Περικοπές μισθών και συντάξεων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Θέμα μείωσης ακόμη και του βασικού μισθού των 751 ευρώ, που λαμβάνουν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και είναι άνω των 25 ετών, έθεσε η τρόικα. Λίγο πριν από την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου οι επιτηρητές -κατά τη χθεσινή τους κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με την πολιτική ηγεσία- δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται για την κατάρρευση του ΙΚΑ, τη γιγάντωση των καθυστερούμενων εισφορών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη γενίκευση της «μαύρης»-ανασφάλιστης εργασίας.
Βασικότερο Βρήκαν μόνο την ευκαιρία να γκρεμίσουν τον εισαγωγικό μισθό των 751 ευρώ. Και αυτό καθώς πέρυσι, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου, πέτυχαν ο εισαγωγικός μισθός να μην ισχύει για τους νέους έως 25 ετών. Οι οποίοι -ήδη νομοθετήθηκε- αμείβονται με 600 ευρώ, και αυτά μικτά.
Ακολούθως, τον Ιούνιο του 2010 η τρόικα δεν έφερε αντίδραση στη συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτικών ενώσεων για τη σύναψη τριετούς συλλογικής σύμβασης (2010-12), η οποία προβλέπει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού το 2011 (δόθηκε την 1η Ιουλίου) και το 2012.
«Μας κυβερνούν ανίκανοι και τώρα θέλουν να μας έλθουν και οι επικίνδυνοι», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου. Παράλληλα, έκανε λόγο για προσπάθεια επιστροφής στις εργασιακές συνθήκες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Αν και οι αναφορές της αντιπροσωπείας των δανειστών είχαν τη μορφή των νουθεσιών προς τους κοινωνικούς εταίρους και της ενθάρρυνσης των συνδικάτων να συνάψουν νέα Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση με μικρότερες αποδοχές -είτε δεύτερη Σύμβαση με υποδεέστερες (κατά περιοχές;) αμοιβές-, ωστόσο το αποτέλεσμα κατατείνει στη συμπίεση ακόμη και των μισθών φτώχειας.
Από την άλλη, θεωρείται δύσκολο να υιοθετηθεί η εν λόγω παρότρυνση, κάτι που δεν μοιάζει να επιθυμεί ούτε ο ΣΕΒ (σ.σ. και σαφώς όχι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματιές που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ). Ωστόσο, αυτή η συζήτηση λειτουργεί εκβιαστικά για το δεύτερο ζήτημα, αυτό των κλαδικών συμβάσεων και της ισχύος τους. Η αντιπροσωπεία της τρόικας έθεσε και πάλι χθες το θέμα της μη επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων στα μη μέλη, τους εργαζομένους και εργοδότες που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι το θέμα που ενδιαφέρει τον ΣΕΒ. Απλώς το θέτει διά της τεθλασμένης.
Να σημειωθεί ότι το θέμα της μη επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους ενός κλάδου, το είχε θέσει ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων πέρυσι με τη διαμόρφωση του Μνημονίου. Εστω και εάν οι οργανώσεις (εργοδοτών και εργαζομένων) που συνομολογούν μια σύμβαση εκπροσωπούν το 51% των μελών τους (εργαζομένων και επιχειρήσεων). Υποτίθεται ότι στη συνέχεια ο ΣΕΒ είχε παραιτηθεί του σχετικού αιτήματος διάλυσης των κλαδικών συμβάσεων. Κάτι που περιλαμβάνεται σε σχετική επιστολή του Δ. Δασκαλόπουλου προς την τρόικα και την κυβέρνηση. Ομως, κατά τις τελευταίες επαφές της τρόικας με τους εργοδοτικούς φορείς στην Αθήνα για την εκταμίευση της 6ης δόσης, παράγοντες του ΣΕΒ επανέφεραν το αίτημα για μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων ενόσω διαρκεί το Μνημόνιο. «Για 2-3 χρόνια» ήταν η χαρακτηριστική πρόταση.

Πηγή : enet.gr

Σημείωση Συντάκτη: Οι αναρτήσεις #1 έως #4 προήλθαν απο το θέμα " Πάνε για μείωση και τον βασικό μισθό" και η ανάρτηση #5 απο το θέμα " Οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων" έπειτα απο συγχώνευση των δύο θεμάτων
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Θέμα μείωσης ακόμη και του βασικού μισθού ...

Εδώ είναι Βαλκάνια, φίλε μου! Δεν είναι παίξε γέλασε! Πάντως, στη νέα κατάσταση πραγμάτων, που εξυφαίνεται τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα "μας", τον κατώτερο μισθό θα τον παίρνουν οι νυν "λαθρομετανάστες" και αυριανοί πολίτες του τοτεινού κράτους με το ψευδώνυμο "Hellas"!:redface:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,920 μηνύματα.
Δεν θέλουν μειώσεις μισθών οι βιομήχανοι

Κακοστημένο θέατρο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Δημήτρης Δασκαλόπουλος το αίτημα της τρόικας για κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΒ:

«Ο ΣΕΒ έχει έμπρακτα αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, την προσήλωσή του στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ. Έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη, ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό. Η έμμεση επαναφορά του θέματος της Συλλογικής Σύμβασης παραπέμπει σε ένα κακοστημένο θέατρο, μέσω του οποίου, οι υπαίτιοι της κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν, για άλλη μια φορά, το κόστος των επιλογών και χειρισμών τους σε αυτούς, που δεν ευθύνονται για την κρίση –στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενούς του, που εξοντώνονται αργά και σταθερά στον βωμό της διατήρησης του πελατειακού κράτους»

---------

Είναι λογικό να αντιδρά ο ιδιωτικός τομέας στις εκβιαστικές επιταγές της Τρόϊκας. Αυτοί θέλουν να φτωχοποιήσουν τη χώρα για να αγοράσουν μετά φθηνά. Το κατεστημένο της εργοδοσίας, βιομήχανοι, εφοπλιστάδες και σία, έχει εγκαθιδρύσει το δικό του "στάτους κβο" και δεν θέλει να το εγκαταλείψει. Ανεξάρτητα απ' τις προθέσεις, η λογική λέει πως ένας κακοπληρωμένος υπάλληλος ακόμα και αν τον "στύψεις" να δουλεύει περισσότερο δεν πρόκειται να ανταποκριθεί.

Θα λουφάρει με κάθε τρόπο! :smoke:Τους αποικιοκράτες φυσικά δεν τους ενδιαφέρει αυτό... Πρώτα θα διαλύσουν το σύμπαν για να διεισδύσουν ευκολότερα τα κεφάλαιά τους και μετά θα δουν τι τους συμφέρει καλύτερα να κάνουν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

talismans

Νεοφερμένος

Ο talismans αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 98 μηνύματα.
Αυτό θα είναι πραγματικά Ελληνική τραγωδία
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

akritas

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 231 μηνύματα.
Τα μνημονιακά κόμματα με θρασύτητα μιλάνε ότι δεν θα γίνουν άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει..

· Οριζόντιες περικοπές μισθών άνω του 30% στον Δημόσιο Τομέα
· Οριζόντιες περικοπές μισθών άνω του 25% στον Ιδιωτικό τομέα
· Κάθετες περικοπές στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.

Το μνημόνιο και η Κομισιόν σαφώς προβλέπουν..

· Οριζόντιες περικοπές 12% στον Δημόσιο Τομέα
· Οριζόντιες περικοπές μισθών άνω του 20% στον Ιδιωτικό τομέα
· Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ανάλογα με την πορεία των ταμείων.

Ας σταματήσουν να μας δουλεύουν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top