Παγκόσμια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής/κρίσης

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.399 μηνύματα.
Ο πληθυσμός των αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική έχει συρρικνωθεί

Ο πληθυσμός των αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά το ένα τέταρτο, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη μεταμορφώνει το παγωμένο τους περιβάλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία προειδοποίησε ότι οι απώλειες είναι πολύ χειρότερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

«Έχουμε αυτή την πραγματικά θλιβερή εικόνα της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των πληθυσμών ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε, αλλά δεν είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Peter Fretwell, της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας (BAS), ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Η μελέτη παρακολούθησε δεκαέξι αποικίες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού των αυτοκρατορικών πιγκουίνων.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.582 μηνύματα.
Αυτα τα ομορφα...



Ο φετινός Μάιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της η υπηρεσία της ΕΕ Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή (Copernicus Climate Change Service, C3S).

Η κλιματική αλλαγή έφερε κύμα καύσωνα ρεκόρ στη Γροιλανδία, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, ο πάγος έλιωσε το Μάιο 17 φορές πιο γρήγορα από το μέσο όρο.

Με την ολοκλήρωση της δεύτερης πιο ζεστής άνοιξης, το διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης ανήλθε κατά μέσο όρο 1,4 βαθμό Κελσίου υψηλότερα από την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε ορυκτά καύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα, σύμφωνα με τη C3S. Τους 21 από τους 22 τελευταίους μήνες η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα - αν και επιστήμονες προειδοποίησαν ότι αυτή η περίοδος είναι απίθανο να διαρκέσει.

«Παρόλο που αυτό μπορεί να προσφέρει μια ανάπαυλα στον πλανήτη, περιμένουμε ότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα ξεπερασθεί και πάλι στο εγγύς μέλλον επειδή η θερμοκρασία του κλιματικού συστήματος συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο διευθυντής της C3S Κάρλο Μπουοντέμπο.

Οι βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής
Κύρια αιτία της ολοένα αυξανόμενης κλιματικής αλλαγής, είναι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στην καύση ορυκτών καυσίμων. Η περυσινή χρονιά ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί στον πλανήτη, υπογραμμίζουν οι ειδικο
ί.

Σε χωριστή μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την ομάδα επιστημόνων του κλίματος World Weather Attribution, διαπιστώθηκε ότι η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή προκάλεσε τον περασμένο μήνα κύμα καύσωνα ρεκόρ στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία, περίπου 3 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστό απ' ό,τι θα ήταν διαφορετικά, συμβάλλοντας σε τεράστιας έκτασης επιπλέον λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.
Ο πάγος στη Γροιλανδία έλιωσε 17 φορές πιο γρήγορα από τον ιστορικό μέσο όρο.

Πιο αναλυτικά, από την 15η ως την 21η Μαΐου, ο πάγος έλιωσε 17 φορές πιο γρήγορα από τον ιστορικό μέσο, όπως επισήμανε η ομάδα World Weather Attribution. Στην Ισλανδία, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 26 βαθμούς Κελσίου στις 15 Μαΐου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο νησί αυτό που βρίσκεται στα όρια της Αρκτικής. «Οι θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν το Μάιο στην Ισλανδία σπάνε όλα τα ρεκόρ, ξεπερνώντας κατά περισσότερο από 13 βαθμούς Κελσίου το μέσο όρο των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών του Μαΐου για την περίοδο 1991-2020», σύμφωνα με τη μελέτη της WWA.
Κατά το μήνα Μάιο, 94% των σταθμών κατέγραψαν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας, σύμφωνα με το τοπικό μετεωρολογικό ινστιτούτο.

Στο ανατολικό τμήμα της Γροιλανδίας, η πιο ζεστή ημέρα είχε θερμοκρασία κατά 3,9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, υπογράμμισε η WWA. «Ένα κύμα ζέστης γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου δεν μοιάζει με ακραίο φαινόμενο για τους περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι αληθινά σημαντικό πρόβλημα γι' αυτή την περιοχή (...) και αυτό επηρεάζει μαζικά ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Φριντερίκε Ότο, του Imperial College του Λονδίνου, από τους συντάκτες της μελέτης.

