Ξυλογλυπτική

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η εκκλησία του Παλιού Ταξιάρχη των Μεστών, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού με πολλές παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, έργο του 1833.


ΠΑΓΚΑΡΙΤο παγκάρι είναι δίπλα στην είσοδο του ναού, συνήθως είναι ξύλινο και διακοσμείται με ξυλόγλυπτα που περιέχουν συνήθως φύλλωμα, το σκάλισμα είναι χαμηλό και απλό, τα ξυλόγλυπτα του παγκαριού δεν έχουν τίποτα κοινό με τα λοιπά ξυλόγλυπτα του ναού περισσότερο μοιάζει με έπιπλο του σπιτιού.
ΣΤΑΣΙΔΙΑΤα στασίδια συνήθως είναι δεξιά και αριστερά στους πλαϊνούς τοίχους του ναού, έχουν πλάτη στο τοίχο. Η χρήση τους άρχισε στα μοναστήρια και μετά πέρασε στους άλλους ναούς. Τα ξυλόγλυπτα των στασιδιών είναι συνήθως σταυροί λοιπά φυτικά στολίδια και δικέφαλοι αετοί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ἱερὰ Μονὴ Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Αἰγιαλείας, «ἐσκαλίσθη ὑπ᾿ ἐμοῦ τοῦ Νικολάου Μετζοβίτη 1816».
Τὸ ξυλόγλυπτο τέμπλο τοῦ Καθολικοῦ τῆς Μονῆς, τεχνοτροπίας ροκοκό (1816).
 

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.


ΑΡΤΟΦΟΡΙΟΕίναι σκεύος όπου φυλάγεται ο άγιος άρτος, υπάρχουν και αρκετά αρτοφόρια μου είναι ξυλόγλυπτα στο Άγιο Όρος, στα Μετέωρα και σε άλλα μοναστήρια και ενοριακούς ναούς, χαρακτηριστηκό αρτοφόριο υπάρχει στην Αγία Παρασκευή της Σαμαρίνας.ΠΟΡΤΕΣΥπάρχουν θαυμαστά δείγματα ξυλόγλυπτων θυρών όπως στο καθολικό της Ολυμπιώτισσας που έγινε το 1296 ή το 1305 καθώς και η θύρα της Ι μονής Διονυσίου στο Άγιο Όρος που έγινε το 14ο αιώνα.
Τα μοτίβα που χρησιμοποιούνται εκτός των φυλλωμάτων υπάρχουν δικέφαλοι αετοί, καβαλάρηδες άγιοι κλπ άγιοι όπως το δημιούργημα του σκυριανού ξυλογλύπτη Γιαννούλη Μπαμπούση που έφτιαξε τον Άγιο Νικόλαο σε πόρτα και π του ασπροποταμίτη Χαράλαμπου Σκαλιστή που έφτιαξε τον Άγιο βασίλειο.

 

Αρκτούρος

New member

Ο Αρκτούρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 642 μηνύματα.
Έχω δει ξυλόγλυπτα, στο πανεπιστημιακό Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο της Θεσσαλονίκης. Είναι μια λαϊκή (σε μεγάλο βαθμό και για τα ελληνικά δεδομένα) τέχνη.
 

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.
Έχω δει ξυλόγλυπτα, στο πανεπιστημιακό Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο της Θεσσαλονίκης. Είναι μια λαϊκή (σε μεγάλο βαθμό και για τα ελληνικά δεδομένα) τέχνη.


Έχεις δίκαιο, να σου βάλω μια δουλειά μου. Ο καθρέφτης αυτός είναι στο τζάκι στο εξοχικό.
 

Συνημμένα

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.
ΘΕΜΑΤΑ
Στη εκκλησιαστική ξυλογλυπτική υπάρχει πλούσιο θεματολόγιο και τεχνοτροπίες, έτσι έχουμε θέματα από:Α ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ


