Οικονομική κρίση: Η περίπτωση της Ισλανδίας

parafernalia

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,452 μηνύματα.
Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο...
----------------

Σιωπή πληροφόρησης από την Ισλανδία. Γιατί; :hmm:

Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, ας μου πει πώς, ενώ έγινε γνωστό τι συνέβη στην Αίγυπτο, δεν γράφτηκε ποτέ τι συμβαίνει στην Ισλανδία:

Στην Ισλανδία ο λαός κατάφερε να παραιτηθεί η κυβέρνηση, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες, αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την αναδιαμόρφωση του συντάγματος.

Και όλο αυτό με ειρηνικές διαδικασίες. Μια πραγματική επανάσταση κόντρα στην εξουσία που μας οδήγησε στην παρούσα κρίση. Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι' αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια; Τι θα γινόταν αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν παράδειγμα; Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία:

2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το χρηματιστήριο. Η χώρα είναι σε πτώχευση.

2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο.

2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει οτι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα και σαρώνει το ΟΧΙ στην πληρωμή με 93% των ψήφων.

H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών. Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.

Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.

Το σώμα αρχίζει την εργασία του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης: Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, εθνικοποίηση της τράπεζας, δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, φυλάκιση των υπεύθυνων της κρίσης και ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες.

Μίλησαν για όλ' αυτά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ? Φυσικά ΟΧΙ! Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας σ' όλον τον κόσμο.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 42 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Όπως δείχνει η πρόσφατη ιστορία στην Ισλανδία από τότε που κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα, ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των απλών ανθρώπων, εμάς.

Ο Oλλανδός υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Ημέρα Ελεύθερου Τύπου είπε: “Η ψήφιση νόμων είναι σαν να φτιάχνεις λουκάνικα, κανείς δεν θέλει πραγματικά να ξέρει τι έχεις βάλει μέσα”. Αναφερόταν στο πόσο πόσο δαπανηρός ήταν ο νόμος περί Ελευθερίας της Πληροφορίας και υποννοούσε πως οι δημοσιογράφοι δεν έπρεπε να ρωτάνε τόσες πολλές κυβερνητικές πληροφορίες. Τα λόγια του εξέθεσαν ένα από τα κυριότερα προβλήματα στις δημοκρατίες μας: πάρα πολλοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για το τι περιέχει το λουκάνικό, ούτε καν αυτοί οι υποτιθέμενοι νομοθέτες, οι βουλευτές.

Αν το 99% θέλει να ανακτήσει την δύναμή μας, οι κοινωνίες μας, πρέπει από κάπου να ξεκινήσουν. Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να κόψεις τους δεσμούς ανάμεσα στις επιχειρήσεις και το κράτος κάνοντας την διαδικασία δημιουργίας των νόμων πιο διάφανη και προσβάσιμη σε όποιον ενδιαφέρεται να ξέρει ή να συνεισφέρει. Πρέπει να ξέρουμε τι υπάρχει μέσα στο λουκάνικο του νόμου; το μονοπώλιο του επιχειρησιακού λόμπυ πρέπει να τελειώσει – ειδικά όταν αφορά νόμους που αφορούν το τραπεζικό σύστημα και το διαδίκτυο.
Το Ισλανδικό έθνος αποτελείται από 311.000 ψυχές, οπότε έχουμε ένα σχετικά μικρό γραφειοκρατικό σώμα και μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα από ότι οι περισσότερες χώρες. Πολλοί έχουν δει την Ισλανδία ως την ιδανική χώρα για πειράματα σε νέες λύσεις στην εποχή της μεταμόρφωσης. Συμφωνώ.

Είχαμε την πρώτη επανάσταση μετά τα οικονομικά προβλήματα του 2008. Λόγω της έλλειψης διαφάνειας, της διαφθοράς και του νεποτισμού (δλδ της εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που δίνει σε κάποιον η θέση που κατέχει, για να εξασφαλίσει σε συγγενείς και φίλους αξιώματα, δημόσιες θέσεις κτλ), η Ισλανδία είχε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση στην ανθρώπινη ιστορία και αυτό μας συγκλόνισε βαθιά. Οι άνθρωποι της Ισλανδίας συνειδητοποίησαν πως όσοι και ό,τι είχαμε πιστέψει, μας είχε απογοητεύσει. Ένα από τα αιτήματα των διαδηλώσεων που ακολούθησαν –και οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης, του Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας και του επικεφαλής της Χρηματοπιστωτικής Αρχής- ήταν πως θα έπρεπε εμείς να ξαναγράψουμε το Σύνταγμά μας. “Εμείς” εννοώντας το 99%, όχι τους πολιτικούς που μας είχαν απογοητεύσει. Άλλο αίτημα ήταν πως θα έπρεπε να έχουμε πραγματικά δημοκρατικές δυνατότητες, όπως την δυνατότητα να διεξάγουμε εθνικό δημοψήφισμα και να διαλύσουμε το Κοινοβούλιο.

