Ο Λένιν, η Ρωσία και η Ευρώπη

Resaldis

Δραστήριο μέλος

Ο Resaldis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μελισσοκόμος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 784 μηνύματα.
Ποια θα ήταν η ιστορική εξέλιξη της Ρωσίας και της Ευρώπης εάν είχε αποτύχει η Οκτωβριανή Επανάσταση;
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,841 μηνύματα.
εξ αρτάται εις ποία φάση θα είχε αποτύχει η Οκτωβριανή Επανάστασις. Το πιο πιθανό είναι η Ρωσσία να συνέχιζε να είναι μία δημοκρατία διοικούμενη από τον Αλεξάντρ Κερένσκυ ( μέλος της τρουντοβικής σοσιαλδημοκρατικής σέκτας ) και να συνέχιζε να είναι στο πόλεμο ( άρα θα αποφεύγονταν η ταπεινωτική για τη Ρωσσία συνθήκη του Μπρεστ-Λιττόβσκ που σύναψε με τους Γερμανούς ο Λένιν και για αυτό κατηγορείται ως πράκτορας των Γερμανών ). Αυτό θα οδηγούσε στο θρίαμβο του 1918 όπου η Ρωσσία, ούσα στο στρατόπεδο των νικητών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν θα είχε εξέλθει από τον πόλεμο ( όπως έκανε ο Λένιν ) και θα είχε εδαφικά οφέλη επί της παραπαίουσας Γερμανικής Αυτοκρατορίας και της Αυστρο-Ουγγρικής τοιαύτης. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγούσε σε πολλαπλά προβλήματα όπως ποία θα ήτο η λύσις του Πολωνικού ζητήματος και των διαφόρων εθνικοτήτων της Αυστρο-Ουγγαρίας μιας που η Ρωσσία θα είχε δίκαιες αξιώσεις επί αυτών.

Στη μεταπολεμική εποχή μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασίες προφανώς ( η ιστορία δεν λειτουργεί με το αν, δεν υπάρχει αν στην ιστορία ). Αν ο Λένιν αποτύγχανε εξ αρχής και δεν προλάβαινε να εκτελέσει την αυτοκρατορική οικογενεία των Ρομανόφ ίσως να κατόρθωναν να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Ίσως μία νέα επανάσταση να συνέβαινε αργότερα. Γνωρίζουμε πως ο Ρωσσικός λαός στην προεπαναστατική εποχή ζούσε υπό άθλιες συνθήκες με το 98% να μη γνωρίζει ούτε γραφή. Οπότε το τι θα συνέβαινε μετά τον πόλεμο άπτεται στο κατά πόσο οι σοσιαλδημοκράτες του Κερένσκυ θα επιτύγχαναν να κατευνάσουν την διάχυτη λαϊκή οργή και να βελτιώσουν τας συνθήκας διαβίωσης του λαού. Πιθανό σενάριο θα ήτο να συνέβαινε και στη Ρωσσία ό,τι συνέβη και στην Ιταλία. Οι Ρώσσοι απογοητευμένοι από την μοιρασιά του Α'Παγκοσμίου Πολέμου να γίνονταν αναθεωρητική δύναμη και να εξέλεγε μία φασιστική μιλιταριστική κυβέρνηση.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,841 μηνύματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top