Εγώ από την άλλη πιστεύω ότι καλό είναι να μάθεις κάποια πράγματα (θεωρητικά κυρίως) πριν αρχίσεις να τα φτιάχνεις στο ντούκου.Δηλαδή,τι προτίνεις? να φάει το κεφάλι του για να φτιάξει κάτι τόσο απλόι?Καλύτερα κάποιος να του δείξει τον δρόμο και ο ίδιος να προσπαθήσει να γράψει τον κώδικα, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο το να πεις "φάε το κεφάλι σου δεν σου λέω τίποτα" απ'το να κάτσεις να γράψεις κάτι που ίσως και να βοηθήσει κάποιον.
Δεν ειπα οτι δεν δειχνω-λεω τιποτα. Νομιζω οτι εχω κανει κατι περισσοτερο απο εμφανες εδω μεσα οτι θελω να βοηθαω οταν εχω τις γνωσεις να το κανω.
Προτεινα να ξεκινησει το προγραμμα σιγα σιγα επειδη " ΓΝΩΡΙΖΩ " οτι εχει κανει ηδη μια προσπαθεια να μαθει τα βασικα . Τα εισαγωγικα παιζουν το ρολο τους διοτι δεν αναφερομαι στην κυριολεκτικη σημασια της λεξης. Αν διαβασεις προηγουμενα post ισως καταλαβεις.
Αλλο να εξηγησεις σε καποιον τα βασικα στοιχεια της γλωσσας ή να τον παραπεμψεις σε αυτα, ωστε να φτασει στο επιπεδο γνωσεων που απαιτει το προγραμμα και αλλο να του πεις την ιδεα- κορμο που λυνεται το προβλημα που θελει λυσει.
Τι προτεινω; Να ξεκινησει να χτιζει το προγραμμα που θελει καποιος και στη πορεια θα μαθει . Οταν συναντα δυσκολιες για τις οποιες πλεον δεν πορει να κανει κατι, τοτε ζητα βοηθεια και προχωρα . Το να φαει το κεφαλι του καποιος θεωρω οτι ειναι μια απο τις απαραιτητες προυποθεσεις για τη μαθηση.
π.χ Βρες ενα προγραμμα απο το google και κατανοησε το , επειτα απο καποια ωρα θα εισαι σιγουρος οτι εχεις κατανοησει , τοτε κλεισε το internet και γραψε το, εστω και με το δικο σου τροπο. Ειμαι σιγουρος οτι θα σκαλωσεις σε καποιο σημειο. Ανεφερα το παραδειγμα για να δειξω τη τεραστια διαφορα που θα υπαρχει αναμεσα στο να φαει το κεφαλι του καποος και στο να μη το φαει παιρνοντας την ιδεα . (Σημειωση! Το β ενικο δεν σημαινει κατι)
Οχι φιλε μου. Δεν διαλεξα τον ευκολο δρομο οπως νομιζεις. Ο ευκολος δρομος για μενα ειναι να μην απαντουσα καν ή να πετουσα τον ετοιμο κωδικα που εχω στο pc μου. Απεναντιας προσπαθησα να του δειξω οτι το να φαει το κεφαλι του ειναι ο πιο σωστος τροπος για να κατανοησει τι κανει το προγραμμα. Απο τον κωδικα μου δεν μπορει να κατανοησει τον τροπο με τον οποιο εγω σκεφτηκα.
Αλλο ενα παραδειγμα για να εξηγουμαι και να μην παρεξηγουμε.
Σημειωση!!! Ο τροπος ευρεσης ελαχιστου ή μεγιστου δεν γινεται με δυο τροπους και ευχομαι να συμφωνεις σε αυτο.(λιστα με κλασεις, με σταθερο πινακα, με δυναμικο πινακα, χωρις καθολου πινακα κλπ )
Αν εγω επειδη σκεφτομαι οτι χωρις πινακα ειναι πιο αποδοτικο και χρειαζεται λιγοτερους πορους για τον υπολογιστη (θελει λιγοτερη μνημη εφοσον δεν χρησιμοποιω πινακα) και του πεταξω 100 γραμμες κωδικα
ή του πω την ιδεα , καποια στιγμη διαβαζοντας το, θα το καταλαβει. Δεν ξερω αν θα ειναι σε θεση να το γραψει αλλα θα το καταλαβει κι ας εχει ενα ματσο αποριες. Αυτο που δυσκολα θα κατανοησει ειναι γιατι το εκανα ετσι και τι ειχα στο μυαλο μου οταν το ξεκινουσα.
Αντιθετα αν αφησεις καποιον να το σκεφτει μπορει να σου βγαλει και την πιο απροβλεπτη υλοποιηση που δεν περνουσε καν απο το μυαλο σου. Μην ξεχνας οτι πολλα προγραμματα ειναι δυσκολο να υλοποιηθουν οχι γιατι ειναι πολλες γραμμες κωδικα αλλα γιατι ειναι δυσκολο να βρεις αυτη την ιδεα που εσυ δινεις ετοιμη. Αυτη και τα λογικα λαθη μετεπειτα ειναι αυτα που μπορουν να σε κανουν να κολλησεις μιση ωρα πανω στην οθονη χωρις να κανεις τιποτα και απλα να σκεφτεσαι το πως ή το γιατι αντιστοιχα.
Φιλικα.
Υ.Γ: Αναφερομαι στο παιδι με την απορια. Απο την στιμη φιλε μου που βρηκες τον κωδικα αλλα καπου κολλας για να συνεχισεις γιατι απλα δεν μας δειχνεις το κομματι του κωδικα του οποιου δεν καταλαβαινεις κατι .