Ως ακτιβίστρια, web developer και ποιήτρια, ποτέ δεν ονειρεύτηκα πως θα γινόμουν πολιτικός και ούτε ποτέ θέλησα να είμαι μέλος ενός πολιτικού κόμματος. Αυτό ήμουν υποχρεωμένη να το αλλάξω λόγω εξαιρετικών συνθηκών. Βοήθησα στην δημιουργία ενός πολιτικού κινήματος από τα διάφορα κινήματα βάσης που είχαν δημιουργηθεί στο ξύπνημα της κρίσης. Δημιουργηθήκαμε επισήμως οκτώ εβδομάδες πριν τις εκλογές και βασίσαμε την δομή μας στην συναίνεση και την έλλειψη ηγεσίας. Δεν είχαμε αρχηγούς, αλλά κυκλικούς εκπροσώπους; δεν οριζόμασταν ως δεξιοί ή αριστεροί αλλά γύρω από μια ατζέντα που βασιζόταν στην δημοκρατική μεταρρύθμιση, διαφάνεια και διάσωση των πολιτών όχι των τραπεζών. Ορκιστήκαμε ότι κανείς δεν θα έπρεπε να παραμένει στο Κοινοβούλιο παραπάνω από οκτώ χρόνια και πως το κίνημά μας θα διαλυόταν αν οι στόχοι μας δεν γινόντουσαν πραγματικότητα μέσα σε οκτώ χρόνια. Δεν είχαμε χρήματα, ούτε ειδικούς; είμασταν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που είχαν φτάσει στα όριά τους και που χρειαζόντουσαν να έχουν δύναμη τόσο μέσα στο σύστημα όσο και έξω από αυτό. Πήραμε 7% των ψηφοφόρων και τέσσερις από εμάς εισήλθαν στην κοιλιά του τέρατος.

Πολλά αξιοθαύμαστα πράγματα έχουν συμβεί στην Ισλανδία από τις μέρες του σοκ το 2008. Το Σύνταγμά μας έχει ξαναγραφτεί από τους απλούς πολίτες για τους απλούς πολίτες. Το Σύνταγμα είναι πολύ σημαντικό μέτρο του είδους της κοινωνίας που οι πολίτες θέλουν να ζούν. Είναι Η κοινωνική σύμβαση. Μόλις ψηφιστεί, το νέο σύνταγμα θα φέρει περισσότερη δύναμη τους πολίτες και θα μας δώσει τα κατάλληλα εργαλεία για να συγκρατήσουμε αυτούς που έχουν την δύναμη. Τα θεμέλια του Συντάγματος δημιουργήθηκαν από 1.000 ανθρώπους που επιλέχθηκαν τυχαία από το εθνικό μητρώο. Εκλέξαμε 25 άτομα να κάνουν το όραμα ..κείμενο. Το νέο Σύνταγμα είναι τώρα στο Κοινοβούλιο. Το 99% του πληθυσμού μπορεί να προκαλέσει εθνική ψηφοφορία οπότε εμείς που είμαστε μέσα στο Κοινοβούλιο ξέρουμε ακριβώς τι θέλει το Έθνος και πρέπει να το ακολουθήσουμε. Αν το Σύνταγμα ψηφιστεί θα έχουμε σχεδόν πετύχει όλους μας τους στόχους. Η ατζέντα μας γράφτηκε σε πολλές ανοιχτές πλατφόρμες; η άμεση δημοκρατία είναι το βόρειο άκρο της πολιτικής μας πυξίδας για ό,τι κάνουμε.

Το να έχουμε τα εργαλεία για άμεση δημοκρατία δεν είναι αρκετό όμως. Πρέπει να βρούμε τρόπος να εμπνεύσουμε το κοινό να συμμετέχει στην συνδημιουργία της πραγματικότητας στην οποία θέλουν να ζουν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η άμεση δημοκρατία γίνει πιο τοπική. Τότε οι άνθρωποι θα νιώθουν άμεσα τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Δεν χρειαζόμαστε μεγαλύτερα συστήματα, χρειάζομαστε να τα μικρύνουμε ώστε να εξυπηρετούν πραγματικά εμάς και να μπορούμε να τα διαμορφώσουμε όπως μας εξυπηρετούν.

Η πρωτεύουσα του Reykjavík έχει ξεκινήσει μια πλατφόρμα άμεσης δημοκρατίας, όπου ο καθένας μπορεί να προτείνει κάτι σε μια κοινότητα σχετική με θέματα που θέλουν να γίνουν στην πόλη τους. Το συμβούλιο της πόλης πρέπει να προχωρήσει τις πέντε πιο ψηφισμένες προτάσεις κάθε μήνα. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί κάτι παρόμοιο για το Κοινοβούλιο, και το λογικό βήμα μετά θα είναι να υπάρχει παρόμοιο σύστημα και για τα Υπουργεία.

