Ως ένας άνθρωπος που τηρούσε μέτρα ατομικής προστασίας, πριν την πανδημία, έχω να δηλώσω ότι δεν άλλαξε κάπως η ζωή μου. Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η ατομική υγιεινή είναι το Α και το Ω στην αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών. Εγώ παλαιότερα ακόμη και τον ίδιο μου τον εαυτό σιχαινομουν, πίνοντας νερό κάθε φορά από διαφορετικό ποτήρι (η δόλια η μάνα μου με μάλωνε που κατέβαζα σχεδόν όλα τα ποτήρια από το ντουλάπι...

)
Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για την ατομική του υγιεινή και δεν τηρεί ΣΩΣΤΑ τα ατομικά μέτρα προστασίας, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κολλήσει κάτι, όχι μόνο κορωνοϊό...
Κατά τη γνώμη μου, τα γάντια και η μάσκα απλώς μάς διευκολύνουν να αποφύγουμε την επαφή με μολυσματικές επιφάνειες ή να μεταδώσουμε οι ίδιοι κάποιον ιό ή βακτήριο. Τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών. Κοινώς, αν κάποιος είναι βρωμιάρης, αργά ή γρήγορα θα προσβληθεί.
Μην επαναπαυεστε ότι θα βρεθεί σίγουρα εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό. Ο ιός Zika, που μεταδίδεται με τα κουνούπια και το 2016 έκανε ένα ξέσπασμα στην Αμερική, δεν διαθέτει ακόμη εμβόλιο. Και στην περίπτωση του zika, δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να προστατευτείς... (Ευτυχώς δεν είναι τόσο επικίνδυνος ιός για τους περισσότερους, αν και μερικές φορές έχει σοβαρές επιπτώσεις).
Σε κάθε περίπτωση, η ζωή συνεχίζεται. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, κάποιοι θα πεθάνουν, αλλά (απ' ο,τι φαίνεται) οι περισσότεροι θα επιζήσουν. Για αυτό αντί να πανικοβάλλονται μερικοί και να αντιμετωπίζουν ως λεπρούς τους συνανθρώπους τους, καλό είναι να προσέχουν οι ίδιοι την υγεία τους. Τώρα αν τύχει και κολλήσουν (π.χ. επειδή έφαγαν φαγητό στο οποίο έφτυσε ο σερβιτόρος μέσα), τότε τι να πω; Αυτά έχει η ζωή