Περί ισλαμικού φονταμενταλισμού

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,315 μηνύματα.
Πριν μερικες ημερες ο τραμπ μεσα στην "τεραστια και απαραμιλλη σοφια" του (πραγματικο quote του ιδιου του τραμπ...) απεσυρε τους περιπου 2000 αμερικανους στρατιωτες που βρισκοταν σταθμευμενοι στα συνορα συριας τουρκιας ως συμβουλοι και παροχοι υλικοτεχνικης υποστηριξης στους κουρδους πεσμαγκρα που πολεμουν το ισλαμικο κρατος.

Ο λογος που το εκανε αυτο ειναι αγνωστος παντως η ανακοινωση ηρθε μετα απο τηλεφωνημα που ειχε με τον ερντογαν. Συμφωνα με καποιες αναφορες οι τουρκοι ξεκινησαν ηδη επιθεσεις στους κουρδους που τους θεωρουν τρομοκρατικες οργανωσεις. Βεβαια η κατασταση ειναι ενα μπερδεμα γιατι το αμερικανικο κογκρεσο διαφωνει με τον τραμπ (ακομα και οι ρεπουμπλικανοι) και ειναι αγνωστο ακομα αν οι τουρκοι οντως ξεκινησαν επιθεσεις - προσωπικοι μου γνωστοι απο το συριακο κουρδισταν εχουν αναφερει οτι βρισκονται σε ενα ελαφρυ πανικο αλλα ακομα δεν εχουν ακουσει (μεταφορικα και κυριολεκτικα) κατι απτο.

Οι αμερικανοι συμμαχησαν με τους κουρδους για να αποφυγουν να κατεβασουν στρατο στο μαδομουνι που λεγεται συρια. Μετα απο 4 χρονια επιτυχιες των κουρδων οι αμερικανοι τους δινουν στεγνα στους τουρκους. Η κατασταση θυμιζει ελαφρως μουτζαχεντιν και ολοι ξερουμε πως κατεληξε αυτο και για τους ντοπιους και για τους αμερικανους και για το κοσμο ολο.

Το ερωτημα μου τωρα ειναι το εξις, αν καποια στιγμη οι κουρδοι αρχισουν και δρουν αντιαμερικανικα με το μονο τροπο που μπορουν (ασσυμετρος πολεμος/τρομοκρατια) θα φταιει αληθεια το ισλαμ και η κακη θρησκεια τους? Το χρωμα του δερματος τους? Το γεγονος οτι ειναι μεσανατολιτες, η οτι απλα τους υποσχεθηκαν ασφαλεια με ανταλαγμα το αιμα τους και τωρα που ειναι μπλεγμενοι απο τη μια με το ισλαμικο κρατος τους αφηνουν ξεκρεμαστους?

Αν εμεις βρισκομασταν στην αντιστοιχη κατασταση και εστω οτι ο αμερικανοι μας εδιναν βοηθεια και βεβαιωσεις ασφαλειας απο τους τουρκους για να πολεμισουμε θεωρητικα ας πουμε την αλβανια που εχει γεμησει πουτανες και πρεζα την αμερικη και μετα απο 4 χρονια μετα απο ενα τηλεφωνημα μας αφηναν στεγνους να βομβαρδιζουν οι τουρκοι ολα τα νησια του αιγαιου πως θα αντιδρουσαμε?
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Το ερωτημα μου τωρα ειναι το εξις, αν καποια στιγμη οι κουρδοι αρχισουν και δρουν αντιαμερικανικα με το μονο τροπο που μπορουν (ασσυμετρος πολεμος/τρομοκρατια) θα φταιει αληθεια το ισλαμ και η κακη θρησκεια τους? Το χρωμα του δερματος τους? Το γεγονος οτι ειναι μεσανατολιτες, η οτι απλα τους υποσχεθηκαν ασφαλεια με ανταλαγμα το αιμα τους και τωρα που ειναι μπλεγμενοι απο τη μια με το ισλαμικο κρατος τους αφηνουν ξεκρεμαστους?

Αν εμεις βρισκομασταν στην αντιστοιχη κατασταση και εστω οτι ο αμερικανοι μας εδιναν βοηθεια και βεβαιωσεις ασφαλειας απο τους τουρκους για να πολεμισουμε θεωρητικα ας πουμε την αλβανια που εχει γεμησει πουτανες και πρεζα την αμερικη και μετα απο 4 χρονια μετα απο ενα τηλεφωνημα μας αφηναν στεγνους να βομβαρδιζουν οι τουρκοι ολα τα νησια του αιγαιου πως θα αντιδρουσαμε?


Νομίζω ότι απαντάς ο ίδιος στην ερώτησή σου, και δεν έχεις κι άδικο. Προφανώς και όλα αυτά περί "κακής θρησκείας, χρώματος και νοοτροπίας" αποτελούν τσουβάλιασμα που οφείλεται σε ξενοφοβία. Βέβαια αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς τόσο διαφορετικούς και ξένους μεταξύ τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται.

Εάν εμείς βρισκόμασταν στην αντίστοιχη κατάσταση, ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσαμε. Θέλω να πιστεύω ότι μια κοινή, σημαντική απειλή θα άμβλυνε την κοινωνικο-πολιτική πόλωση που μας χαρακτηρίζει, αλλιώς... θα ξεκινούσε η κλασική κόντρα μεταξύ "φασιστών" - "ανθελλήνων" και μετά το χάος.

Εγώ εκείνο που δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γνωρίζω κιόλας, είναι το συμφέρον του Trump για να πάρει μια τέτοια απόφαση. Ειδικά από τη στιγμή που οι ίδιοι οι υποστηρικτές του διαφωνούν, τι παιχνίδι μπορεί να κρύβεται από πίσω?! (conspiracy alert :P )
 

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,315 μηνύματα.
Εγώ εκείνο που δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γνωρίζω κιόλας, είναι το συμφέρον του Trump για να πάρει μια τέτοια απόφαση. Ειδικά από τη στιγμή που οι ίδιοι οι υποστηρικτές του διαφωνούν, τι παιχνίδι μπορεί να κρύβεται από πίσω?! (conspiracy alert )

Συνεντευξη τραμπ το 2005:


“I have a little conflict of interest ’cause I have a major, major building in Istanbul,” Trump boasted in response. “It’s a tremendously successful job. It’s called Trump Towers — two towers, instead of one, not the usual one; it’s two"
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Καθώς δεν έχω παρακολουθήσει σχεδόν καθόλου τον Τραμπ δε πρόκειται να κάνω εικασίες για τα κίνητρα του. Νομίζω πως τουλάχιστο του αξίζει το benefit of the doubt, εξαλλου αυτός είναι ο πρόεδρος και εμείς γράφουμε στο e-steki


Για τι θα κάναμε εμείς στο υποθετικό σενάριο με την Αλβανία, μάλλον θα κάναμε την rational επιλογή για τα δεδομένα μας, δηλαδή ότι κάνουν και οι Κουρδοι.
 