Από συζητήσεις που έχω με άτομα από το Occupy London (περισσότερες πληροφορίες για αυτό το κίνημα εδώ: https://occupylsx.org/?page_id=2031) είναι φανερό πως όλοι σκεφτόμαστε περίπου το ίδιο. Όλα τα συστήματα έχουν καταρρεύσει: τραπεζικό, εκπαιδευτικό, υγείας, κοινωνικό, πολιτικό – το πιο λογικό πράγμα θα ήταν να ξεκινήσουμε ένα νέο σύστημα βασισμένο στις αξίες και όχι στον καταναλωτισμό, ο οποίος μεγιστοποιεί το κέρδος και την αυτοκαταστροφή. Είμαστε δυνατοί, η δύναμη είναι δική μας: είμαστε πολλοί, είναι λίγοι. Ζούμε σε καιρούς κρίσης. Ας αγκαλιάσουμε αυτήν την εποχή διότι είναι η μόνη εποχή που είναι δυνατό στην μάζα να κάνει πραγματικές αλλαγές.

Το άρθρο είναι της Birgitta Jónsdóttir και δημοσιεύτηκε στην guardian.co.uk την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011.
Μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Μετάφραση: Kωνσταντίνα Αποστολοπούλου
Πηγή
Τι άποψη έχετε για αυτό; Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Πριν απαντήσετε, δείτε και εδώ, για να ενημερωθείτε λίγο περισσότερο για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ισλανδία.

Εγώ προσωπικά θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και θα αποτελούσε μια πολύ καλή εναλλακτική λύση η δημιουργία ενός τέτοιου πολιτικού κινήματος από "αγνωστα" άτομα, ώστε να υπάρχει και κάτι να ψηφίσουν όσοι πιστεύουν στην άμεση δημοκρατία. Με όσους το συζήτησα όμως μου λένε πως οι Έλληνες είναι περίεργη φάρα, βαμμένοι κομματικά και δεν θα είχε μέλλον κάτι τέτοιο ή πως κι αν τελικά μπορούσε να ευδοκιμήσει και πάλι η πλειοψηφία θα επέλεγε την λύση που υπηρετεί καλύτερα τα προσωπικά της συμφέροντα και όχι αυτή που είναι καλή για το κοινωνικό σύνολο. Πέραν όμως του ότι αμφιβάλλω πολύ για κάτι τέτοιο, θεωρώντας πως τουλάχιστον οι άνεργοι δύσκολα θα επέλεγαν να ψηφίσουν ένα από τα μεγάλα κόμματα, στο φινάλε θα προτιμούσα να είχαν πει "ναι σε όλα" 1500 ή 3000 άτομα μέσω δημοψηφίσματος και να είχε ψηφιστεί και όχι μόλις ..199 άτομα να αποφασίζουν και να διατάζουν!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Mercury

Επιφανές μέλος

Ο Doctor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 13,611 μηνύματα.
Θα μου αρεσε να δω κατι τετοιο στην Ελλαδα.Και προσωπικα θα τους ψηφιζα.Εστω και εαν δεν προκειται να αλλαξει κατι αμεσα.Θα εχουν ριξει το λιθαρακι για την αλλαγη στην πολιτικη σκηνη.
Μην ξεχναμε ομως οτι η Ισλανδια ειναι αρκετα απομωνομενη χωρα και κατω του εκατομυριου σε πληθυσμο.Και δεν ξερω κατα ποσο θα ειχε εφαρμογη κατι τετοιο σε μεγαλυτερη κλιμακα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,452 μηνύματα.
Δεν χρειαζόμαστε μεγαλύτερα συστήματα, χρειάζομαστε να τα μικρύνουμε ώστε να εξυπηρετούν πραγματικά εμάς και να μπορούμε να τα διαμορφώσουμε όπως μας εξυπηρετούν.
Αυτό κολλάει σε ένα θρεντ που είχα προσπαθήσει να ανοίξω παλιότερα, χωρίς ανταπόκριση. :( Είναι ίσως η πεμπτουσία κάθε πολιτικής σκέψης. Το πρόβλημα με κάθε σύστημα είναι το μέγεθός του. Ακόμα και ένας μικρός καπιταλισμός, σε ανθρώπινα επίπεδα θα μπορούσε να προσφέρει ευημερία. Όταν όμως γιγαντώνεται, μετατρέπεται σε τέρας κατευθυνόμενο από μια ελίτ που τρώει τις σάρκες του απλού κόσμου. Όπως οι ιερείς και αρχιμάγοι κάνανε ανθρωποθυσίες για να εξευμενίσουν τους θεούς, έτσι και τώρα, εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές θυσιάζονται για να ικανοποιηθεί "το αόρατο χέρι της αγοράς"!

Το κίνημα αυτό πηγάζει από μια συνολικότερη κοσμοθεωρία ακτιβιστικής, πολιτικής οικολογίας. Είναι το μέλλον, η ελπίδα να ξαναβρούμε τις χαμένες κοινωνικές δομές που θα μας ξαναδώσουν την ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον και την αρμονία στις ανθρώπινες σχέσεις.

Μπορεί να εφαρμοστεί ευκολότατα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων, του ήλιου και του ανέμου, της θάλασσας, του τουρισμού, του πολιτισμού και της γεωργικο-κτηνοτροφικής παραγωγής. Υπό μια σημαντική προϋπόθεση...

