Περί Ανωνυμίας, Blogging και διαχείρισης της Πληροφορίας.

Isiliel

New member

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 47 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.
Δυστυχώς δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή να αναπτύξω την άποψή μου (επιφυλάσσομαι να το κάνω στην πορεία) αλλά πιστεύω πως είναι ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί στην κοινοτητά μας. Είναι ένα θέμα που στην ουσία μας αφορά όλους:Σχέδιο νόμου για τη λειτουργία του Internet προωθεί η κυβέρνηση

Νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη λειτουργία των διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως των ιστολογίων, προωθεί η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, με στόχο τη διασφάλιση της απάντησης του πολίτη όταν θίγεται. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε κυνήγι μαγισσών κατά των blogs και των bloggers.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί εκβιασμών μέσω ιδστολογίων, αποκάλυψε ότι υπάρχει άλλη διαδικασία, η οποία δεν έχει πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα κι έχει σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο για το Διαδίκτυο, το οποίο καθορίζεται από τη διεθνή σύμβαση της Βουδαπέστης του 2001 του ΟΗΕ, καθώς και από την απόφαση-πλαίσιο της ΕΕ με τίτλο «Internet Attacks» η οποία δεσμεύει ευθέως τα κράτη-μέλη.

Στο πλαίσιο κύρωσης και ενσωμάτωσης των πράξεων αυτών συστάθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία του Συμβούλου Επικρατείας κ. Σακελλαρίου, νομοπαρασκευαστική επιτροπή.


Το έργο της επιτροπής αφορά στην τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για το απόρρητο των επικοινωνιών καθώς και για τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο. Ανέφερε ότι η επιτροπή αυτή έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατάρτιση σχεδίου νόμου που αφορά στη κύρωση σύμβασης της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και με τις διατάξεις του αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο και προσέθεσε ότι εκτιμάται πως θα εισαχθεί για ψήφιση εντός του έτους.


Παράλληλα επεσήμανε ότι η ΑΔΑΕ, ήδη από το 2005, έχει εκδόσει κανονισμούς για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών στο Διαδίκτυο, για τη διασφάλιση του απορρήτου διαδικτυακών υποδομών και για διασφάλιση απορρήτου εφαρμογών και χρήση διαδικτύου στο πλαίσιο εκτέλεσης του άρθρου 19 του Συντάγματος.

Προσέθεσε ότι το θέμα της ανωνυμίας στο Internet είναι ένα θέμα το οποίο ισχύει διεθνώς , ωστόσο δεν μπορεί να ισχύει σε καμία χώρα ή κατά τη λογική της ΕΕ και του ΟΗΕ δεν μπορεί να ισχύει ο υβριστικός ή συκοφαντικός χαρακτήρας μηνυμάτων, γιατί ανώνυμα δημοσιεύματα –όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τα διαδικτυακά μηνύματα- μπορούν να υπάρχει και στα κλασικής μορφής ΜΜΕ.Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέας νομοθεσίας για το ίντερνετ και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο Διαδίκτυο, ο Θ.Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση κινείται στη λογική ενσωμάτωσης των σχετικών οδηγιών της ΕΕ, με αφορμή και αντίστοιχη συνθήκη του ΟΗΕ.


Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Αθανασάκης είπε ότι όσα γίνονται γνωστά τις τελευταίες μέρες δεν πρέπει να μας οδηγήσουν, σε καμία περίπτωση, «σε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των blogs και των bloggers».


Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα στη Βουλή σε σχέση με δηλώσεις του πρώτου που συνέδεε μηνύματα προσβλητικά για τον υπουργό σε ιστολόγιο με επερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αθανασάκης κάλεσε τον Γιώργο Αλογοσκούφη «να τα αφήσει αυτά» και «να δώσει ρητές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για όσα έχει ερωτηθεί και αρνείται να απαντήσει».

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι σε κάθε blog μπορούν να αναρτηθούν γεγονότα ή πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έχουν χρησιμοποιηθεί είτε για να τεθούν ερωτήματα είτε για να γίνει περαιτέρω ρεπορτάζ. «Αυτό δεν έχει καμμία σχέση με έκνομες ενέργειες, εκβιασμούς ή ότι άλλο και η προσπάθεια σύνδεσης αυτών των ανόμοιων πραγμάτων από τον κ. Αλογοσκούφη είναι απαράδεκτη και άθλια» κατέληξε.


Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι «μας προκαλεί γέλιο ένας ισχυρισμός, όταν όλοι πολύ καλά γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο blog είχε εξειδικευθεί στις επιθέσεις εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και στελεχών του Κινήματος» και είπε ότι το τραγικό της προσπάθειας της κυβέρνησης αφορά την «επιχείρηση συσχέτισης δύο τελείως ανόμοιων πραγμάτων».

«Ο Γ.Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση στο σύνολό της -γιατί τον ακολούθησε σήμερα και ο κ. Ρουσόπουλος- επιχείρησαν μια απαράδεκτη συσχέτιση του ΠΑΣΟΚ με το συγκεκριμένο blog» είπε ο κ. Ραγκούσης.

«Ουσιαστικά χθες ο κ. Αλογοσκούφης συκοφάντησε, με ένα τελείως ανυπόστατο και αστήρικτο τρόπο, τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αυτό δεν απέχει και πάρα πολύ από αυτό που γίνεται μέσα από αυτά τα blogs εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και στελεχών του Κινήματος. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτοί το κάνουν ανωνύμως, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης το έκανε και επωνύμως», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
πηγή: in.gr
 

Bill

New member

Ο Bill αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,892 μηνύματα.
Πρέπει να γίνουν άλλες ενέργειες πριν φτάσουμε στο ιντερνετ και στο κυνήγι των blogs.(βλέπε εφημερίδες).
Και δε νομίζω οτι οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην προστασία του πολίτη.Άλλοι είναι αυτοί που θίγονται άμεσα και δε θέλουν την κριτική.Βέβαια οι ακρέες μορφές κακόβουλης κριτικής είναι κατακριταίες, τα απαξιοτικά σχόλια το ίδιο και εκεί οφείλει να επέμβει ο διαχειρηστής του blog.
Τώρα αν στο τελος καταληξουμε σε κυνήγι μαγισσών,ελπίζω πως δε θα το δούμε.
 

Isiliel

New member

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 47 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.
Από το blog: https://elawyer.blogspot.com/

Τετάρτη, Φεβρουάριος 27, 2008

Υπέρ της ψευδωνυμίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όποιος μεταδίδει μια είδηση, δηλαδή ένα γεγονός που το παρουσιάζει ως συμβάν της αντικειμενικής πραγματικότητας που αφορά την κοινή γνώμη, διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό. Συνεπώς, θα πρέπει να το κάνει με αίσθημα ευθύνης, προκειμένου να μην προκαλέσει σύγχυση, πανικό, να μην διαδώσει ψεύδη, να μην καταστρέψει υπολήψεις, να μη θέσει σε κίνδυνο τις εξωτερικές σχέσεις και την ασφάλεια της χώρας κλπ.

Από την άλλη πλευρά, εφόσον τηρεί αυτούς τους βασικούς κανόνες, κανείς δεν μπορεί να τον θεωρήσει a priori ύποπτο, όσο κι αν διαχειρίζεται μια "πηγή κινδύνου" όπως λέμε στα νομικά. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά υποχρεούνται από το νόμο να δηλώνουν την ιδιοκτησία τους, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να αξιώσουν αποτελεσματικά δικαστική προστασία, αν θεωρήσουν ότι θίγονται από τα δημοσιεύματα, ακόμη και ανυπόγραφα.

Το να υποχρεώσεις όμως όσους συμμετέχουν στην Κοινωνία της Πληροφορίας, προκειμένου να διαδώσουν, να αντλήσουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες σε δημόσια προσβάσιμο χώρο, να το κάνουν αποκλειστικά και μόνο επωνύμως, θεωρώ ότι συνιστά έναν υπέρμετρο περιορισμό, ο οποίος δεν μπορεί να θεωρηθεί συμβατός με την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και το δικαίωμα του πληροφοριακού αυτοκαθορισμού.