believer

Νεοφερμένος

Ο believer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 25 μηνύματα.
Η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη στη Συρία.
Ο ISIS είναι μια εταιρεία πετρελαίου στην ουσία, της οποίας η αποστολή ήταν να πουλάει το πετρέλαιο στην μαύρη αγορά, ώστε να ρίξει τις τιμές του πετρελαίου, και προκειμένου να χτυπήσει την οικονομία της Ρωσίας.
Είναι δημιούργημα του Ομπάμα και των Κλίντον, σε συνεργασία με τον Ερντογάν, τη Μέρκελ και τον Ολάντ.
Μάλιστα λέγεται (σύμφωνα με conspiracy theories που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω) ότι τα λεφτά που δίνονταν από την Ευρώπη κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης, τα έδινε η Ευρώπη σε εμάς, ώστε να κάνει ξέπλυμα τις πωλήσεις όπλων στο ISIS.
Χρονικά αν το δεις, τόσο η αραβική άνοιξη όσο και η ελληνική κρίση συνέπεσαν. Και τα μνημόνια τελείωσαν πάνω κάτω όταν ο ISIS διαλύθηκε.
Ο Πούτιν είχε δηλώσει πως η εκλογή Τραμπ έσωσε την ανθρωπότητα από έναν παγκόσμιο πόλεμο, καθώς ο Πούτιν ήταν εξ αρχής ο υποστηρικτής του Άσαντ, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, και είχε προστατεύσει τον Άσαντ, με βέτο που έθεσε στον ΟΗΕ, από τον εναέριο βομβαρδισμό της Συρίας.
Και πράγματι σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο: Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν έβγαινε η Χίλαρυ, η οποία ήταν εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του ISIS.

Για την Τουρκία τώρα: Κατ' αρχάς η Τουρκία δεν είναι έθνος. Είναι ένα συνοθύλευμα φυλών, που έγινε κράτος το 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή, με τεράστια ευθύνη για αυτό του Ελ. Βενιζέλου, κυρίως, και του Λαϊκού Κόμματος. Πολλοί μάλιστα εξ' αυτών, ειδικά όσοι ζουν στα παράλια είναι απόγονοι ελλήνων ή/και κρυπτοχριστιανοί, καθώς η συνθήκη της Λωζάνης βασιζόταν σε θρησκευτικά κριτήρια και μόνο. Αν δηλαδή ήσουν έλληνας και αλλαξοπιστούσες (έστω και τυπικά), μπορούσες να παραμείνεις στην Μ. Ασία

Τόσες δεκαετίες, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία αντιμετώπιζαν πολύ ευνοϊκά την Τουρκία (υπήρχε και το 7 προς 10 στους εξοπλισμούς, για όσους το θυμούνται). Τώρα όμως φτάσαμε σε μια κατάσταση που μπορεί να παρομοιάζεται ως: 'Ταϊζω τον κροκόδειλο μέχρι να φάει και εμένα'

Υπάρχει σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας, εδώ και κάποια χρόνια, ένα μέρος εξ αυτού αποτελεί και η δημιουργία του ανεξάρτητου Κουρδιστάν.
Οι Αμερικανοί, το κατεστημένο των ΗΠΑ δηλαδή, και όχι απαραίτητα ο Τραμπ θέλουν να ρίξουν τον Ερντογάν και να φέρουν στην εξουσία τους Ρεπουμπλικάνους-Κεμαλικούς, οι οποίοι παραδοσιακά ακολουθούν φιλο-αμερικάνικη πολιτική.
Και αυτό διότι θέλουν την Τουρκία στο πλευρό τους, στον σχεδιαζόμενο παγκόσμιο πόλεμο εναντίον του Ιράν, για λογαριασμό του Ισραήλ, στο οποίο ο Τραμπ είναι πολύ φιλικά προσκείμενος (φήμες λένε ότι κάνει ό,τι του λέει ο εβραίος γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ). Το Ιράν περιλαμβάνεται στο χάρτη του μεγάλου Ισραήλ, γι' αυτό και θέλουν να το κατακτήσουν.
Θυμόμαστε άλλωστε το καλοκαίρι ότι ο Τραμπ έκανε πίσω μόλις 15' πριν την γενικευμένη σύρραξη, όταν ετοιμάζονταν αντίποινα για το αμερικάνικο drone που έριξε το Ιράν.

Ανεξήγητα όμως, παρά το ότι η Τουρκία στα θέματα των εξορύξεων εντός της ΑΟΖ του ψευδοκράτους ενήργησε παράνομα, και παρά το ότι πήρε τους S-400 από τη Ρωσία, ενάντια στους κανονισμούς του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ δεν επέβαλλε κυρώσεις στον Ερντογάν, παρά το ότι το αμερικανικό κατεστημένο τον πίεζε για κάτι τέτοιο...
Και τώρα, πάλι ανεξήγητα, εγκαταλείπει τους Κούρδους, τους οποίους οι ίδιοι οι αμερικάνοι είχαν χρηματοδοτήσει για την δημιουργία του Κουρδιστάν...

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πλέον και η Ελλάδα ως ο σημαντικότερος ενεργειακός παίχτης στη Μεσόγειο, με αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ξεπερνούν τα 20 τρις σε Κρήτη, Αιγαίο, Πελοπόννησο, Ιόνιο. Πράγμα που ήταν γνωστό ήδη από την περίοδο Α' ΠΠ τουλάχιστον. Και ναι, όποιος θέλει να συνδέσει το τι μας συνέβη το 1922 με τα πετρέλαια στο Αιγαίο έχει απόλυτο δίκιο να το κάνει...
Ο Πάιατ μάλιστα δήλωσε πρόσφατα πως είμαστε εξίσου σημαντικοί ενεργειακά με τον Περσικό Κόλπο.
Οι πολιτικοί μας Τσίπρας και Κούλης, ως ξενόδουλοι που είναι, έχουν κάνει τραγικά λάθη στον χειρισμό της κατάστασης (με σημαντικότερο την μη οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο).
Η Τουρκία, όλοι βλέπουμε ότι προσπαθεί ενάντια στους κανόνες του διεθνούς δικαίου να πάρει μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες τόσο σε Αιγαίο, όσο και σε Κύπρο, αλλά ακόμη και στην Κρήτη, όπου οι ισλαμιστές της Λιβύης απειλούν με εμφύλιο (στην Κρήτη έχουμε ήδη οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη, και υπάρχει ήδη συμφωνία με Exxon Mobil και Total, σε ποσοστά 40-40-20 για το ελληνικό δημόσιο).

Όπως είχε πει και ο καθηγητής Λυγερός, όταν η Ελλάδα καταφέρει να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της αποθέματα, οι γενιές των 300 και 500 € θα είναι παρελθόν.