Να μην βγάλουμε ποτέ πετρέλαιο. :whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 42 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Το θέμα είναι πως μπορεί να ξεκινήσει.. από που θα μπορούσαμε να το ξεκινήσουμε, αλλά να το ξεκινήσουμε σοβαρά, όχι όπως στο Σύνταγμα που μιλάγανε, μιλάγανε αλλά μετά ήρθε ο Αύγουστος και έπρεπε να πάνε διακοπές! Δεν προσπαθώ αυτή τη στιγμή να υποτιμήσω καμία προσπάθεια, απλώς θέλω να πω πως από λόγια χορτάσαμε και πρέπει να περάσουμε στις πράξεις: όμως από που θα γίνει η αρχή;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 678 μηνύματα.
Γιατί αυτή η Σιωπή Πληροφόρησης από την Ισλανδία; Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, ας μου πει πώς, ενώ έγινε γνωστό τι συνέβη στην Αίγυπτο, δεν γράφτηκε ποτέ τι συμβαίνει στην Ισλανδία: Στην Ισλανδία ο λαός κατάφερε να παραιτηθεί η κυβέρνηση, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες, αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την αναδιαμόρφωση του συντάγματος. Και όλο αυτό με ειρηνικές διαδικασίες.

Μια πραγματική επανάσταση κόντρα στην εξουσία που μας οδήγησε στην παρούσα κρίση. Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι’ αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια; Τι θα γινόταν αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν παράδειγμα; Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία: 2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα,σταματάει τη λειτουργία του το χρηματιστήριο. Η χώρα είναι σε πτώχευση. 2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο. 2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία.Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα και σαρώνει το ΟΧΙ στην πληρωμή με 93% των ψήφων. H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών. Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα. Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα. Το σώμα αρχίζει την εργασία του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης : Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, εθνικοποίηση της τράπεζας, δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, φυλάκιση των υπεύθυνων της κρίσης και ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες. Μίλησαν για όλ’ αυτά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ? Φυσικά ΟΧΙ!Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας σ’ όλον τον κόσμο.

Πηγή : Σιωπηλή Πλειοφηφία
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Θεος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 16,619 μηνύματα.
Οι τράπεζες στη Ισλανδία διέγραψαν δάνεια από το 25% των νοικοκυριών

Δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, διέγραψαν οι τράπεζες της Ισλανδίας, μειώνοντας το βάρος χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται τα στοιχεία έκθεσης της Ισλανδικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Icelandic Financial Services Association).

«Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι η Ισλανδία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στη διαγραφή χρέους νοικοκυριών. Η χώρα έκανε ό,τι χρειαζόταν σε μία κρίση, ακολουθώντας τα εγχειρίδια. Οποιοσδήποτε οικονομολόγος θα συμφωνούσε», δήλωσε ο Λαρς Κρίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην τράπεζα Danske στην Κοπεγχάγη.Τα νοικοκυριά του νησιωτικού κράτους βοηθήθηκαν από μία συμφωνία της κυβέρνησης και των τραπεζών, οι οποίες ελέγχονται ακόμη εν μέρει από το κράτος, για τη διαγραφή του χρέους που ξεπερνούσε το 110% της αξίας των κατοικιών.

Επιπλέον, απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας θεώρησε παράνομα τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πλέον τα νοικοκυριά να καλύπτουν τις απώλειες (από την υποτίμηση) της ισλανδικής κορώνας. Χωρίς τη διαγραφή του χρέους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λύγιζαν από το βάρος των δανείων τους μετά την εκτόξευση του χρέους στο 240% των εισοδημάτων το 2008.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι αποδεικνύονται αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρε η Ισλανδία για να αναγεννηθεί από την κρίση του 2008, όταν οι τράπεζές της προχώρησαν σε χρεοκοπία για το ποσό των 85 δισ. δολαρίων. Η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό υψηλότερο από το μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Πηγή: https://www.theinsider.gr/
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Γιατί αυτή η Σιωπή Πληροφόρησης από την Ισλανδία;...

Επείδη ακριβώς

Οι τράπεζες στη Ισλανδία διέγραψαν δάνεια από το 25% των νοικοκυριών

...

ενώ εδώ στη Κρήχενλαντ, οι Τράπεζες, θα διαγράψουν κάποτε τα χρέη των ΜΜΕ, για να μη διαγράψουν τα ενυπόθηκα χρέη του ελληνικού λαού προς αυτές. Εκτός βέβαια αν κάποτε ο ελληνικός λαός μιμηθεί έστω τους Ισλανδούς και διαγράψει από τη ζωή του ΜΜΕ και Τράπεζες μαζί!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 49 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Υπάρχουν άλλα δύο θέματα (1)(2) με το ίδιο σχεδόν περιεχόμενο και δεν ήξερα πού να το βάλω, το βάζω εδώ κι αν νομίζετε ότι πρέπει να πάει στα Ντοκιμαντέρ ή άλλου, μετακινήστε το ελεύθερα:

Την Πέμπτη στις 8 Μαρτίου στις 10 το βράδυ στη ΝΕΤ, παρακολουθήστε από τον Εξάντα του Γιώργου Αυγερόπουλου το ντοκιμαντέρ με τίτλο:

