Λογω καποιων εξοσχολικων δραστηριοτητων με τις οποιες εμπλεκομαι χρειαστηκε προσφατα να εκπονησω μια εργασια για τη Ναυτικη Ασφαλεια και φυσικα η πειρατεια ηταν το κυριο μερος του κειμενου.
Η μοντερνα πειρατεια εμφανιστηκε το 80'. Σποραδικα χτυπηματα που ωστοσο κινητοποιησαν την Διεθνη Κοινοτητα και το 1992 σχηματιστηκε και το Κεντρο Αναφορων Πειρατειας που εχει βοηθησει σημαντικα. Μερι πριν 3-4 χρονια αυξημενη ηταν η πειρατεια στην Ινδονησια, και γυρω νερα, και στην Καραϊβικη. Τωρα ομως, αφου οι χωρες στα μερη που ανεφερα ελαβαν αξιοσημειωτα μετρα και εριξαν το επιπεδο της πειρατειας, η δραστηριοτητα εχει μετακυλιστει στον Κολπο του Αντεν, απο οπου πρεπει να περνανε ολα τα φορτια απο Ασια για Ευρωπη. Οταν το 2000 τα κρουσματα πειρατειας χτυπουσαν κοκκινο στη Σομαλια δεν ηξεραν καν τι ειναι.
Η Σομαλια εδω και 20 χρονια ειναι ενα μπαχαλο. Εμφυλιος, κοντρα εμφυλιος, παρεμβασεις απο ΟΗΕ, γειτονικες χωρες και αλλα. Οπως ειναι φυσικο κανενας δεν εχει χρονο να φτιαξει ακτοφυλακη. Ετσι ακριβως διπλα στο πιο πολυσυχναστο εμπορικο περασμα του κοσμου υπαρχει ενας παραδεισος αναρχιας για τους τοπικους να χτισουν τα κρυσφυγετα τους. Η Puntland Το ενα απο τα δυο κρατιδια που μαχονται για την επικρατηση στη Σομαλια, εχει καταφερει καποια χτυπηματα στις βασεις των πειρατων στις ακτες αλλα οι ψαροβαρκες της ακτοφυλακης της δεν μπορουν να κανουν τιποτα για την πειρατικη δραστηριοτητα στη θαλασσα. Το ιδιο συμβαινει και με την Υεμενη, στην αλλη πλευρα του Κολπου του Αντεν, οπου η κυβερνηση εχει σταθερη εξουσια στην ενδοχωρα αλλα απο ναυτικο τιποτα.
Το 2008 αναφερθηκαν 120 επιθεσεις, αποπειρες επιθεσεων ή ύποπτες προσεγγισεις. Οι μισες απο αυτες οδηγησαν σε καταληψη σκαφους απο πειρατες και 40 σκαφη με 300 ναυτικους ειναι αυτη τη στιγμη υπο ομηρια. Τα highlights των χτυπηματων ηταν η καταληψη του σαουδικου τανκερ με 2.000.000 βαρελια πετρελαιο και του ουκρανικου αρματαγωγου με 33 σοβιετικα αρματα μαχης που πηγαιναν για την Εθιοπια. Οι πειρατες δεν μπορουν ουτε να χρησιμοποιησουν, ουτε να προωθησουν τετοιου ειδους φορτια αλλα ζητουν εκατομυρια Ευρω για λυτρα, με τα οποια αγοραζουν οπλα.
Την καταπολεμηση των πειρατων εχουν αναλαβει ναυτικες δυναμεις απο ολοκληρο τον κοσμο. Νατοϊκα πλοια και τμηματα του 5ου Αμερικανικου Στολου απο τον Περσικο Κολπο περιπολουσαν την περιοχη. Σημειωθηκαν επιτυχιες σε βαρος των πειρατων αλλα τα ποσοστα ακομα ανεβαινουν. Ο ΟΗΕ εχει εξουσιοδοτησει ολες τις χωρες να μπουν στα εθνικα υδατα, μεχρι και στο εδαφος της Σομαλιας για να κυνηγησουν τους πειρατες! Το Δεκεμβριο ανελαβε ο Ευρωπαϊκος στολος της Επιχειρησης
ATLANTA, υπο Ελληνικη διοικηση. Η ΑΤLANTΑ ειναι η πρωτη κοινη στρατιωτικη επιχειρηση της Ενωμενης Ευρωπης. Κινα και Ρωσσια εχουν στειλει αυτονομα τμηματα απο τους στολους τους.
Οπως βλεπετε εχω ψωνιο με τη θαλασσα, εξ ου και το nickname μου :xixi:
Αν καποιον τον ενδιαφερει να διαβασει περισσοτερα εχω ενα σωρο link να του δωσω, συν την εργασια 3000 λεξεων που εγραψα εγω. Το κακο ειναι οτι ειναι
ολα στα αγγλικα.