Παγκόσμια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής/κρίσης

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,426 μηνύματα.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει παρατηρηθεί πως οι εποχές της Άνοιξης και του Φθινοπώρου συρρικνώνονται τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλιματολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, Παναγιώτη Νάστο, «η αίσθηση είναι ότι οι 4 εποχές αρχίζουν πλέον και συρρικνώνονται και μειώνονται, γίνονται δύο. Παρατηρείται μία επέκταση της θερινής περιόδου μέσα στο φθινόπωρο. Ο χειμώνας κυρίως λόγω κλιματικής αλλαγής εμφανίζει αυξημένες θερμοκρασίες και ειδικά ο χειμώνας του 2023. Ουσιαστικά το καλοκαίρι παρατείνεται μέσα στο φθινόπωρο».

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανέφερε πως το 2023 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία των καταγραφών, δηλαδή από το 1850 έως σήμερα. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,48°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850-1900) και ξεπέρασε κατά 0,17°C το δεύτερο θερμότερο πλέον 2016. Κάθε μήνας από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν θερμότερος από τους αντίστοιχους μήνες όλων των προηγούμενων ετών.

Με το παραπάνω συμφωνεί ο καθηγητής Παναγιώτης Ναστός, προσθέτοντας ακόμη πως το 2024 μπορεί να μας εκπλήξει ακόμη περισσότερο. «Υπάρχει μία μεγάλη κλιματική ανωμαλία σε παγκόσμια κλίμακα. Σε αυτό συμβάλλει η κλιματική αλλαγή αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και το φαινόμενο Ελ Νίνιο να επιδρά και να επηρεάζει τον φετινό χειμώνα αυξάνοντας την παγκόσμια θερμοκρασία», είπε ο ίδιος και τόνισε πως αναμένονται ηπιότεροι χειμώνες και θερμότερα καλοκαίρια. «Εντέλει θα χάνουμε τις ενδιάμεσες εποχές ενώ θα έχουμε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι που θα φτάνει μέχρι τον χειμώνα», εξήγησε.

Η έρευνα για το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει δείξει ότι επηρεάζει και την Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, ως προς τη μείωση της έντασης και της συχνότητας των ετησίων ανέμων, των μελτεμιών. «Αυτό σημαίνει λιγότερος δροσισμός στο Αιγαίο μεγαλύτερη αίσθηση θερμικής επιβάρυνσης και μεγαλύτερη ρύπανση στην Αθήνα. Είναι μία από τις επιπτώσεις που πιθανόν να μας φέρει το Ελ Νίνιο».

Λαγουβάρδος: Προς τα πάνω οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής​

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, τα τελευταία τουλάχιστον δυο χρόνια καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Ο ίδιος εξήγησε ότι είναι νωρίς για να πει κανείς ότι αλλάζουν οι εποχές γιατί αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει παγιωθεί μία τέτοια κατάσταση, αυτό ωστόσο που διαπιστώνεται είναι ότι όλο και πιο συχνά παρατηρούνται αποκλίσεις σε βροχοπτώσεις και σε θερμοκρασίες σε μήνες το οποίο είναι λίγο παράξενο να συμβαίνει.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο Δεκέμβρης του 2022 αλλά και του 2023 ήταν για παράδειγμα πολύ ζεστοί μήνες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτό το είδαμε και τον Δεκέμβρη του 2022 και συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2023 με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Και ερχόμαστε τώρα και στον φετινό Δεκέμβριο, τον Δεκέμβριο του 2023 ο οποίος είχε πολύ σημαντικές αποκλίσεις προς τα πάνω όπως μέχρι στιγμής έχει και ο φετινός Ιανουάριος παρά την πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες».

Πρόσθεσε πως «βλέπουμε ότι και σε κάποιους άλλους μήνες ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς όπως ο Μάιος και ο Ιούνιος του 2023 ήταν κρύοι μήνες. Αρκετά κρύοι. Βλέπαμε δηλαδή μία μετατόπιση του κρύου προς το τέλος του χειμώνα όπως αρκετές βροχοπτώσεις».