Μαθήματα από τους Βίκινγκς

Το 2008 η Ισλανδία ήρθε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή. Οι τρεις τράπεζές της κατέρρευσαν συμπαρασύροντας στο γκρεμό όλη την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.
Τέσσερα χρόνια μετά, το 2012, η Ισλανδία άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η ανεργία μειώνεται, η ανάπτυξη βρίσκεται περίπου στο 2,5%. Ωστόσο για να γίνει αυτό, μπήκαν σε εφαρμογή ανορθόδοξοι χειρισμοί, τελείως διαφορετικοί από αυτούς που επιβάλλει η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. σε χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Χειρισμοί που πολλές φορές έφεραν τη χώρα αντιμέτωπη με τη Διεθνή Κοινότητα και τις αγορές. Πλέον ακόμα και το Δ.Ν.Τ. παραδέχεται πως η διαφορετική διαχείριση της κρίσης από τους Ισλανδούς έφερε καρπούς. Πώς τα κατάφεραν οι απόγονοι των Βίκινγκς;


Δείτε το trailer.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Θεος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 16,619 μηνύματα.
Βίοι αντίθετοι για Ελλάδα και Ισλανδία

Το πώς η ισλανδική οικονομία κατάφερε να ορθοποδήσει κερδίζοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών, διερευνά πολύστηλη ανάλυση που δημοσιεύεται στη σημερινή βελγική εφημερίδα «De Standaard» υπό τον τίτλο «Η αξιοθαύμαστη θεραπεία που εφάρμοσε η Ισλανδία». Ο συγγραφέας της ανάλυσης διερωτάται κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει διδάγματα από το παράδειγμα της Ισλανδίας, ώστε να καταφέρει να ανακάμψει.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά το πώς οι Ισλανδοί κατάφεραν να ξεπεράσουν μέσα σε τρία χρόνια την κρίση, τη στιγμή που οι Έλληνες παραπαίουν και πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Κατ’ αρχάς -παρατηρεί η εφημερίδα- οι Ισλανδοί έκαναν αυτό που δεν θέλησαν να κάνουν οι Έλληνες: Να λάβουν, δηλαδή, αμέσως τα μέτρα που έπρεπε και να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους χωρίς χρονοτριβή και ατέλειωτες διαμαρτυρίες.

Από την άλλη μεριά, προσθέτει η εφημερίδα, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η κατάσταση στην Ισλανδία είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι στην Ελλάδα. Και τούτο διότι τα ισλανδικά χρέη δεν οφείλονται σε διαρθρωτικά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά προέκυψαν εξαιτίας της διάσωσης των τραπεζών από το κράτος, η οποία εκτόξευσε το δημόσιο έλλειμμα, οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία. Στον αντίποδα, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα που αφορούν τη διαρθρωτική ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ κρατικών εσόδων και δαπανών. Με άλλα λόγια, παρατηρεί η εφημερίδα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ριζωμένες οικονομικές στρεβλώσεις, ενώ οι Ισλανδοί καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα που έχουν συγκυριακό χαρακτήρα.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι Ισλανδοί μπόρεσαν να επιβάλουν περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων, οι οποίοι δεν επέτρεψαν στους ξένους επενδυτές να αποσύρουν από τη χώρα τα κεφάλαιά τους και να θέσουν προσκόμματα στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης. Αντίθετα, παρατηρεί η εφημερίδα, οι Έλληνες δεν διαθέτουν τέτοια δυνατότητα από τη στιγμή που συμμετέχουν στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να προστατέψουν το νόμισμα και τις τράπεζές τους όπως οι Ισλανδοί.

Όσον αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν, τόσο οι Ισλανδοί όσο και οι Έλληνες αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε αιματηρές θυσίες βλέποντας τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων να μειώνονται κατά 20% και τους φόρους να αυξάνονται. Ωστόσο, συμπληρώνει η εφημερίδα, οι περικοπές στην Ισλανδία δεν ήσαν τόσο δραστικές όπως στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή τα προβλήματα της ισλανδικής οικονομίας δεν είχαν δομικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, καίριας σημασίας πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης από τις ισλανδικές αρχές, υπήρξε η μεγάλης κλίμακας διαγραφή χρεών που επιχειρήθηκε και η προτεραιότητα που δόθηκε στις ανάγκες του εγχώριου πληθυσμού μάλλον παρά στα τελεσίγραφα και τις επιθυμίες των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, η ισλανδική κυβέρνηση προχώρησε στην κρατικοποίηση των τριών τραπεζών και υιοθέτησε ένα πρόγραμμα που επέτρεπε στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επαναδιαπραγματευτούν με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους τα στεγαστικά δάνεια που είχαν λάβει. Ευεργετική υπήρξε και η απόφαση του Ανωτάτου Ισλανδικού Δικαστηρίου που έκρινε παράνομα τα χρέη της χώρας σε ξένο νόμισμα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να απαλλαγούν οι Ισλανδοί από τα δυσβάσταχτα βάρη που επέφερε η υποτίμηση της ισλανδικής κορόνας.

