Α ναι? Για να δούμε ποιος φοράει παρωπίδες. Καταρχάς η καφετέρια είναι απόλυτα βιώσιμο μοντέλο επιχείρησης και μια χαρά ανάπτυξη προσφέρει και αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι στην καφετέρια πας εθελοντικά. Ναι είναι αυτή η μικρή λεπτομέρεια που πάντα σου διαφεύγει στις οικονομικές σου αναλύσεις. Εθελοντικά σημαίνει πως αν έχω 1 ευρώ και πάω να πιο καφέ, θεωρώ πως το ο καφές είναι πιο σημαντικός για μένα από το 1/1000 ενός υπολογιστή ας πούμε που θα έπαιρνα με αυτό το ευρώ. Επίσης εθελοντικά σημαίνει πως αν θέλω να πάρω κάτι άλλο με το 1 αυτό ευρώ για διάφορους λόγους, όπως ότι το έχω περισσότερο ανάγκη ή ότι η καφετέρια αποφάσισε να ανεβάσει τις τιμές, ή να χαλάσει τον καφέ μπορώ να το κάνω και η καφετέρια θα υποστεί αυτή τη συνέπεια. Το αν πουλάει αέρα κοπανιστό η καφετέρια που δεν πουλάει καθώς σου πουλάει ένα καφέ και το περιβάλλον για να τον πιεις είναι στην κρίση σου να το κρίνεις και αν όντως κρίνεις πως δεν συμφέρει δεν πας.
Σύγκρινε τώρα αυτό με το δημόσιο. Δεν έχω το δικαίωμα να μην πληρώσω, δεν έχω το δικαίωμα να το μποϊκοτάρω αν ρίξει την ποιότητα ή αυξήσει τις τιμές και δεν έχω το δικαίωμα να αποφασίσω τι από το δημόσιο θέλω και τι όχι. Και φυσικά τα χρήματα που ρουφάει το δημόσιο από την ιδιωτική οικονομία για να πληρώσει αυτούς που δουλεύουν εκεί είναι χρήματα που ο ιδιώτης αν είχε στην τσέπη του θα ξόδευε σε πράγματα που αυτός ήθελε πραγματικά, δηλαδή σε καφέ, υπολογιστή κτλ κτλ κτλ στις επιχειρήσεις που έκρινε αυτός καλύτερες. Οπότε μη μου λες ότι το δημόσιο ανακυκλώνει την οικονομία καθώς αυτό είναι λανθασμένο επιχείρημα.
Το δημόσιο λοιπόν στην καλύτερη περίπτωση που λειτουργούν όλα τέλεια, δηλαδή λειτουργούν μόνο οι υπηρεσίες του που προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, με το μικρότερο δυνατό αριθμό υπαλλήλων και κόστους λειτουργίας και με την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή τότε λειτουργεί σαν μια ακόμη επιχείρηση του ιδιωτικού, ενώ στην χειρότερη περίπτωση είναι απλά ένα φυτώριο παρασίτων που εκμεταλλεύονται το σύστημα για να επιβιώσουν εις βάρος τον άλλων. Χαρακτηριστικότατα παραδείγματα η ΔΕΗ και η ΕΡΤ. Η ΕΡΤ είναι η κρατική τηλεόραση που κανείς μας δεν χρειάζεται αλλά μας αξίζει, ενώ η ΔΕΗ είναι ένα άκρως διεφθαρμένο κρατικό μονοπώλιο, μια επιχείρηση δηλαδή που ενώ είναι παραγωγική και υπερχρεώνει, και αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει τις νέες τεχνολογίες στον τομέα την ενέργειας (τρώμε κάθε χρόνο 50εκ πρόστιμα από την ΕΕ για τον λιγνίτη) και υπερπληρώνει τους εργαζομένους της οι οποίοι έχουν κάτι αστρονομικούς μισθούς και συντάξεις επειδή είχαν μπάρμπα βουλευτή.