Ο Κώστας Λαγουβάρδος ανέφερε πως «αρχίζουμε και βλέπουμε κάποιες αποκλίσεις σε κάποιους μήνες. Για παράδειγμα Δεκέμβρης του 2022, Ιανουάριος του 2023, Νοέμβριος και Δεκέμβριος του 2023, αυτοί ήταν προς τα πάνω κι όμως είχαμε και μήνες όπως ο Μάιος και ο Ιούνιος με πολλές βροχές στη χώρα και με αρκετά χαμηλότερες από τα κανονικά θερμοκρασίες. Ουσιαστικά βλέπουμε να συμβαίνει αυτό σε κάποιες περιόδους που δεν περίμενε κανείς, κάτι το οποίο έχει συνέπειες στην αγροτική παραγωγή».
Εξήγησε ακόμα ότι «η ζέστη του χειμώνα που μας πέρασε και οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχές την Άνοιξη του 2023 είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή όπως και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε αυτό τον καιρό, τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και τον Γενάρη. Επομένως αρχίζουμε και βλέπουμε όλο και συχνότερα αλλαγές και το πιο συχνό είναι να έχουμε θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τα κανονικά».

Αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα​

Αν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της κλιματικής αποτίμησης του 2023 για την Ελλάδα, ο Κώστας Λαγουβάρδος επισήμανε ότι 5 μήνες σημείωσαν θερμοκρασίες πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα και συγκεκριμένα οι μήνες Ιανουάριος, Ιούλιος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος.
Ο ίδιος εξήγησε ότι «ο Αύγουστος ήταν κοντά στα κανονικά επίπεδα, ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν κρύοι μήνες, ψυχροί μήνες. Ο Ιούλιος είχε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά για μένα το πιο ανησυχητικό ήταν αυτό που συνέβη τον Δεκέμβρη, διότι τον Ιούλιο είχαμε τον παρατεταμένο καύσωνα, είδαμε σε περιοχές που θερμοκρασίες ήταν 2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά αλλά ο Δεκέμβριος είχε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό που μας ενδιαφέρει πάντοτε είναι οι αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές. Και του Δεκεμβρίου ήταν πραγματικά πολύ εντυπωσιακές όπως και του Ιανουαρίου του 2023. Ο Ιανουάριος, ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν εξαιρετικά θερμοί μήνες. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις ήταν τους μήνες αυτούς. Ιανουάριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο».

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή​

Κατά τον Κώστα Λαγουβάρδο και τον φετινό Ιανουάριο παρατηρούνται πολύ υψηλές για τα επίπεδα θερμοκρασίες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. «Αρχές Ιανουαρίου για παράδειγμα είχαμε αποκλίσεις έως και 12 βαθμών στην Φλώρινα. Ενδιάμεσα έχουμε τις ψυχρές εισβολές αλλά πλέον είναι λίγες οι μέρες. Ειδικά η Βόρεια Ελλάδα στις μέγιστες τιμές τουλάχιστον έχει σημαντική απόκλιση προς τα πάνω», εξήγησε.
Με βάση τα στοιχεία του Meteo, τον Δεκέμβριο του 2023 η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Επ’ αυτού ο Κώστας Λαγουβάρδος εξήγησε ότι «αυτό ακολουθεί μια γενικότερη πορεία της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή το να έχεις υψηλότερες θερμοκρασίες το περισσότερο χρονικό διάστημα. Μέσα στο σχήμα της κλιματικής αλλαγής όμως, στην αύξηση των θερμοκρασιών δηλαδή υπάρχουν και κάποιες περίοδοι που επηρεάζονται από τη η φυσική μεταβλητότητα του καιρού».
Συμπέρανε πως «δεν είναι όλοι οι μήνες ίδιοι. Υπάρχουν και μήνες που έχουν μία πιο αλλόκοτη συμπεριφορά, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αυτό που πλέον όμως είναι ανησυχητικό είναι ότι πλέον συμβαίνει αρκετά συχνά με την πλειονότητα των περιπτώσεων να είναι προς τα πάνω».

Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα το φαινόμενο Ελ Νίνιο​

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο το φαινόμενο Ελ Νίνιο συντελεί στο να ανέβει ακόμη περισσότερο ο μέσος όρος θερμοκρασίας του πλανήτη γι’ αυτό μέχρι τώρα τα πιο θερμά έτη σε πλανητικό επίπεδο ήταν το 2016.
«Το φαινόμενο αυτό συντελεί στην άνοδο της θερμοκρασίας που έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους μήνες γιατί επηρεάζει ένα μέρος του πλανήτη κοντά στον Ειρηνικό ανεβάζοντας αρκετά τις τιμές εκεί οπότε ανεβαίνει ο μέσος όρος παγκοσμίως αλλά στην Ελλάδα επηρεάζεται λιγότερο, πολύ λιγότερο. Δεν έχει βρεθεί κάποια σχέση».
Επισήμανε ωστόσο πως «δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι επειδή πάμε σε υψηλές θερμοκρασίες γενικότερα, δεν θα υπάρχουν ψυχρές εισβολές, ότι δεν θα υπάρχει κρύο».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «ψυχρές αέριες μάζες θα υπάρχουν πάντα στους πόλους και αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες πιθανολογείται ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν μια τάση να κατέβουν νοτιότερα πιο εύκολα και να κάνουν ισχυρές ψυχρές εισβολές, ωστόσο αρχίζουν και γίνονται λιγότερες. Η κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν οι ψυχρές εισβολές ή θα εξαφανιστούν τα χιόνια στα βορειότερα πλάτη. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά πιθανόν να είναι ένα μοτίβο όπως βλέπουμε να συμβαίνει και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με σύντομα ψυχρά επεισόδια και το υπόλοιπο διάστημα θα έχουμε θερμοκρασίες οι οποίες αποκλίνουν συστηματικά από τις κανονικές θερμοκρασίες».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,426 μηνύματα.
Αυτα ειναι.Αλλοι μολυνουν και αλλοι ΠΡΩΤΟι την πληρωνουν.Διοτι σε καποια φαση ΟΛΟΙ θα την πληρωσουμε.Αλλα δεν εχουν ολοι την ιδια οικονομικη δυνατοτητα για επουλωση πληγων...ουτε την ιδια ευθυνη στην κλιματικη αλλαγη.
Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν κάλεσε τον πληθυσμό να κάνει προμήθειες σε τρόφιμα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το Τατζικιστάν είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή και βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα του υποσιτισμού. «Κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει προμήθειες μέχρι δύο χρόνων σε τρόφιμα», δήλωσε ο Εμομάλι Ραχμόν, στη διάρκεια ομιλίας που δημοσιοποιήθηκε χθες, από την προεδρία με την ευκαιρία μιας παραδοσιακής τατζικικής γιορτής.

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του κόσμου επιδεινώνεται, ο πληθυσμός αυξάνεται, όπως και οι διατροφικές ανάγκες», συνέχισε, καλώντας τους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου «να προστατεύσουν τη διατροφική ασφάλεια της χώρας».

Παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί, το ποσοστό υποσιτισμού στο Τατζικιστάν είναι το πιο υψηλό στην κεντρική Ασία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, με το 30% των περίπου 9 εκατομμυρίων κατοίκων να υποφέρουν από υποσιτισμό.


Ο Ραχμόν, που βρίσκεται στην εξουσία από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και μετά, κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να «πρασινίσουν τη χώρα», να «εργαστούν σκληρά» καθώς και να «κάνουν αποτελεσματική χρήση του νερού και της γης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,426 μηνύματα.
Συνειδητα επιλεγω να βαλω ΕΔΩ σε αυτο το θεμα αυτην την ειδηση και φωτο..διοτι τα πρωτα θυματα της κλιματικης κρισης ειναι οι πολικες αρκιυδες,,οι οποιες συμφωνα με προηγουμενες πιο αισιοδοξες προβλεψεις..μεχρι το 2050 θα εξαφανιστουν αν δεν λαμβαναμε ισχυρα μετρα,Τωρα πια..δεν ξερω καν αν εχουν ελπιδα...ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ.

Οι πολικες αρκουδες διαννυουν κολυμποντας χιλιομετρα για να βρουν τροφη και ΠΡΕΠΕΙ για να επιβιωσουν να ξεκουραζονται πανω σε παγο.Με την κλιματικη αλλαγη οι παγοι λιωνουν...οι πολικες αρκουδες δεν βρισκουν κομματια παγου να ξεκουραστουν οποτε ειτε δεν προλαβαινουν να φτασουν σε ακτη με τροφη και πεθαινουν κολυμποντας ειτε οταν φτασουν ειναι τοσο εξαντλημενες που δεν μπορουν να κυνηγησουν και αφηνουν την τελευταια τους πνοη.
Συνοπτικα ο λογος που οι πολικες αρκουδες πληττονται τοσο πολυ απο την κλιματικη αλλαγη


Η εικόνα μιας μισοκοιμισμένης πολικής αρκούδας πάνω σε ένα κομμάτι πάγου κέρδισε το βραβείο στο Wildlife Photographer of the Year

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ PEOPLE'S CHOICE AWARD 2023 ΤΟΥ WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR
9 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝNewsroom


Η εικόνα μιας μισοκοιμισμένης πολικής αρκούδας πάνω σε ένα κομμάτι πάγου κέρδισε το βραβείο στο Wildlife Photographer of the Year Facebook TwitterΦωτ.: Nima Sarikhani

Μια εκπληκτική εικόνα μιας νεαρής πολικής αρκούδας, που προσπαθεί να βρει ησυχία και να κοιμηθεί πάνω σε ένα κομμάτι πάγου, από τον Βρετανό ερασιτέχνη φωτογράφο Nima Sarikhani, κέρδισε το βραβείο People's Choice στον διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year.

