Οι γνωστικές αλλαγές που επιφέρει η χρήση του Διαδικτύου

Obscura

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Obscura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,515 μηνύματα.
Στο προηγούμενο εξάμηνο έκανα μία εργασία σχετική με το Διαδίκτυο και την κριτική σκέψη. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι το εξής:

Επηρεάζει η αλληλεπίδραση με το Διαδίκτυο την κριτική σκέψη;

Η Granic και ο Lamey (Granic & Lamey) ερευνούν πώς η ιδιαίτερη φύση του Διαδικτύου είναι ικανή να επιφέρει αλλαγή στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων που αλληλεπιδρούν καθημερινά με αυτό. Το Διαδίκτυο συνδέει εκατομμύρια υπολογιστές ανά τον κόσμο, όμως δεν αποτελείται μόνο από καλώδια, γραμμές, δορυφόρους, οπτικές ίνες αλλά και από έμψυχο υλικό: τα εκατομμύρια των χρηστών του. Μέσα από αυτές τις αλληλεξαρτήσεις αυτο-οργανώνεται (και εδώ έγκειται η ιδιαιτερότητά του ως μέσο): από τη συνεχή ροή της ενέργειας, που δεν είναι μόνο τα ηλεκτρόνια που κινούνται μέσα στα κυκλώματα, αλλά και από τη διακίνηση της πληροφορίας μέσα στα όρια του Δικτύου. Έτσι κάποια τμήματά του μεταβάλλονται και επαναπροσδιορίζονται κάθε μέρα (Webpages), ενώ άλλα μένουν σταθερά για χρόνια (TCP/IP – protocol). Ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών του, το Διαδίκτυο τροποποιείται και προσαρμόζεται με μεγάλη ελαστικότητα. Επιπλέον, ένα βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν υπάρχουν θεσπισμένοι κανόνες που να αφορούν τη χρήση του. Μέσα από εκατομμύρια ηλεκτρονικές αλληλεπιδράσεις θεσπίζονται κανόνες που που εκπολιτίζουν την επικοινωνία. Οι ίδιοι οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή αυτων των κανόνων. (σ.σ. Θυμίζει σε κανέναν πρότυπο αναρχικής κοινωνίας; :devil: )

Αυτή λοιπόν αυτο-οργάνωση θεωρείται ένας από τους παράγοντες που μπορούν να επιφέρουν γνωστική αλλαγή. Οι συγγραφείς αναφέρουν την Turkle του MIT, θεωρεί ότι το Διαδίκτυο μπορεί να επιφέρει αλλαγή στην ανθρώπινη σκέψη εφάμιλλη με αυτή που επέφερε η εφεύρεση της τυπογραφίας. Η διάδοση του βιβλίου ενθάρρυνε την ανάπτυξη της αφηρημένης σκέψης και την αναζήτηση καθολικών αρχών και αληθειών όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βασίσουν τις κρίσεις τους. Έτσι σταδιακά γεννήθηκε το ρεύμα του μοντερνισμού, που προωθεί την πίστη σε καθολικές αρχές με γραμμικά, ιεραρχικά και λογικά μέσα.

Η έννοια μιας αναμφισβήτητα αντικειμενικής πραγματικότητας και μιας καθολικής αλήθειας υπονομεύτηκε από το μεταμοντερνισμό. Το Διαδίκτυο λοιπόν ενσαρκώνει το πνεύμα του μεταμοντερνισμού, της υποκειμενικότητας, του πλουραλισμού και της πολυδιάστατης νοηματοδότησης σε ένα μη ιεραρχικό και αποκεντρωμένο πλαίσιο. Οι μεταμοντέρνες ιδέες διαδίδονταν στο υπόστρωμα για χρόνια χωρίς λαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή από το κοινό, μα τώρα με τη χρήση του Διαδικτύου ο μέσος άνθρωπος μπορεί να τις δει να κυριαρχούν στην καθημερινότητά του.

