Περιφορά του επιταφίου: συμβολισμός, αναμνήσεις κ.α.

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 22.594 μηνύματα.
Εν όψει της σημερινής μέρας του φετινού Πάσχα: πηγαίνετε στον επιτάφιο; Τι συμβολίζει για εσάς και τι συμβολίζει γενικά η περιφορά του επιταφίου;

Εγώ πήγαινα με τη θεία μου και τις νονές μου όσο ήμουν σχολιαρόπαιδο. Σαν παιδί δημοτικού με περνάγανε και από κάτω δύο φορές σταυρωτά (και κουτούλαγα την κεφάλα μου στο ξύλο). :loltooth:
Ο αδελφός μου πήγαινε στο στόλισμα τη νύχτα, σαν παιδί του κατηχητικού.

Σε μεγαλύτερη ηλικία σε περιφορές θυμάμαι ότι πάταγα τους μπροστινούς ή έπεφτε τσουρούφλισμα τριχών φρεσκοαφρατοχτενισμένων μαλλιών της κάθε μπροστινής. Κάποτε σε ένα χωριουδάκι της Μεσσηνίας με είχε τραβήξει ένας χωριανός να σηκώσω τη μία πλευρά του μικρού επιταφίου του χωριού, θα ήμουν 15 χρονών. :smoke:
 
Πάω κάθε χρόνο όπως πήγα και σημερα πριν κανένα τρίωρο ώστε προσκυνησω και το βράδυ θα πάω και στην περιφορά του. Μου προσφέρει μια ηρεμία η μέρα αυτή και μια επικοινωνία με το Χριστό που πάντα έχω μέσα στην καρδιά μου.
 
Μόνο καλές αναμνήσεις έχω από την περιφορά του επιταφίου. Ήταν πάντα τόσο ήρεμα. Σαν να είμαστε όλοι ένα εκείνη τη στιγμή.
 
Κάθε χρόνο πάω και γω και είναι τόσο κατανυκτική η ατμόσφαιρα.

Αλλά μιας και μίλησε για παρατράγουδα ο θεματοθετης έχω να πω ότι στα 10 μου καταλάθος έκαψε λίγο τα μαλλιά της μάνας μου :redface:
Δεν ήταν πολύ λίγο οι άκρες άρπαξαν και τις έπιασα με το χέρι μου και ευτυχώς έσβησαν επιτόπου...
 
Εγώ είχα πάει μια φορά στα 14 με κάποιες φίλες γειτόνισσες και κουτσομπολεύαμε τους πάντες. Ωραία ήταν. Τώρα για κατάνυξη κλπ, προτιμώ να επιλέγω εγώ αυτά που κάνω κι όχι να με υποχρεώνει μια θρησκεία.
 
Εγώ είχα πάει μια φορά στα 14 με κάποιες φίλες γειτόνισσες και κουτσομπολεύαμε τους πάντες. Ωραία ήταν. Τώρα για κατάνυξη κλπ, προτιμώ να επιλέγω εγώ αυτά που κάνω κι όχι να με υποχρεώνει μια θρησκεία.
Πηγές στην εκκλησία ώστε να κουτσομπολέψεις;; Δεν λέω ότι είσαι η μόνη που το έκανες, ίσα ίσα πολλοί το κάνουν, αλλά αν δεν σου αρέσει απλά δεν πας.
 
Πηγές στην εκκλησία ώστε να κουτσομπολέψεις;; Δεν λέω ότι είσαι η μόνη που το έκανες, ίσα ίσα πολλοί το κάνουν, αλλά αν δεν σου αρέσει απλά δεν πας.
Ξέρω ότι δεν παραθέτεις εμένα αλλά δεν μπορώ να καταλάβω που ακριβώς έγραψε αυτά που λες;
 
Έχω σίγουρα 15 χρόνια να πάω , αλλά έχω μια γλυκιά ανάμνηση από όταν πήγαινα πιο μικρή. Όντως ένιωθα μια ηρεμία σε συνδυασμό με τη γλυκιά ανοιξιάτικη νύχτα.
 
Που έγραψε ότι πήγε με σκοπό να κουτσομπολεύσει τους πάντες και που ότι δεν της αρέσει να πηγαίνει; Διαβάζετε ότι θέλετε;
Αρχικά χαλάρωσε λίγο δεν είναι ανάγκη να έχεις νεύρα χρονιάρες μέρες😁😁.Η Himela είπε ότι πήγε εκεί μόνο μια φορά και άρχισε να κουτσομπολεύει. Αρα προφανώς δεν της άρεσε σαν γεγονός και για αυτό άρχισε να σχολιάζει τα υπόλοιπα άτομα. Αυτό ανέφερα δεν είπα τίποτα παραπάνω. Ηρεμία παιδιά.😉😉
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

δεν ειπε ποτε οτι ο σκοπος που πηγε ηταν να παει για κουτσομπολιο.. η κατασταση εξελιχθηκε καθ' αυτο τον τροπο..
Γιατί ανάφερα εγώ ότι πήγε με σκοπό να κάνει αυτό;;
 
Αρχικά χαλάρωσε λίγο δεν είναι ανάγκη να έχεις νεύρα χρονιάρες μέρες. Η Himela είπε ότι πήγε εκεί μόνο μια φορά και άρχισε να κουτσομπολεύει. Αρα προφανώς δεν της άρεσε σαν γεγονός και για αυτό άρχισε να σχολιάζει τα υπόλοιπα άτομα. Αυτό ανέφερα δεν είπα τίποτα παραπάνω.
Εγώ να χαλαρώσω; Δεν έχω διάθεση για τσακωμό απλώς να μην παρερμηνεύουμε λεγόμενα και να μην κατηγορούμε άλλους άδικα.
 
Με πήγαν οι φίλες μου που ήταν θρήσκιες γιατί δεν είχα ξαναπάει και σαν 14χρονα που ήμασταν περάσαμε την ώρα μας να κουτσομπολεύουμε. Δεν το θεωρώ κακό. Αφού πέρασα ωραία κι έχω ωραία ανάμνηση πιστεύω ο Θεός θα είναι ευχαριστημένος - αν υπήρχε.
 
Το να είσαι Άθρησκος/Άθεος/αγνωστικιστής/αλλόθρησκος κλπ δεν είναι κακό. Το να μη δείχνεις σεβασμό όμως είναι κακό και απόλυτα κατακριτέο.

Βανδαλισμός παρεκκλησιού. Το στενάχωρο είναι ότι για το βανδαλισμό μιλάμε για μουντζούρωμα των αγίων εικονιζόμενων προσώπων, μια πρακτική που μας παραπέμπει σε σκοτεινούς για τους Χριστιανούς αιώνες την οποία ηφάρμοζαν μερικοί φανατισμένοι Οθωμανοί και ιδίως μετέπειτα οι Νεότουρκοι στα χρόνια των διωγμών, της γενοκτονίας και της εθνοκαθάρσεως των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back
Top