Πράσινο φως για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες από το ΣτΕ

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 8,343 μηνύματα.
Πράσινο φως για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες από το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως όσο αφορά τα στοιχεία των πολιτών τα οποία θα περιέχονται στις νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες, οι οποίες θα ενσωματώνουν RFID chip.

Παράλληλα όμως το ΣτΕ έκρινε πως τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι παράνομο να συμπεριληφθούν στο ίδιο chip. Στο συμβούλιο αρχικά είχαν προσφύγει 70 πολίτες μεταξύ των οποίων ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι, δύο δικηγόροι, η «Εστία Πατερικών Μελετών» και το «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας». Οι 70 ζητούσαν ουσιαστικά να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για την έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων λόγω των προσωπικών στοιχείων που θα εμπεριέχουν. Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν πως ο νέος τύπος ταυτοτήτων είναι αντίθετος με πλειάδα συνταγματικών διατάξεων που αφορούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν εκτός των έως τώρα γνωστών στοιχείων, τον αριθμό ΑΜΚΑ, ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά) και την ιδιότητα του κατόχου (συνταξιούχος κλπ). Επίσης θα έχουν αποθηκευμένα στοιχεία που απαιτούνται για τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ώστε ο πολίτης να καλύπτει τις συναλλαγές του με τους δημόσιους φορείς, όπως φορολογικές συναλλαγές, διακίνηση εγγράφων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών κι άλλα.

Το ΣτΕ έκανε μερικά δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης, κρίνοντας ότι νόμιμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία στις νέες ταυτότητες, παρά το γεγονός ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του πολίτη και κατόχου. Και αυτό διότι είναι αναγκαία τα στοιχεία αυτά για την εκτέλεση έργου που εμπίπτει στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας και αφορά υπηρεσίες δημοσίου.

Την ίδια στιγμή όμως το συμβούλιο έκρινε ότι παρανόμως οι νέες ταυτότητες θα έχουν στοιχεία για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διότι αυτά δεν απαιτούνται για την απόδειξη της ταυτότητας των πολιτών.

Η παράγραφος 4 του άρθρου 3 της υπουργικής απόφασης που αφορά τα στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνονται στις ηλεκτρονικές ταυτότητες αναφέρει αναλυτικά:
4. Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, αποθηκεύονται φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, τα στοιχεία της Μηχανικώς Αναγνώσιμης Ζώνης του δελτίου (MRZ) και δύο (2) δακτυλικά αποτυπώματα των δεικτών και των δύο χεριών του αιτούντος. Σε περίπτωση μόνιμης ή προσωρινής αδυναμίας λήψης δακτυλικού αποτυπώματος δείκτη, λαμβάνεται κατά σειρά αποτύπωμα του αντίχειρα, μέσου ή παράμεσου του ιδίου χεριού, ενώ στην περίπτωση μονόχειρα λαμβάνεται αποτύπωμα και δεύτερου δακτύλου από το υπάρχον χέρι, με την ίδια ως άνω σειρά. Η μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, πέραν των περιπτώσεων εμφανούς ακρωτηριασμού, αποδεικνύεται με ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει την υπογραφή ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση που βεβαιώνεται. Επιπλέον, στο ως άνω ηλεκτρονικό μέσο αποθηκεύονται το επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, το ύψος του κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας), ο Δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου, ενώ θα δύναται να αποθηκευτούν τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εάν αποφασισθεί να συμπεριληφθούν στο εν λόγω μέσο.
Πηγή: insomnia.gr
 

Volkswagen Fan

Well-known member

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 9,105 μηνύματα.
Επιτέλους!!!
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top