Παγκόσμια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής/κρίσης

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Και βεβαια..ότι χειροτερο!

 UNICEF


Έκθεση της UNICEF που δόθηκε την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, στη δημοσιότητα αναφέρει πως πάνω από 420.000 παιδιά πλήττονται άμεσα από την ακραία ξηρασία στην περιοχή του Αμαζονίου.
Η ακραία ξηρασία, που οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ειδικούς, και πλήττει σκληρά κοινότητες αυτοχθόνων στη Βραζιλία, στο Περού και στην Κολομβία, σύμφωνα με τη UNICEF, έχει τεράστιο αντίκτυπο στον εφοδιασμό με πόσιμο νερό καθώς και στις ποτάμιες μεταφορές που έχουν ζωτική σημασία για τον πληθυσμό.


Πολλοί παραπόταμοι του Αμαζονίου, ο οποίος συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ποταμούς στου κόσμου, έχουν υποστεί δραστική μείωση του επιπέδου των υδάτων, κάτι που έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατοντάδες κοινότητες που διαρρέουν, ιδίως το γεγονός ότι αποκόβονται από τον υπόλοιπο κόσμο. Αποτέλεσμα: ο κίνδυνος υποσιτισμού έχει αυξηθεί πολύ για τα παιδιά, όπως και αυτός των μολυσματικών ασθενειών, εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού.
«Γινόμαστε μάρτυρες του αφανισμού απαραίτητου οικοσυστήματος από το οποίο εξαρτώνται οικογένειες, και κατά συνέπεια πολλά παιδιά δεν έχουν πλέον επαρκή πρόσβαση σε τροφή, νερό, υγειονομική περίθαλψη και σχολεία», υπογράμμισε η Κάθριν Ράσελ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.


UNICEF: Τι συμβαίνει στις χώρες της Νότιας Αμερικής
Στη Βραζιλία, όπου βρίσκεται περί το 60% του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη, είτε έκλεισαν είτε πλέον είναι απροσπέλαστες πάνω από 1.700 σχολικές δομές και πάνω από 760 δομές υγείας εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου των υδάτων στα ποτάμια.

Στην Κολομβία, η έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού οδήγησαν στο κλείσιμο ή στην αναστολή της λειτουργάς 130 σχολείων, ενώ είναι αδύνατη η πρόσβαση σε 50 κέντρα υγείας στο Περού.
Στις περιοχές αυτές «τα ποτάμια είναι σαν δρόμοι, ο κόσμος μετακινείται αποκλειστικά μέσω των μικρών παραπόταμων», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντόνιο Μάρο, στέλεχος της UNICEF αρμόδιο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στη Λατινική Αμερική.
Θα χρειαστούν δωρεές ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους μήνες για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών στην περιοχή του Αμαζονίου μπροστά σε αυτή την κλιματική κρίση, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ημέρες προτού αρχίσει η COP29 στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν (11η-22η Νοεμβρίου).

UNICEF: «Καλή είδηση» η μείωση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους​

Απεναντίας, καλή είδηση όσον αφορά την περιοχή του Αμαζονίου είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα πως η αποψίλωση του τροπικού δάσους μειώθηκε κατά 30,6% σε ετήσια βάση μεταξύ του Αυγούστου του 2023 και του Ιουλίου του 2024. Σύμφωνα με τα δεδομένα του βραζιλιάνικού εθνικού ινστιτούτου διαστημικών ερευνών (INPE), αποψιλώθηκαν 6.288 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους την περίοδο αυτή, με άλλα λόγια η μικρότερη «τα τελευταία εννιά χρόνια».
Υπερασπιστές του περιβάλλοντος χαιρέτισαν την ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση του Λούλα απέχει πολύ ακόμη από το να έχει σταματήσει την αποψίλωση του δάσους, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της.
Με πληροφορίες από UNICEF και ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Να γιατι παμε κατα διαολου.Καμια σωτηρια για τπν πλανητη με το ανθρωπινο ειδος να τον καταστρεφει.Τα αλλα ειδη τι φταινε;


Η αποκάλυψη βίντεο που φαίνεται να δείχνει τον διευθύνοντα σύμβουλο του COP29, Ελνούρ Σολτάνοφ, να συμφωνεί σε διευκόλυνση συμφωνιών για ορυκτά καύσιμα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η κίνηση αυτή έχει εντείνει τις εκκλήσεις ακτιβιστών να αποκλειστεί η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και οι λομπίστες της από τις μελλοντικές διασκέψεις COP.

Η Global Witness, ομάδα ακτιβιστών, προσποιήθηκε μια ψεύτικη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ζητώντας συμφωνίες σε αντάλλαγμα για τη χορηγία της εκδήλωσης. Στις συνομιλίες, ο Σολτάνοφ, αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και επικεφαλής του COP29, εμφανίζεται να αποδέχεται το αίτημα και αναφέρεται σε ένα μέλλον όπου τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να έχουν θέση «ίσως για πάντα». Μάλιστα, οι αξιωματούχοι του COP29 εισήγαγαν τους «επενδυτές» στον εθνικό ενεργειακό κολοσσό Socar για να εξετάσουν δυνατότητες συνεργασίας.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της UNFCCC (της υπηρεσίας του ΟΗΕ που εποπτεύει τις συνομιλίες COP), οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να επιδιώκουν ιδιωτικό όφελος από τις θέσεις τους. Ωστόσο, στην καταγεγραμμένη συνομιλία, ο Σολτάνοφ εμφανίζεται να αναφέρει πιθανές συνεργασίες για εμπορικές συμφωνίες με τη Socar και προτείνει ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει «μεταβατικό καύσιμο», με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να «παράγονται ίσως για πάντα».

Η ομάδα του COP29 εμφανίστηκε επίσης πρόθυμη να εξαιρέσει την εταιρεία από περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, όπως την υποχρέωση να υπογράψει «εθνική δέσμευση» για μείωση των εκπομπών, εφόσον η εταιρεία χορηγούσε την εκδήλωση.

Η κατάσταση θυμίζει σκάνδαλο στο COP28, όπου αποκαλύφθηκε ότι τα ΗΑΕ σχεδίαζαν να προωθήσουν συμφωνίες για τις εθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω των συνομιλιών για το κλίμα.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες. Εκπρόσωπος της Global Witness δήλωσε ότι «η UNFCCC πρέπει επειγόντως να καθαρίσει τις συνομιλίες για το κλίμα του COP, αρχίζοντας από την απαγόρευση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων από τη χορηγία τους και την οριστική απομάκρυνση των λομπιστών τους».

Από την πλευρά της, η UNFCCC διαβεβαίωσε ότι εφαρμόζει αυστηρά πρότυπα κάθε χρόνο για την εξασφάλιση της αμεροληψίας, τονίζοντας τη σημασία της COP29 για την επίτευξη «φιλόδοξων και συγκεκριμένων αποτελεσμάτων».

