@Valder μήπως πρέπει να μπει ένα πλαφόν από τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή;
Δεν ξέρω τι, κάτι.
Βέβαια και τότε με τις GPU δεν έγινε κάτι, το κάναμε μισή 10-ετία γαργάρα μέχρι που επανήλθε η αγορά.
Οικονομικά μιλώντας αν πας να βάλεις πλαφόν, θα αδειάσουν τα ράφια.
Εγω ήθελα 64 γιγα για video editing πχ και άλλες δουλειές ή και διασκέδαση φυσικά, και απο 250 πήγε 600. Προφανώς δεν τα χω για μνήμες, εχω άρρωστο το παιδί μου, έτσι;
Εαν του βαλεις πλαφον και του πεις τα 2 ντιμάκια των 64 θα τα διαθέσεις πίσω στα 250, θα σου πει οκ, κι εγω δεν θα στα διαθέσω γιατί η ΟπενΑΙ θα μου αγοράσει την παραγωγή στο 100% στα 400 δολλάρια το κιτ.
Θέλω να σου πω, τωρα ειναι ακριβά μεν, αλλά στην αναγκη ΜΠΟΡΕΙΣ να τα αγοράσεις. Αν βάλεις πλαφόν, δεν θα βρίσκεις καν για να αγοράσεις.
Το ζήτημα που με ανησυχεί ποιο είναι:
Η Micron ειναι η μητρική της Crucial που είπε οτι θα τερματίσει το Crucial brand. Ουσιαστικα ειπε οτι θα βγει απο την αγορά των καταναλωτών χωρίς να το πει. Ρητά όμως είπε οτι θα πάει σε εμπορικές αγορές και πελάτες με μεγαλύτερο περιθωριο κέρδους. Δηλαδή το ΑΙ. Δηλαδή σου λέει, και λεφτά να έχεις, δεν σε θέλω για πελάτη. Πολύ άσχημο αυτό. Και φοβάμαι μην δημιουργήσει κακό προηγούμενο και στις άλλες 2 εταιρίες που είναι στο τριοπώλιο μνημών την Samsung και την SK Hynix.
Διοτι 3 εταιρείες ειναι ολες ολες που φτιάχνουν τις μνήμες. Και έφυγε η μια που ειχε το 23%. Αρα; Πρώτον, φόβος για κακό προηγούμενο, δεύτερον και υπαρκτο και βέβαιο η μείωση της προσφοράς, σκληρότερη αγορά, δυοπώλιο. Κακό για τους καταναλωτές.
Επίσης 2 άλλα ανησυχητικά σημάδια (ξέρω μακάρι να ειχα καλύτερα νεα, κι εγω θέλω να φτιαξω πισι εξάλλου κάποτε):
α) Η μητρική εταιρία της Samsung κινητής, η ίδια τους η μητρική, αρνήθηκε να δώσει μνήμες στη θυγατρική για κινητά. Γιατί; Γιατί θέλει να τις διοχετεύσει στο ΑΙ με μεγαλύτερο περιθωριο κέρδους.
β) Η NVIDIA πλέον θα δινει τις κάρτες μόνο με το τσιπάκι, χωρίς VRAM επάνω στους retailers (EVGA, Palit κλπ). Αρα θα πηγαινουν μονοι τους αυτοι οι μικρότεροι παίχτες να αγοράζουν μνήμη για να τη βάλουν πάνω στην κάρτα. Και επειδή με άλλες πλάτες αγοράζει τεράστια ποσοτητα και κανει άλλες οικονομιες κλιμακας μια μεγαλη εταιρία οπως η NVidia και άλλες πλάτες και άλλες ποσότητες πχ η Palit, φαντάσου τι έχει να γίνει απο αύξηση τιμών.
Γενικά δεν μου αρέσει καθόλου ολο αυτό.