Αν εγώ θέλω να αυτοαποκαλούμαι e-lawyer ή Ρίτα Χέηγουορθ στο διαδίκτυο, κανείς δεν μπορεί να μου επιβάλλει να υπογράφω με το όνομα που γράφει το δελτίο της αστυνομικής μου ταυτότητας, γιατί διαφορετικά μου περιορίζει υπέρμετρα την ελευθερία της έκφρασης, η οποία μου επιτρέπει λ.χ. να ντύνομαι όπως θέλω και να βγαίνω στα κανάλια με ψευδώνυμο, όπως άλλωστε ήδη κάνουν εδώ και χρόνια πολλοί γνωστοί άνθρωποι του θεάματος και των μέσων ενημέρωσης. Τα κείμενα που γράφουμε στα blogs δεν είναι δηλώσεις που απευθύνονται σε δημόσιες αρχές, όπως λ.χ. οι καταγγελίες που πρέπει να είναι ενυπόγραφες και να έχουν ακριβή στοιχεία!

Όπως το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών επιτρέπει στους συνδρομητές τηλεφώνου να ζητούν απόκρυψη του αριθμού τους και να μην μπαίνει το όνομά τους στους τηλεφωνικούς καταλόγους που διατίθενται δημόσια στο κοινό (και μάλιστα βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας - Οδηγία 2002/58 ), έτσι δεν μπορεί κανείς να με υποχρεώσει να βάλω το ονοματεπώνυμό μου στο ιστολόγιό μου.

ΑΝ παρανομήσω, ας διασφαλιστεί με κάποιο τρόπο ότι ο θιγόμενος μπορεί να ζητήσει αποτελεσματικά την δικαστική του προστασία - εδώ ανοίγει το μεγάλο ερώτημα αν θέλουμε η συκοφαντική δυσφήμηση να επιτρέπει ή όχι την άρση του απορρήτου. Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, γιατί μαζί με την συκοφαντική, υπάρχει και η απλή δυσφήμηση (που μπορεί επίσης να καταστρέψει υπολήψεις, λέγοντας όμως αλήθειες!) αλλά και η κοινή εξύβριση. Άρση απορρήτου και για απλή εξύβριση; Το Σύνταγμα λέει μόνο για τα ιδιαιτέρως σοβαρά εγκλήματα. Αυτά τα όρια πρέπει να αναζητήσουμε και να τα εξηγήσουμε στον νομοθέτη.

Αλλά όχι a priori όλοι ύποπτοι.

Αυτή η θέση υποστηρίζω ότι βασίζεται απολύτως στα άρθρα 5, 5Α,9, 9Α, 14 και 19 του Συντάγματος.

Η νομοθετική επιβολή γνωστοποίησης ταυτότητας του ιδιοκτήτη μέσου ενημέρωσης που προβλέπεται από το Ν.1178/1981 εφόσον επεκταθεί και στα ιστολόγια, υποστηρίζω ότι θίγει όλα τα παραπάνω συνταγματικά άρθρα και καταργεί στην πράξη το τεκμήριο της αθωότητας των bloggers.
 

iJohnnyCash

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 17,180 μηνύματα.
Και εγώ συμφωνώ ότι όλες οι ενέργειες κατά την ανωνυμία στο διαδίκτυο δεν αποσκοπούν στην προστασία του πολίτη αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου. Αλλά ακόμη και αν αποσκοπεί στην προστασία του πολίτη, είναι μια λάθος κίνηση

Εξάλλου δεν υπάρχει ακριβώς ανωνυμία, αν κάποιος παραβιάσει κάποιον νόμο στο διαδίκτυο είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί, αν δεν είναι τότε είτε δεν είναι σοβαρό το "έγκλημα" είτε οι θεσμοί χρειάζονται ανανέωση. Σαφώς και κάποιοι εκμεταλλεύονται την ανωνυμία να γράφουν υπερβολική λασπολογία αλλά αυτό είναι ένα θέμα παιδείας αλλά και της διαχείρισης της ιστοσελίδας. Γιατί το νομοσχέδιο δεν στοχεύει σε αυτά τα ζήτημα και προτιμά μια πιο εύκολη λύση; Η άρνηση ή απαγόρευση του web 2.0 δεν είναι καθόλου καλή ιδέα :)
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top