Η COP29 αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες της στο Μπακού τη Δευτέρα, ενώ αναμένονται περαιτέρω δηλώσεις από την UNFCCC, τη Socar και την οργανωτική ομάδα του Cop29 στο Αζερμπαϊτζάν.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LifO Newsroom LifO Newsroom4 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
LifO Newsroom


Νέα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι έχουν ήδη προκαλέσει περίπου 1,5°C θέρμανσης από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε δεδομένα θερμοκρασίας από παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα στον πάγο.

Παραδοσιακά, οι εκτιμήσεις της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης χρησιμοποιούν το χρονικό διάστημα 1850-1900 ως προ-βιομηχανική βάση, δεδομένου ότι τότε ξεκίνησαν οι πρώτες θερμοκρασιακές καταγραφές. Το 2024 είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι η πρώτη χρονιά που οι μέσες θερμοκρασίες θα αυξηθούν πάνω από 1,5°C σε σχέση με αυτή τη βάση. Η αύξηση αυτή επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, και από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο ανεβάζει τις θερμοκρασίες παγκοσμίως.

Εντούτοις, η καθαρή επίδραση της ανθρωπότητας θεωρείται ότι ανέρχεται σε 1,31°C θέρμανσης από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, χωρίς τις φυσικές διακυμάνσεις. Ο Άντριου Τζάρβις και ο Πιρς Φόρστερ από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναλύοντας δεδομένα από δείγματα πάγου στην Ανταρκτική, υπολόγισαν τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από το 13 έως το 1700 μ.Χ., πριν αρχίσει η ανθρώπινη δραστηριότητα να επηρεάζει σημαντικά τη θερμοκρασία. Η έρευνα αυτή αποκάλυψε ότι με βάση την περίοδο πριν από το 1700, η ανθρωπότητα έχει ήδη προκαλέσει 1,49°C θέρμανσης μέχρι το 2023, «αγγίζοντας» ουσιαστικά το επίπεδο των 1,5°C.

Ο Τζάρβις τονίζει ότι η μέθοδός τους παρέχει μια πιο ακριβή προ-βιομηχανική βάση σύγκρισης, την οποία ευελπιστούν ότι θα υιοθετήσουν επιστήμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την παρακολούθηση της προόδου ως προς τους κλιματικούς στόχους. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η μελλοντική σχέση του CO2 με την παγκόσμια θέρμανση μπορεί να αλλάξει, ειδικά αν η κλιματική αλλαγή προκαλέσει μη αναστρέψιμα σημεία καμπής που θα επιταχύνουν το φαινόμενο.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση.
Με πληροφορίες από Newscientist
 

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.366 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Στο αρχικο ποστ γραφω αυτο
Σημείωμα θεματοθέτη: Το παρών θέμα ΔΕΝ αφορά σε καμία περίπτωση προσωπικές απόψεις για την κλιματική αλλαγή.Είναι καθαρά ενημερωτικό για την κλιματική αλλαγή και τις δράσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΠιΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.Ή αν ειναι ανορθρωπογενης ή οχι(εδω γελαμε).
Εκει παρακαλω
Εδω το θεμα αφορα ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ κλιματικης κρισης και ΟΧΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ Η ΟΧΙ.

ΥΓ Επισης ειμαστε στην ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.
Για οικονομιες χωρων στην αναλογη ενοτητα.
Ουτε για τους τουρκους μιλαμε εδω..ουτε για εθνη,ουτε για οικονομια των χωρων.ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.
ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ.
Ευχαριστω.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να δράσουμε ώστε να επιβραδύνουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, την ώρα που οι στόχοι για τη μείωση των ρυπογόνων αερίων συνεχίζουν να αναθεωρούνται.

Σε συνέντευξή της στο BBC, η πρωτευοντολόγος Dr. Jane Goodall τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της προστασίας του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.

Η Dr. Jane Goodall δήλωσε: «Βρισκόμαστε εν μέσω της έκτης μεγάλης εξαφάνισης. Δεν μας απομένει πολύς χρόνος για να αρχίσουμε να βοηθάμε το περιβάλλον. Έχουμε κάνει τόσα πολλά για να το καταστρέψουμε». Ωστόσο, δεν έχει χάσει κάθε ελπίδα. «Έχουμε ακόμη ένα χρονικό περιθώριο για να αρχίσουμε να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Αλλά είναι ένα παράθυρο που κλείνει».

Η Dr. Jane Goodall σημείωσε ότι η καταστροφή των άγριων τόπων συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, επειδή τα δέντρα είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση των ρυπογόνων αερίων.


Όταν μελέτησε τους χιμπατζήδες πριν από 60 και πλέον χρόνια, η ακολουθία των εποχών ήταν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Τώρα, μπορεί να βρέχει την ξηρή περίοδο και να είναι ξηρή η περίοδος των βροχών, γεγονός που δυσκολεύει τους χιμπατζήδες, τα πουλιά και τα έντομα.

Αυστηροί κανόνες για το περιβάλλον​

Η Dr. Jane Goodall δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να «επιβληθούν αυστηροί κανονισμοί για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στο περιβάλλον. Να απομακρυνθούμε γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα και να σταματήσουμε τη βιομηχανική γεωργία. Είπε ότι αν δεν συμβούν αυτά τα πράγματα, «το μέλλον είναι τελικά καταδικασμένο».

Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις ακραίας ζέστης κάθε χρόνο στις ΗΠΑ που σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους κατά μέσο όρο από άλλα θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες. Ο θερμότερος καιρός προκαλεί επίσης χειρότερες και συχνότερες καταιγίδες. Οι υγρές περιοχές γίνονται πιο υγρές και τα ξηρά μέρη πιο ξηρά.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ανέφερε ότι το 2021 σημειώθηκαν 20 καταστροφές με βάση το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν κόστος τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια.

Τι γίνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη;​

Ο Dr. Jane Goodall λέει ότι μια λύση είναι η αποκατάσταση των οικοτόπων, όπως η φύτευση δέντρων. Το ίδρυμά της και η μη κερδοσκοπική εταιρεία τεχνολογίας εργάζονται ακριβώς γι' αυτό. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι οργανισμοί της έχουν φυτέψει πάνω από δύο εκατομμύρια δέντρα στην Ουγκάντα.
Ολα εναντιον μας γυρνουν...ολα ειναι μια αλυσιδα...αλλα που να το καταλαβουν καποιες ''εγωκεντρικες αμοιβαδες''
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
το ειδα το διαβασα φρικαρα και ειπα να το μοιραστω
Reddit discussion link

πώς να σώσουμε τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή που εμείς προκαλούμε;
να σταματήσουμε να τον μολύνουμε ή... να ανατινάξουμε μια 81 Gigatons πυρηνική βόμβα τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από της Χιροσίμα βαθιά μέσα στον ωκεανό; χμμμμ..... μεγάλο δίλημμα