Ίσως ό,τι έγινε στη Συρία να μας ευνοεί, με την έννοια ότι η Τουρκία θα ρίξει το βάρος της στις πολεμικές επιχειρήσεις εκεί, δυστυχώς όμως εμείς οι πολιτικοί μας είναι τόσο ραγιάδες που ούτε τώρα πρόκειται να πάρουν κάποια πρωτοβουλία, αν δεν τους το επιτρέψουν οι Αμερικάνοι.
Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ πριν δυο ημέρες, αυτό το σκοπό είχε νομίζω. Ήρθε να δώσει εδώ διαταγές, για το τι θα κάνουμε εμείς, με τα πετρέλαια του Αιγαίου...

Επίσης, η Τουρκία αν μπορούσε να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα θα τον είχε κάνει. Δεν θα αφήσει έτσι εύκολα τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, όπου ζητάει το 50-50, όπως έχω καταλάβει, αλλά όσο εμείς δεν κάνουμε κίνηση για εξόρυξη δεν κάνει και εκείνη. Αν κρίνουμε από ό,τι έγινε στην Κύπρο (όπου δεν είχαμε στρατεύματα) το '74, αλλά και στα Ίμια το '96, συνήθως όταν έρχεται σε αντιπαράθεση με εμάς επιδιώκει να χτυπάει πέναλντι σε άδεια εστία, επομένως νομίζω εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς πόσο διεκδικητικοί θα είμαστε σε ό,τι μας ανήκει ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο...

Ό,τι γίνεται με το μεταναστευτικό είναι μέρος ενός ασσύμετρου πολέμου από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να παραδοθεί η Ελλάδα εκ των έσω, καθώς ακούγονται διάφορα με αφορμή το άσυλο και την όλη κατάσταση στα Εξάρχεια, ότι οι αντιεξουσιαστές θα στρατολογήσουν και τζιχαντιστές που σίγουρα έχουν μπει εδώ, με σκοπό να κάψουν την Αθήνα και να προκαλέσουν εμφύλιο...
 

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,315 μηνύματα.
Προς στιγμην ηλπιζα οτι ειτε δεν θα απαντησει κανενας στο θρεντ ειτε θα γινει καποιος σχετικα λογικος διαλογος. Οταν λεω λογικος εννοω βασισμενος στη λογικη και σε επικων διαστασεων ανοησιες οπως του believer.

Για να ειμαι ειληκρινης δεν ξερω γιατι περιμενα κατι τετοιο. Για την ελλαδα μιλαμε.

Μπορει καποιος να σβησει η τουλαχιστον μετακινησει αυτο το καθυστερημενο μανιφεστο ασυναρτησιων που εγραψε ο believer?

Για τι θα κάναμε εμείς στο υποθετικό σενάριο με την Αλβανία, μάλλον θα κάναμε την rational επιλογή για τα δεδομένα μας, δηλαδή ότι κάνουν και οι Κουρδοι.

Δεν ξερεις τι θα κανουν οι κουρδοι, κανενας δεν ξερει γιατι δεν εχει περασει αρκετος καιρος ακομα. Αλλα δεδομενου οτι σχεδον το ιδιο εκαναν στο αφγανισταν το 80 οι αμερικανοι και κατεληξαν να το κανουν ακομα πιο ακραιο απο οτι ξεκινησε νομιζω μπορουμε να φανταστουμε.


Το ερωτημα μου ηταν μισο ρητορικο. Και ξαναρωταω εσυ προσωπικα αν καποιος σε υποστηριζε και μετα σε εδινε στεγνα στον χειροτερο αντιπαλο σου τι θα εκανες?


Νομίζω πως τουλάχιστο του αξίζει το benefit of the doubt, εξαλλου αυτός είναι ο πρόεδρος και εμείς γράφουμε στο e-steki


Οι τουρκοι ξεκινησαν εισβολη στα κουρδικα εδαφη της συριας.

https://www.cbsnews.com/news/turkey...nnounces-military-operation-today-2019-10-09/

Να τονισω εδω οτι οι κουρδοι εχουν χυσει αιμα για το ισλαμικο κρατος, πολυ, ειναι φιλοδυτικοι και οι λιγοτερο καρφροι της μεσης ανατολης.

Ποιο ειναι το doubt? Εννοω τι σκατα καλο μπορει να βγει απο αυτο? Και περα απο αυτο εσενα σου φαινεται οκ να δινεις ενα ολοκληρο λαο cannon foder στον ερντογαν?

Σε καθε περιπτωση το ποιντ του θρεντ ηταν κατα ποσο τελικα φταιει το ισλαμ για την επιθετικοτητα των λαων της μεσης ανατολης η απλα ο τροπος που τους συμπεριφερομαστε? Ξαναρωταω, η ελλαδα αν δεχοταν τετοιου ειδους προδοσια τι θα εκανε? Θα καθομασταν στα αυγα μας να κανει εισβολη η τουρκια? Θα εξακολουθουσαμε να ειμαστε φιλο αμερικανοι?

Ρεαλιστικα η χρυση αυγη ας πουμε δεν θα εκαιγε την αμερικανικη πρεσβεια?
 

believer

Νεοφερμένος

Ο believer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 25 μηνύματα.
Μανιφέστο υφίσταται όταν παρουσιάζεις μια άποψη, δεν υφίσταται όταν παρουσιάζεις γεγονότα.
Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, αν τα γεγονότα σε ενοχλούν, αντί να πετάς την μπάλα στην εξέδρα, καλύτερα θα ήταν να αρχίσεις να το ψάχνεις λίγο περισσότερο και να δεις αν έγιναν έτσι ή όχι.

Και τρίτον, η ασχετοσύνη σου φαίνεται από το γεγονός και μόνο που ανέφερες ότι η ΧΑ θα έβαζε βόμβα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Ποιος θα έβαζε; Αφού όλα τα κόμματα ελέγχονται από Αμερικανούς και Γερμανούς, και τις ξένες πρεσβείες γενικότερα...
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Δεν ξερεις τι θα κανουν οι κουρδοι, κανενας δεν ξερει γιατι δεν εχει περασει αρκετος καιρος ακομα. Αλλα δεδομενου οτι σχεδον το ιδιο εκαναν στο αφγανισταν το 80 οι αμερικανοι και κατεληξαν να το κανουν ακομα πιο ακραιο απο οτι ξεκινησε νομιζω μπορουμε να φανταστουμε.


Το ερωτημα μου ηταν μισο ρητορικο. Και ξαναρωταω εσυ προσωπικα αν καποιος σε υποστηριζε και μετα σε εδινε στεγνα στον χειροτερο αντιπαλο σου τι θα εκανες?

Σου απάντησα, το προφανές. Θα τον θεωρούσα κι αυτόν πλέον ως τον χειρότερό μου αντίπαλο και θα δρούσα αναλόγως.





Οι τουρκοι ξεκινησαν εισβολη στα κουρδικα εδαφη της συριας.

https://www.cbsnews.com/news/turkey...nnounces-military-operation-today-2019-10-09/

Να τονισω εδω οτι οι κουρδοι εχουν χυσει αιμα για το ισλαμικο κρατος, πολυ, ειναι φιλοδυτικοι και οι λιγοτερο καρφροι της μεσης ανατολης.