Δηλαδή πουλιά ζώα , φυτά από τον παράδεισο, την ιστορία των πρωτοπλάστων (Άγιοι Ανάργυροι στο Λιβάδι Ολύμπου), την σκηνή του προπατορικού αμαρτήματος (Θεοτόκος Καστανιάς Άγραφων)., η εκδίωξη από τον παράδεισο (Θεοτόκος Καστανιάς Άγραφων), σκηνές μετά την έξωση, η παράσταση της κλίμακος του Ιακώβ (Αρχιμανδρείο Ιωαννίνων), το πριόνισμα του Προφήτη Ησαία, η έξοδος του Ιωνά (Αρχιμανδρείο Ιωαννίνων), η Θυσία του Αβραάμ (Θεοτόκος Μουρεσίου) κλπ θέματα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χαρακτηριστικό δείγμα ομορφιάς είναι το ξύλινο τέμπλο του ναού του Αγ. Νικολάου.
Κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1840-1850 και είναι τεχνοτροπίας "μπαρόκ"
Κάτω: Λεπτομέρεια (αποκεφαλισμός του Ιωάννη) στο ξύλινο τέμπλο του ναού Αγ. ΝικολάουΒ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ


Ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη, ο Ευαγγελισμός (εκκλησία Θεοτόκου Καλομοίρας Καλαμπάκας), η Παναγιά η Βρεφοκρατούσα (Καθολικό Ι Μονής Στρατηγοπούλου ή Ντηλιου στο νησί των Ιωαννίνων), η Φυγή στην Αίγυπτο,ο Μυστικός Δείπνος (Άγι Δημήτριο Πινακατών που φτιάχτηκε το 1854).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το Σκυριανό Σπίτι Στο χώρο αυτό ζούσε η Σκυριανή οικογένεια για αιώνες ολόκληρους. Τα διακοσμητικά του αντικείμενα περιλαμβάνουν ξυλόγλυπτες κασέλες, πολύχρωμα κεραμικά, γυαλικά και χάλκινα αντικείμενα.

Γ ΑΓΙΟΙ


Οι άγιοι Γεώργιοι και Δημήτριος (καβαλάρηδες), ο άγιος Ευθύμιος (Θεοτόκο Μουρεσίου)κλπ παραστάσεις αγίωνΔ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ


Το ελάφι που συμβολίζει την δίψα της ψυχής, η περιστερά που συμβολίζει την ειρήνη, το κλίμα με τα τσαμπιά που συμβολίζει τον δεσμό πιστών και Χριστού, δρακοντοκτονία που συμβολίζει την νίκη επί του κακού, η Φιλοξενία του Αβραάμ με καθαρά δογματικό χαρακτήρα, άγγελοι που κρατούν στέμμα, η Ρίζα το Ιεσσαί , ο ζυγός της Δικαιοσύνης που συμβολίζει την δίκαια κρίση κατά την Β Παρουσία κλπ παραστάσεις.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι κασέλες είχαν τις περισσότερες χρήσεις: γίνονταν τραπέζια, καθίσματα, βαλίτσες για τους ναυτικούς, φαρμακεία και «μπαρ» με χωρίσματα για τα λικέρ.... μια κασέλα έχω φτιάξει και εγώ κάποια στιγμή θα σας την δείξω.Ε ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ


Το ‘Αγιο Μανδήλιο, η εύρεση εικόνας κλπΣΤ ΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ


Ο Σταυρός, δράκοντες, λιοντάρια, γοργόνα κλπΖ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ


Κένταυρος (Άγιος Κωνσταντίνος Μαυρούτσα Κισσού Πήλιο),ο ζωδιακός κύκλος κλπΗ ΣΚΗΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Τοπία, ο ίδιος ο τεχνίτης (Αρχοντοπαναγια Σκύρου απεικονίστηκε ο τεχνίτης με φέσι και βράκα να κάθεται σε σκαμνί και να εργάζεται), σκηνές του τρύγου, (Ι Μονή αγίου Γερασίμου Μακρινίτσα), ποιμενικές σκηνές (Ι Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Γιροτόπι Ηπείρου δείχνει βοσκό με ηπειρωτική φορεσιά να κουβαλάει αρνί στους ώμους), σκηνές κυνηγιού (Τίμιου Σταυρού Ανεμούτσα Πηλίου κυνηγοί σκοτώνουν με τουφέκια τους ελάφια) κλπ σκηνές.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σκυριανά ξυλόγλυπτα έπιπλα. Τα ξυλόγλυπτα της Σκύρου ανάγουν την ιστορία τους στην Βυζαντινή εποχή. Η διακόσμησή τους περιλαμβάνει γεωμετρικά σχέδια, πουλιά, μυθολογικά ζώα, δικέφαλους αετούς καθώς και ανθρώπινες φιγούρες. Πλούσιο σε εκθέματα της παραδοσιακής σκυριανής λαϊκής τέχνης είναι το Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς.Θ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ
Ανθοδοχεία (Άγιος Γεώργιος Ρεντίνας ), αχιβάδα, ανθέμιο, ροκαδάς κλπΙ ΑΝΕΡΜΗΝΕΥΤΑ