Nobody tells Elon!
υγ: η μεγαλύτερη πυρηνική βόμβα που έχει φτιάξει ο άνθρωπος είναι κάτω από 60 Megatons, mega όχι giga.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Kate1914

Διακεκριμένο μέλος

Η Kate1914 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.699 μηνύματα.
το ειδα το διαβασα φρικαρα και ειπα να το μοιραστω
Reddit discussion link

πώς να σώσουμε τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή που εμείς προκαλούμε;
να σταματήσουμε να τον μολύνουμε ή... να ανατινάξουμε μια 81 Gigatons πυρηνική βόμβα τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από της Χιροσίμα βαθιά μέσα στον ωκεανό; χμμμμ..... μεγάλο δίλημμα

Nobody tells Elon!
υγ: η μεγαλύτερη πυρηνική βόμβα που έχει φτιάξει ο άνθρωπος είναι κάτω από 60 Megatons, mega όχι giga.
*Facepalms*
Μισό λεπτό, δηλαδή λέει να ανατινάξουμε πυρηνική βόμβα, με όλα τα παρεπόμενα αυτής, για να σώσουμε τον πλανήτη; Κατάλαβα όντως σωστά;

Ρε θα τρελαθούμε εδώ πέρα. Ποιος φωστήρας το σκέφτηκε;
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
*Facepalms*
Μισό λεπτό, δηλαδή λέει να ανατινάξουμε πυρηνική βόμβα, με όλα τα παρεπόμενα αυτής, για να σώσουμε τον πλανήτη; Κατάλαβα όντως σωστά;

Ρε θα τρελαθούμε εδώ πέρα. Ποιος φωστήρας το σκέφτηκε;
Ένας που δουλεύει σε computer science και AI ethics στη Microsoft 🤷‍♂️
 

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.896 μηνύματα.
Ένας που δουλεύει σε computer science και AI ethics στη Microsoft 🤷‍♂️
Αυτό είναι τρελό!
Τα υπόλοιπα καταστροφικά αποτελέσματα, δε μετράνε; Θα καταστρέψει όλο το βυθό της θάλασσας. Δε γίνεται να επαναφέρουμε την καταστροφή που κάναμε, με μια άλλη καταστροφή. Θα καταστραφεί όλος ο ειρηνικός, ή τεσπα ο οποιοσδήποτε ωκεανός.
Και μετά θα έχουμε άλλες καταστροφές.
Έτσι κι αλλοιώς το φυτοπλαγκτόν της θάλασσας απορροφά διαξείδιο και παραγει οξυγόνο. Είναι δηλ μια διαρκής φωτοσύνθεση. Είναι αυτό που μέχρι τώρα, σώζει τον πλανήτη. Αν το καταστρέψουμε, τη .... βάψαμε! Θα ρίξουμε τη θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμούς (αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί του) και σε λίγο καιρό, θα έχουμε χειρότερα
Ας του πει κάποιος, να σταματήσει να σκέφτεται τέτοια!
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

Οι περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας γνώρισαν φέτος τον πιο ξηρό χειμώνα από τη δεκαετία του 1940 - Η μεγαλύτερη πυρκαγιά εδώ και 45 χρόνια
LifO Newsroom LifO Newsroom2 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
LifO Newsroom Facebook


Οι αρχές της Ιαπωνίας προειδοποίησαν ότι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της χώρας εδώ και δεκαετίες είναι πιθανό να εξαπλωθεί, αφού προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες σπίτια και ανάγκασε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Οι πυρκαγιές συνέχισαν να μαίνονται μια εβδομάδα αφότου ξέσπασαν στην πόλη Οφουνάτο, στη βορειοανατολική ακτή, με τους μετεωρολόγους να εικάζουν ότι φταίνε ο ασυνήθιστα ξηρός φετινός χειμώνας και οι ισχυροί άνεμοι.

LifO Newsroom

Μέχρι χθες, Δευτέρα (3/3), η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί σε περίπου 21.000 στρέμματα γης, είχε προκαλέσει ζημιές σε 84 σπίτια και ανάγκασε 1.200 κατοίκους να καταφύγουν σε γυμναστήρια σχολείων και άλλα καταφύγια. Άλλοι 2.000 διαμένουν σε φίλους ή συγγενείς.
Οι τοπικές αρχές πιστεύουν ότι η πυρκαγιά μπορεί να ευθύνεται για τον θάνατο ενός άνδρα, το πτώμα του οποίου ανακαλύφθηκε σε δρόμο της πόλης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες των δυνάμεων αυτοάμυνας [SDF] και πυροσβέστες αγωνίστηκαν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες καθώς εξαπλώνονταν σε πυκνοδασωμένες ορεινές περιοχές που συνορεύουν με το Οφουνάτο, το οποίο ήταν μεταξύ των κοινοτήτων που καταστράφηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου 2011.

«Η πυρκαγιά έχει σημαντική ισχύ. Ανησυχούμε ότι θα εξαπλωθεί περαιτέρω» δήλωσε η δημοτική αρχή στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbun.
Ο πρωθυπουργός, Σιγκέρου Ισίμπα, υποσχέθηκε να αναπτύξει όσο το δυνατόν περισσότερους πυροσβέστες και προσωπικό των SDF σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ζημιές. «Αν και είναι αναπόφευκτο ότι η πυρκαγιά θα εξαπλωθεί σε κάποιο βαθμό, θα λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στα σπίτια των ανθρώπων», δήλωσε στους βουλευτές. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το χιόνι θα αρχίσει να πέφτει από νωρίς την Τετάρτη 5/3 και θα μετατραπεί σε βροχή από το μεσημέρι περίπου.


Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, εναέρια πλάνα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα NHK έδειχναν τα καμένα κουφώματα των κτιρίων, καθώς και φλόγες και πυκνό λευκό καπνό να αναδύονται από άλλες κατασκευές στις πιο πληγείσες γειτονιές του Οφουνάτο, μιας πόλης περίπου 40.000 κατοίκων που βρίσκεται 500 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.
Η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην Ιαπωνία από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης πυρκαγιών και καταστροφών. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και σε άλλες περιοχές αυτόν τον χειμώνα, μεταξύ άλλων στον ορεινό νομό Ναγκάνο, αλλά έχουν τεθεί υπό έλεγχο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας γνώρισαν τον ξηρότερο χειμώνα από τότε που η μετεωρολογική υπηρεσία άρχισε να τηρεί αρχεία το 1946.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, το Ofunato είδε μόλις 2,5 χιλιοστά βροχόπτωσης καθ' όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου - σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 41 χιλιοστών για τον ίδιο μήνα τα προηγούμενα χρόνια.