«Η συναρπαστική και συγκλονιστική φωτογραφία του Sarikhani μας επιτρέπει να δούμε την ομορφιά και την ευθραυστότητα του πλανήτη μας», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας δρ Douglas Gurr για τη νικητήρια φωτογραφία του διαγωνισμού Wildlife Photographer of the Year.
Ο Sarikhani κατάφερε να απεικονίσει την απίστευτη φωτογραφία μετά από τρεις ημέρες αναζήτησης για πολικές αρκούδες μέσα από πυκνή ομίχλη στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Svalbard της Νορβηγίας.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,426 μηνύματα.
Δυστυχως...


Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα για την κλιματική αλλαγή καθώς για πρώτη φορά, η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπέρασε τους 1,5 βαθμούς Κελσίου για ένα ολόκληρο έτος, σύμφωνα με την υπηρεσία της Ε.Ε. για το κλίμα.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν το 2015 να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη μακροπρόθεσμη άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5C, κάτι που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των πιο επιζήμιων επιπτώσεων.

Αν και αυτή η εξέλιξη δεν παραβιάζει αυτή τη «συμφωνία του Παρισιού» που αποτελεί ορόσημο, φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο να το κάνει μακροπρόθεσμα.

Η ανάληψη δράσεων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί ακόμη να επιβραδύνει την αύξηση της θερμοκρασίας, λένε οι επιστήμονες.

«Η υπέρβαση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5C σε ετήσιο μέσο όρο είναι σημαντική», λέει η καθηγήτρια Λιζ Μπέντλει, διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.
«Είναι ένα ακόμη βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Αλλά ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».


Ο περιορισμός της μακροπρόθεσμης αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5C πάνω από τα «προβιομηχανικά» επίπεδα - πριν ο άνθρωπος αρχίσει να καίει μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων - είναι στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μια έκθεση-ορόσημο του ΟΗΕ το 2018 ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή - όπως οι έντονοι καύσωνες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η απώλεια της άγριας ζωής - ήταν πολύ υψηλότεροι σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2C από ό,τι σε 1,5C.

Ωστόσο, οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, όπως δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus Climate Change Service της ΕΕ από το περασμένο έτος. Η περίοδος από τον Φεβρουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024 έφθασε τους 1,52 C αύξησης της θερμοκρασίας.
Τα δεδομένα αυτά δεν αποτελούν μεγάλη έκπληξη. Ο Ιανουάριος ήταν ο όγδοος θερμός μήνας-ρεκόρ στη σειρά.

Στην πραγματικότητα, μια επιστημονική ομάδα, η Berkeley Earth, λέει ότι το ημερολογιακό έτος 2023 ήταν πάνω από 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Άλλοι επιστημονικοί φορείς, όπως η Nasa, τοποθετούν τους τελευταίους 12 μήνες ελαφρώς κάτω από 1,5C θέρμανσης.
Αυτές οι μικρές διαφορές οφείλονται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες για τα τέλη του 1800, όταν οι μετρήσεις ήταν πιο αραιές.
Ωστόσο, όλα τα στοιχεία συμφωνούν στο ότι ο κόσμος διανύει μακράν τη θερμότερη περίοδο από την έναρξη των σύγχρονων καταγραφών - και πιθανότατα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι και η επιφάνεια της θάλασσας στον κόσμο βρίσκεται επίσης στην υψηλότερη μέση θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ - ένα ακόμη σημάδι της εκτεταμένης φύσης των κλιματικών καταγραφών.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,496 μηνύματα.
 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,775 μηνύματα.
Θα τα φτιάξει όλα η ΕΕ.

Στεπ 1. Ο Αμαζόνιος αποψιλώνεται για την παραγωγή κρέατος
Στεπ 2. Η ΕΕ θέτει περιορισμούς στην κτηνοτροφική παραγωγή εντός της ένωσης (με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες και την τιμή του κρέατος
Στεπ 3. Παράλληλα θέτει συμφωνίες για την αύξηση εισαγωγών κρέατος από Λατινική Αμερική
Στεπ 4. προφιτ?????
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,496 μηνύματα.
βλέπω αυτες τις μερες τα καταπληκτικα ντοκιμαντερ του david attenborough για την κλιματικη αλλαγη
ειναι απλα απιστευτα δειτε τα!!!