Στο τέμπλο του Αγίου Κωνσταντίνου (Λιβάδι Ολύμπου υπάρχει σύνθεση από όρθια γυμνή γυναίκα σε χορευτική στάση, δίπλα της υπάρχει άγγελος που αποστρέφει το πρόσωπο από την χορεύτρια τέτοις παραστάσεις υπάρχουν σε πολλά εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα.


 
Τελευταία επεξεργασία:

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.

Στο Άγιον Όρος διατηρούνται ορισμένα έργα μικροτεχνίας που έχουν την προέλευση τους από τη Δύση ή επηρεάζονται από αυτήν, καθόσον τοποθετούνται χρονικά στην περίοδο της Φραγκοκρατίας.

Στο Χιλανδάρι φυλάγεται δίπτυχο που αποτελείται από δύο ξύλινες πινακίδες επικαλυμμένες με επίχρυσο διακοσμητικό πλέγμα και διάσπαρτους πολύτιμους λίθους.

Στην κάθε πλευρά του δίπτυχου σχηματίζονται ανά δώδεκα πλαίσια, τετράγωνα και στρόγγυλα εναλλακτικά, στα οποία τοποθετούνται μικρογραφίες επάνω σε μεμβράνη που προστατεύεται από γυαλί.
Τα θέματα των μικρογραφιών αναφέρονται στο Δωδεκάορτο και στα πάθη του Χριστού. Η προέλευση του εντοπίζεται στη Βενετία.Οξιά 14 Χ 9 εκ.
 
Τελευταία επεξεργασία:

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΤο πρώτο χρέος του τεχνίτη είναι να διαλέξει ξύλο που να μη έχει ρόζους και ρωγμές ή σαράκι, συνήθως τα περισσότερα έργα είναι από καρυδιά που είναι σκληρή, δουλεύεται εύκολα, αντέχει στην υγρασία και είναι σκουρόχρωμη, έχει βέβαια το μειονέκτημα ότι προσβάλεται από σκόρο. Αραιότερη είναι η χρήση στο Φλαμούρι και η καστανιά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Φλαμούρι με φλούδα και στις δύο πλευρές.Ο χρόνος κοπής του δέντρου που θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του ξυλόγλυπτου είναι βασική έννοια στον καλό τεχνίτη, η ποιο κατάλληλη εποχή είναι η αρχή του Χειμώνα όταν έχουν κατέβει οι χυμοί., μετά το κόψιμο και τον κυβισμό του κορμού τοποθετείται σε τρεχούμενο νερό για τρία , τέσσερα και πέντε χρόνια ώστε να «σκοτωθεί» το ξύλο, μετά το στεγνώνουν σε σκιά για μήνες, τα στοιβάζουν σταυρωτά για να κυκλοφορεί ο αέρας και τέλος κόβουν το ξύλο σε σανίδες.
Τα εργαλεία του ξυλογλύπτη (ταγιαδόρος) είναι αυτά που ήδη έχω περιγράψει, εν συντομία τα ναφέρω Πάγκος, σφικτήρες, κομπάσο (διαβήτης), σημαδούρα, βαρίδι, αλφάδι, γωνιά, πριόνι, ροκάνι, σκαρπέλα, σγρόμπιες, λουκάκια (λούκια), τρίγωνα, βένες, ματσόλα, ράσπα, ψαρόπετσο κλπ


Αφού τέλος πάντων τελειώσει η εργασία ο ξυλοτεχνίτης, γίνεται το μοντάρισμα και όταν ολοκληρωθεί το «χτίσιμο» του ξυλόγλυπτου μπαίνουν γυφτόκαρφα για να σταθεροποιηθεί.

Προσέξτε και τους δύο τεχνίτες τα σκαρπέλα τους βλέπουν ΟΛΑ προς μια διεύθυνση, αφ ενός να τα βλέπει ο τεχνίτης για να επιλέγει ποιο θέλει για να εργαστεί αφ ετέρου να τα προφυλάξει.
 