Η Αρκτική ζεσταίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Nature». «Ακόμα και χώρες με ψυχρό κλίμα βιώνουν άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες», δήλωσε η Σάρα Κιου, από τους συντάκτες της μελέτης και ερευνήτρια στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας.
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.399 μηνύματα.

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.399 μηνύματα.
ems.cHJkLWVtcy1hc3NldHMvbW92aWVzLzZlNTJmOGZjLTljOWUtNGY0Yy05YzAzLWM5NmIyMjhiMjNmYi5qcGc=.jpg

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.582 μηνύματα.
Αντε καλε..ψεμματα λενε ολοι...

Νέα μελέτη της NASA αποκαλύπτει εντυπωσιακή αύξηση στην ένταση και τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων


Ακραία φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες γίνονται πιο συχνά, πιο μακροχρόνια και πιο σοβαρά, σύμφωνα με μελέτη της NASA για την κλιματική αλλαγή.
Τα νέα δεδομένα από τη NASA επιβεβαιώνουν τη δραματική αύξηση στην ένταση των καιρικών φαινομένων, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, κατά την τελευταία πενταετία.
Η μελέτη δείχνει ότι τα ακραία αυτά φαινόμενα εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, διάρκεια και σοβαρότητα, με τις μετρήσεις του προηγούμενου έτους να φτάνουν στο διπλάσιο του μέσου όρου της περιόδου 2003–2020.

Η ραγδαία αυτή αύξηση δεν είχε προβλεφθεί. Οι επιστήμονες δηλώνουν έκπληκτοι και ανήσυχοι, καθώς τα τελευταία στοιχεία που προέρχονται από τον δορυφόρο Grace της NASA -ο οποίος καταγράφει τις περιβαλλοντικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο- δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί την πιο πιθανή αιτία αυτής της ανησυχητικής τάσης, παρόλο που η ένταση των ακραίων φαινομένων φαίνεται να αυξάνεται ταχύτερα από τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.



Ένας εμπειρογνώμονας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επεσήμανε ότι οι αυξήσεις στα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν προβλεφθεί εδώ και καιρό, αλλά μόλις τώρα αρχίζουν να εκδηλώνονται στην πράξη. Προειδοποίησε ότι οι κοινωνίες δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία ξεπερνούν την εμπειρία του παρελθόντος.


Κλιματική αλλαγή: «Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ακόμη την αιτιώδη συνάφεια»
Τα νέα δεδομένα δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να επιβεβαιωθεί και να χαρακτηριστεί οριστικά η παρούσα εξέλιξη ως στατιστικά σημαντική τάση.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από κοινού από τη Δρ. Bailing Li του Εργαστηρίου Υδρολογικών Επιστημών του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA και του Διεπιστημονικού Κέντρου Επιστήμης του Συστήματος της Γης του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Η ίδια δήλωσε στον Guardian: «Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ακόμη την αιτιώδη συνάφεια – θα χρειαζόμασταν ένα πολύ μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ακριβώς τι συμβαίνει εδώ, αλλά άλλα γεγονότα υποδηλώνουν ότι η (παγκόσμια) υπερθέρμανση είναι ο κινητήριος παράγοντας. Βλέπουμε όλο και περισσότερα ακραία γεγονότα σε όλο τον κόσμο, οπότε αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό».

Ο συνάδελφός της, Δρ. Matthew Rodell, επικεφαλής των υδρολογικών επιστημών στο Goddard, συνέστησε επίσης προσοχή στην ερμηνεία των νέων στοιχείων, αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πιθανή επιτάχυνση της κλιματικής αστάθειας: «Είναι σίγουρα τρομακτικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το προηγούμενο τμήμα της χρονοσειράς της NASA είχε δημοσιευτεί το 2023 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Water. Οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό της συνολικής έντασης ενός καιρικού φαινομένου, βασισμένο στην έκταση που επηρεάζεται, τη διάρκειά του και την απόκλισή του από τον μέσο όρο υγρασίας.


Η μελέτη εκείνη είχε ήδη προειδοποιήσει πως η διαταραχή στους υδρολογικούς κύκλους του πλανήτη θα αποτελούσε μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Επιπλέον, είχε καταλήξει ότι η ένταση των φαινομένων σχετίζεται άμεσα με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία — περισσότερο από ό,τι με άλλους γνωστούς παράγοντες, όπως το φαινόμενο Ελ Νίνιο ή οι ωκεάνιες κυκλοφορίες — στοιχείο που ενισχύει την υπόθεση πως η συνεχιζόμενη υπερθέρμανση οδηγεί σε πιο συχνές και πιο βίαιες ξηρασίες και πλημμύρες.