«Οι καιρικές συνθήκες είναι ξηρές, οι άνεμοι είναι ισχυροί και το έδαφος είναι απότομο», δήλωσε στους Japan Times ο Yoshiya Touge, καθηγητής έρευνας υδάτινων πόρων στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. «Και τα δέντρα, πολλά από τα οποία είναι κωνοφόρα, είναι εξαιρετικά εύφλεκτα. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς με ταχύτερο ρυθμό».
Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Ιαπωνία έχει μειωθεί από την κορύφωσή τους τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Αλλά υπήρχαν περίπου 1.300 σε όλη τη χώρα το 2023, συγκεντρωμένες στην περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου, όταν ο αέρας στεγνώνει και οι άνεμοι δυναμώνουν.
Με πληροφορίες από Guardian
 

Eclipse

Διάσημο μέλος

Η Έκλειψις αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2.264 μηνύματα.
Με τους σημερινούς ρυθμούς της ανθρωπότητας, πιστεύετε πως θα υπάρξει κάποια αλλαγή με βιώσιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Με τους σημερινούς ρυθμούς της ανθρωπότητας, πιστεύετε πως θα υπάρξει κάποια αλλαγή με βιώσιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;
Με τραμπ πλεον ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ.Εκτος αν ψοφησει συντομα.
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Με τους σημερινούς ρυθμούς της ανθρωπότητας, πιστεύετε πως θα υπάρξει κάποια αλλαγή με βιώσιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;
μακαρι να ειχα να σου απαντησω κατι αισιοδοξο
δυστυχως κατα εδω παμε που τα λεει η Sabine στο βιντεο

δηλαδη πλεον ολες οι εταιρειες, οι big tech - big AI, oil κλπ εχουν βαλει το κερδος πανω απολα και προχωρανε προς τα εκει και προσπαθουν να κανουν adapt στο climate change που οι ιδιοι προκαλουν, παρά avoid το climate change.

Αν ειναι δυνατον. Αλλά δυστυχως κι εγω αυτο βλεπω να γινεται ετσι οπως ειμαστε τωρα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Αυτα ειναι.Τραμπακια.Το τελικο χτυπημα στον πλανητη ειναι ο Τραμπ..δυστυχως.

LifO Newsroom5.3.2025 | 21:30
Το 50% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 προέρχονται από 36 εταιρείες ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με μελέτη
Οι μισές από τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τη θέρμανση του κλίματος προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα που παράγονται από μόλις 36 εταιρείες, όπως αποκάλυψε η έκθεση Carbon Majors.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα στοιχεία του 2023 ενισχύουν την υπόθεση να λογοδοτήσουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων για τη συμβολή τους στην παγκόσμια θέρμανση. Προηγούμενες εκδόσεις της ετήσιας έκθεσης έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές υποθέσεις κατά εταιρειών και επενδυτών.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι 36 μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των Saudi Aramco, Coal India, ExxonMobil, Shell και πολλών κινεζικών εταιρειών, παρήγαγαν άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο που ευθύνονται για πάνω από 20 δισ. τόνους εκπομπών CO2 το 2023. Αν η Saudi Aramco ήταν χώρα, θα ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία, ενώ η ExxonMobil είναι υπεύθυνη για τις ίδιες περίπου εκπομπές με τη Γερμανία, τον ένατο μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030, εάν ο κόσμος έχει πολλές πιθανότητες να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5C, τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο. Ωστόσο, οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται, επιβαρύνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αφαιρούν ζωές και ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων που ξεκινούν μετά το 2021 είναι ασυμβίβαστα με την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Οι περισσότερες από τις 169 εταιρείες στη βάση δεδομένων Carbon Majors αύξησαν τις εκπομπές τους το 2023, το οποίο ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί τότε.

«Αυτές οι εταιρείες κρατούν τον κόσμο αγκιστρωμένο στα ορυκτά καύσιμα χωρίς να σχεδιάζουν να επιβραδύνουν την παραγωγή» δήλωσε η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, όταν παραδόθηκε η συμφωνία-ορόσημο του 2015 στο Παρίσι. «Η επιστήμη είναι σαφής: δεν μπορούμε να κινηθούμε προς τα πίσω, προς περισσότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερη εξόρυξη. Αντίθετα, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός, προς τις πολλές δυνατότητες ενός οικονομικού συστήματος απαλλαγμένου από τις ανθρακούχες εκπομπές που λειτουργεί για τους ανθρώπους και τον πλανήτη» εξήγησε.


Ο Emmett Connaire, από το InfluenceMap, το thinktank που συνέταξε την έκθεση Carbon Majors, δήλωσε: «Παρά τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα, μια μικρή ομάδα των μεγαλύτερων παραγωγών ορυκτών καυσίμων στον κόσμο αυξάνει σημαντικά την παραγωγή και τις εκπομπές. Η έρευνα υπογραμμίζει τον δυσανάλογο αντίκτυπο που έχουν αυτές οι εταιρείες στην κλιματική κρίση και υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επιβολή της εταιρικής ευθύνης».
Η Saudi Aramco, η Coal India, η ExxonMobil, η Chevron, η Shell, η TotalEnergies και η BP δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τα δεδομένα της Carbon Majors χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη νόμων που ψηφίστηκαν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Βερμόντ στις ΗΠΑ, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων για τις κλιματικές ζημίες. Τα δεδομένα έχουν επίσης αναφερθεί από νομικές ομάδες ως υποστήριξη για πιθανές ποινικές διώξεις κατά στελεχών ορυκτών καυσίμων και έχουν αναφερθεί σε ρυθμιστικές δράσεις, όπως η καταγγελία της ClientEarth κατά της BlackRock για παραπλάνηση των επενδυτών.
Με πληροφορίες από Guardian
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Ακουστε τον..ειναι ο πιο σοβαρος και σημαντικος επιστημονας σε αυτο το πεδιο στην ελλαδα,.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ.
Ξερει τι λεει και ζυγιζει πολυ τα λογια του.

Χρήστος Ζερεφός: «Καμπανάκι» για την κλιματική αλλαγή και τους καύσωνες - Σε ημιερημική κατάσταση η περιοχή από τη Λάρισα μέχρι τη Μάνη -​


Η υπαναχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων, την οποία υπέγραψαν οι χώρες πριν από δέκα χρόνια για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, και η αποστασιοποίηση της Κίνας από τα μέτρα για το κλίμα εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν έως το 2100 σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 5 έως 6 βαθμούς σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα. Oπως εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν, θα πρέπει όλοι να ζουν κάτω από ένα κλιματιστικό για να επιβιώσουν, ενώ θα είναι τεράστιες οι επιπτώσεις και στους υπόλοιπους τομείς. Τα ζώα και τα φυτά θα υποστούν ανεπανόρθωτες αλλαγές και τα οικοσυστήματα σιγά-σιγά θα σβήνουν.


Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή απαντά και στους αρνητές της κλιματικής κρίσης που με τις θεωρίες τους υποστηρίζουν ότι οι θερμοκρασίες στον πλανήτη ακολουθούν κύκλους που ανοίγουν και κλείνουν. «Υπήρχαν πράγματι στο παρελθόν πολύ θερμές περίοδοι, αλλά οι αλλαγές αυτές ήταν σε βάθος πολλών χιλιάδων χρόνων. Τώρα οι αλλαγές που βλέπουμε γίνονται μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Αυτή την κυκλική θεωρία την υποστηρίζουν οι αρνητές της ανθρωπογενούς επίδρασης στο κλίμα, οι λεγόμενοι “deniers”. Ξεχνούν όμως ότι oι κύκλοι αυτοί οφείλονται σε αστρονομικά φαινόμενα μέσα σε δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια».

Ο διακεκριμένος επιστήμονας σχολιάζει με δηκτικό τρόπο και τη στάση του πλανητάρχη στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη που οδηγεί σε υπαναχώρηση της Αμερικής από τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας. Οπως αναφέρει, «οι ΗΠΑ έχουν πέσει σε μεγάλες αντιφάσεις, καθώς από τη μία αφαιρούν από δημόσια έγραφα τον όρο “κλιματική αλλαγή” και ρίχνονται με ορμή στις επενδύσεις των ορυκτών καυσίμων και από την άλλη ενδιαφέρονται για τις σπάνιες γαίες». Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, ότι θέλουν να μετασχηματίσουν τα καύσιμά τους σε ένα πιο ηλεκτρικό μείγμα, τονίζοντας ότι θα ήταν οξύμωρο να μην το έκαναν όταν ο βασικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ και υπουργός της κυβέρνησής του είναι ο Ιλον Μασκ (ιδιοκτήτης της Τesla), ο άνθρωπος που έχει επενδύσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του στις μπαταρίες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ωστόσο, αυτή η ασάφεια της Αμερικής συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η Ευρώπη είναι μόνο το 7% των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου, ενώ ΗΠΑ και Κίνα οι μεγαλύτεροι «ανυπάκουοι» ρυπαντές. Με μόνη την Ευρώπη στη μάχη για την αντιμετώπιση των αερίων του θερμοκηπίου ο πλανήτης δεν σώζεται!
Οπως λέει ο κ. Ζερεφός, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να παίζει με το κλίμα με όρους gambling και αυτού του είδους τα παιχνίδια δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσουν. Οι επιστήμονες, τονίζει στη συνέντευξή του, έχουν βεβαιωθεί ότι η Συμφωνία των Παρισίων στηρίζεται σε γερές επιστημονικές αποδείξεις. Οπως δηλώνει ο επιφανής ακαδημαϊκός, σήμερα η επιστήμη προχωράει στην πυρηνική σύντηξη, δηλαδή σε μια προσπάθεια να μιμηθεί τον Ηλιο από πλευράς παραγωγής ενέργειας.


Μαριάννα Τζάννε: Μετά από έναν ήπιο και βροχερό χειμώνα, βαδίζουμε ολοταχώς προς το καλοκαίρι. Τι μας περιμένει από πλευράς θερμοκρασιών;

Χρήστος Ζερεφός: Τα πέντε τελευταία έτη έχουμε πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας στη θάλασσα και την ατμόσφαιρα τόσο στη Μεσόγειο όσο και παγκόσμια. Οι τάσεις προβλέπεται να εξελιχθούν το ίδιο, κάτι που σημαίνει ότι και το 2025 θα είναι ένα θερμό έτος, χωρίς να μπορώ να πω αν θα είναι πιο θερμό από το 2024. Υπάρχει μια μικρή ελπίδα ότι επειδή είχαμε πολλές βροχές μέχρι τώρα δεν θα έχουμε τον πολύ αυξημένο κίνδυνο για δασικές πυρκαγιές, κάτι που θα φανεί από το αν θα συνεχίσει να είναι χαμηλή η υγρασία στο έδαφος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Την εξέλιξη της αποσταθεροποίησης του κλίματος τη βλέπουμε παντού και δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω αν δεν πάρουμε τα μέτρα που έχουμε συνομολογήσει στη Συμφωνία των Παρισίων, που δυστυχώς ανατρέπονται από κάποιες άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες υπαναχώρησαν για δεύτερη φορά. Η Συμφωνία των Παρισίων δεν έχει βγει από την «κοιλιά» των ανθρώπων, αλλά μετά από υπολογισμούς.

Τα μοντέλα δείχνουν ότι για να σταθεροποιήσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη θα πρέπει μέχρι το 2035 να έχουμε απαλλαγεί κατά 80% από τα ορυκτά καύσιμα και στη θέση τους να βάλουμε εναλλακτικά Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είτε για να ζεσταθούμε, είτε για να ψυχθούμε, είτε για τις μεταφορές ή στη βιομηχανική παραγωγή. Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε δείξαμε ότι υπάρχουν επαρκείς ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να απαλλαγούμε κατά 80% από την καύση ορυκτών καυσίμων. Το θέμα είναι ότι από το 2030 έως το 2050 θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να απαλλαγούμε τελείως από τα ορυκτά καύσιμα.

Μ.Τζ.: Τι αλλαγές έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σε τομείς όπως η γεωργία, η αλιεία, η στάθμη της θάλασσας; Πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση;

Χρ.Ζ.: Από τη Λάρισα μέχρι περίπου τη Μάνη η περιοχή είναι ήδη σε ημιερημική κατάσταση. Οι καύσωνες που ήρθαν μετά το 1988 ήταν πολύ έντονοι. Επίσης, η θάλασσα έχει αρχίσει να αυξάνει τη θερμοκρασία της και να μοιάζει με εκείνη της Αλεξάνδρειας, η οποία συμβάλλει στην ένταση ακραίων φαινομένων όπως ο «Daniel» και ο «Ιανός». Στη γεωργία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, καθώς η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει υποχωρήσει κατά εκατοντάδες μέτρα και πρέπει να πάμε ολοταχώς στην αφαλάτωση. Ενα είναι σαφές: αν δεν ακολουθήσουμε τα δεδομένα της επιστήμης, η χώρα μας θα επωμιστεί πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από τις ζημιές που θα υποστεί λόγω των ακραίων φαινομένων. Αντίθετα, εάν προσαρμοστεί και ακολουθήσει την απανθρακοποίηση, θα γλιτώσει αυτό το κόστος που υπολογίζεται σε πάνω από 200 έως 300 δισ. ευρώ μέσα στα προσεχή 50 χρόνια. Παγκοσμίως το κόστος υπολογίζεται σε 130.000 δισ. δολάρια.

