράφει καθημερινά το φαινόμενο και την εξέλιξή του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι βασικές οδηγίες σε περίπτωση μιας δυσάρεστης “συνάντησης” με μία μέδουσα Rhopilema nomadica:

  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
  • Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
  • Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
  • Δεν χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή διότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.
  • Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
  • Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Τις αγαπω πολυ! Υπεροχα,πανεμορφα και πανεξυπνα πλασματα!


Οι αλεπούδες σαν «κατοικίδια»: Πρέπει να ζούμε μαζί τους στις πόλεις, ενημερώνει η ΑΝΙΜΑ

Facebook TwitterΟι αλεπούδες πλέον ζουν στις αυλές των σπιτιών και στις πόλεις, αναφέρει η ΑΝΙΜΑ / Φωτογραφία: ΑΝΙΜΑ


Οι αλεπούδες έχουν εξελιχθεί σε «κατοικίδια» ζώα, καθώς ζουν πλέον στις πόλεις μας, εξηγεί η οργάνωση ΑΝΙΜΑ.
Οι αλεπούδες, που οι περισσότεροι ενδεχομένως θεωρούν «άγρια ζώα», έχουν εξελιχθεί σε «αστικά» ζώα σε όλη την Ευρώπη και χρειάζεται πλέον να μάθουμε να ζούμε μαζί τους, όπως εξηγεί η οργάνωση ΑΝΙΜΑ, που ασχολείται με την προστασία και την περίθαλψη της άγριας ζωής.

«Τουλάχιστον ένα τηλέφωνο και ένα δυο μηνύματα την ημέρα για αλεπούδες μέσα σε αστικό ιστό δέχεται η ΑΝΙΜΑ. Και κάποιες φορές η συνομιλία δεν πάει και τόσο καλά, γιατί δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες των καλούντων. Οι αλεπούδες έχουν εγκατασταθεί εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια στην καρδιά της Αθήνας και στα γύρω προάστια αλλά οι συμπολίτες μας ακόμη ξαφνιάζονται όταν τις συναντούν», αναφέρει η οργάνωση σε ανάρτησή της στο facebook.

Οι αλεπούδες σαν «κατοικίδια»: Πρέπει να ζούμε μαζί τους στις πόλεις, ενημερώνει η ΑΝΙΜΑ

Facebook TwitterΦωτογραφία: ΑΝΙΜΑ

Σύμφωνα με την ΑΝΙΜΑ, αλεπούδες έχουν εμφανιστεί στον Λυκαβηττό, στου Φιλοπάππου, στην Ακρόπολη, στη Δραπετσώνα, στη Νίκαια, στο Αιγάλεω, στον Άλιμο, στο Γαλάτσι, στον Περισσό, στη Νέα Ιωνία, στην Πεύκη, στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, στη Βούλα, στη Βάρη, ακόμα και στη Γλυφάδα. «Οι άνθρωποι που τηλεφωνούν στην ΑΝΙΜΑ σε γενικές γραμμές θέλουν να τις πιάσουμε και να τις μεταφέρουμε στο "φυσικό τους περιβάλλον", δηλαδή στο βουνό, στο δάσος, κάπου μακριά. Συνήθως ανησυχούν για την ασφάλεια των αλεπούδων και για την υγεία τους, μιας και πολλές φαίνεται να ταλαιπωρούνται από δερματοπάθειες.