Κλιματική αλλαγή: «Η βιομηχανία ύδρευσης είναι εντελώς απροετοίμαστη»

Τα νέα δεδομένα αναλύθηκαν κατόπιν αιτήματος του οργανισμού Global Water Intelligence με έδρα την Οξφόρδη. Ο διευθυντής του, Κρίστοφερ Γκάσον, σημείωσε ότι ο τομέας της ύδρευσης βρίσκεται στην «αιχμή του δόρατος» της κλιματικής αλλαγής: «Αντιμετωπίζουμε είτε υπερβολικά πολύ νερό είτε υπερβολικά λίγο — ή και τα δύο. Οι περισσότερες εταιρείες ύδρευσης είναι εντελώς απροετοίμαστες να διαχειριστούν αυτές τις μεταβολές. Αυτό είναι εξαιρετικά τρομακτικό. Η βιομηχανία πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις σε μαζική κλίμακα», δήλωσε.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς, επικεφαλής ερευνών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, σχολίασε: «Αυτή είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι ένας θερμότερος πλανήτης σημαίνει πιο σοβαρές πλημμύρες και ξηρασίες. Αυτό είχε προβλεφθεί εδώ και καιρό, αλλά τώρα γίνεται αντιληπτό στην πραγματικότητα».

Συμπλήρωσε ότι η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη για τις αλλαγές που ήδη συντελούνται: «Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για τις αλλαγές στις έντονες βροχοπτώσεις και την ξηρασία που συμβαίνουν τώρα. Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι έχουν χτίσει τον τρόπο ζωής τους γύρω από τον καιρό στον οποίο είχαν συνηθίσει οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε πιο συχνά και σοβαρά ακραία φαινόμενα που είναι εκτός της προηγούμενης εμπειρίας. Εκτός από την επείγουσα ενίσχυση των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος όσον αφορά την προσαρμογή για να ζήσουμε καλύτερα με τις αλλαγές που ήδη συμβαίνουν».

Κλιματική αλλαγή: «Whiplash» καιρικά φαινόμενα και ανησυχία στις ασφαλιστικές αγορές

Πρόσφατη έκθεση του φιλανθρωπικού οργανισμού WaterAid επιβεβαίωσε ότι οι απότομες εναλλαγές μεταξύ πλημμυρών και ξηρασιών έχουν καταστρέψει εκατομμύρια ζωές, με πολλές μεγάλες πόλεις να βιώνουν αυτό που αποκαλείται «φαινόμενα whiplash», δηλαδή μεταβολές από ξηρασία σε πλημμύρα ή από καύσωνα σε παγετό — και αντίστροφα.
Η Βασιλική Μετεωρολογική Εταιρεία προειδοποίησε ότι τέτοιες απότομες μεταβάσεις προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά από τα μεμονωμένα ακραία γεγονότα, καθώς επηρεάζουν τη γεωργία, τις υποδομές, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.
Στην έκθεση σημειώνεται:«Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες διαταράσσουν βασικούς παράγοντες όπως το ρεύμα τζετ και η πολική δίνη, αλλάζοντας τα καιρικά μας πρότυπα».

Ο Asher Minns, από το Κέντρο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή Tyndall του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε πως και οι δικές τους —ακόμη αδημοσίευτες— μελέτες επιβεβαιώνουν την εντατικοποίηση των ξηρασιών και των πλημμυρών, καθώς και τη συχνότερη εμφάνιση των λεγόμενων υδροκλιματικών συμβάντων whiplash.
Στο μεταξύ, η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού εκτιμά ότι υπάρχει 80% πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε έτη να ξεπεράσει το 2024 ως το θερμότερο στην ιστορία των καταγραφών.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, αυξάνοντας παράλληλα τους κλιματικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις κοινωνίες, τις οικονομίες και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τέλος, η ασταθής φύση των ακραίων γεγονότων που καταγράφονται στα νέα δεδομένα της NASA προκαλεί έντονη ανησυχία στον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος βασίζει τις τιμολογήσεις του σε ιστορικές τάσεις. Η αδυναμία πρόβλεψης των νέων φαινομένων ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για ολόκληρες εθνικές οικονομίες.
Με πληροφορίες από Guardian
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.582 μηνύματα.
Το πιο σημαντικο στο τελος υπογραμμισμενο/

«Η Μεσόγειος είναι παγκόσμιο hotspot της κλιματικής κρίσης, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή», προειδοποιεί ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στη χώρα από την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της στη φύση και στην ανθρώπινη καθημερινότητα, αλλά και την ανάγκη για άμεση προσαρμογή.