Ποιο ειναι το doubt? Εννοω τι σκατα καλο μπορει να βγει απο αυτο? Και περα απο αυτο εσενα σου φαινεται οκ να δινεις ενα ολοκληρο λαο cannon foder στον ερντογαν?

Σε καθε περιπτωση το ποιντ του θρεντ ηταν κατα ποσο τελικα φταιει το ισλαμ για την επιθετικοτητα των λαων της μεσης ανατολης η απλα ο τροπος που τους συμπεριφερομαστε? Ξαναρωταω, η ελλαδα αν δεχοταν τετοιου ειδους προδοσια τι θα εκανε? Θα καθομασταν στα αυγα μας να κανει εισβολη η τουρκια? Θα εξακολουθουσαμε να ειμαστε φιλο αμερικανοι?

Ρεαλιστικα η χρυση αυγη ας πουμε δεν θα εκαιγε την αμερικανικη πρεσβεια?


Δεν ξέρω τι σκατά καλό μπορεί να βγει από αυτό, καθώς δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να κρίνω, οπότε ότι και να πως θα είναι απλά καφενείο. Απλά διαβάζοντας ιστορία ξέρω πως αυτά τα θέματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα απ'ότι φαίνονται εξ αρχής με πολλές και διαφορετικές ατζέντες, γι αυτό και μιλάω για benefit of the doubt.



Εσύ γιατί πιστεύεις πως έκανε ότι έκανε το Τράμπ?

Προσωπικά όχι, δεν μου φαίνεται οκ να δίνεις έναν λαό για λίπασμα αλλά δεν ξέρω κιόλας κάτω από ποιες συνθήκες πάρθηκε η απόφαση και ποιο είναι το trade off. Ήταν οι ατομικές το 45 σωστή κίνηση? Who knows. Υπάρχει τεράστιο debate τόσα χρόνια μετά.

Όσον αφορά το κύριο ερώτημα σου, πιστεύω πως είναι μια μίξη πολλών παραγόντων, κακό αίμα αιώνων, επιθετική συμπεριφορά δύσης, πολιτικοοικονομικές συνθήκες της περιοχής, χαμηλό μέσο IQ και φυσικά και το ισλάμ, καθώς δεν μιλάμε και για θρησκεία που κηρύττει διαλογισμό και ζεν.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,491 μηνύματα.
Για την Τουρκία τώρα: Κατ' αρχάς η Τουρκία δεν είναι έθνος. Είναι ένα συνοθύλευμα φυλών, που έγινε κράτος το 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή, με τεράστια ευθύνη για αυτό του Ελ. Βενιζέλου, κυρίως, και του Λαϊκού Κόμματος. Πολλοί μάλιστα εξ' αυτών, ειδικά όσοι ζουν στα παράλια είναι απόγονοι ελλήνων ή/και κρυπτοχριστιανοί, καθώς η συνθήκη της Λωζάνης βασιζόταν σε θρησκευτικά κριτήρια και μόνο. Αν δηλαδή ήσουν έλληνας και αλλαξοπιστούσες (έστω και τυπικά), μπορούσες να παραμείνεις στην Μ. Ασία

Μπερδευεσαι. Οι σημερινοί Τούρκοι ειναι απόγονοι μογγολικών ασιατικών φύλων που ήρθαν στάδιακα ολο πιο δυτικα που τελικά εγκαταστάθηκαν στην μ.Ανατολη και Μικρα Ασία.

Προφανως, των Τούρκων προϋπήρχαν και συζουσαν στην Μ.Ασια πολλοι λαοί ( πρώτα ινδοευρωπαιοι μη Έλληνες Χετταίοι , λυδοι, Αρμένιοι, Έλληνες, Γαλάτες , ακομα και Σλάβοι κατά των μεσαίωνα και πολλοι άλλοι).


Κατά την ίδρυση το τουρκικού έθνους-κράτους την δεκαετία του 20, προφανως συμπεριλήφθηκαν κάποιου από τους παραπάνω λαούς, που αποτελούν σήμερα το τουρκικό εθνος( με τα γνωστά χαρακτηριστικά).


Για την μικρασιατική καταστροφή ευθύνεται κυρίως η πατριωτική-φίλοΒασιλική παραταξη , που ήθελε και έφερε τελικά πισω στον θρόνο τον εχθρό των συμμάχων της Ελλάδας, με την γνωστή κατάληξη.
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Όσον αφορά το κύριο ερώτημα σου, πιστεύω πως είναι μια μίξη πολλών παραγόντων, κακό αίμα αιώνων, επιθετική συμπεριφορά δύσης, πολιτικοοικονομικές συνθήκες της περιοχής, χαμηλό μέσο IQ και φυσικά και το ισλάμ, καθώς δεν μιλάμε και για θρησκεία που κηρύττει διαλογισμό και ζεν.
Οι απόγονοι των ίδιων ατόμων που παρήγαγαν τους μεγάλους άραβες επιστήμονες και φιλοσόφους είναι, το πρόβλημα είναι το Ισλαμ. Όπου ακουμπάει, καταστρέφει, μεταξύ μας πόσο καλύτερα θα 'ταν τα πράγματα σήμερα αν οι δυτικοί επιτύγχαναν να τους επιβάλλουν καθολικισμό; λολ
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Σε καθε περιπτωση το ποιντ του θρεντ ηταν κατα ποσο τελικα φταιει το ισλαμ για την επιθετικοτητα των λαων της μεσης ανατολης η απλα ο τροπος που τους συμπεριφερομαστε? Ξαναρωταω, η ελλαδα αν δεχοταν τετοιου ειδους προδοσια τι θα εκανε? Θα καθομασταν στα αυγα μας να κανει εισβολη η τουρκια? Θα εξακολουθουσαμε να ειμαστε φιλο αμερικανοι?

Ρεαλιστικα η χρυση αυγη ας πουμε δεν θα εκαιγε την αμερικανικη πρεσβεια?

Αρχικά το σχόλιο του believer δεν προσβάλλει κανέναν για να σβηστεί. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε λογοκρισία.

Στο θέμα μας. Το ισλάμ, αν δεν κάτσουμε να διαβάσουμε το κοράνι, δε θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς λέει και κατά πόσο ευθύνεται για την επιθετικότητα των λαών της Μ. ανατολής. Εγώ πιστεύω ότι, αν μη τι άλλο, με τη δογματική πίστη στη θρησκεία τους επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εθνική ομοιογένεια και ενότητα σε σχέση με τις δυτικές χώρες. Από την άλλη, αποδυναμώνεται η κριτική σκέψη και η ελεύθερη βούληση. Τέτοιοι άνθρωποι ελέγχονται πιο εύκολα και αν τους ζητηθεί να αντιδράσουν βίαια, θα αντιδράσουν.