Μ.Τζ.: Αναφερθήκατε στη στάση των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί ένα πλήγμα στις προσπάθειες για την ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είδαμε όμως πριν από λίγες ημέρες και τον πρόεδρο Μακρόν να μιλάει για «πυρηνική ομπρέλα». Προς ποια κατεύθυνση βαδίζουμε;

Χρ.Ζ.: Τα πυρηνικά εξακολουθούν να παίζουν ρόλο για την προστασία της Ευρώπης από τις επιβουλές άλλων χωρών οι οποίες έχουν επεκτατικές πολιτικές. Αλλά νομίζω ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δίνει με τη στάση του παραδείγματα από «χαρτοπαίγνιο», δηλαδή θεωρεί ότι κάθε πολιτική κίνηση ή απόφαση στηρίζεται σε κάποια δοκιμή και σφάλμα. Αυτό σημαίνει ότι δοκιμάζουμε, όπως παίζουμε ένα παιχνίδι με την τράπουλα, τις αντιδράσεις των συμπαικτών μας και αναλόγως υπαναχωρούμε ή ξαναγυρίζουμε στο τραπέζι. Αυτό που λέω το στηρίζω στις αντιφάσεις αλλά και στις αποφάσεις που λαμβάνονται, για παράδειγμα, με τους δασμούς, που τη μία ημέρα επιβάλλονται και την επομένη αναιρούνται. Οι προτάσεις και οι αποφάσεις του προέδρου δείχνουν μια πολύπλοκη σκέψη, ένα gambling! Εμείς πάντως ως επιστήμονες έχουμε βεβαιωθεί ότι η Συμφωνία του Παρισιού στηρίζεται σε γερές επιστημονικές αποδείξεις αλλά και στην ανάγκη πλήρους απαλλαγής από τα ορυκτά καύσιμα.

Μ.Τζ.: Τι θα συμβεί όμως αν μια χώρα, όπως η Κίνα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συνεχίσει να αντιστέκεται στην προσπάθεια αυτή και δεν παίρνει μέτρα για να θεραπεύσει και να διορθώσει τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση;

Χρ.Ζ.: Αυτή η κατάσταση προκαλεί μεγάλο προβληματισμό γιατί η Ευρώπη είναι μόνο το 7% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Από μόνη της δεν αρκεί για να σώσει τον πλανήτη. Μπορούμε να πούμε ότι είναι δυνατό να καθυστερήσει τις βλάβες και να εξασφαλίσει περίπου μία δεκαετία σχετικά ομαλής διαβίωσης. Αυτή την περίοδο στην Αμερική υπάρχει ένα μεγάλο μούδιασμα. Η διαγραφή του όρου «κλιματική κρίση» από δημόσια έγγραφα δεν είναι επιθυμητή, αλλά φαίνεται -έτσι όπως διαβάζω- ότι συμβαίνει. Διατηρώ όμως μεγάλες επιφυλάξεις για το τι τελικά θα πράξει ο Τραμπ, καθώς μέσα από το ενδιαφέρον για τις σπάνιες γαίες δείχνει να θέλει να στηρίξει την τεχνολογία της μπαταρίας. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να μετασχηματίσει το μείγμα καυσίμων σε ένα πιο ηλεκτρικό μείγμα. Αλλωστε θα ήταν και οξύμωρο σχήμα να μην το έκανε, αφού ο βασικός σύμβουλός του και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Ιλον Μασκ, ιδιοκτήτης της Tesla, έχει στηρίξει ένα μεγάλο μέρος της τεράστιας περιουσίας του στις μπαταρίες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ολο αυτό δημιουργεί μια αντίφαση. Νομίζω ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στη σκακιέρα, γιατί σε αυτήν παίζουν δύο. Βρισκόμαστε πάλι σε αυτό που έλεγα προηγουμένως, δηλαδή στα χαρτοπαίγνια όπου μπορεί να παίζουν δύο άνθρωποι απέναντι σε πολύ περισσότερους, σε 100 ή και σε 200 που είναι όλες οι χώρες του κόσμου. Θα μπορούσε λοιπόν να φανταστεί κανείς τέτοια παιχνίδια, τα οποία δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν. Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι αυτή τη στιγμή η επιστήμη προχωράει -και προχωράει στη σύντηξη, δηλαδή σε μια προσπάθεια να μιμηθεί τον Ηλιο από πλευράς παραγωγής ενέργειας.

Μ.Τζ.: Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Σε τι θα μας ωφελήσει όμως ο Ηλιος;

Χρ.Ζ.: Ο Ηλιος, όπως ξέρουμε όλοι, είναι ένα υπέρθερμο σώμα από αέρια και βασικά από υδρογόνο. Ο Ηλιος καίει το υδρογόνο του και το μετατρέπει σε ήλιον. Αυτή η διαδικασία της καύσης αποτελεί το φαινόμενο της σύντηξης. Αν πετύχουμε να κάνουμε «μικρούς Ηλιους», τότε οι «Ηλιοι» αυτοί θα δημιουργήσουν νέες πηγές ενέργειας χωρίς τη χρήση πυρηνικών αποβλήτων που παράγουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Το 2018 δόθηκε το Νόμπελ Φυσικής σε δύο Γάλλους επιστήμονες (ο ένας μάλιστα είναι και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) που κατασκεύασαν ένα «σούπερ» λέιζερ, που είναι μια τεχνολογία που όλοι γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη εφαρμογή στην Υγεία, στην Ιατρική και την Ερευνα. Αν με το λέιζερ αυτό, που έχει πολύ μεγάλη ένταση, βομβαρδίσουμε το πυρηνικό απόβλητο που ζει χιλιάδες χρόνια και μένει ραδιενεργό, τότε αλλάζουμε τη μορφή του και το μετατρέπουμε σε φθόριο, που είναι ένα άκακο απόβλητο. Επομένως, αντί να επιβιώνει για χιλιάδες χρόνια το πυρηνικό απόβλητο και να είναι επικίνδυνο, γίνεται με τη μέθοδο αυτή ακίνδυνο και μέσα σε 2 με 3 ώρες σβήνει η ραδιενέργεια. Αν το πετύχουμε αυτό, θα πάμε και σε χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά με τη μέθοδο πλέον της σύντηξης.

Μ.Τζ.: Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εργαστηριακά, δουλεύεται η μεθοδολογία;

Χρ.Ζ.: Ξέρω ότι στη Γαλλία πειραματίζονται έντονα, όπως επίσης και σε άλλα εργαστήρια ανά τον κόσμο, αλλά προφανώς αυτά είναι και στρατιωτικά μυστικά, επομένως δεν γνωρίζουμε περισσότερα για τις έρευνες αυτές.