Υπάρχουν και πολλοί που ανησυχούν για τις γάτες που φροντίζουν. Είναι αλήθεια ότι οι αλεπούδες μπορούν να φάνε μικρά γατάκια», εξηγεί η ΑΝΙΜΑ, προσθέτοντας όμως πως κάτι τέτοιο δεν έχει ουσία: «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους ανθρώπους που απευθύνονται στην ΑΝΙΜΑ για αυτό το θέμα ότι μια υγιής και εύρωστη αλεπού δεν πιάνεται εύκολα αλλά δεν έχει και νόημα να συλληφθεί, γιατί αν τη μεταφέρουμε στην Πάρνηθα, πχ, θα ξανακατέβει στην πόλη, αν προλάβει πριν τη φάνε οι λύκοι και οι αγέλες των σκύλων που κυκλοφορούν εκεί. Ότι εμείς μπορούμε, και το κάνουμε, να συλλάβουμε μια καταβεβλημένη αλεπού ή τραυματισμένη και να τη θεραπεύσουμε. Ότι πρέπει να συνηθίσουμε πως πλέον οι αλεπούδες έχουν εξελιχθεί σε "αστικά" ζώα σε όλη την Ευρώπη, και ότι κάποιες φορές δυστυχώς ίσως να φάνε γατάκια, αν και συνήθως τρώνε μαζί με αυτά τις τροφές που αφήνουν οι φιλόζωοι. Αλλά και ότι τα γατάκια τρώνε πουλάκια μόνο που δεν τους βλέπουμε να ανησυχούν το ίδιο».
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Το λες και θεία δικη.πεθανε..με την θεληση του,απο τα ιδια ζωα που ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΜΠΟΡΕΥΟΤΑΝ.Απο τα αγρια ζωα που ΠΑΡΑΝΜΑ φυλακιζε και παρανομα τα πουλαγε να μπουν σε φυλακες/κλουβια.
ΧΑΙΡΟΜΑΙ για το τελος του.Λυπαμαι τα ερμα τα ζωα που εξαιτιας του φυλακιστηκαν..και τα υπολποιπα που θα φυλακιστουν απο τους παρομοιους ΣΚΑΤΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.


18:07, Τρίτη 09 Απριλίου 2024

Κόμπρα Ινδοκίνας σαν αυτήν που δάγκωσε τον αυτόχειρα
Κόμπρα Ινδοκίνας σαν αυτήν που δάγκωσε τον αυτόχειρα

Ένας άνδρας στην Νότια Αφρική αυτοκτόνησε βάζοντας το χέρι του σε κλουβί με δύο δηλητηριώδη φίδια το ένα εκ των οποίων ήταν κόμπρα Ινδοκίνας. Ο Μάριους Τζούμπερτ, 28 ετών ήταν ένοπλος φύλακας, αλλά εκτός από αυτό το επάγγελμα έκανε ακόμα ένα.
Ήταν λαθρέμπορος άγριων ζώων. Σύμφωνα με τις αρχές ο αυτόχειρας διακινούσε σπάνια ζώα σε όλον τον κόσμο και επρόκειτο να συλληφθεί. Αντί να συλληφθεί όμως προτίμησε να αυτοκτονήσει βάζοντας το χέρι του στο κλουβί με τα φίδια που κατείχε παράνομα.

Πάντα σύμφωνα με τις αρχές, ο Τζούμπερτ, αφού έκανε παράνομο εμπόριο γνώριζε ότι δεν υπήρχε αντίδοτο για το δηλητήριο της κόμπρας Ινδοκίνας, την οποία είχε φέρει στην χώρα από την Ταϊλάνδη, 5.500 χιλιόμετρα μακριά.

Κόμπρα Ινδοκίνας σαν αυτήν που δάγκωσε τον αυτόχειρα
Ο Μάριους Τζούμπερτ την ώρα της δουλειάς.