εχει βγαλει και σειρα ντοκιμαντερ 2 κυκλους - 12 επεισοδια
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,426 μηνύματα.
βλέπω αυτες τις μερες τα καταπληκτικα ντοκιμαντερ του david attenborough για την κλιματικη αλλαγη
ειναι απλα απιστευτα δειτε τα!!!


εχει βγαλει και σειρα ντοκιμαντερ 2 κυκλους - 12 επεισοδια
Ειναι εξαιρετικα ντοκιμαντερ και εξαιρετικος ο Ατενμποροου καθως δεν ειναι απλα ενας αφηγητης αλλα ο ιδιος ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ του περιβαλλοντος και της αντιμετωπισης της κλιματικης αλλαγης.Τα εχω δει ολα.
Μπραβο σου που τα βλεπεις.,οι περισσοτεροι βαριουνται.Κια ομως...ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΣΟ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!
Και ειναι και ΥΠΕΡΟΧΑ!
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,496 μηνύματα.
Ειναι εξαιρετικα ντοκιμαντερ και εξαιρετικος ο Ατενμποροου καθως δεν ειναι απλα ενας αφηγητης αλλα ο ιδιος ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ του περιβαλλοντος και της αντιμετωπισης της κλιματικης αλλαγης.Τα εχω δει ολα.
Μπραβο σου που τα βλεπεις.,οι περισσοτεροι βαριουνται.Κια ομως...ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΣΟ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!
Και ειναι και ΥΠΕΡΟΧΑ!
ναι τωρα το ψαχνω αρκετα το φαινομενο να ενημερωθω
δεν ειναι μονο οι ρυποι
αλλά και η καταστροφη των οικοσυστηματων λογω της ανθρωπινης παρεμβασης
ειδη ζωων που εξαφανιζονται, δαση που ερημωνουν, ωκεανοι που υπεραλιευονται και μολυνονται, παγοι που λιωνουν + τους ρυπους απο τα καυσιμα
τρομερη η ενημερωση που εχουν τα ντοκιμαντερ αυτα

ειναι ο ανθρωπος 97 χρονων και εδω και 60-70 χρονια ειναι εξερευνητης τα εχει γυρισει ολα τα μερη τα εχει δει ολα απο κοντα ο ιδιος, ειναι καταπληκτικο! ειναι ο πλεον καταλληλος να μιλαει για το θεμα αυτο, καθως εχει την προσωπικη εμπειρια να συγκρινει το τοτε και το τωρα, προς τα πού παμε
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,496 μηνύματα.

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,596 μηνύματα.

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,496 μηνύματα.
1708628420402.png
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,426 μηνύματα.

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,496 μηνύματα.

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,496 μηνύματα.

γνωμη για Al Gore και τη δράση του υπερ του περιβαλλοντος και ευαισθητοποιησης για κλιματικη αλλαγη ολα αυτα τα χρονια; + nobel ειρηνης 2007 + συνοδο Παρισιου 2016
 

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,886 μηνύματα.
Ωραίο ντοκιμαντέρ αυτό, δεν το είχα δει. :smartass:

 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,496 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,426 μηνύματα.

ΗΠΑ: Το Τέξας αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία του


Εκτεταμένες καταστροφές από τις πυρκαγιές στο Τέξας

Μπροστά σε μία καταστροφή πρωτοφανή για την ιστορία της βρίσκεται η Πολιτεία του Τέξας καθώς οι φλόγες έχουν «καταπιεί» μέχρι στιμγής περισσότερα από 4.300.000 στρέμματα, ενώ δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή της.


Η πυρκαγιά εξαπλώνεται στο βόρειο τμήμα της πολιτείας με έκταση μεγαλύτερη από αυτήν ολόκληρης της Γαλλίας, πλέον καταβροχθίζει εδάφη και στη γειτονική Οκλαχόμα, χωρίς για την ώρα οι πυροσβέστες να έχουν καταφέρει να ελέγξουν την καταστροφή.
Σύμφωνα με την υπηρεσία δασών του Τέξας, μαίνονται όχι λιγότερα από έξι μεγάλα χωριστά ενεργά μέτωπα, το μεγαλύτερο από τα οποία, η φωτιά που βαφτίστηκε «Σμόουκχαους Κρικ», στοίχισε τη ζωή 83χρονης, το σπίτι της οποίας κάηκε.