Μ.Τζ.: Αν συνεχίσουμε όπως βαδίζουμε σήμερα, πότε μπορούμε να πούμε ότι ο πλανήτης θα επιστρέψει εκεί που ήταν τα προηγούμενα χρόνια;

Χρ.Ζ.: Θα μας πάρει πολλά χρόνια για να γιάνει. Δεν είναι κάτι που θεραπεύεται αμέσως. Η ασθένεια που έχει ο πλανήτης, την οποία προσδιορίζουμε με τους όρους «κλιματική κρίση», «υπερθέρμανση» ή «πυρετό», θα μας πάρει δεκαετίες για να διορθωθεί και θα δούμε ποιες θα είναι οι εναλλακτικές ιδέες και τα σενάρια για να προχωρήσουμε. Στην αρχή οι Γερμανοί είχαν προτείνει το υδρογόνο ως καύσιμο, αλλά και ως μηχανισμό αποθήκευσης της επιπλέον ενέργειας που παίρνουμε το πρωί και την αξιοποιούμε το βράδυ όταν δεν φυσάει. Γενικά, σε κάθε καινούρια πρόταση που έρχεται στο τραπέζι υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Ο πλανήτης όμως δεν έχει ισορροπήσει ακόμη σε κάτι ώστε να πούμε ότι έχουμε τη λύση στα χέρια μας και από αύριο βγαίνουν αποφάσεις σε κοινοτικό ή σε παγκόσμιο επίπεδο και ακολουθούμε τις κατευθυντήριες γραμμές. Υπάρχουν αρκετές ανανεώσιμες πηγές. Τουλάχιστον η Ευρώπη μπορεί να είναι ανεξάρτητη κατά 80% από τα ορυκτά καύσιμα επειδή δείξαμε ότι μπορεί μέχρι το 2030 να τα αντικαταστήσει με ΑΠΕ. Πολλές άλλες χώρες, επίσης, είναι ήδη ανεξάρτητες. Ομως με το πολιτικό παιχνίδι της ασάφειας που παίζουν οι ΗΠΑ κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις γιατί δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις.

Μ.Τζ.: Κατά την άποψή σας, πού μπορεί να μας οδηγήσει το πισωγύρισμα των ΗΠΑ;

Χρ.Ζ.: Το πισωγύρισμα της Αμερικής θα οδηγήσει το 2100 σε έναν πλανήτη διαφορετικό από αυτόν που έχουμε σήμερα. Οταν θα λέμε «καύσωνας», θα εννοούμε 5 έως 6 βαθμούς πάνω από το κανονικό. Σήμερα είναι 1,5 βαθμός. Θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν, ενώ θα πρέπει όλοι να ζούμε με κλιματισμό για να επιβιώσουμε. Μιλάμε για έναν εντελώς διαφορετικό πλανήτη. Τα ζώα και τα φυτά θα υποστούν ανεπανόρθωτες αλλαγές, ενώ τα οικοσυστήματα σιγά-σιγά θα σβήνουν το ένα μετά το άλλο. Θα είναι πολύ άσχημη η εικόνα του πλανήτη, εάν δεν κάνουμε τίποτα. Αυτό το έχουν αποδείξει χιλιάδες επιστημονικές έρευνες και εργασίες.

Μ.Τζ.: Εκτός από τις ΗΠΑ που παίζουν το δικό τους παιχνίδι με την κλιματική αλλαγή, υπάρχουν και οι αρνητές της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υποστηρίζουν ότι οι θερμοκρασίες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια κάνουν κύκλους, με άλλοτε κρύες και άλλοτε πολύ ζεστές εποχές, και κάποια στιγμή ο κύκλος θα κλείσει και θα επανέλθουμε στα φυσιολογικά επίπεδα. Τι απαντάτε σε αυτούς;

Χρ.Ζ.: Υπήρχαν πράγματι στο παρελθόν πολύ θερμές περίοδοι, αλλά οι αλλαγές αυτές εξελίσσονταν σε βάθος πολλών χιλιάδων χρόνων. Τώρα οι αλλαγές που βλέπουμε γίνονται μέσα σε λίγες δεκαετίες. Την κυκλική αυτή θεωρία την υποστηρίζουν οι αρνητές της ανθρωπογενούς επίδρασης στο κλίμα, οι λεγόμενοι «deniers». Ξεχνούν όμως ότι oι κύκλοι αυτοί οφείλονται σε αστρονομικά φαινόμενα μέσα σε δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και ότι σχετίζονται με το πόσο κοντά είναι η Γη στον Ηλιο ή πόσο μακριά. Δεν έχουν επομένως καμία σχέση με την αλλαγή της σύστασης της ατμόσφαιρας στην οποία οφείλεται η υπερθέρμανση και η οποία προέρχεται από το διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο αυτό δεν αφήνει τη Γη να ψυχθεί προς το Διάστημα, της χαλάει την ισορροπία.

Τα επίπεδα της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου που βλέπουμε στην Ανταρκτική δεν τα έχουμε ξαναδεί, σύμφωνα με μετρήσεις, τουλάχιστον το προηγούμενο 1,5 εκατομμύριο χρόνια. Ζούμε σε μια περίοδο πολύ περιορισμένη -περίπου 100 ετών- μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία θεωρούμε ότι ήταν μία από τις αιτίες που απογειώθηκαν οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου. Το ύψος των συγκεντρώσεων που βλέπουμε τα τελευταία 30 χρόνια δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ στην ιστορία του πλανήτη μας.

Μ.Τζ.
: Η Ελλάδα έχει επενδύσει στον τομέα των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε όμως ότι και εκείνη εξετάζει με άλλο μάτι την επέκταση στα ορυκτά καύσιμα και τις εξορύξεις. Πώς κρίνετε αυτή τη στροφή;

Χρ.Ζ.: Η χώρα μας είναι προικισμένη με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις έχει εκμεταλλευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θεωρώ μάλιστα ότι μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανεξάρτητη. Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για τα ορυκτά καύσιμα, από τη στιγμή που η χώρα θεωρεί ότι έχει αέριο και πετρέλαιο και το ίδιο πουλάνε και οι γείτονές της, κάνει καλά που επεκτείνεται και στους υδρογονάνθρακες. Ας μην ξεχνάμε ότι η χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα συνεχίσει να υπάρχει για κάποιες δεκαετίες ακόμη. Αρα καλό είναι να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που θα μας φέρουν οι επενδύσεις από τα ορυκτά καύσιμα για να τα επενδύσουμε στις ΑΠΕ και τις πράσινες εφαρμογές. Οσοι υποστηρίζουν το αντίθετο δεν ξέρουν!
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Προσωπικα εχεσθην για τον καπιταλισμο,αλλα να το βλεπουν αυτο κατι νεοφιλελε ουγκανα που λενε καλα κανει ο τραμπ για πετρελαιο ,χεστηκαμε για την κλιματικη κριση κλπ.
Το απολυτα λογικο που λεμε ολοι οσι εχουμε σωας τας φρενας μας.Τα τραμπακια ας μαλακιστουν αφοβα και ας συνεχισουν να μιλανε για σταρχιδισμο για το περιβαλλον..και ακομα δενε χουν καταλαβει οτι ζουμε ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.Τοσο ουγκανα.

Η κλιματική κρίση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να καταστρέψει τον καπιταλισμό, προειδοποίησε κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία, με το τεράστιο κόστος των ακραίων καιρικών επιπτώσεων να αφήνει τον χρηματοπιστωτικό τομέα ανίκανο να λειτουργήσει.