Ο ένοπλος φρουρός συνειδητοποίησε ότι η αστυνομία επρόκειτο να τον συλλάβει επειδή είχε ανακαλύψει το λαθρεμπόριο άγριων ζώων που έκανε και η ποινή που αντιμετώπιζε γι αυτό ήταν 25 χρόνια κάθειρξη. Έτσι, αντί να περάσει μια μεγάλη περίοδο στην φυλακή, προτίμησε να δώσει τέλος στην ζωή του και μάλιστα την ώρα που η αστυνομία ήταν παρούσα στο σπίτι του.
Ο Τζούμπερτ ήταν παντρεμένος και οι εργοδότες του τον θεωρούσαν “υποδειγματικό υπάλληλο”. Ωστόσο είχε ποινικό μητρώο, έχοντας μείνει στην φυλακή, καθώς είχε συλληφθεί για διάρρηξη και κλοπή.
Συνειδητοποίησε λοιπόν ότι η αστυνομία ερευνώντας το σπίτι του θα ανακάλυπτε την παράνομη δραστηριότητά του και θα τον κατηγορούσε για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία της Άγριας Ζωής.

Οι αστυνομικοί τον οδήγησαν με περιπολικό στο σπίτι του, χωρίς να γνωρίζουν ότι εκεί, ένα εφεδρικό δωμάτιο, ένα υπνοδωμάτιο, το σαλόνι και το χωλ της εισόδου ήταν γεμάτα με πάνω από 60 φίδια.
Κόμπρα Ινδοκίνας σαν αυτήν που δάγκωσε τον αυτόχειρα
Ο κροκόδειλος Νείλου που βρέθηκε στο σπίτι.

Σοκαρίστηκαν όταν βρήκαν επίσης έναν κροκόδειλο, ένα ιγκουάνα, σκιουράκια, ταραντούλες, σκαντζόχοιρους και κουνάβια, τα οποία διατηρούνταν ζεστά με ηλιακή ενέργεια, με ειδικά θερμαντικά πάνελ, ενώ υπήρχαν και απορροφητήρες, για να αλλάζει ο αέρας στον χώρο.

Δεν φάνηκε κάτι ασυνήθιστο στους αστυνομικούς όταν του έβγαλαν τις χειροπέδες για να μπουν στο σπίτι όπου πιθανόν να είχε κλοπιμαία. Εκείνη την στιγμή λοιπόν ο Τζούμπερτ ρώτησε τους αστυφύλακες αν μπορούσε να ταΐσει τα ζώα του, γιατί θα πεινούσαν. Οι αστυφύλακες δεν περίμεναν ότι ο άνθρωπος που είχαν συλλάβει θα χρησιμοποιούσε τα δικά του φίδια για να αυτοκτονήσει.

Μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα δήλωσε: “Ο Τζούμπερτ γνώριζε ότι αργά ή γρήγορα μετά τη σύλληψή του η αστυνομία θα επισκεπτόταν το σπίτι του και θα έβρισκε όλα αυτά τα πλάσματα που διατηρούσε παράνομα. Και ήξερε ότι τα αδικήματα για τα οποία θα κατηγορούνταν τότε θα ήταν πολύ πιο σοβαρά και ότι πολλά από τα φίδια και τα ζώα που είχε θα μπορούσαν να τον βάλουν πίσω από τα κάγκελα για 25 χρόνια.
Κόμπρα Ινδοκίνας σαν αυτήν που δάγκωσε τον αυτόχειρα
Η κόμπρα Ινδοκίνας που δάγκωσε τον Τζούμπερτ.

“Ρώτησε αν μπορούσε να ταΐσει τα φίδια του και μόλις του έβγαλαν τις χειροπέδες έβαλε τα χέρια του σε δύο κλουβιά που είχαν μέσα από ένα φίδι. Τα δύο φίδια τον δάγκωσαν στα χέρια. Ξέρουμε ότι το ένα από τα φίδια που τον δάγκωσε ήταν μια ινδοκινέζικη κόμπρα που θα του έριχνε ένα ισχυρό δηλητήριο, αλλά δεν ξέρουμε τι ήταν το άλλο φίδι”, πρόσθεσε η πηγή.

