Ποιους θεωρείτε ταλαντούχους ηθοποιούς;

cinephilee

Νεοφερμένο μέλος

Η cinephilee αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών. Έχει γράψει 17 μηνύματα.
Όταν ήμουν παιδί είχα και εγώ έρωτα με την Έλλη Λαμπέτη, πραγματικά πόσο μαγευτικός άνθρωπος πρέπει να είσαι για να μιλάνε για εσένα όταν δεν υπάρχει ούτε ίχνος σου πάνω στην γη! Σαν να μην υπήρξες ποτέ! Και όμως ακόμη άτομα αναφέρουν το όνομα σου. Και δεν ήταν ποτέ σταρ!

Προσπαθούσα να την καταλάβω, να δω πως φτιάχνει κανείς μια τέτοια προσωπικότητα,πως γίνεται τόσο χαρισματικός και σπουδαίος. Για να της μοιάσω. Θα ήθελα πολύ να ακούσω λόγια/εμπειρίες από άτομα που την γνώρισαν
Να την είχα γνωρίσει η ίδια. Στην εφηβεία είχα φτάσει να έχω διαβάσει όλες τις βιογραφίες της. Αλλά ειλικρινά ποτέ δεν έφτασα σε μια λύση. Και από ψυχολογική ματιά.

Μπορείς να πεις ότι πχ ήταν η μικρότερη στην οικογένεια της, το χαϊδεμένο και έζησε σε μια αγαπημένη οικογένεια, είχε όμορφα παιδικά χρόνια. Είχε και έναν δίδυμο αδερφό οπότε πάντα είχε παρέα. Ήταν μάλλον εκφυσεως έξυπνη αλλά έτυχε και μεγάλωσε σε οικογένεια φιλομαθή, οπότε όλα αυτά της έδιναν αυτοπεποίθηση από μικρή. Κάποιοι λένε μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια άλλη λένε σε ευκατάσταση οικογένεια. Μεγάλωσε στην πρωτεύουσα, στην Αθήνα.
Μου έκανε πάντοτε εντύπωση πως πχ λένε ότι 19 χρονών την έκοψε το Εθνικό και η Κοτοπούλη. Αλλά μετά την πήρε η Κοτοπούλη ως κομπαρσα (από μεσολάβηση του θείου της που ήταν ηθοποιός του Εθνικού) και την επόμενη χρονιά την έκανε πρωταγωνίστρια. Δηλαδή πως στην αρχή την θεωρείς ατάλαντη και μετά από 1 χρόνο λες είναι η διάδοχος μου; Τι πραγματικά συνέβη;
Μπήκε με μέσον. Αλλά πώς δεν αναγνώρισαν το ταλέντο της πριν;
20 χρονών πρωταγωνίστρια! Και να έχεις μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς στην Ελλάδα να λέει ότι σε γέννησε! Πόση αυτοπεποίθηση επιπλέον! Και μετά όλα τα ταιρια της ήταν ένα και ένα ( πλούσιοι διπλωμάτες, ο Πλωρίτης, ο Χόρν) κοκ.
Γνώρισε και πολλούς θανάτους δικών της που ίσως την ωρίμασαν ακόμη περισσότερο και γρήγορα.
Και ήταν και ομορφούλα.
Και να σκεφτείς ότι γίνονταν όλα σε περιόδου πολέμου. Οι άλλοι πέθαιναν στο μέτωπο και εκείνη σκεφτόταν θέατρα.

Και εκείνη την εποχή αν την ρωτούσες, τι εννοούσε ηθοποιός; Τι εννοούσε όταν έλεγε θέλω να γίνω ηθοποιός; Την δεκαετία του 30-40 που μεγάλωνε πως ήταν οι ηθοποιοί, τι προσλαμβάνουσες είχε;

Δηλαδή πόσο διαφορετικός από το πλήθος είσαι; Γιατί είσαι όντως μπροστά ή επειδή είσαι priviledged να μην τα σκέφτεσαι όλα αυτά; Δεν ξέρω, δεν έχω απαντήσεις.

Αλλά αν έχεις έμφυτο ταλέντο και αγάπη στην ζωή σου, και αναγνώριση πως να μην είσαι ασφαλής και βέβαιος για τον εαυτό σου και τελικά χαρισματικός και μοναδικός;
Θέλω να πω αναρωτιεσαι τελικά τι κάνει αυτές τις προσωπικότητες τόσο μεγάλες; Ήταν όντως τόσο σπουδαία; Ή απλά οι συγκυρίες ήταν υπέρ της;

Μου κάνει ακόμη και τώρα εντύπωση. Ως χαρακτήρας, ως φαινόμενα. Δεν ασχολούμαι τόσο με το θέατρο. Τον κινηματογράφο αγαπάω πολύ. Αλλά εκεί που την έχω δει είναι εξαιρετική.

Αλλά σαν Λαμπέτη σε μαγνητίζει, ο χαρακτήρας της. Πώς γίνεται να είσαι τόσο μπροστά; Πώς γίνεται να μαγεύεις τους γύρω σου τόσο έντονα; Άνδρες γυναίκες; Πώς φτιάχνεται μια Λαμπέτη και γενικά οι χαρισματικοί άνθρωποι;
Φτιάχνονται ή γεννιούνται;
Παρεμπιπτόντως με αφορμή την σχετική συζήτηση για την Έλλη Λαμπέτη, πρόσφατα η ΕΡΤ μετέδωσε την ταινία "Το τελευταίο ψέμα" που σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης και πρωταγωνιστούσε η Λαμπέτη. Την παρακολούθησα και εντυπωσιάστηκα με την ερμηνεία της η οποία ήταν υποδειγματική πραγματικά.
Μάλιστα το 1960 στα Βρετανικά Βραβεία Κινηματογράφου BAFTA (αντίστοιχα των αμερικανικών Όσκαρ) ήταν υποψήφια για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία (best foreign actress) με συνυποψηφιες μεγάλα ονόματα του σινεμά όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία που ανέβασα. Ενδεικτικά αναφέρω τα ονόματα της Shirley MacLaine, Ava Gardner κ.α. Και μην μου πείτε ότι δεν έχει αξία αυτή η διεθνή αναγνώριση της Λαμπέτη γιατί θα είστε άδικοι μαζί της...
Πηγή https://m.imdb.com/event/ev0000123/1960/1/

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια