@nt¤wnis|~|¤e
Δραστήριο μέλος

Το πώς τονίζεται μια λέξη όμως δεν είναι υποκειμενικό θέμα...![]()

Κατερίνα
πέρα απʼ την πλάκα,

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
@nt¤wnis|~|¤e
Δραστήριο μέλος

Για παράδειγμα:
"πώς το καταφερνεις;" το "καταφερνεις" και χωρίς τόνο να τʼ αφήσεις δε νομίζω ότι είναι και τίποτα φοβερό!
να βάζεις διαλυτικά (π.χ., "εξαϋλωμένο": αφού γράψεις το "εξα" μετά πατάς ταυτόχρονα shift και άνω κάτω τελεία που βρίσκεται στο πλήκτρο κοντά στο Enter. Μετά πατάς "υ" και προκύπτει "ϋ")
"εξαΰλωση" (πατάς ταυτόχρονα shift και το πλήκτρο εκείνο που έχει το ελληνικό "ς". Το ίδιο πλήκτρο έχει συνήθως και το αγγλικό "w". Πατάς, λοιπόν, shift και "ς", μετά πατάς "υ" και προκύπτει "ΰ")
Επίσης ο τονισμός στη γενική και αιτιατική είναι καλό να γίνεται. Σʼ αυτό το σημείο καμιά φορά κάνω λάθη. Για παράδειγμα, αν μου τύχουν λέξεις όπως:
ανηφορου, δημαρχου, δημαρχων, ευγενεστερου, πεζοδρομιου, σιδερου, κτλ… υπάρχει πιθανότητα να κάνω λάθος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
katerina_s
Εκκολαπτόμενο μέλος

Πλάκα έκανα Βασιλακή, γι' αυτό έβαλα και το emoticon που γελάει στο τέλος! Δίκιο έχεις!
Κατερίνα
πέρα απʼ την πλάκα,θα σου έλεγα να προσπαθήσεις να μάθεις "τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης" - δεν είναι και τίποτα φοβερό… Ένας γνωστός μου που σπούδαζε σε ΙΕΚ μού έδωσε κάποιες φωτοτυπίες (το πολύ 10 σελίδες δηλαδή) που περιείχαν σωστή τοποθέτηση δακτύλων, ποιο δάκτυλο αντιστοιχεί σε ποιο πλήκτρο, διάφορες ασκήσεις για πληκτρολόγηση (ξεκινάνε από λίγα γράμματα και καταλήγουν σε λέξεις που πρέπει να πληκτρολογήσεις κάμποσες φορές την καθεμιά….) Ξεκίνησα μόνος μου την προσπάθεια. Σήμερα δε θα έλεγα ότι γράφω με αυτή την φοβερή ταχύτητα που βλέπεις σε επαγγελματίες, ενώ τις περισσότερες φορές αναγκάζομαι να βλέπω τα δάκτυλά μου όταν πληκτρολογώ γιατί στα "τυφλά" μπερδεύομαι συχνά. Ωστόσο ό, τι έμαθα με έχει διευκολύνει πολύ, ενώ οι τονισμοί είναι από τους πιο εύκολους χειρισμούς. Στην αρχή είναι κάπως δύσκολα, αλλά στη συνέχεια γίνεται έως και διασκεδαστικό! Εσύ μάλιστα δε νομίζω να δυσκολευτείς στην αρχή όπως εγώ, γιατί δε είσαι και εντελώς άσχετη στην πληκτρολόγηση – εγώ ήμουν! Σε συμβουλεύω λοιπόν να το προσπαθήσεις!
Καλημέρα!
Αντώνη ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου!! Η αλήθεια ειναι πως δεν έχω προβλημα με τη δακτυλογράφηση. Δεν ξέρω τυφλό βέβαια αλλά τα καταφέρνω μια χαρά και γραφω σχετικά γρήγορα! Ξεκίνησα να μη βάζω τόνους γιατί βαριόμουν λιγάκι.

Βέβαια μόλις παρατήρησα, γράφοντας αυτό το ποστ πως έχω ξεσυνηθίσει να βάζω τόνους και από Σεπτέμβρη που θα τους χρειάζομαι θα δεινοπαθήσω για να συνηθίσω πάλι!!

@nt¤wnis|~|¤e
Δραστήριο μέλος

Οπότε όταν βλέπετε ποστ μου χωρίς τόνους να μου τη λέτε για να το διορθώνω.![]()

Πάντως, το καλύτερο είναι να "τη λέμε" ο ένας στον άλλο για να διορθωνόμαστε όλοι!