Τελευταία επεξεργασία:

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.
Ας βάλω και ένα ακόμα καθρέφτη έχει γίνει σε μαλακό αφρικάνικο ξύλο, είναι μικρού μεγέθους. Μέγιστο ύψος 40 εκ και μέγιστο πλάτος 22 εκ.


Τα αφρικάνικα ξύλα είναι μεν μαλακά (χαράζονται ακόμα και με το νύχι) και δεν σε παιδεύουν ΑΛΛΑ ...

1. Χαλάνε εύκολα (πιάνουν σαράκι).
2. Πετάνε σκλήδες και δεν είναι για δημιουργία λεπτομερειών.

Συνήθως προέρχονται από δένδρα που οι ρίζες τους είναι μέσα σε νερό, άρα σίγουρα ο κορμός τους ανεβάζει άμμο κατά συνέπεια.

3. Χαλάνε το τρόχισμα των εργαλείων.
 

Συνημμένα

Τελευταία επεξεργασία:

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣτόχος είναι διατήρηση της φυσιογνωμίας των έργων, διάφοροι άσχετοι σκεπάζουν τα έργα με λαδομπογιά με αποτέλεσμα να χάνουν την ομορφιά τους τα έργα.Η εργασία της συντήρησης δεν θέλει ιδιαίτερες γνώσεις, απλά χρειάζονται κάποιες οδηγίες από τους ειδικούς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Με το όνομα σαράκι αποκαλούμε συνήθως μια ομάδα ξυλοφάγων εντόμων. Είναι παρασιτικά έντομα, πραγματική απειλή, γιατί εκτός από τις ζημίες που προκαλούν στη φύση, αποτελούν και το σπουδαιότερο εχθρό των ακατέργαστων και κατεργασμένων ξύλων.Οι κυριότεροι εχθροί του ξύλου είναι η υγρασία και το σαράκι.


Το σάπισμα από υγρασία γίνεται όταν το περιβάλλον είναι υγρό και ανήλιο, ενώ το σαράκι είναι μικρό έντομο που ζει σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ....Ένα μπολ για ξηρούς καρπούς από ψιλό αναμμένη Οξιά. Το αναμμένο ξύλο είναι αυτό που αρχίζει να χαλά, όταν το επεξεργαστείς δημιουργεί πάνω στο ξυλόγλυπτο νερά που δίνουν άλλη χάρη.... προσωπικά έχω κάνει έργα με αναμμένη οξιά, σε ένα από αυτά τα νερά κατά τύχη έπεσαν έτσι στο ξυλόγλυπτο που δημιούργησαν όμορφη σύνθεση.

ΤΟ ΣΑΠΙΣΜΑΠροσβάλει τις αρθρώσεις στα χαμηλά σημεία του έργου (αυτού που είναι σε επαφή με το έδαφος).
Στις παλιές εκκλησίες που δεν ανοίγονται ποτέ η πόρτα για αερισμό , οι χαλασμένοι τοίχοι , σκεπές, το συχνό σφουγγάρισμα για καθαριότητα ,όλα αυτά βοηθούν στο σάπισμα των ξύλων.


Η πρώτη ενέργεια είναι η εγκατάσταση μιας θερμάστρας με ξύλα, αυτή απορροφάει πολύ αέρα και συντελεί στην ανανέωση του χώρου που εκτίθονται τα ξυλόγλυπτα, το άνοιγμα των παραθύρων, το καθάρισμα με στεγνά μέσα, η επισκευή τοίχων και σκεπών.
Προσοχή στην απομάκρυνση κεριών από τις ξύλινες επιφάνειες η βίαιη απομάκρυνση δημιουργεί τραυματισμούς στο ξύλο.

 

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.
Μιας και μίλησα για αναμμένη οξιά. Νομίζω ότι φαίνονται τα νερά που κάνει η αναμμένη (χαλασμένη) οξιά, έπαιξα και με χρώματα και με κάσια δηλαδή έβαλα κάσια διαφορετικής σκουρότητας.
 