«Ζούμε πλέον νύχτες χωρίς δροσιά. Χθες, η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 30 βαθμούς. Αυτό δημιουργεί αδιάκοπο θερμικό στρες για τον πληθυσμό», σημείωσε ενώ συγχρόνως προειδοποίησε ότι οι καύσωνες θα γίνουν μεγαλύτεροι και συχνότεροι. «Το 2023 είχαμε 16 συνεχόμενες ημέρες καύσωνα. Αυτό δεν είναι εξαίρεση, είναι η νέα κανονικότητα» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.


Ο καθηγητής παραδέχτηκε πως η επιστημονική κοινότητα έχει στη διάθεσή της περισσότερα δεδομένα από ποτέ: δορυφορικές εικόνες, επίγειες μετρήσεις, μοντέλα πρόγνωσης υγρασίας στα δάση. Όμως, η συλλογή στοιχείων δεν είναι αρκετή. «Πρέπει όλοι – επιστήμονες, φορείς, κράτος – να προσαρμοστούν στη νέα κλιματική πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να μείνουμε παρατηρητές», είπε.

«Οι καλοκαιρινές βροχές είναι ελάχιστες. Με τους παρατεταμένους καύσωνες, οι συνθήκες γίνονται καταστροφικές για δάση, ανθρώπους, γεωργία και οικοσυστήματα».

Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια, όπου παρά την εύκολη πρόσβαση σε νερό και την παρουσία πολλών εναέριων μέσων, η φωτιά δεν έσβηνε με τίποτα σημείωσε πως «Αυτό έχει να κάνει με τις συνθήκες του εδάφους: ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και πολύ χαμηλή υγρασία της καύσιμης ύλης» και πρόσθεσε πως «Τα ξερά πεύκα, οι πευκοβελόνες και τα μικρά κλαδιά λειτουργούν σαν προσάναμμα – μόλις ξεκινήσει φωτιά σε τέτοιες συνθήκες, με ανέμους, επεκτείνεται ανεξέλεγκτα».


Ξηρές καταιγίδες​

Ένας νέος, επικίνδυνος όρος μπαίνει στη δημόσια συζήτηση: οι ξηρές καταιγίδες. «Είναι καταιγίδες που δεν φέρνουν βροχή, αλλά κεραυνούς. Το νερό εξατμίζεται πριν φτάσει στο έδαφος λόγω της χαμηλής υγρασίας», εξήγησε προσθέτοντας πως «μπορεί να προκαλέσουν φωτιά αμέσως ή και μετά από μέρες, όταν ένας κεραυνός σιγοκαίει τον κορμό ενός δέντρου και η φωτιά εκδηλώνεται πολύ αργότερα».

Η κλιματική κατάρρευση θα ακυρώσει κάθε άλλη συζήτηση

Ο κ. Λαγουβάρδος έκλεισε με μια προειδοποίηση: «Αν καταρρεύσει το κλίμα, όλες οι άλλες συζητήσεις γίνονται άκυρες – πολιτικές, γεωστρατηγικές, οικονομικές». «Ήδη βιώνουμε τα πρώτα κύματα κλιματικής μετανάστευσης σε περιοχές που ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης». «Δεν μιλάμε πια για το μέλλον – η κρίση είναι ήδη εδώ».

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ που πλεον το λενε ολο και πιο συχνα οι επιστημονες.
Μετα εσυ εξυπνακια ελα πεσμου ξανα τις μαλακιες που λες.
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.399 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.582 μηνύματα.
Θα ειχα κατουρηθει απο την τρομαρα μου..ειναι σαν ενα γιγαντιο κυμα!


Η Ευρώπη συγκλονίζεται και σήμερα από καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα φρικιαστικά “σύννεφα ρολά” και οι καταστροφικές βροχές που προκαλούν τρομακτικούς χειμάρρους, με αποτέλεσμα η Γηραιά Ήπειρος να βιώνει ένα καιρικό χάος, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στο ρεκόρ των 46 βαθμών Κελσίου.

