Όσο διαβάζω τις απαντήσεις τόσο μου έρχεται στο μυαλό το μεγαλύτερο (για μένα) λάθος που έχει γίνει στο εκπαιδευτικο σύστημα, η ένταξη του μαθήματος Νεοελληνικών Κειμένων στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Και για να μην απορείτε εννοώ την απόφαση να κρίνουν με ενιαίο και προκαθορισμένο σύστημα τις απόψεις των εξεταζόμενων πάνω στο τάδε ή το δείνα κείμενο δλδ να τους μαθαίνουν παπαγαλία
τι θα έπρεπε να αποκομίζουν απο το κάθε γραπτό.
Για μένα είναι γελοίο κάποιες έννοιες με καθαρά συναισθηματικό υπόβαθρο να προσπαθούμε να τις ορίσουμε μέσα σε στενά πλαίσια λογικής.
Το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας την οικογένεια, την αγάπη, την φιλία κλπ είναι καθαρά και μόνο υποκειμενικό.
Αν πάρουμε καθαρά την ετυμολογία της λέξης προέρχεται απο το αρχαίο οικογενής (δεν το παίζω έξυπνη το βρήκα στο google) που σημαίνει
δούλος γεννημένος στο σπίτι (κατέστρεψα κάθε έννοια θαλπωρής μόλις τώρα).
Επίσης ξαναθυμήθηκα πως παλιότερα αντί αυτής της λεξης χρησιμοποιούταν ο όρος οίκος πχ. οίκος των Ατρείδων που περιελάμβανε πέρα απο τα συγγενικά μέλη κι όλους τους παρατρεχάμενους δούλους,βοηθούς,αυλικούς κλπ που διέμεναν στο σπίτι.
Όλες οι απόψεις που διαβάζω είναι κατ εμέ σωστές, εφόσον παραδέχομαι την υποκειμενικότητα της λεξής.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί σώνει και ντε προσπαθείτε να πείσετε την Μάνια πως δεν αποτελεί με τον συζυγό της οικογένεια?Αφού είναι ο πιο άμεσος και δικός της άνθρωπος και στο φινάλε εκείνη τον επέλεξε και πάνω απο όλα τον νοιώθει "οικογένεια" της.
Εμένα πάντως στο άκουσμα αυτής της λέξης μου έρχεται στο μυαλό η σκηνή απο το Μόνος στο σπίτι Νο 1, που είναι ένα μάτσο άνθρωποι μαζεμένοι σε ένα γιορτινό σπίτι.Χαζό έ?

Κι όμως δεν έχω καλύτερο τρόπο να το ορίσω.
Πάρτε κι ένα Αρκά για το τέλος (το γράφω απο μνήμης κι ίσως έχει παραλείψεις)
Γράφει το μικρό σπουργίτι έκθεση με θέμα η οικογένεια μου-
H oικογένεια μου αποτελείται απο την μαμά μου, τον μπαμπά μου κι εμένα.Η μαμά μου όμως μας εγκατέλειψε μόλις γεννήθηκα κι έφυγε με ένα χελιδόνι.Έτσι η οικογένεια μου αποτελείται απο τον μπαμπά μου κι εμένα.Η μαμά μου όμως πήγαινε με πολλούς κι έτσι δεν νομίζω αυτός να είναι ο πραγματικός μπαμπάς μου.Η οικογένεια μου λοιπόν αποτελείται απο εμένα.Εγώ είμαι μια πολύ αγαπημένη και δεμένη μεταξύ της οικογένεια.