Καλησπέρα,
Αν και παλιό το μήνυμα, θα ήθελα να κάνω ένα σχολιασμό για καλύτερη ενημέρωση του κοινού, μιας και οι ανακρίβειες που διάβασα είναι αρκετές, και θεωρώ ότι οποιοσδήποτε πιθανά έπεσε σε αυτό το thread θα ταν καλό να έχει μια πιο σφαιρική εικόνα.
Αρχικά, είμαι φοιτητής Ιατρικής, οπότε θεωρώ ότι έχω μια κάπως καλύτερη εικόνα των πραγμάτων.
Θέλω να σχολιάσω 3 πράγματα:
1) Ο επικίνδυνος/κακός χειρουργός είναι ο περιστασιακός χειρουργός. Τι θέλω να πώ; Είναι καλύτερα να πάτε σε έναν ΩΡΛ που κάνει κυρίως πλαστικές μύτης στην πρακτική του, παρά σε έναν πλαστικό που κάνει κυρίως ενθέματα στήθους και περιστασιακά κάνει και καμιά μύτη(και το αντίστροφο). Αυτό γιατί αποδεδειγμένα, όσο περισσότερα ίδια χειρουργεία κάνεις, τόσο περισσότερη εμπειρία αποκτάς και άρα λιγότερες επιπλοκές κτλ.
2) Ο ολοκληρωμένος τίτλος της ειδικότητας ΩΡΛ που λαμβάνει κανείς είναι "Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου". Είναι πραγματικά μια από τις παλαιότερες και πιο ευρείες ειδικότητες, οπότε σε καμία περίπτωση δεν κάνει μόνο λάρυγγα μύτη αυτιά όπως είπε κάποιος παραπάνω. Οτιδήποτε από τον τράχηλο(λαιμό) και πάνω, με εξαίρεση μάτια, εγκέφαλο, δόντια, μπορεί θεωρητικά να το ακουμπήσει ένας ΩΡΛ. Έτσι υπάρχουν ΩΡΛ που κάνουν από αμυγδαλές/διάφραγμα μέχρι θυρεοειδεκτομές, καρκίνους στόματος, πλαστικές μύτης/αυτιών και όγκους υπόφυσης (δομή που βρίσκεται σε άμεση σχέση με τον εγκέφαλο, γι'αυτό χρειάζεσαι σίγουρα χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό). Φυσικά όμως, δεν μπορείς να κάνεις λίγο απ'όλα και να είσαι και καλός. Γι'αυτό υπάρχουν υποεξειδικεύσεις(fellowships) και κάθε ΩΡΛ που σέβεται τον εαυτό του, επιδιώκει τέτοιες, κυρίως στο εξωτερικό, μιας και στην Ελλάδα είναι αρκετά χαλαρά τα πράγματα, και όντως εδώ ότι δηλώσεις είσαι.
3) Αν ήθελα πλαστική μύτης, θα κοίταγα πρώτα για έναν έμπειρο χειρουργό, που κάνει πολλές κάθε χρόνο, έχει καλά αποτελέσματα και μου εμπνέει εμπιστοσύνη. Επίσης κατά προτίμηση θα ήθελα κάποιον που να έχει κάνει κάποιο fellowship εξωτερικό, αυτά που γράφουν για σεμινάρια, συνέδρια κτλ, δεν είναι τόσο ουσιαστικά, μιας και εκεί δεν παίρνεις hands-on εξάσκηση. Οπότε προσωπικά δεν θα με ένοιαζε τόσο αν είναι πλαστικός ή ΩΡΛ με εξειδίκευση στην πλαστική, όσο το κατά πόσο είναι καταρτισμένος για να κάνει ρινοπλαστικές. Τώρα, σε δύο εξίσου καλούς χειρουργούς με καλό βιογραφικό, ίσως να διάλεγα τον ΩΡΛ, μιας και έχει εξασκηθεί κατα τη διάρκεια της ειδικότητας του μόνο με δομές προσώπου και ξέρει την ανατομία του απ'έξω, οπότε θα μπορούσε να με βοηθήσει περισσότερο αν είχα και λειτουργικό ζήτημα μύτης.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.