Αν και το έχετε ήδη αναφέρει, να πω ορισμένους λόγους για τους οποίους το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα προτιμήσει σε αυτή τη φάση open-source λειτουργικά:
- Μεγάλο κοστος εκπαίδευσης. Οι χρήστες είναι συνήθως computer illiterate άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν στο "τριπάκι" αναγκαστικά τα τελευταία χρόνια με αρκετά σεμινάρια και πίεση. Αρκετοί είναι μεγάλης ηλικίας - για να ξεκινήσουν τώρα (εννοώντας άνω των 40).
- Μεγάλο κόστος συντήρησης. Μπορεί το ίδιο το λογισμικό να είναι δωρεάν, οι εφαρμογές όμως δεν είναι. Αν αναθέσεις σε εταιρία να αναπτύξει πολυχρηστικές εφαρμογές σε open source πλατφόρμες, τότε στην Ελλάδα αυτή θα το κάνει σε Java και Oracle. Ξερετε πόσο στοιχίζει ένας Oracle DBA; Ξέρετε πόσο στοιχίζει ένας έμπειρος J2EE developer? Do the math και θα καταλάβετε γιατί το Ελληνικό Δημόσιο αρχίζει να προτιμάει Windows, .NET Framework και SQL Server.
- Αστάθεια. Στο open source δεν έχεις κάποια συγκεκριμένη εταιρία με την οποία έχεις συνάψει συμφωνία και μπορείς να ενοχλείς όποτε παρουσιάζεται κάποιο critical πρόβλημα.
- Ελλιπές integration. Καλώς ή κακώς, η Microsoft έχει φροντίσει να γίνονται integrate όλες οι πλατφόρμες με τα προϊόντα της. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το VSTO στο OpenOffice και στη Java, για παράδειγμα. Ναι, μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα plugin στο open source email client του που να "μιλάει" απευθείας με την custom πολυχρηστική εφαρμογή τάδε, αλλά με τι κόστος;
Υπαρχουν και άλλα, πιστεύω όμως οτι αυτοί οι παράγοντες είναι οι πιό σημαντικοί. Δεν μιλάμε για εφαρμογές γραφείου, μιλάμε για εφαρμογές workflow, διαχείρισης εγγράφων, time management, κάθετες εφαρμογές ανά κλάδο. Αυτά θέλουν development. Και οι developers σε Microsoft πλατφόρμες είναι φθηνότεροι και ίσως ταχύτεροι από τους αντίστοιχους Enterprise Developers σε Java ή παραπλήσιες πλατφόρμες (συνυπολογίζοντας και την τεχνική υποστήριξη).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.