Σε ένα από τα πιο αλλόκοτα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ήπειρο τις τελευταίες ημέρες, τρομοκρατημένοι τουρίστες εγκατέλειψαν τρέχοντας μια παραλία της Πορτογαλίας καθώς ένα τείχος από σύννεφα που κινούνταν κυκλικά, σαν ρολά, και το οποίο είχε μήκος 1,5 χιλιόμετρο, κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς την ξηρά, ξυπνώντας εφιάλτες από τσουνάμι. Οι άνεμοι χτύπησαν άγρια την ακτογραμμή και οι κολυμβητές έτρεχαν πανικόβλητοι.

1751389046980.png

Το φαινόμενο του “κυλιόμενου σύννεφου” – αποτέλεσμα ενός σπάνιου συνδυασμού αερίων μαζών που αλληλεπιδρούν με διαφορετικές θερμοκρασίες και θαλάσσιες αύρες – εμφανίστηκε μόλις λίγες ημέρες αφότου η χώρα έβρασε σε θερμοκρασίες ρεκόρ 46,6 βαθμών Κελσίου, την Κυριακή, στην Μόρα, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Λισαβόνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.


Το προηγούμενο ρεκόρ, 44,9° Κελσίου, είχε καταγραφεί στις 17 Ιουνίου 2017 στο Αλκάσερ ντο Σαλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, υπενθύμισε το πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το 37% των μετεωρολογικών σταθμών κατέγραψε την Κυριακή θερμοκρασίες πάνω από 40° Κελσίου.

Πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και η Λισαβόνα, τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό την Κυριακή και τη Δευτέρα εξαιτίας του κύματος καύσωνα. Ωστόσο, σήμερα η χώρα ξεκίνησε να παίρνει μια μικρή ανάσα.


Η θερμοκρασία κατέγραψε πτώση, εντούτοις οκτώ περιφέρειες παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό, λόγω του αυξημένου κινδύνου δασικών πυρκαγιών, ιδίως σε δασικές περιοχές του κέντρου και του βορρά.

Συναγερμοί στην Βρετανία​

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του έτους καταγράφηκαν σήμερα στο Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας, αλλά η εικόνα και η αλλαγή της κατάστασης σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανάμεικτη. Σε αντίθεση με την έντονη ζέστη στη νοτιοανατολική Αγγλία, σε μεγάλα τμήματα της Σκωτίας ισχύουν συναγερμοί για πλημμύρες.



Το East Malling στο Κεντ η θερμοκρασία έφτασε τους 33,5 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας την την πιο ζεστή ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής φέτος. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα και σήμερα υψηλές θερμοκρασίες 34C, με μικρή πιθανότητα για 35C.

Έκλεισε ο Πύργος του Άιφελ​

Οι επισκέπτες που ήλπιζαν να ανέβουν στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ, στο Παρίσι απομακρύνθηκαν, καθώς το μνημείο έκλεισε λόγω της υπερβολικής ζέστης. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας εξέδωσε την υψηλότερη προειδοποίηση για ακραία ζέστη σε 16 διαμερίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού.


Η εταιρεία μεταφορών RATP διανέμει εμφιαλωμένο νερό στους επιβάτες στο Παρίσι σήμερα, καθώς οι θερμοκρασίες κορυφώνονται. “Οι άνθρωποι στην περιοχή Île-de-France ταξιδεύουν και κάνει ζέστη, οπότε θεωρούμε ότι είναι σημαντικό”, δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFMTV η Isabelle Ruault, επικεφαλής της εμπειρίας πελατών του μετρό RER. Η Ruault λέει ότι περίπου 30.000 μπουκάλια νερού θα διανεμηθούν σε όλο το δίκτυο του μετρό. Ενενήντα βρύσες με πόσιμο νερό θα διατεθούν επίσης στους επιβάτες για να δροσιστούν.

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν εκμεταλλεύτηκε τον καύσωνα πολιτικά, με ανάρτησή της στο Χ, στην οποία είπε ότι είναι «εντελώς παράλογο να αφήνουμε τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα να υποφέρουν επειδή δεν υπάρχει κλιματισμός, αντί να αναπτύξουμε ένα σχέδιο κλιματισμού των χώρων».