Αυτό δε σημαίνει ότι είναι εκ φύσεως επιθετικοί και επικίνδυνοι, ή ότι έρχονται στις χώρες μας με σκοπό να μας εξοντώσουν. Άλλη όρεξη δεν είχαν να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους και τους φίλους τους. Εδώ βέβαια αναφέρομαι γενικά στην ισλαμοφοβια και όχι απαραίτητα με αφορμή τα τεκταινόμενα.

Η χρυσή αυγή είναι μειοψηφία στην Ελλάδα, οπότε δεν αποτελεί άμεσα συγκρίσιμο παράδειγμα. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι πολιτικοί πλην των εθνικιστών θα αντιδρούσαν με την καθιερωμένη τους δουλοπρεπεια, ο λαός θα εξεγειρετο στο πλευρό της ακροδεξιάς, και όσοι κατέχουν τον πλούτο της Ελλάδας θα έβρισκαν κατευθείαν καταφύγιο στο εξωτερικό.
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Στο θέμα μας. Το ισλάμ, αν δεν κάτσουμε να διαβάσουμε το κοράνι, δε θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς λέει και κατά πόσο ευθύνεται για την επιθετικότητα των λαών της Μ. ανατολής.


:P Το κοράνι, πέραν του ότι κατά 99% έχει οδηγίες του τάξειν αν σου αντιμηλήσει η γυναίκα σου δέστη και μαστίγωστη, στην πράξη εφαρμόζεται και έτσι. Δεν είναι σαν τη Βίβλο και την Καινή Διαθήκη που ιστορικά βελτίωναν σταδιακά τις δυτικές κ ανατολικές κοινωνίες, το Ισλάμ έκανε το αντίθετο, ακόμα και τώρα δεν υπάρχει στατιστικό σε σχεδόν καμιά χώρα που να δείχνει πρόοδο για το Ισλάμ ή έστω κάποιο ελπιδοφόρο στοιχείο, με μόνη εξαίρεση ελάχιστες χώρες σαν το Λίβανο και την τωρινή νεολαία που η αλήθεια είναι κάτι έχει αρχίσει να κάνει. Σημείωση ότι λέμε για νεολαία, 25 και κάτω, μιλάμε για την εποχή από το τέλος του χρυσού αιώνα το ισλάμ μέχρι σήμερα!

Είτε είναι στη χώρα τους, είτε στη Δύση, οι μουσουλμάνοι θέλουν απεγνωσμένα να εφαρμώσουν Σαρία και να κάνουν το Ισλάμ τη μοναδική θρησκεία(αν θες παράδειγμα ψάξε το κόμμα "islam" στο βέλγιο), συνεχίζοντας να είναι κατά της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας του λόγου, δλδ κατά της δύσης και προφανώς συνεχίζοντας να βαράν τις γυναίκες τους και όχι μόνο. Η σουηδία είχε συνολική αύξηση στα εγκλήματα κατά 10χ; Δεν θυμάμαι. Θυμάμαι πάντως ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα εκτοξεύτηκαν κατά 2000%+ και πολλές φορές παιδεραστές τη βγάζανε με community service. Απ' το 2015, άρχισε να κρύβει την εθνότητα και την καταγωγή των δραστών, γιατί άραγε; Σοβαρά τώρα Ισλαμοφοβία το λες αυτό; ΠΟυ είναι και, αν μη τι άλλο, όρος της ακροαριστερά ςπου σκοπεύει καθαρά στην καταπάτηση κάθε νηφάλιας αντιμετώπισης του ζητήματος.

Το ερωτημα μου τωρα ειναι το εξις, αν καποια στιγμη οι κουρδοι αρχισουν και δρουν αντιαμερικανικα με το μονο τροπο που μπορουν (ασσυμετρος πολεμος/τρομοκρατια) θα φταιει αληθεια το ισλαμ και η κακη θρησκεια τους? Το χρωμα του δερματος τους? Το γεγονος οτι ειναι μεσανατολιτες, η οτι απλα τους υποσχεθηκαν ασφαλεια με ανταλαγμα το αιμα τους και τωρα που ειναι μπλεγμενοι απο τη μια με το ισλαμικο κρατος τους αφηνουν ξεκρεμαστους?
Πιθανότατα θα φταίει και το Ισλάμ, αλλά το ζουμί του ζητήματος που δεν ανέφερες είναι πως αυτά τα ξεφτιλίκια δεν θα είχαν γίνει καν αν ο Ομπάμα δεν αποτύγχανε τόσο φρικτά σε όλο το συριακό και ισλαμιστικό ζήτημα. Δεν γνωρίζω καλά την κατάσταση τώρα για να εκφέρω γνώμη, αλλά βάζω στοίχημα πως παίζουν κ άλλα πράγματα από πίσω.
 

believer

Νεοφερμένος

Ο believer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 25 μηνύματα.
Μπερδευεσαι. Οι σημερινοί Τούρκοι ειναι απόγονοι μογγολικών ασιατικών φύλων που ήρθαν στάδιακα ολο πιο δυτικα που τελικά εγκαταστάθηκαν στην μ.Ανατολη και Μικρα Ασία.

Προφανως, των Τούρκων προϋπήρχαν και συζουσαν στην Μ.Ασια πολλοι λαοί ( πρώτα ινδοευρωπαιοι μη Έλληνες Χετταίοι , λυδοι, Αρμένιοι, Έλληνες, Γαλάτες , ακομα και Σλάβοι κατά των μεσαίωνα και πολλοι άλλοι).


Κατά την ίδρυση το τουρκικού έθνους-κράτους την δεκαετία του 20, προφανως συμπεριλήφθηκαν κάποιου από τους παραπάνω λαούς, που αποτελούν σήμερα το τουρκικό εθνος( με τα γνωστά χαρακτηριστικά).


Για την μικρασιατική καταστροφή ευθύνεται κυρίως η πατριωτική-φίλοΒασιλική παραταξη , που ήθελε και έφερε τελικά πισω στον θρόνο τον εχθρό των συμμάχων της Ελλάδας, με την γνωστή κατάληξη.


E ναι, ως προς το πρώτο σκέλος, είπα εγώ κάτι διαφορετικό; Υπάρχουν εξισλαμισμένοι έλληνες στην Τουρκία, εκ των οποίων κάποιοι είναι κρυπτοχριστιανοί, και δεν είναι λίγοι...

Για την Μ. Καταστροφή προφανώς και αναπαράγεις ό,τι λέει η ιστορία του σχολείου θεωρώ, μόνο που την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο Ελ. Βενιζέλος, αν θες μπορείς να σπλιτάρεις σε νέο thread να σου πω τι ακριβώς έγινε, χωρίς να σημαίνει ότι η εικόνα που έχω εγώ είναι πανάκεια, σίγουρα όμως με το να ξεπλένει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τον Ελ. Βενιζέλο συνεχώς, θα έχουμε και απογόνους του να μας κυβερνούν συνεχώς, όπως είναι και ο σημερινός πρωθυπουργός...