Από τη στιγμή όμως που οι Ισλανδοί βρέθηκαν στο απυρόβλητο, ποιος ήταν εκείνος που έφερε το βάρος των ζημιών που προκλήθηκαν; Η απάντηση είναι οι ξένοι πιστωτές, δηλαδή κυρίως οι γερμανικές και ολλανδικές τράπεζες, που υποχρεώθηκαν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τον κίνδυνο της επισφαλούς επένδυσής τους. Επειδή, βέβαια, οι αποταμιεύσεις των ξένων καταθετών εξανεμίστηκαν εν μια νυκτί, κατατέθηκαν στη συνέχεια αγωγές αποζημίωσης σε βάρος του ισλανδικού κράτους και η υπόθεση δεν έχει ακόμα διευθετηθεί, καταλήγει η εφημερίδα.


Πηγή: https://www.sport-fm.gr/article/536122
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,269 μηνύματα.
Σημείωμα συντάκτου

Τὸ παρὸν θέμα προέκυψε ἀπὸ τὴ συγχώνευση τριῶν θεμάτων ποὺ ἀφοροῦσαν τὴν Ἰσλανδία. Ὅποιος θέλει νὰ δημοσιεύσῃ κάτι σχετικὸ μὲ τὴν Ἰσλανδία καὶ τὴν οἰκονομικὴ κρίση, μπορεῖ νὰ τὸ κάνῃ σὲ αὐτὸ τὸ ἑνιαῖο θέμα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 49 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
«Ακολουθήστε το παράδειγμα της Ισλανδίας απέναντι στο ΔΝΤ»

«Αν όμως δεν είχαμε αντιδράσει, η ίδια κυβέρνηση θα συνέχιζε να μας κοροϊδεύει. Ήταν επειδή αντιδράσαμε με διαδηλώσεις και τους υποχρεώσαμε να παραιτηθούν που καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα. Πιστέψτε με, πριν τρεισήμισι χρόνια, γνωρίζαμε ότι υπήρχε διαφθορά στην Ισλανδία, αλλά παθαίνουμε απανωτά σοκ καθώς ανακαλύπτουμε, επί 3 χρόνια και πλέον, το πόσο βαθιά και τεράστια ήταν η διαφθορά σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και κυρίως στα υψηλά στρώματα. Το πως συστηματικά λήστευαν τις τράπεζες. Οι πολιτικοί επέτρεπαν να γίνεται αυτό, κι ακούμε σήμερα στο δικαστήριο την πολιτική ελίτ της χώρας να έρχεται και να λέει: «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό, εγώ δεν έκανα τίποτα».

Αυτοί οι άνθρωποι είναι απλά ηλίθιοι κι αυτοί είναι οι άνθρωποι που μας είχαν πει «Εμείς είμαστε οι σωστοί άνθρωποι για να κυβερνήσουμε την κοινωνία σας. Είμαστε υπεύθυνοι, έχουμε το ταλέντο, είμαστε οι κατάλληλοι». Σε τελική ανάλυση όμως, πρόκειται για ηλίθιους. Μιλάνε σαν να είναι ένα μάτσο ηλίθιοι, χωρίς καμία υπευθυνότητα ή ταλέντο να επιλύσουν προβλήματα.»


Ο Iσλανδός ακτιβιστής Horour Torfason, που πριν από 3,5 χρόνια πρωτοστάτησε στον αγώνα τον Ισλανδών πολιτών ενάντια στις πρακτικές του ΔΝΤ και του τραπεζικού συστήματος, καταφέρνοντας μέσα σε πέντε μήνες να ρίξει την κυβέρνηση, ανοίγει την καρδιά του στο www.koutipandoras.gr.
Με βάση τις δικές του εμπειρίες από την Ισλανδία, μιλά για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα του, τις αγορές, την Ευρωζώνη, τη δίκη του Ισλανδού πρωθυπουργού καθώς επίσης και τις βαθύτατες αλλαγές που έγιναν στην ισλανδική κοινωνία, ως αποτέλεσμα των αγώνων των πολιτών.
Παράλληλα καταφέρεται κατά του τραπεζικού συστήματος διεθνώς, το οποίο παρομοιάζει με «καρκίνο», καταγγέλλει τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος όχι μόνο στη χώρα του αλλά και στην Ελλάδα και προτρέπει τους Έλληνες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της χώρας του, απέναντι στο ΔΝΤ, τις αγορές αλλά και το πολιτικό σύστημα.

Το κουτί της Πανδώρας
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 14,796 μηνύματα.
Στη Ισλανδία χρεωκόπησαν οι ιδιωτικές τράπεζες, στην Ελλάδα το δημόσιο. Με άλλα λόγια η χρεωκοπεία της Ισλανδίας έγινε εξαιτίας του καπιταλιστικού συστήματος ενώ της ελλάδας εξαιτίας του σοσιαλιστικού συστήματος.