Συνημμένα

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.ΤΟ ΣΑΡΑΚΙΚαταχρηστικά τον λένε και σκόρο, είναι μικρό σκουλήκι, τρώει το ξύλοκάνοντάς το σαν αλεύρι
Παλιά έριχναν φαρμάκι στο ξύλο για να σκοτωθεί το σκουλήκι, σήμερα τα τοξικά υγρά έχουν μεγάλη διεισδυτική ικανότητα και φτάνουν 3 και 6 εκατοστά, τα τοξικά αυτά υγρά σκοτώνουν το αυγό και η ενέργεια τους κρατά 5 χρόνια , είναι πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο και για 48 ώρες δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με το δέρμα, την γλώσσα και τα μάτια, η χρήση γαντιών είναι απαραίτητη, οι τρύπες από το σαράκι κλέινουν με φυσικό κερί μέλισσας.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Για το σαράκι υπάρχουν πολλές μέθοδοι καταπολέμησης. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά προϊόντα με τα οποία μπορούμε να εμποτίσουμε το ξύλο και να απαλλαγούμε.

Σαράκι Επίπλων

Υπάρχουν 4 κύρια είδη «woodworm» (σαράκι του ξύλου) . Το σαράκι επίπλων (Furniture Beetle), το σαράκι Longhorn οικίας, το σαράκι ανοβίου (Deathwatch Beetle) και το σαράκι Powder post.

Το σαράκι επίπλων είναι το πιο διαδεδομένο είδος woodworm στην Κύπρο. Προτιμά την μαλακή ξυλεία αφήνοντας πίσω του τρύπες εξόδου 1-2mm. Το σαράκι γεννά τα αυγά του στην επιφάνεια του ξύλου και οι προνύμφες τρυπούν το ξύλο δημιουργώντας τούνελ. Προσβάλλει την ξυλεία κοντραπλακέ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είδος ξυλείας. Η παρουσία του εντόμου γίνεται εμφανής από τους μικροσκοπικούς σωρούς σκόνης στην ξυλεία. Η δομική αποδυνάμωση στην οικοδόμηση με το σαράκι επίπλων είναι πιο πιθανή σε ξυλεία με μικρές διαγώνιες τομές και όπου υπάρχει υγρασία. Αυτές οι συνθήκες είναι πιο κοινές σε παλιά σπίτια.

Σαράκι Longhorn ΟικίαςΤο σαράκι Longhorn οικίας βρίσκεται κυρίως σε ξυλεία οροφής όπου επιτίθεται στο σομφόξυλο συχνά με συνέπεια τη δομική αδυναμία. Προτιμά το ατελές ξύλο όπως παλαιές σανίδες πατώματος, τις δοκούς σοφίτων στη στέγη καθώς και παλιά έπιπλα των οποίων έχει φθαρεί το βερνίκι. Οι τρύπες και τα τούνελ που δημιουργεί το σαράκι αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερες από το σαράκι επίπλων.Στην Ευρώπη οι οικοδομικές εταιρείες και ασφαλιστικοί οργανισμοί εμμένουν όπως γίνει καταπολέμηση από εξειδικευμένη εταιρεία για προσβολές αυτού του είδους. Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει μόνο από τις επαγγελματικές, επικυρωμένες εταιρείες ελέγχου παρασίτων όπως η Atom Exterminators.Σαράκι ανοβίου


Το σαράκι ανοβίου είναι πολύ κοινό σε ολόκληρο το νησί. Αυτό το είδος επιτίθεται σε σκληρές ξυλείες όπως λεύκας και βαλανιδιάς. Λόγω της απίστευτης όρεξης του, μετά την επίθεση του σε σκληρές ξυλείες, προχωρά σε μαλακό ξύλο με μεγάλη μανία. Μπορεί να αναπτυχθεί σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Η καταπολέμηση πρέπει να γίνει από πιστοποιημένο επαγγελματία μόλις εντοπισθεί η προσβολή.

Σαράκι Powder PostΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι προσβολές του σαράκι μπορούμε να αναγνωρίσουμε από τις μικρές στρογγυλές τρύπες που εμφανίζονται στα ξύλινα πατώματα, έπιπλα, καθώς και από την παρουσία της λεπτής σκόνης.