‘Κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά ο Joubert αρνήθηκε τη θεραπεία και είπε ότι θα είναι μια χαρά και τον πήγαν πίσω στο αστυνομικό τμήμα και τον προειδοποίησαν για περαιτέρω κατηγορίες που σχετίζονται με ζώα.
‘Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατία για διάρρηξη και κλοπή και ήταν έτοιμος να αφεθεί ελεύθερος με προειδοποίηση μέχρι την ημερομηνία του δικαστηρίου, αλλά τότε άρχισε να φαίνεται η επίδραση των δηλητηρίων. Εδειξε να είναι πολύ άρρωστος», είπε η ίδια πηγή.
‘Κατέρρευσε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με άλλο ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Bongani στο Welkom, αλλά καθώς η κόμπρα δεν είναι ενδημική στη Νότια Αφρική δεν υπήρχε αντίδοτο για το δηλητήριό της.

Κόμπρα Ινδοκίνας σαν αυτήν που δάγκωσε τον αυτόχειρα



“Το δηλητήριο είναι ταυτόχρονα νευροτοξίνη και κυτταροτοξίνη, πράγμα που σημαίνει ότι έκλεισε τους πνεύμονές του και τον έπνιξε, ενώ προκάλεσε επίσης σοβαρή αιμορραγία, καταστρέφοντας τους ιστούς του σώματός του.
Ήταν ένας εξαιρετικά επώδυνος και φρικτός τρόπος για να τελειώσει η ζωή του και χρειάστηκαν περίπου 9 ώρες από το δάγκωμα μέχρι να καταρρεύσει και άλλες 3 ώρες για να πεθάνει από το δηλητήριο του φιδιού” είπε.
Ο αστυνόμος Stephen Thakeng της αστυνομίας της επαρχίας Free State επιβεβαίωσε ότι οι αστυνομικοί του ανέφεραν ότι ο Τζούμπερτ είχε βάλει το χέρι του σε δύο από τα κλουβιά και ότι οι ενέργειές του ήταν σκόπιμες και ότι το έκανε με σκοπό να τον δαγκώσουν τα φίδια.


Ο αστυνόμος Thakeng πρόσθεσε: “Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν δηλητηριώδη φίδια στην ιδιοκτησία όταν πήγαμε στη διεύθυνση, αλλά μόλις μπήκε μέσα άνοιξε δύο κλουβιά και έβαλε το χέρι του μέσα.
“Ήταν εσκεμμένο και τον δάγκωσαν δύο φορές στα χέρια και αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο”.
Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για το από πού προέρχονταν τα εξωτικά κατοικίδια και ποιοι ήταν οι πελάτες του θανόντος. Έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατό του.
Ο φύλακας ασφαλείας αντιμετώπιζε μια σειρά από κατηγορίες για διάρρηξη και κλοπή που χρονολογούνταν από τον Ιούλιο, αφού ένας ιδιωτικός ερευνητής παρέδωσε στοιχεία εναντίον του, που οδήγησαν στην αρχική του σύλληψη.

Η πηγή στην αστυνομία δήλωσε: “Το αν έπεισε την αστυνομία ότι το φίδι δεν ήταν δηλητηριώδες ή όχι δεν το γνωρίζω, αλλά δεν φαινόταν να βρίσκεται σε κίνδυνο μέχρι που ξαφνικά κατέρρευσε.
«’Αλλά γνώριζε τα φίδια που τον δάγκωσαν και ήξερε ότι θα υπήρχε μόνο ένα αποτέλεσμα. Ήταν ξεκάθαρα αυτοκτονία από φίδι. Ήταν απλά ένα παιχνίδι αναμονής μέχρι το δηλητήριο να τον σκοτώσει.
Είχε μπλέξει άσχημα για λαθρεμπόριο εξωτικών πλασμάτων χωρίς άδεια και διατήρησή τους σε σκληρές συνθήκες και αντιμετώπιζε πολλαπλές ποινές 25 ετών η καθεμία.