Μια ακόμα 44χρονη γυναίκα υπέκυψε χθες, Πέμπτη αφού τραυματίστηκε σοβαρά όταν το φορτηγό, το οποίο οδηγούσε, περικυκλώθηκε από τις φλόγες στο Σμόουκχαους Κρικ, σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επισκέπτεται το Τέξας για να συζητήσει τη μεταναστευτική κρίση, δήλωσε στον Τύπο πως στις προσπάθειες να ελεγχθούν οι πυρκαγιές συμμετέχουν κάπου 500 ομοσπονδιακοί δημόσιοι λειτουργοί, πέρα από τους πυροσβέστες της πολιτείας.
«Ζήτησα από την ομάδα μου να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε να προστατευθούν οι κάτοικοι κοινοτήτων που απειλούνται από αυτές τις πυρκαγιές», είπε, υποσχόμενος ομοσπονδιακή βοήθεια στις πολιτείες Τέξας και Οκλαχόμα και στηλιτεύοντας ταυτόχρονα όσους αρνούνται την κλιματική αλλαγή.


«Μου αρέσει που ορισμένοι Νεάντερταλ φίλοι μου πιστεύουν ακόμα πως δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή», σημείωσε σαρκαστικά ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
Ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ, φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επίσης στο Τέξας για να αναφερθεί στη μεταναστευτική κρίση, αμφισβητεί την επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή.

Οι πυροσβέστες έτρεφαν ελπίδες πως η μείωση της θερμοκρασίας χθες θα τους επέτρεπε να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στη μάχη με τις φλόγες, ωστόσο εξέφραζαν ανησυχία για ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης το σαββατοκύριακο, καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι.
«Οι συνθήκες» που ευνοούν τις πυρκαγιές θα επιδεινωθούν «το Σάββατο και ακόμα περισσότερο την Κυριακή», καθώς υπάρχει «πιθανότητα να πνέουν ισχυροί άνεμοι στο δυτικό Τέξας», προειδοποίησε η υπηρεσία δασών της πολιτείας μέσω του ιστοτόπου της.

Σύμφωνα με τον Τσαντ Μάγερς, μετεωρολόγο του CNN, η πυρκαγιά «Σμόουκχαους Κρικ» καίει «δυο γήπεδα ποδοσφαίρου το δευτερόλεπτο».
Οι πολιτειακές αρχές του Τέξας κήρυξαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής 60 κομητείες.
Σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά καταγράφτηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ τον Φεβρουάριο, ως ακόμη και καλοκαιρινή ζέστη. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό οφείλεται, πέρα από την κλιματική αλλαγή, και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,426 μηνύματα.

Ο Φεβρουάριος του 2024 αποτέλεσε τον πιο θερμό τα τελευταία 15 χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο των Σ. Ντάφη, Γ. Κύρου και Κ. Λαγουβάρδου στο meteo.gr.


Παράλληλα, ήταν και ο δεύτερος πιο θερμός Φεβρουάριος στη Θεσσαλία, τη Δυτική και Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4,0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, από +1.2 °C έως +1.6 °C.

Επιπλέον, σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Φεβρουάριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Φεβρουάριο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

meteo.gr
Στο παρακάτω γράφημα που παρουσιάζεται στο meteo.gr φαίνεται η κατάταξη του μήνα Φεβρουαρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, και για τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές ο 2ος πιο θερμός με το 2016. Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η πιο “ψυχρή περίοδος” στην Ανατολική Ελλάδα ήταν μεταξύ 15-20 Φεβρουαρίου, όμως και πάλι η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

meteo.gr
Όσον αφορά την Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,7 °C, με 23 από τις 29 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 25 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +3,0 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο Νευροκόπι παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (29 ημέρες) και ακολουθούν η Πτολεμαΐδα με 28 ημέρες, και η Λάρισα με τη Ξάνθη με 26 ημέρες.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

meteo.gr
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Και σε καπακι

 
Τελευταία επεξεργασία:

ROM32

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών. Έχει γράψει 279 μηνύματα.
Σταματήστε να πηγαίνετε ταξίδια με τα αεροπλάνα, το έχετε σκίσει τελείως! Τα ταξίδια πρέπει να είναι κοντινά για λιγότερη εκπομπή καυσαερίων. Τώρα τα κάνετε αυτά υποθηκεύοντας το μέλλον όλων μας!
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top