Στο στάδιο της προνύμφης τα έντομα αυτού του είδους μπορεί να μείνουν για μήνες ή και χρόνια μέσα στο ξύλο. Η παρουσία τους γίνεται εμφανής μόνο όταν βγουν από το ξύλο ως ενήλικες αφήνοντας μικρές τρύπες. Εάν η κατάσταση του ξύλου είναι κατάλληλη, τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους και να επαναπροσβάλουν το ξύλο συνεχίζοντας τον κύκλο για γενεές. Η ξυλεία με πολλαπλές προσβολές γίνεται διάτρητη από τρύπες ενώ τριγύρω είναι εμφανές η σκόνη ξύλου που αφήνουν πίσω τους. Επιτίθενται εξίσου σε σκληρή και μαλακή ξυλεία. Τα αντικείμενα που μπορεί να προσβληθούν από σαράκι powder post περιλαμβάνουν ξύλινα εργαλεία ή χερούλια, κορνίζες, έπιπλα, ντουφέκια, βιβλία παιχνίδια, κατασκευές από καλάμι, πατώματα και δομικές ξυλείες το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

 
Τελευταία επεξεργασία:

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.
Ο ξυλότορνος είναι η μεγάλη απραγματοποίητη αγάπη μου... αγόρασα όλα τα εργαλεία, διάβασα όλα όσα τον αφορούν τρεις φορές πήγα να αγοράσω ξυλότορνο και τρεις φορές με εμπόδισαν να τον αγοράσω διότι η χρήση χωρίς μάστορα να σε προστατεύει στα πρώτα βήματα είναι μια υπόθεση πολύ επικίνδυνη από το να σε σκοτώσει ή να σου δημιουργήσει σοβαρό τραυματισμό.


Όπως και να έχει δεν κατάφερα να εργαστώ ποτέ ξυλότορνο....


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ένας πανέμορφος ποδοκίνητος ξυλότορνος.

ΞΥΛΟΤΟΡΝΕΥΣΗΗ τόρνευση του ξύλου είναι μια διαδικασία μαγευτική αλλά και επικίνδυνη, όλα τα εγχειρήδια αναφέρουν ότι ¨ατυχήματα υπάρχουν , ανεξάρτητα αν λάβετε προφυλάξεις, χωρίς μέτρα προστασίας όμως το λιγότερο χάνεις τα δόντια σου, ο ξυλότορνος δεν έχει καμιά σχέση με το τόρνο του σιδήρου, διότι εδώ έχουμε μεγάλες ταχύτητες κατά την διάρκεια της τόρνευσης.
Ο τόρνος πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος με πλούσιο φωτισμό, ευρυχωρία, δυνατότητα ηλεκτρικής παροχής, ηχομόνωσης.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Υπαίθριος ποδοκίνητος ξυλότορνος. Όμορφα εργαλεία και που να τα βρεις!
 

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.
Βρήκα ένα ξυλό ελιάς για το τζάκι, (αυτός που με συμβούλεψε να μη εργαστώ ξυλότορνο χωρίς εποπτεία ήταν τεχνίτης ξυλότορνου, του είπα αν μπορεί να επεξεργαστεί αυτό το ξύλο, δες τι έφτιαξε).


Φυσικά μετά του έκανα κάποιες συμπληρωματικές εργασίες, έτρεξα πήρα υλικά από πολυφωτάδικο και ιδού το αποτέλεσμα.
 

Συνημμένα

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΥΛΟΤΟΡΝΟΥ ΜΕ ΠΑΛΑΙΑ ΥΛΙΚΑ.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο τροχός είναι από singer ραπτομηχανή ο οποίος μπορεί να φτιαχτεί και από ξύλο και μάλιστα μεγαλύτερος για πιο πολλές στροφές.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η κίνηση από τον τροχό μεταφέρεται σε ένα χαλασμένο δίδυμο τροχάκι που έχει δηλ έτοιμα τα ρουλεμάν με τον άξονα το σχοινί ξαπλώνει σε μια ξύλινη τροχαλία και δίνει τις στροφές.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα υπόλοιπα νομίζω είναι προφανή δεν είναι πολύπλοκο, η μεγαλύτερη έγνοια είναι να έχουμε ροπές δηλ δύναμη στην αντίσταση που παρουσιάζει το σκαρπέλο.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΡΝΟΥΤο είδος του τόρνου που θα χρησιμοποιήσουμε, καθορίζεται από την δουλιά που θέλουμε να κάνουμε.
Ο τόρνος περιστρεφόμενης κεφαλής λειτουργεί σε διάφορες ταχύτητεςαπό 300 έως 2.700 rpm.
Ο τόρνος θα είναι καλό να είναι βαρύς, ενώ ο φορητός είναι αποτελεσματικός όταν είναι καλά στερεωμένος.
Στην περίπτωση του τόρνου θα πρέπει να θυμόμαστε ότι παίρνεις ότι πληρώνεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Παλιός όμορφος ποδοκίνητος ξυλότορνος.
Ξυλοτορνος- Κατασκευη μιας πιπας απο ξυλο ελιας

https://www.youtube.com/watch?v=SjJ2QNA_c6I
 
Τελευταία επεξεργασία:

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σετ σκαρπέλα λάξευσης ξυλότορνου.

ΕΡΓΑΛΕΙΑΑυτά μοιάζουν με τα εργαλείο του ξυλογλύπτη αλλά έχουν λαβές πολύ μεγαλύτερες των ξυλογλυπτικών εργαλείων μερικά από αυτά είναι:
Η Ξύστρα κατάληλη για κόψιμο κάθετα των νερών
Η Σγρόμπια κατάλληλη για κοπή καμπυλών, υπάρχουν σγρόμπιες 6, 10 και 19mm.
Η Σγρόμπια ξεχονδρίσματος υπάρχει σε 19 , 32 και 38 mm
Κοινή σγρόμπια είναι το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο εργαλείο , υπάρχει σε 3 μέχρι 19 mm
Το Φάλτσο υπάρχει σε 12, 19, 25, και 32 mm με γωνιά 30 μοίρες.
Η Σμίλη των 3mm.
Άλλα εργαλεία χρήσιμα για τον τορναδόρο είναι Ε
Η πριονοκορδέλα, παχύμετρο,διαβήτης, κομπάσο, τροχός ακονίσματος, ακόνι, σβουράκι λείανσης.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ένα βιβλίο που είναι αρκετά κατατοπιστικό στο θέμα της ξυλοτέρνευσης.
 

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΡΝΟΥ

Ο ξυλότορνος είναι ένα απλό εργαλείο, βασίζεται στην αρχή της στερώσης του ξύλο που από την μια υπάρχει στρογγυλή κίνηση και από την άλλη υπάρχει δυνατότητα να γυρίζει το ξύλο.
Η κίνηση δίνεται στο σημείο της περιστρεφόμενης άτρακτου στην απέναντι πλευρά υπάρχει η μπομπίνα (κουκουβάγια), ανάμεσα υπάρχει βάση στήριξης του εργαλείου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι χριστιανικές εκκλησίες κοσμούνται με περίτεχνα ξυλόγλυπτα.
 

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.
είχα προγραμματίσει να ανεβάσω αλλά .... θυμήθηκα ότι δεν σας έβαλα ένα σημαντικό εργαλείο...
Βασικό εργαλείο για όλες τις εργασίες που έδειξα είναι το ρούτερ (κάθετη φρέζα).

Το μηχάνημα αυτό δουλεύει με εξαρτήματα ανάλογα την εργασία που θες να κάνεις.Δείτε τι εργασία παράγει το κάθε κοπτικό εργαλείο του ρούτερ.

να πω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι το όποιο λάθος είναι θανάσιμο.

Μη βλέπετε την εικόνα δεν είναι τόσο καθαρό μηχάνημα βγάζει πολλά ροκανίδια, χρειάζεται γυαλιά και ρούχα εργασίας γεμίζεις ροκανίδι και σκόνη, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό εργαλείο.
Κυρίως όμως χρειάζεσαι οδηγούς, όσο προσεκτικός και αν είσαι δεν θα μπορέσεις να κρατηθείς στα πλαίσια που πρέπει σε βγάζει χωρίς να το καταλάβεις έξω.

Εδώ βλέπετε αριστερά οδηγό και το μηχάνημα είναι συνδεδεμένο με σκούπα απορρόφησης σκόνης και ροκανιδιών.

Αυτό είναι επιτραπέζιο ρούτερ, με οδηγό σέρνεις στο τραπέζι το ξύλο και δίνει το σχήμα που έχει το εργαλείο (κινείται με μεγάλη ταχύτητα θέλει προσοχή).


κάπως έτσι.
 

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.

Ξύλινο μαχαίρι σεφ από Αγιόξυλο (είναι ιδιαίτερα ακριβό).