Προς τον αποπάνω με ψευδώνυμο epote: Επιχειρηματολογίας συνέχεια...Τιμητής των πάντων είσαι; Μπαίνει εδώ πέρα και γράφει όποιος θέλει, εφόσον δεν ξεπερνάει τα όρια (τα οποία ξεπέρασες εσύ) ναι ή όχι; Ρωτάω να ξέρω αν μπήκα στο σωστό φόρουμ...

Η χρυσή αυγή είναι μειοψηφία στην Ελλάδα, οπότε δεν αποτελεί άμεσα συγκρίσιμο παράδειγμα. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι πολιτικοί πλην των εθνικιστών θα αντιδρούσαν με την καθιερωμένη τους δουλοπρεπεια, ο λαός θα εξεγειρετο στο πλευρό της ακροδεξιάς, και όσοι κατέχουν τον πλούτο της Ελλάδας θα έβρισκαν κατευθείαν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Δούρειοι ίπποι είναι και οι εθνικιστές συνήθως, και υπάρχουν για να καπελώνουν την αντίδραση, όπως βέβαια ήταν και η Χρυσή Αυγή η οποία ήρθε στο προσκήνιο με συγκεκριμένη αποστολή. Για να δεις με βάση ποια λογική ενεργεί ένα κόμμα, θα πρέπει να ξέρεις ποιος το χρηματοδοτεί...Συνήθως τα κόμματα παρά την διαφαινόμενη αντιπαλότητά τους, στην πραγματικότητα συνεργάζονται, γιατί τα ελέγχουν οι ίδιοι άνθρωποι...

Δεν ξέρω, υπάρχει η δυνατότητα να ανεβάζουμε συνημμένα σε μορφή .pdf;
Ήθελα να επισυνάψω δύο βιβλία του Anthony Sutton ο οποίος γράφει για το πώς η wall street χρηματοδότησε και τον κομμουνισμό και τον φασισμό...
 
Τελευταία επεξεργασία:

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,491 μηνύματα.
E ναι, ως προς το πρώτο σκέλος, είπα εγώ κάτι διαφορετικό; Υπάρχουν εξισλαμισμένοι έλληνες στην Τουρκία, εκ των οποίων κάποιοι είναι κρυπτοχριστιανοί, και δεν είναι λίγοι...

Για την Μ. Καταστροφή προφανώς και αναπαράγεις ό,τι λέει η ιστορία του σχολείου θεωρώ, μόνο που την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο Ελ. Βενιζέλος, αν θες μπορείς να σπλιτάρεις σε νέο thread να σου πω τι ακριβώς έγινε, χωρίς να σημαίνει ότι η εικόνα που έχω εγώ είναι πανάκεια, σίγουρα όμως με το να ξεπλένει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τον Ελ. Βενιζέλο συνεχώς, θα έχουμε και απογόνους του να μας κυβερνούν συνεχώς, όπως είναι και ο σημερινός πρωθυπουργός...


Προς τον αποπάνω με ψευδώνυμο epote: Επιχειρηματολογίας συνέχεια...Τιμητής των πάντων είσαι; Μπαίνει εδώ πέρα και γράφει όποιος θέλει, εφόσον δεν ξεπερνάει τα όρια (τα οποία ξεπέρασες εσύ) ναι ή όχι; Ρωτάω να ξέρω αν μπήκα στο σωστό φόρουμ...

Δεν διαφώνησα σ αυτο, αλλά στο γεγονός ότι με λιγα λογια ότι οι Τούρκοι δεν ειναι «καθαροί» σαν λαός, σχεδόν κάθε σημερινός λαός αποτελείται από διαφορετικές φυλές ακομα και από διαφορετικές εθνότητες.


Αν δεις τα ποστ μου Κ σε αλλά θέματα( Μακεδονία, επανάσταση 21) , μονο αυτο δεν κανω , δλδ ν αναπαράγω εθνική προπαγανδα. Εν ολίγοις, το φταίξιμο του Βενιζέλου ήταν ότι προκήρυξε εκλογές σε μια περιοδο που αυτές μπορούσαν ν αποφευχθούν , ενώ τις έχασε κυρίως λόγω καλπονοθεία. Το μεγαλύτερο λαθος ήταν εξάλλου η μεταστροφή των δυτικών συμμάχων με την επαναφορά του βασιλιά , ο οποίος ανήκε σ γερμανική Βασιλική οικογένεια, ενώ οι σύμμαχοι Αγγλογαλλοι ήταν εχθροί της Γερμανίας στον Α ΠΠ.
 

believer

Νεοφερμένος

Ο believer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 25 μηνύματα.
Δεν διαφώνησα σ αυτο, αλλά στο γεγονός ότι με λιγα λογια ότι οι Τούρκοι δεν ειναι «καθαροί» σαν λαός, σχεδόν κάθε σημερινός λαός αποτελείται από διαφορετικές φυλές ακομα και από διαφορετικές εθνότητες.


Αν δεις τα ποστ μου Κ σε αλλά θέματα( Μακεδονία, επανάσταση 21) , μονο αυτο δεν κανω , δλδ ν αναπαράγω εθνική προπαγανδα. Εν ολίγοις, το φταίξιμο του Βενιζέλου ήταν ότι προκήρυξε εκλογές σε μια περιοδο που αυτές μπορούσαν ν αποφευχθούν , ενώ τις έχασε κυρίως λόγω καλπονοθεία. Το μεγαλύτερο λαθος ήταν εξάλλου η μεταστροφή των δυτικών συμμάχων με την επαναφορά του βασιλιά , ο οποίος ανήκε σ γερμανική Βασιλική οικογένεια, ενώ οι σύμμαχοι Αγγλογαλλοι ήταν εχθροί της Γερμανίας στον Α ΠΠ.


Sorry τώρα αν σπαμμάρω, για την Μ. Καταστροφή, αλλά προκειμένου να αναλύσω την άποψή μου στο paskmak...
Το λάθος του Βενιζέλου ήταν ότι έστειλε στρατό στη Σμύρνη και στα παράλια γενικότερα, όπου οι οθωμανοί είχαν διώξει τους νεότουρκους, διότι τους παρέσυραν στον Α'ΠΠ όπου, ως σύμμαχοι των Πρώσων (των Γερμανών δηλαδή), προσπάθησαν να εξαθλιώσουν και εξαφανίσουν τους έλληνες και τους αρμένιους, που ήταν και η αστική τάξη στα παράλια, με αποτέλεσμα τελικά και οι οθωμανοί να εξαθλιωθούν περισσότερο (αφού όπου εξαφανίζεις την αστική τάξη, εξαθλιώνεις και το σύνολο του πληθυσμού)...
Στη θέση των νεότουρκων είχαν ανέβει κόμματα φιλικά προσκείμενα στην Αντάντ, και πλέον οθωμανοί και έλληνες ήθελαν να ζήσουν ειρηνικά ώστε να επουλώσουν τις πληγές του πολέμου...
Ο Βενιζέλος αυτό που έκανε ήταν να μετατρέψει έναν διαφαινόμενο εμφύλιο μεταξύ σουλτανικών, κεμαλικών και λαϊκών στρωμάτων σε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα υπέρ των Τούρκων!

edit: Θα σε βοηθήσει το βιβλίο του Ψυρούκη: 'Η Μικρασιατική Καταστροφή' όπου εκεί θα δεις πώς τα μεγάλα τραστ του πετρελαίου επέβαλλαν τον πόλεμο στην Μικρά Ασία
 
Τελευταία επεξεργασία:

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,315 μηνύματα.
Σου απάντησα, το προφανές. Θα τον θεωρούσα κι αυτόν πλέον ως τον χειρότερό μου αντίπαλο και θα δρούσα αναλόγως.