Τα σχέδια στην Ισπανία​

Το δημαρχείο της Βαρκελώνης έχει ενεργοποιήσει ένα σχέδιο για τη διαχείριση του καύσωνα, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες είναι πιθανό να ξεπεράσουν τους 34C και οι νυχτερινές θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τους 26C τις επόμενες ημέρες.

Χθες, ένα τοπικό μετεωρολογικό κέντρο στη Βαρκελώνη κατέγραψε θερμοκρασία 37,6C, νέο ρεκόρ για την πόλη τον Ιούνιο. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διανομή νερού και καπέλων στους δρόμους, ιδίως σε άστεγους.



Οι ισπανικές αρχές ερευνούν τον θάνατο το σαββατοκύριακο μιας εργαζόμενης στις υπηρεσίες καθαριότητας της Βαρκελώνης, ο οποίος πιθανόν να προκλήθηκε από τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της ισπανικής πόλης.

Η γυναίκα, η οποία εργαζόταν ως οδοκαθαρίστρια στην Παλιά Πόλη της Βαρκελώνης το απόγευμα του Σαββάτου, πέθανε στο σπίτι της αργότερα μέσα στην ημέρα, δήλωσε η αδελφή της στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Τον περασμένο χρόνο, σημειώθηκαν στην Ισπανία 2.032 θάνατοι που οφείλονται στην ακραία ζέστη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός αυτός παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με εκείνον που καταγράφηκε το 2022 και το 2023.

Το πρώτο κύμα καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκε στην Ισπανία στη διάρκεια του σαββατοκύριακου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και σήμερα Τρίτη.

Ανησυχίες για την δημόσια υγεία στην Ολλανδία​

Το κύμα καύσωνα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο αύξησης των θερινών θερμοκρασιών στις Κάτω Χώρες, με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τα τελευταία χρόνια και αυξανόμενη συχνότητα τέτοιων έντονων θερμικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων, τον κίνδυνο άνθισης γαλαζοπράσινων φυκιών και την επιβάρυνση των υδάτινων πόρων.

Οι επιπτώσεις στην υγεία εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα ανησυχία κατά τη διάρκεια αυτών των παρατεταμένων περιόδων καύσωνα. Η αποπνικτική ζέστη θα παραμείνει κατά τη διάρκεια της νύχτας με μικρή ψύξη, καθιστώντας την νύχτα καταπιεστικά ζεστή.

Η Τετάρτη θα ξεκινήσει παρόμοια ζεστά με θερμοκρασίες που θα σκαρφαλώσουν πάνω από τους 30C, αλλά οι απογευματινές βροχές και η στροφή των ανέμων από βόρεια-βορειοδυτικά αναμένεται να φέρουν δροσερότερο αέρα και κάποια ανακούφιση αργότερα μέσα στην ημέρα.



Δύο νεκροί στην Ιταλία​

Στην Ιταλία, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν κατακόρυφα εν μέσω έντονου καύσωνα σε όλη την Ευρώπη. Ένας 47χρονος πέθανε στην Μπολόνια αφού αρρώστησε σε εργοτάξιο, γεγονός που ώθησε τα ιταλικά συνδικάτα Cgil Bologna και Fillea-Cgil να ζητήσουν την εφαρμογή μέτρων “για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση στη ζέστη”, καθώς “η κλιματική έκτακτη ανάγκη έχει σαφώς επιδεινώσει τις συνθήκες εκείνων που εργάζονται καθημερινά έξω”.

Στην Bardonecchia, ένα τουριστικό θέρετρο στα δυτικά του Τορίνο, ένας 70χρονος πνίγηκε αφού παρασύρθηκε από ξαφνικές πλημμύρες. Ο άνδρας φέρεται να παρασύρθηκε αφού βγήκε από το αυτοκίνητό του, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.



Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο άνδρας παρασύρθηκε από το ρεύμα και αγνοούνταν για αρκετές ώρες πριν οι πυροσβέστες ανασύρουν το πτώμα του σε απόσταση περίπου 400 μέτρων. Ο περιφερειακός πρόεδρος Alberto Cirio δήλωσε ότι μια “βόμβα νερού” (χείμαρρος) έπληξε την πόλη “ξαφνικά”.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, οι αρχές δεν είχαν αναφέρει κάποιο μεγάλο ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top