[FONT=Times New Roman, serif]Αγαπητοί συνομιλητές, γειά σας.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Ονομάζομαι Αλεξίνοος.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Δημοσιεύω αυτό το θέμα διότι χρειάζομαι την βοήθειά σας. – Κυριολεκτώ:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Έχω ενώπιόν μου ένα ερώτημα και κάποιες απαντήσεις του.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Οι απαντήσεις αυτές είναι μονομερείς και ελλιπείς.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Θέλω να τις καταστήσω πολυμερείς (πολυμερέστερες) και πλήρεις (πληρέστερες).[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Ας αρχίσω:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Υπάρχει ένα γεωμετρικό πρόβλημα το οποίο θα αναφέρω κατόπιν.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Υπάρχει και η, από αιώνων, διαδεδομένη πεποίθηση ότι, αυτό το πρόβλημα ...δεν έχει λύση. Αυτή η πεποίθηση δεν έχει, μέχρι τούδε, αμφισβητηθεί, εκπεφρασμένα, από κανένα.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Το ερώτημά μου:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Εάν το πρόβλημα αυτό έχει πολλές λύσεις, πώς έχει επικρατήσει η εν λόγω πεποίθηση;[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Σημειωτέον ότι δεν πρόκειται για κάτι το δύσκολο (όπως, π.χ., ο τετραγωνισμός του κύκλου) και ότι διά την εύρεση των λύσεών του (ή, έστω μερικών), δεν απαιτούνται ούτε ιδιαίτερες γνώσεις γεωμετρίας ούτε ιδιαίτερη ευφυία. Χρειάζεται, μόνον, η διάθεση κάποιου, να ασχοληθεί και το θάρρος του διά να μην επηρεαστεί από τις διαδόσεις. Δηλαδή, να μη φοβηθεί... Χμμμ...: Αυτό όμως, δεν είναι κι΄ εύκολο...: Π.χ., πώς να αντιδράσει σωστά, όταν ακούσει (και πιστέψει):[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]«Βρε, εδώ δεν μπορούσε να το λύσει ο Θαλής... Και θα μπορέσεις, εσύ;»[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Η σωστή αντίδραση είναι να πει:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]«Εάν όμως, εγώ, μπορέσω, να το λύσω, τότε, εσύ, που λες πως δεν μπορούσε ο Θαλής, ψεύδεσαι.»[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Και ίσως να προσθέσει:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]«Και διά του ψεύδους σου, με φοβίζεις και με αποτρέπεις από του να ασχοληθώ...»[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]...[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Δεν αποδίδω προθέσεις. Περιγράφω αποτελέσματα... Πάντως, η έκφραση «τα έχει πάρει από φόβο», όταν λέγεται διά τα μαθηματικά, είναι τόσο αφύσικη ώστε δεν μπορεί να έχει προκύψει χωρίς κάποια επέμβαση που την έχει προκαλέσει.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Παρατήρηση:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Αυτή είναι, ήδη, μία απάντηση: Ελλιπής, μονομερής και, ίσως, υπαγορευμένη από μία δική μου προκατάληψη. Εξ ου και η ανάγκη μίας ευρύτερης συζήτησης.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Το πρόβλημα:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Πολλοί έχουν ακούσει ότι, ο Θαλής, μέτρησε το ύψος της Πυραμίδος του Χέοπος, χρησιμοποιώντας την σκιά της. Λέγεται όμως ότι, αυτό, δεν μπορούσε να το πραγματοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή: Έπρεπε πρώτα να επιλύσει ένα γεωμετρικό πρόβλημα. Ας δούμε, ποίο ήταν το πρόβλημα αυτό και, κατόπιν, θα πούμε διά τι του ήταν απαραίτητη, η λύση του, προκειμένου να προχωρήσει.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Η “διάδοση” λέγει:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Την βλέπετε αυτή την πυραμίδα (στο σχήμα που θα ακολουθήσει), την βάση της, την ΑΒΓΔ, την σκιά της, την ΑΣΒ και την κορυφή της σκιάς, την Σ;[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Ε, ο Θαλής δεν μπορούσε να βρει την απόσταση του Σ από το κέντρο Κ, του τετραγώνου ΑΒΓΔ, διότι, ένα τμήμα της ήταν πλακωμένο από την πυραμίδα.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]...[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Εις το σημείο αυτό, ένας αναγνώστης, μπορεί να πει κάποια λόγια σαν κι΄ αυτά:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]«Και, γιατί – παρακαλώ – δεν μπορούσε, ο Θαλής, να βρει την ΣΚ; –Βρε, για ό,τι και να την ήθελε... “δεν σηκώνει” να μου λες τέτοια πράγματα...»[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Αυτός, λοιπόν, μπορεί, να δοκιμάζει ο ίδιος να την βρει, και, μάλιστα, χωρίς κάποιο “ισχυρό κίνητρο” – έτσι, “για πλάκα”. Εάν επιτύχει, θα έχουμε μία ισχυρή ένδειξη πως το «άλυτο πρόβλημα», στην πραγματικότητα, ήταν “της πλάκας”.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Έ, ας διακόψουμε, ώστε να του δώσουμε τον χρόνο να το πράξει... Και, έπειτα, ας μας πει εάν έχει δίκιο ο Θαλής όταν λέγει:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]«Τί ήδιστον; Το επιτυγχάνειν.»[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Υ.Γ.:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Εάν, ώσπου να παρουσιάσω τις λύσεις, κάποιοι αναγνώστες προτείνουν άλλες λύσεις (ή, και τις ίδιες), τότε το τεθέν ερώτημα θα γίνει εντονότερο.[/FONT]