Ο κόσμος πλησιάζει γρήγορα τα επίπεδα θερμοκρασίας όπου οι ασφαλιστές δεν θα μπορούν πλέον να προσφέρουν κάλυψη για πολλούς κλιματικούς κινδύνους, δήλωσε ο Günther Thallinger, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Allianz SE, μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο. Χωρίς την ασφάλιση, η οποία ήδη αποσύρεται σε ορισμένα σημεία, πολλές άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες γίνονται μη βιώσιμες, από τα στεγαστικά δάνεια μέχρι τις επενδύσεις, όπως εξήγησε.

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα εξακολουθούν να αυξάνονται και οι τρέχουσες πολιτικές θα οδηγήσουν σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μεταξύ 2,2 και 3,4 °C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η ζημιά στο σενάριο αύξησης κατά 3°C θα είναι τόσο μεγάλη που οι κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση να παράσχουν χρηματοδοτικά προγράμματα διάσωσης και θα είναι αδύνατο να προσαρμοστούν σε πολλές κλιματικές επιπτώσεις, δήλωσε ο Thallinger, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του επενδυτικού συμβουλίου της γερμανικής εταιρείας και προηγουμένως διευθύνων σύμβουλος της Allianz Investment Management.

Η κλιματική κρίση θα καταστρέψει τον καπιταλισμό, προειδοποιεί κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία Facebook Twitter Φωτογραφία αρχείου: EPA
Η βασική δραστηριότητα του ασφαλιστικού κλάδου είναι η διαχείριση κινδύνων και έχει από καιρό λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τους κινδύνους της παγκόσμιας θέρμανσης. Σε πρόσφατες αναφορές, η Aviva είπε ότι οι ακραίες καιρικές ζημιές για τη δεκαετία έως το 2023 έφτασαν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η GallagherRE είπε ότι το ποσό ήταν 400 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.



«Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ήδη τις τεχνολογίες για τη μετάβαση από την καύση ορυκτών σε ενέργεια μηδενικών εκπομπών. Το μόνο που λείπει είναι η ταχύτητα και η κλίμακα. Αυτό αφορά τη διατήρηση των συνθηκών υπό τις οποίες οι αγορές, η χρηματοδότηση και ο ίδιος ο πολιτισμός μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν», είπε ο Thallinger.

Ο Nick Robins, πρόεδρος του Just Transition Finance Lab στο London School of Economics, δήλωσε: «Αυτή η καταστροφική ανάλυση από έναν παγκόσμιο ηγέτη στον ασφαλιστικό κλάδο δεν εκθέτει μόνο την οικονομική αλλά και την πολιτισμική απειλή που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να αποτελέσει τη βάση για ανανεωμένη δράση, ιδιαίτερα στις χώρες του παγκόσμιου νότου».

«Ο ασφαλιστικός τομέας ως "καναρίνι στο ανθρακωρυχείο" προειδοποιεί για τις κλιματικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Janos Pasztor, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Το επιχείρημα που διατύπωσε ο Thallinger σε μια ανάρτηση στο LinkedIn ξεκινά με την ολοένα και πιο σοβαρή ζημιά που προκαλείται από την κλιματική κρίση: «Η ζέστη και το νερό καταστρέφουν το κεφάλαιο. Τα πλημμυρισμένα σπίτια χάνουν την αξία τους. Οι υπερθερμαινόμενες πόλεις γίνονται ακατοίκητες. Ολόκληρες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υποβαθμίζονται σε πραγματικό χρόνο».

Η κλιματική κρίση θα καταστρέψει τον καπιταλισμό, προειδοποιεί κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία Facebook Twitter Φωτογραφία αρχείου: EPA
«Πλησιάζουμε γρήγορα τα επίπεδα θερμοκρασίας – 1,5 °C, 2 °C, 3 °C – όπου οι ασφαλιστές δεν θα μπορούν πλέον να προσφέρουν κάλυψη για πολλούς από αυτούς τους κινδύνους», είπε. «Τα μαθηματικά καταρρέουν: τα απαιτούμενα ασφάλιστρα υπερβαίνουν αυτά που μπορούν να πληρώσουν οι άνθρωποι ή οι εταιρείες. Αυτό συμβαίνει ήδη. Ολόκληρες περιοχές γίνονται ανασφάλιστες». Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα εταιρείες που σταμάτησαν την ασφάλιση κατοικίας στην Καλιφόρνια λόγω δασικών πυρκαγιών.

Ο Thallinger είπε ότι πρόκειται για συστημικό κίνδυνο που «απειλεί τα ίδια τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού τομέα», επειδή η έλλειψη ασφάλισης σημαίνει ότι άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δεν είναι διαθέσιμες: «Πρόκειται για πιστωτική κρίση που προκαλείται από το κλίμα».

«Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη στέγαση, αλλά για τις υποδομές, τις μεταφορές, τη γεωργία και τη βιομηχανία», είπε. «Η οικονομική αξία ολόκληρων περιοχών - παράκτιες, άνυδρες, επιρρεπείς σε πυρκαγιές - θα αρχίσει να εξαφανίζεται από τα χρηματοπιστωτικά βιβλία. Οι αγορές θα ανατιμηθούν, γρήγορα και βάναυσα. Έτσι μοιάζει μια αποτυχία της αγοράς λόγω του κλίματος».

Η κλιματική κρίση θα καταστρέψει τον καπιταλισμό, προειδοποιεί κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία Facebook Twitter Φωτογραφία αρχείου: EPA
Καμία κυβέρνηση δεν θα είναι ρεαλιστικά σε θέση να καλύψει τη ζημιά όταν πολλαπλά γεγονότα υψηλού κόστους συμβαίνουν με ταχεία διαδοχή, όπως προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα, είπε ο Thallinger. Οι δαπάνες της Αυστραλίας για αποκατάσταση από καταστροφές έχουν ήδη επταπλασιαστεί μεταξύ 2017 και 2023, σημείωσε.

Η ιδέα ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι μπορούν απλώς να προσαρμοστούν στην επιδείνωση των επιπτώσεων του κλίματος είναι μια «ψευδής άνεση», είπε: «Δεν υπάρχει τρόπος να "προσαρμοστούν" σε θερμοκρασίες πέρα από την ανθρώπινη ανοχή…».

Στους 3 βαθμούς της παγκόσμιας θέρμανσης, οι κλιματικές ζημιές δεν μπορούν να ασφαλιστούν, να καλυφθούν από τις κυβερνήσεις ή να προσαρμοστούν, είπε ο Thallinger: «Αυτό σημαίνει όχι άλλα στεγαστικά δάνεια, καμία νέα ανάπτυξη ακινήτων, καμία μακροπρόθεσμη επένδυση, καμία οικονομική σταθερότητα. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, όπως τον ξέρουμε, παύει να λειτουργεί».

Με πληροφορίες από Guardian

 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
20250406_193314.jpg

20250406_193637.jpg
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top