Συνεπως θα εφταιγε η θρησκεια σου για το οτι εκανες μετα?

Δεν ξέρω τι σκατά καλό μπορεί να βγει από αυτό, καθώς δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να κρίνω

Κανεις δεν ξερει μακροπροθεσμα τι μπορει να βγει. Ειναι σαν να προσπαθεις να προβλεψεις το καιρο 5 χρονια μετα. Δεν γινεται. Ξερεις ομως τι θα γινει ΣΗΜΕΡΑ, ητοι νεκροι ανθρωποι, πονος και φυσικα δημιουργια ακραιων αποψεων.

Εσύ γιατί πιστεύεις πως έκανε ότι έκανε το Τράμπ?

Κατι του εταξε ο ερτογαν. Αγνωστο τι. Απο καλυτερες αντικειμενικες αξιες στα κτηρια του μεχρι αγορα αμερικανικων οπλων η ποιος να ξερει. Τι σημασια εχει?

Όσον αφορά το κύριο ερώτημα σου, πιστεύω πως είναι μια μίξη πολλών παραγόντων

Στη συγκεκριμενη περιπτωση, ειναι μειξη πολλων παραγοντων? Εξου και ξαναρωταω, αν η ελλαδα ηταν στην ιδια θεση, θα θεωρουσες ακραιοτητα το να βαλεις βομβα στην αμερικανικη πρεσβια? Σκεψου κατασταση, να σου εχουν υποσχεθει βοηθεια, να σε κρεμανε και να μπαινουν οι τουρκοι στον εβρο την επομενη μερα. Γιατι για αυτο μιλαμε.
Η χρυσή αυγή είναι μειοψηφία στην Ελλάδα, οπότε δεν αποτελεί άμεσα συγκρίσιμο παράδειγμα

Και οι φονταμενταλιστες μειωψηφια ειναι στην μεση ανατολη.

Και σε ρωταω, αν τωρα λογο πραξεων των αμερικανων οι τουρκοι βομβαρδιζαν και εκαναν εισβολη απο τον εβρο θα θεωρουσες τρομοκρατια το να βαλει καποιος βομβα στην αμερικανικη πρεσβεια? Θα εφταιγε η "βιβλος"? Θα εξακολουθουσε να ειναι μειωνοτητα η ΧΑ η κατω απο αυτες τις συνθηκες θα τραβουσε κοσμο?
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,491 μηνύματα.
Sorry τώρα αν σπαμμάρω, για την Μ. Καταστροφή, αλλά προκειμένου να αναλύσω την άποψή μου στο paskmak...
Το λάθος του Βενιζέλου ήταν ότι έστειλε στρατό στη Σμύρνη και στα παράλια γενικότερα, όπου οι οθωμανοί είχαν διώξει τους νεότουρκους, διότι τους παρέσυραν στον Α'ΠΠ όπου, ως σύμμαχοι των Πρώσων (των Γερμανών δηλαδή), προσπάθησαν να εξαθλιώσουν και εξαφανίσουν τους έλληνες και τους αρμένιους, που ήταν και η αστική τάξη στα παράλια, με αποτέλεσμα τελικά και οι οθωμανοί να εξαθλιωθούν περισσότερο (αφού όπου εξαφανίζεις την αστική τάξη, εξαθλιώνεις και το σύνολο του πληθυσμού)...
Στη θέση των νεότουρκων είχαν ανέβει κόμματα φιλικά προσκείμενα στην Αντάντ, και πλέον οθωμανοί και έλληνες ήθελαν να ζήσουν ειρηνικά ώστε να επουλώσουν τις πληγές του πολέμου...
Ο Βενιζέλος αυτό που έκανε ήταν να μετατρέψει έναν διαφαινόμενο εμφύλιο μεταξύ σουλτανικών, κεμαλικών και λαϊκών στρωμάτων σε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα υπέρ των Τούρκων!

edit: Θα σε βοηθήσει το βιβλίο του Ψυρούκη: 'Η Μικρασιατική Καταστροφή' όπου εκεί θα δεις πώς τα μεγάλα τραστ του πετρελαίου επέβαλλαν τον πόλεμο στην Μικρά Ασία

Δεν ήταν καθόλου λαθος. Θα ήταν βλακώδες οι σύμμαχοι να καλούσαν τον Βενιζελο ως προστάτιδα δυναμη στην περιοχή, και αυτός να λεγε όχι. Εξ αλλου, οι σύμμαχοι, και ειδικά οι Άγγλοι που είχαν αποσπάσει σημαντικά εδάφη από την Οθ αυτοκρατορία στην Μ.Ανατολη, τους συνέφερε ν ακολουθούν το δόγμα της διαμελισμενης Τουρκίας , ενώ από την άλλη, αποτελούσε μοναδική ευκαιρια για την Ελλάδα να πραγματοποίησει την Μ.Ιδεα.

Ο Σουλτάνος αναγκάστηκε μετά δυσαρεσεκείας ν αποδεχτεί τον διαμελισμό της αυτοκρατορίας του, ήταν λογικο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα υπό τον Κεμαλ στην πορεία, οποίος ήταν εμπόδιο αρχικά στα σχέδια των Άγγλων. Δεν μπορούσε η Ελλάδα να μεινει άπραγη, οι τσετες του Κεμαλ να καταπιέζουν στην Ανατολή μειονότητες και η Ελλάδα , έχοντας τόσο ισχυρή διπλωματική στήριξη, να μην δώσει το θανάσιμο πλήγμα στην Τουρκία.

Η αλλαγή της κυβέρνησης , η αντικατάσταση ικανών βενιζελικων στρατηγών από βασιλικούς , και άλλοι παράγοντες επέφεραν την καταστροφή. Εξ αλλου , ακομα και οι βασιλικοί προεκλογικά, υπόσχονταν αλλά, ενώ στην τελική συνέχισαν τον πόλεμο.
 

believer

Νεοφερμένος

Ο believer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 25 μηνύματα.
Δεν ήταν καθόλου λαθος. Θα ήταν βλακώδες οι σύμμαχοι να καλούσαν τον Βενιζελο ως προστάτιδα δυναμη στην περιοχή, και αυτός να λεγε όχι. Εξ αλλου, οι σύμμαχοι, και ειδικά οι Άγγλοι που είχαν αποσπάσει σημαντικά εδάφη από την Οθ αυτοκρατορία στην Μ.Ανατολη, τους συνέφερε ν ακολουθούν το δόγμα της διαμελισμενης Τουρκίας , ενώ από την άλλη, αποτελούσε μοναδική ευκαιρια για την Ελλάδα να πραγματοποίησει την Μ.Ιδεα.