Φαίνεται ότι ήθελε να βρει μια άλλη διέξοδο και η κόμπρα του την παρείχε. Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για την αστυνομία, η οποία δεν μπορούσε να υποψιαστεί τι θα έκανε», είπε.
Ένας αστυνομικός τηλεφώνησε αργότερα στο νοσοκομείο για να ελέγξει και του είπαν ότι ήταν νεκρός’ είπε επίσης η ίδια πηγή.

Κλήθηκε ο Σύλλογος για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων του Μπλουμφοντέιν, τα στελέχη του οποίου βρήκαν περισσότερα από 70 ζώα για τα οποία δεν υπήρχαν άδειες κατοχής και τα περισσότερα ήταν φίδια. Ετσι κάλεσαν ειδικούς για την απομάκρυνσή τους. Μεταξυ άλλων βρέθηκαν πολλών ειδών κόμπρες νοτιοαφρικανικές και ξένες, mambas, ανακόντα, πύθωνες, κροταλίες, και μερικά είδη οχιές. Συνολικά βρέθηκαν 62 φίδια.

Κόμπρα Ινδοκίνας σαν αυτήν που δάγκωσε τον αυτόχειρα

Υπήρχαν επίσης εξωτικοί σκαντζόχοιροι και κουνάβια, ένας κροκόδειλος του Νείλου, αφρικανικοί βουβαλοβάτραχοι, ιγκουάνα, βραχοκιρκίνεζα και πολλά άλλα σπάνια ζώα.
Επίσης, απομακρύνθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή δύο Κόμπρες της Ινδοκίνας. Οι άνθρωποι που τις μετακίνησαν είπαν ότι η κόμπρα που δάγκωσε τον Τζούμπερτ, ήταν πλήρως ανεπτυγμένη ενήλικη, μήκους σχεδόν 1,5 μέτρου και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η επικεφαλής επιθεωρητής του Bloemfontein SPCA Reinet Meyer δήλωσε: “Οι σκηνές μέσα στο σπίτι ήταν σαν ταινία τρόμου με πάνω από 70 άγρια ζώα, όλα σοβαρά παραμελημένα.

‘Όλα τα ζώα μεταφέρθηκαν από την SPCA στο κτηνιατρείο άγριας ζωής του Γιοχάνεσμπουργκ και υποβάλλονται σε εξέταση και θεραπεία.
‘Ελπίζουμε με τον καιρό να θεραπεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αυτόχθονα είδη και να τα επιστρέψουμε στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά δυστυχώς τα ξένα εξωτικά ζώα θα πρέπει να υποβληθούν σε ευθανασία. “Δεν είναι πολιτική μας να φιλοξενούμε ζώα σε ζωολογικούς κήπους ή σε αιχμαλωσία, αλλά μόνο στη φύση.

“Πολλά από τα ζώα και τα ερπετά είχαν ήδη υποκύψει από πείνα και αφυδάτωση και ήταν πολύ παραμελημένα και με κακή υγεία και θα χρειαστούν μεγάλη φροντίδα.
“Αυτός ο άνθρωπος θα είχε πολύ περισσότερα προβλήματα με τις κατηγορίες που θα του απαγγείλαμε για κακοποίηση ζώων και διατήρηση ζώων χωρίς άδεια από ό,τι για κλοπή.
“Είναι σαφές ότι ήθελε να αυτοκτονήσει μέσω των φιδιών του, αλλά θα προτιμούσα να τον δω στο δικαστήριο, διότι αυτό που έκανε σε αυτά τα ζώα και ο τρόπος με τον οποίο τα διατηρούσε ήταν εντελώς σκληρός.
“Ο Joubert ήταν πραγματικά δειλός που αυτοκτόνησε αντί να αντιμετωπίσει αυτό που έκανε σε αυτά τα ζώα. Είναι κρίμα που τόσα πολλά ζώα θα πρέπει να υποβληθούν σε ευθανασία εξαιτίας του”, είπε η επιθεωρητής.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top