Lanc, εάν θεωρείς ότι ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια συνομωσία, πες το μας, να το ξέρουμε. Μην μου πετάς διαγράμματα με ειρωνικές λεζάντες,
ξέρω και εγώ να παίζω στατιστική:
+35.8 % αύξηση στους θανάτους το δίμηνο του κορονοϊού είδε η Ιταλία πέρσι, σε σχέση με το μο των προηγούμενων 5 χρόνων. Με τέτοια νούμερα, όχι έξοδο με μάσκα και sms ή click away, σφράγισμα τα σπίτια με σανίδες, τύπου Κίνας, και εφοδιασμό με καλάθι από τα μπαλκόνια πρέπει να κάνουμε...
Μετά το πρώτο κύμα, οι θάνατοι έπεσαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οπότε, μπορείς να πάρεις στοιχεία, από διαφορετικούς μήνες, με τρόπο που να σε βολεύουν, και να βγάλεις ό,τι συμπεράσματα θες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατσίκα μασάει ταράμα...
Εάν θες να καθήσουμε να δούμε τι επιπτώσεις είχε ο κορονοϊός στη Σουηδία, να κάτσουμε να το δούμε. Λαμβάνοντας υπόψιν τις καθημερινές συνήθειες του πληθυσμού, την μεταδοτικότητα του ιού και την πληρότητα των νοσοκομείων. Γιατί, γενικά, οι Σκανδιναβικοί λαοί δεν έχουν τις ίδιες συνήθειες ούτε τις ίδιε οικειότητες με εμάς. Πολλά από τα μέτρα που εμείς ονομάζουμε "κοινωνική αποστασιοποίηση" αυτοί τα έχουν κομμάτι της κουλτούρας τους. Οπότε, ναι, εάν οι Σουηδοί δεν συναναστρέφονται ιδιαίτερα, ο ιός δεν μεταδίδεται, φυσικό επακόλουθο είναι να μην έχουν αυξημένους θανάτους λόγω covid, άμα δεν κολλάνε covid δεν πεθαίνουν και από covid... Αυτό που δεν είναι φυσικό είναι 35 % περισσότεροι θάνατοι σε ένα δίμηνο, στη γειτονική Ιταλία, όπου πέρσι ο ιός θέρισε.
Εάν θες να παίξουμε με διαγράμματα, και αυτό μπορούμε να το κάνουμε, αλλά δεν έχει και κάποιο ιδιαίτερο νόημα...