Και οι όποιες επισημάνσεις, αλλά και χιουμοριστικές παρατηρήσεις σε ορθογραφικά λάθη, θα γίνονται με τον "κατάλληλο" τρόπο λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τα δεδομένα…της γραμματικής…
Έτσι θα αποφευχθούν μελλοντικά γλωσσικά… "ατοπήματα".

fandago
Διακεκριμένο μέλος

Σε πειράματα τους σε ποντίκια
ή
Σε πειράματά τους σε ποντίκια
io-io
Διάσημο μέλος

2) Αν η προηγούμενη λέξη τονίζεται στην προ παραλήγουσα, ο τόνος της εγκλιτικής λέξης μεταφέρεται στη λήγουσα της προηγούμενης λέξης ως δεύτερος τόνος: φωνάζοντάς τον, το έπιπλό σου, κάλεσέ τον, Το έγγραφό σας] αναφέρει... & Το έγγραφο [σας αναφέρει]...
fandago
Διακεκριμένο μέλος

Έγκλιτη δηλαδή είναι αυτή, της οποίας ο τόνος χάνεται ή η οποία ενώνεται με μία άλλη. Πχ. σα να ήταν ---> σαν νά 'ταν
έγκλιση η [éŋglisi] O33 : I.(γραμμ.) 1. το φαινόμενο κατά το οποίο μερικές μονοσύλλαβες συνήθ. λέξεις προφέρονται τόσο στενά με την προηγούμενή τους, ώστε ο τόνος τους ή χάνεται εντελώς ή μετακινείται στη λήγουσα της προηγούμενης λέξης
roumana
Διάσημο μέλος

Ηρώ
Διακεκριμένο μέλος

roumana
Διάσημο μέλος

fielda
Πολύ δραστήριο μέλος

Γράφεται με "ι" (γιώτα) και όχι με "ει". Είναι θέμα αορίστου β' του ρήματος ορώ (=βλέπω). Απλά το αναφέρω γιατί συχνά το μπερδεύουμε με το είδα που γράφεται με "ει".

Corpse Bride
Διακεκριμένο μέλος

ioanna283
Εκκολαπτόμενο μέλος

να μάθεις "τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης" - δεν είναι και τίποτα φοβερό… Ένας γνωστός μου που σπούδαζε σε ΙΕΚ μού έδωσε κάποιες φωτοτυπίες (το πολύ 10 σελίδες δηλαδή) που περιείχαν σωστή τοποθέτηση δακτύλων, ποιο δάκτυλο αντιστοιχεί σε ποιο πλήκτρο, διάφορες ασκήσεις για πληκτρολόγηση
ο καλύτερος τρόπος είναι μια εφαρμογή που λέγεται Ramtype.εγώ με αυτό έμαθα,όταν ήμουν ακόμη μικρουλάκι.μόλις τετάρτη δημοτικού

Η κορπς έχει δίκιο..το οτιδήποτε δεν θέλει κόμμα,το ό,τι παίρνει..και τόνο επίσης

Corpse Bride
Διακεκριμένο μέλος

ioanna283
Εκκολαπτόμενο μέλος

Δε βαζω τονους, ειναι αποψη
Συγγνώμη καλή μου,δεν το πρόσεξα νωρίτερα είναι η αλήθεια

Obscura
Πολύ δραστήριο μέλος

ο καλύτερος τρόπος είναι μια εφαρμογή που λέγεται Ramtype.εγώ με αυτό έμαθα,όταν ήμουν ακόμη μικρουλάκι.μόλις τετάρτη δημοτικούτο να ξέρεις τυφλό σύστημα σε βοηθάει πολύ με την ταχύτητα..σκέψου ότι πληκτρολογώ πιο γρήγορα από ότι γράφω στο χέρι
![]()
Κι εγώ χρησιμοποιούσα το ramtype μικρούλα καμιά δεκαετία πριν! Αλλά σίγουρα τυφλό σύστημα έμαθα χάρη στο chat

Stratos7
Εκκολαπτόμενο μέλος

Lorelai
Εκκολαπτόμενο μέλος

Απ' οτι εχω καταλαβει οι ρεπουμπλικανοι ειναι πιο συντηρητικοδεξιοι στην αμερικη, βλεπε Βush-McCain, ενω οι δημοκρατες πιο κεντρο-τετιοι (παραδειγμα δεν ξερω)
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 28 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.