Ο Σουλτάνος αναγκάστηκε μετά δυσαρεσεκείας ν αποδεχτεί τον διαμελισμό της αυτοκρατορίας του, ήταν λογικο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα υπό τον Κεμαλ στην πορεία, οποίος ήταν εμπόδιο αρχικά στα σχέδια των Άγγλων. Δεν μπορούσε η Ελλάδα να μεινει άπραγη, οι τσετες του Κεμαλ να καταπιέζουν στην Ανατολή μειονότητες και η Ελλάδα , έχοντας τόσο ισχυρή διπλωματική στήριξη, να μην δώσει το θανάσιμο πλήγμα στην Τουρκία.

Η αλλαγή της κυβέρνησης , η αντικατάσταση ικανών βενιζελικων στρατηγών από βασιλικούς , και άλλοι παράγοντες επέφεραν την καταστροφή. Εξ αλλου , ακομα και οι βασιλικοί προεκλογικά, υπόσχονταν αλλά, ενώ στην τελική συνέχισαν τον πόλεμο.


Προφανώς και δεν ήταν καθόλου λάθος, αλλά δεν ήταν καθόλου λάθος για τους Αγγλογάλλους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το πρακτοράκι τους, που ήταν ο Βενιζέλος,για να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους.
Τα οποία ήταν ο έλεγχος των πετρελαίων της Μοσούλης: Οι Τούρκοι, αν δεν υπήρχε ο ελληνικός στρατός να κάνει Κατοχή στην περιοχή, και στη συνέχεια να προσπαθεί βλακωδώς να φθάσει ως την Άγκυρα θα είχαν μόνο μία επιλογή: να προστατεύσουν τα πετρέλαια της Μοσούλης από τους Αγγλογάλλους.
Εδώ μιλάμε για τον ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, οπότε, όπως λένε και οι αμερικάνοι, follow the money.
Με την Ελλάδα να τους επιτίθεται, η επιλογές ήταν δύο: Ή πόλεμος εναντίον των Άγγλων ή εναντίον των Ελλήνων.
Η γραμμή Εσκί Σεχίρ- Αφιόν Καραχισάρ οδηγεί στη Μοσούλη, και κατά μήκος αυτής της γραμμής επιχειρούσε ο ελληνικός στρατός.
Επαναλαμβάνω, μετά τη λήξη του α'ππ οι οθωμανοί και έλληνες είχαν αποφασίσει να ζήσουν ειρηνικά και οι νεότουρκοι (στους οποίους ανήκε και ο Κεμάλ) είχαν απομακρυνθεί κλωτσηδόν.

Ένας άλλος λόγος που έγινε ο πόλεμος ήταν γιατί έπρεπε να απομακρυνθεί το ελληνικό στοιχείο από τις προαιώνιες εστίες του, έπρεπε δηλαδή να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή των πληθυσμών.

Αν, ας πούμε εδώ στην Ελλάδα, όπου υποδεχόμαστε Σύριους, υπάρχουν (υποθετικά λέμε) ανάμεσα σε αυτούς μέλη του ISIS, και ξεσηκωθούν με πρόσχημα να 'απελευθερώσουν' τους σκλαβωμένους Σύριους, αυτό δεν θα εγείρει το περί δικαίου αίσθημα εναντίον των Σύριων, χωρίς διακρίσεις; Σε περίπτωση σύρραξης, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα πρέπει να τους στείλουμε όλους πίσω υπό το φόβο συνεχών εξεγέρσεων (από τους πολιτικούς μας βέβαια όλα να τα περιμένει κανείς, αλλά λέμε τώρα τι λέει η λογική);
Έτσι έγινε και η ανταλλαγή των πληθυσμών, γιατί ο σκοπός ήταν να μην υπάρχει εκ νέου απειλή πολέμου (και καλά), αλλά στην πραγματικότητα για να εξαλειφθεί ο ελληνισμός από την Μ. Ασία.
Χωρίς τον πόλεμο, δεν θα ήταν δυνατή η συνθήκη της Λωζάννης.
Ο Βενιζέλος έκανε αυτό ακριβώς το πράγμα, γιατί, εκτός των άλλων, ήταν και το τελευταίο επεισόδιο της διάσπασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σε αντίθεση με το όραμα του Ίωνος Δραγούμη, τον οποίο και δολοφόνησαν άνθρωποί του.
Τις εκλογές τις έκανε για να φύγει από το κάδρο, και να μην πέσουν οι ευθύνες σε αυτόν. Ήξερε ότι αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να κερδηθεί, μάλιστα τον είχε προειδοποιήσει ο Μεταξάς, με ανοιχτές επιστολές ήδη από το 1913 να μην κάνει αυτό το λάθος. Ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο εξ αρχής χαμένο...
Προφανώς και οι του Λαϊκού Κόμματος έπαιρναν και αυτοί εντολές, και είπαν ψέμματα στον ελληνικό λαό, καθώς, είπαμε, πως όλα τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν αφεντικά που δεν φαίνονται...Και όλα ενεργούν σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού...
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,754 μηνύματα.
Ναι, γιατι οι Κουρδοι δεν παιζει καθολου αν συνεχιστει η στηριξη των Αμερικανων καποια στιγμη να χρισιμοποιησουν αυτα τα οπλα εναντιων τους ή νωριτερα να υπαρξει αντιδραση απο καποιον αλλο λαο για αυτη τη στηριξη, ειδικο οταν αρχισουν κουβεντες για Κουρδισταν. Ειναι λιγο γελοιο να προσπαθει ο Τραμπ να φυγει απο τη Συρια και να βλεπεις ακομη και εδω να υπαρχουν αντιδρασεις, απο ατομα που εφτιαξαν πολιτικες καριερες και πουλουσαν ηθικη ανωτεροτητα απο την δηθεν εναλακτικη ειρινικη πολιτικη τους. Αλλα orange man bad, impeach Trump now.
Απο γεωστρατηγικη πλευρα η κινηση του ειχει λογικη, ο Ασαντ ξεμπερδεψε απο τον ΙΣΙΣ και οι Κουρδοι δεν ειναι πλειον χρησιμοι, γιατι να στηριξει ανταρτες και να θυσιασει τις σχεσεις του με εναν half-decent συμμαχο στην περιοχη. Τι προδοσιες και ηδιες λεμε, οι δυο πλευρες βρηκαν εναν κοινο εχθρο, με τους μεν να θελουν να επιβιωνουν απο τους παλαβιαριδες, οι δε καποιος να πολεμισει τους παλαβιαριδες. Ενα one night stand ηταν
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top