Ρωτήθηκα ποιο είναι το σκληρότερο ξύλο....
Μια φορά το είδα μου το έδωσε ένας καραβομαραγκός, το ξύλο αυτό κόβεται όπως το σίδερο, έχει και το βάρος του σίδερου, αν το βάλεις στο νερό δεν επιπλέει. Λέγεται .... Αγιόξυλο ή Ξύλο της Ζωής.
Το αγιόξυλο χρησιμοποιείται συνήθως για ξύλινες κεφαλές, έδρανα και ρουλεμάν. «Lignumvitae» στα λατινικά σημαίνει «Ξύλο της ζωής», και προέρχεται από τις ιατρικές χρήσεις που είχε το ξύλο.
Εξαιτείας της ανθεκτικότητας του και των φυσικών ελαίων που περιέχει, αποτελεί την πρώτη προτίμηση για την κατασκευή προπελών και άλλων υποθαλλάσιων εφαρμογών. Το αγιόξυλο έχει ένα κοκκινίζων καφέ χρώμα μόλις έχει κοπεί, με απαλό κίτρινο σομφό, ενώ έχει και μία χαρακτηριστική, σαν άρωμα μυρωδιά που παραμένει και μετά την επεξεργασία του. Καθώς οξυδώνεται το χρώμα του αλλάζει σε βαθύ πράσινο, συχνά με κάποιες μαύρες λεπτομέρειες.


Συνήθως τοποθετείται εκεί που είναι η προπέλα των πλοίων ώστε ο άξονας της προπέλας να μη έρθει σε επαφή με τα τελειώματα των λαμαρίνων του πλοίου, δηλαδή δημιουργείται ένα περίβλημα που απομονώνει τον άξονα από τις λαμαρίνες....
Φοβερό ξύλο ένα κομμάτι του έχω στο εργαστήριο μου.

Κομπολοι αγιοξυλο

Δείτε για τι μιλάμε.

https://www.youtube.com/watch?v=kKH63_r0OCA


 

pluton

New member

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 551 μηνύματα.
ΑΚΡΟΠΡΩΡΟ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το ακρόπρωρο του πλοίου Άρης του Μιαούλη. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα.


Γλυπτή διακόσμηση της πλώρης του πλοίου. Κοινή ονομασία του επίσημα "ξόανου" λεγόμενου, στολίσματος που φερόταν στο ακρόπρωρο ή στον πρόβολο των ιστιοφόρων κυρίως πλοίων. Λεγόταν επίσης και "φιγούρα", με όψη κυρίως Γοργόνας και όχι σπάνια ιστορικών προσώπων.Οι αρχαίοι στόλιζαν την πλώρη των πλοίων τους με προτομές ανθρώπων, ζώων ή θεοτήτων. Το ίδιο έκαναν και οι ναυμάχοι του 1821. Μόνο που αυτοί έβαζαν μορφές αρχαίων ηρώων. Τέτοια ακρόπρωρα σώζονται στο εθνολογικό μουσείο Αθηνών και στα ναυτικά μουσεία του Πειραιά, Ύδρας, Γαλαξιδιού κλπ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ακρόπρωρο των πλοίων των Βίνγκικς.Γνωστός ξυλογλύπτης ακρόπρωρων ήταν ο Πέτρος Κόσσος (Τρίπολη; 1790; - Πόρος ή Αθήνα, μετά το 1848), ο Πέτρος Κόσσος θα βρεθεί στον Πόρο όπου και θα εργαστεί στον εκεί υπάρχοντα ναύσταθμο. Συγκεκριμένα, στη σχετική βιβλιογραφία αναφέρεται χωρίς να προσδιορίζεται όμως η ακριβής χρονολογία, ότι εργάστηκε στο «ναύσταθμο του Καποδίστρια στον Πόρο, όπου έμαθε να κατασκευάζει πλοία. Διατηρούσε επίσης μεγάλη κτηματική περιουσία στη Μαντινεία, γεγονός που, μαζί με τα κέρδη του, του επέτρεψε να ανοίξει δικό του ναυπηγείο στον Πόρο. Εκεί λάξευε στο ξύλο ακρόπρωρα και ακροστόλια , έχοντας μάθει μόνος του την ξυλογλυπτική. Έργο του θεωρείται το ακρόπρωρο από το καράβι «Σόλων» ιδιοκτησίας του Γ. Πάνου που βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.Ας σημειωθεί επίσης ότι η ενασχόληση του Πέτρου Κόσσου με την ξυλογλυπτική δεν περιορίζεται μόνο στα ακρόπρωρα. Ο αυτοδίδακτος ξυλογλύπτης μνημονεύεται και σε σχέση με ξυλόγλυπτα τέμπλα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ακρόπρωρο του πολεμικού Constellation 1854
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top