Στην Ισλανδία για να ξεπεραστεί η κρίση κρατικοποιήθηκαν οι τράπεζες. Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε τη τακτική της Ισλανδίας και να πράξουμε κάτι αντίστοιχο πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες και να πουληθεί η ελληνική δημόσια περιουσία. Αυτά τα πράγματα όμως προβλέπονται στο μνημόνιο. Δηλαδή για να εφαρμόσουμε την τακτική της Ισλανδίας πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του μνημονίου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 49 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Δηλαδή για να εφαρμόσουμε την τακτική της Ισλανδίας πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του μνημονίου.
Τι να σχολιάσω θεέ μου!... Τι οξύνοια πνεύματος,τι λογικοί ειρμοί... μένω έκθαμβη και απορώ πώς δεν σε έχουν πάρει ακόμη στην κυβέρνηση Παπαδήμου, να μας πείσετε ότι τόσο καιρό ακολουθούμε το δρόμο της Ισλανδίας!! :whatever::rofl:
Είδατε βρε που γκρινιάζετε, πόσο μπροστά είμαστε;; Fockos for President (not)!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 14,796 μηνύματα.
Τι να σχολιάσω θεέ μου!... Τι οξύνοια πνεύματος,τι λογικοί ειρμοί... μένω έκθαμβη και απορώ πώς δεν σε έχουν πάρει ακόμη στην κυβέρνηση Παπαδήμου, να μας πείσετε ότι τόσο καιρό ακολουθούμε το δρόμο της Ισλανδίας!! :whatever::rofl:
Είδατε βρε που γκρινιάζετε, πόσο μπροστά είμαστε;; Fockos for President (not)!

Δεν είμαι μνημονιακός. Έκανα έναν συλλογισμό με λογικά βήματα που κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα. Όποιος διαφωνεί μαζί μου ας μου πει που έκανα λάθος στο συλλογισμό. Είναι απλά τα πράγματα μην τα δυσκολεύουμε.

Το ΔΝΤ κοιτάει το συμφέρον του δηλαδή πως θα πάρει τα λεφτά που θα δανείσει πίσω. Στην Ισλανδία για να το κάνει αυτό έπρεπε να σωθούν οι ιδιωτικές τράπεζες. Η Ισλανδία αρνήθηκε τις προσταγές του ΔΝΤ γιατί δεν δεχόταν να πληρώσουν οι κάτοικοι τις ισλανδίας της χρεωκοπία των ιδιωτικών τραπεζών.

Στην Ελλάδα χρωστάει το δημόσιο και όχι οι ιδιώτες. Το ΔΝΤ για να πάρει τα λεφτά του πίσω πρέπει να επιβάλει μέτρα που θα κάνει το δημόσιο βιώσιμο (αυτά τα μέτρα είναι να αναλάβουν τη διαχείριση ιδιώτες). Η κυβέρνηση όμως (κεντροσοσιαλιστική) δεν το δέχθηκε αυτό (δεν ιδιωτικοποίησε σχεδόν τίποτα) και προτίμισε να επιβάλει χαράτσια (αύξηση φορολογίας) στους πολίτες για να καλύψει το χρέος του δημοσίου. Ο πρωθυπουργός της χώρας ήθελε να το παίξει μάγκας σαν το πρόεδρο της Ισλανδίας προτείνοντας δημοψήφισμα αλλά η αριστερά δεν τον άφησε. Έτσι το ΔΝΤ έβαλε νερό στο κρασί του και έκανε μια αμοιβαία νέα συμφωνία με την κεντροσοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας μας.

Τέλος θα ήθελα να πω ότι στην Ισλανδία χαρίστηκε κάποιο ποσοστό τους χρέους τους στα νοικοκυριά γιατί το νόμισμα τους υποτιμήθηκε και έπρεπε να μπει ένα φρένο στην αύξηση της αξίας των δάνειων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Μακάρι να είχαμε εφαρμόσει τη τακτική της Ισλανδίας και να τα ιδιωτικοποιούσαμε όλα για το καλό του Έλληνα πολίτη αλλά εδώ έχει ποτίσει η αριστερά και τώρα και η δεξία (Καμένος) τα μυαλά των ανθρώπων με προπαγάνδα και σκέφτονται παράλογα.

Επειδή δεν έγιναν κατανοητά τα λόγια θα μιλήσω όσο απλά μπορώ.

Ισλανδία --> τράπεζες χρεωκόπησαν --> (τράπεζα, ιδιώτες): εχθροί --> Οι ιδιώτες δεν ήθελαν να αναλάβουν το χρέος των τραπεζών.
-------------------------------------
Ελλάδα --> δημόσιο χρεωκόπησε --> (τράπεζες, ιδιώτες, ΔΝΤ): φίλοι --> Οι ιδιώτες/τράπεζες/ΔΝΤ δεν θέλουν να αναλάβουν το χρέος του δημοσίου.

