Νομίζω πως είναι άστοχη οιαδήποτε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν στην Αρχαία Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει στις μέρες μας Πόλις. Πως μπορούν να υπάρξουν πολίτες;
Η πολιτική που εννοούσαν τότε, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του σήμερα.
Η άμεση δημοκρατία έγινε έμμεση, δηλαδή δημοκρατία διά εκπροσώπων.
Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί αντίστροφα, ότι δεν υπάρχει πλέον Πόλις, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν πολίτες, αλλά υπήκοοι. Εάν εμείς είμασταν όντως πολίτες, κανένα πολιτικό σύστημα δεν θα μπορούσε να μας επιβάλει τούτη την δυσλειτουργική και κατ' επίφαση "δημοκρατία" την οποία βιώνουμε στις μέρες μας, στερώντας μας την Πόλιν. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε άλλα θέματα, του Πολιτικού μας φόρουμ, έχω καταφερθεί με τόσο απαξιωτικό τρόπο για το σημερινό μας πολίτευμα, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αρνούμαι να συμμετάσχω στις νομιμοποιητικές "εκλογές" του.
Για μένα "άχρηστος" είναι εκείνος που δεν ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο και όχι για αυτήν την πολιτική, αυτός που δεν ενδιαφέρεται για την πατρίδα του, τις κρίσεις και τους κινδύνους που μπορεί να την επηρεάσουν. Άχρηστος είναι εκείνος που δε θα την υπερασπιστεί όταν χρειαστεί.
Αυτό ακριβώς, όπως το περιγράφεις εδώ, είναι και το αληθινό νόημα της λέξης "Πολιτική", το οποίο δυστυχώς κανείς πλέον δεν εννοεί, όταν προφέρει τούτη τη λέξη...
Δε μου δείχνει το ποιόν ενός πολίτη προς το κοινωνικό σύνολο η αποχή του από τις εκλογές, γιατί μπορεί να διαθέτει όλα τα παραπάνω και να είναι κοινωνικά ενεργός.
Αντιθέτως, υπό κάποιες προϋποθέσεις, η μη συμμετοχή στις εκλογές, μπορεί να είναι μια καθ' όλα και βαθύτατα πολιτική πράξη...
ναι αχρηστοι πολιτικοι απο πολιτες που τους ψηφιζουν... μουα ποτε δεν ψηφισα πολιτικο...
Τον ανέχτηκες όμως να σε κυβερνά, αγόγγυστα, και τούτο δεν σε απαλάσσει ούτε κατά το ελάχιστο από την βαρύτατη ευθύνη του πολίτη μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Επίσης, δεν είχες να προτείνεις μια άλλη πολιτική αντ' αυτής που ασκεί αυτός ο κατ' εσένα "άχρηστος", ούτε βοήθησες ποτέ ν' αναδειχθεί κάποιος "χρήσιμος". Συνεπώς, αναφερόμενος σε εσένα προσωπικά ως απλό παράδειγμα, αφού αυτά ισχύουν για την συντριπτική πλειοψηφία ημών των υπηκόων, ο άχρηστος δεν είναι ο πολιτευτής, δυστυχώς...
Πάντως, κατα τη γνώμη μου, δεν μπορείς να ζητάς από πολίτες να ενδιαφερούν, τη στιγμή που δεν έδειξες εσύ πρώτος ενδιαφέρον να τους διδάξεις και να τους παρακινήσεις να ασχοληθούν με τα κοινά ή με ο,τιδήποτε άλλο.. ό,τι σπείρεις θερίζεις
Κανείς δεν θέλει στην πραγματικότητα τους πολίτες ελεύθερα σκεπτόμενους και πραγματικά ενεργούς, αφού κάτι τέτοιο θα μεταβίβαζε και θα διαμοίραζε την εξουσία, από μια μικρή ολιγαρχία σε μια ευρύτερη πλειοψηφία πολιτών. Αυτό σπέρνουν, ακριβώς επειδή αυτό θεωρούν προσοδοφόρο κι αυτό ακριβώς προσδοκούν να θερίσουν. Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθησαν οι πρόσφατες Ευρωεκλογές που θα νομιμοποιήσουν για τα επόμενα χρόνια τον ευρωπαϊκό ολοκληρωτισμό κι όχι ολοκλήρωση, φανερώνει την αλήθεια των γραφομένων μου...