Έτσι όπως το βλέπω εγώ, πολλά ακόμα θα δεχτούμε να ξεπουλήσουμε προκειμένου να αποκτήσουμε την ασφάλειά μας την οποία με τόση μαεστρία μας αφαιρούν κάθε μέρα που περνάει. (Πρώτοι διδάξαντες οι Αμερικάνοι με την ανατίναξη των διδύμων πύργων τους.) Το άσυλο είναι ένα ακόμα από τα πολλά.
Μα γιατί να μας αφαιρούν την ασφάλειά μας θα μου πεις...
Για να φτάσουμε εξ' αιτίας του φόβου μας, να ξεπουλήσουμε την ίδια μας την ελευθερία.
Το άσυλο, έτσι όπως έχει καταντήσει, δεν έχει ουσία καμιά. Την ασυδοσία μάλλον υπηρετεί. Αλλά σάμπως και η ολιγαρχία μας που την βαφτίζουμε δημοκρατία το ίδιο δεν κάνει; Η ιδέα όμως του ασύλου έχει και παραέχει ουσία, όπως και η ιδέα της δημοκρατίας. Διότι η ιδέα του ασύλου (όπως και αυτή της δημοκρατίας) περιέχει την ιδέα της ελευθερίας. Όταν λοιπόν δεχόμαστε να καταργηθεί, δεχόμαστε να καταργηθεί κι ένα (ακόμα) κομμάτι της ελευθερίας μας.
Αυτόν που διαπράττει τα εγκλήματα, θα μπορούσαν να τον συλλάβουν ανεξαιρέτως ασύλου. Προτού εισέλθει στο χώρο του ασύλου. Δεν το κάνουν όμως. Και δεν το κάνουν, έτσι ώστε μέσα στην αγανάκτησή του ο κόσμος να πει, στα κομμάτια το άσυλο. Μα τι στην ευχή, μόλις μπουν στον χώρο του ασύλου, σεληνιάζονται όλοι τους; Πριν μπουν είναι όλοι τους αρνιά, και μόλις μπουν με τρόπο σχεδόν μεταφυσικό μεταμορφώνονται σε Mr. Jekyl? Και άντε και το καταργήσαμε. Τι θα αλλάξει νομίζετε; Τίποτα μα τίποτα απολύτως. Τη μισή Αθήνα κάψανε και δεν τους έκαναν τίποτα. Θα τους αποτρέψει μήπως η κατάργηση του ασύλου από το να καίνε και να ρημάζουν ξανά και ξανά το Πολυτεχνείο; Αστεία πράγματα.
Όταν αρχικά σκεφτόμουν για το θέμα του ασύλου, είπα κι εγώ πάνω στην αγανάκτησή μου, ας καταργηθεί. Μετά όμως αναρωτήθηκα, τι άλλο καταργείται μαζί με αυτό; Κι εκεί αναθεώρησα.
Αντί να καταργήσουν το άσυλο, ας κοιτάξουν να καταργήσουν αυτούς που το καπηλεύονται. Μήπως θα αναγκαστούν όμως έτσι να καταργήσουν τους εαυτούς τους;
Υ.Γ. Βλέποντας χθες την σειρά του Σκάι "Μεγάλοι Έλληνες", και συγκεκριμένα το επεισόδιο που αναφερόταν στον γέρο-Καραμανλή, μου έκανε εντύπωση η ατάκα του, "Εδώ στην Ελλάδα συζητούμε πολύ, για να μην αποφασίζουμε."