όμως στην Ελλάδα είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα καθώς έχουμε την μεγάλη επιρροή των κομμάτων.
Αριστεροί --> Θελουν να αναλάβει το χρέος του δημοσίου οι τράπεζες και όχι οι πολίτες.
Δεξιοί τύπου καμένου --> Δεν ξέρουν τι θέλουν απλώς λαικίζουν μπας και πάρουν καμιά ψήφο από αριστερό.
ΔΝΤ --> Θέλει να αναλάβει το χρέος του δημοσίου και οι τράπεζες και οι ιδιώτες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

IL PENSIERO

Δραστήριο μέλος

Η IL PENSIERO αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 512 μηνύματα.
Στη Ισλανδία χρεωκόπησαν οι ιδιωτικές τράπεζες, στην Ελλάδα το δημόσιο. Με άλλα λόγια η χρεωκοπεία της Ισλανδίας έγινε εξαιτίας του καπιταλιστικού συστήματος ενώ της ελλάδας εξαιτίας του σοσιαλιστικού συστήματος.


Εχμ....δεν θέλω να σε στεναχωρήσω...μα..... :worry:


οι σοσιαλιστές στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια συμπεριφέρονταν ..... σαν καπιταλιστές!! Όχι;;; :confused:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,992 μηνύματα.
Το εχουμε υποψη μας οτι η ισλανδια ειναι μια χωρα με πλυθησμο 316.000 ανθρωπους?

Το περιστερι εχει 500.000...

Επισις η ισλανδια ειναι (νταμ νταμ νταμ) τελειως ελευθερη αγορα. Πολυ περισοτερο καπιταλιστες απο οτι εμεις.

Καλυπτουν τις ενεργειακες τους αναγκες αποκλειστικα με γεωθερμικους και υδροηλεκτρικους σταθμους.

Και ειναι συνολικα και καθ ολοκληριαν καλυτεροι ανθρωποι απο εμας που ειμαστε πιθηκοι.

Α ναι και το 23% των ισλανδων ειναι αθεοι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,452 μηνύματα.
Η αμετροέπεια του προπαγανδιστή Πάσχου Μανδραβέλη

Το άρθρο με τίτλο "Το άλλο μάθημα της Ισλανδίας" γραμμένο από την πένα του μετρ του είδους της εσκεμμένης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας Πάσχου Μανδραβέλη ξεμπροστιάζεται από έναν δαιμόνιο ερευνητή blogger.

Στο άρθρο αυτό ο προπαγανδιστής αναφέρετε σε στοιχεία που έχουν εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που παρουσιάζεται.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο «αν πάει κάποιος στην Ισλανδία, θα διαπιστώσει ότι στα ταμεία των περισσότερων καταστημάτων δέχονται σχεδόν όλα τα νομίσματα του κόσμου: ευρώ, δολάριο, σουηδική κορώνα, βρετανική λίρα, καναδικό δολάριο, μέχρι και γιεν Ιαπωνίας. Στο τέλος της λίστας είναι η ισλανδική κορώνα που αποτιμάται με τέσσερα μηδενικά (0,000) ».

Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα του National Public Radio (NPR) στις 13.4.2012, το οποίο μάλιστα περιείχε και τη μαρτυρία «μιας κατοίκου του Ρέικιαβικ» σύμφωνα με την οποία « … δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτε, διότι το ισλανδικό νόμισμα πλέον είναι χωρίς αξία. Κανείς δεν το εμπιστεύεται».

Σύμφωνα με τον κύριο Μανδραβέλη, η (συντριπτική) πλειοψηφία των καταστημάτων της Ισλανδίας δέχεται κάθε είδους νόμισμα για τις καθημερινές συναλλαγές, εκτός από την ισλανδική κορόνα, την οποία μάλιστα η «κάτοικος του Ρέικιαβικ» κοστολογεί με ένα ολοστρόγγυλο μηδέν. Για την ακρίβεια, όχι απλά με ένα, αλλά με τέσσερα μηδενικά.
Ο διεξάγων την έρευνα επικοινώνησε με διάφορους Ισλανδούς για να ταυτοποιήσει τα στοιχεία. Μία απ' τις απαντήσεις που πήρε:Γεια σας εκεί,

Ευχαριστώ που ερχόμαστε σε επαφή - Εκτιμώ τις προσπάθειές σας "περπατήσετε" στο δάσος της παραπληροφόρησης που υπάρχει εκεί έξω.

Αυτό που ρωτάτε είναι εντελώς ΜΗ αληθινό. Στην πραγματικότητα, ο συγγραφέας του άρθρου (Μανδραβέλης) έχει ανακτήσει την πληροφορία απ' το NPR πρόγραμμα το οποίο έχω ακούσει και σ' αυτό το οποίο αναφέρεται είναι μία Ισλανδή που ζει σε ένα μικρό μέρος, στο Svalbard, στη Νορβηγία, που αποδέχεται όλα τα νομίσματα εκτός απ' τις Ισλανδικές κορώνες. Αρκετά μακριά απ' την Ισλανδία!

Ένα τέλειο παράδειγμα του πως οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να προωθήσουν την προπαγάνδα τους.

Φυσικά τα καταστήματα στην Ισλανδία δέχονται μόνο Ισλανδικές κορώνες - είναι το νόμισμα που χρησιμοποιούμε εδώ.

Τις καλύτερες ευχές - και καλή τύχη με τα προβλήματά σας στην Ελλάδα.

Alda.

----------

Το πρωτότυπο:

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top