[FONT=Times New Roman, serif]Το Διαδίκτυο, αναπροσαρμόζεται διαρκώς στις ανάγκες των χρηστών και ως εκ τούτου δε σταματούν να γεννώνται χώροι αλληλεπίδρασης, με τις δικές τους φωνές και τους δικούς τους κανόνες που προωθούν όποια κοσμοαντίληψη μπορεί να φανταστεί κανείς. Και στην παραμικρή ακόμα πλοήγηση ο πλουραλισμός γίνεται άμεσα αντιληπτός από το χρήστη, στη δικαιοδοσία και την κριτική σκέψη του οποίου υπόκειται η αξιολόγηση των ιδεών αφού δεν υπάρχουν αυθεντίες. Κατά τους συγγραφείς, αυτό ενθαρρύνει το πέρασμα από τη βασική/περιορισμένη σκέψη στη σκέψη με προοπτική, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης καθαυτής αλλά και τη γνωστική προσαρμοσιμότητα.

///

Πώς πιστεύετε ότι επηρεάζει τον τρόπο σκέψης σας η χρήση του Διαδικτύου και ποιες ακριβώς δραστηριότητες πιστεύετε ότι έχουν αντίκτυπο; Παρατηρείτε διαφορές στον εαυτό σας πριν συνδεθείτε για πρώτη φορά ή αναμέσα σε συστηματικούς χρήστες και μη; :D
[/FONT]
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill

Επιφανές μέλος

Ο Bill αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Η πρόσβαση στην πληροφορία και η αλληλεπίδραση με όλο και περισσότερα άτομα σίγουρα η κριτική σκέψη του ατόμου βελτιώνεται λόγω του ότι μελετώντας μεγαλύτερο εύρος ιδεών προβληματίζεσαι περισσότερο, συγκρίνεις ή και αναδιαμορφώνεις απόψεις.
Μιλάμε πλέον για πρόσβαση στην πληροφορία από πολλές πηγές, η οποία όμως ακόμα μπορεί να μην ελέγχεται αλλά σίγουρα πολλοί θα προσπαθήσουν να την ελέγξουν οπότε ουσιαστικά θα έχουμε το φαινόμενο ελέγχου της πληροφορίας όποτε γίνεται μέσα από τα ΜΜΕ και κυρίως την τηλεόραση.
Και όπου έλεγχο πληροφορίας μπορούμε να βάλουμε τη λέξη google ή όποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης θα μονοπωλεί την εύρεση πληροφορίας στην εκάστοτε περίοδο.
Οι μεταμοντέρνες ιδέες διαδίδονταν στο υπόστρωμα για χρόνια χωρίς λαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή από το κοινό, μα τώρα με τη χρήση του Διαδικτύου ο μέσος άνθρωπος μπορεί να τις δει να κυριαρχούν στην καθημερινότητά του.
Δεν ξέρω κατά πόσο κυριαρχούν στην "πραγματική" καθημερινότητα του..Συνήθως υπάρχουν άλλες μορφές μεταφοράς τους στην καθημερινότητα του κι όχι τόσο μέσω του διαδικτύου.Εκτός και αν ζω σε άλλο πλανήτη ή στον κόσμο μου.:P

[FONT=Times New Roman, serif]Πώς πιστεύετε ότι επηρεάζει τον τρόπο σκέψης σας η χρήση του Διαδικτύου και ποιες ακριβώς δραστηριότητες πιστεύετε ότι έχουν αντίκτυπο; Παρατηρείτε διαφορές στον εαυτό σας πριν συνδεθείτε για πρώτη φορά ή αναμέσα σε συστηματικούς χρήστες και μη; :D
[/FONT]
Οποιαδήποτε αλληλεπίδραση επηρεάζει την κριτική σκέψη και μέσω του διαδικτύου η αλληλεπίδραση αυτή είναι πιο προσιτή.
[FONT=Times New Roman, serif]
Η χρήση του διαδικτύου σε κάνει μεν να σκέφτεσαι περισσότερο, να διευρύνει το μυαλό σου,να γνωρίζεις νέες ιδέες αλλά και ο καταιγισμός της πληροφορίας που υπάρχει, πολλές φορές έχει αρνητικό αποτέλεσμα.:hmm:
[/FONT]
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...

... Οι μεταμοντέρνες ιδέες διαδίδονταν στο υπόστρωμα για χρόνια χωρίς λαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή από το κοινό, μα τώρα με τη χρήση του Διαδικτύου ο μέσος άνθρωπος μπορεί να τις δει να κυριαρχούν στην καθημερινότητά του.

[FONT=Times New Roman, serif]...
[/FONT]

Πως εννοείς και τι είναι το "υπόστρωμα", φίλη μου Ob., και πως σ' αυτό διαδίδονταν οι "μεταμοντέρνες ιδέες"; Μπορείς να δώσεις και μερικά παραδείγματα;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top